Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Szétszedhető füstölő hidegfüstöléshez és egyéb disznóságok

2019.01.29. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kobold63 kertjéből

 

Ezt a tárgyat a szükség szülte, a kedvelt ízek utáni vágyakozással egyesülve.

17.jpg

Így is kell tekinteni ezt, nem pedig mint a barkácsolás gyöngyszemét. Lássuk hát, miről is van szó.

Hidegfüsttel készült hentesárut, kolbászt, szalonnát mifelénk nem lehet kapni. Egyszerűen nem készül. Tengerpart, párás levegő, sok eső, ezért nem is próbálkoznak, talán nincs is rá igény. Nekem viszont nagyon hiányzott, mindenképen meg akartam valahogy oldani. Lejtős hegyoldalon lévő díszkertünkben sehogyan sem tudtam elhelyezni egy kis füstölőházat, csakis szétszedhető jöhetett szóba.

Szomszédom kicserélte a gázkazánt a házában, a réginek a testét átalakitotta lazac füstölőre, amit aztán megúnt és nekem adott. Ez melegfüstre készült, a haltartó rácsok a tűzhöz közel helyezkedtek el. Egyszerű megoldás, messzebb kellett a rácsokat tenni, hogy a füst lehűlve érkezzen oda. Megemeltem a füstölőt még egy emelettel, oda kerül a húsáru.

11.jpg

Az alsó rész nem gyúlékony, vékony lemezből készült. Mérete 50x70 cm, 134 cm magas. A jobb légáramlás miatt beton téglákra helyeztük.

13.jpg

Az emelet, ahol az áru van, 75 cm magas, 2x4 cm lécből készült keret, rostlemezzel boritva. A tetőn a kémény részére kivágás van. Az ajtó könnyen elérhető, szobahőmérő vált be legjobban a hőmérséklet ellenőrzésére. Az egész épitmény jó légáramlást teremt, ami elengedhetetlen a füstöléshez.

14.jpg

Egy régi bbq része, egy öntöttvas teknő kerül legalulra, abba tesszük a villanyrezsót egy öntöttvas serpenyővel, amibe a fa meg a fűrészpor kerül.

15.jpg

A füstölő összerakva, a fenéken látszik a vasteknőben a rezsó, azon a serpenyő. Vegyesen használunk direkt erre a célra árult fürészport és a kertből kivágott cseresznyefa ágakat.

20.jpg

Két levehető panel zárja le a nyilásokat.

A füstölő a házból kilépve található a könyebb kezelés, ellenőrzés céljából. Már előre kifeszitettünk plasztik tetőt a várható eső ellen.

16.jpg

A képen éppen kolbász füstölés zajlik. 60 pár fért be jól.

21.jpg

69 komment

Címkék: kolbász füstölő füstölény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5314587600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2019.01.29. 13:15:01

Ez a barkácsolás gyöngyszeme! :)
És most rettentően irigykedem.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.29. 13:58:52

Megmutatonóm a szépembernek. Egyedül a füstölés tart vissza minket a házi szalonnától....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.29. 15:39:11

@Kumari aki Nilüfer: Ez egy tökéletes megoldás, amikár házilag akarsz kisebb mennyiséget füstölni!
A rezsó (szabályozhatós!) és az öntöttvas serpenyő jó bükkfa fűrészporral szintén klassz! A különböző gyümölcsfákkal majd akkor kisérletezz, ha a bükk már megy :)
Például itt rendelhetsz kisebb adagokat is:
hazifustoles.hu/termek-kategoriak/fustolo-porok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.29. 15:52:35

@Kumari aki Nilüfer: Bölléréktől sokmindent kaptam már, és tanácsokat is adnak:
www.bollershop.hu/fustolesi-praktikak-javabol/
Nézve a kínálatot, eléggé kifogytak a szállítók a fűrészporból (szezonális áru), de ha van asztalos ismerős, tőle kaphatsz tiszta fűrészport (NE FENYŐT!!!)
Nem kell sok 10-14 napra.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.29. 18:43:28

@Andrass9: Köszönöm.A fenyőtilalmat tudom, nekünk falun volt saját épített füstölőnk..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.29. 19:13:05

@Kumari aki Nilüfer: Ebben a játékszerben az a jó, hogy egyszerű az elkészítése! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.29. 22:09:54

Köszönök szépen!
Nagyon ötletes, igazi DIY füstölő. Hova kell menni kóstolni? :)

kobold63 2019.01.30. 00:14:27

Üdvözlök mindenkit! Nagy shock után, ugyanis reggel kimult kedvenc kis laptopom, hőséges társam, sosem hagyta el az oldalamat, még velem is aludt. Nincs aki súgjon, most sikerült egy másikról belépni, nem tudom, hogyan, ide-oda kapcsolva.

@Waka: @Fenchurch68: tőletek igazán jólesik az elismerés. Életben még jobban működik, mint ahogy a kép után elképzelitek. Már 20 éve használjuk. Az elmult hetekben lement a kolbász füstölése, barátnak 2 combból készült 10 db és az egész disznónak a karajcsontjai és oldalasa. Ma raktuk be a NAGY ESEMÉNYT, az egész disznóból a darabokat.

De szivesen látnék mindenkit! Csodás időnk is van, napsütés.

kobold63 2019.01.30. 01:06:09

@Andrass9: Megnéztem a linkelt füstöléshez rendelhető oldalakat, na erre nekem csurgott a nyálam. Valószinüleg itt is lehetne találni hasonló dolgokat, ha tudjuk, hol kell keresni. Az olaszok foglalkoznak szalámi készitéssel, a megnövekedett számú közép és kelet európaiak is. A mai nap F. elindult beszerző körutra. A német péktől kenyeret (mert útba esrtt), a német nagykereskedőtől belet, ahol a kinai elárusitó semmi felvilágositást nem tudott adni, de megjött az ukrán származású, nagyon ügyes üzletvezető aki segitett. Onnan a kinai hentes félig nagykereskedőhöz nyelvér és borjú szegy(?) paprikáshoz. Beugrik még az olaszhoz a durum liszből készült száraz tészta beszerzésre és amellette lévő ázsiai zőldségeshez.

kobold63 2019.01.30. 04:48:40

@Kumari aki Nilüfer: Az első füstölő próbálkozásomnál a grill rácsa alatt volt a rezsó a fürészporral, felette egy nagy keménypapir doboz, az volt a fala. A következőnél már lécből készült kereten voltak az oldalak keménypapirból. Mindig mellettük voltunk.

Dikusz 2019.01.30. 05:22:15

@kobold63: Meg is kóstolnám azt a kolbit, ami a képen van, nagyon jól finom lehet.:)))

Tényleg nagyon ötletes a füstölőtök!

kobold63 2019.01.30. 10:32:34

@Dikusz: Köszönöm, ötletem rengeteg volt, csak egy mesterember hiányzik a családból.
A kolbász csabai jellegű, jó csípős. A májast holnap csináljuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.30. 17:44:34

Ennyi jó ötlet és senki se reagál! Biztos, hogy kifüstölték a kommentelőket ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.30. 17:49:21

Köszönök szépen!
Tegnap ezen az előadáson voltam: allevents.in/veszprem/dr-gyulai-iv%C3%A1n-m%C3%A9lymulcs/20002053949707
Volt pár tanulság, és volt számos dolog, amivel nem értettem egyet, de alapvetően hasznos volt. Szerveznek egy kétnapos gyakorlati bemutatót is, lehet, hogy elmegyek.
Ma vidéki túra volt, hulla vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.30. 18:44:25

@Waka: Érdekelne, mivel értettél egyet? Ha már kipihented a túrát, persze :)

Dikusz 2019.01.30. 19:27:38

@Andrass9: Engem érdekelne a házi füstölés, de a jó ötleteknek nemigen tudnám hasznát venni. Olyan ötlet meg nem jött, hogy a képen szereplő kolbászokat hogyan tudnám ideapplikálni a tányérkámra.
A monitornyalogatás nem jó ötlet, valahogy nem jön át az íz...:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.30. 20:45:11

@Andrass9: Nos, amit a humuszképződésről mondott, szerintem helytálló. A mulcsozás, mint olyan, kitűnő megoldás, magam is alkalmazom, de nem ilyen mértékben. Javítja a vízmegtartó képességet, ősszel beforgatva lazítja a földet, méh némi tápanyagot is biztosít. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy az ásás felborítja a talaj ökoszisztémáját. A talajlakó gombák hifáit felaprítom, a felszínt kedvelő mikroorganizmusokat mélyre forgatom, a mélyen élőket felhozom.
De. Az a rusztikus rendetlenség, ami technológiával jár, számomra riasztó. Az én kertemben legyen rend, áttekinthető, egyenes sorok, az általam megálmodott vetésforgó szerint. Emellett nem hiszem, hogy a talaj laza marad, mikor napjában többször végigjárom a sorokat, kacsozva a paradicsomot, vagy akár csak szemrevételezve a növényeket. Nekem a kert a szenvedélyem, bizony, naponta végigjárom az egészet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.30. 20:48:12

@Waka: Nos, ez elég egyértelmű számomra, hogy ne érdeklődjek mélyebben a módszer iránt. Köszönöm a visszacsatolást ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.30. 20:51:56

@Dikusz: Hmmm - meg kéne próbálni a monitorra kitenni az ízeket! Ezzel szerintem olyan világszabadalomhoz jutnál, ami életed végéig eltart :)))
Viccesnek hangzik, de én például több olyan ötlettel álltam már elő, ami gazdaggá tett volna, ha nekilátok. Például ez a "felhő" dolog: 1995-ben már meg volt rá a megoldásom, de nem hittem, hogy a világ megérett rá. Hibáztam!

kobold63 2019.01.31. 11:43:24

@Andrass9: Én már azt várom, hogy mikor tudunk mi ráülni a monitorra és igy utazgatni.

Mi van a lapockával a pácban? Kivéncsi vagyok a te füstölésedre.
Mennyi fürészport használsz el, hány napig füstölsz, ...stb.
Mi a képen látható kolbászhoz és 2 combból készült húsok és a csontok füstléséhez elhasználtunk kb 20 liter alma fürészport. Na meg cseresznyefa ágakat.
Errefelé nincs bükkfa termék. Van kevert keményfa és juhar, de ezeknek túl "mély" a füstje, a gyümölcsfák jobban beváltak.
Barátaink, Balatonfelvidékről, azt mondták, hogy ők a mandula
csonthéját használják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.31. 12:08:56

@kobold63: A lapocka még bőven a sóban van. Pácolódik majd vagy 5 hetet. A füstölés is hosszabb lesz, lévén vastag a hús.
Nem mérem, de egy nap mintegy 20-30 dkg fűrészpor ég el a füstölő labirintusban.

Dikusz 2019.01.31. 19:57:10

@Andrass9: Ez kimerülne -nálam- abban, hogy összekolbászozom a monitoromat. Aztán mit kezdek egy zsíros képernyővel...? Azt nem ér mondani, hogy lenyalogathatom:))

A "felhőről" csak sejtem, hogy milyen területen lehet.

Dikusz 2019.01.31. 20:04:26

@kobold63: kedvenc sorozatom megint, az "Ízőrzők". Csak remélem, hogy másoknak nem unalmas, ha folyton-folyvást emlegetem.
A sorozat Liptódon járt, vannak benne ötletek, hogy a helyi nemzetiségi (sváb, az idősebbeknél kifejezetten kiérezni az akcentust:) szokások szerint hogy készítenek hurkát. Itt van a link, érdemes megnézni:

www.youtube.com/watch?v=SeaaEeMlysI

Ami ebben a sorozatban különösen tetszik, hogy nemcsak a hagyományos ételeket mutatja be, hanem a hely történetét is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.31. 21:14:23

@Dikusz: Egyetérted veled, ez egy nagyon fontos sorozat, ahol sokmindent megmutatnak!

kobold63 2019.02.01. 00:25:12

@Dikusz: Érdekes volt, köszönöm a linket, nagyon szeretem ezeket a műsorokat. Lassan eltűnő életforma, szokások, pedig nem is olyan régen volt az az időszak, amiről beszélnek. Azt hiszem, az utolsó generáció, akik még emlékeznek és gyakorolják kicsit. Nem csodálom, kemény élet volt.

kobold63 2019.02.02. 10:30:55

@Dikusz: Lejöt a füstről a te recepted szerint készült májas, nagyon jó lett. Különösen a máj:hús aránnyal voltam megelégedve, nem volt túlzottan máj íze. A fűszerek mennyiségén kicsit változtattam.

.@Kumari aki Nilüfer: te nagyon értesz ezekhez, mit csinálok rosszul, mindig túl száraz a füstölt májas. Egyszer kaptunk valakitől (réges régen) kóstolót, annak a bőrön belül vastag zsirkarika volt. Nekem kifő az abalébe, műbelet kéne használni?

Dikusz 2019.02.02. 12:09:30

@kobold63: Ennek nagyon örülök! Majd megmondom a májsztrónak, hogy sikert aratott a receptje..)

Kumari aki Nilüfer 2019.02.02. 13:09:32

@kobold63: Nem értek én nagyon ehhez..mi mindig bélbe töltöttünk, és az volata titkam hogy zsírosan készült, Anyu rengeteg hagymát rengeteg zsírban dinsztelt, nem pirította meg, csak jó puhára sütötte, és az ment a rizs, máj vagy rizs vér keverékbe, Határozottan zsíros volt, de aba után normális lett,és sütés közben is rendben volt, nem száradt ki benne a rizs, Mi hurkát nem gyakran füstöltünk, inkább frissen ettük, utóbb fagyasztottuk, de ahhoz is zsíros kellett, mert a rizs a fagyasztással kiszárad.

kobold63 2019.02.04. 10:24:26

@Kumari aki Nilüfer: Hamarabb követem a tanácsot, mind gondoltam, ugyanis a családnak annyira izlett minden, hogy kezdhetem előröl gyártani, amig hideg van. Nem az egész disznót, csak a hurka-májas-disznósajt játékot.

Kumari aki Nilüfer 2019.02.04. 10:31:12

@kobold63: anyukám volt mindig a hurak kavarója, főtt rizs, megdarált máj és egyéb abált dolgok( ami nem ment a sajtba, az ment a májas hurkába, mi majorannásan ízesítettük, és a sok abált hagyma. az a bajh, hiába is kérdezem anyu ezeket érzésre rakta a horkába, de az biztos, hogy nagyon zsírosnak tűnt, de abálás után ez már nem volt baj.A vérest meg kihült, de nem abált vérrel csinálta, soksok kapormaggal, annak a titka, hogy jó kapros..nagyon régen ettem.. Ebbe is ment a bő zsír, abálás után enyhén krémes hatása volt..sütve pazar!! Hidegen meg szeletelve, kenyérrel..ezt soha nem füstöltük, és sehol máshol nem ettem olyat, mint otthon.

kobold63 2019.02.04. 11:15:33

@Kumari aki Nilüfer: Volt itt egy öreg barátnőm, vendéglőjük is volt, ő nagyon értett mindenhez, tőle tanultam, azt amit tudok hurka-kolbász vonalon. Így csináltuk, ahogz leirtad, talán nem elég zsirosra a füstölt méjast, amiben csak hús és máj van, ez nem hurka. Én a véreshurkát szeretem jobban, de csak alvadt vért lehet itt szerezni, azt elöbb össze kell turmixolni. Kapormag meg sehol sincs, de majd szerzek, bogarat tettél a fülembe. Ez a baj, hallok valamit, azt ki kell próbálni, közben meg az erőnk csökken. Valami mindig ad egy lökést, most az időjárás ideális, száraz és minusz 2 körül van éjjel. Csak itt, egész Canadában szörnyű hideg van, a minusz 20 az általános.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 13:23:03

@kobold63: Megindult a füst a pácolt karajok alatt. Először használom ezt a labirintust:
www.amazon.com/gp/product/B071DGYLCR/ref=ppx_od_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
Finom bükkfa fűrészport vettem hozzá kevéske borókával keverve. A labirintus 48 órája ég, pár óra múlva fogy ki. Van benne 40 dkg fűrészpor, ami két napja szép lassan ég egy szintén házi készítésű füstölőben (21"-es Weber grillhez csináltam alumínium lemezből 24" magas palástot, amibe beakasztom a tetejére a grill rácsát, és erre akasztom a füstolényeket).
Amazonon lehet bükkfa fűrészport (beech wood) venni. A picnic shoulder még mindig pácban van, jövő héten cserél majd helyet a karajjal :)

kobold63 2019.02.19. 12:20:02

@Andrass9: Jó kis készülék, amit linkelsz, nekem kicsi, de el tudom képzelni, hogy akár egy balkonon, erős kartonpapir doboz füstölőben jól lehet használni.

Részemről a füstölést erre a szezonra befejeztük, most szárad, érik a sok szép darab. Végül is egy egész disznót (106 kg) feldolgoztunk, ráadás kolbász 15 kg, sőt még egy barátnak 2 combot, ami még 25 kg volt. Az ment az első füstöléssel, aztán a kolbász, harmadik menet a disznó darabjai, a füstölt májas és a disznósajt. Oszt még egy füstölés még egy adag kolbász, hentesnél vett húsból, teljesen másmilyen lett, ua. recepttel. I've been busy!
Nálam egy menet füstölés 3-6 nap, az időjárás, páratartalom és az anyag függőségében. Kevert keményfa (biztosan sok juhar fával) és almafa fürészpor és a kertből a cseresznyefa amit használtunk. Igy egy nagyon kellemes ízű füstbevonatot nyertünk.
Kiváncsi vagyok a te művedre, mennyi ideig só, pác, st. Ha érdekel, több részletet tudok én is elküldeni.

Naponta követem a blogot, de belépni és hozzészólni csak a dolgozómban lévő készülékről tudok, oda bizony nem jutok be minden nap, mert az egyéb netes dolgot máshonnan intézem (nappali, hálószoba, stb.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.20. 16:58:28

@kobold63: Annyira azért nem kicsi, rendesen megfüstöl 20-25 kg árut 3 kg fűrészporral :)
Most vettem le a füstről a 3 kiló karajt (szép, tiszta darabok voltak) 4 napig ment alatta a hidegfüst. Meóztuk, és thumbs-up! Remek lett a füstölt sajt is, amiből a 24 órás füstölésű a legjobb, de volt 12 és 48 órás is, azonos sajtok.
Most két nap esős idő jön, 5 hét pácolás után felakasztom az első sonkát szikkadni a kamrában (44% páratartalom), majd jön 8 hidegebb nap, amikor pont jól tudom majd füstölni. A pác ugyanaz, mint a karajnál, tehát az ízben bízhatok. Remélem eláll majd húsvétig, hisz arra szánom.

kobold63 2019.02.21. 04:24:04

@Andrass9: Persze, hogy nem kicsi, nem a megfelelő kifejezést használtam. Az eltérő körülményeink sok mindent befolyásolnak. A nyirkos hideg miatt itt fel kell menni a 15-20C szintre. Ezt a spirálos (így nevezem, OK?) csak extra melegítés mellett tudja elérni. Viszont ez is az előnye, ha alacsonyabb hő kell, pl. melegebb időben.

Ahogy a füstölőm is kényszer megoldás, amatőr próbálkozás, így az egész árú feldolgozása is. Nincsenek családi receptek, összehasonlításra lehetőség, csak az elmult sok-sok év gastronómiai és egyéb tudományok boszorkánykonyhájából leszűrt ötletek, próbálkozások. Mindig tanulunk. Ami "dolgozik" az Alföldön vagy Kentucky-ban, az nem dolgozik itt. Nem véletlen, hogy itt (ahol lakom) nem készítenek hideg füstölt árut. Elöljáróban.

Azért kiváncsi vagyok a te tapasztalatodra, amint írtam, mindig tanulok.

Idén így csináltam. Szerencsénk volt az időjárással, nem ment le fagypont alá, nem kellett behozzni a sózott-pácolt husokat, 10-12C volt. Parajdi sóm nem lévén, tengeri sót használtam, 7-10 napig. Kétféle módszert, a I.só-fűszer keverék, II.csak só. A pác 10% sótartalom (NaCl), összeforralva, hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél, koriander, mustármag, boróka. Pác nem tovább, mint 3 hét, ezek nem nagy darabok, csont csak a csülökben van. Egy napi száradás után megy a füstre, 3-6 nap. Ha nagyon hideg van, akkor a melegítő rezsó éjjel is be van kapcsolva, füst nélkül. A füstről megy a házba, ahol az a helység ugyan fűtve van, de a nyitott ablak jó szellőzést produkál az "éréshez", ami 2-4 hétig tart. Ilyenkor a füstbevonat tovább dolgozik, mélyül az íz, sötétedik a szin. Ebben a stadiumban már fogyasztható főzés nélkül a sonka. A kisebb darabok és a karaj erre a célra készültek, a nagyobbak húsvétra, főzve. Mivel ebben az állapotban kedveljük fogyasztani leginkább, most történik a vacuum zacskózása. Amit nem főzünk meg késöbb, azokat a darabokat tehát vacuumozva a hűtőben tároljuk, akár egy évig is. Kibontás után szobahőmérsékleten tartjuk. Ez a módszer vált be leginkább.
A két legnagyobb darab sonka 3,5 kg és 4,5 kg volt. A karajból kialakitott, a szalonna, bőr rajtahagyva, 1,5 kg és 2,7 kg között különböző nagyságúak.

Eddigi kóstolás remek sózottságot mutatott, élvezhető nyersen fogyasztáshoz. A főzésre kerülőknek a főzővizét valószinűleg meg is kell majd sózni. Nagy reményeket fűzök a kolozsvári szalonnához. A csemegeszalonna, amit elcsentem a karaj tetejéről, kiváló lett.

Várom a beszámolódat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.22. 18:50:18

@kobold63: A picnic shouldert ma tettem le szikkasztani a kamrába, 40%-ra állítva a dehumidifiert. Ma és holnap éjjel ü8 körül lesz, pont jü az időzítés, mert így hétfőn mehet is a füstre. Lesz legalább 6 nap eső nélkül, akkor elkészül a füstölés. Ma jött meg a fűrészporutánpótlás. Kaptam ajándék tölgyet, azt majd kipróbálom sajton :)
Részletes beszámoló majd poszt formájában húsvét után, ha jó lett a sonka is ...
A karajok rohamos sebességgel fogynak! Jövőre biztos, hogy többet készítek. Ezeket áttettem Ziplock zacskóba, mert nekem nagyon száraz a kamrám, és már tavaly is kiszáradt, mielőtt elfogyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.22. 19:56:17

@Andrass9: Jött még 2 kiló cseresznye is, azt bükkel keverve fogom a sonka alá tenni. Meg készült 2 pohárnyi füstölt só is :)
Lehet, hogy a sonka mellé megy fokhagyma - még nem biztos, mert fogytán van. Most néztem - nagyon fogytán van ...
Csilit eleget füstöltem idén, azok jók lettek.
Kolbászt vagy 10 éve töltöttünk egy adagot: nem állt a helyzet magaslatán... Nagybátyám értett igazán hozzá, míg élt.

kobold63 2019.02.23. 12:28:43

@Andrass9: Én sem csinálnék, ha kapnék itt elfogadhatót. Ez is mindig lutri, mikor milyen a hús eredete, mennyire vizes, az állat kora, stb. Mi csabai stílusut csinálunk, igy a pirospaprika minősége is döntő.

Az ősidőkben volt a Körúton a Nyugati felé valami Mintabolt (Termelőszövetkezetek Mintaboltja ?), ott lehetett csabai szalámit kapni, és egyébek között Parenyicát. Igazi, jól füstölt, juh eredetű. Emlékszel erre? Nekem az volt a füstölt sajt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.23. 16:45:22

@kobold63: Az a parenyica volt az etalon :) Lassan annak a készítését is meg kell tanulnom, mert füstölni már tudnám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.23. 17:08:01

@Andrass9: Ma éjjelre csak -2C-t jeleznek előre. Elindítom a sonkát még az este. A parázsló fűrészpor elég meleget ad, hogy ne fagyjon meg.

Dikusz 2019.02.23. 17:31:29

@Andrass9: Az jó lesz, itt várom Budafokon.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.23. 19:10:40

@Dikusz: Arrafelé se fog éjjel fagyni?????

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.23. 21:56:56

@Andrass9:

Biztosan fog, de így kell védni a sonkát a hideg ellen.:D

Dikusz 2019.02.23. 23:38:19

@Andrass9: Eddig nem fagyott. Most értem haza a Müpából, és nem volt hideg egyáltalán.
"A népzene ünnepe - táncháztól a világzenéig" előadást néztem meg, nem volt rossz.
Az előadás utolsó fellépője a méltán híres Muzsikás együttes volt, egy csodaszép hangú fiatal lány énekelt velük, Kacsó Hangának hívják. Megérte rájuk várni.
Előtte-utána pedig táncház volt, ott is roptad volna?:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.24. 13:07:52

@Andrass9:

Nem aranyosak, hanem füstölni valók ( lesznek, ha megnőnek ).:D

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.24. 17:44:38

@Andrass9:

Volt régen egy kimalackám, amit születése után néhány órával kaptam ( egy év alatt szép nagy hízó lett belőle ). A gyerekek sonkának hívták, és ha kiabáltak neki, akkor szalad keresni honnan jött a hang. Nagyon tiszta állatka volt, a ládájába - amibe csipetnyi korában volt - soha nem piszkolt bele, megvárta, hogy kirakjuk az udvarra. Érdekes módon az udvaron a baromfiknak készített medencébe mindig csak az egyik oldalával feküdt bele. Rajta tanultam meg, hogy vannak tulajdonságok, amikkel együtt születik az állat, de vannak, amit tanulnak. Tanulnia kellett az ormánykája használatát, mert amíg nem mutattam neki, hogy azzal a földet lehet igazgatni, egyszer sem próbálkozott.
Most a feketerigómat kellett megtanítani arra, hogy a földigiliszta bizony az ő elesége.Vagy két évig nem ette meg, mivel kiskorában nem tudtam adni neki, nyáron kelt és a szárazságban nem találtam a ketben. Kéőbb mg cska a csirkehúst ette meg. Ma már mindent megkóstol, és ami ízlik, azt be is csipegeti. Nagyon szereti a paradicsomot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.24. 18:04:13

@látjátok feleim szümtükkel: Ez pont így van a kutyáinkkal is: Amit adunk neki, azt kétkedés nélkül rögtön megeszi, de ismeretlen dolgot nem is kóstol meg magától. Ígyazután eszik is retektől a zöldkagylókivonat kapszuláig mindent, de például az epret és a málnát soha nem adtuk neki: nem is eszi, pedig hozzáfér. Sajnos a feleségem egyszer megkínálta szőlővel, azóta viszont rájár, pedig az már tiltott területen van a számára!

kobold63 2019.03.09. 06:14:54

@Andrass9: Hogyan áll a füstölt hús? Ahogy emlékszem, mit írtál, már érniük kellene.
Nálunk nagyon fura idő alakult ki, az eddig mért leghidegebb február Canadában, ahogy elnézem, a leghosszabb is. Megint havazott, olvad is, éjjel jól megfagy. Ilyen sem volt itt vagy 10 éve. Még kint tudjuk tárolni a levacuumozott árut a terraszon, bár rájárunk. Az angolszalonna nagyon jól sikerült, most már a nagyon rosszevő unokám is szereti, így nincs megállás, amíg élek, gyárthatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.09. 09:01:10

@kobold63: A füstölt karaj jórészt elfogyott, nagyon finom. A sonka és a csülök érlelésén túl vagyok, tegnap este vákuumcsomagoltam, mert nincs elég nedves tárolóm hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.12. 16:55:39

@kobold63: Újra begyújtottam a füstölőt - lement a hőmérséklet 10C alá :) Akkora sikere van a házilag füstölt Trappista sajtnak, hogy újabb másfél kiló alá gyújtottam be! Ráadásul ennek egy éjszaka elég, vagyis a kis labirintust töltöm meg csak fűrészporral.
Most még vacillálok, hogy próbáljak-e égerfát (alder) vagy cseresznyét is sajthoz, mert a legutóbbi szállítmányban kaptam ezekből is 2-2 litert. A bükk, az eddig nagyon bejön.

kobold63 2019.03.12. 19:20:15

@Andrass9: A Bradley smoker, amit a lazachoz használok, préselt pogácsákkal dolgozik, abban használtam az itt nagyon kedvelt aldert is. Semmi különös, füst.

kobold63 2019.03.12. 22:51:14

@Andrass9: Kacérkodok ezzel a te által ajánlott spirállal. Viszont azt olvastam, hogy teljesen száraz fúrészpor kell hozzá, még a sütőben történő száritást is felhozzák. Mi igaz ebből? Csak megjegyzem, hogy ma, felhős-napos idő, 6 C, 77% páratartalom. Gyakrabban esik mint nem errefelé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.13. 09:54:53

@kobold63: Minden füstöléshez száraz fa, forgács, pellet vagy fűrészpor kell, mert maga az égés is sok vizet generál, nem akarunk még vizet adni a füsthöz (csöpögő kolbász nem túl szép látvány).
Az idehaza árult füstölő anyagok 15%-nál kisebb víztartalommal rendelkeznek, vagyis szárazak. Nekem még soha nem kellett tovább szárítani.
www.hazifustoles.hu/ - én innen vettem a porokat.

kobold63 2019.03.13. 12:01:26

@Andrass9: Az én füstölőmben rezsó ad hőt és generálja a füstöt, a légáramlást. A száraz fa lángolna, nedveset kell használnunk. A fűrészpor is begyullad időnként, akkor lelocsoljuk. A füstölés lényeges része a levegő áramlás, a száritás is. Ha nem zárt helyen füstölsz, akkor nem csöpög a kolbász, a pára is eltávozik. A fém füstölőknél előfordulhat, ahogy már irtad régebben, de a fából épitettnél nem tapasztaltam.
Az a spirál egy egészen különleges készülék, különleges fürészpor kell hozzá, igy olvastam.
Nálatok szárazföldi, száraz levegő van, itt pedig tengerparti, magas páratartalmú. Biztosan sütögethetném a fűrészport.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.15. 22:25:17

@kobold63: Tudod, én úgy voltam ezzel a füstöléssel, hogy ki kell próbálni és tanulni a hibákból. Sokat tanultam. Pl. a mozdony inkább meleg füstre való. Meg azt is, hogy csak száraz anyaggal füstölünk, vagy rengeteg fát kell elégetni, hogy a gyors huzat kivigye a vizet ...
Minden esetre nem nedvesítek füstölőanyagot, csak ha gyors BBQ-t készítek.

Már három spirált használok, és semmi speciális fűrészport nem vettem még. Tény, tengerünk tényleg nincs :)

kobold63 2019.03.16. 01:13:05

@Andrass9: Viszont nagy dolog, hogy mégis tudsz vele hidegen is füstölni. Teljesen más felépitésű mindkettőnk füstölője. Az enyém, mint egy kémény, csak úgy szippantja keresztül a levegőt. Több mint 20 évnyi használat után még mindig kisérletezek és tanulok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.16. 09:49:22

@kobold63: A mozdony valóban más forma, de a grillből átalakított füstölő henger majdnem azonos (nincs cseppfogó a parázs felett, mert nin zsírcsepp se).
Alján a spirál, tetején egy nagy rács, amire akasztom az árut és az egészet betakarja a gömb másik fele. Alul-felül szabályozható huzatnyílások. Ez egy Weber classic 21" gömbgrill egy 70 cm magas alumínium palásttal megtoldva. Pár éve már használom. Tavalyi füstöléskor nagyon párás volt az idő, meg a mozdony is vasból van, ezért tértem vissza a gömbgrillhez.

kobold63 2019.03.16. 09:59:46

Az első füstölőm egy nagy kartonpapir doboz volt, fridge jött benne. Egy grillre volt állitva. abban tortént a füst képzés. Ragyogó volt, remek szigetelés és nedvesség elszivás, csak aztán kicsinek bizonyult.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.16. 10:19:49

@kobold63: Nagyon gondolkodom, hogy egy második emeletet is ráépítek a grill palástra (de arra már ajtót is kell tenni a kezelhetőségért), mert én is kezdem kinőni a mostanit. Bár, ahogy öregszünk, egyre kevesebet eszünk ...

kobold63 2019.03.26. 22:49:38

@Dikusz: Itt beszéltünk a májasról, 02-02 dátum, ha felnézed. Nagyon jól sikerült, mint minden, ebből a "malackából". Végre van csodálatos szalonna, füstölt hús, nem tudunk betelni a felismeréssel, hogy ilyen egyszerű felszereléssel, de nagy gonddal és igyekezettel minőséget lehet előállitani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.26. 22:59:48

@kobold63: Jó ezt hallani! Nálunk lassan, de biztosan fogy a füstölt karaj, nagyon finom lett. Megtanulta a feleségen is papírvékonyra shavelni :)
A kritikus alkalomig (húsvét) a sonka vákuumfóliában van, ne száradjon ki. A csont nélküli csülök 3 darabban szintén fóliában az esetleges csülkös bablevesekhez ...
A szalonnát elfelejtettem pácolni, pedig egy szép hasaalja ott figyel a csodahüttőben!

kobold63 2019.03.27. 00:27:05

@Andrass9: Ugyan ilyen indokból itt is minden vacuumpackban van, egyenlőre a 2. szinten lévő teraszon (ahová az ébredő medvék nem valószinű, hogy felmásznak). Most 16 C körül van, hamarosan megy a hútőbe, akár egy évre, amit nyersen fogunk fogyasztani, azt lehetőleg nem fagyasztom le. Amit főzni fogok, annak nem változtat az izén a fagyasztás, megy a mélyhűtőbe, van hely elég.

*ezen a klaviatúrán nincs hosszú "i", az izt értsd úgy.