Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @BOAR: Amikor krumplis tésztához csinálom, az sokkal rövidebb lével készül, de szeretjük villával ... (2019.05.21. 09:11) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (62) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Scallop kapris-citromos mártással spagettin

2018.12.09. 07:00 Andrass9

Szent Jakab kagyló néven kapható odahaza, és kb egy lottó háromtalálatos kell a megvételéhez :). A nagy pocsolya túloldalán (ahol ezt fõztem) megúsztam $14-ral fél kilót. Ennyi pont elegendõ volt 5 személyre, és még maradt is másnapra egy ebédrevaló.

30.jpg

Elegáns étel, fantasztikusan könnyû! Kicsit macerás spagettivel enni, de ezért senki sem tiltakozott.

Boltban jártunk a nagylyánnyal, ahol felfedeztem ezt a jó áron árult vákumcsomagolt, fagyasztott adagot, amire rögtön lecsaptam. Szerencsére õk is szeretik, tehát "halnap kedd"-re meg is fõztem. Kellett hozzá:

  • 0,5 kg Szent Jakab kagyló (kb 16 darab) Fontos, hogy ne legyen semmilyen szaga!
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek kapribogyó lecsurgatva, aprítva
  • 6-8 szál petrezselyem
  • 8-10 szál kakukkfü
  • 1 salotta (mogyoróhagyma)
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek olivaolaj
  • 0,5 dl száraz fehérbor vagy csirkealaplé
  • bors
  • 25 dkg spagetti (3+2 személyre)

10.jpg

A hagymákat - a fokhagyma kivételével - felaprítva egy tálkába tettem. Felvágtam a petrezselymet és a kakukkfüvet is. Hideg vízben felolvasztottam a kagylókat. Egy lábasba tettem egy nagy marék sót (mint kiderült, pink só volt), amit egy deci vízben felforraltam, hogy gyorsan feloldódjon benne. Amikor feloldódott, felöntöttem fél liter jeges vízzel és beletettem a kagylókat 15 percre.

11.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ezzel egyidóben feltettem a spagetti vizet is forrni, majd al dentére fõztem (ez pont belefért a 15 percbe). Ekkor a kagylókat kivettem a sóoldatból és papírtörölközõn szárazra töröltem. Kicst olyan ragadósfélének kell lennie, akkor nem vizes már. Halványam megszórtam õrölt borssal (a sót már felvette az áztatóléből).

16.jpg 17.jpg 18.jpg

A serpenyóben az olajat addig hevítettem, míg füstölni kezdett. Sajnos nem találtam az öntöttvas serpenyõt, mert erre a feladatra az az igazi! Szétkentem benne az olajat véknyan, és beleillesztgettem a kagylókat. Lett is sistergés meg miegymás, de ez jó. Addig sül az egyik oldal, míg elkezd pirulni (kb 2-3 perc), ekkor megforgattam, és beletettem egy kis vajdarabot is, amivel locsolgattam a kagylót kanállal a kicsit megdöntött serpenyõbõl. Ez is csak 3 perc volt, ki is szedtem mindet csipesszel egy kisebb tálkába.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A serpenyõben maradt olajos vajra rádobtam a hagymákat a karikára vágott fokhagymával együtt. Picit pirítottam (nehogy a fokhagyma megégjen), majd felöntöttem kis csirkealaplével (kisgyerekek miatt nem engedték, hogy bort használjak), amivel feloldottam az aljáról a lepirult finomságokat. Mindjárt ment bele a kapribogyó is a zöldfûszerekkel. Végül belecsavartam egy fél citrom levét. Ezzel összeforraltam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Visszatettem a kagylókat felmelegíteni.

27.jpg

Spagettin tálaltam kis szósszal meglocsolva.

28.jpg

A két unoka almát evett, és várta az ételt ...

51.jpg

Ezt a kagylót legjobb fagyasztva venni - nem árt a textúrájának, de legalább majdnem biztosan friss.

61 komment

Címkék: spagetti fokhagyma bors szent jakab kagyló vaj kapribogyó alaplé olivaolaj újhagyma petrezselyem salotta kakukkfü scalop

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214402628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2018.12.09. 10:49:02

teljesen off: feleségem beállított egy kupac édesbvurgonyával, hogy ezt fogunk enni, sütve - és meglepetéssel tapasztaltam, hogy egyetlen receptben sem szerepelt még a kocsmában :O
én egyszer kóstoltam, kolléganő hozta, saját bevallása szerint halálosan szar lett (mi udvariasan, de egyetértően hümmögtünk :) ), úgyhogy azárt erősen gondolkodom a vészforgatókönyvön :D
úgyhogy most izgalmi állapotban vagyok...

kobold63 2018.12.09. 11:30:59

@Topy: A batátád érted alatta? Nem ismerem az otthoni elnevezéseket, én András szavaival kifejezve a nagy pocsolya túloldalán élek. Nagyon kedveljük, sokszor készítem. Több fajtája van, hasonlóan a krumplihoz, tudni kell, mire használod.
A kívül barnás, belül narancssárga az édesebb, puhább, pürésíteni jobb ezt használni. Ízre hasonlít a sütőtökhöz. A kívül drappos, belül sárga keményebb, rostosabb.
Mi sütőben sütjük, szárnyasok mellé köretnek. Félbe, vagy darabokra vágva, vágott felével olajozott sütőlapra téve, magas hőmérsékleten.Karamelizálódik, vajat is lehet rá tenni, én magábav szeretem. Hasábban is lehet sütni, megfűszerezni, paprika, só, chili, római kömény...stb.

Kedvelt az u.n. "gyökér zöldségek" keverékét sütőben sütni,
krumpli, répa, zeller, batáta, cékla, hagyma, fokhagyma, karfiol,...stb, zöld fűszerekkel együtt.

Ha van valami elképzelésed, milyen típusú ételt szeretnél csinálni, mennyi batáta van, melyik fajta, szivesen küldök még receptet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.09. 11:42:06

@kobold63:

Most láttam töltött batátát egy tv műsorban, félbe vágva, kikaparva, és valami gyümölcsö töltelékkel megtöltve sütőben sütötték, jól nézett ki. Szerintem párolt darálthúsos töltelékkel is süthető. Én nagyon szeretem hús mellett sütve, aprót egészben nagyobbakat félbe-negyedbe vágva. Krémleves is jó belőle, illetve húslevesbe, zöldséglevesbe kockázva belefőzve is jó ízt ad a levesnek.
Sütöttem már karikára vágva olajban, az se volt rossz, csak kevés.

kobold63 2018.12.09. 11:45:35

@Andrass9: Végre tudom a scallop magyar nevét! Nem sokszor készítettem, de mindig a serpenyőben sütéssel kezdjük. Miért főzted meg elötte, a gyerekek miatt? Jól kinéző kaja!

A gyerekek tündériek. Azok a szemek!!

kobold63 2018.12.09. 11:52:47

@látjátok feleim szümtükkel: univerzális gumó! A kacsa mellé is sütünk mindig.Ma is, bár ezek még boltban vett kacsák, azt hiszem a néma fajta. A fiamnál lévők még vidáman totyognak, rájárnak a kutya ételére is.

Dikusz 2018.12.09. 11:57:46

@látjátok feleim szümtükkel: Gasztroangyalt néztél? :)))

A sorozat egyik adása szólt a batátáról, az ásotthalmi tanyavilágban termesztik:

www.youtube.com/watch?v=3CFFKEB_lOM

Dikusz 2018.12.09. 11:59:04

@kobold63: belinkeltem a Gasztroangyal egy adását
@látjátok feleim szümtükkel:-nek, érdemes megnézned neked is.:)

Dikusz 2018.12.09. 12:02:37

De aranyosak a kicsik! :)))

Nagyon finom lehetett, ilyen "tenger gyümölcsei" -féle ételt még sosem volt módon enni. Mondjuk azok közül is van olyan, amit nem kóstolnák meg.

Topy 2018.12.09. 12:16:24

@kobold63: azt! :)
na, akkor sikerült pont félrekombinálni, ez a kívül barna, belül narancssárga verzió, úgy döntöttem biztonsági játékot játszok, centis vastag hasábokra vágtam, meglocsoltam olivaolajjal, kapott durvára tört színes borsot, szerecsendiót, nagy szemű sót és ment a forrólevegősbe
lehet, hogy számít, hogy nem reggeliztem, de az első adagba belekóstoltam, egész jó lett! :)

Topy 2018.12.09. 12:17:16

@Dikusz: szoktam, de ez azért nem a Dallas, hogy ha kimarad egy rész, akkor pánik van! :D ezt pont nem láttam, köszi! :)

Topy 2018.12.09. 12:27:15

Andrástól meg elnézést kérek, hogy szétoffolom ezt a jó kis kagylós receptet!

kobold63 2018.12.09. 12:27:57

@Topy: jól eltaláltad. Mi sosem hámozzuk.

kobold63 2018.12.09. 12:39:56

@Dikusz: fő kedvencünk a garnélarák, de a tintahal és a bébi polip is finom, na meg a sokféle kagyló. Ha tenger mellett élnél, biztosan megszeretnéd. Viszont sok finom magyar ételtől elszakadnál.

Rengeteg jó recept van, sajnos az életünk és a gyomrunk befogadóképessége véges, nem tudjuk mind kipróbálni!

Dikusz 2018.12.09. 13:02:05

@kobold63: Magam is azt gondolom, hogy megszeretném. De amit (TV-ben láttam csak) nem ennék meg, az a homár. Akkor biztos jóízűen megenném, ha megpucolászva tennék elém, nem nekem kellene kibányásznom a húst a homárból.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.09. 13:31:34

@Dikusz:

Nem az ásotthalmi volt, valami másban láttam, de tudom, hogy ott is termesztik. Meg a somogyi részeken is. Ásotthalmit a vásárhelyi piacon szoktam venni, idén még nem voltam a villamosépítés miatt nem merünk bemenni a városba mivel félek, hogy nem találnánk ki.

Ha jól emlékszem a legutóbbi Magyar Konyhában is van szó az édesburgonyáról.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.09. 13:33:42

Én nem szeretem a tenger gyümölcsit, csak a tőkehal máját, meg egy-két fajta olajos halat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 14:21:50

@kobold63: Mit főztem meg????? Csak jeges sós vízben áztattam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 14:24:14

@Dikusz: Pedig az a legjobb benne! Kiszívni a lábacskákból a húst, meg a levet.
@kobold63: Nekem még nem sikerült elszakadnom a jó magyar ízektől. Pont tegnap főztem egy gulyást a gyerekeknek és vendégeiknek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 14:25:02

@Topy: Semmi gond - csak én nem nagyon eszem édesburgonyát :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.09. 16:56:08

Köszönök szépen!
Az a kagyló már nyersen is igen gusztusosan néz ki.
@kobold63: Az ilyen párolt mindenféle a leggyakoribb köret nálam. Szerencsére van is hozzá minden a kertből.

Dikusz 2018.12.09. 17:23:17

@Andrass9: Jááááájjj....:(
Én elég sok minden megeszek/megkóstolok az itthoni ételek közül főzés közben akár nyersen is, amitől lehet mást rázna ki a hideg.
De nálam a homár/béka/csiga/bogár(főleg), nomeg a tej/kakaó föle(pfejjjj), a meleg cukros tej van tiltólistán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 18:50:00

@Dikusz: Bocs! Többet nem emlegetem neked :)
Más rákfajtát sem eszel (pl. garnéla) ?

Dikusz 2018.12.09. 19:04:55

@Andrass9: azt lehet, hogy megenném. Utoljára önszántamból szovjet rákot ettem, ezt nagyjából akkor, amikor az albán kagylót lehetett kapni, az pedig nem most volt.:)
Pici kis rózsaszín izék voltak, kicsit büdöskések, de azért jóízűen megettem.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.09. 19:52:00

@Dikusz:

Ez a kicsit büdöskés rózsaszín valami anno nagyon finom volt majonézes salátába keverve. Azóta nem ettem, mert amit később vettem, nem ízlett. Persze akkoriban orosz kaviárt is lehetett kapni, szintén jó volt. Nekem a kagyló akkor sem jött be, meg most sem. Ilyen kagylót meg még nem is láttam csak a tv-ben.

Fenchurch68 2018.12.09. 20:42:58

@Dikusz: Ahhh, az albán kagyló :) gyerekkoromban mikor vége lett a sulinak, és indultunk hosszabb időre a Pilisbe a telekre, tradicionálisan megettünk anyukámmal kettesben egy dobozzal, jó friss vajas kenyéren :D
(A másik ilyen "nyaralós" - tehát nem hétköznapi - kaja volt a konzerv sonka aszpikban, már a dobozának a formáját is imádtam :)

kobold63 2018.12.09. 20:54:57

@Andrass9: Bocs, megkevert a zsonglörködésed. De a sósvízben áztatást se láttam még. Jó ötlet.

Az elvesztett magyar ízek alatt sok mást értek. Te is tudod, fehérrépa, jó torma, mangalica, meggy!!, kifli, a tölteni való karalábé, zöldpaprika már áprilisban, na és a csabai kolbász, hogy csak néhányat említsek. Amit lehetsége előállítani itt, azt megteszem, de hiányzik a magyar alapanyag, meg a magyar levegő hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 23:18:18

@kobold63: Így már értem, köszi! Parsnip nem jó gyökér helyett. Zöldpaprikának nekem leginkább a cubanelle pepper jön be, azt töltöm is, meg használom főzéshez.
Tormát valahogy nem hiányoltam, de rendes sertést, azt nagyon. Töltött karaláb nembejön, és mivel most már többet vagyok otthon, mint itt, ezért nem panaszkodom. A nagytlyánynak meg megfőzöm, ami magyar ételt kér. Még székelykáposztát is lehártyázott karajból ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 23:20:46

@Dikusz: Régi szép idők! Azt a kagylót nagyon szerettem!!! A rózsaszín izék meg az ollóból származó legjobb minőségű rákhús.

kobold63 2018.12.10. 00:54:12

@Andrass9: Azt nem is említettem, hogy minden füstölt árut magunknak kell megcsinálni, ha hurkára vágyunk, akkor egy heti beszerzés és munka kell, hogy legyen. Kettőnknek, mert más nem eszi. Régebben még elajándékoztam sokat, de mostanra már elfogyott a közönség.

Nem éhezünk, az biztos, sok más érdekes étellel, ízzel ismerkedtünk meg, de az otthoni, az más, néha hiányzik.

A friss fehér spárgát még nem is vettem a listára!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 01:12:59

@kobold63: Nekünk sincs sok magyar barátunk, és a mindennapi étkezésen is meglátszik, hogy hosszú időt voltam távol otthonról. Viszont most, amikor már csak rövidebb időre jövök ki, seafoodot eszem rákkal :)))
Kivéve, amikor nekem kell főzni, bár már azt is megcsinálom (van is a tarsolyban még rák poszt).

kobold63 2018.12.10. 03:34:36

@Andrass9: Nekem is van egy, a speciális, itteni friss "spot prawn", ami május-júniusban kapható, a betérő hajókról vesszük meg, otthon még a lábosból is kiugranak, olyan frissek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 03:41:12

@kobold63: Olyat szivesen kóstolnék :) A kedvenc az alaszkai királyrák (King Crab). Nem olcsó, de csodás. Persze ide már fagyasztva érkezik, viszont az nem árt neki.

kobold63 2018.12.10. 04:08:48

@Andrass9: Mi kétszer ettünk úgy, hogy a vendéglőben az aquariumból választottuk ki és csinálták meg nekünk az egészet. Három különböző ételt tálaltak belőle. Kinai seafood étterem.

Dikusz 2018.12.10. 09:21:35

@Andrass9: ismét csak jáááájjjjj... :)))

Szoktam látni a hiperekben a halas hűtőben az "olyat szívesen kóstolnékból" zacskóban, fagyasztva.
Meg régebben Tescóban karácsony előtt jégre szórva. Nem kaptam hozzá étvágyat, nemigen tudnának rávenni, hogy megkóstoljam...
Ezeket a kis rákokat így egészben szemestől mindenestől fogyasztják?

Félreértés nem essék, nem cikizni akarok senkit. Nem zavarna, ha mellettem enné valaki, de aminek a tálon szeme van, az nálam nem jön be.
'85-ben voltam a munkahelyem szervezésében Bulgáriában a tengerparton. Ott lehetett kapni papírzacskóban igen apró olajban sütött halakat. Úgy volt megsütve, ahogy a tengerből kifogták őket. Eltartott egy darabig, amíg leszedtem róluk a fejüket, hogy ne lássák, amikor eszem őket, amúgy nagyon finomak voltak.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 15:13:59

@Dikusz: Megértem az ellenérzésedet. Amikor először voltam Japánban, ott bizony visszanézett az étel, és igencsak erőt kellett venni magamon. A tizenvalahányadik vendéglátásnál már elsiklottam felette.
A garnélát nagyon ritkán eszik fejestül, a boltban általában garnélafarkot kapni, azon már páncél sincs.
A kis halacskákkal Horvátországban találkoztam először. Tényleg finomak!

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.10. 17:24:05

@vitur:

No végre valaki, aki sokkal okosabb, mint az idei kos a tavalyi szarvával.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.10. 17:29:10

Kedves kocsmacimborák, "...akkor most ízelítőt..." kaptatok "...a libbantbirka értelmi szintjéből."
Pont.

De azért igyunk az egészségére az annyának, meg az apjának, mert amikor összekalapálták nem tudták szegények, hogy nem fej lesz agyerek nyakán, csak fej formájú népnemzeti agyagedény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 17:30:13

@látjátok feleim szümtükkel: Vannak sajnos bunkók, akiket senki sem kérdez, ezért maga próbálkozik ...

Dikusz 2018.12.10. 18:43:42

@Andrass9: Ezer nickneve van, itt most nem tudom mit remélt...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.10. 21:26:33

@Dikusz: Milyen étel válthatta ki a bogárfóbiát? :D
@Andrass9: Elfelejtettem említeni a tésztát, szerintem elég szűkmarkúan mérted.
@látjátok feleim szümtükkel: Lemaradtam valamiről?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 21:54:55

@Waka: A tészta csak köret volt, említést sem érdemel :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.10. 22:29:16

@Waka:

Hát a népnemzeti agyagedényről biztosan.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.10. 22:33:51

Ma a lidiben láttam Szent Jakab kagylót, a 22 dekás adag 1600 volt. Talán egyszer kipróbálom. Gondolom, hogy főzés előtt ezt is hagyni kell kiolvadni.

Egyszer kipróbáltam a tinahalat is, gyűrűket vettem, de nem tudtam róla semmit, és a végén olyan kemény, ehetetlen volt. Azóta nem próbálkoztam vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 22:56:16

@látjátok feleim szümtükkel: Az a 22 dekás adag 1/2 pound/font, így $12-t fizettél a fél kilóért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.10. 23:04:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az agyagedény ezen a néven való megnyilvánulását a 35 hozzászólásából 30-szor törölték ...

Dikusz 2018.12.11. 00:03:02

@Waka: Valamilyen szinten tényleg van.:)

A csikágó szélén, a Rottenbiller utcában laktam. Két házzal arrébb volt egy tejüzem, fél Budapestet az látta el.
Akkora svábbogarak másztak elő esténként mint egy kisebb datolya. Feltehetően az üzem miatt szaporodtak el.
Valószínű onnan eredhet a frásznyavajám, ami kitör rajtam, ha látok egy bogárkát.
Mondjuk patkány (azoktól nem féltem annyira) is volt a házban -meg Budapesten mindenhol-, de azt a bábolnaiak kiirtották.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.11. 07:26:27

@Dikusz:

Mikor a gyerekünk kicsi volt, após énekelte neki, hogy este felülünk az éjjelire, reggel ott leszünk.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.11. 19:16:05

Jelentem, hazaérkeztem. A bőröndjeim is épen és egyben.
Most kialszom magam :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.11. 19:29:39

Most gondoltam, hogy vajon a kocsmáros elénekelte már, hogy ha nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre?:D

Dikusz 2018.12.11. 21:04:05

@látjátok feleim szümtükkel: Szegény gyerek meg nem tudta miről van szó.:)))

Dikusz 2018.12.11. 21:05:42

@Andrass9: Jóccakát, szép álmokat!:)

Fenchurch68 2018.12.12. 12:30:28

@quercuseredesz: Szerencséd, hogy a kocsmáros még alszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 14:56:51

@Fenchurch68: Valóban! Csak egy órája ébredtem :)