Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (6) A1 marinád (4) A1 szósz (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (13) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (10) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (18) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (213) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (43) csilipaprika (42) csilipaszta (20) csilipehely (3) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (104) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (30) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (16) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (84) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (334) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (69) gyömbér (94) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (254) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (6) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (34) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (60) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (22) karamell (3) kárász (6) kardamom (20) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (22) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (62) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (19) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (124) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (31) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (83) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (69) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (60) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (30) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olivaolaj (98) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (39) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (117) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (31) pirítós (3) pirospaprika (57) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (27) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (34) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (56) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (126) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (198) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (34) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (36) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (51) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (70) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (76) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (181) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (101) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (19) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (28) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (33) zöldpaprika (59) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (3) zserbó (2) zsír (47) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Vilma néni háztartási tanácsadója

2019.01.05. 07:00 Waka

Asztalos Lacival a kedvenc kávézómban szoktam összefutni esténként. Bár a törzsközönség gyakran összejön az Egységben, legfeljebb egymás keresztnevét tudjuk, ehhez ragasztunk valamilyen ragadványnevet. Így lett szabó Józsi, aki tényleg szabó, debreceni Imi, buszos Feri, meg a Vasutas - akinek még a keresztnevét sem használjuk - szintén Józsi. Laci igazi jó kedélyű nagydarab magyar gyerek. Szeret jókat enni, nagyokat inni, és szeret az ételekről és a főzésről beszélgetni. Amúgy aranykezű mester, ki sem látszik a munkából, főként bútorokat készít és belsőépítészeti munkákat végez. Véletlenül se gondoljon valaki pozdorjából csavarozott konyhabútorra vagy szekrénysorra. Olyan fákkal dolgozik, sokszor a gugliban kell rákeresnem. (Tőle van a massarandubából készült vágódeszkám.) Nemrég például egy milliárdos súlyosan Jack Sparrow-függő gyermekének készített gyermekszobát. Egy kalózhajó hídját építette meg a szobában, kötélzettel, kormánykerékkel, ágyúval. Szóval, nem fabrikettel gurigázik. Mikor talákozunk, elmesélem neki, mit főztem éppen és tippeket adok, mit főzzön másnap. A bérelt műhelyében folyton ég egy hulladékfával táplált kályha (elég nagy hodály), a tetején pedig egy serpenyőben főzőcskél, mikor ideje engedi. Balaton-parti gyerekként a borászat, legalább is a borok a kedvenc témája. Gyakran hoz nekem könyveket a témában, mint a Pincétől az asztalig vagy a Balatoni borgasztronómia. (Ez utóbbiról majd még bővebben szólok.) Legutóbb aztán egy ritka kinccsel lepett meg. Özvegy Jakab Mihályné, született Karácsony Vilma könyve, azaz Vilma néni háztartási tanácsadója. A mű a háztartási-háztáji tudnivalók mellett szakácskönyv is egyben.
1956-ban jelent meg először százezer példányban és hihetetlen gyorsasággal elfogyott. Az októberi események miatt az újabb kiadás csak 1958-ban jelent meg, immár kibővített formában, Vilma néni újabb háztartási tanácsadója címmel.
A könyv kitűnő korrajz, remekül el lehet általa képzelni, milyen lehetett az élet hatvan évvel ezelőtt. A tanácsok többsége ma már megmosolyogtat minket, ettől függetlenül élvezetes olvasmány. Arról nem is beszélve, hogy jó pár olyan receptet találtam, amelyet eddig hiába kerestem. (Nem mintha gondban lennék az Internetes keresők használatával, csak éppen még a keresett étel nevét sem tudtam, a leírásból jöttem rá, hogy éppen arról van szó.)

vilma_neni.jpg

Szemezgessünk a tanácsok közül:
- A főzést tanulni kell, mert aki nem tud főzni, annak a jövedelem mindig kevés, sok anyagot elprédál, kidob, amiből tudással, leleményességgel még valami jó, tápláló, fogyasztható étel készülhetne. Pl. a leveszöldséget, amiből a rántottszelet készül (?), a birsalma vagy a barack letisztított héját annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük, aztán szitán átpasszírozzuk, kenhetjük kenyérre, süteményhez is jó.
- Az otthonodban mindig rendes légy, legyen konyhakötényed.
- Meglátszik rajtad, ha a tejpiacon árulsz, milyen tiszta gazdasszony vagy (ne ronggyal kösd be a tejfölöscsuprot, ne rongyba kösd a túrót).
- Ha napodat gondosan beosztod, mindenre van időd. Ne állj sokat a tükör előtt, nem kell a kapuban, meg a kútnál sokat beszélgetni, elkésel az ebéddel és nem tudod elvégezni a munkádat.
- A konyhában sokat meg lehet menteni takarékossággal, anyag- és időbeosztással. A dolgozó nőnek nehéz a háztartás gondja, de ha úgy könnyít magán, hogy mindjárt feljegyzi, ami kifogyott, fűszerféle. zöldség, tojás stb. és napi munkája közben bevásárol vagy vásároltat, akkor nem kell otthon sóhajtani, hogy nincs ecetem, cukrom, sóm, tojásom, zsírom stb.
- Légy barátságban a fakanállal, mert aki szeret főzni, az tud is. Légy őrzője a saját és férjed jövedelmének, ne hulljon ki az ujjaid közül még egy kásaszemnyi érték sem. Amit fel lehet használni, arra nagyon vigyázz, mert háztartásodban te általad intéződik el jobb vagy rosszabb anyagi léted.
- Kezed, körmödalja mindig tiszta legyen. Főzni, tésztát gyúrni, dagasztani ne indulj lavorban mosott kézzel. Öntsd le tiszta vízzel és ne a törölközőbe, hanem az edénytörlőbe töröld.
- A friss húsokat pár napig frissen tarthatjuk, ha egy napig hideg helyen, pincében vagy kútban tartjuk, másnap tiszta, hideg vízzel jól megmossuk, edénytörlő ruhával szárazra töröljük, aztán újra hidegre tesszük. Három napig is eláll így, de azért vigyázzunk, nézzük meg, készítés előtt pedig ecetes vízzel mossuk át.
- Melegítés előtt szedd le a tejről a pillét, mert melegítésnél zsírszemecskék képződnek a tej tetején és az elolvadt pille gusztustalan.
- Ha mindig egyforma, jó feketekávét akarsz főzni, mérj ki 3 dkg Pátria- vagy más márkájú kávét, tégy hozzá két karika pótkávét, 1/2 liter vízzel tedd fel, ha jól elfőtte a habját, kész. Ne öntsd le hideg vízzel, amikor levetted, anélkül is lehiggad.
- A tűzhelyet, ha nem vasporozod is mindennap, keféld le vizes kefével, ne legyen pecsétes és ne dongják a legyek.
- Legelső dolgod legyen minden evés után a mosogatás, sőt, ha ügyeskedsz, főzés közben is elmoshatod a felesleges edényt. Ne forró, de jó meleg vízben mosogass. Az öblítő víz is meleg legyen. Megmutatja az edénytörlő, hogy milyen tisztán mosogatsz. A rosszul mosott edény szégyen. Az összegyűjtött mosatlanra gyűlnek a legyek. A mosogatórongyot tiszta meleg vízben mosd ki, terítsd ki és szárítsd meg. Bűzös, piszkos ronggyal egészségtelen mosogatni. Este inkább egy kicsit később feküdj le, ne hagyj mosatlant másnapra.
- Ha nincs fürdőszobád, legyen a lakásodban külön egy elkülönített mosdósarok, ahol legalább egy kis fürdőkád elfér (ülőfürdőkád). Ezt, ha nagyon akarod, meg tudod venni, 2-3 kanna víz elég bele. De ha csak egy lavorral tudsz elhúzódni egy függöny mögé, addig ne feküdj le, amíg meg nem mosakszol. A család minden tagja mosakodjon meg lefekvés előtt, így az ágyneműt is megkíméled.
- A szádra gondod legyen. Minden étkezés után kiöblítheted, de este és reggel kötelességed. Este fogkefével mosd meg a fogad, tovább ép marad, ha a rárakódott étel nem fertőzi meg. Rosszízű, szagos szájjal nem lehet élni.
- Ha éjszakára családodnak éjjeli edényt készítesz be, 1 dl tiszta vizet önts bele, ez szagtalanítja, lerakódás nem képződik a fenekén. Mindennap mosd ki és nem leborítva tartsd nappal. Éjszakára azonban fedd be valamivel.
- Ha a hangyák olyan helyen jönnek elő, ahol ételt vagy kenyeret tartasz, szórj oda 5-6 gerezd tisztítatlan fokhagymát és hagy ott hosszú időn át.
- Szükséges tudnunk, hogy legfontosabb tápanyagaink a fehérje, a zsiradék, a cukor, a vitamin és az ásványi sók. A fehérje az emberi szervezet alapanyaga, amelyből testünk - csont- és izomrendszerünk- épült. Fehérjét a húsban, tejben, tojásban, hüvelyesekben és a burgonyában találunk nagy mennyiségben. A zsír meleget fejleszt szervezetünkben és a szükséges erőt adja, A húsból, vajból, szalonnából kapjuk az úgynevezett állati zsiradékot. Növényi zsírt pedig az olajban (napraforgó, tökmagolaj stb.) találhatunk. A cukor is fontos, sőt nélkülözhetetlen tápláléka az embernek. A burgonyában, gabonaneműekben és hüvelyesekben találjuk nagy mennyiségben. A szervezet egészségőrei a vitaminok, távol tartják tőlük a betegséget, ezért olyan fontosak. Vitamint a gyümölcsben, zöldfőzelékben, tejben, juhhúsban és nyers májban találunk. Ásványi sóra is szüksége van szervezetünknek. A legfontosabb ásványi anyagok a mész, foszfor, vas, ezeket a tejben, tojásban, zöldségben és gyümölcsben találjuk meg.

Külön fejezetet kapott a sertéstartás. Megtudhatjuk, mivel etessük, itassuk a disznót, hogyan helyezzük el. Legjobb zsírsertés a mangalica, illetve a az angol cornwall-fajta, erős csontozatú, lelógó fülű, simaszőrű, fekete sertés, világosabb jegy nélkül. Ahol elsatnyul a mangalica, ott célszerű vele keresztezni, mert erőscsontú malacok származnak utána és nem lesznek tarkák, hanem egyszínűek, sötétszürke árnyalattal. Jó hústermelő az angol berkshirei-fajta sertés, ha fiatalon hizlaljuk, sok húst ad. Ha kifejletten hizlaljuk, sok zsírt is ad. A legjobb hússertés az angol yokrshirei-fajta, viszont gondos ápolást, bőséges takarmányozást, meleg, tiszta ólat igényel. Mint tenyészkoca igen jól megvan az udvaron, csendes, nem kártevő.
Leírja még a hizlalás és a sertésvágás módját, a bontást és van néhány recept is. Többek között a svábhurka, a hidegmájas, a csabai kolbász, fejsajt és dunsztban eltett fehérpecsenye készítését ismerhetjük meg.
Akad egy-egy nyúlfarknyi rész a szarvasmarha, a juh kerti tartásáról, a baromfiknak pedig elég hosszú szakaszt szentel. 20-30 db csibével, 8-10 db tyúkkal már ki van segítve egy 5-6 tagú háztartás. A poloska a legveszedelmesebb féreg, ezért azt ajánlja, 2-3 hetenként Matadorral porozzuk be az állatokat. A piacon vásárolt baromfit mindenképpen szórjuk be Matadorral és pár napra tegyük külön zárkába (sic!), azután engedjük a többiekhez.
A takarmányozáshoz is akad néhány jó tanács. Ha bármilyen állat véréhez jutunk, főzzük meg, úgy adjuk a baromfiak keverékébe. Gilisztát is gyűjtsenek a gyerekek, ezzel lehet pótolni a bogarakat. Baromfitenyésztésünk egyik leghasznosabb ága a pulykatartás, de csak nagy mezőn érdemes nevelni. Szorgalommal szedik össze növényeink épségét veszélyeztető rovarok milliárdjait. A leghasznosabb a bronz- és fehérpulyka. Megtudhatjuk még, hogyan lehet tömés nélkül libát hizlalni és a téli tojó tyúk milyen gondoskodást igényel.

A konyhakert berendezése és kezelése szintén megér egy fejezetet. A kertet olcsó, de jó kerítéssel kell körülvenni, hogy a baromfi és más jószág be ne juthasson. Minden talajon kertészkedhetünk, csak elég víz és trágya álljon rendelkezésünkre. (Moldova egyik riportkönyvében elhangzik az erre vonatkozó következtetés: "Szar nélkül szar a gazda.") A gazdag termést adó konyhakertet jól kell kezelni, földjét ősszel a fagyok beállta előtt hantosan fel kell ásni. Ezzel a munkával a szükséges trágyázást is összekapcsolhatjuk. Nyáron minél többet kapáljuk, annál jobban fognak növekedni a növények, így a talaj nedvességét is hosszabb ideig megtarthatjuk. A kertet osszuk négy részre, ún. forgóra. Az első részben a frissen trágyázott talajt kívánó növényeket termesztjük (paprika, paradicsom, uborka, dinnye stb.). A másodikba azok jönnek, amelyek az előző évben trágyázott földet kívánják (sárgarépa, petrezselyem, mák, csemege tengeri). A harmadik részben a trágyázott földet nem igénylő növényeket termesztjük (bab, borsó, fokhagyma, kapor). Az egyes forgók közül minden évben megtrágyázzuk ez egyiket, így három év alatt mindegyik kap trágyát, és minden növény számára megfelelő körülményt tudunk teremteni. A negyedik rész a palántanevelésre illetve az évelők (torma, spárga, rebarbara, eper) termesztésére szolgál. Ír még a másodvetésről (korai káposzta után őszi uborka), a köztes terményekről (paradicsom közé saláta), illetve a virágoskertben kialakítható kis fűszerkertről (petrezselyem, kapor, korai hagyma).
Szól a dughagyma és a magfélék termesztéséről. A dughagyma igen jövedelmező cikk, pl. egy 5X5 m-es területen két-három zsák dughagyma is terem, amely mindig jó áron értékesíthető.

Pár fejezetcím még a sokból:
- A gyümölcsfákról
- Kenyérsütés
- Sajt- és gomolyakészítés
- Tarhonyagyúrás
- Maradékértékesítés
- Szappanfőzés
- Mosás
- Nagytakarítási munka menete
- Különböző kályhatípusok és helyes kezelésük
- A fémtárgyak tisztítása
- Háztartási balesetek megelőzése

Eztán jön a II. rész, a szakácskönyv.
Csak nem most, mert már jojózik a szemem az apró betűktől és a kezem is fáradt a gépeléstől.

21 komment

Címkék: vilma néni háztartási tanácsadója

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9814525642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.05. 10:53:16

"Aki ma nem mosogat örömmel, mosogat holnap körömmel". Tudok még ilyeneket:D

Hozzátenném, azért ennek komoly létjogosultsága volt az ötvenes-hatvanas években,falun, ahol ismeretlen volt a folyó víz, és egyéb úri huncutság(némely házakban villany sem volt!!) ismertem olyan retkes családot, ahol gyerekkoromban sem ittam volna egy pohár vizet..ja, manapság is ismerek:DD

Fenchurch68 2019.01.05. 11:42:46

@Kumari aki Nilüfer: Gyerekkoromban egy olyan rokon családhoz jártam rendszeresen nyaralni, ahol nem volt folyóvíz, pottyantós budi volt, és a bádog ülőkádat hordtuk tele esténként forró vízzel a gázpalackos tűzhelyről, ami - mármint a kád - függönnyel volt leválasztva a nyári konyhából, ez egyébként télen-nyáron konyhaként funkcionált, mert a háromosztatú parasztház középső helyisége, ami ugye konyha lett volna, kellett plusz szobának.
Mindenki kényesen ügyelt a higiénére, elképzelhetetlen volt, hogy este fürdés nélkül menjenek lefeküdni. Az mondjuk megvolt, hogy a felnőttek megfürödtek egymás után egy vízben, aztán a gyerekek egy másikban, de nem hiszem, hogy ebben bármi kivetnivaló lenne.
Most meg van olyan ismerős, akinél természetesen folyóvíz és központi fűtés van, mosó- és mosogatógép, klíma stb., de nem szívesen fogadok el akár egy pohár vizet, illetve klotyóra egyszer mentem náluk, de megbántam.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.05. 13:33:05

@Fenchurch68: Mondtam én egy szóval is, hogy mindenki retkes volt??:D
Ugyanakkor minden évben volt hepatítiszjárvány.

trux77 2019.01.05. 15:44:04

@Fenchurch68: 15 éves voltam, mikor fürdőszobás házba költöztünk. Addig nekünk is bádogteknő volt, meg lavór. A konyha sarkában. Két sorral kellett lemosdanunk esténként, anyukám mindig leellenőrizte a fülünket, meg a körmeinket. Sőt, amíg iskolások voltunk, minden vasárnap átnézte a hajunkat is. Nem is voltunk soha tetvesek vagy rühösek. :)
És pottyantósunk volt, és mivel annyira féltem a pókoktól, apu minden reggel alaposan kisöpörte az egészet. Az a vicc, hogy nem az 50-es, 60-as évekről beszélek most. Én fiatalka vagyok viszonylag :)
Nincsenek rossz érzéseim ha visszagondolok ezekre az időkre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.05. 16:22:01

@trux77: Nekem csak halvány emlékeim vannak gyerekkoromból, hogy Baján teknőben fürdetett a nagyanyám. Sokkal kellemesebb emlék viszont a moslékos vödörből kilopott és kétmarékra betömött hajában főtt malackrumpli (az a picike, amivel nem akartak foglalkozni). blogkocsma.blog.hu/2012/04/17/emlekek_bajarol_a_hajaban_fott_krumpli

Jártam viszont Mórahalomra a tanyavilágba tanítani, olajos-döngölt padlós iskolába, ahol kis Jancsikályha volt és összevontan is csak 20+ körüli diák volt. Azok mindíg tiszták és mosószappan illatúak voltak.
Tetűvel először a saját gyerekeimnél találkoztam az USA-ban ...

Dikusz 2019.01.05. 16:22:54

@trux77: Amíg férjhez nem mentem (20 éves koromban) olyan házban laktam a csikágó szélén (bár azt akkor nem tudtam mit jelent), ahol a toilett a hátsó lépcsőnél, a folyosó végén volt. Mi még szerencsések voltunk, mert csak mi használtuk a wc-t, a többit 2-2 család használta. Mosakodni meg lavoárban mosakodtunk.
Pókok ugyan nem voltak, de rágcsálókkal azért módunk volt találkozni. Két házzal arrébb meg volt egy tejcsarnok, aminek köszönhettük a méretes nemzetiségi bogarakat...
Nekem sincsenek rossz emlékeim, pedig én az 50-60-70-es évekről beszélek.:)))l

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.05. 16:49:56

Köszönök szépen!
@Fenchurch68: @trux77: @Andrass9: A Nyírségben nyaranta engem is lavórban mosdattak, úgy néztem kis estére, mint a malac dagonya után. A vízért a szemben, két házzal feljebb lévő tekerős kúthoz kellett menni. Akkoriban ásták a kutat az udvaron, de ivóvízért még jó ideig a ceglédi kannával jártunk.
@Dikusz: Keresztapáméknál Csepelen minden az udvarban lakó családnak megvolt a saját WC-je az udvar végén. Télvíz idején éjszaka bizony el kellett szánnia magát az embernek, vagy maradt a bili.

Dikusz 2019.01.05. 18:10:49

@Waka: A vagy-vagy(WC/bili) nálunk is megvolt, bár sokat nem kellett menni a klotyóig, mivel a folyosó végén laktunk, de hidegben még a hétkerben is meggondoltuk a kimenetelést a lakásból.

kobold63 2019.01.06. 04:50:54

@Waka: Azt hiszem, legtöbbünknek vannak hasonló emlékei, ha máskor nem, mint nyaraláskor. Milyen kevéssel, a mai élethez viszonyítva, boldogok voltunk.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.06. 07:46:34

@kobold63: Persze, boldogok voltunk, mert gyerekek, fiatalok voltunk..én nagyon realista vagyok ebből a szempontból..a"jókútról" hordtuk az ivóvizet, és mosáshoz a vizet, az udvari kút(nekünk volt, sokaknak nem volt ásott kút) nem volt iható, és anyukám kényes volt a fehér ruhákra, az a víz mosásra sem volt alkalmas.A vízhordás gyerekmunka volt, hét,nyolc évesen már két nagy ceglédi kannával cipeltük, a kiskanna az ovisoké lett.És nem, nem volt minden este tetőtől talpig..az szombaton volt, nagy fürdés, hétközben lögybi felül, és lábmosás. ( ötvenes-hatvanas évek) .Utáltam a mosogatást pl. disznóöléskor, nagy teknőben forró víz, de a dolgok túl zsírosak voltak..mondom, anyukám eszelősen takarítós és tiszta volt,és ahogy elértem a vájlingot a hokedlin, mosogattam..és utáltam, hohy nyáron is sparhelten főztünk, nem lehetett megmaradni odabenn. nekünk is volt persze nyárikonyha, de akkoriban az élet a konyhában zajlott. utáltam, hogy -míg fűrészporos kályhánk , majd cserépkályhánk nem lett- reggel hideg házban keltünk..utáltam kimenni a sötétben a jégverem udvari budiba, nyáron meg k..büdös volt, pedig apukám, mint ezermester, egy szellőzőcsővel elvezette a termelődő biogázt., anyu meg klórmésszel takarította, hiába volt patyolat, a szag megvolt. És nagyon sokáig újságpapir volt a Wc papir, és mi "gazdagék" voltunk, mert járt újság, a szomszédban kukorica ..hogy is hívják, mikor lemorzsolod a tengerit, és marad az a belső kis rúdszerűség?csutka?? Na azzal töröltek feneket...nem, lehet, hogy boldogság is volt,(más téren tényleg volt, ezer nagyon jó dolog, ami ma nincs) de nekem pont jó , ahogy most van:)/ HALÁLOSAN irigykedtem a városi, fürdőszobás, központi fűtéses lakásokban élő rokonaimra...és gyerekként kicsit le is néztem őket, mert túl könnyűnek találtam az életüket...nekem ez azért a sok nagyon szép emlék mellett nagyon negatív.

Fenchurch68 2019.01.06. 10:04:25

@Kumari aki Nilüfer: Persze, nekem is könnyű volt gyerekként pláne nyáron élvezni a "nomád" viszonyokat, aztán hazamenni a központi fűtéses, folyóvizes lakásba Budára.
Talán annyi maradt meg ebből, meg a pilisszentlászlói víkendházból, ahol szintén nem volt víz - és 6-7 éves koromig villany sem -, hogy ha kikapcsolódni vágyom, akkor inkább olyan helyet keresek, aminek jóval alacsonyabb a komfortfokozata, mint a mindennapi életemnek. Nekem ez jelenti a nyaralást, másnak meg az all inclusive jacuzzis luxushotel, amire egész évben spórol.

Anyukám férje nevelkedett a három testvérével együtt Budán, a Délitől két percre egy olyan lakásban, ami tokkal-vonóval volt 26 négyzetméter, szoba-konyha, a gang végén klotyó, és igen, két családnak egy. A fiatal lány, aki aztán megvette a lakást, szuper kis galériás, minifürdőszobás garzont csinált belőle :)

Kumari aki Nilüfer 2019.01.06. 10:14:44

@Fenchurch68: Értem én:) Nekem meg sajnos eldurran az agyam, mert a facebookon rendszeresen jönnek az idilli képek, kis házacska, tehénke, anyóka a kisseprűvel, sparhelton rotyog a cucc, hogy micsoda királyság volt az..hát, nekik legyen mondva.Trágyahordás
á gumicsizmában pl, nincs a képen....Nekem nagyon megfelel így az összkomfort, meg a mikrosütő:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.06. 15:03:51

A tűlevelek fele a kezembe szúródott: úgy nézek ki, mint egy sündisznó ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.06. 15:51:23

@Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Én is panellakóként nyaraltam falun, gyerekként és felnőttként egyaránt. A hetvenes évek végére bevezették a vezetékes vizet, megépült a fürdőszoba, később a gázt is bekötötték. Az élet azért a nyári konyhában zajlott télen-nyáron. A "ház"-ba csak estére mentünk fel.
@Andrass9: Apukapunktúra. :)

Dikusz 2019.01.06. 16:56:16

@Fenchurch68: Ha minden igaz, jövő héten megyünk a
Som-hegyi turistaházba. Fogunk fotózni, küldjek?:)))

Dikusz 2019.01.06. 16:57:25

@Waka: "Apukapunktúra."
Ez fantasztikus!:)))))))

Fenchurch68 2019.01.06. 17:09:12

@Dikusz: Mindenképpen <3

Évek óta csak évente egyszer járunk ki, hiányozna, ha nem lenne itt a környékünkön kéznyújtásnyira az erdő :)

várom a levelet 2019.01.07. 15:26:01

én sem tudok nosztalgiázni azon,mikor a jeges úton fölfelé cipeltük a vizes vödröket.

Gevlekte Salamander 2019.01.07. 18:46:10

Ugyanez a könyv pepitában: Simon Blanka: Házi mindentudó (1946 majd 1957).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.08. 18:54:22

@Gevlekte Salamander: Sajnos nem volt még hozzá szerencsém, de szívesen elolvasnám.