Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Dikusz: @Andrass9: Nem ijedek meg tőle. :))) Olyan, mint amikor az egyszeri ember elgondolkodik. és azt m... (2019.08.24. 08:44) Tócsni cukkíniből sütőben
  • Waka: @kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulha... (2019.08.23. 19:19) Lila leves
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Én is a családi videókat sajnálom, a filmek lassan pótlődnak., már amit meg lehet szerezn... (2019.08.20. 18:01) Készítsünk zsemlemorzsát házilag
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Már megtaláltam :) (2019.08.18. 13:58) Cukkínispagetti al' Arrabbiata
  • MadMary: @kobold63: OK :-) (2019.08.17. 13:16) Öltött csülök

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (9) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (233) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (48) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (113) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (355) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (38) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (37) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (103) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (128) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (218) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (29) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (53) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (192) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (6) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Kolbászos bableves

2019.03.03. 07:00 Waka

A tél kimutatta a foga fehérjét. Az ablak előtt vízszintesen esett a hó, az utcán fülig bebugyolált emberek iszkoltak sebesen ismeretlen céljuk felé. A spájz szellőzőjében a szél vidáman danászott, néha-néha bele is tutult egy nagyot. Bár a szoba biztonságos melegéből szemléltem a tél tombolását, egy-egy szélrohamnál még a seggem is libabőrös lett. Nincs kecmec, főzni kell valami ízes-tartalmas, lélekmelengető fogást. Egy gazdag levest valami hússal, amit jól megcsípősözve, forrón lehet kanalazni. Előtte egy kupica papramorgó, utána pár pohár bor, csak a rend kedvéért természetesen.
No de miből légyen a leves? Megvan! Bab. Tele van fehérjével, finom és kellő energiát ad.
Főztem hát egy melengető, sűrű bablevest.

img_4625.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg fagyasztott zsenge fejtettbab vagy 30 dkg szárazbab
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 sárgarépa
- kis darabka zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg cserkészkolbász
- 10 dkg lángolt kolbász
- 10 dkg füstölt kolbász
- 330 g tejföl
- liszt
- csipetke 1 tojásból

img_4593.JPG

A csipetkét már egy-két nappal előbb elkészítettem, éppen akadt egy szabad órácskám valamelyik délután. A tésztát a kockareszelő öregebbik részén reszeltem le, adagonként a tenyeremmel meghengergettem a belisztezett gyúródeszkán. A kész csipetkét nem szárítottam meg, mert úgy nehezen fő meg, hanem lefagyasztottam. Mikor sor került rá, csak elő kellett venni a fagyasztóból, odacsapni az asztalhoz, hogy szétváljanak a tésztadarabok, és már önthettem is a forró levesbe. A babot előző nap elővettem a fagyasztóból, reggelre kiengedett.

img_4585.JPG

Először a füstölt- és a lángolt kolbászt pirítottam meg a lábasban. A megsült karikákat félretettem.

img_4595.JPG

A visszamaradt zsírban megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a felkarikázott leveszöldségeket és az apróra vágott fokhagymát.

img_4601.JPG

Pár perc pirítás után beletettem a kiolvadt babot és felöntöttem vízzel.

img_4604.JPG

Mikor a bab félig megpuhult, azon fagyosan beleöntöttem a csipetkét és tovább főztem. Kicsivel később hozzáadtam a megpirított kolbászt és a felkarikázott cserkészkolbászt.

img_4606.JPGimg_4610.JPG

Amikor már a csipetke is megfőtt, liszttel és kevés vízzel elkevert tejföllel behabartam és kiforraltam.

img_4614.JPGimg_4616.JPG

Tulajdonképpen nem egy nagy durranás (inkább több kicsi), de igen jól tud esni és megfelelő támogatás esetén (lsd. "pár pohár bor") prímán megalapoz egy kiadós szombat délutáni szundikálást, miközben odakünn hordja a havat a szél.

img_4622.JPG

35 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl zeller bableves sárgarépa csipetke petrezselyemgyökér füstölt kolbász fejtettbab lángolt kolbász cserkészkolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1714588334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.03. 07:17:04

Ez nem is bab, hanem kolbászleves babbal ízesítve.:D

Mikor lett megcsípősözve?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.03. 09:39:23

@látjátok feleim szümtükkel: A "megcsípősözést" felénk úgy értik, hogy közvetlenül fogyasztás előtt választunk bele valami csípős dolgot, pl. csilikrém vagy csilipehely, stb.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.03. 17:43:50

Ez a poszt adta a déli ebédhez az ötletet.

Találtam a hűtőbe lepirított darálthúst, amit lábosba tettem, és kevés vizet öntöttem alá, hogy felmelegítsem, átpároljam. Igen ám, de kiderült az első kóstolásnál, hogy a víz limonádé volt, amit reggel készítettem, csak elfelejtettem, hogy nem víz van a pohárban. Így a hús édeskés-savanykás lett. Ehhez kellett igazodni a továbbiakban. Tettem bele ezért mazzolát, apróra darabolt aszalt ananászt, és szójaszószt, meg natúr vegetát, és kellően megsózva összefőztem. Amikor már nagyon jó volt az íz, beleöntöttem egy doboz fehérbab konzervet a leve nélkül, és kis lángon összefőztem. A csili nagyon hiányzott belőle, és talán egy kis paradicsompüré sem rontotta volna el, de így is nagyon jó lett. Laktató, íz-, fehérje- és rostgazdag.

Legközelebb bablevest kísérletezek kókusztejjel, de nem édesen, hanem füstölt hússal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.03. 19:53:47

Köszönök szépen!
Sohasem tudhatom, hogy a random nálam kosztoló népek, éppen hogyan tolerálják a csípős ízt, éppen ezért - kevés kivételtől eltekintve - anélkül főzök. Van itthon házi készítésű, emberi mértékű csípős paprikakrém, akinek éppen kell, hát tesz bele. Újabban már magamnak is nélküle főzök, nem mindig kívánom az erőset.
@látjátok feleim szümtükkel: Amolyan karibi csilis bab, de egy kis csipike tényleg passzolt volna hozzá. Esetleg lehetne még mangós-narancsos irányba elvinni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.03. 20:38:05

@Waka:

Narancsot csak a kacsán szeretem. Mangót meg általában éretlent árulnak.

Egyébként érdekes, hogy a mazsola-ananász ( némi fokhagyma ) mellett a hús nagyon ingerel a csilire, sajnos kihagyós tétel.

csigafrédi 2019.03.04. 11:18:29

Tegnap pont bablevest lakmároztam ebédre. Megunhatatlan. Máshogy volt húsozva, mint a fenti, de ez is biztos finom volt. A karibi változat nekem kicsit meredeken hangzik így limonádéval, meg mazsolával.

Dikusz 2019.03.04. 12:07:23

@Andrass9: Ma mentek táncolni, ezt ropjátok el helyettem, én úgysem tudom, csak gondolatban:))

www.youtube.com/watch?v=eh8eb_ACLl8

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.04. 13:52:50

@Dikusz: Szerintem, ahogy az előadó tudta, úgy te is tudsz twistelni. Ez a mi fiatalságunk volt!

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.04. 18:52:09

@csigafrédi:

A száraz bab alapban ízetlen, még annyi sajátossága sincs, mint a csicseriborsónak. Ezért minden ízesítést elvisel. Én sem "karibire" akartam, de így sikerült. A húst is szokják édesen-savanyún főzni, és az sem rossz. Mellesleg valamikor babból késztettek gesztenyepürét is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.04. 18:55:53

@Dikusz:

Pedig hekszensusszra kiváló gyógyszer.:D

Dikusz 2019.03.04. 20:53:27

@Andrass9: Hááát...., én ebben nem vagyok olyan biztos. Tényleg a mi fiatalságunk volt, de legnagyobb sajnálatomra nem jártam tánciskolába.

Dikusz 2019.03.04. 20:55:44

@Kumari aki Nilüfer: Én még így sem:)))
Állítólag úgy kell csinálni, amikor tvisztel valaki, mintha az embernek le akarna esni a gatyája.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.04. 21:01:11

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs azzal semmi baj, ha jó, akkor jó. Bár éppen át is keresztelhetjük. Legyen, mondjuk ö... Éppen semmi nem ugrik be. Ötlet?
Volt gesztenyepüré sulyomból is, az sem lehetett rossz.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.04. 21:12:20

@Dikusz:

Andrass9 nem attól kapta, szerintem attól gyógyult ki.

Dikusz 2019.03.05. 07:43:31

@látjátok feleim szümtükkel: Magamra értettem.:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.05. 07:54:30

@Dikusz:

Azt én is értettem, de én meg arra gondoltam, hogy aki tvisztelni bír, annak nincs, és nem is nem lesz hekszensussza.

csigafrédi 2019.03.05. 08:55:25

@látjátok feleim szümtükkel: Kínai partnereim szoktak hozni, nagyon igényesen csomagolt mooncake válogatást minden évben. Abban is van babpürés (asszem' vörösbabos).
A gesztenyepürét mi sohasem hamisítottuk, mert Ötvöskónyiban volt a szőlő elején egy gigantikus szelídgesztenyefánk. Valamiért mindig megbabonázott mikor nagymamám elővette a gesztenyetéglát a püréhez. Úgy magában meg tudtam volna enni, ha hagyja. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.05. 09:31:51

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt nem állítanám... Nekem még mindig fáj a derekam rendesen, pedig már interferencia kezelést is kapok a rheumatológustól a fizikón.
A táncolás előtt azért rendesen begyógyszerezem magam :)
Tegnap este ismét parádéztunk, de most előnyben voltunk a csoportunkban, mert pénteken már ismételtük a múltheti új figurákat. Rumba rengeteg figurával, mambó és természetesen rock. Ez a fiatalokból álló csoport, de náluk is jobban bírtuk. Csak mi rosszak voltunk, és végig röhögcséltük közben az estét. Úgy pörögtünk, mint a ringlispil!!!
Ráadásul tegnap ismét gyalog mentem fizikóra, így sikerült tízezer lépést tennem egy nap...

Dikusz 2019.03.05. 10:51:40

@csigafrédi: és nem hagyta a nagyi? Gondolom, hogy nem, de meg is értem.:)))

Amúgy én elég sok időt töltök olyan környéken, ahol őshonos a szelídgesztenye. Láttam, ahogy "gereblyézik" össze. Nem irigylem őket ilyenkor.

Dikusz 2019.03.05. 10:53:08

@Andrass9: Nemigen próbáltam még, de kétlem, hogy menne nekem.:)))

Dikusz 2019.03.05. 14:52:59

@csigafrédi: Valóban...:)
Pár éve már nem kísérletezek vele, amikor még naivan próbáltam pucolni, még napokkal később is a láthatatlan kis tüskéket szedegettem ki a kezemből. Ráadásul meg sem érte, mert a gesztik kicsik voltak, de annál inkább kukacosak...

Kumari aki Nilüfer 2019.03.05. 15:45:18

@Dikusz: Nekünk van egy kis(de idős) szelídgesztenye fánk. van rajta némi termés( a szerencsétlen egy nagy diófa mellett tengődik, de ugye nálunk ami kinő, többnyire életben marad, nem vágunk ki semmit)de én azt a termést khmmm..elmismásolom(ha tehetem, mire más észreveszi, valahogy komposztálódik:DD) Apró, kínkeserv pucolni, mire megsütöm, babnyi belső lesz, hát pucolja, akinek hat anyja van egy faluban, mégis árva....
Pedig évente egy.két alkalommal sütök vagy főzök gesztenyét, de annyit megveszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.05. 16:37:47

@Kumari aki Nilüfer: Hát igazán megnevettettél!
"akinek hat anyja van egy faluban, mégis árva" nekem kimaradt (a mégis árva része) ... Nagyon köszönöm, Tényleg örömet szereztél vele!

Kumari aki Nilüfer 2019.03.05. 17:28:39

@Andrass9: A mégis árva nélkül nem is annyira vicces:DDD

Dikusz 2019.03.06. 06:48:02

@Kumari aki Nilüfer: Tökéletesen megértem. Ezek a gesztenyék is aprók, ráadásul duplaszeműek, az egyik mindig olyan kicsi, hogy nincs is belseje. Azt nem tudom, a kukac hogy fér beléjük. El sem jutottam odáig, hogy megsüssem a gesztenyéket.
A "hat anyja..." mondást én, se hallottam még ebben a formában, de engem is megmosolyogtatott.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.06. 19:40:25

Azért egy húshagyó keddi menü jól jöt volna hamvazó szerda előtt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.06. 20:43:22

@csigafrédi: @Dikusz: Hajdan gyakran jártunk Gézaházára, az ottani ligetben meg a környező erdőkben sok szelídgesztenye volt. A tüskés héjból egy laza talp alatt fordítással nyertük ki a magot. Persze, férges volt abban is dögivel, de legalább letudtuk az éves kötelező kirándulást.
@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van. Kicsit félrecsúszott a főzés. Ezen a téren még van mit fejlődni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.07. 10:15:30

@Dikusz: Elfelejtettem élesíteni a posztot ...

Dikusz 2019.03.07. 12:04:39

@Andrass9: Van ez így. Akkor most arrébbtessékelem magam az új posztra, úgyis megéheztem.:)))

CID 2019.03.11. 20:58:41

Nyami nyami! Megfejelni egy kis füstölt sertés fejjel és egy kis fokhagymás rántással :-)