Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (235) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (357) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (105) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (223) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (54) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Egy kisebb vörösboros marhapörkölt tarhonyával

2019.03.25. 07:00 Andrass9

Valahogy még nem főztem pörköltet vörösborral. Mindig féltem, hogy nem puhul meg a hús, vagy savanyú lesz. Most viszont igencsak megkívántam, nekiáltam hát irodalmazni.

33.jpg

Ínyesmester jött a segítségemre: a vörösbort csak a főzés végefelé adjam a pörkölthöz, akkor nem keményedik meg!

Hoppá! Most látom csak, hogy főztem már, sőt posztoltam is majdnem ugyanezt a receptet, és már akkor is az Ínyesmester segített :)

Sebaj, ismétlés a tudás nagyanyja, valamint nem lehet kétszer ugyanazt az ételt főzni ...

Hozzávalók:

  • 60 dkg marha lábszár csont nélkül
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 2 fakanál disznózsír
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors, őrölt köménymag

10.jpg

Ez csak kisebb adag lesz, mert már csak ketten vagyunk rá. A hagymákat felkockáztam és a teraszon a tottyos lábasban a zsírra tettem. Most lusta voltam szalonnát pirítani hozzá (érdekes, hogy 2014-ben is lusta voltam ...). A húst felkockáztam 3 cm körüli méretre, és megvártam, míg a hagyma üvegesre dinsztelődik.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beletettem a húst, nagyra vettem a rezsót, hogy pergelődjön. Közben egy tálkába sót tettem, daráltam bele frissen borsot és egy kávéskanálnyi őrölt köményt is beletettem. Annó Hajdu Laci igencsak megszólt ezen fűszerek használatáért, de én így szeretem most is. A húst egészen addig pergeltem, míg zsírjára sült.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor rászórtam a fűszereket és a púpos evőkanálnyi pirospaprikát. Jól felkevertem, de oly kevés volt a leve, hogy kellett még hozzá vizet adni. Ezzel együtt is sikerült szép lassan elpárologtatni a vizet a szaftjából.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Víz helyett most már a vörösborral öntöttem fel. A hús már puha volt, visszakeményedni nem fog ...

23.jpg

Hozzáadtam még a paradicsomot és az apróra vágott paprikát (nem hiszem, hogy ártana a receptnek), de csak addig főztem, amig a paradicsom összeesett.

24.jpg 25.jpg

Gyors tarhonyakészítés következett:

  • 25 dkg gépi tarhonya (úttörőgombóc a gyerekkorunkban)
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 fej vereshagyma

26.jpg

Gondolom, most többen a szívükhöz kapnak, hogy gépi tarhonyát használok, de szabad országban azt eszik az ember, amit ... szeret.

Felvágtam pici kockákra a hagymát. A zsíron pirosbarnára pirítottam a tarhonyát, amibe belekevertem a hagymát. Ezt egy picit kavargattam, majd felöntöttem 3,4 dl forró vízzel az egészet. Felforraltam és lezártam a lángot alatta. Konyharuhába csomagolva szépen megfő a saját gőzében.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A kész pörköltbe belereszeltem pár girizd fokhagymát. Az egész fejet azért nem mertem beletenni.

31.jpg

Kovászos uborkával tálaltam magamnak belekarikázva egy igencsak csípős paprikából. Nem panaszkodom (bár csípett), a bor se savanyította el a pörköltet - pont olyan lett, ahogy elképzeltem.

32.jpg

Feleségem meg ráhalmozott egy kupac tejfelt (mert a vejem szerint mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk).

34.jpg

Remek volt! Megkóstoltam az övét is, és az is finom.

52 komment

Címkék: hagyma zsír paradicsom fokhagyma vörösbor bors lábszár pirospaprika zöldpaprika őrölt kömény Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7514241733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.25. 08:08:39

Ez a prkölt úgy néz ki, mintha egy régi-régi kiskocsma szakácsa főzte volna.:D

csigafrédi 2019.03.25. 09:22:26

Jól néz ki! Én marhánál a húst a zsíron pörkölöm, és ez alatt a folyamat alatt adom hozzá a köményt is. Ha megvan a pörkölés, jön a hagyma (marhánál a főzési idő miatt úgyis teljesen szétfő), majd a só, a paradicsom és a nyers paprika. A bor és a víz használatával kapcsolatban arra jutottunk, hogy az ízélményen érezhetően nem változtat, ha borral készül. (Egyszer régen csináltunk egy haverommal párhuzamosan kettőt. Minden ugyan az volt, csak az egyik vörösborral, a másik vízzel készült. Azóta a bort inkább megisszuk.) Az őrölt paprikát mostanában már ugyanúgy teszem a pörihez, mint a halászléhez: majdhogynem a legvégén. És a tejföl nálunk is rámegy. Egyrészt hűti, így hamarabb neki lehet esni, másrészt meg mert osztom a vejed véleményét. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 10:05:43

@látjátok feleim szümtükkel: Azt hittem, mi már egy régi-régi kiskocsma vagyunk ... :)

kobold63 2019.03.25. 11:06:41

Tarhonyát időtlen idők óta nem ettem, gyerekkoromban talán. De a krumplis tarhonyát szerettem.
Milyen tarhonyát érdemes venni, ha nem gépit? Csak , hogy tudjam legközelebb.
A tejfől nálam sem megy a pörkölthöz.

Dikusz 2019.03.25. 11:13:38

@kobold63: Murphy szerint a házi tarhonya ugyanaz, mint a gépi, csak göcsörtökkel...:)))

Magad is tudsz készíteni. Kedvenc főzősorozatomban több alkalommal láttam, hogy csinálják: tojás/liszt összegyúr, tésztareszelőn lereszel, és kész a tarhonya - nekik. Hogy nekem működne-e, még nem próbáltam... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 11:38:46

@Dikusz: Hát az nem tarhonya, hanem reszelt tészta (vagy gombóta:). Ahhoz, hogy tarhonya legyen, ezt a tésztát még meg kell gömbölygetni, és szitával osztályozni méretre. Vagyis majdnem kuszkuszt kell készíteni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 11:39:58

@kobold63: Azt mondják, hogy "házi" tarhonyát kell venni. Nekem az nem jön be, én maradok a gépinél - arra szocializálódtam :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.25. 12:04:55

@Andrass9:

Nem azt akartad írni, hogy régi kocsma?;D

kobold63 2019.03.25. 12:30:35

@Dikusz: @Andrass9: Az a legegyszerübb, ha elmegyek a magyar delibe.

Dikusz 2019.03.25. 13:43:32

@kobold63: Az mindenképpen egyszerűbb lesz, én is úgy szoktam tenni. Ötleteim vannak sokmindenre, a tarhonya készítésére is, bár még sosem csináltam.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 13:48:47

@Dikusz: Kicsit a csipetke, de kevesebb tojással (állítólag a 4-5 tojásos a legjobb - vagyis 1 kiló lisztbe 4-6 tojás + annyi víz, hogy gyúrható és csíphető legyen).
De csipkedjen tarhonyát, akinek 6 anyja van 3 utcában (és mégis árva:) - én még a csipetkekészítésbe is belezavarodom, hogy ez most 1200 vagy 1300 csipkedés volt/tojás :)

Dikusz 2019.03.25. 16:18:12

@Andrass9: Heuréka!
Új mértékegység a csipetkecsipkedésben, úgymint 1200/1300 csipkorászás/tojás:))) Tényleg megszámolod a csipetkéket?

A házitarhonyához(ami reszelt tészta ugyebár) úgy emlékszem a tv-műsorból, hogy nem tesznek vizet, mert akkor nem tudják reszelni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.25. 21:14:19

Köszönök szépen!
Pénteken a céges muri alkalmából én is marhapörkölt főztem tarhonyával. Csaknem ilyen lett. A hús marhanyak volt, igen szépet kaptam, és a vörösboros felöntést már az elején megejtettem. A hús meglepően hamar megpuhult, majdnem rommá főtt. Kömény és bors, fokhagyma, boróka OK, pár babér, csak az íze kedvéért. Hozzá bolti AKA gépi tarhonya. A legjobb! Csaknem, ahogy te főzted, de felönteni, kockából feleresztett húslevest használtam, és ment bele két kis fej félbevágott vöröshagyma.
@kobold63: @Dikusz: @Andrass9: Ilyen reszelt tésztát posztoltam már, nagyon jó az is. blogkocsma.blog.hu/2016/03/13/honya
Az igazi kézi (dörzsölt) tarhonya készítése piszok macerás. A vízzel elkevert tojást vékony sugárban csorgatják a teknőben elterített lisztre, kicsiny cirok seprüvel keverik, majd kézzel gömbölygetik, végül több, különféle méretű szitán osztályozzák. Mint a kuszkuszt. www.youtube.com/watch?v=BNbIYACiM70

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 21:46:24

@Dikusz: Én tényleg megszámolom a csipkerészést!
Amúgy meg a 8-10 tojásos tarhonyát nem szeretjük, mert kemény, mint a légpuskagolyó! Ezért is adunk kevés vizet hozzá. Még ha a Borbás Marcsi nem is szereti ...
Már lila a fejem, mert bármikor is megyek ki a nappaliban, a feleségem TV-je Borbás Marcsi műsort sugároz :( Nem is értem, hogy csinálja.

Dikusz 2019.03.25. 22:42:30

@Waka: Krisztus a tengeren! Az nem kifejezés, hogy macerás.

Szeretem a tarhonyát, de ha így kellene készítenem, sose ennék. Gondolom saját maguknak csinálják, mert nem tudnak annyit kérni érte a piacon, amennyi munkájuk van benne.

Dikusz 2019.03.25. 22:48:46

@Andrass9: A baj akkor van, ha számolás közben, mondjuk a számolás közben elfelejted, hanyadik csipetkét csipkeded le. Nem fordult még elő?
Emlékszem, írtad nemrég, hogy amikor panírozol, a tojást is négyszázszor csapkodod villával.

Én, ha nagy ritkán elmegyek úszni, számolom hányszor fordulok a medencében adott idő alatt. Megüt a guta, ha elfelejtem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.26. 08:38:39

@Arthanyr:

Nyugger talán még te is lehetsz, feltéve, hogy addig nem ütik szét a fejed. Mert esélyed a randa pofád miatt van rá. Egyébként meg van hozzá közöd, hogy ki, mikor és mit csinál? Talán anyád pofán vághatott volna néha, akkor nem kéne naponta a szádat öblögetni egy kis tisztaszesszel, hogy jobban tudj gondolkodni.

Ja és te hol b...d a felmenődet, ha ennyire tudod, hogy ezen a f...s blogon ki, mikor és mit csinál? Persze, hogy itt. Gyáva voltál eddig hozzászólni? Akkor most mi történt, megártott a pia?

csigafrédi 2019.03.26. 09:06:35

@Arthanyr: Milyen megfontolásból sikerült ezt most így ideöklendezned? Gondolom félrement, ha mégsem, és valóban ide céloztad, akkor nagyon sajnálatraméltó és nyomorult életed lehet, hogy az ilyen stílusú vakon beszólogatás jelent szórakozást számodra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 09:27:25

@Dikusz: Ahogy a meggyet is számolom magozáskor, hogy kitaláljam az átlagtömegét egy meggyszemnek :)
Valóban bosszantó, ha megzavarja valaki a számolásomat

kobold63 2019.03.26. 10:12:08

@Andrass9:@Dikusz: Nagyon szerettem számolni mindig. Az alapműveletekhez sosem használtam calculátort, gyorsabb vagyok mint sokan azzal. A nagyságrendeket sem tévesztem el igy. Dikusszal megegyezően, én is számolom/számoltam a hosszakat, na de a csipetkénél meg a meggynél már határt húzok. Meg a máknál. Kitör a szenvedély (szakbarbár?) belőled?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 12:58:30

@látjátok feleim szümtükkel: El vagy te tájolva! Igaz, hogy nyugger vagyok, de ezek ugyanazok :)
Amikor monoton munkát végzek, a fejem így tiltakozik :)))

Dikusz 2019.03.26. 17:16:45

@kobold63: Fejben számolni én is szerettem, de egyebet a matekból nem...:)))

Dikusz 2019.03.26. 17:19:29

@Andrass9: :)))
Magostól, vagy anélkül?
Gondolom nincs a családban olyan, aki direkte megzavar számolás közben? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 18:26:11

@Dikusz: Mivel a magokat egy edénybe teszem, a végén lemérem - a darabszámot már tudom :) Direkte nem, de figyelmetlenség az van ...

kobold63 2019.03.26. 20:49:32

@Andrass9: Részemről ezek szunyogcsipkelődségek, jobban megértelek, mint gondolnád.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 20:49:38

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes, hogy csak a Határátkelőn IS kommentelő olvasóinkat itt akarják levadászni (pl. Babette_ ). Mintha az a blog nem engedné, illetve szigorúbb szabályokat alkalmazva kidobálná ezeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 20:51:23

@kobold63: Én viszont már nem sértődöm meg semmire, amit @látjátok feleim szümtükkel: mond - Ő tudja miért :)
Azért köszönöm a szolidaritást!

Dikusz 2019.03.26. 21:41:24

@kobold63: Én még aztatat szeretném megkérdezni: a májas hogy sikerült?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.26. 22:00:47

@Dikusz: Nagyjából a 19. század második felétől az 1920-as évekig Szeged környéke volt a "tészta hazája". Ott készült a szegedi tarhonya is. A városi (pesti) népek ott vásárolták meg egész évre a száraztésztát. A jól kezelt tészta egész évben elállt.

Dikusz 2019.03.26. 23:15:48

@Waka: Hétfőn megyek Szegedre, megkérdezem ők csináltak-e, vagy valakik a családból.:)

Topy 2019.03.27. 09:29:31

@Waka: hát ennek tényleg csak úgy éri meg nekimenni, hogy az alapmértékegység a teknyő! :)

Dikusz 2019.03.27. 09:34:10

@Andrass9: Jaaa..., úgy könnyű! :)))

Topy 2019.03.27. 09:34:59

@Waka: boróka és babérlevél is kell, ahogy mondod! :)
sőt ha vörösboros, akkor mennyiségtől függően pár ágacska kakukkfüvet is szoktam beledobni; csak annyit, hogy ne lehessen azonosítani, csak azt lehessen érezni, hogy valami huncutság van:)

Kumari aki Nilüfer 2019.03.27. 13:49:35

@Dikusz: nkább vessél..most kell vetni a tarhonyát, a lebbencset meg szüretelni, és lassan beérik a palacsinta is a palafán:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2019.03.27. 13:52:47

@kobold63: Én a diót számolom, ősszel, mikor fel kell szedegetni...

Dikusz 2019.03.27. 14:40:33

De megennék mostazonnalderögtön egy adag kisebb vörösboros marhapörköltet akármilyen tarhonyával.. (*sóvárgó, éhes szmájli*)

Dikusz 2019.03.27. 14:43:16

@Kumari aki Nilüfer: :))))

Nem rossz ötlet, de nem csíráztatni kell őket előbb? Vagy szórjam szét a szerjózsa minden irányába?
Kétség sem fér hozzá, lenne nézőközönségem a városközpontban, az tuti.:)

Dikusz 2019.03.27. 14:44:25

@Kumari aki Nilüfer: Nekem csak -kert híján- a tarhonyaszámolgatás jut...

Kumari aki Nilüfer 2019.03.27. 15:09:31

@Dikusz: vessed rögtön a bukfenc mellé, csíráztatni csak azt kell, amit a szerjózsa irányába szórsz...:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.27. 15:51:53

@Kumari aki Nilüfer: A csíráztatottat le kell takarni vizes újságpapírral, mert kilopják a földből a madarak és a macskák!

Dikusz 2019.03.27. 19:37:28

@Andrass9: Nekem kell a vetési tanácsadás, nem @Kumari aki Nilüfer:-nek.
Ő tudja, én vagyok aki nem ért hozzá.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.03.27. 19:56:15

@Dikusz: Na, jó, bár mindenhez IS értek, ezt a letakarós módszert most bevésem:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.27. 21:34:41

@Andrass9: :)
@Dikusz: Egy időben próbáltam utánajárni a tarhonyakészítésnek, de már a megfelelő méretű szitákon megbukott a dolog.
@Topy: Házi ipar. Ne feledjük, akik ebből éltek, szakmányban csinálták.
A kakukkfű nálam kimaradt, valahogy nem érzem belevalónak. Persze, éppen passzolhat is hozzá. No, majd legközelebb meglepem vele a csapatot. Legutóbb a pörkölt-tarhonya- csalamádé menü mellett a három kiló lisztből sütött 24 vékony tésztájú pizza már elég volt a kreativkodásból. A vacsora végére cca. CET 21.00 éppen készen voltam.

Topy 2019.03.27. 23:37:52

@Waka: ha jól emlékszem, Fűszeres Esztertől "loptam" a kakukkfüves ötletet :)