Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (6) A1 marinád (4) A1 szósz (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (13) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (10) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (18) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (213) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (43) csilipaprika (42) csilipaszta (20) csilipehely (3) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (104) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (30) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (16) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (84) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (334) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (69) gyömbér (94) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (254) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (6) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (34) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (60) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (22) karamell (3) kárász (6) kardamom (20) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (22) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (62) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (19) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (124) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (31) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (83) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (69) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (60) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (30) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olivaolaj (98) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (39) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (117) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (31) pirítós (3) pirospaprika (57) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (27) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (34) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (56) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (126) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (198) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (34) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (36) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (51) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (70) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (76) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (181) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (101) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (19) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (28) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (33) zöldpaprika (59) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (3) zserbó (2) zsír (47) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Tempura

2019.03.19. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kobold63-tól

 

Portugál misszionáriusok böjti ételéből Japán nemzeti eledele.

10.jpg

A történelem folyamán Japán szigorúan védte határát az idegen befolyás ellen. Kinai kalózok, kereskedők, európiaiak mind ki voltak tiltva. Elöbb utóbb azonban rákényszerültek a külföldi árura, elkezdődött a kereskedők beengedése. Az 1500 évek közepén holland, később portugál kereskedelmi hajók kaptak engedélyt. Portugál misszionáriusok is érkeztek és letelepedtek, velük étkezési szokásaik is. A japánok számára ismeretlen volt a zsiradékban sütés, de megkedvelték a misszionáriusok böjti ételét, a palacsinta szerű tésztába mártott és kisütött tengeri herkentyűket ( ami különben is állandó eledelük volt) és zöldségeket.

A tészta különleges, nem ad vastag bevonatot, ropogós marad sütés után. Készen kapható por formájában, itt én is ezt használtam. Ázsia boltokban valószínűleg megtalálható, de házilag is készíthető. Nagyon fontos, hogy közvetlenül sütés előtt keverjük össze, jeges vizet használva. Sütés folyamán is jeges vízben álljon. Így kevesebb zsiradékot szív fel és ropogós marad .

A tészta recept 1:

  • 180 ml finom liszt (sima liszt)
  • 60 ml kukorica keményitő
  • 1 tojás sárgája
  • 240 ml jeges víz vagy szódavíz

Recept 2.

  • 240 ml sima liszt
  • 1 egész tojás
  • 200 ml jeges víz vagy szódavíz

A vízben keverjük el a tojást vagy a sárgáját, utána hozzá a lisztet és evőpálcával vagy fakanál nyelével keverjük össze gyorsan, úgy hogy csomós maradjon, nem sima, kidolgozott.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

A tempura vegyesen tartalmaz zöldségféléket és tengeri herkentyűket, amik közül a legkedveltebb a nagyméretű garnélarák, ezt gyakran külön is készítik. Utána a tintahal, polip, kagylók, halak. Zöldség bármi, padlizsán, zukkini, tök félék, yam, édesburgonya, gomba, zöldbab, brokkoli, hagymakarikák, stb.

Fagyasztott kevert tenger gyükölcsét használtam és fagyasztott fejetlen prawn-t (nagy garnélarák). Amint kiengedett a fagyból, előkészitem a rákokat is: ha rajtuk van a héj, lábak, azt le kell szedni, ám a farkincáját hagyományosan rajtahagyják.

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Zöldségnek választottam japán padlizsánt (tömör belül), gomba, yam, zöldbab, spárga, zöld hagyma. Daikont (jégcsap retek) megreszelek, ezzel tálalom majd a tempurát. Felszeletelem a zöldségeket. Összekeverem a mártogatós szószt. Japánban dashit használnak a szója szósz higítására, ez halleves alaplé, kelp és száritott bonito hal reszelékből áll, ízfokozó hatása van, umami. Én vízzel higitottam a Tamari szószt, ami csökkentett sótartalmú, glutén mentes szója szósz. Kevés szezám olaj és az én umamim: chili morzsalék.

Az alaposan leszárított zöldséget, garnélát, stb.-t finoman behintem liszttel. A wok-ban olajat forrósítok. Összekevertem a tésztát, fontos, hogy csomós maradjon! Adagonként beleteszem a zöldségeket a tésztába, jól lecsurgatom és megy a forró olajba. Pár perc elég míg aranysárgára sül. Kiveszem, papirtörölközőn leitatom a minimális olajat. Ugyanez a tengeriherkentyűkkel is végigcsinálom.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

A reszelt jégcsapretek, ecetes/marinált gyömbér kis tálkában és a mártogatós szósz kiséri tálaláskor a vegyes finomságokat.

31.jpg

30.jpg

Eléggé pepecselő munka, de megéri. Frissen kell fogyasztani.

50 komment

Címkék: tojás szójaszósz tenger gyümölcsei gyömbér garnélarák garnéla liszt keményítő szódavíz jégcsapretek Tamari

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr414689630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2019.03.19. 08:32:13

Ez a kaja olyan, mint a csirkeszárny, meg a szotyi: ha egy lavórral van belőle, akkor annyit eszik meg belőle az ember. Csak legyen, aki folyamatosan hordja be a meccsnézés közben. :)

kobold63 2019.03.19. 08:44:11

@csigafrédi: A csirkeszárny egyszerübb, azt bevágom a sütőbe. A tempurához, ha a japán etikett szerint eszed, nagyon fontos a külcsiny, ahhoz asztal kell a kis tálkákhoz, pálcával enni, amivel könnyebb felcsipni a falatkákat, megmártani és bekapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 09:47:26

@kobold63: Tokióban ettem először életemben. Gésák szolgáltak fel, földön ültünk és alacsony asztal volt előttünk. Volt még kis tálkában élő tengeri herkentyű is, az eléggé sokkolt :) Viszont adtak olyan kicsi garnélát amint mindenestűl dobtak be a 25 fokos olajba 20 másodpercre. A páncéljának kifejezetten dióíze volt megsütve!
Két hét alatt főtt ételt csak párszor kaptam (rizst, tésztát), viszont ez felforgatta az étkezési szokásaimat: azóta eszem gyakorlatilag mindenféle tengeri herkentyűt, szusi bárba járok és 24 db osztriga az adagom :) Előtte még halat se nagyon ettem ...

Kumari aki Nilüfer 2019.03.19. 09:49:21

Szoktam tenger gyümölcsét venni fagyasztottan, abban nincsenek ilyen nagy rákok( legalábbis a Metróban kapható, légmentes zsugorfóliás, dobozos változatban, Mondjuk, nekem az külön jó, mert a külleme nekem nagyon csúnya...kukacra emlékeztet. Tudom, fene a gusztusom:) Másnak meg a körömpörkölt veri ki a biztosítékot:D De a tempura, na az csudajó burkolat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 10:00:22

@Kumari aki Nilüfer: A pici rákok valóban a pajorra emlékeztetnek, a nagyobbak viszont egy vagyonba kerülnek. A Metrónak nagyon jó a halas részlege (mi Törökbálintra járunk), de Mitzi von Küche szerint a debreceni áruház halrészlege is jó!

csigafrédi 2019.03.19. 10:17:30

@kobold63: Nekem jó lenne ez úgy is, hogy egy nagy tálcán behozza a feleségem, kis tálkában a mártogatós, és kézzel tunkolnám. Biztos nem autentikus, de nem fakadnék sírva, ha ilyen körülmények között kéne fogyasztanom.
(Az M3-as Metrónál is jó a halas pult.)

kobold63 2019.03.19. 10:22:54

@Andrass9: Errefelé olyan friss a hal, hogy nyersen, sashimi-nak is finom. Viszont a nyers osztrigánál meghúzom a vonalt.
@Kumari aki Nilüfer: én még jobban szeretem a zöldségeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 10:31:15

@kobold63: Van egy étterem Nashuaban (NH), ahol a hónap utolsó szerdáján $1 az osztriga. Olyankor megyük a kiscsaláddal, és a vejemmel dőzsölünk :) A nagylyány halat, rákot eszik, a kisunokák Edame-t (főtt szójabab héjában) és szusit esznek :)

kobold63 2019.03.19. 10:43:31

@Andrass9: A keleti part irigylésre méltó kincse. Itt is eszünk gyakran, de jóval drágábban. Szerencsére nagy a család, sok születésnapot lehet méltóan megünnepelni.

csigafrédi 2019.03.19. 10:49:27

@kobold63: Össze is csokiznám magam, ha belibbenne a nappaliba meszelt arccal, meg csücsörire festett szájjal. :D

@Andrass9: Szójabab héjában-ról jut eszembe (hátha itt valaki tudja hogy, és hol kell keresni) jófajta kínai étteremben ettem olyan borsót, amit a hüvelyében tálaltak, zseniális ízű cucc, valami szójás maszattal, csak nem tudom a nevét. A héjak laposak és szélesek voltak, zsengék, a borsó benne pedig nagyon picikék. Gondolom ezt a fajtát kimondottan erre a fogyasztásra nemesítették.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 10:52:46

@csigafrédi: Én minden évben vetek egy sort. A magboltban cukorborsó néven keresd!

Kumari aki Nilüfer 2019.03.19. 11:01:27

@Andrass9: igen, szeretem a halas pultot, de azért nem vagyok törzsvásárló, jeles napokra veszek ott halat, mert aranyárban vannak( máshol is),ámbár "sügeret" viszonylag gyakran veszünk. Vennék én hazait is, de öreg vagyok a szálkákhoz..pedig ízre nagyon jók azok is.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.19. 11:03:17

@kobold63: a zöldséget én is ..és azt én -hacsak lehet (mert az arab boltban egy ideje valahogy nincs, el kell mennem a nagy ázsiai boltba Budapesten)-pakorában sütöm..nagyon finom panír. Szerintem.

csigafrédi 2019.03.19. 11:20:36

@Andrass9: Annyi a trükk, hogy korábban szüretelik?

kobold63 2019.03.19. 11:22:21

@csigafrédi: Más fajta, errefelé "snow peas", hó borsónak nevezik.

kobold63 2019.03.19. 11:24:23

@Kumari aki Nilüfer: nagyon finom a pakora, sokkal nehezebb és izesebb a tésztája, mint a tempura.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 11:27:19

@kobold63: A snow pea-ben nincs egyáltalán szem csak mikronnyi. Amiben kicsi szem van és édes, az itthon cukorborsó, odaát sugar (snap) pea. Mindkettőre jellemző, hogy hiányzik a cellulózréteg a podból, ezért mindenestül fogyasztható, valamint én termelem mindkettőt így tavasz táján ...

kobold63 2019.03.19. 11:42:44

@Andrass9: Ahogy csigafrédi leirta a kinai ételt, azt a snow peas-ből csinálják errefelé. Nem a magja miatt termelik. A cukorborsónak a szemeit eszik, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 11:49:55

@kobold63: Valóban, nem elég figyelmesen olvastam a leírását. A sugar snap pea minden részét eszik, nem csak a szemeit. Én még a fiatal hajtásait is felhasználom egyes ételekben. Az itthoni cukorborsó ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, csak idehaza nem volt szokás a podot megenni.

csigafrédi 2019.03.19. 11:54:54

@kobold63: @Andrass9: Ez az! Igen, mikronnyi a borsó, ebből gondoltam, hogy külön fajta. Köszi, most már csak meg kell találni, hogy itthon hol lehet beszerezni, milyen néven fut, milyen márka forgalmaz ilyet, ha egyáltalán van a hazai piacon. Köszi!
www.cearaskitchen.com/snow-peas/

kobold63 2019.03.19. 11:57:45

@Andrass9: Én is találtam valamit, azt irják. hogy Magyarországon nem nagyon ismert, de "lapos hüvelyü cukorborsó" a neve.
@csigafrédi:

csigafrédi 2019.03.19. 12:05:21

@csigafrédi: Na megtaláltam a latin nevét: Pisum sativum var. saccharatum, ami magyarul cukorborsó. :) Két alfajt találtam: Frühe Henrik és Toledo Sugar. Az lehet a trükk, hogy a borsószemek kifejlődése előtt "aratják".
Még annyi, hogy: "Termésük hüvelyestől fogyasztható, a belső rostos pergamenthártya hiányzik belőlük."
Nagymamám minden zöldborsót cukorborsónak hívott, de lehet, hogy valóban csak azt termesztett. Én csak pucoltam, de mi csak a szemeket ettük, a hüvelyt soha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 12:55:59

@csigafrédi: Hát mi bizony huzkodjuk már a felfutott bokorról, amikor ehető méretű :)
Az angol wiki szerint a Snow Pea-t (Pisum sativum var. saccharatum) éretlenül szedve csak a hüvely fogyasztására termesztik, míg meg lehet hagyni kifejlődni, hogy vetőmagod is legyen. Míg a Sugar Snap Pea vagy Snap Pea (Pisum sativum var. macrocarpon) olyan zöldborsó, aminek a héja akkor is ehető, amikor megnőnek a szemek a hüvelyben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 12:59:00

@csigafrédi: @Andrass9: Vagyis a két borsó közötti különbség, hogy a cukroborsó akkor is édes, amikor hagyjuk megnőni a szemeket benne, viszont a Snap Pea (itthon ez nincs) messze nem a túlédes szemeiről híres :)

csigafrédi 2019.03.19. 13:17:02

Ezt most kell vetni? (Mert akkor villámgyorsan szereznem kell belőle.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 14:19:16

@csigafrédi: Most kellene elkezdeni :) Én az Auchanban vettem annak idején, majd a Hermészben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.19. 20:54:53

Köszönök szépen!
Mikor lehet menni falatozni? Ha itt lenne a tenger, biztosan betegre enném magam legalább hetente egyszer. Utána 6 nap rehab.
Az a narancssárga az ecetes gyömbér?
Igazából a cukorborsó lenne a héjával együtt fogyasztható. Sokan keverik a zsenge kifejtő borsóval, de annak a héja igen szálkás. Az íze viszont jó, a levesbe bele lehet főzni, csak meg kell találni a módját, hogy ne kerüljön a tányérba.

kobold63 2019.03.19. 22:48:42

@Waka: Igen, az a gyömbér. Készen kapható, kellemes, édeskés savanyú lében, enyhén csipős. Sushi-hoz szokták tálalni, de jól megy a tempurához is.

kobold63 2019.03.19. 23:11:26

@Waka: Ezek a tenger gyümölcsei nem itt teremnek, ide is fagyasztva érkeznek, kivéve a lobsztert, rákokat és kagylót. A helyi, nagyon hires és keresett prawn május-juniusban kapható, egyenesen a bejövő halászhajókról, azt nyersen is lehet enni. A legtöbbje megy Ázsiába, arany árban a maradék is. Arra érdemes jönnöd, fantasztikusan finom.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.20. 19:22:32

@Waka: @Andrass9:

Mi újság a gyümölcsfák körül?

Én még ilyet nem láttam. Ma néztem meg a sárgabarackfát, szépen virágzik, de nincs méh, és szerintem nincs a virágokban virágpor sem. A portokokról megpórbáltam virágport szedni, de nincs egy csepp se. Néhány sovánka méhecske is próbálkozott ugyan ezzel, de a lábaikon csak egy kicsi virágpor csomó volt, azt sem erről a fáról szedhették. A szomszéd nagyobb fáinak is hasonló a virágja, nincs virágpor ott sem.
Lehet, hogy a száraz ősz miatt nem tudtak rendesen fejlődni a virágrügyek?

Remélem, ha melegszik az idő kirepednek a portokok, és lesz beporzódás, lesz barack. Mellesleg a nárcisznak sincs virágpora. Nagyon kevés virág is nyílt, pedig sok hagyma van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.20. 19:24:32

@kobold63: Azt nem igen hiszem, hogy Waka elmegy prawnt enni :) Bár abban biztos vagyok, hogy szeretné!
Annál finomabb garnélát keveset ettem (főleg Japánban).
Most mit csináljunk? Mifelénk nem nő meg, másfelé meg a gatyánk rámegy. Néha nem érdekel, csak adjanak belőle :)))
Nem tudom, érted-e ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.20. 19:26:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk megszűnt a sárgabarack, mert nem bírta a moníliás kiképzést. Méhecskét se sokat látunk.
Mondhatom, hogy aggódunk?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.20. 20:42:49

@kobold63: A lobster, a rák és a kagyló nekem már éppen elég lenne, mondjuk ebben a sorrendben. Esetleg még prawn, csak úgy mellé. Közben gyorsan megnéztem, afféle édesvízi (esetleg félsós-) garnéla.
@látjátok feleim szümtükkel: Egymás mellett virágzik a mandula és a korai kajszi. Pár poszméh zümmögött a fákon délután öt felé, talán megporozták a virágokat. Nem néztem meg alaposan, egyelőre a holnap hajnaltól félek, mert jó eséllyel elviszi a fagy a cicába az idei termést.
@Andrass9: Álmodozni azért szabad...

kobold63 2019.03.21. 00:08:27

@Andrass9: @Waka: Minden helynek megvan a varázsa, gaszrtronómiai különlegessége. Kinek-kinek mi adatott, azt élvezi. Én álmainban balatonfelvidéki napos domboldalon, kakukkfüves illatú tisztáson fekve bámulom a felhőket és a Balatont.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.21. 08:06:46

@látjátok feleim szümtükkel: idén egy darab méhecskét sem láttam, pedig nálunik cspatostul szoktak döngeni, rengeteg borostyánunk van, most virágzik, meg a mahóhia is kezd kipattanni..mellesleg darázsfélék sincsenek. És igen, a rengeteg krókusz, hóvirág imitt-amott virágzott, azt hittem, helyi jelenség..más tavasszal százszámra van, idén ha volt 10 virág, sokat mondok. és a nárcisz is..egyetlenegy virított, a jácint ugyancsak úgy mutatkozik, hogy csak a levele van, pedig az is tömegével szokott virágzani( szeretem ezeket, a gumósokat, kis gond, sok virág, kora tavasszal) és ami még feltűnőbb: a szentgyörgyöcskét(a az a kék fürtös korai virág) szinte kiirthatatlan..na idén az is mutatóban van. A japánbirs lassan kinyílik, ar aranyvessző elvirágzott, ezekről azért nem tudok bővebbet, mert drasztikus visszavágásban volt részük.
Szerintem kezdhetünk aggódni..illetve azt hiszem, már,,lassan azt kell mondani:ba..hassuk:((((((/ez nem volt túl nőies és elegáns..:(((/

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.21. 08:41:02

@Kumari aki Nilüfer:

Úgy kell mondani, hogy szabhatjuk.:D, vagy inkább :(:(:(?

Dikusz 2019.03.21. 08:42:51

@kobold63: A hosszú hétvégén jártunk Kék-túrázni a Balaton-felvidéken.
Be is tennék ide két fotót (pláne, ha a kocsmáros megengedi), de nem tudom hogy kell...
Csodaszép utunk volt, rengeteg látnivalóval. E-mailben tudnék küldeni fotót, az megy.
Egyik túrán pl. fölcaplattunk a Csobáncra (tuti ismered), a pejslim két méterre előttem volt. Olyan a vártól a körbekilátás, mintha a világ tetején lennénk.:)

kobold63 2019.03.21. 08:53:51

@Dikusz: Persze, hogy ismerjük, de most már csak lentről nézném.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.21. 19:51:53

Vajon influsék meggyógyultak már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.21. 19:56:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom kik ők, de a kicsilyányt elkapta a calici vírus :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.21. 23:40:05

@Kumari aki Nilüfer: Érdekes módon, mikor először megjött a meleg, egész sok méhet láttam, azóta viszont nem.
Holnap céges muri, pörkölt marhanyaka, tarhonya, csalamádé, a finnyásabbaknak szalámis és sonkás pizza. Egész délután a boltokat jártam, mellette sütöttem kenyeret a hétvégére. Holnap offline.

Dikusz 2019.03.22. 00:25:18

@Waka: én nem vagyok finnyás... , jó nekem a marhanyakapörkölt tarhonyával.:)

kobold63 2019.03.22. 01:37:37

@Kumari aki Nilüfer: Mifelénk gyakori, hogy kertes házakban (a városok legnagyobb része ilyen, elterül, mint a tehén lepény), ahol nem szabad méhészetet tartani, az u.n. nem mézcsináló méheknek csinálnak otthont, a beporzásban nagy szerepük van. Összekötözött nádcsomó, megfúrt gerenda, ezeket szeretik. Van ilyesmi otthon? Nem emlékszem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.22. 09:01:22

@Waka:

Én tegnap délután már három méhet láttam a barckfán.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.22. 09:04:18

@kobold63:

Nekünk a farakásban évekig volt kék dongó, de már két éve nincs. Az udvaron korábban a sárga dongók lepték a virágot, de azok majd csak később kelnek.
Továbbra is úgy látom, hogy elszáradnak a virágok portokjai, bár ma már egészen jó időre számítok, hátha lesz változás.

kobold63 2019.03.22. 10:56:56

@látjátok feleim szümtükkel: Ha van gyümölcsfád, akkor érdemes betelepiteni és megbecsülni ezeket a dongókat.