Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Birsalmás lepény

2018.12.06. 07:00 Waka

Kaptam egy nagy rakás birsalmát Békéscsabáról. Főztem belőle kétszer kompót, valahogy elkopott, de még mindig maradt egy szatyorral. Közben ott a temérdek egyéb alma is, Kistesótól egy ládával, a sajátból még kettővel. Napjában három-négy lecsúszik, sütöttem almás pitét vagy háromszor, de így is ki fog tartani tavaszig. Persze szeretem az almás pitét, de már kellett bele valami csavarintás a változatosság kedvéért.
Kitaláltam, hogy kipróbálom birsalmával is. A tésztát Margit néni szakácskönyvéből vettem, ahol is egyszerű almás lepény néven szerepel. Annyit azért módosítottam rajta, hogy a margarin helyett sertészsírt használtam.

img_4480.JPG

Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 kg kicsumázott héjas birsalma
- 50 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg sertészsír
- 15 dkg tejföl
- 2 egész tojás
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg kristálycukor
- fahéj

A birsalmákat feleztem, a csumájukat és a kövecses részt kivágtam. Szinte mindegyik férges volt, de egyébként egészen rendben voltak.

img_4407.JPG

Megmostam és a V-Gyulán lereszeltem.

img_4408.JPG

20 deka cukrot karamellizáltam és rádobtam a lereszelt almát.

img_4412.JPGimg_4416.JPG

Hozzáadtam a fahéjat és puhára pároltam.

img_4419.JPG

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam és nagyjából 40:60 arányban ketté osztottam. A nagyobbik adagot kinyújtottam és a tepsibe egyengettem úgy, hogy 4-5 centis pereme legyen. Erre jött a párolt alma.

img_4423.JPGimg_4425.JPG

Az almára fektettem a másik tésztát, a szélét összedolgoztam, majd egy késsel megszurkáltam a tetejét.

img_4429.JPG

Hármas fokozaton kb. egy órát sütöttem, kiszedve még azon forrón meghintettem vaníliás porcukorral.

img_4435.JPGimg_4439.JPG

Kihűlve felkockáztam.

img_4475.JPG

Azt hittem, hogy kevés lesz a cukor, de éppen elég édes lett, és jól lehetett érezni a jellegzetes birsalmaízt. Két nap alatt elfogyott, szerencsére van még birsalma egy-két adaghoz.

28 komment

Címkék: fahéj birsalma vaníliás cukor sertészsír birsalmás pite

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2814436480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.12.06. 07:38:52

Pénteken jön az unoka..pont jó ötlet! Bár azt hiszem, a birset birslekvárral fogom jelképezni, a rendes almába keverve. Rossz csak nem lesz...

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.06. 07:46:58

Mostanság gondoltam rá, hogy Waka már régen sütött, pedig az neki nagyon jól megy. És tényleg, ez csucsu.

Dikusz 2018.12.06. 08:32:23

Ez bizony finom lehetett! Lehet érdemes lenne a maradék almát előkészítve üvegbe tenni, mert minél tovább áll, annál jobban beférgesedik. Amúgy sem egy matyóhímzés a pucolása, ha túl férges, akkor már lehet meg sem éri kínlódni vele.

Én is szoktam kapni birsalmát, pont az a gond azzal is, hogy igen férges, ha pedig nem, akkor barna.
Talán azért, mert tuti bio, soha az életben nem volt permetezve, és több évtizedes fa. Egyedül az idén termett olyan gyümölcs, hogy alig volt férges, de a csumájánál majdnem mindegyik barna volt. Bőtermő fa, és rengeteg alma kárba vész.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.06. 16:18:41

Ebédre főztem egy nagyon jó sütőtökpüré levest, az pont jó lenne ez elé a süti elé. Vagy az után ez a süti.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.06. 20:46:10

Köszönök szépen!
@Kumari aki Nilüfer: Az is jó megoldás. Bevallom, volt cirka harminc deka reszelt alma a fagyasztóban - még az előző pitéből maradt -, azt is belefőztem.
@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! :) A sütőtökkel éppen a hétvégén készülök elkövetni egy birsalmás valamit.
@Dikusz: Érdekes módon az almákban féreg nem volt, csak a garázdálkodásuk nyoma. Apró barna morzsalékok, pár "féreglyuk". Pondró egy szem se, talán már emigráltak. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.06. 22:34:38

@Waka:

Valóbjában emigráltak. Ilyet művel a kabóca kölök korában. A kikelt lárva bebújik a gyümölcsbe, megrágja, majd bebábozódik és kirepül. A helyén egy lyuk marad, és az szépen berothad. Nálunk az almában van sok ilyen. Sajnos már évek óta, és nem lehet ellene védekezni. Igazából az egyetlen hatásos védelem, hogy a lehullott faleveleket tavasszal kelés előtt összegyűjtjük, és megsemmisítenénk, ha lehetne, de elmegy a komposztba és szerintem ott sok kikel, oszt röhög a világon.
Az idei nyár nem volt jó a kabócáknak, nem szeretik a száraz meleget, kevesebb is volt most ősszel, mint egy éve. Idén poloska volt több.

kobold63 2018.12.07. 10:21:52

@Waka: micsoda kincsed van, szinte érzem a birs illatát. Nekem 3 nyeszlett maradt, fele barnás-pudvás, kompótot csináltam almával keverve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.07. 16:45:31

@kobold63: Budapestre kellene költöznöd - Nekünk mindig birskörte túltermelésünk van...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.07. 17:26:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hát nálunk szinte minden volt nyáron, csak száraz meleg nem. Legalább négy olyan eső volt, hogy a kert végében kiöntött az árok és a tavalyi diót behordta a víz a sorok közé. Meg persze közben a sok kisebb zápor. Augusztus végétől persze, mintha csak elvágták volna.
@kobold63: Ezért jó, ha az embernek vannak ügyes kollégái, egy kis csiliért cserébe mindent lehet kapni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.07. 22:53:00

@Waka:

Most néztem, hogy az alma, ami más években márciusig élvezhető minőségű volt, teljesen kifújta magát, gyorsan fel kell használni, mert összefonnyad. Az őszibarac fákon ilyenkorra elég szépen szoktak látszani a virágrügyek, most alig nőttek meg. Még mindig száraz a föld. Július elejétől nagyon kevés eső volt, szerencsére mindig akkor esett, amikor már a 24-ik órában jártunk. Sajnos nem tudtuk idáig húzni a nyugatra és északra húzódó felhőket. A határban a repce valamikor régebben kikelt, és el is száradt.

Viszont ilyen finom datolyaszilvát még soha nem ettem, megért a fán, és közelít az édessége a mézhez. A jojobán sok virág volt, korai termés is, de a nagy júliusi és augusztusi melegben leszáradtak, a későbbi kötésekből meg apró maradt a termés hiába locsoltam. Sok és szép lett volna, ha kap elég esőt. Azért ez is sokkal ízesebb volt, mint a tavalyi termés.

Dikusz 2018.12.08. 09:40:55

Hadd említsem meg nektek, hogy életem legjobb vásárlását eszközöltem tegnap: a piacunkon a gazdakörben lehetőség volt csipkebogyóvelőt rendelni, literjét 1800 Ft-ért.
Gondoltam egy életem, egy halálom, megkockáztatom, szeretek veszélyesen élni!
Három litert rendeltem, csak azért szidom magam, hogy nem a minimum tízszeresét kértem. Teljesen tiszta, szőrmentes csipkebigyó krémet kaptam, remek szörp lesz belőle. Különösebben tartósítanom sem kell, nem lesz ideje megromlani.:)))
Olyan fincsi, hogy megpróbálkozom hátha lehet még utánrendelni.

Fenchurch68 2018.12.08. 12:48:15

@Dikusz: Na, akkor én is eldicsekszem, hogy a házunk melletti bölcsi egyik dadus nénijétől 1500,-/kg-ért szereztem pucolt gyönyörű diót, és még ő érezte magát szerencsésnek, hogy nem kellett messzebbre vinnie <3
Csipkebigyót szedtem "nekünk egy télre elég" adagnyit a Menyecske-töbröknél pár hete, hát meló van vele, de nem is szörpnek szánom, csak teának, úgy azért kevesebb a macera.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 13:25:36

@Fenchurch68:

Nagyon jó üzletet kötöttél, boltban 3 ezer felett láttam dióbelet és elég vacak minőségű volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.08. 15:37:23

@Fenchurch68: Ez tényleg jó üzlet! Ennyiért még a saját diónkat se volnék hajlandó megpucolni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.08. 17:47:58

@látjátok feleim szümtükkel: Nem jujuba akar az lenni?
@Dikusz: Jó vásárt csináltál.
@Fenchurch68: Az is alkalmi vétel volt. Nekem 2300-ért hoztak igen szép, szőke dióbelet. Kistesónak is vettem két kilót, mire szóltam, hogy kéne még, már elkapkodták.

Dikusz 2018.12.08. 21:15:32

@Fenchurch68: Tényleg jó áron vetted, én Szegeden a Mars téri piacon 1/2 kg-t vettem 1250 fityingért. Örültem neki, mert abban biztos voltam, hogy Budapesten nemigen kapok 3000 Ft alatt.

A csipkebogyóvelőt Erdélyből hozták. Tényleg semmi dolgom nem volt vele, kicsit megcukroztam, tettem bele pici citromsavat. Beletöltöttem üvegekbe, oszt annyi...
Tényleg csak azt sajnálom, hogy nem rendeltem legalább 30 litert.

Szedni párszor próbáltam, de iszonyúan összeszurkált. Amikor aztán a leírás szerint tisztítottam volna, kb egyórás kínlódás után egy maréknyit sikerült megpuceválni. Azóta nem próbálkoztam vele.:)

Dikusz 2018.12.08. 21:20:06

@Andrass9: Énszerintem van olyan dió -ősszel volt hozzá szerencsém- amit nem érdemes megpucolni. A diófa öreg volt, apró diót termett. Ugyan a dió nem volt rohadt (ez ennél a fánál ritka), de egyszerűen mm-es darabokra tört mindig a héja, és a belseje is csálé volt.
A pucolást kalapáccsal eszközöltem vala, nem volt érdemes fél délelőttöt kínlódnom.:)))

Dikusz 2018.12.08. 21:23:44

@Waka: Azt meghiszem! Örülök is neki, mint Vak Bottyán a fél szemének.

Az én Mars téri (klassz piac) dióm nem volt szőke, de szebben volt megtörve, mint az én bazsi-i csoffadt dióm, nekem már ez is elég volt.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 21:29:23

@Waka:

A jojobára gondolál vagy a 3000 forintos dióra?:D

Jojoba az egyébként, de mondják jujubának is. Most megaszaltam, és megrágva egészen jó az íze, édes, savanykás, de gyakorlatilag nincs húsa, csak magja, meg héja. De az legalább jó ízű.:D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 21:30:56

@Dikusz:

Ha tied vagy ismerősé az öreg diófa, metszétek meg. Megfiatalodott hajtásokon sokkal több diót fog majd teremni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.08. 22:20:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondják a jujuba-t jojobának, mivel két teljesen külöbnöző növény.
jujuba: Ziziphus jujuba - a gyümölcséért termesztik. Vörös datolya, kínai datolya vagy koreai datolya néven is ismert.
jojoba: Simmondsia chinensis - a magból kinyerhető folyékony viaszért termesztik. Forró, száraz éghajlati növény, sivatagokban él.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.08. 22:23:04

@Dikusz: Kalapács helyett szebben tudnád megpucolni egy csőfogó segítségével. Akkor nem törik porrá. Nekünk az egyik fánk hoz nehezen törhető, viszont korlátlanul elálló diót, míg a másik az könnyebben pucolható, de meg is tud avasodni egy-két év alatt.

Dikusz 2018.12.08. 23:14:40

@látjátok feleim szümtükkel: A fa nem engemé (fiam mondta így kiskorában az "enyémet").
Az én semmi hozzáértésemmel el sem tudom képzelni, hogy lehetne megmetszeni. Tényleg nagyon idős, magas fa, itt-ott mohás is a törzse. Lejtős a telek, az alsó ágakon kívül nem lehet a fa többi részét elérni.
Akié a "birtok" nem él itthon, egy évben (tavasszal, és nyár végén 6-6 hétre) jön haza. Ha visz haza diót, akkor egy másik fáról.
Az idei év különleges volt, mert ennek a fának a termése kivételesen ehető lett volna. Amióta -cca 20 éve- kijárok oda, az idei volt az első év, hogy frissen törve nem volt fekete a dió.
A környéken őshonos szelídgesztenyések vannak, neki is van több fája, de nagyon aprók, és kukacosak. Jópár évvel ezelőtt próbáltam begyűjteni, nem volt olyan gesztenye, amiben nem volt kukuc.

Dikusz 2018.12.08. 23:19:46

@Andrass9: Bárhogy próbáltam törni azt a szerencsétlen diót, ami alig volt nagyobb egy cseresznyénél, nem sikerült úgy megtörnöm, hogy akárcsak a dió egyik fele is épségben maradt volna.
Talán van a háznál csőfogó, jövőre megnézem. Tényleg órákig törtem azt a francos diót, és nem sikerült tíz dkg-t sem összegyűjtenem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.09. 00:50:10

@Dikusz: Nálunk munkamegosztás van: én töröm, jobbik felem meg pucolja :) Kb 2 kiló dió lesz egy szeánszból.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.09. 07:52:20

@Dikusz:

Permetezés hiánya, ezét tiszta bio a termés.:D

A nagy diófa alsó ágait is meg lehet kurtítani, ott levágni, ahol még elérni, létra nem is kell.
Nekem volt egy elég öreg diófám, annak is már a földet érték az ágai, de elég gyatra volt a termése. Mi zért metszettük meg, mert már nem tudtunk elmenni a rotakapával alatta. Következő évben dupla mennyiségű diót termett, mint előtte, rengeteg új hajtást hozott, és azok végén nevelte a diókat.

Dikusz 2018.12.09. 11:32:54

@Andrass9: A töréssel sem boldogultam. Bárhogy, bármilyen óvatosan törtem a diókat nem működött. Még akkor is darabokban jött szét, amikor sikerült pont félbe törnöm, tovább kellett -óvatosan persze- bontogatnom.

Saját tapasztalat alapján azt mondanám, hogy pucolni nehezebb, mint törni.:)

Dikusz 2018.12.09. 11:44:13

@látjátok feleim szümtükkel: A fa inkább már csak árnyékot ad. A régi tulajdonos idős volt már, azért adta el a "hegyet" (a faluban így hívják a dombon levő szőlőt, gyümölcsöst). A mostani tulajdonos sem fiatal, azonkívül nem Magyarországon él. A termés sem egy nagy szám, tényleg nehéz még összeszedni is (lejtős terület), nemhogy pucolni.
Ha az alsó ágakat (egy része a kisház fölé nyúlik) megmetszenénk -ha elérnénk- ott ahol kell, kidőlne a fa.