Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rakott savanyú káposzta

2019.03.28. 07:00 Waka

A különféle rakott ételek nagy rajongója vagyok. A káposztáé is. Rakott kelt főztem is már számos alkalommal, csűrtem-csavartam is, de savanyú káposztával még nem próbáltam. Az egyik sarokkő maga a káposzta beszerzése volt. Nem tudom, mi lehet mostanában a savanyú káposzta készítőkkel, de jó ideje nem kapok igazán jóízű, hordóból mért, érett árut. Vagy éretlen és csípős, vagy kiérzik rajta az ecet, mert azzal próbálják gyorsítani a folyamatot. Folyton a Nagyvásárcsarnokban átélt csúfos fiaskó jut eszembe, ahol a négy savanyúságosnál kóstolt termékből mind a négy vacak volt. Nálunk a hozzáférhető legjobb káposzta az ábécé előtti zöldségesnél kapható, kilós, zacskós kiszerelésben. Igaz, meg sem közelíti a gyermekkoromban kóstolt káposztát, de errefelé nincs jobb. Jobb híján vettem két zacskóval, aztán majd meglátjuk.
A receptet illetően voltak elképzeléseim, de azért futottam egy kört, hátha kapok valami ihletet. A többség elég unalmas volt, legfeljebb körömmel, csülökkel vagy egyéb extra hozzávalóval próbálták túllicitálni a másikat. Aztán belebotlottam egy receptbe, amely erdélyi módon készült rakott savanyú káposztát ígért. A füstölt szalonnás -kolbászos ízvilág egyből megtetszett, de a majoránnás fűszerezést elvetettem.
Megfőztem, jó lett és szolgált pár tanulsággal a következő alkalomra.

img_20190224_123047.jpg

Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 80 dkg darált sertéshús
- 50 dkg rizs
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 70 dkg tejföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- édes paprikakrém
- házi paradicsomlé
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- só
- zsír

img_20190222_141913_1.jpg

A szalonna kövérebb részét csíkokra szeltem és kisütöttem a zsírját.

img_20190222_143144.jpg

Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteltem.

img_20190222_143727.jpg

Beletettem a darált húst és folyamatosan kevergetve megpirítottam. Pirítás közben a fakanállal szétmorzsoltam az összetapadt csomókat.

img_20190222_144334.jpg

Ízesítettem köménnyel, borssal, fokhagymával, tettem bele édes paprikarémet és megsóztam. A szalonna nem bizonyult túl sósnak, kellett a pótlás.

img_20190222_144726.jpg

Felöntöttem kevés paradicsomlével és fedő alatt párolni kezdtem.

img_20190222_144738.jpg

Mikor már majdnem puhára főtt - túl nagy bakot persze nem lőhetünk vele, hiszen elég nehéz péppé főzni a húst -, hozzáadtam a félkarikára vágott kolbászt és készre főztem. Menet közben a rizst is elkészítettem, marhahúsleves kockából nyert lével feleresztve, aztán az erkélyen kicsit kihűtve, hogy kezelhető legyen.

img_20190222_151048.jpgimg_20190222_153356.jpg

A tepsi aljába az egész heti többrendbeli folytatólagosan elkövetett kolbászsütés következményeként keletkezett kolbászzsírt locsoltam. Az említett tevékenység folyományaként keletkezett egy kapitális gyomorégés is, de ha az ember késő este kicsit kapatosan és farkaséhesen teleeszi magát egy jó adag, erdélyi mustárral és csilikrémmel súlyosbított disznósággal, akkor ne lepődjön meg, ha hajnalban Salvusért kell kotorni a mosogató alatt a konyhában, ugyebár.

img_20190222_164438.jpg

A zsírra jött egy réteg kifacsart és megvágott káposzta.

img_20190222_164655.jpg

Erre következett a párolt rizs fele, majd a hús.

img_20190222_164924.jpgimg_20190222_165142.jpg

Utána megint káposzta és a tejföl fele.

img_20190222_165531.jpgimg_20190222_165810.jpg

Aztán a maradék rizs, ragu, káposzta sorban, végül a tejföl, de csak óvatosan, mert lefolyik a dombról.

img_20190223_084715.jpg

Hármas fokozaton bő másfél órát kapott a sütőben.

img_20190223_103224.jpg

Kicsit szétesős lett, nem volt könnyű egyben kilapátolni a tepsiből.

img_20190223_211521.jpg

Mikor kicsit meghűlt, szedtem egy kockával.

img_20190224_123018.jpg

Nagyon finom lett, kicsit talán szárazra sikerült. A tejföl igencsak kellett hozzá, megkockáztatom, hogy akár az alsó réteg káposztára is simán elkelne pár kanállal. A szalonna és a kolbász füstölt íze remekül passzolt bele. A kifacsart káposztalé a fagyasztóban várja a feltámadást, valami böjti levest kéne ügyeskedni belőle.

69 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta rizs paradicsomlé darálthús kömény füstölt kolbász feketebors kolozsvári szalonna Paprikakrém rakott savanyú káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6414689794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.03.28. 08:33:08

A következő adagra bejelentkeznék... .)
Itt helybenmostazonnal be tudnék tolni az arcomba egy olyan kis kockácskát(negyed tepsi méretű lehet:).

Fogok a közeljövőben csinálni magamnak.
Írtad is, hogy kevesellted a tejfölt. Ehhez a mennyiséghez én kapásból legalább a dupláját tettem volna. Meg ha csinálok, akkor (lehet nem lesz különösebben esztétikus), akkor a rizst/húst/kalbászt összekeverem, és úgy teszem dolgos két kezemmel a tepsibe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 09:53:42

Ezeket a bolti tejfeleket én habverővel kikeverem, akkor az emulgeáló szer hatása elmúlik, és folyékony lesz. Ezzel rásegítek, hogy belefolyjon a rétegek közé, valamint csepp szerencsendiót is reszelek bele (vagy feketeborsot - amilyen hangulatom van épp). Egy tojást is adnék hozzá kb 1 kiló tejfelhez, amivel a sülés folyamán kicsit összeragasztja, és úgy szép kokcákat lehet kibányászni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 10:07:21

Én a rizst összekevertem volna némi tejföllel, és a darált hússal. Valamint szaftosabbra hagytam volna a húst, akkor nem lenne száraz a véredmény. Mindennek ellenére így sem lehet ez rossz, legfeljebb nem kell hozzá kenyeret enni.

csigafrédi 2019.03.28. 10:32:53

Teljesen jól néz ez ki. Csinálok is egy adaggal hétvégén, ha kapok jó káposztát a piacon. Rakok bele több tejfölt, és amennyiben száraz marad, akkor a tányéron megkínálom még egy kis tejföllel. Jólesz. :P

Kumari aki Nilüfer 2019.03.28. 10:35:37

Én meg egy kicsit megsütöttem volna a káposztát a sütőben( a toroshoz is ezt teszem, ), és aljas módon MINDENT jó csatakosan összekevertem volna( mondjuk nem szép, de fimon:DD) és a tetejére egy kis -soksok tejfölt..urambocsá' tán még némi füstölt sajtot is..és rásütni..
Mielőtt jönnek a kövek (viccvót), ha nem tartanék éppen húsmentes diétát, akkor máris betolnék ebből egy hatalmas adagot:)

Köszvényesek: egy hónapja nem eszem hús..ééééés...egy hete kizárólag gyógyszerrel bírok létezni olyan durván rohamozik..ennyit a diétáról...

kobold63 2019.03.28. 10:38:37

Ritkán készítem ezt az ételt, de akkor a káposztát elöbb megpárolom, kicsit lepirítom, hiszen minden egyéb alkató is már főtt . A kolbászt nem keverem a húshoz, külön rétegben terítem szét, így karakteresebb az íze. Ja, és a hús pörkölt, apró darabos, nem darálthús. Más.

kobold63 2019.03.28. 10:42:18

@Kumari aki Nilüfer: a diéta szüksége vagy szükségtelensége esetében egyetértek!

csigafrédi 2019.03.28. 10:49:12

Ja, meg én rakok még majd bele egy jó adag csombort. (Az erdélyi cuccokból nem hiányozhat.)

bouquet 2019.03.28. 10:55:31

Ezt a kaját nagyjából így, évente többször elkövetem. Annyi azt eltérés, hogy cserép edényben, és bőven van benne friss kapor. Egy zöldség vagy csirke alaplevet megfőzni nem egy nagy kunszt, és akkor nem kell a kocka. Ha elfogy, csinálok egy nagyobb adagot, és adagokban lefagyasztom.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.28. 11:32:06

@kobold63: Azért-úgy döntöttem- hétvégére megcsinálom a szépembernek hússaL, MAGAMNAK CSAK RIZZSEL. cSOMBORRAL..ÉÉÉÉS KAPORRAL:dd

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 12:32:40

@Kumari aki Nilüfer:

Én nem vártam holnapig.

Volt egy fél kilós bio savanyúképoszta itthon, meg egy borssal, fokhagymával majdnem készre párolt tyúk. A húsból kivettem egy combot, és az aprólékot, rátettem a levétől lecsepegtetett káposztára, rádobtam három fél maréknyi gerslit, és mertem rá a hús levéből is néhány kanállal. Tettem bele egy kis bio házi vegetát ( nagyon finom ), és lassan összefőztem. Némi sózással megadtam a végső ízét, majd nagyon jót ebédeltem.

A kistestű tojótyúknak lett egy fél liter sómentes zsírja, meg kb. 3 deci a hús alól. Tulajdonképp azért kellett levágni, mert elhízta a szívét, és már napok óta nem ment, csak üldögélt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 14:21:37

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyet se hallotam még: "elhízta a szívét", dehát én Pösti gyerek vónék :)
Viszont a recepted igazán csábító!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 14:23:37

@Kumari aki Nilüfer: Hmmmm - kapor márciusban ...
De én is szeretném hús nélkül, bár fehérje nélkül én nem létezem (mint Waka szénhidrák nélkül) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 14:25:45

@bouquet: Az alapleveket én is lefagyasztom, de előtte besürítem, mert fogytán a hely a mélyhűtőben - aka csodahüttőben. Ez a kapor dolog igy márciusban csak cukkolás? Mert amikor kikel, első dolgom kapros vajat csinálni, osz még nem is látszik a földön a hajtás ...

bouquet 2019.03.28. 15:05:39

@Andrass9: Dehogy, a pécsi vásárcsarnokba járok, - mondhatni minden árust ismerek - és több helyen is láttam frisset. Nem tudom honnan, de van.

trux77 2019.03.28. 15:09:04

Na, mikor ilyen régi kedvencet látok, kicsit vérzik szívem. Ezt már nem eszem, mert rizzsel készült. Pedig imádtam anno. Tudom, lehet helyettesíteni a rizst ezzel-azzal, de az már nem az az íz. Hát, ez van. Valamit-valamiért. De amúgy lehet, ha csak szagolgathatnám is jól esne :)))))

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 15:27:38

@trux77:

Az ezzel-azzal vajon a burizs, meg a gersli lenne?

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 15:28:27

@bouquet:

Fólia alatt ilyen enyhe télben szépen tud nőni.

trux77 2019.03.28. 15:37:15

@látjátok feleim szümtükkel: hát van pár alternatíva. Az egyik, a zabtöret. Nem rossz-nem rossz. De nem is jó. Aztán van a hajdina. Azzal finom, de akkor sem az a klasszikus íz. A gerslit amúgy sem szeretem annyira. Mondom, marad az illat :)

Topy 2019.03.28. 15:42:53

@trux77: szerintem gerslivel még közelebb kerülnél a történelmi változathoz!

Topy 2019.03.28. 15:46:26

Waka, ez egy nagyon jó cucc! Anno ettem ilyesmit, csomborral, kis kaporral, nem is értem miért feledtem el. Na, most felkerült a megfőzendők listájára!
Közben azon gondolkodtam, hogy a címet meglátva miért az ugrott be, hogy "Na, ezt biztos Waka főzte!" :)

trux77 2019.03.28. 16:42:52

@látjátok feleim szümtükkel: sztem nem. de magával a burizzsel sem találkoztam még :) oké, most rákerestem, de nem ismerős.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 16:56:10

@trux77:

Próbáld ki, ha a kenyérrel, és a lisztes dolgokkal nincs gondod, akkor ezzel sem lesz. Én a gerslit jobban szeretem, de ezt is szoktam néha főzni káposztába.
A hajdinát meg "nem rontom" el egy káposztával.

trux77 2019.03.28. 17:11:51

@látjátok feleim szümtükkel: hát igazából nem eszem lisztes dolgokt és 11 hónapja egy falat pékárut nem ettem :D
Se kenyér, se zsömle, se kifli, se keksz, se süti. Csak zöldségek, meg hús. Meg hüvelyesek. :)
Mindennapi bűnöm, ide a kocsmába járni :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 19:05:33

@trux77: Ez utóbbi veszélyes, mert túltápláltsághoz vezethet! :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.28. 19:22:39

@trux77:

Ha muszájból, akkor részvétem, ha meg önként, akkor te tudod.

Én régen muszájból-önként három évig gluténmenteseztem, aztán kiderült, hogy nem volt rá okom, de nem ártott, és nem is volt rossz, csak drága. Azóta kevés rizst eszek.

kobold63 2019.03.28. 19:49:35

@trux77: Csak kiváncsiságból, milyen étkezési megszoritás ez, mi a lényege? Nem lehet carb mentes, a hüvelyesek meg az emlitett alternativák miatt. Quinoa megengedett?

trux77 2019.03.28. 20:56:29

@kobold63: nekem gastric bypassom volt, így az olyan ételeket, amik sok ch-t tartalmaznak, tudatosan kerülöm. Quinoa mehet, de ritkán eszem. Zabpelyhet szoktam enni, de azt sem mindennap. Inkább hús és zöldek, amik mennek, az a lényeg, hogy magas legyen a fehérje, mert bizony itt gyors a fogyás, meg nagymértékű, és az az izomzatot is megviseli. És hát mivel pici lett a gyomor, kevés dolog fér el benne. A ch-ról mondtam le a cél érdekében :)

trux77 2019.03.28. 20:57:36

Illetve úgy mondanám, liszt, cukor és társai amiket kerülök :)
A hüvelyes jó, mert rost, meg fehérje. :) persze, van ch is benne, de hát ez van :)

kobold63 2019.03.28. 21:13:58

@trux77: Végül is nem arról van szó, hogy minden felborul, ha egyszer egy hónapban eszel egy kis rizst? Talán barnát? Több benefit, rost. Vigasztaljon, hogy minden étkezési megszoritás betartása karaktert épit, állitják egyesek.

trux77 2019.03.28. 21:41:42

@kobold63: ez összetettebb ennél :) Az viszont tény, hogy érzem, egy jellem vagyok :D
Jobb lett volna, ha ez mondjuk még akkor lett volna így, mielőtt hegyomlás méretűre híztam, de végül is még időben van eme fejlődés is :)
@Andrass9: az itteni túltápláltságot vállalom. Sőt, ez éltet :D De komolyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.28. 21:51:24

@trux77: A most olvasottak alapján nem volt jó gondolat a kommentem, elnézést kérek érte! Az vigasztal csak, hogy ch szegény az étrend errefelé :)

trux77 2019.03.28. 21:53:10

@Andrass9: Nem kell elnézést kérni, nem bántott meg egyáltalán :)

Gacsajpesta 2019.03.28. 22:08:57

Mi a tejfölt nem natúr valóságában tesszük rá, hanem kb. 20-30%-nyi vízzel hígítjuk, kevés paprikával, borssal, sóval fűszerezzük és ezzel minden egyes sort meglocsolunk. A tetejére valamivel sűrűbb állagút teszünk és füstölt, bevagdosott kolozsvári szalonna íveket helyezünk el rajta. Ez egy idő után szépen megsül, ilyenkor levesszük - megmagyarázhatatlanul finom, szinte zsírmentes kakastaréj lesz belőle.

A kolbásszal nagyon vigyázni kell, mert az agyon nitritezett, húzós szörnyűségek csak rontanak az étel ízén. Mi, ha boltit teszünk rá, akkor Csabai lángoltat vásárolunk.

Hálás lennék, ha mindenki megírná, hogy milyen kolbászt választott!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.28. 22:11:11

Köszönök szépen!
@Dikusz: Az a gond, hogy kissé elméreteztem az adagot, és a tejföl már lefolyt volna.
@Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Ez egy opció volt, de nem akartam előre megpárolni. Így utólag lehet, hogy jót tett volna neki.
@csigafrédi: Ahogy mondod.
@bouquet: Valóban nem nagy dolog, de van, hogy a lustaság erőt vesz az emberen. Meg, hogy az ember gyermekének van négy kertje meg pár horgász cimborája, és a fagyasztó púpig van. Ilyenkor jól jön a kocka.
@Topy: A csombor-kapor kombinációt a nyár elejére tartogatom, mikor lesz friss mindenből.
@trux77: Végigolvastam az összes hozzászólásodat. Így már tisztább a kép. Laikusként igazából nem tudok semmit ajánlani. SRY Azt hiszem, te tudod, mi a jó neked.

kobold63 2019.03.28. 22:55:33

@Gacsajpesta: Kizárólagosan saját készitésűt, nitrit mentes minden füstölt cuccom. Idén egy egész disznót dolgoztam fel, a család évi szükségletére.

Topy 2019.03.28. 23:06:10

@Gacsajpesta: kollégám szülei csinálják, csak az van benne, ami egy kolbászba kell
termelői piacon is árulnak, azt hiszem a Komjádin

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.29. 08:17:50

@trux77:

A rakott káposzta helyett ajánlom a tepsiben kolbásszal, vagy csirke, kacsa hússal, húsos szalonna szeletekkel együtt sütött savanyúkáposztát, ami rendkívül finom. Lehet fólia alatt szaftosabbra, vagy fólia nélkül sültebbre készíteni. Ha nem túl zsíros a kiegészítő, akkor magában kenyér nélkül is nagyon jó. Némi csicseriborsóból készült körettel a zsír sem annyira zavaró.

Gacsajpesta 2019.03.29. 10:28:39

@Topy: Hogyan ismerhetnénk fel a kollégád szüleit a Komjádis MDF piacon? Esetleg lenne valamilyen elérési lehetőség hozzájuk, vagy a kollégádhoz? Nagyon érdekelne ez a beszerzési forrás.

Gacsajpesta 2019.03.29. 10:32:10

@látjátok feleim szümtükkel: Az az igazság, hogy a káposzta egy olyan Isteni eledel, ami szinte elronthatatlan és mindenféle verzióban fantasztikusan finom. Mi gyakran csak megfuttatjuk egy kis hagymás, paprikás alapon, ízesítjük sóval, borssal és aztán mindig megfogadjuk, hogy legközelebb többet készítünk belőle! :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.29. 10:58:35

@Gacsajpesta:

Na, akkor most képzeld el, hogy két évig nem ehetsz egy falatot sem. Hála az égnek már ehetek belőle, de még nem a posztbéli változatba, csak úgy, ahogy fentebb írtam.

Gyerekkoromban a szüleim készítettek valódi dézsásat, olyan igazi csavarós félében, az olyan volt, hogy azóta sem tudtam máshol hozzá hasonlót találni. A legjobb étel az volt belőle, amikor anyám birkahússal főzte, de a nyúl sem haragudott meg, ha káposztába főzték.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.29. 13:55:39

@Andrass9: Mindig van lefagyasztva friss kapor, ptrezselyemzöld, zellerzöld, vegyes zeller-petrezselyemzőld a húslevesekhez, sült padlizsán...nem gond:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 16:32:40

@Az amatőr hagyományörző: nem rossz! Tetszik! Kár, hogy errefelé nincs hozzávaló ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 16:33:31

@Kumari aki Nilüfer: Valahogy nekem a fagyasztott nem jön be :( De majd dolgozom rajta, hogy azt is szeressem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 16:35:24

@Kumari aki Nilüfer: Sült padlizsán az van, de a feleségem rendszeresen vásárol frisset! Mintha elfelejtené, hogy van itthon grillezett ...
Szerencsére elég könnyen kezelem az ilyesmit :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 16:39:22

@Gacsajpesta: Mondjuk a lángoltat szeretem, de azért inkább semmit sem választok. Ami a nitritellenességedet illeti, azért gondolkozz rajt egy kicsit, néha érdemes túlélni azt amit megeszünk...

Dikusz 2019.03.29. 16:43:01

@Andrass9: Most 400 Ft/kg áron van több élelmiszerláncnál a padlizsán kg-ja.

Zoli8181 2019.03.29. 16:45:22

@Andrass9: A lehel csarnokban van, a savanyúságosoknál a gyalult tök mellé ingyen normális mennyiség, amúgy meg milliárdokért pár szál, piac után már nem emlékszek, hogy a Metroban vagy a Tescoban, de korrekt áron láttam korrekt mennyiséget.

Zoli8181 2019.03.29. 17:05:18

Van a hűtőben kb. 4-5Kg saját gyártású, holnap terveztem, hogy elrakok befőtnek egy pár üveg csirkeszíves "toros káposztát", de meghoztad a kedvem egy kis kolozsvárihoz is.

Zoli8181 2019.03.29. 17:08:39

@trux77: próbáld ki karfiollal rizs helyet, én soha nem voltam rizs párti(max rizottó), de nekem így még jobban ízlik

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.29. 17:34:26

@trux77:

Van egy olyan című könyv, hogy A 100 legjobb vegetáriánus étel. Nagyon jó receptek vannak benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 23:05:15

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jó hír lenne, ha Mo-on is megjelentek volna ezek a mikrodarazsak ...
De én legalább hozattam egy kocsiderék gombatrágyát a szomszéddal felesben, és már a felét be is talicskáztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 23:11:46

Az M5-ös csatornán egy fantasztikus ősrégi film megy!!!

kobold63 2019.03.29. 23:18:13

@Andrass9: Talicskázás helyett filmet nézel? Nálam nincs M5, áruld el, mi az a film? Talán ismerem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.29. 23:38:59

@kobold63: Na tessék! Egyszer lazulok, és nézem a TV-t, azt is felhánytorgatjátok ... :))))))
A nagyrozsdási eset a film címe. 1957-ben készült, és azonnal betiltották. 1984-ben mutatták be először. Akkor nem láttam, csak most. Páger, Sinkovits, Tolnai, Fónai, Zilahy, Gyárfás, Tompa, Zenthe - igazán parádés szereposztás!!!!

Dikusz 2019.03.29. 23:46:15

@trux77: Kölest nem próbáltad? Vagy az nem fér a diétádba?

A speciális diétádhoz honnan veszed az recepteket, vagy mi alapján számolod ki a fehérje, szénhidrát tartalmat?
Most nézem a hozzászólásomat, csak kérdeztem benne...:)

Dikusz 2019.03.29. 23:48:35

@Andrass9: Mondtad volna azt, hogy Bálint gazda (bevallom nagyon szeretem, tisztelem őt) egy ősrégi műsorát nézted.:)

Fenchurch68 2019.03.30. 11:34:37

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig a hajdina meg a savanyú káposzta nagyon jó barátok! Hús nem is hiányzik hozzá.

trux77 2019.03.30. 11:35:20

@Dikusz: nincs speciális diétám. egyszerűen amit nem akarok megenni, nem eszem meg. abból nem főzök. van pár dolog, amit néhány alapanyag elhagyásával is lehet főzni és nem változik akkorát az étel. De ha anyukámnál eszem pl, akkor meg van, amit nem eszem meg. Vagy elhagyom a köretet. Itthon főzni meg úgy szoktam, hogy mindent mérek. Majd a kalóriabázist használom a számolásra. De bármit is eszem, azt előtte lemérem. Én tudom, hogy ez macera, ezt csinálom majd egy éve. De emiatt már egy szokás is lett, így az a kis plusz idő nem oszt, nem szoroz. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.30. 19:52:17

Köszönök szépen!
Ma megvolt újabb négy óra ásás a gerillakertben, elgereblyéztem, elég is volt. Az új kertben megszórtam NPK műtrágyával az epersorok közét, bekapáltam. Kimertem a kútból a vizet - ami volt, nem sok -, megöntöztem a vetést. Holnap irány a Hegy, egy hónapja vetettem el a borsót, azóta felé sem néztem, egy kapálás biztosan ráfér, meg meg is öntözöm. Délután meg egy kis szundítás, rám fér már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.30. 21:20:28

@Waka: Nos, én is elvetettem a borsót, de nem mutatkozik semmi.
Megszórtam gombatrágyával a fokhagymát - remélem hasznos lesz, ja meg alá tettem egy kis mulcsot is. A trágya egy részét ki kellene szórnom a veteményre, de a lustaságom ismét nyert a tennivalóm felett :(((
Viszont így odaadhattam a talicskát a szomszédnak, aki a gombaföld másik felét vette meg :)))
No majd holnap ???? Jelenleg csurog rólam a víz a magányos tánc miatt...
Aludjatok jól!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.31. 15:40:01

@Andrass9: Nálam kikelt a borsó a Hegyen, ma megszórtam NPK-val, bekapáltam, megöntöztem. Meg kutyagoltam cca. 7 kilométert, mivel szeretett szülővárosom megszüntette a helyi járatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.04. 17:51:39

@Waka: Végre kikelt a spenót (de a borsó még nem). Megérte meglocsolni! Az amerikai az nem bújt elő, de a Matador az lelkes! Ezt a fajtát vetem évek óta, és nagyon meg vagyok vele elégedve.