Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (28) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (29) Balaton (2) balzsamecet (9) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (203) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (6) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (60) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (41) csilipaszta (20) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (3) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (15) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (101) cukorborsó (6) cukorszirup (2) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (319) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (31) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (58) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (68) gyömbér (89) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (247) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (15) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (52) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (3) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (21) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (17) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (2) krumpli (118) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (25) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (36) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (41) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (90) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (115) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (22) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (121) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (181) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (32) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (48) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (6) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (21) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (47) tejföl (71) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (173) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (35) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (174) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (45) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Egy szülinapi vacsora: Tom Kha Gai és túrógombóc

2019.01.14. 07:00 Andrass9

Bár mindkettő szerepelt már, de a kicsilyány ezt kért szülinapjára. Tom Kha Gai - kókusztejes savanyú csirkeleves. Különben is minden alkalommal kicsit más az étel.

45.jpg
47.jpg

Most például csirkecombfiléből főztem a levest, mert azt találtam a csodahüttőben. Mivel családi ünnep volt, kiadós adagot készítettem mindkettőből.

Ráadásul szerencsém volt, mert találtam a csodahüttőben galangal gyökeret is, ami elengedhetetlen ezeknél a leveseknél és sajnos nem helyettesíthető gyömbérrel.

Elsőnek a csirkealaplevet készítettem el, amihez felhasználtam:

  • 3 csirkecombfilé
  • 1 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • 1 pici vereshagyma
  • 1/2 Guajillo csilipaprika
  • kis szerecsendióvirág
  • 2 girizd fokhagyma
  • 9 szem bors
  • 14 szem koriander mag (kb)

10.jpg

A csilit és a fűszereket megpirítottam egy pici teflonban - így jobban kijönnek az ízek és aromák, ezután teatojásba tettem. A kis tottyos (2,5l) lábasomba ment a megpucolt zöldség és a fej hagyma. Felöntöttem félig vízzel, majd a csilit is beletettem (ezt ki tudom vadászni a kész levesből, nem kell elrejteni). A csirkecombot felcsíkozva a lábasba tettem, feltöltöttem vízzel. 4 órán át gyöngyözve főztem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amíg a lé rotyogott, nekikezdtem a túrógombócnak:

  • 1 kg tehéntúró
  • 1/2 dl zsíros tejfel (25%)
  • 12 dkg búzadara
  • 6 tojás
  • 1 kk citromlé
  • 1/2 citrom héja
  • 4 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 tk vaníliáscukor

15.jpg

A tojásokat szétválasztottam, egy citromhéj felét belereszeltem, meg egy kanál cukrot is adtam hozzá. Megsóztam, és a vaníliáscukrot is beletettem. Robotgéppel habosra kevertem. Hozzáadtam a túrót, lassan összedolgoztam. Nagyon száraznak tűnt, belekevertem hát egy evőkanálnyi tejfelt. Végül belekevertem a grízt, és ment a hűtőbe 3 órára pihenni, hogy a gríz megszívja magát.

16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg

Mivel a kicsilyány ragaszkodott a csirkemellhez a levesben, gondoltam elférnek együtt is a fazékban. A thai levesek alapfűszereit szedtem össze:

  • 1 nagy csirkemell
  • 2 liter csirkealaplé (lásd fenn)
  • 2 doboz (2x125g) kókuszkrém
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 3 szál citromnád
  • 10 kaffir lime levél (frissen vettem és lefagyasztottam egy rakattal)
  • 1 ujjnyi galangal gyökér
  • 3 fej csiperke gomba
  • 1 lime
  • 1/2 lilahagyma
  • 1 duci újhagyma
  • pici csokor petrezselyemlevél
  • 1 kis csilipaprika
  • 1 ek saját csilipaszta
  • 1 ek ghí
  • 4 ek halszósz (só helyett)

22.jpg

A lilahagymát felkockáztam, majd megdinszteltem a kanálnyi ghíben. Hozzáadtam a nagy kanálnyi csilipasztát, meg egy nagy kanálnyit a kókuszkrémből, és összepirítottam. A galangal gyökeret milliméteres karikákra vágtam, a citromnádat meg klopfolóval megzúztam. Mind hozzáadtam a kókuszos csilipasztához, belekanalaztam a maradék kókusztejet is, majd lassan forraltam. A gombát és a csirkemellet is feldaraboltam. Ha már így benne voltam a vagdosásban, az újhagymát vékony átlós karikákra vágtam, és félretettem a tálaláshoz.

23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg
29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ideje felverni a tojás fehérjét egy csipet sóval és kiskanál citromlével. A kemény habot apránként belekevertem a pihentetett túróba. Így is pihentettem még egy órát - volt idő vacsoráig.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Leszűrtem a kókuszos levet, amiből a csirkemellcsíkokat visszatettem a fazékba. Felöntöttem az összes csirkecomblevessel (és stikában a combdarabkákat is a levesbe tettem). Ment utána a felaprított gomba és a juliennre vágott sárgarépa is, amivel pár perc alatt összefőztem. Ezzel a leves el is készült.

36.jpg 37.jpg 39.jpg 38.jpg

A túrógombóchoz 2 pohár zsíros tejfelt, egy citrom levét és két evőkanál cukrot készítettem elő. Feltettem a vizet is forrni egy kis sóval.

40.jpg

A citromot, cukrot és a tejfelt összekevertem, kézi robotgéppel simára dolgoztam. A gombócokat két evőkanállal megformáztam és kifőztem. Egy-egy réteg után pár szelet vajat is tettem rájuk a jénaiban, ami kislángon forrón tartotta - sőt egy picit le is pirította a gombócokat.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Nagy sikere volt a levesnek és a gombócnak is. Az ünnepelt az ázsiai tányérjaimon kapta a fogásokat, mi megelégedtünk a kék készlettel :)

46.jpg

Bár mindkét fogásból nagyon sok volt, mind elvitték magukkal a gyerekek!

38 komment

Címkék: tojás hagyma gomba túró citrom fokhagyma halszósz bors csirkemell cukor sárgarépa lilahagyma újhagyma gyökér lime tejfel kókuszkrém vaníliás cukor dara csilipaprika kaffir lime levél koriandermag csirkecomb filé szerecsendióvirág csilipaszta ghí citromnád galangal guajillo

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2314528688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.01.14. 12:15:56

Mindenképpen ennék belőle, nagyon finom lehet. Viszont van vele munka bőven.

kobold63 2019.01.14. 18:47:31

A gombócot kipróbálnám, elöbb túrót kell gyártanom. Mennyi ideig főzted, kb.?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.14. 19:47:21

Köszönök szépen!
Igazán impozáns menü. Lennék nálad kosztos. A kék tányér remekül harmonizál a gombóc színével.
Mondjuk, alaplének inkább valami csontos-bőrös részt választanék, úgy a blökinek is jut valami. :)
A gombóc második stációjánál - "Ideje felverni a tojás sárgáját egy csipet sóval és kiskanál citromlével." - szerintem a tojás fehérjét akartad írni.
Egyébként pöpec!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 20:51:57

@kobold63: Talán 3 percet? Amikor feljön, akkor még egy perc :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 20:52:50

@kobold63: Felétek nincs Farmer('s) Cheese? Mert az a túró :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 20:56:10

@Waka: Nyertél! Köszi, javítottam. Az még csak hagyján, hogy betűket tévesztek, de hogy egy tojás belsejét is összekavarjam ...

kobold63 2019.01.14. 20:58:42

@Andrass9: Nincs, de nagyon jót tudok csinálni buttermilk és tejszin keverékből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 21:23:09

@kobold63: Akkor tejfölt is tudsz csinálni :) Half&Half + 2 ek bolti tejfel. Szobahőmérsékleten kb 3 nap. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 21:25:40

Elkészült az idei első kocsonya: egy kis adag. 1,5 kg kocsonyacsomag, amiben két bőrkabát is benne volt :) 3 fél köröm, egy csánk, egy nagy farok és 40 dkg tarja (azt pluszban tettem hozzá)
11 órát gyöngyözött, majd lett 7 nagy tálnyi/doboznyi belőle. Feleségem már megevett hármat!!!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.14. 21:29:39

Főztem egy gyógyító csontlevest is a kicsilyánynak 4 kiló mindenféle (érsd: MINDENFÉLE) csontból, kevéske zöldségből. Lett 5 liter, amiből 3 litert besürítettem neki 1:3-ra, hogy haza tudja vinni, a többit lelkesen megette a család.
Nem tudom mi van mostanság, de marha fehércsontot nem voltam képes venni sehol! Végül lett marha oldalas. A 11 órás főzés eredményeként ez volt a kutyánk életében az első marhacsont, amit otthagyott ... De csak az oldalascsontot. Az összes többit betermelte.

Dikusz 2019.01.14. 22:04:24

@Andrass9: Nem vagyok nagyigényű, nekem elég lett volna a bőrkabát is.:)
Ha csinálok kocsonyát, akkor jókora adag bürkét is veszek hozzá, az még azelőtt megeszem, mielőtt belekerülne a kocsonyába...
Az oldalcsontot miért hagyhatta ott a kutya?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.15. 10:49:42

@Dikusz: Mert abban már csak calcium volt, semmi más - a 11 óra kimosta. Majdnem ugyanez történt egyszer egy nagyon sokáig főzött kocsonya után is. Hófehér csontocskák, minden a lében :)))

kobold63 2019.01.16. 03:51:57

@Dikusz: előszedtem a májas receptedet, de csak a hétvégén fog sor kerülni rá. Beszámolok, hogyan sikerült.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.16. 10:14:07

@Andrass9: Én a debreceni Auchanban rendszeresen látok marha fehércsontot, és velőst is..a csontokból sajnos nem tudok betárazni helyhiány miatt, de a velőst azért elég nagy tételben veszem, igencsak szeretjük előételként pirítóssal.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.16. 10:18:40

Dikusz, én vettem az Interspárgában valami belga májpástétomot, egy rúdból darabolva, az valami fenomenálisan finom, legalábbis szerintem, és nem egy ökör ára..én magam, azt hiszem, nem kezdek otthoni gyártásba, nagyjából kiszámoltam, olcsóbb a bolti, igaz, a fene se tudja, mi van VALÓJÁBAN benne.Viszont csak én vagyok oda érte, semmiképp nem szánom rá magam magamért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.16. 11:18:27

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom mifelénk mi történt, de egyre pocsékabb az összes bolt a környéken. Régebben minden volt a madarasban, de amióta a Kométa termékeit árulják húsáru címen, azóta ... Nyitottak egy mini hentespultot, de az vicc. Keresnem kell 10 km-es körzeten belül megközelíthető és minőségi hentest! Mégsem küldhetem a fiamékat rendszeresen Józsavárosba (a kislány debreceni) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.16. 11:19:27

@Kumari aki Nilüfer: Most éppen a bogotai májast esszük, ami akciós a Spárban, és igencsak ízes.

kobold63 2019.01.16. 12:35:22

@Andrass9: Ilyen hentesmunkával még nem találkoztam, te is élveznéd. A család ide küldte az itten nem gyakori hízott disznót, a rokon hentes vágta fel. Hivatalosan, az üzletükben, minden ellenőrzésen átmenve. Valami organic farmról, minden féle állatot lehet rendelni. Csodálatosan szortirozva, 8 nagy dobozban érkezett meg. Most izgulok, hogy ezt el ne rontsam. Van szép zsír is rajta. Azt mondták, 106 kg volt ez mind. Fejtől farkáig, kivéve a tüdőt, itt azt valami okból nem árulják. Nem tudom mennyi lehetett élve ez a röfi.

kobold63 2019.01.16. 12:58:37

@Andrass9: Rengeteg munka, elkélne egy kis segitség!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.16. 13:10:02

@kobold63: Most hagyjam itt a feleségemet egy disznóért????? (csak vicc vót, ahogy Dikusz írná:)

Dikusz 2019.01.16. 16:44:12

@kobold63: Remélem jól fog sikerülni, várom a beszámolót.

Dikusz 2019.01.16. 16:49:18

@Andrass9: Említettem az ismerős hentest, az nem játszik?

Dikusz 2019.01.16. 17:04:22

@Kumari aki Nilüfer: "Interspárga"..., ezt még nem hallottam:)))
A legközelebbi ilyen üzlet az Allee-ban van. Nincs nagyon messze, 1/4 óra villamossal, de nem járok gyakran oda, de legközelebb veszek egy kis kóstolót a belga pástétomból.
Nálunk sima Spar van, állítom a cég leggagyibb boltja. A saját márkás kenőmájasuk, amiből 50 dkg 200(!) Ft, jobban ízlik, mint a Pick kenőmájasa. Gondolom májból lehet benne a legkevesebb...
Azt már tapasztaltam én is, hogy az Interspar elég drága, de szerintem jó minőségű élelmiszereik vannak. A "Regnum" termékei meg kifejezetten jók szerintem. Mondjuk azt a Sparban is lehet kapni.

Dikusz 2019.01.16. 17:10:30

@Andrass9: :))))

Az előző hozzászólásomban írtam @Kumari aki Nilüfer-nek a Spar/Interspar "Regnum"-tőkehúsairól. Nem próbáltad még őket?

A madaras nálunk is gagyi lett, különösen a hentespult, a többi részlegük sem jobb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.16. 17:57:13

@Andrass9: Nálunk a Csarnokban az egyik húsboltban kapni Parasztmájast és Húsos májast. Mindkettő füstölt, valódi bélbe van töltve, a töltelékük kicsit rusztikusan aprított és isteni finom. Gyalog cca. 20 perc.

kobold63 2019.01.17. 00:52:59

@Andrass9: A haggis-t itt mint furcsa különlegességet emlegetik minden évben. Érthetetlen, mert ebben a nagy etnik keveredésben, ami itt van, végül is mindent megesznek, csak tudni kell hol keresni. Erre példa ez a disznó is, csak sikerült találnom 20 év után hízottat. Tüdőt is vettem már, a kinai hentesnél mindent lehet találni. Nem csak, hogy nem importálnak tüdőt tartalmazó készitményt, mint ahogy a link-ben irják, de az itteni vágásoknál valamit csinálnak forró vizzel, ez bemegy a tüdőbe, ezért nem szabad azt megtartani, -ezt mondták nekem többször. Hogy a kinai hogyan szerez akkor, az rejtély.

Más: fiam kezdett érdeklődni olyan ételek után is, amiket eddig nem evett meg, pl. kocsonya és vese velő. Két veséből hogyan tudom megcsinálni...? Kérek ötleteket, vagy 30 éve ezt sem főztem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.17. 07:25:08

@kobold63:

Két módon. Amennyiben lesz hurka abálás, abban a vízben meg lehet főzni a veséket is. Ebben az esetben egészben szokás a lébe beletenni, majd a főtt vesét szokták még melegen szétvágva kitisztítani ( ketté vágni hosszában és kikanyarintani a vese kelyhet ).

Én mindig nyersen tisztítom, megmosás nélkül ketté vágom, és éles késsel kivágom a belsejét, mutatja magát a kivágandó rész. Ekkor gyorsan leöblítem, megszárítom, majd a fél veséket ketté vágva vékony csíkokra szeletelem. Hagymákat ( vörös- és fokhagyma ) párolok, és arra teszem a feldarabolt vesét, födő alatt puhár párolom, a végén fűszerezem, ami nállunk só, és bors. Ha sok vese van nem kettő, akkor szoktam ezt a masszát mustárral ízesíteni és főtt rizzsel nagyon jó étel.

Amikor vesevelő készül belőle, a velőt is lehet megabálni, majd összedarabolva tenni a veséhez, de lehet nyersen leerezni ( vízbe mártva a hártyát szépen le lehet fejteni ), összedarabolni és párolódó veséhez tenni, majd födő alatt megpárolni, a végén födő nélkül kisé lepirítani. Kavargatást óvatosan kell végezni, mert a velő mélékony.
Van aki felvert tojást is tesz rá, főleg akkor, ha két vese-egy velő arányban készül, és többen szeretnének enni belőle. A vesevelő elbírja a silit és más fűszereket is. Ízlés kérdése.

Ma nálunk is vese-velő lesz, négy veséből valamint már megpárolt lefagyasztott velőből.

Vesét ritkábban tudok venni, velőt gyakran és szépet.

Tapaszalásom szerint az nyers egész vesét azért nem jó áztatni/megmosni tisztítás előtt, mert összeráncosodik a vízben, és nehezebb tisztítani.

kobold63 2019.01.17. 08:38:46

@látjátok feleim szümtükkel: Biztam a te segitségedben, nem csalódtam. A vese hagymás dinsztelését szoktam meg édesanyám főzte szerint, piros paprikával és borssal. A velőt úgy, ahogy irod, feketeborssal. A velőt külön szoktuk tálalni és a tányéron összekeverni.
Csinálunk hurkát késöbb, ki kell heverni az eddigi munkát. Ráadásul, a legrosszabbkor ért baleset, szallag szakadás a térdemben. Ülve tudok dolgozni, vánszorogni is a lakásban, de lépcsőzés és a füstölőhöz mászkáls az most nem megy.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.17. 09:02:48

@kobold63:

Gyógyulj meg gyorsan, és főzd meg a finom vesevelőt.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.17. 10:13:08

@Dikusz: Ahányszor beesek az Ispárba, mindig veszek húst..mert tényleg szép, friss(ha nem hétfőn megyek, hanem pl, szerdán), de nekünk hazafelé Debrecenből Józsára az elkerülőn a madaras meg a földalatti esik útba,a Metróban is meglepően szép és jó húsok és halak vannak..meg tengeri herkentyűk).A madarasban szép a marha, és van nyúl, birka, néha borjú és növendék, és csontok szintem mindig, velős is, fehér is, sertés húsos is mindig( és bőven hagynak rajta húst), és baromfi is, kivéve az egész libát..legalább egy éve nem láttam. darabolva van, egészben nincs, Rejtélyes.. De a Józsa-pláza mindig útba esik, szerdán és pénteken jó a piac is,, így a Kurucz is a repertoárban van:D ( a közeli úri negyedből is oda járnak piacra, a LIget lakóparki gazdagék) A zuram( az a jó ember) karácsonyra-erős felindulásból. még tatárbifszteket is vett a Kurucznál!! és -bár tojás nélküli változat, helyesen, egy veszélyforrással kevesebb- hirtelen felindulásból még aznap meg is vacsoráztuk:DDD

A vese érdekes. Otthon, disznóvágáskor soha nem volt vele bajom, de egy alkalommal hozott a szomszédasszony vesés rizst, mint az ő kedvencüket..a macska sem ette meg, olyan disznóhúgy szaga volt..vaqlamit rosszul csinált, az hétszentség. Velőt meg ott eszek, ahol elém teszik..mert szeretem, de hogy én hártyázgassam..annyira nem szeretem:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.17. 12:37:48

Még annyit a veséhez, hogy az összevágott tisztított vese főzés közben jellegzetes illatot áraszt, ami a főzés végre elillan. Aki ezt nem szeretné, annak a tisztítás után érdemes áztatni, kiázik a szövetekből a vér, és kevébé lesz illata főzés közben. Meg is lehet vízben abárolni, majd a lemosott vesét szeletelni és a hagymára tenni, így sem rossz.
Addig kell főzni kis lángon fedő alatt, amíg a hagymákkal szaftot nem képez, de meg is kell kóstolni a vesét, hogy elég puha-e, mert akkor jó.
Angol főzőműsorokban hirtelen megpirítják a vesét, és megeszik, de aki először készíti annak ez a módszer nem ajánlott. Egyébként meg az angolok zömében bárány vesét főznek, azt nem kell tisztítani, hiszen nem maradna belőle semmi, olyan kicsi, de ettől nagyon finom.

Fenchurch68 2019.01.17. 18:38:30

@Kumari aki Nilüfer: Ma délelőtti temetés-programot kiszellőztetendő hirtelen felindulásból beültünk ebédelni egy helyre, ahova egyébként nagyon ritkán járunk, és volt rántott velő, és annyira finom volt, hogy kénytelen voltam megenni a teljes bazinagy adagot - kb. ha a felénél hagytam volna abba, akkor lett volna pont elég :) de így nagyon takarékos kaja, mert ma már vacsorázni biztos nem fogok.
Örülök, mert nagyon szeretem, de ezt házilag én sem vagyok hajlandó barkácsolni, és eddig két helyen volt itt Miskolcon, az egyiken már egy éve nem tartanak, a másik meg nagyon messze van.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.17. 18:57:26

@Fenchurch68:

Érdemes pedig otthon is elkészíteni, sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a vese. A velő palacsinta meg kifejezetten szuper étel.

kocsmagomba 2019.01.17. 19:27:48

A sertésvelőt szokásom karaj szeletek közé rejteni, majd panírozni és kirántani. A velőt ugyanúgy készítem el, mintha csak pirítóssal enném, de ha van karaj és idő, akkor nagyon jó fogás lesz így belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.17. 21:00:08

Felénk éttermekben szokott lenni velővel töltött rántott szelet. Általában jók is.