Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (6) A1 marinád (4) A1 szósz (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (13) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (10) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (18) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (213) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (43) csilipaprika (42) csilipaszta (20) csilipehely (3) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (104) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (30) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (16) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (84) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (334) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (69) gyömbér (94) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (254) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (6) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (34) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (60) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (22) karamell (3) kárász (6) kardamom (20) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (22) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (62) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (19) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (124) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (31) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (83) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (69) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (60) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (30) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olivaolaj (98) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (39) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (117) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (31) pirítós (3) pirospaprika (57) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (27) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (34) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (56) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (126) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (198) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (34) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (36) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (51) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (70) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (76) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (181) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (101) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (19) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (28) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (33) zöldpaprika (59) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (3) zserbó (2) zsír (47) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Pohánka

2019.01.26. 07:00 Waka

Magyarán hajdina, amely, mint tudjuk "sokoldalúan hasznosítható gazdasági növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek." Tengernyi benne a rost, a B vitamin, az anitoxidáns. Se szeri, se száma a mindenféle nyavalyának, melyet sikerrel lehet gyógyítani vagy megelőzni vele. Ez kell nekem!
Az ünnepi dőzs után folytattam a kalandozásokat a kímélőbb ételek táján. A kenyéradó gazdám meglepett egy halom étkezési utalvánnyal. Kizarándokoltam a városszéli ötbetűsbe és vásároltam egy szatyor mindenféle magot. A bulgur alap volt - mostanában nagyon rákaptam -, de vettem hántolt napraforgó- és tökmagot, lenmagot és hajdinát is.
Aztán ki kellett találni, mi legyen belőle. A kása kicsit unalmas, köretként éppen nem lenne rossz, de nem volt mi mellé adnom, lett hát egy saláta belőle.

img_4950.JPG

Hozzávalók:
- 2,5 dl hajdina
- másfélszeres térfogatú húslé (kockából)
- 2 sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 1 elefántfül paprika
- 2 lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zöld olívabogyó
- 20 dkg brie sajt
- 1 citrom leve

img_4909.JPG

A sárgarépát és az uborkát a V-Gyulával 2 mm-es hasábokra vágtam. A lila hagymát és a paprikát vékony laskára szeltem, a fokhagymát lereszeltem, az olívát pedig felkarikáztam. Összeforgattam.

img_4910.JPGimg_4915.JPG

A sajtot felkockáztam és összekevertem a zöldségekkel.

img_4918.JPG

A hajdinát leöblítettem. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok mindenféle szösz, maszat, maghéj és ördög tudja még, miféle borzalom van benne.

img_4927.JPG

A kockából megfőztem a levest, azon forrón a hajdinára öntöttem, majd újból felforraltam.

img_4932.JPGimg_4935.JPG

Lefedtem és az előmelegített sütőbe dugtam. 10-12 perc alatt tökéletesen felszívta a lét és megpuhult.

img_4940.JPG

Mikor kihűlt, a hajdinát összekevertem a zöldségekkel és rácsavartam a citrom levét. Egy éjszakára a hűtőbe tettem összeérni.

img_4942.JPG

Jó kiadós saláta lett. Ízletes volt, ropogós, izgalmas. Ez az adag négy evésre elég volt a feneketlen bendőmnek. (Pár alma azért lecsúszott uzsonnának.)
Azt azért be kell vallanom, hogy a pohánka magában annyira azért nem finom (nekem legalább is), kell neki a mindenféle ízesítő, amin el tud lavírozni.

34 komment

Címkék: citrom fokhagyma sárgarépa olívabogyó hajdina brie kígyóuborka lila hagyma pohánka elefántfül paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4214574242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.26. 07:53:04

Ez egy remek ötlet.

Tapasztalásom szerint a pohánkának van egy jellegzetes íze, illata, ami kissé megváltozik, ezért a pohánkát előbb zsiradékon megfuttatom, majd ezt követően apródonként adom hozzá a folyadékot. Sokszor készítettem már, és így nekem jobban bejön, a poszt béli módon főzve kifejezetten nem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.26. 08:20:06

Nekem még nincs semilyen tapasztalatom a hajdinát illetően, így nem tudok nyilatkozni. Még látni sem láttam :)

Dikusz 2019.01.26. 08:44:17

@Andrass9: Én egyszer láttam, de lehet az se az volt.:)))

Dikusz 2019.01.26. 08:50:31

A "mindenféle ízesítő" nekem két jókora szelet rántotthusi lenne...
Meg egy-két pohánka szilvapálinkó.

kobold63 2019.01.26. 09:54:46

Megnéztem, errefelé milyen recepteket találok hajdinával. A leginkább ismert a japán soba noodle, ált. hajdina éa búza liszt keverékével készül, levesben szolgálják fel. A többi recept lengyel vagy ukrán volt, hitelesebbet találsz onnan. Egy tetszett leginkább, lengyel, reggelire fogyasztják, hagyma és gomba dinsztelve, hajdina, petrezselyem és kapor.

Ha érdekel, van egy nagyon jó receptem lenmag lisztből készült kekszre, 8 hónapig ettük kenyér helyett. Ki lehetett bírni, jó diéta volt.

Fenchurch68 2019.01.26. 10:23:37

@kobold63: Engem mindenképpen érdekel a lenmaglisztes keksz :)

@waka: Míg a gyerekek kisebbek voltak, elég gyakran ettünk hajdinát, általában gombával, más zöldségekkel egytálételnek. Főzés előtt mindig megpirítottam száraz serpenyőben, míg kellemes dióillata nem lett ahelyett az éééérdekes hajdinaszag helyett :) nekem nem a kedvencem, de a kölkek szerették. Ha maradt, akkor ebből is (mint minden maradék kásaféléből) egy tojással, kis plusz zöldséggel felturbózva kroketteket sütöttem, valami mártogatóssal az még kelendőbb volt.

kobold63 2019.01.26. 11:31:16

@Fenchurch68: A lenmag chips : eléggé ragadós tészta, két sütőpapir között nyujtom ki, rádlival bekoskázom, hogy ott lehessen törni. Mi szeretjük, ha a rozskenyérre tudunk gondolni evés közben, köménymag adja ezt meg, tehetsz többet-kevesebbet. Már többször módositottuk, de ez, ahogy most készül. Liszt mentes.
Összekeverni:
2 cup (500 ml) lenmag liszt
1/4 cup (60 ml) sesame mag
1/2 cup (125 ml) parmesan sajt
1/2 teás k. hagyma por
1/2 t. k. só
1/2 t. k. bors
1 t.k. köménymag

folyadék:
1/2 cup (125 ml) viz
3 evőkanál (50 ml) olaj
1 tojás

Két sütőpapir között vékonyra nyujtani, 180 C sütni 25-30 perc. Ne legyen barna, de ropogósan a legjobb.

Ezt ettük a tojás reggelivel, sajttal, körözöttel, mértogatva dipekbe, 8 hónapig. Aztán hazalátogattunk és elmentünk pékségekbe. A folytatást sejtheted.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.26. 15:51:02

Én is átpirítom,utána öntöm fel..mint a rizst. De Johanna egy karácsonyra a konfitált vaddisznó oldalashoz..de lehet, hogy a halsztékhez, meg nem mondom, hajdina "rizottót csinált, alma-cékla lével/ 10%-os, a madarasban van, legalábbis Db-ben./ Hát valami csuda volt..

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.26. 16:19:12

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: @Fenchurch68: Túl sok tapasztalatom nem volt vele, ami receptet találtam, mind a saját termékét erőltette. A bulgurt például pirítom és úgy öntöm fel. Mindegy, elfogyott a zacskónyi, és egy darabig biztosan nem fogok főzni. Talán még a hajdinalisztből készült palacsintát fogom kipróbálni.

trux77 2019.01.26. 17:18:21

Én imádom a hajdinát. Szoktam simán megfőzni, hagymás, babérleveles vízben, pörkölt mellé tökéletes köret. :)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.26. 19:39:06

Az ukrán barátnőm a gyerekeinek kását főzött . azt reggeliztés, hajdina néha köles, Úgy, mint a tejberizst. meg hús mellé pirított -főzött változatban. Tőle vettük át,így nem gyakran, de csinálok, sok a vas benne. Állítólag.

Fenchurch68 2019.01.26. 23:18:07

@kobold63: Köszi, holnap kipróbálom.
Sajnos nagyon erősen vonzódom az ilyen ropogós, sós cuccok iránt, úgyhogy ha sütök egy tepsivel, nem biztos, hogy a vacsorához marad belőle kenyérpótló :D

A lenmagliszt pont most fogyott el, de nem kell bemennem érte a belvárosba, mert - egészen hihetetlen - itt a sarki kisboltban ősz óta van egy állvány, amin gyakorlatilag minden IS megtalálható, a kókuszliszttől a szezámpelyhen át a por-steviáig. Ez talán azt jelenti, hogy már a "hétköznapi" embereknek is nagyobb igénye van ilyesmire, remélem.

kobold63 2019.01.27. 03:53:47

@Fenchurch68: a lenmag nem kalória szegény, ezt be kell számitani, de carb szegény, akinek erre van szüksége. Variálhatod a hozzáadott magokat, kisérletezz. A lenmag a bélműködésre is jó hatásu a magas rost tartalma miatt.

Fenchurch68 2019.01.27. 11:10:38

@kobold63: Nekem a kalóriákra nagyon nem kell odafigyelnem hálistennek, a szénhidrátra viszont egyre inkább, ahogy öregszem. Egyébként is az átlagember túl kevés olajos magvat eszik, pedig nagyon nagy szükségünk lenne rá.
A lenmag ráadásul igazi "agyfényesítő" :) még mikor teljesen hagyományos kenyereket sütöttem, abba is mindig tettem vagy egész lenmagot, vagy pelyhet. Ráadásul finom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.27. 16:27:39

@Fenchurch68: Hirtelen úgy olvastam, ÁGYfényesítő. Egy elfeledett afrodiziákum. :D

Fenchurch68 2019.01.27. 17:41:13

@Waka: :DDDDDD
Ki tudja, lehet, hogy arra is jó, és akkor egy komoly bizniszt fel lehetne építeni pohánkakására :D

Dikusz 2019.01.27. 17:51:14

@Fenchurch68: "pohánkakására" :))))

Ez még jobb, ezt a szót háromfelé lehetne osztani...

kobold63 2019.01.27. 22:57:19

@Fenchurch68: Lenmag chips. Elfelejtettem irmi, hogy ez az adag két tepsire való. Miután kinyujtottad, meg lehet szórni más maggal, kömény, szezám,.. stb, a sütőpapirral együtt tenni a tepsire és sütni.

Fenchurch68 2019.01.28. 13:08:22

@kobold63: Ha netán a közeljövőben egyébként is sütnél ilyet, és kedved lenne fotózni közben, akkor írhatnánk egy közös vendégposzT :)
Múlt héten csináltam egy adag sajtos-zabpelyhes ugyanígy két papír közt nyújtandó ropit, fotóztam is, és össze lehetne hozni a kettőt, ha van kedved-időd :)
(Ha netán nekem átküldöd a képeket és leírást a nevem kukac gmail-re, akkor megművelem fogyaszthatóra, és küldöm Andrásnak.)

Illetve ha más is becsatlakozna valami egyszerű, kicsit szokatlanabb sós kenyérpótló/ropogtatnivaló/levesbetét jellegű dologgal, jó ötlet lenne egy poszT írni ezekről :)

kobold63 2019.01.28. 13:33:30

@Fenchurch68: Jó ötlet, benne vagyok. Van egy másik kedvenc is, sajtos.

Isley 2019.01.28. 14:43:30

@Fenchurch68: sziasztok, hasonlót sütöttem az ünnepekre a "mimden mentes" vendégeknek.
Hozzávalók:

- 1 dl szezámmag
- 1 dl lenmag
- 1 dl tökmag
- 1 dl napraforgómag
- 1 dl apró szemű zabpehely
- 3 dl liszt (lehet akár zabliszt, rizsliszt is)
- 1 kk. sütőpor
- 1 dl olivaolaj
- 2 dl víz
- 2 tk. só
- fűszerek: bors, pirospaprika (csemege, erős), habanero krém, /oregánó, bazsalikom

Bárhogy fűszerezhető, lehet mediterrán jellegű, vagy csípős, vagy együtt a kettő.

Isley 2019.01.28. 14:50:04

@Isley: a receptet kb. 2-3 éve a netről lestem el, de már nem tudom hogy honnan

Dikusz 2019.01.28. 16:16:57

@Fenchurch68: @kobold63: Ez tényleg jó ötlet, szerintem a kocsmáros is pártolja.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.28. 16:25:24

@Dikusz: A kocsmáros minden olyan ötletet pártol, ami neki kevesebb munkát eredményez :)))
Azt nem állítom, hogy hívője lennék az efféle tápláléknak, de ha van rá igény, akkor hadd menjen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.28. 16:27:30

@Isley: Tán innen?
buttercupcake.blog.hu/2015/06/27/magos_ragcsa_avagy_az_egeszseges_chips
Vagy ők is gyűjtötték :)
Ez a jó a netben, sokmindent felfedezünk...

Isley 2019.01.28. 16:45:10

@Andrass9: Igen, innen van :). A tökmagot érdemes kicsit aprítani, mivel nagyobb, mint a többi, ezért a kész sütiből könnyen kipotyog.

kobold63 2019.01.28. 18:59:28

@Isley: Mi az, hogy "minden mentes" ? Gluten mentes? Ennek a fele liszt, tehát carb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.28. 19:05:29

@kobold63: Ha rizsliszttel készíted, gluténmentes. A carbnak semmi köze a gluténhez, elnézést!

kobold63 2019.01.28. 19:15:01

@Andrass9: Persze, hogy nincs. De mitől "mindenmentes"? Mit neveznek annak? Mitől mentes?

Isley 2019.01.28. 19:18:18

@kobold63: Rizslisztet használtam ezért gluténmentes, ezenkívül laktózmentes, és tojásmentes.

kobold63 2019.01.28. 19:23:23

@Isley: köszönöm, nem voltam tisztában ezzel a kifejezéssel. Mindenkinek megvan a maga "mentes" szükséglete.

Isley 2019.01.28. 19:28:49

@kobold63: Sokan voltunk, és a tágabb családban sajnos előfordul mindenféle igény a "mentességre".

Fenchurch68 2019.01.29. 11:14:03

@kobold63: Általában a tej-, tojás-, glutén- és cukormentes cuccokat hívjuk a közbeszédben mindenmentesnek.
(pl. jégkocka :D )