Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • BOAR: Én rövidebb lével szeretem. Ma este lesz nálunk is, tegnap átadtam egy szál levákumozott tavalyi k... (2019.05.21. 08:05) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (33) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfü (62) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Ecetes lilahagyma kocsonyához

2019.03.22. 07:00 Andrass9

Egyik kedves szomszédunk igencsak finom kocsonyát főz! Az még csak hagyján, de van valami speciális lilahagymasaláta receptje is hozzá, amitől igencsak jó lesz az a kocsonya.

19.jpg

Rendszeresen csereberélünk mindenféle ételt. Kocsonyát, meg tökfőzeléket is ... Főleg az utóbbit!

Most viszont a kocsonya volt a csere tárgya. Átjött a szomszéd két nagy tányér csodaszép kocsonyával. Még arra is emlékezett, hogy a feleségem csak levet és húst eszik (én viszont bármit). Az ecetes hagyma elmaradt, mert nem volt otthon lilahagymája, így megpróbáltam reprodukálni.

  • 3 közepes lilahagyma
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2 tk finom balzsamecet.
  • 1 ek ecet (20%-os)

10.jpg

Hát ez nem sok, de ebből kell gazdálkodni. A hagymát apró kockákra vágtam. Rászórtam a cukrot és a sót, majd meglocsoltam a csodás balzsamecettel. Ezt jól összekevertem. Ezek a hozzávalók elsimítják a hagyma erőteljes ízét!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megkóstoltam, és nem volt eléggé savanyú, ezért egy kis ecetet higítottam fel kétszeresére hideg vízzel. Belekeveretem a hagymába. Azután felfedeztem, hogy van még valami ecetes levem, amit a Jalapeno paprikához készítettem, ezért ebből is adtam hozzá egy nagy evőkanálnyit. Alaposan összekeverve egészen jó ecetes hagymához jutottunk.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Már csak a kocsonya mellé kellett feltálalnunk :)

20.jpg

Eszméletlen jó lett! Kaptunk ugyan pár nap múltán ecetes hagymát is, de a kocsonya már elfogyott ...

38 komment

Címkék: balzsamecet cukor ecet lilahagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5714617494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.22. 08:25:13

Valamikor az emlékezet előtti időkben télen a héjában főtt krumplihoz hagymasalátát ettünk. Receptje egyszerű volt, a szálasra vágott makói vöröshagymát leöntöttük egy kevés ecettel, csak olyan egyszerűvel ( más nem volt ), kis ideig állni hagytuk, majd szűrőben vízzel leöblítettük. Ettől nem volt tús savanyú, pont ehető lett. Én szerettem kevés cukrot is tenni rá, attól kellemesebb volt. Aztán hosszú konyhai túrám során került bele itt-ott-amott ilyen-olyan fűszer, útközben elmaradt az ecetes áztatás is. Sőt a hagymák fajtája is változott.

A lényeg nem változott, a hagyma nyersen nagyon egészséges zöldség.

kobold63 2019.03.22. 09:27:42

Hasonló lehet az iz összhatás, mint amikor disznósajtot rétegeztünk bele ecetes hagymába. Csak az szeletekre vágott volt. Néha párizsival is csináltuk. Mindenképen finom, jó, hogy eszembe juttatad. Sajnos, az itteni hagyma meg sem közeliti a makóit.

PiperPerabo 2019.03.22. 12:09:38

@kobold63: Miért nem közelíti? Nem olyan agy dolog jó hagymát termeszteni. Vagy mégiscsak?

kobold63 2019.03.22. 12:16:17

@PiperPerabo: Makóit nagy dolog! Kell hozzá a magyar föld és a napsütés.

Fenchurch68 2019.03.22. 12:32:22

@kobold63: Ez a párizsival rétegzés előhozta a kisgyerekkoromat, a nagypapám csinálta rendszeresen: kb. a fenti ecetes lében rengeteg hagyma, inkább szálasra, mint kockára vágva, és akkor még volt tisztességes hentesáru, úgyhogy belekarikázott szafaládéval volt az igazi. Úgy hívta, hogy tengerészkaja - ezt nem tudom dekódolni, építészmérnök volt, nem tengerész :D - gyerekeimnek viszonylag ehető virslikkel vagy párizsikkal tudtam rekonstruálni, de soha nem lett olyan, mint hatéves koromban.

csigafrédi 2019.03.22. 12:55:39

@Fenchurch68: Utopenec-et csináltam párszor, az aránylag jól hozza a régi virslisalis feelinget.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.22. 13:52:15

@PiperPerabo:

Mert már nem az a fajta termelődik, amit mi makóinak ismeünk. Az kemény, és nagyon aromás, sokáig tárolható volt. Szerintem a termesztési, kezelési mód is közrehatott a minőség változásában.

kobold63 2019.03.22. 14:11:43

@Fenchurch68: Igen, krinolin is. De azoknak, párizsi, krinolin, más volt az ize. Nem volt olyan zsiros, a mostaiaknak olyan faggyús-zsiros utóize van a nyelven. Egyféle volt csak, de az finom. Gyerekkori nosztalgia?

csigafrédi 2019.03.22. 14:52:06

@kobold63: Azért lehet, mert az más volt: engem anno 30 deka parizerért küldtek, nem pedig párizsiért. :D

trux77 2019.03.22. 19:21:42

Én kocsonyát csak citrommal eszem meg ( Jajj, Hagyma, de piszok korán mentél el :( ), de a nagyapám a bableveshez mindig ecetes lilahagymát evett.
A vodkához meg mindig hagymaberdőt evett. Azt tudjátok mi? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.22. 19:35:59

@trux77: Én biz kigugliztam, mert nem ismertem a szót :)
Ritkán iszom vodkát, legfeljebb a Vejemmel koccintgatunk vele az USA-ban. Ő kólával, én meg narancslével keverem. Ahhoz nem illene a hagymaberdő.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.23. 05:49:16

@trux77:

Furcsa, hogy megette, mert az egy elég kemény rostú növényi alkatrész, felénk még a főzéshez sem használták fel, egyszerűen kidobták a tyúknak, de azok sem szerették. Legfeljebb ital ivásához szívószálként használható. Kora tavasszal még esetleg megehető, de anyámék mindig kitörték, amikor a friss hagymát piacra készítették elő.

kobold63 2019.03.23. 06:03:25

@Andrass9: Próbáld meg cranberry vagy gránátalma lével. Mármint a vodkát.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.23. 08:03:33

Ja, még annyit, hogy felénk - a hagymás vidéken - bördőnek nevezték.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.23. 09:49:17

@kobold63: Szerinted úgy passzolni fog a hagymabördőhöz? :))
Van még bő félévem, hogy odajussak...

kobold63 2019.03.23. 10:54:10

@Andrass9: Nem hiszem, hogy ott találtok, bördőt.

trux77 2019.03.23. 14:50:22

@látjátok feleim szümtükkel: A zsenge nem fás, az egészen ehető. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.23. 17:23:05

@trux77: Én is ettem már újhagyma helyett :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.23. 18:39:37

Köszönök szépen!
Valamikor nálunk is virslivel ment. A kocsonyához remekül passzol valami savanykás. A disznósajtot meg a főtt fejet ecetes cseresznyepaprikával forgattuk össze.

Dikusz 2019.03.23. 21:58:25

@Andrass9: Mondjuk vodkát kólával még nem kóstoltam. Ha már kevertem valamivel, akkor az energiaital volt, jégkockával.

Jaaaa, és beszéltem az ismerősömmel, van neki a csodahüttőben...

Fenchurch68 2019.03.23. 22:30:26

@látjátok feleim szümtükkel: Influ két vállon, ma már szandálban csattogtam a tóparton, térdig be is kellett mennem, túlrepült a frizbi :)

@kobold63: Nyilván a nosztalgia-faktor is benne van, de nem is volt ennyi szója, tartósítószer, ízfokozó meg darált malter a hentesárukban :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.24. 11:27:22

@PiperPerabo: 7/9 :) A frikasszé és a gombóta megfogott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.24. 11:28:51

@Dikusz: Hmmmm! Megfontolandó, mert 6 éve sütöttem (eddig először és utoljára :). Köszi, hogy megkérdezted!

trux77 2019.03.24. 11:34:10

@PiperPerabo: Mondjuk szerintem a gánica nem egyenlő a dödöllével. Még nem tudtam a frikasszét, sosem hallottam ezt a nevét a levesnek.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.24. 13:31:31

@PiperPerabo:

A gánica és a dödölle fogott meg, a többit ismerem. Felénk nem főzték, így nem is hallottam, csak a népdalban, hogy egy tál dödölle, miről soha nem tudtam mi a csuda lehet.

Gyerekkoromban a gombótát felénk egyszerűen reszelt tésztának hívták, és főleg húslevesbe főzték, de készült belőle krumplis "tarhonya" is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.24. 13:32:40

@trux77:

Utána néztem, és a wiki szerint ugyan az, csak különböző vidékeken külön féle ízesítés ismert.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.24. 14:09:07

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig posztban is szerepelt egy adag kacsaszárnytővel. Csak ott gancának hívtam, mert az is a neve :) De hivják még akár cinkének is ...
blogkocsma.blog.hu/2018/07/03/kacsaszarnyto_krumpligancaval

trux77 2019.03.24. 17:14:29

@látjátok feleim szümtükkel: Azt olvastam én is, mármint hogy wiki mit mond, de én pl a gánicát úgy tudom, hogy híg kásaszerűre hagyták, és a tetejére ment a pirított hagyma, a dödölle pedig keményebb volt, kanállal szaggatható, és úgy forgatták a zsíros hagymába és pirították körbe. :)

kobold63 2019.03.24. 17:16:26

@PiperPerabo: A gombóta és a görhe. A frikasszé nevet már hallottam, de csak megsaccoltam, a Wiki teljesen más ételekre irja.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.24. 19:46:34

@kobold63:

Nekünk kezdetektől jár a Magyar Konyha, és nagyon abban sok dologról írtak már.

Mondjuk én a frikasszénak teljesen mást tudtam, de kizárásos alapon ő lett a becsinált leves.

kobold63 2019.03.24. 20:00:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ha látod feljebb, én is u.i. jártam.

Ráadásul, nemrégiben egy itteni (kanadai) gastromagazinban olvastam egy lengyel zsidó ételt, amit frikasse-nak neveztek, ez csirke aprólékból, minden benne, pörkölt szerüség, piros paprikával, friss paradicsommal. Nagyot néztem!

csigafrédi 2019.03.25. 10:06:59

@Andrass9: A frikasszé, mint a becsinált leves régies(!) neve, nagyon nem stimmel szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 10:33:12

@csigafrédi: Ez valahogy nekem se jött be. A szót ismertem régről, de soha nem társítottam a becsinált levessel. Akárhogy is keresem, leginkább egy ragu, nem leves :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.25. 10:44:07

@csigafrédi: @Andrass9: Most, hogy végre elolvastam pár becsinált leves receptet, meginogtam. Ugyan egyiknél se hívták frikasszének, de az elkészítése majdnem egyezik az utóbbival. Tán egy kicsit több leve van a mi levesünknek ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.25. 11:08:50

@Andrass9:

Igazad lehet, mert már több külföldi főzős műsorban láttam, hogy a krémlevesek általában olyan sűrűk, mint a magyar főzelékek.