Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Egyben sült fasírt sültkrumplival

2018.12.12. 07:00 Andrass9

USA-ban járva a nagylyányom arra kért, süssek estére Stefánia Vagdaltot, de amerikai ízekkel, mert a gyerekek úgy szeretik. Ezen ne múljék, majd amerikaira fűszerezem. Tányérkép nem készült, ezért álljon itt az, amikor kivettem a sütőből, és tálaltam.

57.jpg

Csodás Angus marhát kaptam frissen darálva, meg vettem zacskós sültkrumplit is.

A többi hozzávalot megtaláltam otthon:

  • 70 dkg darált marhahús (ez elég száraz karaj volt)
  • 30 dkg szép bacon szeletek (a száraz húst valahol kompenzálni kell)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 közepes póréhagyma
  • 1 szárzeller közepe
  • 1+3 tojás
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 marék ropi jellegű sósperec
  • 2 marék panko morzsa (nagyobb szemű prézli a kenyér héja nélkül)
  • 2/3 pohárnyi ketchup
  • 3 ek Worchestershire szósz
  • 1 pohárnyi csirke alaplé
  • 70 dkg mirelit cipópertli sültkrumpli (az a vékony, amit mi szalmakrumplinak hívunk)
  • bors
  • majoranna

10.jpg

3 szelet bacont felkockáztam, és az olivaolajban kisütöttem a zsírját. Mindezt persze a teraszon az indukciós rezsón, mert a vejemnek is vettem egyet ... Szegény Hagyma nincs már, hogy reklamáljon miatta - nyugodjék békében.

14.jpg 13.jpg 15.jpg 21.jpg

Közben felkarikáztam a pórét, felkockáztam a hagymát és a zellerszárakat. A zeller levelét a petrezselyemmel vagdostam össze.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 20.jpg

A hagymákat és a zellert is kivittem a teraszra, ahol a szalonnát kiszedtem a zsírjából/olajból, és a helyére öntöttem ezeket a zöldeket, amiket meg is dinszteltem a zsiradékon.

22.jpg 24.jpg 26.jpg 27.jpg

3 tojást feltettem főni keménytojásnak. A darálthúst egy nagy keverőtálba tettem, kicsit fellazítottam, majd beleszórtam a levélzöldeket, a dinsztelt hagymákat és a megaprított sült szalonnát.

34.jpg 30.jpg 31.jpg 33.jpg

Beleütöttem egy tojást, a Worchestershire szószt, a ketchupot és megszórtam majorannával.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Összekevertem alaposan, majd megszórtam még sóval és borssal is, meg kapott még ketchupot. Ismét kevertem rajta, de továbbra is száraznak tűnt, ezért ment bele a csirkealaplé is.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Összezúztam a pereceket egy spatulával a deszkán, és ráöntöttem a szaftos, kikevert húsra ás beledolgoztam. Beleborítottam a morzsát is, hogy azért valami kenyérféle is kerüljön bele.

11.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

A prézlitől kicsit kiszáradt a keverék, ezért kapott még alaplevet és adtam hát hozzá még ketchupot (így jött össze a 2/3 pohárnyi). Az így kidolgozott hús kóstolásra és halmazállapotra is rokonszenves volt.

43.jpg 44.jpg 48.jpg 49.jpg

Keresgéltem a lakásban meatloaf formát, de nem találtam, így egy jópofa ovális kis jénait béleltem ki a maradék baconnel. Elkezdtem beletenni a húskeveréket. A főtt tojásokat meghámozva a közepére dugtam, de elfelejtettem fotózni, ezért gyorsan kitagargattam őket a kép kedvéért. Visszatakartam, majd ráhajtogattam a tetejére a szalonnát.

50.jpg 51.jpg 52.jpg 54.jpg

A nagy sütőtepsibe alufóliát tettem, hogyha kifutna a leve, ne csurogjon bele a sütőbe. 180 C-ra állítottam a sütőt 50 percre.

55.jpg

Ezalatt szépen átsült, de lében rotyogott, ezért a jénaiból leöntöttem a levét, és kiborítottam a fóliára, úgy toltam vissza a sütőbe. Egy sütőlapra tett alufóliára meg kiszórtam a mirelit krumplit, a hőfokot felvettem 230C-ra, és betoltam a fasírt alá ezt is a sütőbe.

56.jpg

20 percig sült, mire a krumpli is kész lett. Ekkor felszeleteltem a fasírtot, mellétettem a krumplit és feltálaltam az asztalon (lásd nyitókép). Tányérképnek csak a maradék jutott, de legalább látszik, hogy megsült a krumpli is :)

58.jpg

A kisunokám főként a krumplival foglalkozott, de a végére mindent megevett a tányérjáról.

59.jpg

A család többi tagja sem panaszkodott - az egész fasírtot és a krumplit is mind megették!

Az amerikai ízesítés itt azt jelentette, hogy rengeteg ketchupot tettem bele (még meg is kellett volna kenni a tetejét), viszont kihagytam a pirospaprikát, fokhagymát a húsból.

49 komment

Címkék: tojás morzsa hagyma póréhagyma bors szárzeller majoranna sósperec bacon alaplé darálthús olivaolaj ketchup panko zellerszár prézli Worchestershire mirelit sültkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6114409898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2018.12.12. 09:46:06

Kár, hogy mirelit krumpli került mellé. Héjával sütött vastag hasáb talán jobb lett volna.

Mint látszik is, a krumpli nagyon meg tud sülni egy oldalon és rossz esetben még le is tapad, ezért én alufólia helyett sütőpapírra teszem és minimum kétszer átforgatom sütés közben.

Na, ennyi okoskodás elég volt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.12. 09:51:28

Ez, hogy vettem zacskós sült krumplit is, nekem olyan nem érteni való. Vettél előre főtt/sült krumplit, vagy sült krumplit?

Dikusz 2018.12.12. 10:53:50

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem egyszerűen csak azt jelenti, hogy a gyerekek kedvéért vette András a mirelit krumplit, mert azt szeretik.:)))

Ha meg nem így van, akkor tévedtem... .)

Dikusz 2018.12.12. 10:58:09

A ketchup, és a sósperec is a kicsik kedvéért volt beletéve?

Ezt csak azért kérdezem, mert ismerősi körben még nem láttam olyan kisgyereket, aki ne szerette volna a sültkrumplit ketchuppal.:)

kobold63 2018.12.12. 11:23:14

@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz: Az USA-ban és Canadában sokkal több félig kész, előre elkészített ételt vesznek. Nagyon egészségtelen. A legkülönbözőbb formájúra vágott krumplit lehet kapni, gyors, egyszerű, ehhez szoktak hozzá, a sok gyors étteremben is ilyenek vannak. Nagyon finom, az az igazság. Előre van sütve egy kicsit, hamarább elkészül, akár serpenyőben, akár tepsin sütve.

Dikusz 2018.12.12. 11:38:37

@kobold63: Azt látom én is a fogyókúrás műsoromban (TLC - itthoni cím: Élet 250 kg felett), hogy sok a mirelit/félkész/gyorséttermi étel. A műsor szereplői is ezeket eszik, szinte kivétel nélkül.

Itthon -szerintem- azért nem terjedt el a gyorséttermi étkezés, mert iszonyú drága a mirelit, és a félkész termékekkel együtt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.12. 12:25:07

@kobold63:

A félig sült, majd újra sütött kumplit állítólag Ferenc József császi őfelsége szakácsa talála ki. Vonaton ment a Józsi valamerre, és a szakács elkezdte sütni a krumplit, a Józsi késett, és nem lehetett tudni addig amíg megérkezik kimered-é a krumpli vagy sem. Ezért a szakács kiszedte a zsírból, majd amikor a császár megérkezett készre sütötte. Annyira jó lett, hogy azóta rósejbninek hívják.

kobold63 2018.12.12. 12:52:31

@látjátok feleim szümtükkel: A rósejbni az karikára vágott krumpli, ha jól emlékszem. Itt azt nem készítik otthon, hiszen a zacskós "chips" van minden ízben, rágcsálni.

Dikusz 2018.12.12. 13:13:59

@kobold63: Angliában élő barátom nem értette, hogy a pincér miért néz értetlenül rá, amikor köretnek chipset kért.
Alig akarta elhinni, hogy itthon a chips kizárólag a zacskós rágcsálnivalót jelenti.
Mondtam neki -amikor kérdezte, mégis mit kell mondani-, hogy ha köretet kér, akkor sültkrumplit, rendeljen.
A hasábburgonya meg azért nem jó, mert újabban éttermekben a nem géppel szeletelt sok esetben héjával együtt hasábokra vágott krumplit híják így.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 14:59:19

@UtazóTódi: Erre a fóliára nep tapad le, mivel ez tapadásmentes. A kisgyerekek miatt választottam ezt a vékony krumplit. Egy kis okoskodás belefér :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 15:06:04

@kobold63: Az újkori/szleng jelentése a french fries (hasábburgonya). Gyerekkoromban még tényleg a karikákat jelentette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 15:06:59

@Dikusz: Mintha inkább a steakburgonya lenne az a vastagabb cikkely héjával együtt.

hamagamondja 2018.12.12. 16:20:31

Amerikai konyha... ehhh. Ajánlom mindenkinek a TLC-n futó "Élet 250 kg felett" sorozatot. A jóléti társadalom és a gyorséttermek, készételek "dicsérete".

Stussz 2018.12.12. 16:44:57

@hamagamondja: Magyar konyha, amerikai konyha egykutya, ugyanazt a húskrumplit falja mindegyik. Ha nem tudsz mértéket tartani akkor persze hogy akkora leszel mint egy ház, nem attól hogy "amcsi" meg gyorsétterem. A különféle betegségektől eltekintve persze.
Ajánlom figyelmedbe a francia konyhát, az aztán nem amcsi, mégis felszedsz 10+ kilót ha bőséges reggelit, cafeteriát és vacsorát tolsz két hétig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 16:53:29

@hamagamondja: Azért nem egy rossz konyha az, csak nem a Mekiben kell kitanulni :)
Egy kis negyedkilós steaket ettem a reptéren tegnapelőtt, remek brokkolival és krumplipürével. Még most is a számban van az íze!!! A többi élményről meg nem is mesélek, mert megéhezem :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 16:56:27

@Stussz: Jól mondod! Nem a kaják a hibásak, hanem a fogyasztó, ha nem tud mértéket tartani :)

öreg baka nem rakéta 2018.12.12. 17:12:38

Ha már a külföldi/külföldre szakadt hazákfia-lánya egyen azt, amit itthon csinálnak. Mégsem amerikában/otthon vannak. Hogy fog így vílághírű magyar konyha elterjedni. Ha baja van az összetétellel, ne egye meg, az is egy bizonyos fogyókúra. Ha valami idgen országba/haza megyek akkor kipróbálom az ottani gasztronómiát!Szerintem ez hozzátartozik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 17:44:46

@öreg baka nem rakéta: Nem teljesen értem mit akarsz mondani az első mondattal, elnézést.
Ha a nagylyányra céloztál, nála az utolsó előtti mondatod érvényes. Ha a posztban hivatkozott gyerekekre - ők még csak 2 és 4 évesek.
Amúgy ez a ketchupos felütése a Stefániának egész jó ízkombináció. Mégha az USA-ban készült is :)

öreg baka nem rakéta 2018.12.12. 18:21:18

@Andrass9:
Pontosan azt jelenti, amit írtam:
Ha már a külföldi/külföldre szakadt hazákfia-lánya egyen azt, amit itthon csinálnak
Ne tekeregjen, egy azt, amit itthon főznek amit esetleg évtizedeken keresztül evett. A gyerekeknek külföldön és az étteremben is amerikai ízeket vesznek, nem az ottani gasztronómiát? A szakács alig várhatja őke:) Szerintem nem lehet elég korán kezdeni az ízekkel ismerkedést.. Én az unokámnak azt adok, amit mi szoktunk enni. Ha hazai ízekre vágyik semmi baj, mehet haza.

öreg baka nem rakéta 2018.12.12. 18:24:50

@Andrass9: Amúgy ez a ketchupos felütése a Stefániának egész jó ízkombináció. Mégha az USA-ban készült is :)
Lehet, nem kizárt. Nem szeretem a "tömegfasírtot". Ugyanúgy, mint a lecsót. Sikerült megutáltatni. Ennyi. De akkor anyuci álljon oda és csinálja meg, ne rendeljen. Sőt, mondhatja, hogy most én csinálok nektek egy meglepit. Más lesz a dolog hangzása.!

nimand 2018.12.12. 18:27:40

ne bassz, az amerikaiaknak van olyan kajaja is amibe nem ontenek bele egybol egy fel kilo cukrot, meg vagyok dobbenve, pedig ugy vartam, hogy a recept vegen elokerul az a ruhes bbq szosz

nimand 2018.12.12. 18:33:21

ja, elsore csak felig olvastam el, szoval akkor ez nem is amerikai, csak azza tetted, vagy legalabbis probaltad, kihagytad a cukrot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 18:53:49

@öreg baka nem rakéta: Az a gond, hogy te nem lehetsz tisztában a szituációval, mert nem részleteztem a posztban (a törzsvendégek értik ezt pontosan). Az unokáim, a nagylyány meg a vejem is otthon vannak, amerikaiak, és eszik mindenféle náció ételeit. Voltunk indiai szakácstanfolyamon, eszünk vietnámi és thai ételeket, valamint remek marhapörköltet is :) A kétéves is marokszám tömi a szusit, valamint a ráklábat a szájába.
Az igaz, hogy bogarakat nem ettünk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 19:00:23

@nimand: Hát ... te biztosan tudod, hogy minden ételben cukor van :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.12. 21:41:09

Köszönök szépen!
Az uncured, dry rubbed baconön akadt meg a szemem elsőként. Aztán utána olvastam, mi is az az uncured:
www.myrecipes.com/extracrispy/whats-the-difference-between-cured-and-uncured-bacon
Nyilván a nagyüzemi élelmiszer-ipari feldolgozás átka, hogy nitrátokkal és nitritekkel kell kezelni a húst. A "mentes" viszont több sót tartalmaz. No meg ott van a "hagyományos", ami meg jóval drágább.
Nem leszólni akarom, az emberek 95 százaléka ilyet fogyaszt.
Minden összevetve jó kis stefánia lett, a ketchup mindenbe jó.
Ha meg a gyermek french fry-t akar, azt köll sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 21:53:53

@Waka: Azt veszem le a polcról, ami szebb. Az, hogy ez éppen "uncured", nem nyomott a latban semmit, csak az, hogy kevesebb benne a zsír, mint a többiben.
A szalmakrumpli pedig finom. Punktum. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.12. 22:04:00

@Andrass9:

Ha az unokádnak finom, akkor tényleg punktum.:D

öreg baka nem rakéta 2018.12.12. 23:34:06

@Andrass9: Akkor a leszármazottaid nem csodálkoznak azon amit írtam. Ha valahova mész, akkor edd az ottani ételeket. Ez volt a lényeg. Igy ismerhetsz meg idegen kultúrákat. Ha anyuci a gyereknek amerikai/ akármi ételt akar, nosza rajta, akkor csinálja meg. Ennyi:)

öreg baka nem rakéta 2018.12.12. 23:37:39

@öreg baka nem rakéta: Bocs, akkor rosszul olvastam, a mama ment Ámerikába, és kérte a leány, hogy ottani szájíz szerint főzzön, az unokáinak. Háát....Ennyi.

Fenchurch68 2018.12.13. 11:27:01

@öreg baka nem rakéta: Nem mama, papa, a többi stimmel :)

@Andrass9: Nem tudom, hogy kisfiúkra szabad-e ilyet mondani, de pont olyan szép, mint a nővére, pedig ezzel elég magasra tették jó szülei a lécet :)

Ez a ketchupozás sose jutott volna magamtól eszembe, de nem is rossz ötlet, van házi ketchup itthon, abban még csak cukor sincs :D Lehet, hogy szilveszterre kipróbálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.13. 12:28:33

@Fenchurch68: A felesleges lé kiöntése igencsak megérte! Rengeteg zsír menekült ki a baconből, meg a zsírosított húsból, amire nincs igazán szükség. A zsírtalanított szafttal meg locsolhatók a szeletek. A beleöntött folyadékkal együtt elérte a kilót a keverék, így elkelt volna bele még egy nyers tojás, hogy jobban összetartsa, mert kicsit szétesett a tálaláskor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.13. 12:32:18

@öreg baka nem rakéta: Hááát ... nem ennyi. Közel egy hónapon át főztem rájuk (kicsit könnyítve az anyjuk életét), és ritkán amerikait. Ami meg engem illet, azt hiszem jártam annyi országban és ettem annyi helyi ételt, mint te - aggodalomra semmi ok sincs :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.13. 20:37:24

@Waka: Ja! És vaj meg szénhidrát sincs benne :)

Dikusz 2018.12.13. 21:19:51

@Andrass9: A szalmakrumpliban? Mert ha nincs, akkor holnaptól belefér a szénhidrátmentes diétába.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.13. 21:34:51

@Dikusz: A baconben :)))))) Az ehető a szénhidrátmentes diétában is (meg a vaj is!!!)

Dikusz 2018.12.14. 01:11:08

@Andrass9: Milyen finom lehet a vajas bacon.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.14. 14:48:30

@Dikusz: A vajat szeretem, de a baconnel még nem próbáltam :) Pedig kellene, hisz Waka szerint vajfüggő vagyok (mondja egy szénhidrátfüggő egyén ...). Érdekességként: a fiam kiskorában evőkanállal ette a vajat!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.14. 18:47:25

@Andrass9: Akkor gyakorlatilag értékelhetetlen. Szinte látom, ahogy ott tanakodunk a kondérnál. Mint két 18. századi angol akadémikus a kacsacsőrű emlős felett.
- Hamisítvány.
- A csudát, Sir Livingstone hozott egy ginben konzervált példányt!
- Ügyes trükk.
- De hát Dr. Buthcer felboncolta.
- Az a vén szeszkazán bármit kimond, ha eleget kap inni.
- Szerintem emlős.
- De csőre van.
- Szőrös és farka van.
- Hiszen tojást tojik.
- Egy sherry este a klubban?
- Legyen kettő.
:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.15. 16:41:13

Voltunk ma Szegeden, és nagyon ízes hagymás disznó vért, valamint meglepően jó rizses hurkát vettünk a karácsonyi vásárban.
Utána ittunk egy jó kávét a Kárász utca és a Széchenyi tér sarkán lévő kávézóban. Búcsú kávét. Eladó szerint nincs vásárló, nem jérnak az emberek kávézókba. Fő okot abban látja, hoyg akinek lehetősége van rá, elmegy külföldre, aki marad, annak meg nincs pénze egy kávéra beugrani. Pedig diákként naponta oda jártunk friss tejszínhabban koronázott kávét inni.
Bezárják, de nem nyitják újra. Pedig úgy dübörgünk, majd bele döglünk a múlt örzésébe.
Belestünk a Virág cukrászda ablakán is, de nem láttuk azt a régi, szép és csillogó üzletet, amit elprivatizáltak. Régi stílusú ülőbútor van, de szürke az üzlet. Hungária porlik, Hági porlik.
Kár. Nagyon nagy.

kobold63 2018.12.16. 11:32:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nem az emberek mentek el, az éltstilus változott meg. Mi beültünk beszélgetni, találkozni, most meg a telefont nézik, nyomkodják és azt hiszik, hogy társasági életet élnek.

Kumari aki Nilüfer 2018.12.16. 18:08:08

@látjátok feleim szümtükkel: Sírok! Ott volt egy remek cukrászda a sarkon, a Stümer..és igen, egyetemistaként is belefért egy habos lávé..éás a Kárász sarkon a Ló fara irányába(utcát nem tudom, a jogi egyetem felé) ott volt a világ legjobb Sarokháza, azóta sem láttam sehol..és utána mikor Imbisz büfé lett, ott ettem először kaviáros szendvicset( na, jó, az az olcsó fekete izé volt, de akkor is)....a Nagy cukrászda vajon megvan? (Ápr 4 sugárút, ma Boldogasszony..ahol olyan Őznyelv volt, de olyan..na azt pl, sehol másutt még csak nem is ismerik.Ugyanakkor a belváros nekem nagyon tetszik most, igazi mediterrán hangulata van. legalábbis szerintem..átutaztunk ott augusztusban, egy este és kora reggel bóklásztunk a belvárosban

Kumari aki Nilüfer 2018.12.16. 18:10:54

@kobold63: Szerintem nem. de a mai fiatalok nem ülnek be kávézni, látom őket a gyorsétteremben, pláza etetőkben,ahpl én is eszem olykor és azokban a fura kocsmaszerű helyeken,. ahova én nem járok:) (romkocsma , különféle fura nevű félig kocsma helyek.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.16. 19:27:22

@Kumari aki Nilüfer: Rengetegen járnak a Starbucks-ba, ami egy posh hely, és baromi drága. Emlékszem, a nagylyány is bedőlt nekik.
Hol jártál, ahol a madár se jár? Hiányoltunk!

Dikusz 2018.12.16. 19:40:19

@látjátok feleim szümtükkel:
Ha én ezt tudom, hogy lehet hagymás vért kapni, vettem volna pár hete, amikor arra jártam.

Ahogy írod, a kávézókkal az a baj, nemcsak Szegeden, hanem a fővárosban is, hogy drágák. Nincs szívem kiadni közel 1000 Ft-ot kiadni egy kávéért, aminek a minősége fordított arányban van a legtöbbször az árával...

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.16. 21:30:42

@Dikusz:

Lehet, hogy pár hete nem volt, a karácsonyi vásár idején szokott néha lenni. Most volt, és eszméletlenül jó.

Nálunk protekcióval van néha hagymás vér, de ez nem olyan minőségű, mint amit Szegeden vettünk.

Sajnos nálunk a besőség tiltott dolog, vért egyáltalán nem lehet beszerezni, néha tüdőt tudok protekcióval ( szeretem a szalontüdőt ), vesét ritkán, és májat is egyre kevesebbet látni. Egyedül velőt tudok gyakrabban venni, az a kedvenc multimnál sokszor van, és nagyon minőségi.

Kumari aki Nilüfer 2018.12.17. 09:16:51

@Andrass9: Nagyon kedves, hogy bárki hiányolt..:) Egy ideje sok a dolgom, gondom-bajom, csupa rohanás az életem. de azért olvasom a kommenteket:)

Most a munkahelyi év végi őrület mellett agyalok a karácsonyi menün, több nap, itthon lebzselő családtagokkal, és az első napi nagy családi hepaj..ahol vegán, vega és konzervatív evők is jelen lesznek.Egyelőre egy méter bevásárlólistám van, a menü alakul.A halászlét mindenesetre Tiszacsegéről megrendeltük, évek óta onnan van, és nekünk nagyon bevált..annyit tudok, hogy Johanna lányom kecskét hoz, amit ő maga fog konfitálni. Izgalom a köbön:) ( de ő profi, ámbár nagyon sikeres, viharos séf tevékenységét felcserélte CRA-ra. de főzött ő a Korda stúdiónak is, díszletkaját..ügyes, na)
Külön kihívás, hogy olyan ételek legyenek, amit előre meg lehet főzni vagy legalább előkészíteni, hogy ne álljon bárki az ünnepen a konyhában a tűzhely mellett.

Dikusz 2018.12.17. 10:19:06

@Kumari aki Nilüfer: Nem azért, hogy pedálozzak, de nekem is hiányzol, jöhetnél gyakrabban. :)