Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Marinált marharagu zöldséges rizzsel

2019.02.01. 07:00 Andrass9

Az átlagnál több rizst esznek a gyerekek, mert az unokák nagyon szeretnek rizst enni. A nagyobbik unokának meg amúgy is híznia kellene, mert igencsak sovánka.

54.jpg

Egy környékbeli pici piacon jártunk, ott csaptam le a házi vágású marharostélyosra.

Itt valahogy sokkal ritkábban sikerül tányérfotót készíteni, mert az unokák elvonják róla a figyelmemet ...

Azért amikor elkezdek főzni, még nincsenek itthon :) Szóval a szokásos összetevő lista:

  • 81 dkg marha sirloin (mivel másképp vágják az állatokat, nincs mindennek jó megfelelője magyarul. Talán rostélyos ...)
  • 2 szelet bacon
  • 1 salotta (mogyoróhagyma)
  • 2 ek A1 szósz
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek mustár
  • 1 pici csokor petrezselyem
  • 1 kk őrölt kakukkfü
  • 1 tk szárított oregano
  • 1 ek olivaolaj

10.jpg

A rizshez pedig:

  • 1 pohár jázmin-basmati rizskeverék
  • 1/4 kg cukorborsó (kifejtés előtt)
  • 1 csomag zöldspárga (kb 30 dkg)
  • 2 ek vaj
  • bors

27.jpg

Először a húst készítem el, mert annak kell pár óra pihenő a marinádban. Feltettem a serpenyőt a gázra (ez a serpenyő működik indukcióson is!) Belekockáztam a bacont, majd addig sütöttem, míg a zsír kiolvadt belőle és a húsosabb részek szépen megpirultak.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Eközben felkockáztam a salottát és a petrezselymet kicsire vágtam. A tálkába locsoltam a Worchestershire szószt, az A1 szószt, valamint a száraz fűszereket.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ráadásnak belelocsoltam a serpenyőből a kisült zsír és oliva keverékét. Még egy kis A1-t tettem bele, mert induláskor csak 1 evőkanálnyival kezdtem. szépen megszaporodott, hisz a mustár is belement. Jól összekevertem. A húst lepucoltam, mert a nagylyány igencsak válogatós, felkockáztam kisebb darabokra.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Elkezdtem a marináddal rétegezni egy műanyag ételtartóban, míg elfogyott a hús és a szósz is. Ezt is alaposan összekevertem. A dobozt lezárva a hűtőbe tettem - van még 5 órám, míg sütni kellene.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Nekiálltam a rizsnek is. Levágtam a fás részét a spárgának, és a csúcsok kivételével apró karikákra szeltem. A csúcsokon rajta hagytam a befőttesgumit, hogy együtt maradjanak. Kimértem egy pohárnyi rizst, amit lemostam, valamint a cukorborsó héját is feltettem főni kis lángon.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Egy nagyobb magasfalú serpenyőben feltettem a spárgakarikákat főni egy deci vízben. A rizst lecsepegtettem, a spárgacsúcsokat beáztattam fejjel lefelé, hogy a homok kiázzon belőle. A spárga alatt elfőtt majd az összes víz.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A vajdarabkát egy fazékban felolvasztottam, beletettem a kimosott rizst és megpirítottam. A spárgákra rádobtam a kifejtett zöldborsót, valamint a spárgacsúcsokat, hogy egy picit megpuhítsam azokat. Szerencsére megkóstoltam, és mert ropogott a fogam alatt a sok homok, egyszerűen kidobtam a lábasból az összes csúcsot.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A megfőzött cukorborsó héjaknak leszűrtem a levét - kicsit több volt egy pohárnál. Sebaj, úgyis 1,5 pohár folyadékot szántam a rizsnek :) Megsóztam a rizst, forraltam vagy 5 percig, majd bebugyoláltam az edényt egy takaróba.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

A 15 percig pihentetett rizst villával fellevegősítettem. Közben a borsó is megpuhult a spárgakarikák mellett. Ezeket bele is kevertem. Már csak egy kis kukorica hiányzott a rizibizihez ... A húsról leszedett inakból, apró húsokból főztem egy kis húslevest. Adtam hozzá egy pici hagymát és aszalt fehérrépát - errefelé nem kapni, otthonról hoztam.

43.jpg 44.jpg 45.jpg 46.jpg

Amikor megpuhult a sok bőnyeg, adtam hozzá még sárgarépát is. Felöntöttem a lábast vízzel, majd rotyogott vagy 3 órán át. Ekkor kiszedtem belőle mindent, amit nem ennének meg, és készre jelentettem.

47.jpg 48.jpg 49.jpg 50.jpg

Amikor hazajöttek, hogy ennének, kivittem a teraszra az indukciós rezsóra a serpenyőt (itt is van ám a teraszon rezsó :). Belepakoltam a marinált húsokat, és szépen puhára sütöttem.

51.jpg

Jó sok szaftja lett, mire elkészült.

52.jpg

Rendesen bevacsorázott belőle a család, csak egy picike maradt a nagylyánynak másnap ebédre a munkahelyén.

76 komment

Címkék: mustár spárga bors vaj bacon oregano olivaolaj petrezselyem salotta jázmin rizs marhalapocka mogyoróhagyma cukorborsó A1 kakukkfü Worchestershire A1 szósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6814402174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2019.02.01. 08:50:17

Nem túl előnyös a tányérfotó, úgy néz ki rajta az étel mint egy odaégett pörkölt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.01. 09:29:56

@BOAR: Mint írtam is, odakünn nehezen készül tányérfotó, mert millió dologra kell még közben figyelni. Itthon is előfordul, hogy ha sok embert etetek, akkor el is marad ez a fázis :)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.01. 11:54:48

@BOAR: A fotó mellékes,, ez egy jó cucc:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.01. 17:48:05

Köszönök szépen!
Jól hangzik, ide is jöhet!
Ezek szerint a pocsolyán túl is van házi marhavágás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.01. 21:40:50

@Waka: Van a környéken néhány farm, ahol vágnak marhát, meg lehet házi friss tejet is kapni. Most tojásról meg csibéről nem is beszélek...

martineden 2019.02.02. 17:35:02

Nem ertem minek ide a megjatszott ,paraszt filing?Nagylyany,sovanka,.Ettol se jobb,se roszabb nem lesz az etel, a parasztok amugy sem ilyen eteleket foznek.

Pierr Kardán 2019.02.02. 18:23:24

Itt mindenki készségszinten vágja, hogy mi az az A1 szósz?!?!

Dikusz 2019.02.02. 18:45:19

@Pierr Kardán:
Ha mindenki ismeri azok közül, akik rendszeresen olvassák a blogot, és nem csak akkor, ha címlapos a poszt, az lehet azért van, mert volt már régebbi posztban szó róla, és onnan ismerhetik a blogot rendszeresen olvasók.

Ha meg nem ismerik, akkor vagy megkérdezik a bloggazdát, válaszolni fog rá, vagy veszik a fáradságot, és rákeresnek a neten.

Six 2019.02.02. 19:04:53

81 deka kell? bakker... 80at vettem, akkor dobhatom ki a pics@ba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 19:12:24

@Six: Hű bakker! Tényleg megszívtad ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 19:13:35

@martineden: Nem teljesen értem mi a gondod! Részleteznéd, akkor tudnék válaszolni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 19:15:51

@Pierr Kardán: Bocs, hogy nem részletezem minden posztban, ahol használom. Erre van a cimkefelhő, ahol ki lehet találni, mi az.
Amúgy: az A1 az ameriakiak legfontosabb szósza, jobban szeretik, mint a kechupot! Én nem rajongok érte, de sokszor jó pácoló anyag, mert savanyú.

felső határ nincs 2019.02.02. 19:16:20

ma megmarinaltam 1,5 kilo nyakat

fogtam, belevagtam egy labosba felkockazva

ratoltam a fuszert, zodet, vizet

voila goulasch, tobb nyelven beszel

martineden 2019.02.02. 19:40:48

@Dikusz: Mert mesterkelt,es olyan erzest kellt,h lenezzi a sajat olvasoit.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 20:16:12

@Pierr Kardán:

Igen. Ott van a második képen. Szemtelenül nem látni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 20:17:33

@martineden:

No, és mi van, ha ez a vele született stílusa? Amellik olvasó meg lenézve érzi magát ettől, az álljon székre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 20:45:05

@martineden: Ez lenne az utolsó. amit az olvasóimmal tennék! Mivel 2,6 millió olvasó nézte meg - olvasta el a szerinted lenéző cikkeimet, azt hiszem még tudom tartani a szintet. Nem fogod elhinni, de nekem az olvasók többet jelentenek, mint az egész blog!
Persze vannak belterjes hivatkozások, elismerem, viszont azokat kb 95% érti, akik olvassák a blogot. Abban igazad van, hogy az új vendégeket is támogatnom kéne, csak most épp sokkal fontosabb, hogy táncoljak (68 évesen), mint ragozzam a mondanivalómat :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 20:46:16

Ehhez a raguhoz pont illene az én mai ebédem körete, ami lila burgonyából készült szép halványlila színű püré, és csuda zöld borsópüré volt.

martineden 2019.02.02. 21:00:04

@Andrass9: Nem azt mondtam,h lenezel valakit,hanem olyan erzetet kelt.Ez ket kulonbozo dolog.Megprobalom megmagyarazni. A szolgabiro jonapottal koszon az oltonyos embernek es hallja kenddel,az arra jaro ismeros parasztnak.Erzed a kulonbseget?Ha otthon csaladi korben(szepen mondva),ilyen tajszolasban beszeltek ,akkor jol van,de ha nem ,marpedig ez a valoszinubb,akkor csak zavaro modorossag.De ez csak az en velemnyem,nem kell mellre szivni,hiszen van 2.5 millio olvasod ,akiknek ez bejon.Akkor hajra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 21:12:13

@martineden: Értem, amit mondasz! Kicsit nehéz lesz változtatni a stílusomon, hisz vagy 6 éve így írok, de meggondolom.
Eddig könnyű dolgom volt, mert nem panaszkodott senki. Azért megpróbálom!!!!

martineden 2019.02.02. 21:58:23

@Andrass9: Koszonom,h igy allsz a dolgokhoz,mert tenyleg jotanacsnak szantam,egyebkent a receptjeid tetszenek,szoval nem eloszor olvastam ezt a blogot,de csak most szantam ra magam,h ezt megirjam,Tovabbi jo fozocskezest kivanok!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.02. 22:05:34

@Andrass9:

Miért kéne változtatni a stílusodon? Ha valakinek nem tetszik ne járjon ide. Senkit nem sértegetsz, aki annyira érzékeny, hogy a stílusodtól lenézve érzi magát, az magára vessen.

Mellesleg a tájszólást szégyelni kell? Nonemár!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.02. 22:06:17

Címlapra kerültünk kicsinyt, akkora kalamitásba keveredtünk, rögvest (ízibe') szabadkozni kell. Mit kapok én legközelebb a zamatos nyelvi fordulatokért?
@Andrass9: Azért várd meg a tizedik reklamálót, mielőtt átnevelő táborba vonulsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 22:10:10

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a tájszólással van a baj! @martineden: jól jelezte, hogy olyasmikre hivatkozom, amik belterjes információk. Honnan tudná egy frissen idetévedő látogató, hogy kicsoda is a nagylyány??? (A kicsilyányról nem is beszélve ...) . Bár ez nem egyszerű, de valószínűleg érdemes lenne minden posztban megmagyarázni. Meglátjuk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.02. 22:10:59

@Waka: Könnyen kezelhető vagyok, mint tudod :)

Dikusz 2019.02.02. 22:19:06

@martineden: Ha rendszeresen olvasnád, és nem csak akkor szólnál hozzá, ha címlapos a poszt, akkor tudnád, hogy ez nem így van.

Dikusz 2019.02.02. 22:22:45

@Andrass9: én pedig megkonfitáltam egy darab oldalast...
Az eredményét (hess fogyókúra, bánkódni majd holnap fogok) most tömöm az arcomba.:)))

Dikusz 2019.02.02. 22:29:52

@Andrass9: A régebbieket is támogatnod kéne némi kóstolóval:)))
Nekem is fontos lenne, hogy táncoljak a kerek évfordulómón, de ebben a témában még mindig ott tartok (Hattyúk tava, kavicsok eltáncolása Topyval együtt), ahol a múltkor, nem haladtam semmit. Maradtam a hortobágyi egylábasnál.:)))

Dikusz 2019.02.02. 22:33:24

@martineden: de ha rendszeresen olvasod a blogot (talán a hozzászólásokat is), akkor tudnod kellene, hogy András nem nézi le a posztokhoz hozzászóló kocsmabútorokat. Te sem bánnád meg, ha többet szólnál hozzá.:)

Dikusz 2019.02.02. 22:35:18

@látjátok feleim szümtükkel: amellik...:)
Férjem családja Celldömölkről származik. Ez az "amellik" olyan vasmegyeies:)))

martineden 2019.02.02. 23:50:55

@Dikusz: Szovegertesi problemaid vannak.Az olvastam mar maskor is es a rendszeres olvasas kozt van nemi kulonbseg.Masreszt nem irtam olyat,h lenez valakit,es o meg is ertette,h mirol van szo.Harmadreszt nem tudom,h a hozzaszolok,illtve te ,kocsmabutor lennel,vagy nem,bar az alkohol elobb-utobb okoz nemi szovegertesi gondot is.Ezert aztan ,jobban teszed,ha koveted a peldamat es te sem iszol,persze ez a te dolgod,ha folytatod,valjon egeszsegedre.Az ugyet ezzel lezartnak tekintem,mivel en egy embernek cimeztem a mondanivalomat,nem tiznekJo ejszakat kivanok mindenkinek.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.03. 07:56:43

@martineden:

Ja, látszik, hogy te nem iszol, anélkül is tudsz kötözködni.Meg fogalmatlnkodni.Köszönnyük.

Dikusz 2019.02.03. 09:31:52

@látjátok feleim szümtükkel: nem szoktam, de belementem a "vitába". Nem érte meg...

kobold63 2019.02.03. 12:28:42

Mi hangzott volna el, ha még politika is szóba jött volna. Eddig csak főztünk.

Fenchurch68 2019.02.03. 13:12:01

@martineden: (Bocs, csak az "egy embernek címeztem, nem tíznek" témára szeretnék reagálni: ez itt egy nyilvános blog, aki itt hozzászól, az gyakorlatilag a teljes www-nek címezi a mondanivalóját. Minden másra ott van a (Mastercard) e-mail vagy egyéb privát üzenet.)

martineden 2019.02.03. 14:13:27

@látjátok feleim szümtükkel: Hat,a kotozkodes mintapeldajat most mutattad be.A ,,fogalmatlnkodni" mit jelent?Valami krealt,deliriumban kitalalt szo?.Kerlek,ne hagyj tudatlanul, o szelid tanitom!

martineden 2019.02.03. 14:18:15

@Fenchurch68: Nem,tevedesben vagy! Ha szemelyeben szolitok meg valakit,attol,h te hallod,(jelen esetben latod)meg nem neked kell felelni.Gondolom,hallottal a fogadatlan prokatorrol?Persze megteheted, de en is,h nem valaszolok ra,es ezt tettem nyilvanossa.

BOAR 2019.02.03. 14:31:55

@martineden: Igyál egyet b+, ha már betértél a kocsmába, jobb mint ha belekötsz az összes pulton könyöklő törzsvendégbe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.03. 18:43:02

@BOAR: A száraz sózás kész, felöntöttem a füstölényt vízzel, hogy mindenütt érje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.03. 18:46:53

@martineden: Kedves látogatónk! Hallottál már központozásról? Merthogy az a macskakaparásodon nem látszik. Az már csak hab a tortán, hogy olyanvalaki akad ki egy gépelési hibán, aki nem tudja a "hogy" szócskát leírni.
Szerintem nem vagy közénkvaló, ha nem haragszol az őszinteségem miatt ...

trux77 2019.02.03. 20:56:39

@Andrass9: Drága András! Meg se próbáld! :)

trux77 2019.02.03. 21:04:13

@Dikusz: A nevem Trux. James Trux. :))))
Topy nem ajánlkozott díszletnek, de ha akar, jöhet :)))))

Dikusz 2019.02.03. 23:28:51

@trux77: Ááááá...:))))
Mélységesen sajnálom, hogy mást neveztem meg a világon egyedülálló, utánozhatatlan közös produkciónkban balerinatársamnak.:)

Nem tudom, Topy tud-e táncolni, meg kéne kérdezni.:)

Aztán az ősbemutatóra meghívnánk @Andrass9:-t :)))

trux77 2019.02.04. 08:11:58

@Dikusz: vagy az egész kocsmát :)))))
gyakorlással teli hetet kívánok magunknak :)

csigafrédi 2019.02.04. 14:33:49

Bőnyeg. Na ezen berosáltam. Nem ismertem a kifejezést, de nagyon tetszik. Ez az a rész, ami nem mindenkinek tetszik, sokan élből kidobnák a kukába? Nyesedék?
Az milyen jó ötlet, hogy a borsó héját megfőzted.
Jó melós recept, biztos finom volt. A spárga fejeket sajnáktam, nekem az a kedvenc részem.

csigafrédi 2019.02.04. 14:38:03

@Dikusz: akarod mondani vazsmegyeies :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.04. 16:28:22

@csigafrédi:

A bőnye felénk ismet szó volt, a húsnak a hártyás-inas részeit nevezték így, azt ami a színhússal nem fő meg, több idő kell neki. Viszont nem kidobni való, mert megfőve igen ízes. Én nem szoktam leszedni, nem hártyázom a húst, mert az is a hús része, de van aki nem szereti. Igaz, hogy az ilyen húst addig főzöm, amíbg a bőnye is puha nem lesz.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.05. 10:07:47

@látjátok feleim szümtükkel: Hasonlóan, ritkán bőnyézem le a húst..és a család húsevői közül többen csapunk le a bőnyére, mint a színhúsra:DD ( ezt a bőnye szót nagyon csípem, korábban nem hallottam. Anyukám cafrangnak hívta.)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.05. 10:16:04

@Kumari aki Nilüfer:

Volt felénk is aki cafrangnak nevezte, de a bőnye volt az általánosabban elterjedt. Urasan meg lehártyázták a húst. Én meg viszonylag korán rájöttem, hogy az is hús, csak nem a szálkás, hamem attól finomabb, ízesebb amikor megfőtt.

Topy 2019.02.05. 11:04:35

@Dikusz: Egy szemeszter tánciskolát becsülettel végigjártam, de az sem tegnap volt. Kisebbik lányom szalagavatója jó egy hete volt, egy naig készültem fejben :) a bécsi keingőre :D :D :D
Ellenben az esemény utókor számára történő megörökítését bátran vállalom! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.05. 11:46:13

@Topy: @Dikusz: Csak nem a babérjaimra pályáztok?????
Mer abbú nem esztök!
Tegnap este akkorát táncoltunk a táncsuliban, hogy mindeki minket nézett (pedig mégcsak nem is rocky volt, hanem diszkó tánc) :)

kobold63 2019.02.05. 12:05:38

@csigafrédi: a bőnye szó az ember anatómiájábn is használt kifejezés.

csigafrédi 2019.02.05. 15:21:16

@kobold63: Ahha, talpi bőnye, tényleg, rákerestem. Mondjuk így, ahogy András írta, hogy "bőnyeg", még jobban tetszik. Jól áll neki az a G a végére. Jó szó. :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.05. 15:53:12

@Andrass9:

Ha jól értem nem lesz stílus váltás?;D

Dikusz 2019.02.05. 16:52:36

@Andrass9:
Szó sincs róla! Csak én gyanúsítottam meg @Topy:-t azzal, hogy aktív szerepet vállalnánk, mint díszlet a "Hattyúk tavában".
Viszont @trux77: emlékeztetett rá, hogy vele egyeztünk meg, én a kavics, ő a tó szerepére vállalkozott.
De amilyen -bár ő végigjárt egy szemesztert- Topy tánctudása az általa leírtak alapján lehet, nem vallana szégyent mellettünk. Már csak szerepet kellene találnunk neki, de valahol a tó környékén.:)))))

Dikusz 2019.02.05. 17:04:45

@Topy: Szalagavató, meg keringő...
Erről húgom nagyobbik lányának a szalagavatója jutott eszembe. Szintén keringőztek, Barbi gyönyörű hófehér ruhában (ahogy a többi kislány is) táncolt. Alig vártam, hogy láthassam.
Mivel több ballagó osztály is keringőzött, én csak gyönyörködtem bennük. Az egyik után megkérdeztem, hogy mikor kezdenek már. Erre az egész család -persze nehogy már csak három ember előtt csináljak hülyét magamból- éktelenül elkezdett röhögni, és azt kérdezték, nem láttad, hogy most fejezték be a táncot? :)))))

Így sajnos nem láttam az unokahúgomat a szalagavatóján keringőzni, én csak az előttük táncoló tanári kar táncára emlékszem, akik seggberugdosós tiroli körtáncot jártak. Olyat ami az egyik Bud Spencer filmben volt.:)))

Topy 2019.02.05. 17:21:34

@Dikusz: Az a baj, hogy ha a tó és a kavics már megvan, akkor marad a hattyú! Nem vállalom! :D :D :D

Dikusz 2019.02.05. 19:36:32

@Topy: Először nekem is a hattyú jutott eszembe. Ha a kisebbik lányodat táncoltattad a szalagavatóján, feltételezem az apukája, és nem az anyukája vagy. Akkor viszont valóban nem túl jó ötlet a hattyú szerepét vállalni.
De talán lehetnél a tó melletti tisztás... :)))
Az se rosszabb, mint a kavics, meg a tó.:D
Nem rossz ötlet az eseményt megörökítened, pláne, ha mindhárman szereplünk benne. Engem mégis inkább a szalagavatón megörökített táncbemutató érdekelne...:)

Dikusz 2019.02.05. 20:44:44

@trux77: A nád nem biztos, hogy jó, hiszen @Topy: írta, hogy a keringőzés talán nem úgy sikerült, ahogy szerette volna.
A nád meg táncra szokott penderülni a langymeleg esti szellőben, vagy mi... :)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.06. 09:32:54

@Dikusz: Ne ítélj hamar! Egyetemista koromban Szegeden még volt az orvosisoknak Tor(ta) túra nevű őrület..különböző feladatokat kellett a csapatoknak teljesíteni. Egyik az volt, hogy egy másik karról kellett egy fiút szerezni, aki tütüben eltáncolja a Hattyúk tava haldoklós jelenetét. Nos, ezt a férjem( akkor még fiúm) vállalta, aki egy hófehér klasszik tütüben, narancssárga harisnyanadrágban, és egy zsineggel a deráka kötött konyhakéssel ellejtette a hattyú halálát, a végén a késsel leszúrta magát(szerencsére csak úgy tett:DDD ). ÓÓÓrisi sikere volt.

Topy 2019.02.06. 10:51:36

@Dikusz: Annyira azért nem voltam rossz! :)

De ha balett, akkor nekem Alfonzó A balett táncos című produkciója jut eszembe mint etalon, az ő zsenialitását meg lehetetlen megközelíteni is!

PS: vajon van abban a tóban béka? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.06. 11:05:44

@Kumari aki Nilüfer: Szegeden rengeteg klassz dolog volt! A legjobb hely volt diáknak lenni!

kobold63 2019.02.09. 12:25:16

@Andrass9: Oda jelentkeztem éretségi után, mivel felmenő családom generációk óta ott él, bár én már másutt születtem. A felvételi bizottságban a KISZ nagyhatalmú képviselője kijelentette, "nem nevelünk dynasztiákat", ugyanis felismerte, hogy az ott nagyon ismert egyetemi professzor nagyapám unokája vagyok.. Oszt igy nem kerültem be. Node következő évben a pesti egyetem felvett, annak ellenére, hogy a munkahelyi párttitkár nem javasolt, arra hivatkozva, hogy nem szereti, ha valaki a munkát ugródeszkának használja.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.09. 12:56:11

Hát igen, az objektív értékelés az mindig divat a hatalom részéről.

Nekem azt mondta a munkahelyem személyzetise, ahol fizikai munkás voltam, hogy nincs szükég olyan végzettségűre, amit én tanulni akarok. Pont.( Mégis felvettek. ) Támogatták ugyan akkor a főművezető barátnőjét műszaki főiskolára, aki viszont nem bírta azt elvégezni. Paradoxon, hogy később egy évfolyamtársam ehhez a vállalathoz ment dolgozni azzal a végzettséggel, amit én is munka mellett szereztem, tehát a cég nem károsodott volna. De nem voltam haver, meg nertárs sem.

Úgy hallottam, most csak pénz kérdése. No meg a munkahely elengedi-e a tanulmányi napokon a dolgozót. Ismerek olyat, aki emiatt hagyta abba a tanulmányait.

Általában a dolgozóknak hétvégekre szervezik az oktatást, csak a vizsgára kell szabadság.

Fenchurch68 2019.02.09. 15:47:53

Épp most szerdán indult itt tőlünk pár utcányira társastánc, és rá is beszéltem édesemet, hogy menjünk el - külön-külön fiatalabb korunkban mindketten jártunk táncolni, én boogie és swing megszállott lennék, ha lenne kivel :) de közbeszólt az influenza. Most egy darabig nem táncikálunk, úgy érzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.12. 13:10:58

@Fenchurch68: Azért ne felejtsetek el eljárni! Tényleg jó dolog (én is boogie dilis vagyon).

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.12. 10:19:33

@martineden:

Lemaradt az idézőjel az idézeted végéről. Ha már annyira tudod, akkor ezt is tessék tudni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.12. 10:50:08

@látjátok feleim szümtükkel: A szép szóból nem értett, jött hát a moderálás :(