Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • BOAR: Én rövidebb lével szeretem. Ma este lesz nálunk is, tegnap átadtam egy szál levákumozott tavalyi k... (2019.05.21. 08:05) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (33) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfü (62) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Húshagyó kedd: lazacfilé kapros szósszal

2019.03.10. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Kobold63 konyhájából

 

Lazacot általában frisset, magunk által fogottat eszünk, de a gondosan lefagyasztott filét is lehet élvezni. Általában grillen készitjük, de most, havasesőben, nem volt kedvem bekapcsolni a készüléket, megpróbáltam a sütőben, öntöttvas lapon elkésziteni.

20.jpg

A kapor nagyon passzol a lazachoz, ebből a szószból, amivel bekenem sütés elött, többet készitek, tálaláskor is mellékelem. Alapnak Miracle Whip-et használtam, a majonéz túl zsirosnak tünt. A képen rizs ecet van, 4,5%-os, bármilyen más fehér ecet használható, ami nem változtat a szósz izén.

Elkészitem a szószt. Az én receptem cup-t használ, átszámitottam ml-re. Nem kőben vésett recept, lehet variálni. Nekünk igy izlett leginkább.

  • 400 ml Miracle Whip (majonéz szerű dresszing, de sokkal kevesebb olajjal)
  • 125 ml olvasztott vaj
  • 2 ek méz
  • 2 ek ecet (4,5%-os)
  • 3-4 ek kapor (friss, apróra vágott)
  • só, bors tetszés szerint

10.jpg

Az apró krumplikat felteszem főzni, félig puhára. Vajon fogom piritani, petrezselyemmel megszórva a végén.

11.jpg

A lazacot (ez itt a vad csendesóceáni sockeye lazac) nem kell, nem is lehet pikkelyezni. Csak darabokra vágom és a húsos felét bekenem a szósszal. Ezzel lefelé fogom a grill lapra tenni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kimaradt néhány fotó, amint a darabokat az öntöttvas lapra tettem, felső, bőrös felükre is kevés szószt kentem.

Közepes sütőben (kb. 180-200 C) 15 percig sütöttem. Megforditás után 2-3 perc grillre kapcsolva, a felső oldal szép szint kapott, ezzel a sütés be is fejeződött. A hal vastagságát figyelembe kell venni, hogy belül még puha, opálos legyen.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Közben a krumpli is elkészült, tálalhatunk.

18.jpg

Köszönet F.-nek, aki átvette a befejezést és a fotózást, a menet közben beállt indiszpozicióm miatt.

19.jpg

31 komment

Címkék: lazac krumpli méz majonéz bors vaj kapor petrezselyem Miracle Whip

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1214675281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.03.10. 08:43:53

Finom lehet, megkóstolnám. Itthon a lazacnak meglehetősen borsos (nem kapros:) ára van.
Ha olajmentes majonézt ennék, akkor sima, 12%-os zsírtartalmú tejfölből készítem, olaj, és tojás nélkül. Az ízesítés ugyanaz, mint az igazinál. Azon kívül, hogy nem olyan szép sárga, mert nincs benne tojás, az ízvilága hasonló.

A képen látható krumpliról jutott eszembe: tegnap hetek óta először kimerészkedtem a budafoki piacra. Ahogy nézelődtem, megláttam az egyik üzletben, hogy van "új"krumpli. Lerítt róla, hogy nem az, de apróbb szemű, sütnivaló volt. Látni véltem az árát is, 240 Ft-nak.
Elkezdtem szaporán szedni, nehogy valaki kiválogassa a szépeket előlem. Szerencsére, mielőtt bementem volna leméretni, újra megnéztem az ártáblát. 2.400 Ft/kg volt... Olyan gyorsan öntöttem vissza, mint ahogy elkezdtem szedni.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.03.10. 10:24:06

Nagyon fimon lehet, de a hal is hús:) legalábbis a vegetáriánus gyerekeim halat sem esznek.Állat, tehát húsa van.

Ettől függetlenül sokkal több halat kéne ennünk.Mármint az én családomnak mindenképpen.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.10. 10:26:34

@Dikusz: Én egyszer egy avokádót vettem 140 Ft helytt 1400.ért..viszont tény, ami tény, olyan finom avokádót se előtte, se azóta nem ettem..igazi, fán megérett gyümölcs volt, nem is hasonlít arra, amit általában eszünk.

kobold63 2019.03.10. 11:08:05

@Dikusz: Amikor majonéz kell bármilyen ételhez, rántott hal, gomba, hidegkonyhai kaja, akkor kikeverem tojássárga és olajjal. Ehhez a szószhoz viszont, mivel sütjük, a bolti dresszing vált be. A kevesebb olajat vajjal pótoljuk a jobb íz miatt.
A lazac nagyon drága itt is, a vad különösen. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy fiamék és a menyem hatalmas családja a folyó mellett laknak, a pár hét alatt, amig a lazac ívás van, pecáznak. Ellátnak lazaccal egész évre.

@Kumari aki Nilüfer: nem vegetáriánus ételt készítettem, igazad van, hanem a húshagyó kedd után következő nagybőjti ételt. Különös tekintettel a Hamvazószerdára. Minden hidegvérű állat fogyasztható. Nagyon sok hagyományt követünk, különösen az étkezési szokásokat, a vallási eredetére nem is figyelve már. A gyerekkorom óta megszokott menüt tartjuk itt is.
Az avokádó bizony kekeces gyümölcs. Vagy kemény, vagy már fekete belül. Minálunk egyetlen üzlethálózat van, ahol mindig tökéleteset lehet kapni.

Dikusz 2019.03.10. 12:25:52

@kobold63: Úgy az igazi, de az olaj/tojás nélküli sem rossz, ha a fűszerezés megvan benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.10. 12:30:04

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: Az avokádó utánérő gyümölcs, ráadásul relatíve gyorsan megérik, ha papírzacskóba teszed pár almával. Az etilén csodákat művel vele!

Dikusz 2019.03.10. 12:30:08

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem ilyenbe mindenki belefutott már.
Avokádónak nekem zöldre festett strucctojást is eladhatnak:))). Még sosem ettem, semmilyen formában.
Az avokádó esetében honnan lehet tudni, hogy fán érett a gyümölcs?

Dikusz 2019.03.10. 12:37:29

@Kumari aki Nilüfer: Nem vagyok otthon a vegetáriánus, vegán étkezésben. De úgy tudom, hogy a vegetáriánusok ehetnek halat, nem?
Be kell vallanom, igazi húsevő vagyok. Próbáltam kicsit visszafogni magam, és alig ettem húst. Nem részletezném, igen kevés idő után hány nap alatt toltam be az arcomba egy rúd Rákóczi szalámit.
Éhen halnék (meg lefogynék), ha zöldségen, és gyümölcsön kéne élnem.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.10. 16:27:57

@Dikusz: Ki volt írva:) Igazi, termőhelyen érett avokádó, ha jól emlékszem, izraeli volt.

Bárki bármit ehet, de a valódi(vGY INKÁBB AKI KOMOLYAN GONDOLJA) vegetáriánus csak állathalál nélküli ételt..márpedig a hal állat.Az igazi vegetáriánus nem eszik halat sem.Van persze, aki eszik, de az enyémek nem. A vegánok meg állati terméket sem..tejet, tojást sem. Mézet végszükségben, de inkább nem.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.10. 18:36:49

@Andrass9: Én ezt tudom..de hidd el. ez a magától(és nem uto) érett avokádó..komolyan, ég és föld..nagyon finom, az utóélelstől nem lesz olyan sose

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.10. 22:00:54

Köszönök szépen!
Imádom a halat minden formában, ezt is falnám.
Mondjuk, mostanában, hogy kitört a higanyhiszti, kicsit gondolkodóba estem. Igaz, többnyire édesvízi halat eszem, de éppen abban is lehet higany.

kobold63 2019.03.10. 22:49:12

@Waka: Az egész világot elszennyeztük, sajnos. Errefelé halat, tengeri herkentyűket bőségesen kapni, de honnan jön, milyen helyről, ki tudja. Az itten kifogott prima minőségű, a gazdag Ázsiában minden pénzt megadnak érte, igy oda szállitják, mi meg kapjuk a vietnámi, thailandi szennyezett farmokon termesztett árut.

kobold63 2019.03.11. 01:26:05

@Kumari aki Nilüfer: Már megint a fiammal jövök, őt a pecaszenvedélye a világ több részére elvitte dolgozni, igy mi is eljutottunk azokra a helyekre.
Új-Zealandban betértünk egy házhoz, ahol árultak avokádót. A hölgy mindegyikre megmondta, mikorra ehető. 1-2-3 nap mulva. Szeretted volna!

Fenchurch68 2019.03.11. 08:00:13

Öt hete, mióta ezzel az influenzaszerű szörnyűséggel nyűglődünk, semmi étvágyam nincs, de ezt nagyon megkívántam. Ami elég érdekes, mert egyébként utálom a kaprot, viszont ezt most így kaprostul :)
Nekem az avokádó egyébként nagy kedvenc, még az akciós kétszáz forintos is szépen beérik itthon, ráadásul igazi superfood. Nekem inkább a környezeti hatás miatt necces (őserdő kiirtása a termesztése miatt, messziről szállítás), úgyhogy ilyen évi kétszeri kényeztetős luxikaja.

kobold63 2019.03.11. 08:52:42

@Fenchurch68: Az avokádó termesztett növény, mint az összes mezőgazdasági termék. Az őserdőt nem az avokádóért irtják ki, hanem mert a népesség a földön szaporodik és kell a táplálékot megtermelni. Még mindig kevesebb kárt csinál, mint az állattenyésztés. A déligyümölcsök sem az Alföldön teremnek, ahonnan azokat szállitják, onnan lehet az avokádót is. Lelkiismeretfurdalás nélkül élvezd ezt a kiváló, egészséges gyümölcsöt.

csigafrédi 2019.03.11. 09:26:53

@Dikusz: Télen történt, de azért mellbevágott: bemegyek a zöldségeshez, látom, hogy van pár csokor spárgája, forgatom, lesem, de egy kódon (002730) kívül nem találtam rajta semmit, kérdezem mennyi, mert nincs rajta ár, csak kód, mondja a srác, hogy az a kód az ára. Úgy tettem vissza, mintha forró parázs lett volna a kezemben. :D
Halból én pisztrángot szoktam venni, szerintem nálunk azt célszerű. Nyáron meg a paprikás-lisztes sült keszeg jöhet minden mennyiségben, friss kenyér + kovászos uborka körettel.

A képen szereplő tányért szívesen tudnám magam előtt ma délben...

kobold63 2019.03.11. 10:37:16

@csigafrédi: Errefelé nincs keszeg, kénytelenek vagyunk megelégedni a lazaccal.

csigafrédi 2019.03.11. 11:17:45

@kobold63: Valahogy túlélitek gondolom. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.11. 19:51:24

@kobold63: Éljen a globalizáció! Az avokádónál az a baj, hogy - mivel igen kereslett áru - a szervezett bűnözés is rászállt. Ahogy a vaníliára, és az egyéb kurrens termékekre.

kobold63 2019.03.11. 20:22:30

@Waka: Erről itt nem olvastam, talán nem téma, mivel Mexikó, a legnagyobb termelő, itt van a küszöbünkön. Onnan jön télen a legtöbb zöld árú, gyümölcs, de év közben is jelentős a piac..Megfizethető. Én a meggyet veszem majdnem arany árban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.11. 22:47:16

@kobold63: Nálunk sokat írtak róla. A drognál is jobb üzlet az avokado, ezért oly mértékben kihasználják a termelőket, hogy nekik gyakorlatilag nem is marad rajta haszon. Ezt persze nem mindenhol közlik az emberekkel ...
Ugyanez a helyzet a vaníliával is, és ennek köszönhetően mindkét áru ára mászik felfelé (ráadásul az avokado termelőket rendesen gyilkolja is a drogkereskedő banda).

kobold63 2019.03.11. 23:38:47

@Andrass9: @Waka: @Fenchurch68: Sajnálom, hogy az itteni sajtó nem foglalkozott az avokádó problémával.

kobold63 2019.03.11. 23:43:54

@Andrass9 : Most fogyott el a 17 éve Tahitiban vett vanilia készletem. Sejtheted, mennyit hozztam!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.12. 10:46:47

@kobold63: Vagy mennyi vaníliát használsz százon :)
Én is tizensok éve vettem Indiából vaníliát, még van pár rúd, de lőttem az eBay-en egy folytatást igencsak becsületes áron!

kobold63 2019.03.12. 11:32:52

@Andrass9: Főleg az esszenszet használom a ritkán történő sütésekhez, ez Tahitiból van, de nem ott vettem, ujabb keletű. Meg még madagaskári is van errefelé. Rúd talán volt 100 drb. Madártej, tojáslikőr, fagylalt, stb. Ahogy most körülnéztem, valóban iszonyúan megdrágult.

Fenchurch68 2019.03.12. 12:03:59

@kobold63: Sajnos ez nem teljesen így van, kb. egy évtizede ugrásszerűen megnőtt az igény az avokádó iránt (paleo, keto diéták elterjedése), és bizony nagyon megnövelték (érthető módon) a termőterületeit az őshonos erdők rovására. Én egyébként nem eszem déligyümölcsöt sem :) illetve nagyon ritkán.
Egyébként nem szemrehányásként írtam azoknak, akik napi szinten eszik, én ebben vagyok környezettudatos, más meg másban, nagyon kevesen vannak, akik majdnem mindenben, tisztelem is őket.

Egyébként hozzátok azért jóval közelebb terem avokádó, legalább a szállítás környezetterhelése nem akkora, mint Európában.

kobold63 2019.03.12. 12:15:41

@Fenchurch68: Ha elolvasod a fenntebbi hozzászólásokat, erről is szó volt, hogy errefelé nem ismertek ezek az összefüggések.
Igazad van, lehetetlen, hogy mindenben pc legyünk. Kinek-kinek felfogása (és étvágya?) szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.12. 16:50:52

@kobold63: Esszenciát mi is használunk, de ha tehetem, akkor a vaníliarudat preferálom. Saját vaníliás cukrot készítünk: sok rudat porcukorba dugva (ahogy nagyanyáink tették). A vanilin cukor nem igazi vaníliával készül, nem is szeretem az ízét, ezért inkább kivonat, ha már nincs rúd. Madártej, vaníliasodó, stb. szigorúan benne főzött rúddal készül :)

Dikusz 2019.03.12. 19:14:10

@Andrass9: Mindig megkeményedett a porcukor, amikor a vaníliarudat tett anyukám régen a porcukorba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.12. 20:41:00

@Andrass9: Nálam legalább tíz éve ontja az aromát két, kikapart belsejű vaníliarúd egy befőttesüveg porcukorba. A cukrot néha utánatöltöm, az aroma töretlen. Van egy decis üveg vodkában szintén két felhasított rúd, az nálam a kivonat, néha, mikor apad, elviszem kocsmázni. :D