Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (235) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (357) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (105) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (223) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (54) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Póréhagyma krémleves különleges betéttel

2019.02.28. 07:00 Andrass9

Hagymakrémlevest nagyon sokat főzök, mert szeretjük. Volt is már a poszton több változat is, de a mostani a különleges levesbetét miatt került ide.

29.jpg

Ezt szeretném megosztani az olvasókkal.

A póréhagyma krémleves elég egyszerű: Egy kupac póréhagymát, meg néhány egyéb hagymákat pároljunk meg, majd valami alaplével főzzük össze. Végül csak süríteni kell valamivel (tejszín, tojás sárgája ugrik be nekem, de más is lehet - pl. krumpli (akkor ugyan Vichyssoisse-nak fogják hívni...).

A mostani posztban egy szép levesbetétet mutatok be, amihez hasonlót már próbáltam készíteni, de ez lett az igazi.

  • 1 szép szál póréhagyma
  • 2 szép sonkahagyma
  • 2 kisebb mogyoróhagyma (salotta)
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 kis fehérhagyma
  • 1 tojás sárgája
  • 1/4 szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek tisztított vaj (ghí)
  • fehérbors

Minél többféle hagymát sikerül összeszednünk, annál ízesebb lesz a leves!

10.jpg

Megpucoltam a hagymákat, kettévágtam a pórét, amiből kimostam a homokot (nem volt benne). Két fakanálnyi ghí-t tettem egy kisebb fazékba (imádom a tisztított vajat!).

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Felaprítottam az összes hagymát kicsire.

14.jpg

A hagymákat rátettem a forró vajra párolni. Nekiláttam egy alaplevet is felovasztani, mert én mindig besürítem és lefagyasztom az alapleveket. Most egy kis borjú alaplevet biztosított a "csodahüttő". A tojás sárgájára ráreszeltem a szerecsendiót, meg egy kis borsot is és összekevertem tejszínnel. Mini habverővel összekevertem, az alaplé "kockámat" mikróban felmelegítettem a szükséges mennyiségű vízzel. Ezt azután beleöntöttem a megdinsztelt hagymák közé.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Szépen úszott a hagyma a lében! Amíg ez megfőtt, reszeltem egy kupac parmezán sajtot levesbetétnek. Találtam egy doboznyi sütikiszúrót, amit szépen elrendeztem egy nagy teflon serpenyőben és belekanalaztam a reszelt parmezán. A megfőtt levest pedig botmixerrel krémesre kevertem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

A tejszínes tojást felöntöttem pár evőkanál levessel, hogy felmelegítsem. Ezt a keveréket beleöntöttem a levesbe és figyelmesen méregettem, hogy nehogy túlfőzzem! Közben a levesbetét is megsült.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Tálaltam magunknak. A sajtcsipsz formája igencsak jópofa, érdemes volt kisérletezni.

30.jpg

Javaslom a süteménykiszúró ilyetén felhasználását: mutatós lesz!

27 komment

Címkék: hagyma tejszín póréhagyma bors lilahagyma tisztított vaj alaplé salotta szerecsendió mogyoróhagyma fehérhagyma ghí sonkahagyma tojás sárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7014617326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.28. 16:47:41

Jól néz ki a csipsz, biztosan finom is volt. A sajtféle nagyon passzol a krémlevesekhez.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.28. 18:03:00

A leveskocka elég sót adott a levesbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.28. 21:57:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ha a házi sürített alaplére gondolsz, akkor nem. Amikor alaplevet készítek és be is sürítem, a legritkább esetben adok hozzá sót, mert nem tudom mennyire fogom felhigítani :)
Ami a levesbetétet illeti, a parmezán hírhedten sós sajt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.01. 16:36:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ha viszont arra gondolsz, hogy sehol nem említettem a sót a posztban, igazad van, és köszönöm, hogy szóltál - javítottam.

trux77 2019.03.01. 20:25:18

Kedves kocsmalakók, hát kerestem volna egy jó szárazbabfőzelék receptet itt, és nem találtam :( Pedig bennetek volt minden bizodalmam :)
Így főztem kútfőből.....

....nem is lett jó.... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.01. 22:15:21

@trux77: Őszintén: szárazbabfőzeléket csak sólet formájában ismerem. Sajnálom, hogy nem találtál!
Nem tudom miért, de másképp még soha nem főztem sem én, sem a felmenőim.
Sóletnek meg kell lennie a receptek közt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.01. 22:21:13

@trux77: Csakazértis kreálok egy szárazbab főzeléket! Az nem járja, hogy kedves olvasónknak ne jusson egy különleges recept! Pár nap türelmet kérnék ...

Topy 2019.03.01. 23:57:13

@trux77: hagyma megdinsztel, mehet rá a beáztatott tarkabab, vízzel felönt, hogy ellepje, bele füstölt hús, fokhagyma; sóval óvatosan a füstölt hús miatt, bors, babérlevél; ha megpühult, tejföllel behabarva, én szeretem még egy kis ecettel megbolondítani

Dikusz 2019.03.02. 07:12:55

@Topy: Egy valami kimaradt a receptedből: "én (mármint én, nem te)pedig megesz. :)))

Dikusz 2019.03.02. 07:14:41

@Andrass9: Sólet van, azt találtam én is, bár olyan igazit még nem ettem, csak így virtuálisan.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.02. 08:47:38

Tegnap desszertnek mézben megpároltam egy szeletelt almát, és parmezánt reszeltem a tetejére. Finom volt.

trux77 2019.03.02. 08:49:29

@Topy: Én egészben tettem bele a hagymát, és a végén rántottam. De nem jó. Nekem nem ízlik. Hozzáteszem, én még sosem főztem babfőzeléket, még gyerekként a menzán ettem, és azok finomak voltak, és azt az ízt is kerestem. Még keresem tovább :D
De megvárom András receptjét, és teszek még egy próbát. Mellesleg az is érdekes, hogy mostanában kezdtem ráéhezni a szárazbabra. Az elmúlt 7 évben csak egy-két alkalommal főztem babból valamit, mert már ötletem sem volt mit ennék. És az is inkább jókai bableves volt, konzervbabból. De most hetek óta álmodoztam a szárazbabfőzelékről. És szó szerint álmodoztam róla, mert vagy kétszer az álmaimban is megjelent :DDD
@Dikusz: Autentikus sóletet még én sem ettem, anyukámfélét már igen, de nem rajongom érte. Magáért a libahúsért sem.
De hogy a fenti levest is méltassam kicsit, pórélevest már csináltam itteni recept alapján, kicsike változtatásokkal. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.02. 08:56:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk sült alma volt ribizlilekvárral és dióval megtöltve, csepp mézzel csurgatva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.02. 09:12:44

@Topy: Én tejfelt nem teszek bele, de ecetet igen (mindenféle babba szeretek pár cseppet tenni).
@trux77: A hüvelyesekbe nem párolom a hagymát, hanem nagyon apróra vágva együtt főzöm velük.

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.02. 09:27:29

@trux77:

Száraz babból lehet olyan módon főzeléket készíteni, mint a lencséből. Én a szemesekből készült főzelékeket kizárólag pirtott lisztes rántással tudom szeretni, ami lehet paprikás vagy anélküli. A habarás nem ízlik. Az ízesítés tőled függ, próbálgasd a bele illő fűszereket, előbb kicsit kell tenni, és ha ízlik, de nem elég intenzív, akkor tegyél többet. Én ki szokok venni egy-két kanállal a megfőtt ételből, és azt ízesítem, oszt ha teccik, akkor a többit is úgy ízesítem.

Most készítettem májkrémet, egy kis adagot balzsamecettel, de az nem lett olyan jó, mint amibe nem tettem. Abba viszont egy karakteres szójaszósz adta az ízt, meg kevés fokhagym, és valami csudásan jó lett. Ja, persze volt benne nagyon jó minőségű vaj is.

Topy 2019.03.02. 11:05:23

@Andrass9: én bevallom jobban szeretem habarva mint rántva, vszeg nagymamám hatása, ő mindig habarta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.02. 12:08:53

@Topy: Gyerekkori emlékek erősen meghatározzák az izlésünket :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.02. 17:27:28

@Andrass9: Én is beszállok a kihívásba, de szerintem csak a jövő hét végén. Majd versenyzünk. :)
Ma megvolt a kerti hosszú hétvége második napja. Nem sok olyan tagom van, ami még nem fáj. Majd holnap azokra is sort kerítek.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.02. 19:58:36

@Topy: Pont így anyukám csinálta..ha nem volt füstölt hús, mi egy kis sűrített paradicsommal is rásegítettünk..de én inkább törtpaszulyt csinálok. A főzeléket meg úgy, hogy egy éjjelre beáztat, hagymát zsíron megfuttat, rá a bab, meleg vízzel felönt ameddig ellepi(éppencsak),szemes bors, babérlevél,egy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma,ezeket kiveszem, ha kész a főzelék, só,őrölt bors. Ha a bab puha, berántom. Úgy szeretjük,ha nem löttyedt, hanem sűrű.
Habarva a fejtett babot csinálom, azt ecetesen.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.02. 20:04:51

@trux77: Sóletet meg sokféle hússal kell..marhaszegy, füstölt libamell, de én legutóbb füstölt pulyka felsőcombot kaptam, azzal is jó lett, És kell bele kecsap-.És a töltött libanyak(nyakbőrbe- lehet kapni mirelit nyalbőrt, legalábbis a debreceni piacon a mirelit kisboltban van, húsvétra is tervezek tölteni) és a tetején a tojások. Kétféle bab, és gersli..szeretnéd:)

trux77 2019.03.02. 21:03:06

@Kumari aki Nilüfer: aha...messziről nézni maximum :DDD
Persze nem azért, mert kételkedek abban, hogy finomra készítetted, hanem az én gyomrom ehhez már gyenge is, kicsi is, érzékeny is. De így szeretem :DD
A főzelékeket is megeszem saját sűrítéssel, de annyira kívántam a régi klasszikus babfőzit, hogy gondoltam bepróbálkozom. És hát ennek nem akartam ellenállni.
Jelzem, már egy ideje ilyen álomkaja a szalagosfánk, de arról képes vagyok lemondani, tudván, hogy az élesztő és a cukor miatt rosszul is lehetek. De a bab egészséges. Tele van fehérjével, rosttal. Az a kevés liszt, amivel rántanám, vagy habarnám, bizti nem okoz gondot. Szóval én várom András receptjét, és az alapján megpróbálom majd megint. Ezt a tegnap főzöttet pedig...hát...megreptettem. (ez is öröm ám, képes vagyok ilyenre is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.02. 22:47:13

@Waka: @trux77: Pár napot várni kell a receptre, mert a feleségem nem akar szárazbabot enni :((( no de majd rábeszélem!
A kerttel még volna dolgom, de nem hagyhatom a derekamat kinyúlni, amikor táncolhatok is! Tegnap már úgy éreztük, hogy visszamentünk a hatvanas évekbe a rock and rollal. Kis híjján felszántottuk a táncparkettet, míg a fiatalabbak csak pihegve néztek minket :) (Jó, jó, mi azért már épp csak hetven alatt vagyunk. Húha: mégse, csak én, a partnerem még hatvan sincs ...).
Sebaj, holnap gyakorlás, hétfőn ismét táncsuli lesz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.02. 22:51:45

@trux77: Kaptunk a szomszédasszony békési mamájától szalagos fánkot. Igazi klasszikus volt: semmi súlya, nincs teleszíva olajjal és remek a lekvárja. Hogy a csudába készíti, nem tudom! Nos, ebből egyszer eszünk egy évben :(
Nagyon megtisztelsz a bizalmaddal a receptemhez! Remélem sikerül majd eltalálni a menzás emlékedet.

Dikusz 2019.03.03. 07:47:54

@Kumari aki Nilüfer: Ez az igazi sólet! Ezt én is szeretném.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.03.03. 09:11:09

@Dikusz: Ritkán csinálom, mert 10 fős adag alatt hozzá sem érdemes kezdeni, és ugye nálunk a többség vega vagy vegán...a szomszédok igen szeretik:DDD

@trux77: Ó, nem azért írtam, hogy így csináld, csak ötlet, hogy én pl, így.

Fánkot idén én sem sütöttem még, inkább a maradék aszalt cuccokat(sárgabarack, kévés szilva, némi vörös áfonya, egy kevés mazsola) beleszórtam egy kevert tésztába, mert már kezdtek összeszáradni, de ki nem dobunk semmit..jó lett, tea, kávé mellé. meg nassnak is.A fánkkal ugyanaz a baj, mint a sólettel: négy darab fánkot nem lehet sütni, Hétről-hétre ketten vagyunk..de ha pénteken itthon tudok maradni itthon dolgozás örvén, hát bedagasztok egy adagot, a szomszédban gyerekek is vannak.Anyukám olyat csinált, hogy megtöltötte, megkérzezem, azt hogyan csinálta(szerintem picit lágyabb volt a tészta, és araszniy rudakat töltött meg szilvalekvárral. Nagyon szerettük..ezer éve nem ettem olyat.

Dikusz 2019.03.04. 10:31:01

@Kumari aki Nilüfer: Nekem jó a 10 fős adagnak a maradéka is.:)))
Meg a fánknak is a maradéka. Életemben talán egyszer próbálkoztam a fánksütéssel. Katasztrofálisan sikerült, soha többet nem próbálkoztam vele, ugyanúgy, ahogy a lángossal sem.