Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (28) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (29) Balaton (2) balzsamecet (9) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (203) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (6) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (60) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (41) csilipaszta (20) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (3) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (15) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (101) cukorborsó (6) cukorszirup (2) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (4) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (319) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (31) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (58) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (68) gyömbér (89) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (247) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (15) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (52) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (21) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (3) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (21) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (17) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (2) krumpli (118) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (5) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (25) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (36) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (41) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (90) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (23) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (115) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (22) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (121) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (181) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (32) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (48) szerecsendióvirág (39) szezámmag (10) szezámolaj (6) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (21) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (47) tejföl (71) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (173) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (35) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (174) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (45) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Nachos az USA-ból

2018.12.21. 07:00 Andrass9

Szó szerint! Feleségem kedvence a Shorty's étteremlánc nachosa, én meg a chimichangájukat szeretem a margheritával. A mostani utamon az USA-ban az utolsó nap bementem egy könnyû ebédmargheritára, meg egy fajitára. Eszembe is jutott feleségem nachos rajongása.

17.jpg

Kiváncsiságból megkérdeztem a pincért, hogyan tudnék vinni a feleségemnek, hogy ne ázzon át a tortilla chips a hosszú repülőúton. Az ebédemmel együtt kihozott egy nagy zacskót, amiben minden hozzávaló elkészítve be volt csomagolva. Ezt nevezem kiszolgálásnak!

Egy pár napig eltartott, mire a feleségem kérte, hogy készítsem el, ezért elővettem mindent:

  • 1 zacskó tortilla chips (ennek csak a fele kellett)
  • 20 dkg cheddar és Monterey Jack reszelt sajtkeverék
  • 1 bő evőkanál guacamole (ebből több kellene)
  • 1 dl salsa (az üvegeset végül nem használtam)
  • 1 ek aprított zöldhagymaszár
  • 3 ek ecetes jalapeño paprika
  • 2 ek tejfel
  • 6 ek sült babpüré

A képen szereplő chips csak illusztráció, de az eredeti papírzacskó olajos lett ennyi idő alatt.

10.jpg

A tortillákat betoltam a sütőbe 160 fokra 10 percre, hogy jó ropogósak legyenek.. Ez nagyon fontos a nachosnál! A babpürét is felmelegítettem, mert úgy könnyebb kezelni. Ezután egy jénaira tettem a tortilla harmadát, amire rálapátoltam a babpüré felét. Ennek a tetejére ment a második harmada a chipsnek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Bőven megszórtam a sajttal, hogy mindenhova jusson. Ment még rá a babpüré másik fele, és a maradék sajt. Végül a maradék chips betakarta az egészet.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Betettem a sütőbe 15 percre 180 fokra, hogy a sajt szépen elolvadjon.

Amikor elkészült, kanalaztam rá salsát, tejfelt meg a guacamolet. Megszórtam jalapeñoval, és tálaltam a feleségemnek (lásd nyitókép). Nagyon boldog volt a Mikulás ajándékkal. Viszont csak a felével tudott megbirkózni (pedig így is kevesebb, mint a fele volt az eredeti adagnak).

18.jpg

Ha valaki netán el szeretné készíteni, az újrasült bab receptje:

  • 2 ek olivaolaj (Mexikóban zsírt használnak)
  • 1/2 fej vereshagyma
  • 1 nagy girizd fokhagyma
  • 1 konzerv bab (lehetőleg fekete)
  • só, bors izlés szerint

Aprítsd fel a hagymát, és egy közepes serpenyőben dinszteld üvegesre. Add hosszá a lereszelt vagy aprított fokhagymát és pirítsd 1 percig. Végül borítsd bele a babot egy kevés levével. Sózd, borsozd és főzd 5 percig. Ezután krumplitörővel törd össze krémesre az egészet.

20.jpg

Forrás.

Első mérhető hó az idén:

19.jpg

47 komment

Címkék: csipsz hagyma tortilla sajt fokhagyma salsa chips guacamole tejfel cheddar nacho babkonzerv babpüré jalapeño Monterey Jack

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914490460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.12.21. 07:10:36

Ezt most reggelire betolnám az arcomba.:)
Sosem ettem még ilyet, de kipróbálnám.

kobold63 2018.12.21. 07:56:56

Előfordul, hogy burito készítés után marad néhány tortilla lap. Vékonyan megkenem olajjal, beszórom fűszerkeverékkel (római kömény, chili, só,bors, stb..), cikkekre vágom, olajozott tepsire téve, ropogósra sütöm. Jó ropogtatós, guacamoléhoz, salsához, de a fenti recepthez is. Különösen jó, ha kukorica tortilla volt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.21. 08:12:53

Nekem a babpüré tetszik, azt egy kicsit kibővítve, fűszerezve, olajozva kétszersülttel, sőt kenyér szeletkékkel is lehet enni, nem csak tortillával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 10:51:36

@Dikusz: Mint a poszt is mutatja, el lehet házilag készíteni, csak egy főre túl macerás.
Bolti tortilla csipsz megfelel, guacamole recept, savanyított jalapeno recept van a blogon :) Az utóbbit boltban is lehet venni, valamint a refried bean - kétszer sütött bab - is szerepel itt.
Hátránya, hogy felmelegíteni már nehéz, mert a sok hozzávaló eláztatja a ropogós tortillát, tehát csak annyit állíts össze, amennyi egyszerre elfogy:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 13:28:53

@Dikusz: A maradékot kérte a feleségem, hogy süssem meg, de nem találtam itthon babkonzervet...
Úgyis megyek patikába, majd veszek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 15:09:04

Befutott a Hadházi káposztám a Gasztroangyal által is meglátogatott termelőtől. Finom, nem sajnálták a fűszereket. 32 kiló - eltart tám nárciusig is :)

Kumari aki Nilüfer 2018.12.21. 17:57:33

@Andrass9: Én ma abáltam a káposztát , hogy haladjak a karácsonyi készülettel, de esküszöm, ez fából van faragva..kemény, minr a rosseb, nem tudom, hogy fogom feltekerni, pedig majdcsak megfőztem:(((Időtlen idők óta nem jutok vékony levelű káposztához:((((( Vettem viszont konzerv szőlőlevelet, ha ez kifog rajtam, egy főzelékben végzi, tudom, hallgatok..és a megtöltöm a szőlőt. Tiszta ideg lettem , komolyan:(

Kumari aki Nilüfer 2018.12.21. 17:59:04

A poszt jó, bár én a babot törtpaszulyként enném, igen szeretjük:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 18:07:59

@Kumari aki Nilüfer: Én hámozóval véknyítom el az ereket. Tavaly is sikerült vékonylevelű káposztát vennem, azt magam savanyítottam. Idén viszont túl meleg volt, majd elutaztam. Mire visszajöttem, elkelt a laposkáposzta, ezért vett a fiam savanyút Hajdúhadházáról :) Azért ezt is véknyítom, mielőtt megtöltöm.
Azt még nem tudom, hogy fogom megfőzni a karácsonyi menüt, mert max 10 percet tudok állni, annyira fáj a gerincem. Azért reménykedem, hogy elég gyógyszerrel menni fog!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 18:08:56

@Kumari aki Nilüfer: Törtpaszulyt még nem ettem, de a babnak eddig minden próbált változatát szerettem :)

Dikusz 2018.12.21. 18:16:40

@Andrass9: Patikában legfeljebb a babkonzerv utóhatásaira tudnak ajánlani kegyszert... :)))

A dekorációként használt tortilla csipszet valamikor a megszokott burgonyacsipsz helyett kaptam le a polcról. Nem tudtam akkor még, hogy kizárólag mártogatva lehet megenni, magában ehetetlen, olyan mintha papírt ennék.

Nachosnak elkészítve viszont finom lehet.

Fenchurch68 2018.12.21. 18:21:08

@Kumari aki Nilüfer: Akkor nekem mázlim volt, mert szóltam a zöldségesnél, hogy tegyenek már el nekem két jó méretes laposkáposztát, most mentem érte, ezzel lehet, hogy az lesz a baj, hogy túl vékony :)
(Megint kétfélét főzünk, én savanyú haraszttal, a kedvesem meg natúr káposztával, de már én is inkább csak hagyományból, mert két nap után nem érezni a különbséget :D
Nem tudom, meddig fogjuk enni a töltött káposztát, drágám két kiló húst és három kiló aprókáposztát hozatott, és oké, jönnek a lányok, de mind vega, csinálok egy húsmentes adagot, de max. egyszer esznek belőle. Tavaly még húsvétkor is vittem az anyámnak a karácsonyi lefagyasztottból két dobozzal :D

Viszont a bejgli először sikerült tökéletesre, nem repedt ki, márványos, ez nekem sokat számít, mert én csak nézem, de nem eszem :) édesemnek meg mindegy a külseje :D

@Andrass9: Brassóból elszármazott dédim csinált sokszor törtpaszulyt, gyakorlatilag az általad leírt recept szerint, csak nem konzervből, és tarkababból :) pirított hagymával ettük, azzal az igazi, ropogós lyoni hagymával, nem a szottyossal. Hm. Holnap úgyis csak éjjelre lesz kész a töltött káposzta, lehet, hogy csinálok ebédre törtpaszulyt :)

Kumari aki Nilüfer 2018.12.21. 18:23:45

@Andrass9: Hát persze, a középső ereket kivágom..de maga a levél is durva.
Már arra gondolok, egy savanyított fejet veszek( vetetek a zurammal),de mi a paradicsomos változatot szeretjük, ahhoz a savanyú kicsit necces.

A törtpaszuly meg: az áztatott szemesbabaot puhára főzni, bors , babér és némi leveszöldség társaságában, majd ha jó puha, anyukám ledarálja,( a zöldségeket is), én beleeresztem a botmixert, aztán aki akarja, vékonyan berántja, de a főzőlevével rántás nélkül is be lehet állítani főzeléknek(krémnek). És rá hagyományosan ropogós kakastaréj(szalonna), és paprikás sült hagyma..hmm...nem egy diétás fogás, de igen szerethető:)

Dikusz 2018.12.21. 18:27:54

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: A töltöttkáposztához sok szálaskáposztát főztök?
Idén készítek magamnak, de én a tölteléket szeretem jobban, a szálaskáposztát kevésbé.

A húsvétot Kalotaszentkirályon töltöttük. Egyik vacsorakor töltöttkáposztát kaptunk, csak töltelék volt, kevés szafttal. Állítólag arrafelé így készítik. Csodálatos finom, enyhén kapros íze volt, állítólag nem a kaportól, hanem a csombortól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.21. 18:29:10

@Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Izgalmasan hangzik!
Már majdnem beáztatam a babot, de találtam Mexikói csilisbab konzervet. Feleségem abból kéri a második adagot!

Kumari aki Nilüfer 2018.12.21. 19:01:38

@Dikusz: Én a káposszat ereit, a torzsa közeli aprókat feldarabolom, az meg alulra-felülre,,és általában rakok egy kis füstölt cuccot a töltöttek közé, kolbást, vagy kis házi sonkát. Az aprót a savanyú változatnál rakják bele, de az is jó. És nem raknak bele kaprot is a csombor mellé:) Mi zöld kaprot kínálunk, mert ugye ez alapból paradicsomlében fő, tejföl, kapor ban mellé. de van benne csombor. vagy ahogy otthon mondjuk, vasfű.Ha kimarad töltelék, azt gombócként főzzök, de nem szokott kimaradni:)( ja és azt a feldarablz káposztaizéket a paradicsomos szafttal..szóval abbóél lesz az itt tilalmas PK? amit én imádok..mert nem a klasszikus PK:DD)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.21. 20:20:38

Köszönök szépen!
Jól mutat, falnám!
@Andrass9: Mi lelt már megint?
@látjátok feleim szümtükkel: Az a babpüré tényleg megállná a helyét hummusz helyett akár.
@Kumari aki Nilüfer: Káposzta csak a két ünnek közt lesz, Már ha kapok még káposztát, mert elfelejtettem ma venni. Tojásért viszont voltam. Fizettem, zsebre vágtam a pénztárcát, itthon meg észrevettem, hogy a tojás ottmaradt. Karácsonyra halászlét és zserbókalácsot készítek. Kicsit zűrös lesz ez az ünnep. Jönnek a rokonok Kínából, kínai kaját kértek. Lesz baj.
@Dikusz: Hogy te mit meg nem kóstoltár már. :)
A káposztához vettem füstötl csülköt, előre megfőzöm, a levével öntöm fel az ételt.

kobold63 2018.12.22. 08:07:45

Nehéz elképzelni, de én nem ismertem a töltöttkáposztát, édesanyám sosem@Andrass9: főzött. Székelygulyást igen, egyéb töltött dolgokat is, nagyon jól. Már a magam konyháján voltam, amikor szakácskönyvből először megcsináltam. Se összehasonlírás, se hagyományos receptek. Most ha készítek, csak konzerv káposzta van, a lengyel egészen ehető, levelekhez még időben beteszek 2-3 fejet a fagyasztóba, csak egy nappal a felhasználás elött ki kell venni.

@Dikusz: én teszek szálas káposztát is bőven. Sonkaléből öntök hozzá, füstölt húst is, de nem rántom be. Nagy cserépedényben megy asütőbe, órákra.

@Andrass9: savanyítottam káposztát többször, hasonlóan a te tavalyi módszeredhez. Köményt és csombort nem tettem. Iszonyú büdös volt érés közben, beraktuk az egyik mosdóba, állandó nyitott ablak mellett. Finom volt.

kobold63 2018.12.22. 08:09:32

@Andrass9: valahogy a neved belekerült a szöveg közepébe, nem oda szántam.

PiperPerabo 2018.12.22. 12:06:27

@kobold63: Érdekes módon, ott is jól mutat. Ki a fene érti ezt??

Dikusz 2018.12.22. 14:42:17

@Kumari aki Nilüfer: Reggel megvettem a hozzávalókat a töltöttkáposztához. Káposztalevelet nem szoktam venni, most viszont vettem párat.
Kíváncsi vagyok hogy sikerül beletessékelnem a gombócokat, ha nem megy, legfeljebb összegumizom őket.:)))

Dikusz 2018.12.22. 14:45:21

@kobold63: Az íze miatt én is teszek mindig füstölthúst bele, most őstermelőtől vettem f.karajt. Jó sok husit teszek bele, darabolt dagadót, combot, a káposzta lesz a legkevesebb benne.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 16:26:55

Nos, kész a vega és húsos töltött káposzta..gulyás készült, meg káposztás kocka( holnap már húsos és vega gyerek is jön, de hol van még karácsony!:DD ) meg egy flódni, egy zserbó. Holnap: török babsaláta, ájult imám, üvegtészta saláta( az az ecetes-édes , amit a kínaiban adnak, az unoka szereti nagyon), narancsos cékla, töltött tök, sajtos fokhagymás karfiol. Sülnek a húsok is holnap: kolbásszal töltött karaj, libamell, libamáj( csak rászántam magam, kaptam jutalmat), rakott csirkemell,és rántott csirkecsíkok, kókuszos és mandulás( ezeket csak előkészítem, és megy a hűtőbe, bár alap, hogy lesz első nap halászlé. és hidegtál a sültekből, vega, vegán és hagyományos evőknek, így talán a hideg rátotthús is beleférne,,meglátom. Ja, és gondoltam, egy kis borsós vagy kukoricás rizs is jó lenne...de az pikkpakk megvan. Szenteste lesz érdekes, mert Johanna kecskét hoz, azt konfitálja..izgi:) (nem kell rosszul lenni, általában így abszolválom az ünnepet, mert sokan leszünk, (vagyunk-voltunk) és sokfélék:) de van ám bolti stollen meg linzer is, azt azért már nem..elmúltam 18--régen az is ment.Van egy fej brokkoli is, azzal is kezdenem kell valamit..a vegánok majd megkapják sülve..hopsz, lesz Weellington is, sertészsűzből:DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 16:31:21

A kecskéhez mentás borsópüré lesz..és a zuram meg nemrég beállított egy hatalmas adag tatárbifsztekkel...na ettől meg én most dobtam le az ékszíjat..a sütni való kolbászt , amit szintén hozott, hátha éhen akarnánk halni, nyomban a fagyasztóba száműztem.

Jut eszembe, reszeltem káposztát az amerikai káposztasalátához is...nem vagyok egészen normális, mostmár kezdem belátni:DD

Dikusz 2018.12.22. 17:10:12

@Kumari aki Nilüfer: én a karácsonyi menüdből semmi mást nem kunyerálok, csak egy kis káposztás cvekedlit.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.22. 17:34:39

@Kumari aki Nilüfer:

Olvastam egy blogon, hogy az anyós pénzt kér a karácsonyi vacsoráért.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.22. 17:46:01

Én még nem tudom, mi lesz a karácsonyi vacsora, halászlé biztos, és sütőben sült zöldségek. Lehet, hogy hal is lesz sütve, de ki tudja? Majd hétfőn kiderül.:D
A másnapi ebéd karajcsontból főzött leves, meg valami káposztás étel, csülökkel, de ez még alakulóban van.
Sütemény bizonytalan, vagy lesz, vagy nem. Diós palacsinta befutónak tűnik.Csoki öntettel. Gümölcs saját termésű datolyaszilva.

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 18:15:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nos, én ismerem a kolléganőmet, akinek az anyukája az ANYJA, BAKKER!!!- kifizetteti, ha nála esznek..vagy ha főz a lányának és az unokájának. Eszem áll meg....

Fenchurch68 2018.12.22. 18:49:29

@Kumari aki Nilüfer: Végigolvastam, és most beveszek két Bilagitot :D
De tudom, milyen, mikor sokan vannak egy ünnepen és sokfélét esznek, úgyhogy nem szólok be :)

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 18:59:02

@Fenchurch68: Ne is:) nem kell bilagit, senki sem eszi végig:DD

Fenchurch68 2018.12.22. 19:01:18

@Kumari aki Nilüfer: Azt sejtem, de én hősiesen végigolvastam :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.22. 19:15:00

@Kumari aki Nilüfer:

No de akkor hová lesz a vége, ha senki nem eszi végig???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.22. 19:15:15

@Dikusz: Ha megnézed a töltött káposzta posztjaimat, azokban van külön fotó a levél töltéséről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.22. 19:25:06

@Waka: Becsípődött egy comb ideg a csigolyáim közé. Gyakorlatila 3 napja mozgásképtelen vagyok...

kobold63 2018.12.22. 20:10:52

@Andrass9: Együttérzésem. Próbálj feküdni, de komolyan, nagyon komolyan. Jobbulást!

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 20:17:17

@Andrass9: Ó jaj:( Kapsz valami injekciót?: vagy valamit? nagyon tud fájni...

Kumari aki Nilüfer 2018.12.22. 20:19:14

@látjátok feleim szümtükkel: A maradék meg a távozókkal távozik,. szokásunk a családban csomagolni..eleve dobozokkal jönnek:DDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.22. 21:02:23

@Kumari aki Nilüfer: Éljen az ifjú pár! Vagy nem lakodalom lesz? :)
@Fenchurch68: A végig olvasáshoz is kell a tabletta.
@Andrass9: Igazán sajnálom. Szedd össze magad, mert mindjárt itt a tavasz. :) Tudok valamiben segíteni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.22. 21:03:41

@Kumari aki Nilüfer: Ezt ismerem, ez a Komatál Mini. Hatékonyan csökkenti a gyomorsavat. :D

Dikusz 2018.12.22. 23:16:37

@Kumari aki Nilüfer: Ha én ezt előbb tudom, megjelentem volna az ajtód előtt egy csomó dobozkával. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.23. 09:13:25

@Andrass9:

Részvétem.
A nyakolaj nem csak belsőleg, külsőleg is segít.

Fenchurch68 2018.12.23. 11:06:20

Ma éjjel egyre készült el a töltött káposzta, persze azonnal le kellett tesztelni, elég sokat forgolódtunk az éjjel :D
Viszont ez a kutya tényleg törpekecske ősökkel rendelkezik, a hús előkészítésnél bent heverészett a nappaliban, viszont mikor elővettem a hűtőből a savanyú káposztát, rögtön jött koldulni.

@Waka: ez a Komatál Mini kicsit később esett le, nem nézek tévét, ezért reklámban se vagyok up to date, de ez valami zseniális poén!

Dikusz 2018.12.23. 12:13:08

@Fenchurch68: Úgy is néz ki, mint egy aranyos ugató kecskevéreb.:)))
Legalább engedtetek a kunyerálásának?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.23. 12:34:16

@Dikusz:

Egy kis karácsonyi léleksímogató.:D

faktor.hu/faktor-meghato-foto-a-korhazba-is-kovettek-a-hajlektalant-h-seges-negylabui?source=hirkereso

Belegondoltam mi lett volna, ha nálunk történik a sztori eleje?

Fenchurch68 2018.12.24. 00:44:48

@Dikusz: Persze, kapott egy kicsit, csak mértékkel, mert komoly következményei vannak, ha káposztát eszik :D