Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Egy igazi táfelspitz

2018.12.24. 05:00 Andrass9

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 

Bécsben jártunk, meglátogattuk Figlmüllert, ami a leghíresebb bécsiszelet étterem arrafelé. Több étteremben is jártunk, és mindenütt volt táfelspitz is az étlapon.

53.jpg

Nekem ez már gyerekkorom óta ismerős: tányérhús a böcsületes magyar neve, és a húslevesben főtt húst jelenti, amit valamilyen gyümölcsös szósszal ettünk. Az én kedvencem az egresszósz volt. Nos Figlmüllernél kipróbáltam, milyen az igazi osztrák recept.

Gyümölcsszószt nem ajánlottak hozzá, de volt reszelt almás torma, krumplipüré és snidlingszósz. Ez utóbbitól eltekintve megfőztem idehaza is:

  • 2 kg marhafartő
  • 1 velőscsont
  • 4 sárgarépa
  • 2 gyökér
  • 1/4 zeller
  • 1/2 karaláb
  • 1 kis póréhagyma fele
  • 2 kis vereshagyma
  • 6 kelbimbó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ujjnyi gyömbér
  • 2 paprikacsuma
  • 1 girizd fokhagyma
  • pici sáfrány
  • pici szerecsendióvirág
  • 1 tk feketebors
  • 3 szem szegfübors
  • 1 pirinyó szál lestyán
  • 3 sárgakrumpli
  • 4 dkg vaj
  • 3 alma
  • 5 dkg torma
  • 1 ek cukor
  • 1 ek balzsamecet

10.jpg

A hagymákat megfelezve megpirítottam száraz serpenyőben. A pórét is beletettem. A zöldségeket feldaraboltam nagyobb darabokra, a kelbimbót letisztítottam. A fűszereket egy nagyobb teatojásba pakolva mindent a levesesfazékba tettem. Felöntöttem 4 liter vízzel, kicsit megsóztam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zeller és petrezselyem leveleket madzaggal összekötöttem és a léhez adtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

A két húst tapadásmentes fóliára téve betoltam a sütőbe a grill alá. Amíg ez sült, lereszeltem a tormából egy kisebb darabot. A megpirult húsok is mentek a fazékba kislángra.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Az almás tormához lereszeltem az almát is, bekészítettem egy evőkanálnyi cukrot , sót és a balzsamecetet. Ezeket szépen összekevertem.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A leves mintegy hat órán át főtt nagyon kicsi lángon. Nem is kellett lehabozni, és tiszta lett a lé is. A végén kivettem belőle a zöldségeket, hogy azt majd külön tálalom a leveshez.

27.jpg 43.jpg 51.jpg

Gondoltam, még egy adag hagymalekvárt sem árt mellé készíteni:

  • 3 lapos lilahagyma
  • 2 fehérhagyma
  • 1 vereshagyma
  • 2 sonkahagyma
  • 1 kis póréhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • nagyobb ujjnyi gyömbér
  • 1/2 pohár magnélküli mazsola
  • 1 ek juharcukor
  • 1 ek nádcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek olivaolaj
  • 7,5 dl jófajta olaszrizling (kivételesen nem a szakácsba)

28.jpg

A cukrokat az olajjal feltettem karamellizálódni. A hagymákat felszeleteltem laskára és belekevertem a karamellizálódott cukorba.

29.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A gyömbért lereszeltem és a hagymához adtam. Elkevertem, majd felöntöttem egy bő deci borral.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Amíg ez rotyogott, felaprítottam a mazsolát kicsire. Hozzáadtam a szépen szinesedő hagymához, amit egy újabb deci borral öntöttem fel.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 44.jpg

A hagyma főtt másfél órát, ami alatt az egész üveg bort felitta-elpárologtatta. Egy kis balzsamecettel savanyítottam.

A húst kivettem a levesből, és felszeleteltem olyan fél-egy centis szeletekre, ahogy sikerült. Vissza is tettem a levesbe, ki ne száradjon.

48.jpg

Először csak egy tányér levest ettünk kis tésztával.

52.jpg

Azután felszolgáltam a tányérhúst is - Figlmüllerrel ellentétben - forró levesben (náluk HIDEG volt a leves és így a hús is!). A kép már másnap készült, így a hozzávalók dobozkában voltak.

55.jpg

A reszeltalmás torma csodás, a krumplipüré klasszikus, a hús meg szétomlik a szánkban.

A hagymalekvárt kicsit elsavanyítottam az ecettel, de találtam rá kuncsaftot, aki lelkendezett érte és a receptjét is kérte az összes lekvár mellé.

56.jpg

Bátran merem kijelenteni, hogy sokkal jobb volt, mint Bécsben!

26 komment

Címkék: alma bor krumpli hagyma kelbimbó fokhagyma balzsamecet marhahús zeller póréhagyma mazsola bors gyömbér vaj cukor sárgarépa sáfrány olivaolaj újhagyma gyökér torma petrezselyem lestyán velőscsont karaláb szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5914492002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.12.24. 05:03:20

Köszi az írást, felvettem a listámra!

kobold63 2018.12.24. 09:47:39

Ameddig csak szüleimnél éltem, jó sokáig (az egyetem is közel volt), ez volt a kedvenc varárnapi ebéd. Milyen hasonlóan, torma, gomba,kapor, uborka, snidling mártás, néha meggy is. Nem lehetett megunni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.24. 13:17:36

Felénk ez az étel nem így készült. Anyám megfőzte a húsos csontot vagy a tyúkot levesnek, és az alkatrészeket ki is szedtük a lével, meg a tésztával. Megettük a leves, utána meg a húst ala natur.

Környékünkön akkoriban nagyon ritkán lehetett marhahúshoz jutni, így nem is tudtunk rászokni a jó marhahúslevesre. Pedig az is valami csuda tud lenni. Amikor már volt marhahús, akkor főként menzán találkoztam a levesben főtt hússal, de csak meggyszósszal, vagy vadas mártással. Nekem valahogy mindig kifőtt, ízetlen volt az a hús.

Azért ha lehetne teleportálni, kinyitnám neki az ablakot karácsony este is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.24. 14:18:12

@kobold63: Most is fő a húsleves, távirányítom a fiamat. Még kicsit kemény a hús, de fél óra, és kész. Megtaláltam az augusztus végén félretett májgombóckeveréket a fagyasztóban, ami a nagylyány hazajövetére készült. Teljesen jól ki lehet nyomni a vákumzacskóból vékony hurkákra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.24. 14:20:01

@látjátok feleim szümtükkel: A fiam főz, mert az én derekam tropa. Azért tudunk neked teleportálni egy jó kiadós adagot

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.24. 15:40:14

Köszönök szépen!
Remekül néz ki, jöhet! Szindbád jut eszembe mindig a táfelspiccről. Felírtam a listára, egyszer majd sorra is kerül. Mindenképpen valami igen nagy és kellőképpen zsíros húsdarab lesz az alapja, és a tízliteres fazekat veszem elő hozzá. Úgy gondolom, ezt is nagyban jó készíteni, mint a többi lassan főlő levest. A fiatal hagymát sem felejtem ki. :)

martineden 2018.12.24. 19:33:53

Boldog Karacsonyt.Az a leves valami isteni finom lehetett.

kobold63 2018.12.25. 01:55:06

Boldog Karácsonyt mindnyájatoknak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.25. 13:44:36

@kobold63: Boldog Karácsonyt ott a messzi távolban!

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.25. 14:20:50

Sehol egy kis beigli? Vagy egy pohár forralt bor?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.25. 17:55:28

Boldog Karácsonyt kívánok én is mindenkinek!
@látjátok feleim szümtükkel: 2018-as félszáraz bubis rozét hörpölök Vargáéktól. Elégedett vagyok vele. Majdnem olyan jó, mint a januárban kapott bor-box, de azt sajnos azóta sem láttam sehol. Zserbókalács van, minimál halászlével. Holnap megfőzöm a töltött káposztát, aztán meglátjuk, mikor jön a kínai rokonság. Nekik egy ázsiai ihletésű csirkével készültem, bulgurral és salátával, no meg ANZAC keksszel, remélem jelzik előtte nap, hogy mikor érkeznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.25. 18:23:32

@Waka: Nálunk is lement a karácsony nagyja, a kicsilyány épp kacsát és csirkét falatozik. Én kaptam halászlét és töltött káposztát a kedvenc szomszédasszonyunktól

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.25. 18:52:34

@Waka: A Varga rozé jó. Mindkettő! Innék is, ha még lenne, de elfogyott ... Nem vagyok sommellier, de azért szeretem.

Dikusz 2018.12.25. 19:41:04

Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.25. 20:09:30

@Dikusz:

Viszont kívánom neked, és mindenkinek.
Nekem nagyon kellemes, mert 21-től nyúlnak a napok, az pedig nagyon jó, ha tobább van világos, ráadásul néha-néha süt is a nap, jókat lehet sétálni. Én ezt szeretem a karácsonyban. Nem véletlenül volt a világosság újra születésének ünnepe a sok jázusos világ idején. aztán megreformálták, és rákenték jézus szüetésére. Pedig most olvastam egy origo nevű írás címében, hogy a biblia nem is írta meg pontosan mikor is született. Olvastam egy szép verset is, de most halgasd:

www.youtube.com/watch?v=2Vc3F_O5Jgw

kobold63 2018.12.26. 03:15:34

@Andrass9: Mi nem válogathatunk, nagyon siralmas a választék és minőség magyar borokban. Mivel patrióta vagyok, a borleveshez egy mátrai fehéret használtam. Követte a feketekagyló fokhagymás-olivaolajos prézlivel borítva, rántott nyelvhal, francia saláta, majonézes krumpli saláta, töltött tojás. Természetesen házi majonéz szőlőmag olajjal készítve. A rumosmeggyel bolondított trifle után már csak a kiváló magyar pezsgő és kávé fogyott, a bejgli és aprósütemény idén elmaradt, leszavazták. A töltött káposzta készen van, egy egész vesepecsenye vár a hűtőben a szétosztásra, 4-5 vacsora készülhet belőle, de most rá sem tudok gondolni főzésre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.26. 11:23:51

@látjátok feleim szümtükkel: Beigli csak az van, ami a komatálakkal érkezett, mert azt nem sütött a feleségem. Forralt bor meg egyáltalán nincs. Nem is tudom, miért nem főztünk már évek óta. Van viszont flódni, meg többféle mézes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.26. 18:27:58

@kobold63: Ezért jó nekünk itt a szomszédság! Mivel halászlevet csak magam eszem, így azt minden évben kapok a második szomszédtól. Idén káposzta is jött, mert főzni sem tudok a hátam miatt. A karácsonyi kacsa/csirke is elkészült, meg a húsleves a fiam által, akit távirányítottam. Az édességek meg szokás szerint telitették a stelázsit az ablak alatt. Most elmaradt a tavalyi mézeskalácsház gyártás blogkocsma.blog.hu/2017/12/29/karacsonyi_turogomboc_komatallal . Helyette a fiam meg a kicsilyány rumosmeggy zselében marcipánnal burkolva, végül keserű csokiba mártott bonbont készítettek vagy 150 darabot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.26. 19:15:50

@Andrass9: A kacsa csirkével jó, majdnem olyan jó, mint a kacsa libával. A Fekete Laci jut eszembe, aki azt mondta, a kacsát úgy szereti, hogy van egy nagy sok kicsivel körberakva. :)
Nálunk is megitta valaki, de holnap veszek néhány palackkal, hátha a rokonok is innának.
Az a bonbon nem lehet semmi, posztolhatnád.
@kobold63: Azért látom, megoldottad. Vesepecsenye, hmmm...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.26. 22:00:27

@Waka: Állítólag az a bonbon nagyon jó, de más tollával nem ékeskedem ...

Topy 2018.12.27. 08:59:52

@Waka: és ki van támasztva pár darab májjal, hogy le ne essen a tálról ;)

kobold63 2018.12.27. 11:38:45

@Waka: Karácsonyi specialon volt. A faggyú eltávolítása után (amit elteszek a madaraknak) lett 2.80 kg. Négy alkalomra szétosztva három ember részére, ennyiből talán csak a McDonaldnál lehet enni. Azt hiszem, bár 25 éve nem ettem ott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.27. 19:30:09

@Andrass9: Vendégposzt, hmmm...?
@Topy: Ha kell a támogatás, meg kell adni.
@kobold63: Csak kekeckedtem. Alkalmanként 70 deka, szerintem abból egy hétvégi menüt kihoznék magamnak. Ritkán eszem többet 10 deka húsnál egy evésre.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.01. 21:01:23

Boldog új évet, jó főzőcskézést kívánok!

(Bécsben a Schnitzelwirt-et ajánlom - Neubaugasse 52.)