Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (235) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (357) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (105) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (223) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (54) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Lencsefőzelék, -saláta és guacamole szilveszterre

2019.01.20. 07:00 Andrass9

Kicsit megkésett a poszt, hisz már bőven újévet írunk, de jövőre (vagy bármikor) hasznos lehet.

Szilveszterre nagyon sokunk főz lencsét egyrészt megszokásból, másrészt hátha működik a babona, hogy akkor gazdagabbak leszünk. Ezt ugyebár újévkor kell első ételnek enni, hogy hasson is ...

40.jpg 43.jpg

Hamár nekiállunk lencsét főzni, használjuk ki az alkalmat, hogy vendégeinket lencsesalátával is traktáljuk. Én még avokadókrémet is csináltam (aminek semmi köze a lencséhez), mert mindkettő finom tortilla csipsszel.

A lencsefőzelékhez hozott feleségem fél kiló lencsét, én meg vettem egy szép füstölt csülköt, amivel el is kezdtem a munkát:

  • 50 dkg barnalencse
  • 10 dkg füstölt csülök vagy oldalas
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 2 kis fakanálnyi kacsazsír, de másféle is jó
  • 1 nagy ek mustár
  • 1 ek cukor
  • só (ha a füstölt hús nem elég sós)

10.jpg

A lencsét beáztattam bő vízbe éjszakára, mert a szájhagyomány szerint akkor nem fog felfújni. A csülökről levágtam kb 10 dekát és kevés borókabogyóval és babérrel kislábosban feltettem a teraszon főni. Egy kis tálkában a cukorhoz adtam a nagykanál mustárt, a citrom levét és lereszelt héját. Ez utóbbiból kevesebb kellett volna a főzelékbe, mert túl karakteres aroma. A hagymát pici kockára vagdostam, a zsírt a tottyos lábasba hevítettem, amibe azután beletettem a hagymakockákat KICSIT dinsztelni. Szerintem így elveszti a markáns hagyma szagot, és remekül belesimul a lencsefőzelékbe a főzés alatt. Persze a dinsztelés helyett egy pici só és ecet hozzáadásával 30 percet pihentetve a hagymát, annak így is elmegy az erős szaga.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A leöblített, áztatott lencsét beleborítottam a lábasba és felöntöttem egy kevés füstölt lével.

15.jpg

A csülök még nem főtt meg, ezért kiszedtem a kislábosból, felkockáztam, levét a lencséhez adtam és újabb vízben feltettem főni, amíg a lencse is fő. Ez a plusz egy óra pont elég volt, hogy megpuhuljon a hús. Sajnos a bőre kemény maradt (a maradék csülköt ezért kuktában fogom megfőzni).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A megfőtt lencséből kivettem két merőkanálnyit egy tányérba és a maradékhoz hozzákevertem a citromos-cukros mustárt. Botmixerrel besürítettem (lehet rántani is, aki úgy szereti), összerottyantottam.

20.jpg

A lencsesalátához elővettem:

  • 30 dkg (megfőzve!) lencse
  • 2 ek majonéz
  • 2 ek zsíros tejfel
  • 1 ek mustár
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 kk fehérbors

21.jpg

Egy nagyobb keverőtálba kanalaztam a tejfelt, majonézt és a mustárt. Beleszórtam a fehérborsot is. Felkockáztam a lilahagymát, amit picit megsóztam, hogy elvegyem az élét. Két részletben belekevertem a mártásba. A végén pedig beleöntöttem a lencsét, bekavartam és hűtőbe tettem, míg a vendégek jönnek.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Ha már így benne voltam, eszembe jutott, hogy van két érett avokádóm a hűtőben, csinálok egy guacamolet.

  • 2 érett avokádó
  • 1 lime
  • 2 mogyoróhagyma (salotta)
  • 1 kis lilahagyma
  • 2 friss csilipaprika
  • 1/2 újhagyma
  • 4 szelet olivában eltett, sütőben aszalt paradicsom
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk koriandermag

30.jpg

Feltettem a fűszermagokat a pici teflon serpenyőben pirítani. Kanállal kiszedtem az avokádó belsejét, felvágtam a hagymákat, megsóztam és rászórtam az avokádóra. A két csilipaprikát kimagoztam, mert nem akartam csípősre készíteni a krémet.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Felaprítottam a csilit meg a szárított paradicsomot, mozsárban megtörtem a megpirított fűszereket. Hozzáadtam mindet az avokádóhoz.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Belefacsartam a lime levét és összetörtem villával. Igyekeztem kicsit darabosra hagyni a krémet. Folpackkal letakarva szintén ment a hűtőbe (én meg egy picit aludni).

39.jpg

Még 11 előtt átjöttek a szomszédaink, felszolgáltam hát a salátát, meg a guacamolet egy nagy zacskónyi, grill alatt forrósított kukorica tortilla csipsszel. Ez utóbbi trükk még a bepuhult csipszet is ropogóssá teszi!

41.jpg

42.jpg

Éjfélkor durrant a pezsgő, koccintottunk. Még ettünk egy-egy kis tányérka lencsefőzeléket, de arról már (tán az elfogyasztott borok miatt?) nem készült fénykép.

 

Nem fújt fel a lencse ...

145 komment

Címkék: lencse hagyma citrom zsír mustár majonéz római kömény cukor lilahagyma fehérbors újhagyma lime szárított paradicsom salotta tejfel avokado mogyoróhagyma csilipaprika koriandermag füstölény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3114534852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.22. 15:56:08

@Andrass9:

Jó lesz, ha vigyázol az asszonyod titulálgatásával, mert ha ennyire sok botot birtokol, még majd előbb-utóbb rád rakja őket, oszt szaladhatsz.:D

Kumari aki Nilüfer 2019.01.22. 16:59:24

@kocsmagomba: Ami nem fehér toros, az nem is toros..az valami más:D Mi soha nem tettünk paprikát a toroskáposztába( de, egy piros csípős csövet, de az nem színezte el). Meghökkentem, mikor egyszer egy piros cuccra mondták, hogy toroskáposzta.

kocsmagomba 2019.01.22. 17:31:28

@látjátok feleim szümtükkel: :DDD kökénygallyal kell verni az ilyet, nem is bottal!

@Kumari aki Nilüfer: na ugye, hogy ugye! :)

kocsmagomba 2019.01.22. 17:42:38

@kobold63: azt gondolom, hogy nyugodtan fogjál hozzá kínai káposztából is, neked tetsző technikával, mert saját gyártásban minden jobb, mint a bolti vagy a semmilyen. Sok éve lehetett kapni itthon a Tescoban németnek titulált fehérboros káposztát nagy dobozos konzervben. Aha. Ki is kopott egy éven belül a kínálatból, mert még rosszabb volt, mint a vecsési hamisítvány, amivel elárasztották Magyarországot. Utóbbi sem megy le a torkomon.
A távol keleti savanyítás pedig ősi kultúra, nagyon tudnak ott is.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.22. 18:27:11

Az a bors cucc, na az büntetésnek is elmegy...utálatos volt nagyon, viszont a multkor vettem lilakáposztát, párolva, készen, az jó volt..sajnos, a márkát nem jegyeztem meg..sajnálom, mert vésztartaléknak szoktam spájzolni, mikor hirtelen kellene..mindig van itthon többféle bab, kukorica, gomba stb konzerv,meg mirelit zöldségek, nehogy meg találjunk pusztulni élelmiszerhiány miatt:D
Savanyú káposztával is nagyon meg lehet járni, de a józsai piacon egy árus szokott hozni házit, az biztos, hogy nem józsai, vagy böszörményi, vagy újvárosi, na, az igazán finom.nincs mindig, ki kell fogni,de akkor nem szabad kihagyni.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.22. 18:28:15

@Kumari aki Nilüfer: boros..nem én lennék, ha egyszer nem írnék el valamit..

kobold63 2019.01.22. 18:40:29

@kocsmagomba: Itt is árulják azt a német szörnyüséget, mi lengyel gyártmányú mellett kötöttünk ki, az ehető. A távol keleti savanyitást, kimchit én nappa káposztából csináltam leginkább. Amikor kóreai barálnőmtől tanultam, akkor rendes káposztából, de az munkaigényesebb volt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.22. 19:19:19

@Kumari aki Nilüfer:

Az 1882-ben született nagyanyámnak az apám mindig csinált külön papika nélküli kolbászt, mert ő csak azt ette meg. Nyilván így tanulta. Apám magunknak is sokáig ilyet készített, aztán kezdett bele paprikát is tenni, mert bizony a paprika nélküli lassabban szárad, érik, ezért sokáig kell várni, míg ehetővé válik.

Szerintem a töltött káposzta fehéren is pont olyan finom, mint paprikásan. A fő ízt nem az adja, hanem a húsok, és a káposzta.

Dikusz 2019.01.22. 19:45:40

@Andrass9: Akkor kérek engedélyt irigykedni! :)))
Meg egy kis töltöttkáposztát is...

Dikusz 2019.01.22. 19:50:21

@Andrass9: Én maximum a Hattyúk tavából a kavicsokat tudom eltáncolni. :)

Dikusz 2019.01.22. 19:52:33

@Andrass9: Jó lesz, ha vigyázol, nehogy bejöjjön @látjátok feleim szümtükkel: jóslata.:)))

trux77 2019.01.22. 19:56:09

@Dikusz: Becsatlakozom a tó szerepére, és mehetünk díszletnek :DD

kocsmagomba 2019.01.22. 20:09:21

@látjátok feleim szümtükkel: nem töltött, hanem torosról beszéltünk. ;) Hozzávalók: disznó orrától a farkáig, bőrök, húsok, porcok, csontok és rezgők, és apró savanyúkáposzta. Ilyenkor fontos különbség, a pirossal szemben, hogy egy kicsit se legyen pörköltszerű, vagy székelykáposztára emlékeztető. Mert ez egy tradícionális disznóvágós másik étel. Más ízű, nekem elhiheted. Igazából nagyon egyszerű, de csodás étel. A következőt lefényképezem, lesz még ebben a szezonban.

@kobold63: irigyellek, én koreai barátnő(k) hiányában csak elképzelni tudom, pedig szívesen kóstolnám eredeti forrás alapján

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 20:23:22

@Dikusz: @trux77: Pukkadjatok meg :)))) Leköptem a képernyőt, úgy nevettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 20:24:43

@Dikusz: 45 év együtt: azért már ismerjük egymást :) Ráadásul ezt soha nem is hánytam a szemére, mert mehettem más kislányokkal táncolni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 20:27:52

@kocsmagomba: Elkövettem azt a hibát, hogy vettem a kispiacon a "vecsésiektől" csalamádét. Aztán hallom, a következő vevő kérdezi: ugye nem cukorral édesítenek? Mire az eladó: Ó dehogy, Nátrium szacharint használunk ... Majdnem visszavittem a csalamádét. Itthon leöntöttem az összes levét, és feltöltöttem a Jalapenora készített csípős lével. Mindjárt ehetővé vált!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 20:29:27

@Dikusz: Igérem, hogy a legközelebbi adagból kapsz! Nem holnap lesz, de még rengeteg a káposzta a hordóban. De csak, ha megtanulod az angolkeringőt (az a legegyszerűbb).

Kumari aki Nilüfer 2019.01.22. 20:36:17

@kocsmagomba: Úgy-úgy..nálunk a toros húsát akkor "szedték, mikor a disznót elkezdték szétkapni..anyu ment a tállal.és innen-onnan lenyesetett egy kis darabkát..a nyaka körül, egy kis bőröst, stb..ahogy írod..és az ment zsírban sütésre a sparheltra, hagymásan, sok fokhagymásan, előbb puhára, majd zsírjára sütve, Közben a lerbe( sütőbe) betolta a tepsi savanyú
káposztát. és néha keverve, zsírosan megsütötte, világosbarnára. A végén beletette a húsos nagylábasba, és még átpirította, babér, szemesbors természetesen ment a káposztával:) anyukám kicsit túlzsírozta, én ennél
soványabban csinálom, de az íze...hmm...

de a barátnőmék pl, a krumplistésztát is fehéren ették, tészta főzve, rá a főtt és zsíron átforgatott, de nem pirított krumpli..azt sem tudom, hagyma volt-e benne.

@látjátok feleim szümtükkel: Persze, ettem ,ás olyan ételt, ami nálunk paprikás, máshol nem..Nincs azzal baj..kinek a pap, kinek meg a pap..lan:D

kobold63 2019.01.22. 21:13:26

@kocsmagomba: Te ne tudnád elkésziteni? Ha van az ázsiai üzletben a paprika reszelékük, mert az igazán kell hozzá. Olyan az állaga, mint a panko.

kocsmagomba 2019.01.22. 21:32:38

@Kumari aki Nilüfer: így volt, ahogy írod. Nem tudom, hogy érzed, de én, ha ugyanezeket a húsokat paprikásan készítik el, nehéznek érzem, megüli a gyomromat, káposztásan is, ha viszont paprika nélkül, akkor egy könnyed étel, pedig ugyanannyi zsír van benne, mégis azt érzi a gyomrom, hogy hazaértem, minden rendben van, tisztára megnyugtat. Technológiailag ezt az ételt nem is célszerű paprikázni, hiszen sült húst párosítunk sült, ténylegesen sült káposztával, paprikásan ez odakozmálna szerintem. Bár az egyszerűség kedvéért manapság inkább párolgatom a káposztát, nem zsírban sütöm, mégsem esne jól paprikásan.

Kis színes történet: fiam két éves volt, alig érte fel az asztalt, ahol toroskáposztát zabáltunk, de jött az illatra, nagypapa ölébe ült és befalt egy nagy adagot a zsíros káposztából, bőrösen, szalonnásan. Gond nélkül. Két évesen. Addig se tiltottuk semmitől, amit megkívánt, de onnantól minden kajakódot töröltünk a neveléséből. :) Elnézem a sógorom 8 éves gyerekeit, összevágott kis sonkácska a tányéron, 2 éves korukban az anyjuk lebaszott engem, mert almát kívántak vacsora előtt és én adtam nekik. Az akkori vacsorájuk kis bolti sonkácska... hülyeségnek nincs határa, mennyire kiszolgáltatott tud lenni egy gyerek a szülői hülyeségnek. Nem biztos, hogy érthetően írtam, de nem is akarom ragozni.

kocsmagomba 2019.01.22. 21:34:15

@kobold63: nekem kell az, hogy lássam, érezzem az ízét eredetiben, azok az ételek sikerülnek jól...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.22. 22:08:45

@Andrass9: Csütörtökön nordic walking edzésre vagyok hivatalos. Múlt héten is lett volna már, de éppen előző este lázasodtam be négy napra.
Tegnap 17.00-től ma reggel hatig főtt egy jókora fél disznófej fűszeres lében. Ma délután kicsontoztam, bőven megkentem egy csilis, pirospaprikás, borsos, fokhagymás, korianderes, kicsit sós, abalével krémesített keverékkel, frissen tartó fóliával nagyon szorosan feltekertem, kiszurkáltam, hogy a levegő kimenjen belőle. Holnapig a hűtőben áll, aztán szelek belőle hideg ebédnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 22:29:09

@kocsmagomba: A nagylyány jól tartja az unokáinkat: két évesen kétmarokra eszik a szusit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.22. 22:30:42

@Waka: Feleségem sokat jár nordic walkingozni. A kocsiban mindig benn vannak a botok. Engem erre nem tudna rávenni, de egy swing vagy boogie - na az jöhet!

Dikusz 2019.01.22. 23:10:12

@trux77: Az szép lenne! :))))
Mert a mi esetünkben az lenne a valószínűbb, hogy a kavics nagyobb lenne mint a tó... :)))

Dikusz 2019.01.22. 23:22:31

@Andrass9: Inkább a hortobágyi egylábast járnám el.
Ugyan fogalmam sincs hogy kell, de az én tánctudásommal úgyis mindegy volna. :)

Egyetlen egyszer (akkor is már későn,'97-ben) kezdtem el táncot tanulni. Rövid ideig jártam magántanárhoz, a Széna téren, a Mamuttal szemben lévő házban lakott a tánctanárnő. Állítólag a Kapás utcai tánciskolában tanított, ő volt a legszigorúbb tanár. Nagyon sajnálom egyébként, hogy nem tanultam meg táncolni, pedig amikor fiatal voltam, volt egy pár jónevű tánciskola Budapesten. Az egyik a Kapás utcai, egy volt a Zichy utcában, egy a Majakovszkij utcában, egy pedig a Móricznál. Egyikben sem kerültem az ajtón belülre, csak látásból ismertem őket.

kobold63 2019.01.22. 23:35:39

@Andrass9: A nordic walkot hátfájós, gerinc problémákkal kapcsolatos betegeknek dolgozták ki eredetileg. Nagyon jól elvesz a derékra, a hát alsó részére nehezedő teherből, erősiti a karokat, a váll ívet. Én még a vásárlóközpontokban is használom, ha rászorulok oda menni. Budapesten még 10 éve kaptam az idétlen megjegyzéseket, hogy sízni megyek-e? Azóta javult a szemlélet.

Dikusz 2019.01.23. 05:40:46

@kobold63: Ha bevásárlóközpontban még nem is láttam nordicozni, de utcán már nemegyszer. Manapság már nagyon elterjedt. A túratársaim között vannak olyanok, akik ilyen klubokba járnak. Hetente egyszer találkoznak, és sétálnak.
Húsz évvel ezelőtt egy túrabarátomtól kaptam túrabotot. Hasonlóan nézett ki (nem volt összecsukható), mint egy nordic walking bot. Még a tőrázók is megjegyzéseket tettek ránk. Azóta 10 emberből kilencnek van túrabotja. Teljesen másképpen használjuk, mint a nordicot. Túrázásnál nincs szabályos bothasználat.

Viszont az egyik alkalommal mesélte a túratársnőm, hogy azt mondta az "edzőjük", hogy nem érti, mi lehet a túrázásban a jó. Lassan mennek, és nem használják jól a túrabotot. Meg kell, hogy mondjam, egészen kiakadtam. Mondtam volna neki a kevésbé finom véleményem.

kobold63 2019.01.23. 07:37:33

@Dikusz: nem akartam olyan hosszan részletezni azt a vásárlóközpontot, ahol kilométereket lehet gyalogolni, parkok között a parkolóba, stb.

Kirándulóbot, mászóbot vagy csak a jó kőrisfa bot, mindig ismert volt és használták.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 08:32:05

@kocsmagomba: Az unokám négy hónaposan nyálcsorgatva és tátogatva kért a resztelt máj: krumplipüréből.kapott, és bevádott egy rendes baba-adagot. nem mondom, hogy nem volt bennünk aggodalom,de végre a rossz alvó gyerek tele hassal akkorát aludt, mint előtte soha:DD Más baja nem esett. O@Waka: nnantól kezdve az anyatej mellett(a mit majd 3 éves koráig kapott) mindenevő lett. Ma is az, nem válogat,és nincs semmi allergiája( laktózérzékeny, de miután a család mindkét ágán gyakorlatilag mindeni az, ez genetikus)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 08:34:48

@Kumari aki Nilüfer: namost a Waka hogy került bele a mondandómba, rejtély...

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 08:36:00

@Waka: ezt akartam, csak nom oda, ahova ment..ezt a főtt fejet úgy írtad, hogy csoroga nyálam..meg fogom csinálni előbb-utóbb. (csak ne lenne neki szeme meg foga...)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 08:37:23

@Dikusz: Én fejben fantasztikusan tudok táncolni BÁRMIT .DD A gyakorlatban lemerevedik a lábam, mint aki megbénult. Valami pszichés gát lehet..fene tudja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 08:55:02

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is ez volt a bajom a fejjel, pedig finom volt. Régebben mindig volt a madarasban, de mostanra annyira lezüllött, hogy legfeljebb útszóró sót megyek oda venni.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 08:58:13

@Andrass9: Fejet én tudnék venni a Péteria Úti hentesnél, meg ugye Józsán a Kurucznál, ha előre szólok, hoznak..de ugye néz meg harap..:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 09:17:29

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem a Kurucznál lehet kérni, hogy fogatlan-szemtelen fejet csináljanak neked :)

kocsmagomba 2019.01.23. 09:32:32

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Hát, a fogával nincs mit kezdeni, legfeljebb megmosni neki, de a szemét főzés előtt kivágom egy megfelelő késsel. A halakét is mindig. Engem inkább a füle (belső fül) zavar és az orrnyílás fejben végigfutó szakasza, az itt esetleg megbújó dolgok miatt. Ezeket kivágom, ellenőrzöm, kimosom, aztán irány az abáló lé.
Vagy az is nagyon zavar a bőrös cuccoknál, ha nem pucolják meg rendesen, azaz szőrös, akár forrázott, akár perzseltről beszélünk. És akkor már hiába próbálod leégetni, lekaparni otthon a szőrt. Csak az elmúlt évben jöttem rá, ha vásárláskor benézek egy ilyet, akkor mi a megoldás.
Gillette! Egyszer használatos, eldobható, 2 vagy 3 soros műanyag foglalatú Gillette borotva. A reklám nem hazudik ez esetben. Olyan lesz utána a disznóbőr, mint a babapopsi. Mármint olyan sima. :)))

@Waka: Jó étvágyat! Én a koriandert kihagyom, de hamarosan nálam is ez lesz, talán hétvégén.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.23. 09:38:13

@Kumari aki Nilüfer:

No ezt nem értem. Laktózérzékeny gyerkenek 3 éves koráig tejet adtak?

kocsmagomba 2019.01.23. 10:02:08

@látjátok feleim szümtükkel: Kezdetben van elég laktáz enzimünk! Főleg éppen az anyatejes időszakban. Ilyenek vagyunk mi emlősök. Utána szűnik meg akár teljesen a laktáztermelés, és onnantól súlyosbodik a laktózérzékenység. Vagy az emberiség kis százalékában élethosszig megmarad a laktáztermelés, nem áll le, ők életük végéig ehetik. Szóval ez nem allergia, az emberiség tagjai változó mértékben tolerálják az anyatejes táplálás után a tejcukrot. Sok olyan laktózérzékeny ismert, aki akár az első évtizedeiben nagyobb gond nélkül eheti, de idősebb korára "tejkerülővé" válik. Tehát korral előrehaladva súlyosabb tüneteket okoz.
Tehát az intolerancia valóban lehet genetikusan öröklött. De az évek alatt elfogyasztott laktóz hozza ki igazán.
hasfájós csecsemőnél gondolni kell erre, és minél hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást, ezzel a laktóz lecserélését, lásd Kumari példájában a resztelt májtól és krumplitól megnyugvó gyerek.
Régen is voltak ezek a tejkerülő idős emberek. Az újdonság a dologban megint a modern élelmiszeripar bűne: minden szarban benne van a laktóz adalékanyag, tejpor formában sokszor, lisztjavító keverékeken át, magvas rozskenyérben, hiába kovászolt, virsli, parizer, LIDL-ös húskonzerv, mangalica zsír (vazze...) hagyjuk, mert csak felhúzom magam, ez mind hozzájárul a minél korábbi laktózérzékenység kialakulásához, kimerül a szervezet. Rohadjanak meg.

Topy 2019.01.23. 11:01:56

@Andrass9: "az életben mindent ki kell próbálni, kivéve a vérfertőzést és a néptáncot" ;)

Dikusz 2019.01.23. 12:08:59

@Kumari aki Nilüfer: Így vagyok vele én is, egy helyre járhattunk tánciskolába, és a tanárunk is ugyanaz lehetett.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 12:30:34

@látjátok feleim szümtükkel: az anyatejre nem volt laktózérzékeny:D a tehéntejet nem bírja, és az abból készített laktózos cuccokat

Kumari aki Nilüfer 2019.01.23. 12:34:03

@kocsmagomba: Így, ahogy írod,,nálam az epekőműtét után robbant be, addig nem volt baj a tejjel..most nagyon kicsinál, eleinte nem tudtam, mi a bűnös, aztán áttértem mindenből a laktózmentesre, és lekopogom, a tünetek 90%-a megszűnt..a többi meg olyanoktól van, amit epe nélkül nehéz emészteni. Viszont szeretem...

kobold63 2019.01.23. 13:26:11

@Waka: Te mi mindenre veszel rá minket. Én is csatlakozom talán, ott van az a két szép fél fej a hűtőben, a disznósajtba majd veszek néhány nyelvet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 15:44:52

@Kumari aki Nilüfer: Ilyenkor vetik be a kecsketejet. A kisunokámnak is azt kellett adni, mert a tehéntejet nem bírta. Érdekes módon most naponta egy liter 3,5%-os tehéntej lemegy a torkán (2 éves).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 15:46:53

@kobold63: Bagoly mondja verébnek ...
Nem tudtam ellenállni egy csodásan megformázott pork shouldernek. Ez lesz a húsvéti sonkánk! És hamár mégis elbuktam a füstölésre, vettem 2 gyönyörű lehártyázott karajt is, ami együtt fog a pácban pihenni a tarjával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 17:29:13

@Topy: Akkor én a vérfertőzésre szavazok! Abban legalább van izgalom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 17:33:08

@Dikusz: A Kapás volt a legjobb tánciskola a 60-70-es években (és nem azért mert én is oda jártam!) Egyszerűen sikerült nekik a fiatalokat is becsábítani!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 17:34:19

@Andrass9: Pontosítok: már a sóban pácolódnak. Holnap kell még kb 2 kilónyit vennem, hogy kitöltsék a dobozt!

Dikusz 2019.01.23. 19:31:53

@Andrass9: Az a tanárnő, akiről írtam az előbb, akkoriban tanított ott. Híresen szigorú volt.
Ismerősöm a Majakovszkíj utcaiba járt. Még ő is azt mondta, hogy a Kapás utcai volt a legjobb nevű iskola. Meg azt is mesélte, hogy semmiféle taperolás nem volt engedélyezve, kitiltották a táncsuliból azt, aki megtette. Külön néni figyelte az ifjúságot emiatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.23. 19:42:44

@Dikusz: Engem egy lányka se próbált ... :(

kobold63 2019.01.24. 11:12:43

@Andrass9: Vettél egy szép pork shouldert és most a karaj a tarjával ázik a pácban. Mit vettél akkor, pork shouldert vagy pork butt-ot(tarja). A letisztított karajt füstölve , egyszer csináltam, túl száraznak találtuk, még egész friss állapotában is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 11:56:43

@kobold63: Pontosítok: Picnick Pork Shoulder, ami itthon a tarja és a hozzá csatolódó első csülök együtt. Szerintem. De ettől még nagyon könnyen lehet, hogy nem az. A lényeg, hogy egy mini sonka a disznó első lébéból :)
Mi rendszeresen veszünk a fóti hentestől füstölt karajt, ami puha és szaftos. Valami ilyet céloztam meg sajátkezűleg. Tavaly volt egy, de úgy elfogyott, hogy nem is emlékszem rá!
Akkor is te vagy a bűnös!!! Még egy csontnélküli hátsó csülköt is találtam a csodahüttőben :)

kobold63 2019.01.24. 13:13:17

@Andrass9: OK, bűntársak vagyunk! Ahogy én tudom, a lapocka a csülökkel együtt a pork picnic. A tarja a gerinc felső része, a hosszúkarajhoz csatlakozik, ez a pork butt. A lapocka csontot lehet a lapockához vagy a tarjához is vágni. Próbálkoztam különböző részeket füstölni, a tarját zsírosnak találták a fiúk, a lapockát túl inasnak. Mivel egész combot veszek, abból nagyra hagyom a slusszát, azt szeretik leginkább. Szép, nagy szeleteket lehet vágni, szaftos is, a zsir a szélén van, akinek nem kell, levághatja.

kocsmagomba 2019.01.24. 13:17:23

@Andrass9: várjál, a tarjához elébb a lapocka kapcsolódik csak az alá a csülök, amit én nagyra becsülök...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 13:19:45

@kocsmagomba: Igazad van! Tévedtem!!! Ez a lapocka a csülökkel :)))

kocsmagomba 2019.01.24. 13:22:56

@kobold63: én egész hátsó fertályt füstölök, pontosabban füstöltetek, paraszt módra: köröm, hátsó csülök, egész comb, egyszóval féldisznóból indulva, medencecsont kivágva, kicsit formázva, egyben
azután füstölve darabolom, ahogy, amennyi kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 13:28:38

@kocsmagomba: Záli! Te most panaszkodsz vagy dicsekszel???

kocsmagomba 2019.01.24. 13:57:39

@Andrass9: mindkettő vagy egyik sem :)))

kobold63 2019.01.24. 14:52:07

@kocsmagomba: ezen a párás helyen nem lehet egészet füstölni, nem is hidegfüstölnek egyáltalán. Én csak extra tehetség vagyok.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.24. 18:27:41

@kobold63:

Füstölni még a trópusi őserdőben is lehet, csak meg kell találni a módját.
Tengerparton a halat is füstölik, márpedig ott igen párás a levegő. Persze nem úgy, mint ahogy nálunk füstöltek a kisházakban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 19:16:22

@látjátok feleim szümtükkel: A halakat MELEGEN füstölik, ami egész más, mint a mi hideg füstünk...

kobold63 2019.01.24. 23:44:39

@látjátok feleim szümtükkel: A hangsúly az egyben, egész comb hideg füstön készitése volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 09:15:19

@kocsmagomba: Mert azt úgy is kell!(Na, jó, a körmöt mi levágtuk, azt külön füstöltük..ment a káposztás paszulyba..

kocsmagomba 2019.01.25. 11:58:33

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: @kobold63: @Kumari aki Nilüfer: Félreértés sehol ne legyen. Régen apósomnál Debrecenben vagy kicsit később itt a szomszéddal magunk füstöltünk ilyen vastag húsokat is, minden egyéb mellett. 2-3 napig felváltva dolgoztunk. Mióta egyedül vagyok az ilyen műveletekre, és a füstölő házacskát is át kellett volna építeni, már nem magam füstölök. Kipróbáltam a hentesemet, ahol a húst veszem. Neki van ótómata füstölő szekrénye, falba építve, olyan mint egy lift a lépcsőházban, csak nem megy sehova, páratartalom, hőmérséklet, idő, füstkoncentráció beállítva. A füstöt zsákos, erre a célra forgalmazott, faforgács keverékkel csinálják. Megkóstoltam az eredményt és látám, hogy jó, ezért onnantól rábízom magam.
Tehát a húst megveszem, elhozom, magam sózom, majd visszaviszem füstölni. A sózásnál kell ügyelni a vastag, csontos húsoknál: én beinjekciózom sóoldattal, rendes injekciós fecskendővel, tűvel, mélyen a csont mellett, több irányból végig szurkálva.
Az éghajlat. Szerintem a sonka pár hétig szárítható ezen az éghajlaton, utána nem érdemes megvárni a penészt. Fel kell bontani, fel kell használni. (értem én, hogy régen, 100 évvel ezelőtt nem volt más lehetőség, mint végtelenül, aratásig tárolni) Manapság van viszont fagyasztó. Ki kell használni, jó lesz az eredmény. A sonka legjobb állapotában a fel nem használt részeket simán le kell fagyasztani. Milyen jó ősszel a bablevesbe elővenni a húsvéti sonkáról levágott csülköt. Vagy a töltött káposztába szintén a fagyasztóból elővenni a comb szálasabb húsrészeit, darálni vagy csak apróra kockázni a töltelékbe.
Más kérdés, ha valakinek van lehetősége a sonka szárítására, érlelésére, van olyan helye, ahol tárolni tudja. Télen-nyáron. Mondjuk fűthető, vastag vályogfalú épület szalmatetővel. Van erre példa, de nem sok. Én próbáltam, de nekem marad a fagyasztós megoldás. Én is tanulnék szívesen a Sonkamestertől, de se pénzem, se időm rá.
www.sonkamester.hu

kobold63 2019.01.25. 12:18:35

@kocsmagomba: Befecskendezed sós vizzel? Többet már ne is mondj!

kocsmagomba 2019.01.25. 12:36:44

@kobold63: szeretném megkérdezni, hogy mi bajod ezzel? >:(

kocsmagomba 2019.01.25. 12:52:57

@kobold63: mert vagy egyrészt elmondod, és akkor megbeszéljük, úriember az úriasszonnyal, ellenkező esetben simán csendben vagy és elfogadod a véleményemet, módszeremet.

Amit írtál, arra semmi szükség, már meg ne haragudj! >:(
Ha csak rosszkedvet akartál nekem, sikerült, lépjünk tovább.

kobold63 2019.01.25. 13:07:56

@kocsmagomba: Ne érzékenykedj, kérlek. Neked jogod van a véleményedre és módszeredre. Nekem is az enyémre.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 13:13:44

@kocsmagomba: Mi otthpn egy rohadt nagy fateknőben sóztunk. Sonka alulra, szalonna felülre, MInden egyes darabot alaposan bedörzsöltünk darált, forró vízzel pépesített fokhagymáva( olykor sok kiló fokhagymával), majd vastagon sózó sóval( ez kimért nem hófehér, tehát kezeletlen konyhasó volt,de nem az útszóró!!!!! a helyi szatócsboltos direkt hozatta disznóvágásra, mikor meg már az öcsém csinálta, sima adalékmentes konyhasóval), majd egymásra rakva, hézagmentesen, ahogy lehetett, soook sóval megszórva, Az öregek szerint a szalonnát nem lehet túlsózni, annyit vesz ferl, amennyi pont eléág. Így állt egy hétig, csak sóban. Utána anyukám langyos forralt vízzel felöntötte, hogy ellepje,. Ebben forgatták, hetente , de ekár gyakrabban, a sonka mindig alul maradt. 4 hét után a szalonna kész volt, szikkadt, majd mehetett a füstre, A sonka maradt 6 hétig. Ismertem olyat, aki különféle gyógyfüveket is rakott a felöntőbe, igen finom kreálmányok lettek, de mi nem tettünk bele. Sonka is szikkad, majd megy a füstre. előtte azonban-hogy teljesebb legyen az lvezet, bekenjük őrölt paprika krémmel, ami paprika,forralt langyos víz,krém állag, rákenni, mindenhova.Ez a sváb mód, a vállaji sváboktól tanulta a mi falunkkban a nép, mert látá, hogy igen jó. Aki debreceni, a Péterfián, a Kiegészítő parancsnoksággal szemben, a ott a z Ajtó utca körül a villamosmegállóval szemben van egy húsbolt,lehet jót venni, ők Mérkről (valójában Mérk-Vállaj, összenőtt a két falu) hozatják a sváb szalonnát, kolbászt, és a sonkát, amit maguk csinálnak(azt külön kell kérni, de van sváb is)..az íze majdnem házi. MAJDNEM:) olyan jó sose lesz:)))

Így mi nem injekciózunk, de be kell valljam, bizony egy 200 kilós hízó combjánál a csont körül igenis voltak gondok, húsvétra az én gyerekkroromban ekkorákat nem is akasztottak a kamrába, csak olyan kisebbeket, amit biztos, hogy átjárt a só, És igen, én is fagyasztom..most is van , egy rendes háztatrtásban kell legyen némi füstölt áru vésztartakákban. lehet, holnap egy kis káposztás paszulyt nyomok:DD Tarkedlivel!! isten tudja, mikor sütöttem..Jesssz!!!

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 13:19:14

A szalonnát is bekentük paprikával, természetesen:D

kocsmagomba 2019.01.25. 13:24:49

@kobold63: már nem vagy abban a helyzetben, hogy elhallgasd a te véleményedet! Mivel úgy szóltál hozzám, ahogy tetted. Érted? Várom a kifogásodat! Meg szeretném veled beszélni. Az nem működik, hogy leszólsz és utána vagy csendben. Vagy előtte lettél volna csendben vagy elmondtad volna nyíltan, hogy mi a bajod. Ismétlem ezen túl vagyunk, nem vagy abban a helyzetben, hogy terelj!

kobold63 2019.01.25. 13:32:30

@Kumari aki Nilüfer: Végre valami jó recept, még időben jött, kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.25. 13:37:58

@kocsmagomba:

Oké, lépjünk. Veszel egy nagy vájlingot, és abba berakod a sonkát, mérés nélkül jó sok sót dobálsz rá, majd hideg helyre teszed, nem árt neki a pára sem, mert a só megvédi. A hús a sótól levet enged, ami szintén nagyon sós, ezt naponta egyszer rá kell locsolgatni a húsra, ez segít a sólének behatolni a húsba. Ezt a locsolgatást jó sokáig kell csinálni, és 3-4-5 hétig kell a húst sóban tartani. Ekkorra a leve elpárolog, ha nem akkor vége felé már le kell szedni a hús alól. Apám a füstölés előtt nem mosta meg a sonkát, így a külsején maradt valamennyi só. Erre azért volt szükség, mert akkoriban nem volt szúnyogháló, és bizony a légy óhatatlanul bejutott a kamrába is, és ha nem volt elég sós a hús, bizony rá rakta a petéit. A sós húst viszont nem szerette ( mostanában felént már légy sem nagyon van, mert megszűnt az életterük ). Ezt a sonkát főzés előtt ki kell áztatni, mert annyira sós, de hajszál vékony szeleteket vágva nyersen nagyon finom.
Találtam egy modernebb módszerről szóló jó írást, tanulmányozd meg.

receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/25039

kocsmagomba 2019.01.25. 13:40:37

@Kumari aki Nilüfer: apám is odajárt, ahhoz a henteshez, isten nyugosztalja, majdnem haláláig, most is van olyan eset, hogy a fiamat elzavarom sós fehérszalonnáért a Péterfiára, mielőtt hazajön, mert ezek a félpalócok nem csinálnak fehéret, mindent felfüstölnek, még a jász hentesem se foglalkozik vele, mert nem veszik a népek. Furcsa megélni ezt a kultúrális különbséget! Na olyankor hozatok egy darab sváb paprikásat is a hentesedtől! :D
De mi is csináltunk annak idején.
Bekentem paprika krémmel, ahogy írod, azután a kenyeres bolti papírba csomagoltam a szalonna darabokat, mint a szaloncukrot. Úgy akasztottam a füstre. Ennek az volt az értelme, hogy a közvetlen alulról felszálló füst pernyéje véletlen fellángolás alkalmával se tapadjon rá a paprikára. Csodájára járt a szomszédom, mert a néhány réteg papír alatt megvolt a füstölt íz, nem akarta elhinni. :) Eh, mégiscsak átépítem a füstölőt, megszakadt a fala, kiengedi a füstöt, újra kellene falazni és mehetnének a szalonnák, míg bele nem döglünk.

kocsmagomba 2019.01.25. 13:48:28

@látjátok feleim szümtükkel: miért gondolják egyesek, hogy engem kell füstölésből, pácolásból kioktatni?
Rejtély!
Egyébként erről van szó, ezt linkelted, ezért nem jó az éghajlatunk és a hosszú tárolás, te linkelted:
"4. Füstölés után figyelni kell a tárolásra: a sonkákat egyenként felakasztva, szellős, hüvös helyen tároljuk 10-18 °C -on, 60-70 %-os páratartalomnál. Az eltarthatóság a hús zsírtartalmától függ. A nagyon száraz sonka 2-3 hónap múlva kiszárad. "

Csók.
Problémája a mikrobiológiát tanult kolléganőnek van. Nem neked, nem nekem, nem neked velem és nem nekem veled.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 14:01:14

@kocsmagomba: Építs füstölőt..mi azért nem csinálunk pár éve saját szalonnát( a sonka annyira nem gáz, azt a keveset megveszem), mert nincs hol füstölni. Bérfüstölésból is lehetne gazdagodni!:)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 14:06:53

@kobold63: Biztonság kedvéért anyukámat megkérdeztem..így, ahogy mondtam, azzal, hogy 3-4 nap után kell leönteni, és a paprika só, paprika, víz, kémesen, de anyu szerint van, aki szárazon rászórja, de ez a pépes jobb:)És a légyeg..azt mondta anyu, jelentdsen ez bármit, egy disznó füstölt dolgaihoz másfél kiló fokhagyma kell, a magyarból..a kínai gyengébb.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 14:09:50

@látjátok feleim szümtükkel: ezt a megmosni...húúúú..ez új, sose hallottam.Biztos, hogy mi nem mostuk soha..sőt, mint írtam, a paprikába is ment só. anyu most mondta..81, ó már kitapasztalta:D.

kobold63 2019.01.25. 14:55:33

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm a fáradozásodat. A fokhagymáról már lekéstem, de néhány darabra kenek paprikát a füst elött.

kocsmagomba 2019.01.25. 14:55:39

@kobold63: valamit kurvára félreértettél szerintem, jobbik esetben, és én nem fogok leakadni arról a problémáról, hogy indoklás nélkül leszólhatsz itt engem! De nincs mentséged, most már mondd el, még akkor is ha félreértettél. De nem adok egérutat ezzel. Mert ha gondod van velem vagy a módszerrel, annál inkább szólnod kell. Mit képzelsz? Meg kell beszélni, nehogy valaki itt még félreértse és egészségkárosodást szenvedjen. Felelősségünk van. Nos?

Másoknak. Azon is érdemes elgondolkodni, a csont melletti részek beinjekciózása kapcsán, hogy régen egy paraszt vagy polgári udvarban nem álltak rendelkezésre eszközök. Nyilván nem nyitották meg késsel a húst, hogy beszórják a sót. És nem hívtak orvost sem a művelethez. De ahogy Kumari is mondja, a vastag húsok sózása körül megvolt a probléma. Mostanában különösen kerek fenekű disznókkal találkozni, régen nyurgábbakra emlékszem. Most a parasztsonka vastagabbnak is tűnik mindig, mint a régi fajtáknál.
András írja, hogy lapockába szeretett bele, azt sózza. Azt a húsdarabot, ahogy elképzelem a méretét, én sem injekcióznám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.25. 15:36:20

@kocsmagomba: Szerintem állj le. Mindenkinek joga van hallgatni :)

kocsmagomba 2019.01.25. 15:38:59

@Andrass9: és engem indoklás nélkül leszólni... értem. :(

kocsmagomba 2019.01.25. 15:47:10

@Andrass9: küldtem eddig 2 mailt a tudjukki@tudjukki.net-re remélem megkaptad

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.25. 17:25:00

@látjátok feleim szümtükkel:

Kobolnak akart menni. Ha te kioktatásnak veszed, akkor az a te bajod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.25. 17:30:36

@kocsmagomba: Levél nem jött, viszont a kommentjeidet személyeskedés miatt kitöröltem. Téged senki nem szólt le, félreértetted a mondatot.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.25. 17:33:42

Én nagyon szívesen tanulok mindenkitől, mert a jó pap is hóttig tanul. Nem tudhatunk mindent, és a minden mellett is akad néha újdonság.

Kucsmagomba sokat szeret írni, ami vagy teccik valakinek vagy nem, de szerintem nem akart senkit, koboldod sem bántani. Én egyikőjük hangnemében sem találok semmi kiveti valót, ezért nem értem a villongást. Kobold ne érzékenykedjen annyira, mert senki nem bátotta. Egyébként meg ebben a kocsmában a kés dobálása tilos, kocsmáros már régen megmondta. Csak enni szabd a késsel, no meg dolgozni.

Tudjátok majd ha ti sem bírjátok megenni a finom sonkát, akkor befogjátok...Addig meg ne egymást egyétek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.25. 22:13:25

@látjátok feleim szümtükkel: Jól szóltál!
Van itt egy kazal lilahagyma. Felapritani,,, valaki???
Én meg bezzeg társastáncra járok főzés helyett :)))

kobold63 2019.01.26. 00:30:47

@látjátok feleim szümtükkel: ha úgy érezném, hogy bántott valaki, akkor megvédeném magam. A kocsmában is kikerüljük a kötöszködőket. Nem megyek bizonyos szint alá.

Fenchurch68 2019.01.26. 11:39:54

@kobold63: Nem véletlen, hogy Gomba hosszas pihenő után tért vissza, nem mindenki szereti a stílusát, de hát erre való az a kis középső görgő az egéren :)
Nekem egyébként nagyon izgalmas, amiket írsz, mert ugye az ember már csak olyan, hogy megingathatatlan alapvetésnek tekinti, hogy négy évszak van, nyáron meleg, télen hideg, satöbbi, de mivel ezt lassan illene átértékelnünk, nagyon sokat lehet tanulni olyanoktól, akik más klimatikus (és persze szociális meg egyéb) viszonyok közt élnek :)

kobold63 2019.01.26. 12:17:47

@Fenchurch68: Köszönöm, jól esett. Szerencsés vagyok, hogy a Élet ide vetett, ennek az országnak, otthonomnak kivételesen szép és kellemes részére. Napsütés (kop-kop), 6-8 C, ehelyett lehetne Toronto vagy Montreal és minusz 30. Különben azok is csodálatos városok, de most az időjárás volt teritéken. Hazámnak meg a tavasza gyönyörű, ami itt alig van.

kocsmagomba 2019.01.26. 12:21:20

@Andrass9: furcsa vagy újabban, te nem találsz emailt? A spam mappádat nézd át!
Kicsit hihetetlen, hogy elfogadjátok az ok nélküli bántást. Kobold még egyszer sem magyarázta meg, hogy mit miért csinál füstölésnél. Nem írta le a módszerét, csak beszólt az enyémre, tudatlanul mindezt, megbeszélni sem hajlandó.
Röviden azt írtam Andrásnak, hogy végképp megerősített a csordaszellemetek. Eddig voltam bizonytalan.
Kérlek benneteket, hogy ha bármikor, bármilyen regisztrációval visszajönnék, emlékeztessetek erre az esetre.
Talán szümtükben csalódtam a legnagyobbat.
Köszönöm.
András! Ne várj emailre, a receptjeimet, amiket ide írtam töröld! Köszönöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.26. 12:33:16

@kocsmagomba: A rossz hírem kettős: A levelezőszolgáltatód nem képes biztonságos adatátvitelre az én szerveremre, tehát csak próbálkozik, de a levél nem jön meg (én csak titkosított átvitellel küldött leveleket fogadok, hasonló problémám még csak ezzel a szolgáltatóval volt).
A másik, hogy én nem fogok nekiállni törölni egy nyilvános szerverre feltöltött információt, mindaddig, amíg az nem "személyes adat". A recept az nem az.

Csak tájékoztatásul: én sem indoklom meg, mit miért csinálok, ha az nem oktató/tanácsadó jellegű munka.

Fenchurch68 2019.01.26. 12:52:29

@kobold63: Hát sajnos már jó pár éve itthon sincs tavasz, tavaly is a 60 centis hóból mentünk át egy héten át a 25 fokos kora nyárba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.26. 15:34:03

@kocsmagomba: Ha megkérhetlek, állítsd le magad. Valami nem gömbölyű a gondolkodásodban, amit szerintem valami professzionális segítséggel lehetne tisztázni, de ehhez az én képesítésem nem elegendő.

MadMary 2019.01.27. 00:47:10

@Andrass9: Mint nagyon-nagyon régi (malackarajos) időktől olvasó és extrém ritkán megnyilvánuló követőtök, csak annyit tennék hozzá: az agresszív dühkitörések és a paranoid téveszmék már jó egy-másfél évvel ezelőtt jelen voltak, amikor pl. „attilajukkaja” egyik ártatlan megnyilvánulására (kb. „Nem tudom, hol laksz vagy mi a foglalkozásod”) tajtékzó választ kapott, miszerint pizzaszelet/kocsmagomba tudja, hogy attilajukkaja III/III-as ügynök, aki szimatol utána és ravasz módon próbálkozik kicsalni tőle a személyes adatait, de mivel ő (p/k) alaposan ismeri az ilyesmit még a „kommunizmusból”, egy olyan szót sem fog kiszedni belőle, amivel a beazonosítása lehetővé válna. Véleményem szerint is szakemberre volna szükség… szomorú ügy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.27. 09:17:19

@MadMary: Az akkori paranoiás állapot eredményeképpen törölte ki a nickjét a blog.hu-ról, és csak most tért vissza, pár hete.
Kár, mert amúgy jó dolgokat csinált, sok tanácsot adott.

MadMary 2019.01.28. 02:49:32

@Andrass9: Valóban nagy kár. Őszintén remélem, hogy megfelelő segítséget fog kapni... "fingers crossed".