Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rántott csirke

2019.02.10. 07:00 Andrass9

Semmi mást nem érdemes a címhez adni, egy igazi Benke Laci bácsi recept. Biztos sokan csináltak már életükben, így nem egy truváj számukra. Azért tán érdemes elolvasni, hátha tanulnak valami újat (az olyanok is, mint a Fickó).

43.jpg

Köretnek tepsis krumplit készítettem hozzá, de ami fontos volt, hogy milyen csirkéből készült. Nos, én még gyerekkoromban úgy tanultam, hogy a jércét kell kirántani. Mostanság olyan nincs is sehol, kivéve néhány udvarban. A boltban broiler csirkét árulnak, aminek csak a melle nagyobb, mint egy egész jérce...

Feleségem kérte, hogy legyen rántott csirke. Mivel gipszben szaladgál, nem neki való a keresés, így hát lábrakeltem, mint búbópestis, hogy 1,2 kg-nál könnyebb csirkét kapjak. Mondjuk piacra nem mentem ezért, oda átlagember ritkán jut el. Így azután végignéztem az összes 3-4-5 betűs áruházat 5 km-es körzeten belül, hogy mit kapni. Két boltban volt ennél könnyebb baromfi. Az egyikben "tanyasi" csirke, a másikban "alföldi" csirke. Olvasgattam a cédulákat, hogy most melyiket szeressem. A tanyasi az 1,05 kg volt, állítólag szabadtartású. A fiókban, ahonnan árulták ez volt a legkisebb, de átlagban azért másfél kilósak voltak. Akkor irány a másik bolt. Itt 1,12 kg volt a legkisebb, de a legnagyobb is csak 1,27 kg. No ez már talán nemrég volt jérce! Olvasom tovább: Szabadon tartott, kakukkfüves területen kapirgáló, csipkedő az alföldi. Tápot nem kapott, írja a cetli! Ez eldöntötte a választást!

Hazahoztam egy többórás túra eredményeképp, és összeszedtem a hozzávalókat. Azért ekkora melle nincs egy jércének!

  • 1 rántanivaló csirke
  • 6 dkg só
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek kakukkfü
  • 1 ek rozmaring
  • 3 tojás
  • 1/2 dl tejszín
  • liszt
  • házi prézli

10.jpg

Előkészítettem egy páclevet, amibe a csirkét áztatom. Egy lábasba tettem a sót, adtam hozzá 1 liter vizet és beleszórtam a három szárított fűszert. Ezt felforraltam, hogy az aromák a lébe jussanak. Eközben szétbontottam a baromfit ügyelve, hogy az izületeknél vágjam (ellestem Gordon Ramsay-től egy amatőr szakácsversenyről, hogy kell csinálni). Így nem lesz szilánkos.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A mellén rajtahagytam a csontot, mert a csont mellett a legfinomabb a rántott hús, viszont a fél melleket kettészeltem, így lett csontnélküli filé is. A combokat is szétbontottam az izületeknél. A fart és a hátat elválasztottam egymástól, mert azt is kirántom! Végül 14 darabos repertoirral indultam neki a munkának (az osztrigáját nem vettem ki, az megsül a hátban).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A felfőzött páclevet lehűtöttem - nem főzni akarom a csibét. Beleügyeskedtem a baromfi összes darabját, majd betettem a hűtő hidegebb sarkába 26 órára pihenni (én is fáradt voltam már). Így másnap leöntöttem róla a páclevet, leöblítettem, hogy minél kevesebb fűszerlevélke maradjon a húson. Leszárogattam az egészet papírtörölközővel.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Valami körítés is kéne. Gondoltam, egy fűszeres tepsiben sült krumpli jó lenne hozzá. Volt sárgakrumplim, így lássuk:

  • 1 kg (3 nagy szem) sárgakrumpli
  • 1 tk Creole fűszerkeverék
  • 1 csipet füstölt só, mert az jó
  • 2 ek olivaolaj

23.jpg

Olvastam valahol, hogy érdemes előfőzni kicsit ezt a fajta krumplit a mikróban, akkor szebben megpirul rajta a keményítő. Be is tettem a mikróba 10 percre 900 watton. Hát forrónak forró lett, de így is hámoznom kellett ...

Sebaj, leckét megtanultuk, legközelebb hosszabb ideig melegítem. Meghámoztam hát és nagyobb hasábokra daraboltam. Megsóztam és megszórtam a fűszerkeverékkel. Locsoltam rá kis olivát, nehogy már zsiradék nélkül süljön. Végül összeráztam az edényben, hogy egyenletesen beborítsa a szeleteket a fűszer.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Egy tepsit kibéleltem tapadásmentes alufóliával, majd eloszlattam rajta a krumplihasábokat. Ezt azután a sütőbe tettem 180C-ra 50 percre. (Azért egyszer menet közben megforgattam, hogy egyenletesebben süljön.)

28.jpg

Jöhet a klasszikus panírozás. A tojásokhoz adtam kis tejszínt is, így kevesebb tojás kell hozzá. Persze a tojást megsóztam, majd egy mélytányérban villával egyenletesre elkevertem (kb 400-szor csap le a villa, mire kész van). Kezdtem a szárnyakkal, amit megforgattam a lisztben, és a tojásba kevertem. Innen deponáltam a prézlibe. Láthatóan durvára darált a prézli. Én ezt kedvelem, és magam készítem péksüteményből, vagyis megérdemli a zsemlemorzsa nevet.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Mivel a lisztezés fázis kimaradt, lássuk a combokat. Ezek is ugyanúgy készültek, mint a szárnyak. A melleket és a fart, hátat ugyanígy paníroztam, majd mind egy deszkára kerültek.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Mehettem a teraszra az indukciós rezsóhoz. Már vagy egy évtizede csakis a teraszon rántok akármit, így megkímélve a lakást a szagától. Sajnos Hagyma olvasónk már nincs közöttünk, hogy élcelődjön a teraszon főzéssel :(

Egy szép méretes bonyhádi lábasban 3 liter étolaj van. Ezt melegítem fel 180C-ra, amikor elkezdem a sütést.

37.jpg

Kisebb adagokban szép lassan kisütöm az összes részét a csirkének, amik papírtörölközőre kerülnek, hogy a felesleges olajat leitassam róla.

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

Már csak a krumplit kellett kivenni a sütőből, és ehettük is. Feleségem a mellét szereti.

44.jpg

Én meg a farát választottam, amiből azonnal ki is vágtam az osztrigáját a csibének.

45.jpg

Fontos tanulságok:

1, Az egy napos 6%-os sóoldatban való pácolás (akár fűszerekkel is) csodásan szaftosra áztatja még a mellehúsát is.

2, Hajában mikrózni érdemes a krumplit sütés előtt, de legalább 25 percig kell lehetőleg lefedve melegíteni. Talán érdemesebb egyszerűen vízben főzni ennyi ideig ezt a NAGY krumplit.

29 komment

Címkék: csirke tojás krumpli tejszín majoranna rozmaring liszt olivaolaj zsemlemorzsa jérce prézli kakukkfü füstölt só creole fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3614598794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2019.02.10. 08:01:30

No a rántott csirke az az étel, amit sohasem tudnék megunni. Viszont csak frissen szeretem igazán. A háta nálunk is az enyém.
Készíteni is szeretem, de az olaj felhabosodásával voltak gondjaim. Egészen addig, amíg egyszer wokban készítettem el. Hóttig tanul az ember. Én biztosan. …))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.10. 11:38:08

@PiperPerabo: Nekem a saját készítésű zsemlemorzsa oldotta meg a problémát. A bolti "kenyérmorzsa" mindig felhabzott! A wok nem működik az indukciósomon, ezért azt még nem próbáltam ...

élhetetlen 2019.02.10. 20:52:25

Jaj, tudom, hogy persona non grata vagyok, de ezt már nem bírtam. „Olvastam valahol, hogy érdemes előfőzni kicsit ezt a fajta krumplit a mikróban, akkor szebben megpirul rajta a keményítő. Nem kell, hogy megjelenjen, amit írok. A mikróban elősütés, a már feldarabolt burgonyánál működik. Mindegy, hogy bő zsiradékban sütöd, vagy tepsiben kicsit bezsírozva, mivel már kicsit puhult, és szikkadt a mikróban, mindkét esetben könnyebben pirul. De nem a héjas, utána megpucolva. Na, pá…

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.10. 21:08:14

Köszönök szépen!
Imádom a rántott dolgokat, de valahogy kimarad mostanában. A morzsa és az olaj folyton rám avasodik, önthetem ki a csudába.
A kolléga mikróban süti hajában a krumplit, igaz, apróbbakat. Nem tudom, mennyi ideig pörgeti, de tökéletesen megsül, még az illata is autentikus.

Dikusz 2019.02.10. 22:45:38

@Waka: Murphy törvénye szerint először be kell tenni a krumplit sülni a mikróba, meg kell várni amíg felrobban, és a felrobbanásának az ideje megegyezik az ideális sütési idővel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 10:40:44

@élhetetlen: Mindenkinek joga a saját véleményéhez. Akkor is, ha az esetleg nem tökéletes.
Na pá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 10:44:04

@Waka: Vajas vagy zsíros morzsa valóban avasodik (nekem is). Ezért is nem csinálom csak vizes kifliből vagy zsemléből. Eláll minimum fél évig a kamrában légmentesen zárt dobozban.
Az olajat én minden használat után forrón tisztára szűröm, de amúgy a teraszon lakik a lefedett bonyhádiban. Akkor cserélem, ha netán kicsit megégett, vagy elkezd habzani. Az még nem volt avas.

csigafrédi 2019.02.11. 10:54:07

Krumplira két verziót használok:
1. Ez a gyakoribb. Tepsit lefóliázom az első etapra, majd ha megpuhult alatta a burgonya, leveszem az alufóliát és rápirítok.
2. Ezt inkább csak 1-2 személyre használom, elsősorban parasztreggelihez. Pucolva, darabolva mikrózom a krumplit, majd serpenyőben kérgesítem/sütöm készre.

A 3. változatot feleségem űzi: Simán nyersen bevágja a tepsibe, és addig süti, amíg jó nem lesz, nincs takarás. Ő erre esküszik, és amúgy így is finom lesz, bár ennél a változatnál (is) érdemes legalább egyszer átforgatni, és kockára vágni, hogy hamarabb megpuhuljon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 10:58:47

@csigafrédi: Ezek mindegyike jó módszer. Az a jó a krumpliban, hogy alig lehet elrontani :)

PiperPerabo 2019.02.11. 11:34:30

Nos, én ezt ma elkészítettem.
Akárcsak tegnap a Waka-féle diómártásos csirekeizét. Nem kell magárnyozni.... )) Az feleség szerint a legjobbak egyike. Gratula Mr. Waka!

csigafrédi 2019.02.11. 13:58:23

@Andrass9: Igen azt akartam is írni, hogy külön tehetség kell a krumpli elrontásához. :)

Valahol olvastam, hogy egyetemi hallgatók (gondolom "angolhülyék", akarom mondani brit tudósok) azt kutatták, hogy milyen szögben kell vágni a burgonyát ahhoz, hogy a legjobb eredményt kapjuk. Egy próbát megér. :)

csigafrédi 2019.02.11. 14:04:11

Meg is találtam: eletmod.transindex.ro/?hir=23046
"edge hotel school method"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 18:06:11

Sótlan lett a kocsonyám :( Fel kellett forralnom a levét (meg egy kis fokhagymát is reszelni a szűrőbe) - most már remek az íze!
Szerencsére elég kis adagot főztem ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.11. 19:16:32

@Andrass9: A nem használt olaj avasodott rám, azóta a hűtőben tartom.
@PiperPerabo: THX! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 21:48:27

@Waka: Tény, hogy télen tartom csak kinn, amikor befagy. Nyáron amúgy is túl nehéz a rántott hús ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.11. 21:51:37

Megint istenit táncoltunk! Kezd már magától menni a koreográfia is :) De azért nem szabad közben elkezdenünk énekelni, mert elrontjuk a lépést...
Ma volt rumba, mambó, csacsacsa, angolkeringő, diszkó tánc és kopogós rocky. Ismét élmény volt - folyt. köv. pénteken.

vörösbor(de)minőségi 2019.02.11. 21:58:55

nyilván nem mondok újat ezzel senkinek,de a morzsa-tojás-morzsa sorrendet követve más dimenzióba helyezzük a rántottság fogalmát.
szívből ajánlom mindenkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.12. 09:53:08

@vörösbor(de)minőségi: Én a liszt-tojás-morzsa-tojás-morzsa kombót duplapanírnak ismerem. Rántott sajtra pl. remek, mert nem folyik ki (olyan könnyen) a sajt.

Dikusz 2019.02.12. 10:28:33

@Andrass9: Jó az a rántotthusira is, legalábbis annak, aki szereti a dupla panírt.
Bevallom, én rántott párizsit is szoktam sütni. Azt mindig duplán panírozom. Sőt, elég gyakran párizsiasan panírozom a húst.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.12. 10:48:41

@Dikusz: A párizsias panírozásnál javaslom, hogy jéghideg sörrel keverd ki, ne vízzel. Sokkal könnyebb lesz, kevesebb olajat szív fel :)

Dikusz 2019.02.12. 19:57:14

@Andrass9: Töredelmesen bevallom, nekem a rántott hús párizsiasan azt jelenti, hogy a panírozásnál kihagyom a zsemlemorzsát, tehát liszt/tojás/liszt duplán, nem sörtésztába nyomkorászom a húst.:)
Aztán legfeljebb a zsírt szívja fel, olajat még véletlenül sem, azt csak hidegkonyhához használok.:)))

vörösbor(de)minőségi 2019.02.14. 14:27:35

@Andrass9: igen-ismerem én is ezt,de a morzsa-tojás-morzsa kombinációt nem ismertem,és mikor nagy nehezen elárulta az olasz hentes? onnntól nem csinálom másképp-mert párját ritkítja olyan finom.ott náluk,létezik a kérésre panirozott hus is,vagy a kérésre befűszerezett,ezzel azzal megtűzdelt füszerezett vagy kenyértésztába ugyanez....
innen van nekem is a know-how :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.14. 14:35:29

@vörösbor(de)minőségi: Irigyellek érte! Én Olaszországban soha nem ettem rántott húst - akkor már inkább olajban sült egész articsókát, meg tengeri herkentyűket :)
Legközelebb viszont kipróbálom!

Dikusz 2019.02.14. 20:31:59

@Andrass9: Olaszországban én sem ettem rántott húst...:)

kobold63 2019.02.19. 12:58:06

@Dikusz: Én igen, Bolzano-ban (közel Tirolhoz), igazi bécsi szeletet.

kobold63 2019.02.19. 13:16:49

@Dikusz: amióta ellátom magam a szükséges mennyiségű zsirral, én is abban sütöm a rántott dolgokat. A krumplit, hagymakarikákat olajban, a steaket olaj és vaj keverékén. Egyéb főzéshez zsir, vaj, oliva olaj. Hidegkonyha és saláták oliva olaj, avokádó olaj, szölőmag olaj. Ez mind csak az egyéni izlés, gyakorlat, tapasztalat. Része a főzésben talált élvezeteknek.