Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Satsivi

2019.02.04. 07:00 Waka

Magyarán csirke fokhagymás diómártásban. Grúz nemzeti étel. Bazhe néven létezik vörösborecettel vagy gránátalmalével készült változata. Tahinivel főzve a levantei konyha egyik fogása. Az egyik Internetes böngészés közben bukkantam erre az ételre. Az ördög tudja, mit kerestem éppen, mikor a Google feldobta, hogy akik ilyesmit kerestek, azok keresték még ezt és ezt. Mi baj lehet? - gondoltam, megnézegettem sorban őket. A többi annyira nem érdekelt, de ez felkeltette a figyelmemet. Az összeállítás kicsit szokatlannak tűnt, de ez nem vette el a kedvemet. Az Ünnepek előtt nagyon szép diót kaptam, igen jutányos - 2300 Ft/kg - áron, ami aztán érdeklődés hiányában mind egy szemig megmaradt. Betettem a fagyasztóba, ott várja a feltámadást. Ez a fogás éppen kapóra jött, hogy elhasználjak belőle valamennyit.
Az egyetlen, ami piszokul zavart a hozzávalók között, a koriander levél volt. Vettem hát egy jó csokor petrezselyem zöldet és azzal helyettesítettem. Bizton állíthatom, cseppet sem lett rosszabb tőle.

img_4867.JPG

Hozzávalók:
- 1-1,2 kg csirke (comb)
- 15 dkg dió
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 csili
- 0,5 l csirkehús alaplé (kockából)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál étolaj
- só

img_4822.JPG

A csirkecombokat előző nap megtisztítottam, megmostam és lecsepegtettem. Vékonyan megsóztam és a hűtőbe tettem éjszakára.

img_4819.JPG

Összeállítottam a diós krémet. Ehhez a művelethez bátran használhatunk késes aprítót vagy egy blendert, én másik utat választottam. A diót a diódarálón ledaráltam. A fokhagymát a csilit és a petrezselyem zöldet a mozsárban némi húslevessel pépesre daráltam.

img_4825.JPGimg_4830.JPG

A masszát összekevertem a darált dióval.

img_4832.JPG

A húst - kevés olajon - két részletben megpirítottam, majd az edényből kivéve félretettem. Fontos, hogy a húsdarabok ne érjenek össze, mert akkor nem pirulnak, hanem párolódnak. Szóval vagy nagyobb serpenyő kell, vagy kevesebb hús, vagy több részletben kell sütni.

img_4835.JPGimg_4837.JPG

A visszamaradt zsiradékon megpároltam (nem pirítottam) a hagymát.

img_4840.JPG

Megszórtam liszttel, kicsit megfuttattam, majd felöntöttem a maradék húslével. Csomómentesre kevertem és kicsit kiforraltam.

img_4843.JPGimg_4847.JPG

A hagymás rántáshoz adtam a diós keveréket, ráfacsartam a citrom levét és homogénre kevertem.

img_4850.JPG

A mártásba beleigazgattam a csirkecombokat és harminc percig fedő alatt pároltam.

img_4853.JPGimg_4856.JPG

Rizzsel tálaltam.

img_4859.JPG

Valami elképesztően puha, ízes, szaftos lett a csirke és a mártás is hihetetlen finom volt. Egy kanálka elég volt belőle, hogy egy jó kupac rizsát megízesítsen, a fokhagyma dominált, de a citrom és a petrezselyem íze is jól érződött. Egy szó, mint száz, ez az étel bizony egy igen jó választás volt.

51 komment

Címkék: dió vöröshagyma fokhagyma csirkecomb csili citromlé petrezselyem levél satsivi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914586778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 07:53:45

húúú...hétvégén kipróbálom.tetszik, dióm is van, csirkecomb is..

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.04. 08:02:46

Ez bakancs, akarom mondani fakanál listás.:D

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 08:20:11

Azon agyalok, ez a diós cucc valami nem húshoz hogy passzolna..a rizs ok, de a hús helyett mi? Van ötletetek?

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.04. 09:08:52

@Kumari aki Nilüfer:

Padlizsán szereti a diót. Régen készítettem diós-fűszeres sajtkrémmel töltött, sült padizsán szeletet, nagyon jó előétel volt.

Talán hús helyett a kockára vágott padizsán jó lenne. A padlizsánt lehetne hagymán, zsiradékon megpárolni, de nem szétfőzni, majd a diós keverékkek összemelegíteni.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 09:28:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ki fogom próbálni. Mondjuk..a padlizsánt szeletre, és úgy sütni..hogy a szelet illúziója meglegyen.Az alaplé és a comb az állatos benne,ki lehet küszöbölni, így akár egy vegán kaja is lehet...köszönöm az ötletet

kobold63 2019.02.04. 10:20:16

Amint olvastam ezt a receptet, az klasszikus olasz pesto szószra gondoltam, aminek alapja a fenyőmag-oliva olaj-fokhagyma-bazsalikom-petrezselyem zöld-sajt. Nagyon variálható étel, a drága fenyőmag helyett használnak diót vagy mandulát is. Ahogy Waka a koriander zöldet kicserélte petrezselyemre, ugyan úgy a bazsalikomot is lehet, több olaj hozzá és kész a remek szósz a tésztához, hosszúmetélthez.

@Kumari aki Nilüfer:

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 10:24:28

@kobold63: vegánban agyalok, a tészta..legfeljebb üvegtészta vagy rizstészta lehetne esetleg, de nem tudom, azzal milyen ízű lenne. Mondjuk, miért ne...

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.04. 13:54:56

Kitört, vagy inkább betört a tavasz. Szombaton még nem látszott a kertben a tulipán tegnap már sorolt, és látszik a japán bírs virágjának a piros színe.

csigafrédi 2019.02.04. 14:57:10

@Kumari aki Nilüfer: Durumtészta miért nem jó a vegán receptekhez?

Finomnak tűnik ez a szósz a leírás alapján. Ha lesz fölös dióm, kipróbálom.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 16:07:44

@csigafrédi: Azt gondolom, a durumtésztában van tojás, Semmi állati nem lehet a vegán ételben.

csigafrédi 2019.02.04. 16:21:40

@Kumari aki Nilüfer: A durumtésztában alapvetően nincs tojás. (Van olyan, amibe tesznek, de ezt feltüntetik a csomagoláson. A legtöbb bolti durumtészta tojásmentes. GI-je is alacsonyabb, nem dobja a cukrot úgy, mint a tojásos tészták. Íze ugyanolyan klassz, állaga kicsit rugalmasabb, de, igazából nagy különbség nincs. Nézz utána, nyertél egy jó kis alapanyagot. :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.04. 17:23:18

Köszönök szépen!
@Kumari aki Nilüfer: Szejtán, netán gomba?
@látjátok feleim szümtükkel: A padlizsán is jó ötlet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.04. 17:29:03

@Kumari aki Nilüfer: Durumtésztában nincs tojás! Az olaszok tojás nélküli tésztát esznek mindenhez! (Van is akkora választékuk, hogy győzd kitalálni, melyik mi!!!)
A durum búza más, mint a nálunk honos. Sokkal magasabb a glutén (sikér) tartalma, viszont a szénhidrátja nehezebben emészthető. Én előszeretettel keverem rendes liszttel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.04. 17:29:41

@Waka: A gombát ellenjegyzem. A szejtánt még nem ettem magában, így nincs véleményem ...

Negotiator 2019.02.04. 17:31:53

Igen padlizsán jól megy hozzá. itt a hasonló, hideg előétel receptje:

chiliesvanilia.blogspot.com/2006/11/csoda-mirzs-dival-tlttt-padlizsn.html

NB a Tbilisziben beszrzett grúz de angol nyelvű szakácskönyvben is így szerepel, és ott is ilyen volt. Az egyik olyan ország, ahova úgy mentem hogy helyi szakácskönyvet muszáj vennem. Az egyik legnagyobb becsben tartott könyv a vkony kis képek nélküli zöld izé....

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 17:42:26

Szoktam durumot főzni a cukrom miatt, őszintén a tojást soha nem ellenőriztem, nekem a ch miatt(lassú felszívódás) jobb.De köszönöm, az infót, oda fogok figyelni, és akkor jöhet a vegánoknak is

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.04. 18:01:39

@Negotiator:

Ilyet készítettem én is, ez nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.04. 18:08:41

@Negotiator: Arrafelé még csak akkor jártam, amikor nem foglalkoztam főzéssel. Utólag sajnálom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.04. 21:54:45

@kobold63: Ez a pesto hasonlat amúgy helyén van, kicsit el is töprengtem rajta.
@Negotiator: Ez jó, előételnek való fogás. Felveszem a listára, közeleg a böjt.
@Andrass9: Egyszer megvendégellek vele, meg fogsz lepődni. Remélem, kellemesen.

Fenchurch68 2019.02.05. 09:45:17

@Kumari aki Nilüfer: Esetleg natúr tofu? Bár a padlizsán szimpatikusabb :)
Még sose láttam tojásos durumtésztát :) pont az a lényege, hogy nem kell bele tojás.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.05. 09:49:17

@Fenchurch68: Tufut gyakran használunk, ismerem, de valahogy ezzel a szósszak nem tudtam összekapcsolni..de jó ötlet. Hááááát..a durumtészta összetevőit eddig nem tanulmányoztam, csak látám, hogy jó, és főzém:DDDD De megint okosabb lettem, már megérte szóba hozni:) Köszönöm.

csigafrédi 2019.02.05. 12:41:55

@Topy: Ez mekkora rész! :) Nálunk a családban szállóige lett.

Dikusz 2019.02.05. 20:53:35

@Topy: Megnéztem. :))))

Viszont amikor lejátszottam, beugrott a jutyúkon az egyik kis ablakon egy olyan felvétel -nyilván azért, mert valaha megnéztem- amin újfent szétnevetgéltem magam.

www.youtube.com/watch?v=sSqwpz2b7aA
Hadházi László "Orvosnál" c. jelenete van rajta. Meglehetősen sokan vannak akik nem kedvelik (én se mindig), ezért írtam ki, hogy ki van benne.

Dikusz 2019.02.05. 20:57:47

@Waka: "Igaz, így elég rendezetlen képet mutat a kert azon fertálya, de a fene ott egye." - ez az idézett posztodban van.

Ne a fene egye, hanem én. A kedvenc spenótfajtám, mást nem is veszek a piacon. Igaz nem is tudnék, mert csak pár hétig kapható. Tavaly 1000 Ft-ba került egy kiló belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.05. 21:27:32

@Dikusz: Nekem most folyik a nyálam! A Travel Channel-en Dominikában járt és fantasztikus halakat ettek, míg Kolumbust szidták.
Most meg Long Islanden esznek remek homárt és isznak Long Island Ice Tea-t :))
Disznóság, hogy nem vagyok ott ...
Most meg már a Mojave sivatagban van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.05. 21:28:00

@Dikusz: Ja, a mángoldot mind neked adom :))))

Dikusz 2019.02.06. 06:03:56

@Andrass9: Jó is lenne (mármint az új-zélandi). Kíváncsi lennék arra, hány napig lennék képes spenótot enni. Eddig még mindig előbb fogyott el, mint ahogy meguntam volna.:)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.06. 07:11:59

Köszönöm,ha spenót, és friss, akkor kizárólag új-zélandi..sokkal finomabb. Szerintem. Egy időben tele volt vele a kert, ha nyugdíjba megyek(Ha sors megsegít, jövő szeptembertől elkezdhetem a felmentési időmet tölteni), lesz nekem..pár ágyást rendszerbe állítok, majd rábeszélem a Zuramat három magaságyásra. Vagy négyre .Spenótrajongó vagyok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.06. 14:34:04

Sikerült a címlapot megúszni trollok nélkül!!!

Dikusz 2019.02.06. 16:13:31

@Kumari aki Nilüfer: Minél többre, ha lehet.
Én is spenót(főzelék) rajongó vagyok:)))

Dikusz 2019.02.06. 16:14:10

@Andrass9: Szerencsére. Nemigen hiányoztak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.06. 17:59:16

@Waka: Én be nem engedem a kertembe!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.06. 18:02:00

@Dikusz: Már látom, amint hosszú tömött sorokban mész Debrecenbe spenótért :)
Neked itt nincs veteményesed? Az újzélandi kiirthatatlan!

Dikusz 2019.02.06. 19:42:56

@Waka: Ha úgy lenne kertem, ahogy nincs, én kérnék.

Dikusz 2019.02.06. 19:43:19

@Andrass9: Minket, vagy a spenótot?

Dikusz 2019.02.06. 19:51:02

@Andrass9: De @Kumari aki Nilüfer: szereti a spenótot, náluk elfogy.

De komolyan: úgy emlékszem spenótod azért van, ugye? Én próbálkoztam más fajtát venni, de az nekem nem jött be. Egyrészt az íze miatt, másrészt a tisztításakor sokkal több ment veszendőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.06. 20:16:38

@Dikusz: A spenót nálunk is elfogy, viszont mivel a kertből szedem, nekem a szára is ehető. Csak le kell mosni róla a földet, amit az eső felver rá :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.06. 20:44:14

@Andrass9:

A blogra érkezve mit látok? Itt tátog egy fickó. Nem lehetne egy kanál kajával befogni a száját?;D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.06. 23:35:32

@Andrass9: A csudát. Egynyári, kikapálod és többet nem nő ki. Minden évben hagyok pár tövet, ami elszórja a magját.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.07. 07:46:17

@Waka: garantáltan ki lehet irtani, nálunk kikopott, és igen, csak akkor szaporodik el, ha suttyomban egy-két tő eljut a magszórásig. A mag vígan áttelel:).Nálunk pillanatnyilag citromfű, meg egyéb évelő fűszernövények lapulnak, meg olykor hagymát duggat a szépember. majd jövőre..vagy az után, ha megmaradok, és bírom derékkal. Jövő év szeptembertől elkezdem a felmentési időt. Tulajdonképpen addig nekem kedvem sincs, energiám sincs kertelni, de akkor már lesz időm..a többi meg majd megjön:D Lesz spenót! Új zélandi...anyukám szerint laboda:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.07. 15:16:36

@Kumari aki Nilüfer: Az első mondatod, ami miatt nem vetek: Ezek suttyomban annyi magot elszórnak, hogy rotációs kapával sem bírom kiszedni ...
Sebaj! Aki szereti, annak jó, mert könnyen szaporodik. Aki meg nem, az csak csúnya szavakat ismétel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.07. 18:14:00

@Waka: Ja! Én is azt mondanám, hogy "hagyok néhány tövet", ahelyett, hogy beismerném: nem tudom kiirtani :)

Dikusz 2019.02.07. 22:46:26

@Andrass9: :))))
Azt a meghagyott/nem kiirtható nehány tövet majd én leszedem:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.12. 14:36:24

Ma ki akartam próbálni ezt az ételt, aztán elcsábultam a kókuszos csirke felé. Egyszer akartam kókusztejjel főzni, de a tej egy szürkés színű lötty volt, és nekem nagyon nem jött be. Ezért mindig fenntartással voltam. Most viszont a kíváncsiság erősebb lévén vettem egy dobozzal, és nagyon szép fehér és zsíros kókusztejet kaptam. A minimális fűszerzéssel jól megpirított csirkét ezzel öntöttem nyakon ( fokhagyma, gyömbéres olaj, szójaszósz, szárított házi vegeta, mazsola, aszalt ananász, citromlé ) , és nagyon jó lett. Persze kellett volna bele egy kis csili, akkor lett volna igazi, de az most elmaradt.
Legközelebbi tervem csirke kókusztejes, pirított diós mártásban.