Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kandírozott gyömbér

2019.02.13. 07:00 Waka

Néha, mikor a magboltban járok a Csarnokban, szoktam venni 10-15 deka kandírozott gyömbért. Többet nem, mert piszok drága, 3800 forint egy kiló. Szépen beosztva elég egy hétig esti nasinak. Múltkoriban elgondolkodtam rajta, miért ne készíthetnék ilyet magam, biztosan olcsóbban kijönne.
Feltúrtam az Internetet a receptúra iránt, volt is káosz rendesen. A főzési idő 2x10-20 perctől - vízcserével - egészen 30 percig változott. Az előbbi nyafogott is, hogy a bolti túl erős neki, így viszont gyengébb lesz. Némelyek a kész produktumot még cukorba forgatták.
Meg kellett találnom a megfelelő kompromisszumot, hogy azért legyen csípős, - különben semmi értelme, ennyi erővel paszternákból is főzhetném -, de puhuljon meg annyira, hogy élvezhető legyen.
Mint annyiszor, most is felesleges volt előre pálcát törni a nekem nem tetsző megoldások felett, a gyakorlat felülírt mindent.
Mostanában 1000 forint körül kapni egy kiló gyömbért felénk, de az egyik nap valamelyik városszéli ötbetűsben jártam, és ötszázé' volt kirakva. Látszott rajta, hogy erősen maradék, - alig lézengett valamennyi a rekesz alján -, de nem volt fonnyadt vagy penészes. Összeguberáltam bő fél kilót a javából, aztán otthon bevágtam a hűtő aljába hétvégéig.
Az eredmény magáért beszél.

img_4925.JPG

Hozzávalók:
- 50 dkg gyömbér
- a megfőtt gyömbérrel megegyező tömegű kristálycukor

A gyömbért egy éles zöldségkéssel megkapargattam.

img_4871.JPGimg_4874.JPG

1-1,5 cm-es kockákra vágtam.

img_4876.JPG

Feltettem főni annyi vízzel, amennyi ellepte. Húsz perc múlva megnéztem (kemény vagyok, ugyebár). A gyömbér is kemény volt. Nagyon kemény. Főztem hát tovább. Újabb húsz perc múlva már elfőtte a víz egy részét, de nem lett sokkal puhább. Megízleltem, csípett rendesen, úgyhogy felöntöttem vízzel és kapott még húszat.

img_4879.JPG

Közel egy óra főlés után leszűrtem, a főzőlét félretettem. Megmértem, egy dekával több lett. Kimértem hozzá a cukrot és egy serpenyőben visszatettem a gázra. A léből aláöntöttem kb. másfél decit.

img_4882.JPG

A gyömbér a cukortól pillanatok alatt temérdek levet eresztett, így már nem tűnt jó ötletnek annyi lét aláönteni. Mindegy, sokat már nem tehettem, főztem tovább.

img_4886.JPG

Majd' egy órát főztem meg-megkeverve. Mikorra már majdnem elfőtte minden levét, megkóstoltam. Kicsit tán még mindig szíjas volt, de az íze ütött rendesen. Lezártam a gázt és hagytam hűlni.

img_4890.JPG

Amikor kisvártatva ránéztem, már kezdett belekötni a serpenyőbe, alig győztem kikapirgálni.

img_4894.JPG

Nagy nehezen kiszedtem és egy fóliával bélelt tálcára tettem szikkadni.

img_4899.JPG

A serpenyőben maradt cukorhoz hozzáadtam a félretett főzőlét, felmelegítettem és feloldottam az összes letapadt cukrot. Közel 4 deci príma, édes-csípős gyömbérszirupom lett, amit - némi szódával hígítva - a melóban két nap alatt benyakaltunk.

img_4902.JPGimg_4905.JPG

Két nap szárítás után a kockákat jól záródó üvegben eltettem a hideg téli estékre.

img_4920.JPG

Számításaim szerint egy kiló kandírozott gyömbér nagyjából 430 forintba került. Feltéve, hogy nem számolom a magam munkáját, mert akkor egy méltányos, ezer forintos órabérrel és bruttó kettő és fél óra munkával már simán a bolti ár közelében járnék.
Pár tanulsága azért van a dolognak. A gyömbérnek célszerű csak a "rügyeit", a friss hajtásait felhasználni, a "szár" rész nagyon szálkás, bár nem öt centis darabokról van szó, azért kicsit zavaró. A szálkásabb részeket - reszelve - felhasználhatjuk egyéb fogásokhoz, vagy akár teába. Igen sok cukor maradt a serpenyőben, aminek egy részét a gyömbérkockákról tördeltem le. Talán az lehetne a megoldás, hogy kevesebb cukrot kell használni, a gyömbért meg még akkor leszűrni, mikor még nem olyan sűrű a lé. Kárba nem veszett persze semmi, végső soron a megmaradt cukrot akár el is lehet tenni a következő adaghoz, de még valami süteményhez is felhasználható. Mindenesetre, ha valami fejlemény van az ügyben, referálok róla.

45 komment

Címkék: kristálycukor gyömbér kandírozott gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5414574372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.13. 09:33:46

Ez jó dolog! A szirupot citrommal keverve gyógyszerként is eladhattad volna ebben az influenzás időben :)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.13. 10:37:50

megyek ma egy hatbetűsbe..hátha ott is akciós a gyömbér:)

Dikusz 2019.02.13. 11:38:02

Megkóstolnám szívesen, különleges íze lehet.
A fogorvosom viszont nem ajánlaná a fogyasztását...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.13. 13:28:09

@Dikusz: Kérdeztem én, hogy mi a neve annak a kandírozó anyagnak???? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.13. 13:29:56

@Andrass9: Ha meg nincs szirupod se, akkor mézzel keverd el a reszelt/szeletelt gyömbért és citromot. Legjobb a felsőbbléguti gondokra!

Dikusz 2019.02.13. 13:56:51

@Andrass9: Igazán baj akkor volna, ha gyömbérje se lenne...:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.13. 15:18:56

@Dikusz: Szerintem az volna a csúcs! Akkor abból kéne ilyesmit előállítani :)))
Na jó, visszafogom magam egy kicsit ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.13. 17:25:45

Köszönök szépen!
Azóta eltelt egy kis idő, ami jót tett a gyömbérnek. Kicsit még szikkadt ( bár zárható üvegben van) és még koncentráltabb lett az íze. Egyszerűen csak ördögűző kockának híjjuk.
@Dikusz: @Andrass9: Megcsinálnám petrezselyem gyökérből, az sem lehet rossz. :)

Dikusz 2019.02.13. 20:26:05

@Waka: Jónak is kell lennie, mert drágább, mint a gyömbér. :)))

Amúgy nem lehet rossz sárgarépából sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.14. 00:23:44

@Dikusz: Tényleg, éppen igen drága összetevőt választottam. Legyen - mondjuk - zeller. Hmm?

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.14. 07:07:11

@Waka:

Finom ízesített zeller és célka csipszet lehet kapni, ki tudja mi lehet még belőlük. Paszterák csipsz is nagyon jó.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.14. 07:38:30

Tavaly tavasszal jártam Szerencsen,a csokigyárnak van egy mintaboltja. Nos, ott csokival bevont gyömbér kapható. Én odáig voltam érte, elég egy-két szem, intenzív, szerintem finom.Mondjuk, nem is baj, ha kevés is elég, mert meglehetősen húzós az ára....

Kumari aki Nilüfer 2019.02.14. 07:41:08

@Waka: Zellert én sütni szoktam, mint a sültkrumplit, kb ujjnyi hasábokban, kiváló.Csipsznek sem utolsó, szerencsére egyre gyakrabban kapható, bár Johanna lányom otthon gyártja, az még finomabb, csak kicsit időigényes..amihez képest nagyon gyorsan elfogy:D

csigafrédi 2019.02.14. 12:08:02

Ez biztos marha finom lett. Képről legalábbis nagyon csábító! Gyerekkoromban ettem ilyen kandírozott cuccokat utoljára...

Dikusz 2019.02.14. 15:16:42

@csigafrédi: Nem marha, hanem gyömbér. :)))

Dikusz 2019.02.14. 15:22:07

@Waka: Lassan felsoroljuk a kandírozott húsleves hozzávalóit.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.14. 19:14:38

@látjátok feleim szümtükkel: Az lesz a következő, csak még ki kell dolgozni a technikát.
@Kumari aki Nilüfer: Pár hete Kupon kínáltak meg csokival bevont gyömbérrel. A hölgy valami biobolttal áll kapcsolatban, egészen baráti áron jut hozzá.
@Dikusz: Amúgy nem is hülyeség, a zeller, a petrezselyem és a paszternák karakteres ízű, finom lehet kandírozva is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.14. 19:17:53

@Waka: Tényleg nem hülyeség! (((( csak minek? ))))
Na jó, nekem más az izlésem, mint nektek, ezért nem is vitatkozom!
Inkább felteszem a füstre holnap a két szép karajt ...

Dikusz 2019.02.14. 20:29:22

@Andrass9: Azt hittem, hogy kandírozni teszed fel a karajt:)))

csigafrédi 2019.02.15. 09:18:25

@Dikusz: Pedig az is milyen finom! :D
Sikerült szerválnom szarvashúst, abból "kandíroztam" az idei biltong adagomat. Marhával sem volt eddig soha semmi bajom, de ez még annál is jobb lett. A szüzek (alkar hosszúságú darabok) is most jönnek le a füstről. Mondjuk itt cukor nem lett felhasználva, csak úgy eszembe jutott a szárított húsokról, gondoltam elhencegek vele. :)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.15. 09:22:06

Drága kocsmatöltelékek! van nekem egy fél kiló csontszáraz, nem cukorral bevont mézespogácsám( karácsonykor nemes egyszerűséggel elfelejtettem, benn maradt a spájz eldugott szegletében, celofánban, kutya baja, de ölésre alkalmas, kőkemény) Arra gondoltam, olyan mákosgubaféle módon hasznosítom, langyos cukros tejes locsolás, mák, mazsola, vagy netán vörösáfonya, aztán valami pudngszerűvel..eshetőlegesen, mert ugye a mák menne bele-rá leönteni, vajdarabkákkal a tetején, és sütni..netán a végén a tojásfehérje habot kicsit rásütni?? Szerintetek??NEM dobom ki...elveim vannak.

csigafrédi 2019.02.15. 10:19:39

@Kumari aki Nilüfer: Nekem ezek jutottak hirtelen eszembe:

Tedd konyharuhába, ess neki klopfolóval, és add hozzá tiramisuhoz. Ott szépen megpuhul, és szerintem harmonizál a méze íz a mascarpónés-rumos-kávés cucimucival.

Vagy daráld le, és kókuszgolyó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.15. 10:46:57

@Kumari aki Nilüfer: A gubamódra készítés tejben főtt mákkal és valami aszalt gyümölccsel jó kezdés! Puding helyett én sodót jobban szeretek hozzá (de az több munka), viszont valahogy idegenkedem a rásütött tojáshabtól...
Mi amúgy gyűjtjük a keményre száradt süteményeket, amiből keksz helyett @csigafrédi: módszerével kókusz- vagy kekszgolyó lesz sok lekvárral belekeverve.

Dikusz 2019.02.15. 10:47:29

@Kumari aki Nilüfer:
Nekem is az a tippem lett volna, amit @csigafrédi: írt, így ugyanazt írom le amit ő, csak én kekszgolyónak nevezem a kókuszgolyót.:)

Esetleg ledarálod, és édes morzsát csinálsz belőle, amivel a tepsit szórod meg, mielőtt beleöntöd mondjuk a piskótatésztát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.15. 10:48:44

@Dikusz: Fél percre nem nézek oda, rögtön lopod az ötletemet :)

Dikusz 2019.02.15. 14:45:16

@Andrass9: Nem ér, mert én hamarabb kezdtem írni a tippet, csak te előbb küldted el a tiédet.:)
Sok ideig tart ám, mire én befejezek egy kommentet, mert közben ide-oda kapcsolgatok.:)))

Dikusz 2019.02.15. 16:16:48

@Andrass9: Nincs kétségem felőle, hogy remek.
Viszont az első szereplőt kifejezetten nem kedvelem, magam sem tudom megmondani miért. A tehetségét nem vitatom, ahogy a többiekét sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.15. 17:20:35

@Andrass9: Csak úgy, kísérletképpen.
@Kumari aki Nilüfer: Esetleg valami gőzöléssel, ahogy az angolok a karácsonyi pudingot.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.15. 17:28:52

Köszönöm! Mindet elmentem, mert találzam egy másiok zacskóval, az fehér cukromázas..fél kikó..az a helyzet, a karácsonyi vásárban vettem a Radics kézműves kalácsa, és eltettem, biztos helyre. karácsonyra volt flódni, zserbó-ezeket én követtem el-, anyu hozott pávaszemet, meg kókuszgolyót, meg díjnyertes, meg mézes krémet( azért csak ennyit hozott, mert 81, már nem tud annyit sütni..:DDD!!! ), és a fene a dolgunkat, eszembe esem jutott a mézespogácsa...

trux77 2019.02.15. 18:04:52

@Andrass9: És én láttam ezt élőben! Nagyon szeretem az egészet. <3
@Dikusz: óóóó, de kár. Én nagyon szeretem. Annyira jó lenne még látni színpadon, nagyon szorítok a felépüléséhez!

Kumari aki Nilüfer 2019.02.15. 19:02:21

Cserhalmira gondoltok? sajnos, rossz az állapota, A barátnőm férje nővérének a férje Cs, a nővér meghalt talán két éve? ha jól tudom, Cserhalmi azután kezdett betegeskedni, itt volt a klinikán, de nincs jó állapotban:(

Dikusz 2019.02.15. 19:31:53

@trux77: Én is jobbulást kívánok neki. Tudom, hogy sokan szerették, és szerintem is nagy színész.
De biztos van olyan színész, zenész, zene, vagy bármi, amit én kedvelek, más meg nem.

Dikusz 2019.02.15. 19:35:46

@Kumari aki Nilüfer: Igen, róla van szó. Azt olvastam én is több helyen, hogy nagybeteg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.15. 19:55:57

@trux77: Nagyon szeretem az összes előadót! Sajnálom, hogy nem tudom a teljes előadást egyben megszerezni! Szerintem az utóbbi évek legjobb előadása!!!

trux77 2019.02.15. 20:22:08

@Andrass9: Pedig ez pont fent van nCore-on ám :) Nem használtok ilyen letöltő oldalakat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.16. 09:04:09

@trux77: Én nem használok semmilyen torrentet.

trux77 2019.02.16. 21:49:34

@Andrass9: Nagyon szívesen kiírom neked DVD-re, és elpostázom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.16. 22:38:11

@trux77: Ha komoly az ajánlatod, akkor nagyon megköszönném! DVD lejátszóm még van :)

kobold63 2019.02.19. 11:49:50

@Waka: Oh, a Kisérletezés Nagymestere ! nem lenne kedved kipróbálni a kandirozott zöld diót és zöld mandulát? Nem a szirupban eltettet, hanem a klasszikus kandirozottat. Gyerekkoromban ettem utoljára, felséges volt! Ugy tudom, május körül kell leszedni s diót, mandulát hozzá, amikor még kötőtűvel át lehet szúrni, olyan zsenge. Itt egyszer láttam egy arab üzletben zöld mandulát, üditő savanykás íze volt. Ha kapok, talán csinálnék belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 14:45:22

@trux77: Nagyon köszönöm itt is! Ráadásul még a telefonom is le tudja játszani!
Ilyen névvel meg nem kaptam még levelet :)))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 14:47:56

@kobold63: A vejem járt itt egyszer május végén. Mindenhol gyűjtötte a zöld mandulát, zöld szilvát, és lelkesen ette nyersen, ahogy a fáról lejött!
Az ő kultúrájukban ez egy komoly csemege!

trux77 2019.02.19. 17:54:19

@Andrass9: Azért egy darabig most elgondolkodtam, hisz' ennyire nincsen ritka nevem. Aztán leesett, hogy az email címre gondolsz :DDDD
Nemigen használom levélírásra, így teljesen kiment a fejemből, hogy mire lett régen elnevezve. :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 18:00:46

@trux77: Nekem viszont sokkoló volt, de azt kell mondanom: tetszett!!!!