Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (6) A1 marinád (4) A1 szósz (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (13) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (10) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (18) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (213) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (43) csilipaprika (42) csilipaszta (20) csilipehely (3) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (104) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (30) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (16) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (84) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (334) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (69) gyömbér (94) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (254) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (6) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (34) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (60) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (22) karamell (3) kárász (6) kardamom (20) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (22) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (62) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (19) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (124) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (31) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (83) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (69) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (60) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (30) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olivaolaj (98) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (39) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (117) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (31) pirítós (3) pirospaprika (57) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (27) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (34) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (56) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (126) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (198) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (34) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (36) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (51) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (70) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (76) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (181) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (101) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (19) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (28) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (33) zöldpaprika (59) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (3) zserbó (2) zsír (47) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Olajos hal

2019.03.16. 07:00 Waka

Régóta kacérkodtam már vele, de valahogy sosem jött össze annyi hal, amennyiből készíteni akartam. Most sem. Ősszel Api meglepett egy szatyor hallal. Volt benne egy kisebb ponty, kilónyi keszeg és öt kárász. A pontyból lé lett, a keszeget ropogósra sütöttem, a kárászt meg elraktam a fagyasztóba és vártam a folytatást. Fűztem két komolyan függő pecás kollégát, hozzanak már vagy tíz kárászt, azzal együtt már lesz egy tepsire való. Sajnos Zednek nem jött össze a kárász, Benzin meg olyan súlyosan rákattant a pergetésre, hogy tán azt sem tudja, hol a többi botja.
Nem volt mese, ezzel a néhány hallal kellett beérnem. Egy kisebb serpenyőben éppen elfértek és nem kellett egy hordó olaj, hogy ellepje. Keresgéltem a receptek közül, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. Túl sok fűszert használtak, túl sokat okoskodtak. Végül a Halország ide vonatkozó részében látott receptet vettem alapul. A gázsütőre átszámított főzési időt nem volt könnyű kikalkulálni, de mentem a magam feje után és végül is egészen jól beletrafáltam.

img_20190131_113942.jpg

A kiolvadt halak úszóit levagdostam, majd sűrűn beirdaltam. Vékonyan besóztam, megöntöztem citromlével és egy jénai tálban, lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_20190128_164921.jpgimg_20190128_170035.jpg

Másnap leöntöttem a halakról a kifolyt lét, papírtörlővel leszárogattam és a serpenyőbe igazgattam. Rászórtam a borsot és a babérlevelet. A fokhagymagerezdeket a kés lapjával deszkán megroppantottam és úgy tettem bele.

img_20190129_191143.jpg

Öntöttem alá nagyjából egy deci vizet, majd felöntöttem annyi olajjal, hogy ellepje.

img_20190129_191324.jpg

Lefedve a sütőbe tettem és hármas fokozaton harminc percig "sütöttem". Utána levettem egyesre a gázt és két órán keresztül pároltam a halat.

img_20190129_215644.jpg

Két óra elteltével levettem a fedőt, a sütő ajtaját kitámasztottam a gombvédővel és újabb egy óra alatt elpárologtattam a vizet a halak alól.

img_20190129_224813.jpg

Magvas, teljes kiőrlésű kenyérrel, citrommal és egy kis maradék olívabogyóval tálaltam.

img_20190131_113806.jpg

Éppen jó lett. Nem csak az összes szálka tűnt el, de még a legvastagabb csontok is úgy megpuhultak, hogy simán meg lehetett enni őket. Az íze kellemes volt, a konzervre jellemző, tolakodó halíz nélkül. Talán egy kicsi csípős elkélt volna még bele, na de majd legközelebb, ahogy az már szokott lenni.

Ps.: Kellett nekem Benzint emlegetni. Vasárnap este fél hat fele éppen az utolsókat rúgtam az ásóba a kertben, mikor hívott, hogy otthon vagyok-e? Merthogy van pár hal, ha kell. Naná, hogy kellett. Odakanyarodott értem, hazavitt, aztán kivett egy zsákot a csomagtartóból és a kezembe nyomta. Tényleg pár hal volt. Egy másfeles és egy háromkilós ponty, meg négy 70-80 dekás kárász. Elment vele bő két órám, mire mindent elrendeztem. Hát a böjtre megvan a betevő.

img_20190310_173143.jpgimg_20190310_191037.jpg

Kész!

img_20190318_205210.jpg

40 komment

Címkék: fokhagyma kárász babérlevél étolaj olajos hal feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8514675718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.16. 09:55:20

Ezt biz én is megköszönném! (Mármint az utóiratot :)
Ami az olajos halat illeti, szép munka. Kár, hogy nagyon keveset eszem ilyesmit...

kobold63 2019.03.16. 10:04:25

Milyen olajat használtál? Szardiniát mi olivásat veszünk mindig, de azt el is fogyasztjuk. Te is ezt vagy túl sok?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.16. 11:08:02

Köszönök szépen!
@Andrass9: Köszönöm!
@kobold63: Mezei napraforgóolaj. Az a gond, hogy elég kevés olaj fogy nálam, főzéshez inkább zsírt használok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.16. 11:09:12

@kobold63: No meg ezen a pár halon volt nyolc deci, az bármihez sok lenne, meg így használtan nem is áll el sokáig.

Boar. 2019.03.16. 12:51:56

Miért irdaltad be? Így olyan szétesős lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.16. 20:03:57

@Boar.: Az irdalás kellett a szálkák miatt. A hal egyáltalán nem lett szétesős, a vízvesztés miatt kicsit szikkadtabb lett a hús és a vastagabb végénél megemelve simán egyben maradt.

Boar. 2019.03.17. 10:45:16

@Waka: Szerintem a szálkákat a citromlé irdalás nélkül is elintézte volna.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.17. 13:45:43

Vitán kívülről úgy látni a képen, hogy nem szétesős a hal.

Boar. 2019.03.17. 18:24:47

@látjátok feleim szümtükkel: Én elhiszek mindent, Hófehérkét kétszer is de kérdezni csak szabad?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.17. 20:15:07

@Boar.: Minden bizonnyal. Viszont korábban soha nem főztem még ilyesmit. A citromlé kellett, mert a hal már több hónapja állt a fagyasztóban, kellett neki némi friss odür. Na bumm, legfeljebb többször lett elintézve az a szálka. Adott neki a citromlé, elbánt vele a só, végül megadta a kegyelemdöfést a hosszú párolás. Csak nem lett nagy baja tőle. Ha rajtam múlt volna, biztosan agyon is verem a fránya szálkákat. Kapanyéllel, mert az éppen van új itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.17. 21:14:40

@Waka: Az még semmi, de a szálkáktól való félelmemben meg se mertem volna kóstolni ... :)))))
A szomszédasszony is irdalja, mielőtt kisüti. Abban nem találok szálkát.

csigafrédi 2019.03.18. 08:19:52

@kobold63: Én is azt veszem, és egy csepp semmi nem szokott maradni. Tonhalból most majd sós lében elrakottat fogok legközelebb betárolni, most abból is az olívaolajos van.
Ezt a fentit enném, de nem készíteném. (A halban pont azt szeretem, hogy 8-20 perc alatt megsül. 3,5 órát pöngyörgetni a marhát, meg a vadat szoktam.)

Void Bunkoid 2019.03.18. 08:46:28

@kobold63: az más, az nem az az olaj, amiben sült.

Olívaolaj nem sütni való, hamar megég, szarízű, és állítólag egészségtelen is. Az csak úgy magában salátákra öntözve fasza.

Dikusz 2019.03.18. 09:48:55

@Waka: :)))) Kegyetlen halszálkagyilkos!:)))
Nincs a világon olyan hal, amiben én ne találnék szálkát. Nagyon szeretek mindenféle dobozos szardíniát, de még a sprotniból is kibogarászom a szálkát.

A "hosszú párolás"-t pedig hosszú pálinkának olvastam, csak azt nem tudom, miért...

A halbelsőségből mi lett?

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.18. 09:53:54

@Dikusz:

Szomjas(éhes) malacka(disznó) pálinkáról(makkról) ámodik?;D

kobold63 2019.03.18. 10:56:57

@Void Bunkoid: bizzál benne, hogy Waka érti a dolgát, nem sütötte a halat, hanem párolta, igy akár oliva olaj is lehetett volna. Az oliva olaj sokkal több dologra használható, mint csak a salátára tevés. Persze az extra virgin főleg úgy élvezhető. De pl. majonéz készitéséhez nem használom, túl illatos, ahhoz a mezei vagy a sima virgin a jó.

kobold63 2019.03.18. 11:00:20

@csigafrédi: Mi is a vizben eltettet szeretjük, inkább majonézzel keverjük össze, ha szendvicsbe megy.

króm nickel 2019.03.18. 16:47:56

Gyakran készítek én is olajos halat, de szerintem felesleges beirdalni, mert a 3,5-4 órás olajban főzéstől minden halcsont omlós állagúvá válik. A szálkák eltűnnek, még a gerinc is ehető lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.18. 17:20:42

@Dikusz: A belsőség egy külön kis dobozban várja a feltámadást a mínusz húszban. Szerintem egy halászlét fogok dúsítani vele.
@Void Bunkoid: Éppen ezért nem merem ilyesmire használni. A konzerv olajos halat nyersen töltik a dobozba, megfőzik (párolják) és utána töltik fel olajjal. Utána már csak egy rövid hőkezelést kap.
@króm nickel: Ez a gyakran készítik rám nem igaz, ez volt az első, még kidolgozás alatt van az eljárás.
Most készül a második adag Benzin majd' kilós kárászaiból, hasítva kettő fért a kisebbik tepsibe. Finis cca. 21.00.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.18. 17:47:07

@Waka: épp hazaérek a táncból, hogy ablakot nyissak!!!

Dikusz 2019.03.18. 17:56:34

@Waka: Fel, támadok! Akár -20 fokban is, a belsőségért.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.18. 18:01:24

@Dikusz: Frászt! A belsőségnek :))) Üres tepsim sok van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.18. 18:01:48

@Dikusz: Téged is kilakoltatnak a bomba miatt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.18. 21:01:10

Határidőre kész, lehet nyitni az ablakot!

Dikusz 2019.03.18. 21:04:33

@Andrass9: Fogalmam sincs. Sehol nem írják, hogy a kerület melyik részét érinti a kilakoltatás. Kerestem a neten, de nem találtam, csak annyit, hogy a Savoya parktól, a budafoki lehajtóig (fogalmam sincs hol van) kell tiplizni.
Valószínű érint, mert az egyik befogadóhely a kb. 80 m-re levő iskola.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.18. 21:51:51

@Dikusz: Ha a befogadóhely 80 méterre van, akkor ott nincs kilakoltatás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.18. 22:01:28

Találtam Győrben egy hentest, akitől tudtam rendelni két kiló hájat! (Meg mellékesen szürkemarhacsontot meg bivaly velőscsontot, amik most kellenek gyógyításra! )
Lesz dínom-dánom:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.18. 22:20:09

@Andrass9: Mondjuk, itt is becsúszott bő egy perc. Teringettét!
Nem tudom, mire szedsz csontot, de az sokféle nyavalyára jó. A hájjal meg lehet kenegetni.

Dikusz 2019.03.18. 22:48:23

@Andrass9: Megtaláltam a kormihivatal honlapján, a mi házunk pont nem esik bele, mi vagyunk a választóvonal.
Mondjuk a városházát sem esik bele, de az épületért kár lenne. Régen szeszfőzde volt, ami hasznosabb lehetett, mint a mai tevékenysége a benne tevékenykedőknek...

Dikusz 2019.03.18. 22:49:29

@Andrass9: Még nem tudtam beszélni ez ügyben az ismerős hentessel.

csigafrédi 2019.03.19. 08:17:30

A poszt kapcsán annyira rápörögtem a konzervhalra, hogy tegnap este csináltam egy tonhalas kencét:
egy kicsi olívaolajos tonhalkonzerv
mini fej vöröshagyma
fél marék olívabogyó
valamennyi kaliforniai paprika
kis fej fehér-retek
kevés torma
egy kövérebb pluttyantásnyi majonéz
egy soványabb pluttyantásnyi mustár
Zöldek apróra vágva, tonhaltörzs szétnyomkodva, egész összekever, két vizeszsömle félbevág és megpirít a kontaktgrillben. Aztán boldogság :)

Szóval inspiráló volt a poszt, köszi! (Ma szerintem citromos szardíniát nyomok főt tojással, szintén pirítóssal.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.19. 09:40:13

@csigafrédi: Most, hogy mondod, én ma meg megeszem egy tőkehalmáj konzervet vajaskenyéren citrommal! Nem ettem már régóta, pedig imádon (nincs benne semmilyenféle szálka) ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.19. 20:40:40

@csigafrédi: Örülök, hogy örülsz. Príma kence! Egészségedre! :)
@Andrass9: Hogy én azt mennyire szerettem gyermekkoromban! Az osztálytársaim meg fintorogtak, mikor az volt a szendvicsben. Lassan lehet, hogy megpróbálom, de kicsit fázom a belsőség miatt.