Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Dikusz: @MadMary: Dehogy szólsz bele kéretlenül, hiszen itt a kocsmában beszélgetünk.:) Az újságpaskolás... (2019.08.24. 09:41) Tócsni cukkíniből sütőben
  • Waka: @kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulha... (2019.08.23. 19:19) Lila leves
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Én is a családi videókat sajnálom, a filmek lassan pótlődnak., már amit meg lehet szerezn... (2019.08.20. 18:01) Készítsünk zsemlemorzsát házilag
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Már megtaláltam :) (2019.08.18. 13:58) Cukkínispagetti al' Arrabbiata
  • MadMary: @kobold63: OK :-) (2019.08.17. 13:16) Öltött csülök

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (9) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (233) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (48) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (113) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (355) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (38) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (37) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (103) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (128) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (218) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (29) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (53) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (192) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (6) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Mustáros szűzpecsenye kapriszósszal

2019.02.25. 07:00 Andrass9

Találtam a csodahüttőben 2 szép szűzpecsenyét: ki is olvasztottam, hogy feleségemnek egy sovány húsos pecsenyét süssek.

34.jpg

Semmi különleges, csupán egy kis csípős/füstös fűszerkeverék, só és mustár. Általában borssal készítem, de most beugrott ez a csípős valami, gondoltam, miért ne?

Mindjárt össze is szedtem a hozzávalókat:

  • 2 db sertés szűzpecsenye
  • 3 ek dijoni mustár (sokkal erőteljesebb az íze, mint egy Globusnak)
  • 1 ek só
  • 1 ek füstös csilipehely fűszerkeverék (egy régebbi posztomban írtam, hogy hittem a "sweet" jelzőnek, ami nem jellemző erre a keverékre)
  • 5 dkg vaj és
  • 2 ek olivaolaj a sütéshez

A szósz összetevőiről nem készült kép, mert azt improvizáltam, de itt az utólagos lista:

  • 3 girizd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál liszt
  • 2 ek kapribogyó
  • 1 ek kapribogyó lé
  • 3 ek víz

10.jpg

Ugyebár, ha szüzet készítek, azt muszáj lehártyázni, bármennyire is nem szeretném. Ferdén felszeleteltem 1,5 cm-es szeletekre (vagy ahogy sikerült). Szétteregettem a vágódeszkán, és megszórtam vékonyan a csilis fűszerkeverékkel, meg daráltam rá sót is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Most minden "szakács" rosszul lesz, de én bizony lágyan megklopfoltam a fűszeres húst (inkább úgy kéne mondani, hogy meglapogattam, az sokkal inkább PC:). Megforgattam, majd a másik oldalát is befűszereztem. Erről az oldalról is rásegítettem a fűszernek a klopfolóval, majd elkezdtem vékonyan megkenni mustárral.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az egyik oldaluk szépen sárgállott már:

19.jpg

Ekkor egy közepes tányérra kezdtem rakozgatni mustáros feléveé lefelé. A felső részét megkentem, majd újabb húsréteg. Hogy elhiggyétek, ezt a réteget is megmustároztam ... Végül több réteg után elfogyott a hús (a mustár nem). Ezt beraktam becsomagolva a hűtőbe pihenni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Eljött az ideje, hogy együnk. Feleségem feltett egy kis rizst. Amikor megfőtt, belekevert 5 dkg mirelit zöldborsót, aminek épp elegendő volt a maradék hő a megfővéshez. Egy közepes serpenyőbe tettem a vajat az olivával, és felforrósítottam. Elővettem a hűtőből a pácolt szeleteket (lehet, hogy várni kellett volna, míg szobahőmérsékletű lesz, de erre nem volt idő), amiből annyit tettem a serpenyőbe, hogy maradjon látható olajos felület (magyarul sülni fog, nem párolódni a szelet). A tetejére szórtam egy kis lisztet hirtelen felindulásból, hogy ezzel majd tudok egy sűrűbb szaftot készíteni.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Szép pirosra sütöttem mindkét oldalát. Mivel egy adag nem lett volna elég hármunknak, ezért egy újabb serpenyőnyi húst is megsütöttem az olajos vajban, csepp hozzáadott vajjal. Amíg az sült, szemembe ötlött, hogy van szárított mogyoróhagymám, és a hűtő ajtajában ott leselkedik egy kisüveg kapribogyó is (még 8 éve hoztuk Szicíliából...). Nos, gyorsan felszeltem a fokhagymát, megvagdostam a kaprit. Amikor kivettem a második adag húst is, beleszórtam először a fokhagymát, majd amikor már terjengett az illata, a kapribogyót és egy kiskanál mogyoróhagymát is. Belekavartam picit a mustárból, meg a kapri levéből, majd kis vízzel sűrű mártást készítettem.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A húsok mellé tettem a szószt is, úgy tálaltam.

32.jpg

A zöldborsós rizzsel ettük, kevés savanyú uborka társaságában.

33.jpg

A kapris szósz nagyon jó volt a hússal, érdemes volt megcsinálni (sajnáltam volna az olajos vajas szaftot elkótyavetyélni).

35 komment

Címkék: mustár fokhagyma rizs vaj zöldborsó kapribogyó liszt olivaolaj szűzpecsenye kapri csilipehely

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3814609336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.02.25. 08:23:30

"Hogy elhiggyétek, ezt a réteget is megmustároztam"
Akkor elhinném, ha itt lenne az orrom előtt a valóságban is.:)))
Nagyon jóízű lehetett.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.25. 09:10:03

@Dikusz:

Kár, hogy nem piros tányérra tette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.25. 13:19:24

@Dikusz: Ez a kaprimártás nagyon izlett a feleségemnek is!

Dikusz 2019.02.25. 14:33:17

@Andrass9: Nekem is ízlett volna... :)))

Kumari aki Nilüfer 2019.02.25. 16:05:04

Étel és borsor:

Marha tatár, fürj tojás, kapri bogyó

Tóth Ferenc Kadarka Siller (Eger)

Rakott sertés nyelv, dijon-i mustár, mizuna

Istvándy Kála Chardonnay/Olaszrizling (Káli-medence)

Lassan sült süldő tarja, parmezános polenta, balzsamos cékla

Sabar Szürkebarát (Badacsony)

Érlelt marha nyárs, szarvasgombás rakott burgonya, chimichurri

Szőke Mátyás Legendárium cuvée (Mátra)

+ Meglepetés desszert a hozzá illő borral

Időpont: 2019. március 9. szombat 18:30
Helyszín: Borháló-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9. Józsapark emelet
Részvételi díj: 7800.-Ft /fő vagy 7300.-Ft és 10 Borhálópont levonása a kártyáról.

KÉRDÉS: Menjünk-e,:DDDD és ki jön még??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.25. 18:31:39

@Kumari aki Nilüfer: Ez nagyon gusztusos! Kár, hogy oly messze van innen:(
Mi a Fülemüle étterembe megyünk 24-én ebédelni: Libaleves maceszgombóccal, sólet házi füstölt hússal, flódni.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.25. 19:37:52

@Andrass9: olyan régen készülök sóletet főzni..igazán jót tudok:)de azt nem lehet kis adagban, valami bandázás kell hozzá. és hamarosan, mert lassan túl nehéz lesz, melegben nem sóleteünk:DDD /de. Akkor esszük, mikor van../

Kumari aki Nilüfer 2019.02.25. 19:38:15

@Andrass9: És flódniban is profi vagyok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.25. 20:37:38

Köszönök szépen!
Jó ez a kence mellé, a rizsához kell egy kis szósz.
Mióta magam készítem a mustárt, a dijoni az enyhe kategóriába tartozik. A saját keverék simán leperzseli a zoknit a lábamról. Belsőleg! blogkocsma.blog.hu/2014/11/11/mustar_277

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.25. 21:55:09

@Kumari aki Nilüfer: Én se főzök rossz sóletet, de azt tényleg nem lehet kislábasban készíteni. A feleségem meg profi flódnikészítő (nekem az már a túl édes kategóriába tartozik, de Waka biztos tömné befelé, hisz szénhidrát:)
Sajnos a távolság kicsit nehézzé teszi a bandázást. Egyszert volt Debrecenben kutyavásár (akarom mondani slambuc 1kutyánál), azóta valahogy csak pár ember jut el hozzám, dehát én a kies Pesthidegkúton élek. Ezen látogatók többsége boldogan búcsúzott...
Ahogy melegszik az idő, elgondolkodhatunk egy blogtalin nálam. Hely mint a pelyva, a csodahüttő is teli van. Csakhát ez meg neked van messze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.25. 21:56:13

@Waka: Nem tudom, te hogy vagy vele, de én a zoknit a lábamon szeretem hordani :)))

Dikusz 2019.02.25. 23:54:55

@Andrass9: Felétek volt egy hete vasárnap a túránk végpontja, gyönyörű idő volt. Hétágra sütött a nap.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.02.26. 07:13:05

@Andrass9: Pesthidegkút megjátható autóval egy nap,ha majdan esetleg alakulna valami, és a dolgok környűlállása szerencsés lenne, és megengednétek, hogy a hitesem vigyen, még akár nincs is olyan messze:D de addig sok víz lecsobog a Hortobágyon-ha ki nem szárad.

csigafrédi 2019.02.26. 08:48:51

Jól néz ki ez a kaja, a kapris szósz biztos finom volt. (Anyumnak van egy nyári sztenderdje: kapribogyós csirkefilé. Abban van apróra darabolt főtt tojás is, és valami mennyei cucc. Tudhat valamit ez a kapribogyó. Én nem szoktam használni, lehet, hogy változtatni kéne ezen. A szüzet meg natúran szoktam készíteni, só és minimális mennyiségű bors. Egyszer csináltam úgy, hogy bacont tekertem az érmék köré, kicsit magasabb peremmel, majd abba kéksajtot pakoltam. Finom volt az is, de nálunk a natúr változat a menő.)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.26. 11:02:58

@csigafrédi:

A kapri nagyobbik változata nagyon jó sajt mellé.
az apró a virágbimbó, a nagy bogyó meg már az elnyílt virág, vagyis a termés.

Egyszer vetettem magot, kelt több, de csak három maradt meg, majd egy kidőlt. Most kettő van, de még nagyon kicsik, bár már van fás törzsük.

Dikusz 2019.02.26. 23:51:26

@Andrass9: Hát igen, csak erről valahogy nemigen adnak hírt. Pedig igen szép eredmény ez a magyaroktól éppen Mexikóban.

csigafrédi 2019.02.27. 10:00:16

@látjátok feleim szümtükkel: Én még valami hal mellé tudnám elképzelni, vagy tésztára, de a sajttal is kipróbálom majd, köszi a tippet!

@Dikusz: A Szatiék Smoky Rings-ét kipróbálom majd. Jól hangzik. :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.27. 19:03:09

Csináltam egy kis adag töltött káposztát: 55 gombócosat. A gyerekek hoztak nekem decemberben Hajdúhatházáról 30 kiló savanyítottat. Ennek fele fejeskáposzta. A feleségem meg rengeteget elhasznált a szálasból korhelyleveseknek.
Most én is beeveztem, mert megigértem a körzeti rendelőnek egy adagot (mármint dolgozóként). Ezt főztem ma, és holnap viszem át kiporciózva. Szép nagy fazék lett! Szerintem ez jobb, mint a hálapénz, de nem kérdeztem róla a dokikat :)
Annyira finom lett (most ettem meg 3 gombócot), hogy Váncsa mester is megirigyelné. (Azért ezt a holnap reggeli hideg próba után tudom ténylegesen deklarálni:).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.27. 19:12:20

@Dikusz: A lényeg az íz, nem a csípősség! Ezt az alkotók is megfogalmazták.

Dikusz 2019.02.27. 19:26:49

@Andrass9: Merre is van az a rendelő? :)))

Dikusz 2019.02.27. 19:27:53

@Andrass9: Azt én is olvastam a cikkben, de azért mégis szép eredmény.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.27. 19:37:20

@Dikusz: Nekem pont ez tetszett! Én is ezt az elvet vallom, és így készítem a csiliszószokat.
Megleptem egy profi szakácsot a csiliszószaimmal: szerinte is az a legjobb, ahol az ízre megyek és nem a csípősségre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.27. 19:38:02

@Dikusz: Szokás szerint itt a szomszédban! Nálam minden a szomszédban van!!!

Dikusz 2019.02.27. 21:13:03

@Andrass9: Szerintem is az ízgazdagság a fontos.
Sosem értettem azt, miért jó olyan erősre főzni bármilyen ételt, hogy ne lehessen az erősségen kívül más ízt érezni.

Dikusz 2019.02.27. 21:14:04

@Andrass9: Az a baj -legalábbis nekem-, hogy én nem vagyok a szomszédodban, de még a szomszéd utcában sem.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.27. 23:07:58

@Andrass9: Korhelyleves. Ajjaj. Csak nem ment el rá a nagyja.
A termés jó része az olyan fogyasztók számára megy, akik csak a nyers erőt nézik. A legerősebb paprikák nekik teremnek. Az ínyencek a közepes vagy az attól gyengébb keveréket favorizálják. Van olyan paprikám, amit még egyszer meg nem kóstolnék.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.01. 13:01:57

@Andrass9: Hajdúhadház--és Hhadházról..bocsi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.01. 16:32:34

@Kumari aki Nilüfer: Ezt biz elgépeltem, igazad van :(
Viszont már @Dikusz: -nak sem maradt a gombócokból ...

Dikusz 2019.03.01. 21:14:57

@Andrass9: Ez nem igazság, mert én előbb kértem, mint ahogy átvitted volna a rendelőbe! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.01. 22:17:39

@Dikusz: Persze a rendelőben meg mindenki szabin van a héten. Csak reménykedni tudok, hogy hétfőig kitart a hűtőben ...