Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Csőben sült tőkehalfilé fűszeres morzsával

2018.11.30. 07:00 Andrass9

A gyerekek a keddi napot választották halnapnak. Ekkor igyekeznek valami vízben élő élőlényt választani vacsorára. A múlt hétre Szent Jakab kagyló volt a választás, most pedig egy szép tőkehalfilé.

37.jpg

Bújtam a netet egy ideig, mert enni már sokat ettem, de még soha nem süröttem. Ezután el is mentem bevásárolni hozzá. Megdöbbentem, mennyire felmentek az árak a tengeri herkentyűk frontján, de még mindig olcsóbb, mint odahaza.

Összekészítettem mindent a pultra, nehogy kimaradjon valami, amit szánok az ételbe (3 felnőtt, 2 kisgyerek számára):

  • 85 dkg vastag tőkehalfilé (1,25 kilót vettem, de abból elmentettem kb 40 dekát - jó lesz az valami hallevesbe vagy gyors ebédre két embernek.)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 csokor petrezselyem (fodros akadt a kezembe a hűtőben)
  • 3 girizd fokhagyma (itt lehet előre pucolva is venni)
  • pici csokor édeskömény levél (ánizskapor)
  • pici csokor kapor
  • pici csokor snidling
  • pici csokor majoranna (elbújt a fényképezés elől a snidling mögé)
  • 1/3 pohár közönséges prézli
  • 1/3 pohár Panko morzsa (ez nagyobb szemű, mint a prézli)
  • 1/3 pohár parmezán ízesítésű aranyhal formájú ropogós (goldfish cracker)
  • 1 bio citrom héja és leve
  • só, feketebors izlés szerint

10_3.jpg

A halakat megpróbáltam betenni a kis jénaiba, de csak nem fértek el, így ami kimaradt, az ment a fagyasztóba.

11.jpg

A goldfish crackert egy spatula hátuljával összemorzsoltam (klopfolójuk nincs a gyerekeknek, a sodrófát meg nem találtam). A morzsaféleségeket egy keverőtálba tettem, a petrezselymet kicsire felvágtam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Lereszeltem az egész citromhéjat, kifacsartam a levét is. Egy tálkába pakoltam a feldarabolt vajat, amit a mikróban megolvasztottam. Felvágtam a snidlinget, meg a kaporféléket is kicsire. A majoranna sem úszta meg, de annak a szárát kivettem, mert kicsit kemény volt. Végül mindezt a zöldséghalmot a morzsákra tettem a keverőtálba.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg
20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Szórtam egy kis sőt és borsot is a morzsába, majd megsóztam és borsoztam mindkét halfilét. Kikentem a tepsibe tett alufóliát egy kis vajjal, hogy ne süljön le és belefektettem a halakat.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A maradék vajhoz kevertem a citromlevet és beleöntöttem a morzsába. Kézzel összekevertem, és egy kellemes, enyhén nedves állagot kaptam. Ekkor jöttem csak rá, hogy a hal alá is lehet morzsát tenni, gyorsan felemeltem hát a szeleteket, és vékonyan megszórtam a fűszeres keverékkel a fóliát.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A halak tetejére tapasztottam a fűszeres morzsát, amikor észrevettem, hogy kimaradt a fokhagyma. Gyorsan visszakanalaztam a tepsiből a morzsát, belenyomtam 3 girizdet, és újból megkavartam. Letakartam alufoliával, és betettem a sütőbe 220C-ra. Persze elfelejtettem, hogy a sütőnek kell vagy 10 perc, míg eléri a megcélzott hőfokot, ezért csak 10 percig sült ténylegesen fólia alatt. Levettem róla a borítást, és még 15 percig sütöttem - piruljon a morzsa! Ekkor az asztalra került a tepsi. Közben a vejem feltett egy nagy adag rizst (amibe egy kevés cérnametéltet is kevert), mert azzal mindent el tud adni a gyerekeknek :). Kivettem egy adagot a gyerekeknek, hogy meghüljön.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Mindent megért a kisunoka csodálkozó arca :) Meg is ette mindet, amit elé tettek (meg még egy nagy kanálnyi plusz rizst)!

36.jpg

Vettem mindenkinek, de a rizst ki-ki maga tette már a tányérra. Nem is lett igazán jó tányérkép, de legalább a villaképért nem panaszkodhattok.

38.jpg

Vacsora után a nagyobbik unokám írt egy levelet a Mikulásnak:

39.jpg

Kicsit nehezen olvasható, de mit várjak egy 4 1/3 éves gyerektől?

DEAR SANTA

I WOULD LIKE

BALLET SLIPPERS

LOVE ZOË

Zseniálisan omlós lett a hal - lemezeire szétesett, de mégis szaftos maradt. A morzsa fűszerezése remekül passzolt a hal ízéhez.

Nem is beszélve arről, hogy kevesebb, mint egy óra alatt elkészült, pedig közben még el is kellett mosogatni a piszkos edényeket ...

37 komment

Címkék: cod fokhagyma édeskömény tőkehal bors vaj majoranna kapor citromlé snidling panko petrezselyem goldfish citromhéj prézli kréker

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3014401260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.11.30. 08:10:20

A villaképpel is van baj! Jelesül az, hogy a villa nem az én kezemben van.:)))
Ugyanis finom lehetett ez az étel.

De aranyos a fiúcska.:))) A kis balerina nem hagyta magát fényképezni?

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.30. 09:15:32

Szerintem ez zseniálisan jó, és ki is fogom próbálni, de csirkemell filén (halat nem annyira szeressem ).

Unoka balerina akar lenni?:D

Fenchurch68 2018.11.30. 11:41:24

Köszi, megvan a karácsonyi kötelező halas kaja, egy évben egyszer még a vegán lány is megeszi.
Vajon mi történik, ha a kréker nem goldfischli ízű? :D

Nekem legjobban a Michelin-nadrágos majom tetszik a levél aljáról <3

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.30. 15:33:28

Ma olvastam egy érdekes megfigyelésről. Aki papagájt tart, okosan teszi, ha nem egy madarat, hanem többet nevel. Mert ezek társas lények, és egyedül unatkoznak. Ebben van valami, nmert nekünk 18 éve 6 madarunk volt, sajnos már öregek és kopnak, de most is van négy. Van egy rigónk is, amelyik mellettük él egy saját kalitkába. Megfigyeltem, ha a papagájok ketrecét kitakarítjuk, akkor a rigó is elkezdi ujjnyi széles csíkokra tépkedni a kalitkája aljára tett ujságpapírt. Amikor kicseréjük tisztára, abba is hagyja a tépkedést. Talán ő is szereti a tiszta lakást?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.30. 16:26:46

@Fenchurch68: A krékert azért találtam ki, hogy ropogósabb legyen tőle a prézli. Egy rántotthús panírjába sodrófával összetört ropit tettem, az is remek lett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.30. 17:15:39

@látjátok feleim szümtükkel: Mikor éppen mi. Általában Elsa hercegnő szeretne lenni :) Az egyidős barátnőjének van balerinacipellője ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.30. 17:24:05

@Andrass9:

Azért édekes, hogy az ember minél több évet látott már, annál inkább meglátja a kisgyerekben a jövő felnőttjét. Kislányban a nagy nőt, kisfiúban a sármos szívtiprót.:D

1kutya 2018.11.30. 17:37:16

Boldog Névnapot András! :)

kobold63 2018.11.30. 21:07:33

@Fenchurch68: A goldfish cracker csak formában hal, nem hal ízű, hanem kicsit sajt vagy egyéb . Akármilyen ropogós, sós dologgal helyetesíthető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.30. 21:58:45

@kobold63: Ezért is írtam, hogy síma ropi is megfelel helyette :)

kobold63 2018.11.30. 22:08:00

@Andrass9: Én meg kiemeltem, hogy nem hal ízű, a formája ellenére. De a legfontosabbat csak kihagytad, a kis tündér képét.

Fenchurch68 2018.12.01. 10:37:31

@kobold63: Köszi :D Csak azért írtam, mert egyébként imádom, és sajnálnám beletenni a panírba :D

Édesem dögrováson torokgyuszival meg középfülgyulladással, épp most kért meg, hogy süssek neki mákos-szezámos ropit, mert az olyan jólesően vakargatná a fájós torkát...

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.01. 11:04:26

@Fenchurch68:

Sálat-sapkát a lakásban is, meg mézes teát, bár én a cukor nélküli kamillát jobban díjazom. Ja, és a kamillás gőzölés gyerek korom óta mindig jó barát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.01. 15:32:25

@Fenchurch68: Nagyon jó még a mézes kakukkfütea is!

Fenchurch68 2018.12.01. 17:13:01

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Köszi, a kamillára allergiás, kakukkfű, hársfa, bodzavirág megy ezerrel. Meg a fülgyertya.
Főztem egy nagyon durva gyógylevest, három szárnyas kacsafarhát sok zöldséggel, épp csak annyi vízben, hogy ellepje, már langyosan is megkötött kocsonyának :)
Én úgy tűnik, megúszom, a napi 3 óra kutyákkal kintlét úgy látszik elég hatékony a bacik ellen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.01. 17:22:10

@Fenchurch68: Hasonló kúrára fogtam magam is: 8 csontos karaj csontját és kevés husát főztem meg kevés vízben némi zöldséggel. Ez is megállt hüvösen :) Mellé még a kakukkfü tea, nomeg 2x1000 mg C vitamin kihúzott a náthakórból ...
A kutyát itt csak kiviszem pisilni többször is napjában, ennél több "egészséges" életmódot nem folytatok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.01. 17:23:00

@Fenchurch68: Ebben a hidegben a bacik is fáznak, nemcsak te ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.01. 17:24:12

@Fenchurch68: Ja, és most indulunk Pho-t enni: az a legjobb gyógyszer!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.01. 19:16:01

Köszönök szépen!
Tetszik az étel. Remélhetőleg Santa Claus megkapja a levelet.
Ami az árát illeti, tényleg botrányosan drága itthon. Tavaly vettem pollock filét, 10 % galzúr volt rajta, az oldalvonal mentén a szálkákat bennhagyták és bő 2K volt az ára. Mikor kiolvadt, szétesett a cicába.
Én is boldog névnapot kívánok!

kobold63 2018.12.01. 19:42:37

Boldog névnapot minden Andrásnak! A Lánchíd kék-fehér világítást kapott St.András, Skócia védőszentje tiszteletére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.01. 20:16:05

@Waka: Ritkán veszek fagyasztott halat, de akkor erősen sózva olvasztom ki, az segít egyben tartani. De az se minden alkalommal ...
Amikor eztr a tőkehalat vettem, a halas megkérdezte, hogy felolvasztotta vagy frisset kérek. Persze az utóbbit választottam. Így még drágább lett!

kobold63 2018.12.01. 23:45:13

@Andrass9: Nekem három van, de nem tartjuk, elszoktunk tőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.02. 00:02:20

@kobold63: Én meg soha nem tartottam ünnepnek :) Ez olyan, mint a születésnap - nem tehetünk róla, de van.

kobold63 2018.12.02. 07:27:12

@Andrass9: A szülinap az más, az egyéni. Nagyon fontos a gyerekeknek meg bizony az öregeknek is. A lufikat elhagyom.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 09:24:11

@Andrass9:

Még is szeretünk összejönni a családtagokkal, ismerősökkel, barátokkal, hogy örüljünk az addig eltelt időnek, plusz jókat együnk és igyunk.
Mellesleg ittam egy pohárka pálinkát, és ismerősökre gondoltam, meg az egészségükre.:D

Fenchurch68 2018.12.02. 10:38:54

Vannak olyan névnapok, amik egyébként (nyilván a régmúltban, a Kevinek meg Bennettek előtti időben) amolyan kapaszkodót jelentettek az évkörben, ilyen az András is. Ugye Szent György napon engedték ki a birkákat a hegyi legelőkre, Mihály napon hajtották be. Péter-Pálkor arattak.
Most kezdődne az évkör, Borbála pl. női dologtiltó nap, jól jött pár ilyen az évben. Luca meg a régi magyar Mikulás stb.

A sajátomat én se tartom, de ha valaki megemlékezik róla, örülök :) csak vágott virágot ne hozzon...

kobold63 2018.12.02. 10:52:10

@Fenchurch68: Mindig beválik az "Erzsébet, Katalin rázza a szoknyáját", ha nem is mindig hóval, de erős lehűlés november közepe-végén. Na és a Hidegszentek, május közepén.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.02. 11:37:23

index.hu/fortepan/2018/12/02/az_elfeledett_deli_palyaudvar_is_szep_volt/

Nagyon szép épület volt. Kár, hogy nem tudjuk megbecsülni azt, amit megteremtünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.02. 22:02:54

@látjátok feleim szümtükkel: Én nagyon szerettem a régi Délit! Akkoriban olyan modern volt :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.03. 07:42:36

@PiperPerabo:

Ez telibe.:D
Tényleg mit nem lehet ezen érteni, hiszen a lényeg tisztán hallható ( látható ).

Kumari aki Nilüfer 2018.12.03. 13:03:33

@Andrass9: Isten éltessen!! (és ha már itt vagyok, akkor a Ferenceket is, amennyiben akad itt Ferenc:D

Én az elmúlt hétvégén kismalac csülökből csináltam kocsonyát, Olyan szvr lett, hogy el se mondhatom..megállt, de erőtlen lett, hat dobozzla lett(hat kis csülköcske) de hármat csak az udvari kóborok ettek meg...nagyon megviselt, Szoktam én rintani, de ennyire soha. Viszont szombaton karajcsontból őéps oldalasszélből olyan, de olyan levest főztem, hogy langyosan beállt:DD Persze forrón ettük, a főtt cuccot tormával..és maradt, ma este is ráúszok:)

A kisunoka egy bűbáj, minden más mellékes( na, jó, a hal recipe ide is nagyon jól jött, kell valami új karácsonyra!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.03. 14:05:17

@Kumari aki Nilüfer: Azt hiszem harcsával is működne a recept.
Rántott húst kellett sütnöm a gyerekeknek, de sikerült csontos szeletelt karajt venni. Szép is volt, de 2 cm vastag. Klopfoló meg nincs, mert eltörték(?), és nem használnák. Kicsontoztam, kettévágtam. Minden zsírt le kellett róla szedni, de azt egy fazékba tettem a csontokkal, meg az inas darabokkal. némi zöldséggel remek csontleves lett, megállt, mikor kihült.
Leves formában (miután kiettem belőle a húsos csontokról a finomságot) megették vacsorára :)

Kumari aki Nilüfer 2018.12.03. 14:26:47

@Andrass9: én legjobban a fácán, gyöngyös tyúk vagy liba-kacsaaprólék levest szeretem húslevesnek, utána rögtön a húsos csont jön, a marhával egy szinten( érdekes, hogy soha nem tudok olyan "tehénízű"(by gyerekek) marhahúslevest főzni, mint amit vendéglőkben kapunk, az a jellegzetes marhaíz az én leveseimben nem jön át.. na szóval a csontos hús -azon túl, hogy jó erős levese van, az egyik kedvencünk,kizárólag otthon, cuppogva,a kis izéket, egy kis porcos, egy kis rezgő, stb. valamivel( szépember inkább valami savanyúsággal, én tormával..sokszor nem is kerül sor a második fogásra:)Mot leszürtem a maradék levet, üres lesz ugyan, de attól kocsonya az:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.03. 16:16:40

@Kumari aki Nilüfer: Javaslom a frissen reszelt tormát egy kis reszelt almával összekeverni. Kiváló a táfelspitzel!