Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Kicsit a csipetke, de kevesebb tojással (állítólag a 4-5 tojásos a legjobb - vagyis 1 kil... (2019.03.25. 13:48) Egy kisebb vörösboros marhapörkölt tarhonyával
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Igazad lehet, mert már több külföldi főzős műsorban láttam, hogy a krémlevesek általá... (2019.03.25. 11:08) Ecetes lilahagyma kocsonyához
  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: Ha van gyümölcsfád, akkor érdemes betelepiteni és megbecsülni ezeket ... (2019.03.22. 10:56) Tempura
  • látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz: Hát ha nem haragszol, akkor egyes objektív részletekre nem térnék ki. A 450 gr-hoz men... (2019.03.22. 08:59) Marinált marhanyak tejszínes spenót körettel
  • Waka: @csigafrédi: Örülök, hogy örülsz. Príma kence! Egészségedre! :) @Andrass9: Hogy én azt mennyire sz... (2019.03.19. 20:40) Olajos hal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (6) A1 marinád (4) A1 szósz (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (28) almaecet (13) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (33) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (10) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (18) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (209) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (6) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (32) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (4) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (42) csilipaprika (42) csilipaszta (20) csilipehely (3) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (19) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (15) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (103) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (25) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (16) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (42) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (82) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (328) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (10) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (3) garnéla (11) garnélarák (6) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (58) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (68) gyömbér (92) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (251) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (15) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (34) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (56) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (21) karamell (3) kárász (6) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (22) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (18) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (121) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (13) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (29) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (82) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (66) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (19) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (60) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (30) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (97) orda (2) ördögszekér (5) oregano (39) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (21) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (27) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (117) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (31) pirítós (3) pirospaprika (56) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (3) prézli (27) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (32) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (55) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (123) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (193) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (32) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (35) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (50) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (6) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (23) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (48) tejföl (72) tejszín (76) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (176) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (179) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (99) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (19) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (32) zöldpaprika (59) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (3) zserbó (2) zsír (46) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Marinált marhanyak tejszínes spenót körettel

2019.03.13. 07:00 Andrass9

Olyan szép marhanyakat kaptam, hogy kishíján megszólal! Minden egyes izomköteg külön mozog, csillog és puha! Ezt okvetlenül megsütöm kis falatkákra.

39.jpg

Köreten sokat törtem a fejem, míg meg nem láttam a "csodahüttőben" a Parajporciók elnevezésű mirelit spenótleveleket. Már amúgy is hiányzik a spenót, akkor legyen ez a köret.

A marhanyakat egy erőteljes pácban akartam marinálni, hogy puhuljon (mert azért ez nem a marha legpuhább része, bármilyen szép is a tányéron):

  • 70 dkg tiszta marhanyak
  • 1 tk római kömény (cumin)
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 ek zöldbors
  • 1 ek feketebors
  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek A1 marinád
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1/8 szerecsendió
  • 1 tk himalája só
  • 1 ek fokhagyma granulátum
  • 3 ek ghí és olivaolaj a sütéshez

10.jpg

A szemes fűszereket a miniteflonomban feltettem pirulni. Addig pirítom, míg az egész konyha fűszerillatú (és egy pirinyó füst is megjelenik). Közben a mozsárba reszeltem a szerecsendiót. A megpirított fűszereket és a durva sót is a mozsárba tettem, ahol elmorzsoltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezután a nedves alkotókat mértem ki egy nagyobb jénai tálba, amibe belefér majd a hús is. Alaposan összekevertem, majd beledolgoztam a mozsárból a száraz fűszereket is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felkockáztam a hús kb falatnyi méretűre. Apránként belekevertem a marinádba. Csak a végén jutott eszembe, hogy egy kis fokhagymagranulátum sem ártana bele ...

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Most volt időm előkészíteni a spenótot:

  • 45 dkg Paraj porciók (leveles)
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1 ek majoranna
  • 10 tekerés frissen darált bors
  • 10 tekerés frissen darált só
  • 1 ek kacsamájas zsír
  • 2 ek vaj
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1/8 szerecsendió
  • 5 dkg darabosra darált mandula a tálaláshoz

23.jpg

A nagyobb serpenyőben felolvasztottam a zsírt és a vajat. A fokhagymát beleszeleteltem, és világosra sütöttem. Rádaráltam a borsot is, majd beletettem a spenót porciókat. Hozzáadtam a majorannát, sót, valamint reszeltem rá szerecsendiót.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A nagy öntöttvas serpenyőbe 2 evőkanál ghí-t és egy kanál olivaolajat tettem. Füstölésig hevítettem, majd beletettem egy rétegnyit a marinált húsból. Főleg sütni akartam, nem párolni a húst.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezalatt a spenót is elpárologtatta a levét, felöntöttem hát tejszínnel. Először csak kevesebbel, de feleségem és a kicsilyány meggyőzött, hogy több tejszín kell abba.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

A második adag hús is megsült (egy újabb kanál ghível), a spenót is elkészült.

36.jpg 37.jpg

Vettem ki a tányérra a húsból meg a spenótból, és a kóstolás után úgy éreztem, nem fog ártani a spenótra szórt darabos mandula sem :)

38.jpg

Bármilyen szép volt a hús, azért a marhanyak rágós, ezért a falatnyi darabokat is fel kellett vágni (legalábbis nekem, mert a kicsilyánynak pont így izlett).

40.jpg

Finom volt, relatíve kevés munkával nagyon jó ízkombináció jött össze. Nekem különösen izlett a spenóthoz adott mandula ...

35 komment

Címkék: spenót zsír tejszín mandula mustár fokhagyma szójaszósz bors római kömény vaj majoranna zöldbors olivaolaj szerecsendió marhanyak cumin ghí himalájasó kakukkfü Worchestershire fokhagyma granulátum A1 marinád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3414614944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2019.03.13. 10:17:38

De jól néz ki az a sült nyak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 10:35:05

Nem illene böjtös időben húsételt posztolni, de én nem böjtölök, emiatt böjtös ételt se nagyon főzök...

Dikusz 2019.03.13. 10:45:41

Hol lehet kapni ilyen "Parajporciót"?

csigafrédi 2019.03.13. 10:53:03

@Andrass9: Illik, vagy nem illik, ez jól néz ki és pont. Amúgy miért nem illik? (Kb. annyiféle böjt van, ahány vallás, mindenkinek úgysem lehet megfelelni. Ha meg valaki böjtöl, akkor legalább jó képeket, meg finom húsokról szóló recepteket hadd nézegessen/olvasson.)

kobold63 2019.03.13. 11:17:59

@Andrass9: Aki böjtöl, az is sokféle képen lehet. Hamvazószerda már elmúlt, a következő szigorú az Nagypéntek. Addig minden variáció lehet. Már aki tartja. Én böjt nélkül sem eszem húst napokig. Tojás és sajt a fő fehérje forrásom mostanában.

Topy 2019.03.13. 12:06:08

@Andrass9: Már miért ne illene? Ne vigyük már enyire túlzásba a píszískedést, mert ilyen alapon a vegák/vegánok miatt sosem lesz húsétel. Pláne, hogy szerintem az előbbiek toleránsabbak, legalábbis engem még egyetlen böjtölő sem akart meggyőzni arról ,hogy nekem is kellene, ellentétben egy-két harcos növényevővel, aki bőszen le akart beszélni a húsevésről...
Úgyhogy szerintem nyugodtan, biztos, hogy nem bántod meg őket vele - és böjt utánra kapnak új ötleteket! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 12:52:39

Meggyőztetek! Jön még sok-sok finom hús :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 12:53:46

@Dikusz: Én a madarasban vettem. Azt hiszem az van a közeletekben is. Nekem nagyon izlett, tavaly már hasonlóan fagyasztottam le pár kilót a kertből.

csigafrédi 2019.03.13. 14:47:39

@kobold63: Aztán ugye ott van az is, hogy bizonyos történelmi korokban ugyanúgy, mint manapság egyes embercsoportok szemében a hal nem számít(ott) húsnak. Nem vicc, van olyan vega ismerősöm, aki halat azért eszik.
(Ha egy állat testének izomszövete nem hús, akkor nem tudom mi... Vagy az lehet még, hogy náluk a hal nem is állat, hanem növény, vagy esetleg gomba.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 15:05:37

@csigafrédi: Van, hogy azzal különböztetik meg, hogy hidegvérű, de érdekes módon hódot azért ehetnek :)

Topy 2019.03.13. 17:36:51

@Andrass9: érdekes dolog ez, mert a halay, kagylót, rákot nem a húsok közt kezeli a gasztronómia sem - ezek olyan "egyebek"
a hód meg emlékeim szerint azért került a böjti ételek közé, mert jól úszik :)

Isley 2019.03.13. 18:13:54

@csigafrédi: Anyukám /85 lesz a jövő héten/ péntekenként böjtöl, de a máj és a hurka böjtös étel :).

Dikusz 2019.03.13. 19:03:05

@Andrass9: Valóban van, de talán a leggagyibb a boltjaik között.
A Tescóban láttam hasonlót (bébispenót, vagy milyen néven), de az meg aranyárban van. Gondolom ennek is megkérik az árát.

Dikusz 2019.03.13. 19:05:43

@Isley: :)))
Igaza van anyukádnak (boldog szülinapot, jó egészséget kívánok neki), én is úgy tudom, hogy böjti étel.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 19:48:04

@Dikusz: A bébi spenót, az friss, nem mirelit (ha jól emlékszem). Ez a mirelitpultban keresendő. Paraj porciók néven kisebb párnácska formákban van lefagyasztva, és annyit használsz, amennyi éppen kell. Az már extra, ha ezek a csomagocskák leveles spenótot tartalmaznak :)
Én nem járok Tecsóba, nincs a környéken, így nem tudom nekik van-e.

Fenchurch68 2019.03.13. 20:04:52

Ilyen kis adagocskákban fagyasztott leveles spenót van Aldi/Lidliben is, egészen ehető.
Egyébként meg ez a fenti étek teljesen illeszkedik a legjobb böjti hagyományokhoz, elvégre senki sem tart az ember fejéhez pisztolyt, hogy a marhát is meg kell enni hozzá, a spenót meg aztán igazán böjtös.

kobold63 2019.03.13. 20:44:50

@csigafrédi: Biológiai szempontból lehet minden állat testét húsnak nevezni. A húsvét elötti 40 napos böjtön ehető ételeket viszont a katolikus egyház szabta meg. Melegvérű állat minden része tiltott, igy a máj és egyéb belsőség is, hiába más szövettani szerkezete van, mint a testet felépitő izomnak. Ehető minden hidegvérű állat teste, húsa, ollója, csápja, minden része.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.13. 22:04:58

Köszönök szépen!
Én böjtölök. Afféle tavaszi tisztítókúra és jellempróba.
Érdekes, a többség a böjtön meg a spenóton rugózik. Az a marhanyak viszont simán megérne pár misét.

Dikusz 2019.03.13. 22:50:22

@Waka: Azért nem mondunk misét érette (érett, hiszen @Andrass9: bepácolta) , mert azt már rég megettük.:)))

kobold63 2019.03.14. 00:45:06

@Waka: Számomra nem jellempróba, mert nagyon szeretjük a halat és egyéb tengeri herkentyűket, direkt várjuk már, hogy legyen ürügy enni. A Zöld Csütörtöki(Nagypéntek elött) spenótot szintén. Nagypénteken szardinia, körözött, keménytojás, csupa kedvenc. Nagyszombaton meg betetőzik a saját készitésű sonkával.
Viszont önmegtartózkodásként nem eszek édességet. Ez is valami, nem?

trux77 2019.03.14. 06:21:15

@Andrass9: van a Tescoban is, nagyon sokat eszem belőle, mert majd minden köretet kiváltottam leveles spenótra vagy zöldbabra. Tészta helyett pedig gyalulok salátacukkinit. :)

csigafrédi 2019.03.14. 09:14:46

@Isley: Boldog születésnapot kívánok neki. Jófej asszony lehet. :)

@kobold63: Okos dolog kivételeket tenni, gondolom azért van, hogy valami tartalmas kerüljön mégiscsak az asztalra. Szerintem amúgy ezt a keresztények a zsidó vallásból emelték át, tudtommal ott a hal feldolgozásához nem kellenek kóser körülmények, semleges ételnek számít. Ezt vette át aztán a kereszténység, aztán a vegák egy része is. A kagyló-, a krokodil-, a teknős-, a rák- meg a béka izomzata is hús, hiába variálunk. Ezzel az erővel én kitalálhatnám, hogy a szárnyasok kivételt képeznek, mert madarak, vagy hogy a nyúl kivétel, mert a húsának az élettani hatásai közel megegyezők a halhúséval. Ezért a vallásos - húshagyós - böjt alatti halfogyasztás az én olvasatomban nem igazi böjt, pont mint ahogy a vega, aki halat eszik, az szerint nem vega. ;)

kobold63 2019.03.14. 10:13:11

@csigafrédi: A nagyböjti rendeletek, szokások sokat változtak az évszázadok alatt. Nem vagyok se történész, se theológus, amennyi az általános műveltséghez tartozik vagy ifjukorunkbeli oktatásból emlékszünk, arra támaszkodok. Azon kivül teljesen egyéni.

Isley 2019.03.14. 15:53:10

Köszönöm a jókívánságokat az ő nevében is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.15. 14:06:28

@Boar.: :)
De bevallom, ki kellett gugliznom - nem tanultam se latinul, se teológiát ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.15. 22:44:16

Találtam egy videót. Nem éppen böjti étel, de megkordult a pocak.
www.youtube.com/watch?v=1GfuKF4uENc

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.16. 09:43:51

@Waka: Elég sok ember kellene az elfogyasztásához. Méretét nézve beférne szépen a mozdonyomba, de hol a csudába szerezhet manapság valaki egy fél marhát???

Boar. 2019.03.16. 13:02:08

@Andrass9: Ez egy hátsó negyed. 1500-1600 forint körül van kilója ha egyben megveszed. Persze azon a comb is rajta van és benne van minden csont.

kobold63 2019.03.16. 19:32:56

@Andrass9: @Waka: Amennyire szeretem a szalonnát,töpörtőt, ropogős sült sertés bőrt, annyira irtőzom a marha faggyútól. Ezért nem csinálok sose roast beef-t, mert azt bizony sovány részből nem lehet. Ez a hatalmas ökör sütés érdekes, de nem kérem. Ha csináltok "prime rib"-t, ahhoz elmennék. A yorkshire puddingot megcsinálom hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.21. 20:03:57

Ez a spenót megfertőzött.:D
Nagyon jó minőségű fagyasztott spenótot kaptam a közeli boltban, csuda jó főzeléket főztem. A 450 gr-ból jó nagy adag lett, de a negyedik evés már nem kívánkozott. No és mi legyen a maradékkal? Kidobni nem lehet. Főztem ezért egy adag metélt tésztát, amit a spenótfőzelékkel összekevertem. Megpároltam, majd lepirtottam egy csomag csíkokra vágott angolszalonnát, és a tészta tetejére szórtam. A tányéron parmezánnal megszórtam. Két evésére elfogyott.

Dikusz 2019.03.21. 23:31:43

@látjátok feleim szümtükkel: mindig haragban voltam a számokkal. Mekkora adag lett a 450 gr spenótból, hogy a negyedik evés után még kétszer tudtál -igaz tésztával dúsítva- enni belőle? :)))
Én ha 450 gr mirelit spenótból készítek főzeléket, akkor azt kétszerre megeszem. Ebből a mennyiségből kb 1 liternyi spenót lesz, és még nem is fukarkodom a hozzávalókkal:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.22. 08:59:57

@Dikusz:

Hát ha nem haragszol, akkor egyes objektív részletekre nem térnék ki.
A 450 gr-hoz ment két kanál liszt, és fél liter tej. Ez bőven négy evés, és a maradék elég volt két adag tésztához, azt szépen bevonta. No nem verébnyi adaghoz, de nem is púpozott tányérhoz. Ja, és én kenyérrel eszem a spenótot.