Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Tákolt krumpli

2018.11.27. 07:00 Waka

A múltkori Rakott krumpli lusta módra nem aratott osztatlan sikert. Volt, aki a pirult szélét hiányolta, akadt, akinek a krumpliszeletek közé lecsorgó tejfölt hiányolta, és a lecsókolbász is kiverte egyeseknél a biztosítékot. Mindazonáltal a sok építő jellegű hozzászólás új inspirációt adott. Hamar kiötlöttem, hogyan lehetne megfelelni az összes kívánságnak.
Már csak az elnevezés kérdése volt hátra. A rakott krumpli ugyebár ugrott, mert még valamelyik idetévedő kis Brillat-Savarin megmondja a tutit. A helyezett krumpli megint csak nem jó, még azt hinné a gyanútlanul kattintó olvasó, hogy valami szakácsversenyen ért el helyezést az étel. Maradt a tett- és a pakolt krumpli, de valahogy egyik sem az igazi. Ugyanakkor a két szóból alkotott "tákolt" egészen jó. Frappáns, hűen tükrözi a konyhai ténykedésemet és magát az ételt is.
Szóval, íme a tákolt krumpli.

img_4471.JPG

Hozzávalók:
- krumpli
- tojás
- füstölt kolbász
- tojás
- sertészsír

A héjában főtt krumplit a kockareszelő öregebbik oldalán lereszeltem, reszelés közben meg-megszórtam sóval.

img_4442.JPG

Egy teflon palacsintasütőt megkentem zsírral, beleegyengettem a krumpli nagyjából negyedét. Kevés zsírt raktam a tetejére, majd megpirítottam.

img_4444.JPG

Egy 26 centis kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem és arra csúsztattam a megpirult krumplit, majd bőségesen megkentem tejföllel.

img_4448.JPGimg_4449.JPG

Egy másik palacsintasütőben megpirítottam a füstölt kolbászt, majd ráöntöttem két felvert, enyhén megsózott tojást és megsütöttem.

img_4452.JPGimg_4455.JPG

A kolbászos tojást a tejfölös krumplira helyeztem.

img_4457.JPG

Aztán még kétszer krumpli, tejföl, rántotta, a végén krumpli és a maradék tejföl.

img_4459.JPG

Alufóliával kibélelt tepsire helyeztem, hármas fokozaton bő egy órát sütöttem. Kellett az elővigyázatosság, mert a tortaforma nem zárt tökéletesen, a zsír kifolyt alul.

img_4464.JPG

Hagytam kicsit hűlni, és torta módjára felszeleteltem.

img_4468.JPG

Volt minden, pirult krumpli, tejföl dögivel, aranyló piros kolbászsír és még az íze is jó volt. Legközelebb piteformában fogom sütni és jó fokhagymás malacpörkölttel töltöm meg.

32 komment

Címkék: tojás krumpli tejföl rakott krumpli füstölt kolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8114390850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.11.27. 07:18:33

De jó ötlet! Különösen a rántottás kolbász. Még szülinapi torta is lehetne belőle.

Már csak azt szeretném megkérdezni, hogy miért nem lecsókolbászt tettél bele? :))) (viccvót)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.27. 08:37:58

Tényleg jó az ötlet. Már csak egy jó kis salit kell kitalálni mellé.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.27. 10:29:33

Az ötlet jó. Én effélét pásztorpite alakban csinálok, kevesebb a macera..vagy nemtom:))
Szóval ami nem krumpli, az megy alulra, a tetejére meg krumli, ami vagy főtt-reszelt, vagy maradék püré, vagy csak főtt, krumplinyomóón átnyomva.Lehet ezt kis barnára oirított hagymával
vagy szines kaliforniai kockákkal cifrázni.Majd mindezt a sütőben pirítva. Alul valami pörkölt, vagy raguféle van, rövid lével, ez lehet vega dolog is, a tetejére meg sajt, vagy tejföl, vagy bármi..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.27. 16:16:49

Az ötlet tetszik, de EZ SEM rakott krumpli! Itt a keménytojás állagát hiányolom (mert nehogy kritizálás nélkül dicsérjek :).
Viszont a tojásrántottás kolbász igencsak jónak hangzik. Végre a krumpli is kapott tejfelt ...

Topy 2018.11.27. 17:17:36

@Andrass9: nem is mondta, hogy rakott: tákolt :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.27. 17:24:02

@Topy: Vagy nem akarta...
A kis Brillat-Savarin megmondta a tutit ... :)))

Dikusz 2018.11.27. 17:33:40

@Andrass9: Szerintem pünkt ezért írta tákolt krumplinak a rakott krumplit.:)))

trux77 2018.11.27. 21:07:37

Jó kis tákolmánynak tűnik ez, már hiányzik egy kis klasszikus íz :) Lehet meglepem magam a hétvégén vele :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.27. 21:08:08

Köszönök szépen!
@Dikusz: Csak fagyasztva volt itthon, de tömbben, ilyen kis adagért nem olvasztok ki húsz kilót. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Savanyú káposzta?
@Kumari aki Nilüfer: Kondás pite lesz legközelebb.
@Andrass9: De nem ám! A kolbász mellé a hézagokba, a még folyós tojásba lehetne karikázott kemény tojást tenni. Felírom...

Dikusz 2018.11.27. 21:12:09

@Waka: Lehetett volna még venni egy kevéske lecsókolbászt a boltban.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.28. 19:49:24

Jó ez a krumpli nagyon, én minden változatát szeretem, de valamiért hiányzik az "eredeti" rakott krumpli szaftossága. Szeretem, ha az alja tocsog a kolbásztól piros zsiradékban, abban meg úszik a tojás sárrgája. No annál jobb nem lesz semmi.

OkoskaTo:rp 2018.11.28. 22:08:35

@látjátok feleim szümtükkel: Rakott krumpliból is legalább háromféle iskolát ismerek.
1. Jénaiban, mindenféle előzetes pirítás nélkül, főtt krumpliból.
2. Ugyanez tepsiben, esetleg lepirítva a kolbászt.
3. Tepsiben, nyers krumpliszeletekkel.

A legrövidebb sütési idő miatt leginkább az 1. verzióra jellemző a tetejére besütött reszelt sajt.

Nekem a tákolt változattal csak annyi a bajom, hogy számomra túl macerás. Már a hajában főttet megpucolni is szívás a nyershez képest, de hogy én ezt még nekiálljak lereszelni...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.28. 22:13:03

@OkoskaTo:rp: A kísérletezés a lényeg, a játék. Nyomorult rakott krumpliról már a negyedik bőrt húzom le, és még mindig tudom cifrázni.

Dikusz 2018.11.28. 22:18:40

@OkoskaTo:rp: Ilyen alapon a legkényelmesebb rakottkrumpli az lenne, ha egy tepsibe minden hozzávalót belehajigálok héjastól, és úgy be a sütőbe.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.28. 22:24:14

@OkoskaTo:rp: Igazság az, hogy felszeletelni majd annyi idő, mint lereszelni, ha kézzel csinálod :) Ha nagy a krumpli, nem fér bele a tojásvágó mandolinba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.28. 22:25:10

@Waka: Kiváncsi vagyok, mikor jutsz el oda, hogy pont rakott krumpli állaga és íze lesz :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.11.28. 22:48:07

Sajnos a rántotta egyrészt meglehetősen más ízű, mint a főtt tojás - amiből a sárgája krémessége meglehetősen fontos faktor a végeredmény tekintetében -, másrészt a rántotta gyakorlatilag szigetelőként működik, ezért a krumpli nem lesz szaftos (mint az látszik is a képeken.

Dikusz 2018.11.29. 09:13:00

@Andrass9: Még sosem sikerült olyan tojásszeletelőt vennem, ami úgy működött volna, ahogy kell. Ritkaságnak számított, ha normálisan karikázta fel a tojást, teljesen mindegy volt, hogy mennyibe került, a drága szeletelőnél is a ráragadt a húrokra a tojás, vagy elcsúszott a húr, állandóan igazgatni kellett, hogy átmenjen a tojáson. Nemigen sikerült.
Legutoljára idén év elején vettem a madarasteszkóban egyet, de azt is inkább a dizájn miatt. Nem hagyományos műanyag kerete volt, hanem egy fehér tojásforma, aminek csőre, szeme van, olcsó sem volt. Jól néz ki, de ezzel sem lehet tojást szeletelni.:)))

Topy 2018.11.29. 09:51:31

@Dikusz: aminél sikerült megállapodnom, az a Lidl-ből van; alja-teteje fém, hacsak nincs nagyon a tojás szélén a sárgája (amikor a fehérje szinte csak hártyányi ott - olyankor kicsit morzsol), akkor szépen szeletel

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.29. 10:34:28

@Dikusz:

Hehehe, nekem van, kétszer öt ujjas. A lehető legjobban tudja szeletelni a tojást. Meg a krumplit, meg mindent. :D

Void Bunkoid 2018.11.29. 11:25:08

Nemrossz, ámbár nem spanyolviasz, mint valaki írta, ez lényegében olyasmi, mint a "pásztorpite", csak ott ugye megfőzött és tört krumplira van rárakva a minden földi jó :)

De eleve BÁRMI kurvajó rakottan, jól összesütve, akár sósan (akár ez a tákoltkrumpli, rakott krumpli, rakott zöldbab), akár édesen (lásd aranygaluska vagy mákos guba) :)

Echo73 2018.11.29. 11:28:06

@OkoskaTo:rp: Egyszer kipróbáltam egy 4. féle rakott krumplit. Ebben a truváj az volt, hogy a nyers krumplis, hagyományos rétegrenddel összerakott rakott krumplit sütés előtt tejjel színéig felöntöttem, majd elég sokáig (nem emlékszem pontosan meddig) lassú tűzön sütöttem meg. Hihetetlen krémes, szaft-dús, ízbomba változat lett belőle. Érdemes utánanézni a receptnek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.29. 11:58:37

@Void Bunkoid:

A pásztorpite lényeg, hogy alól van a földi jó, és a tetején a krumlipüré, ami szép pirosra sül. A többivel egyetértek.:D

Dikusz 2018.11.29. 12:19:40

@látjátok feleim szümtükkel: Végül nekem is ez vált be a legjobban.:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.11.29. 12:26:56

@Echo73: Én szoktam felkarikázott krumlit leönteni sós borsos fokhagymás tejszínnel, éppen lepje el, és sütőben előbb fedővel, utána pirítva sütni..valami csuda.

Magentax 2018.11.29. 13:08:47

@Kumari aki Nilüfer: Próbáld ki nagyon pici őrölt szerecsendióval. Isteni ízt ad a tejszínes krumplinak.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.29. 13:24:28

@Magentax: Igen, olyan is előfordul..sőőt. a krumplipürébe is csippentek egy picikét:)

vanvelemenyem 2018.11.29. 19:54:33

Ajanlom kiprobalni a Takolt krumpli utan a Vadasz krumplit. Ho vegen volt szokasos etel mifelenk.
Kotelezo hozzavalo a so es a krumpli, ez utobbi hejaban fozve es felszeletelve. Erosen ajanlott meg a fott tojas, bar ugye ho vege...
A tobbi hozzavalo pedig ugy jon, hogy kinyitod a hutot, es vadaszol: mi van meg, ami beleteheto? Nalunk volt, hogy egy kis fott rizs, ket felkarikazott sargarepa, fel zacsko mirelit zoldborso, kis fej vekonyan karikara vagott voroshagyma, ket szelet ket napja natursult disznosag aprora vagva, es tejfol kerult bele. Muszaj volt, mert oten voltunk a negy szem krumplira. Es jo volt! Szoval, kinyitod a hutot, es vadaszol, es hamarosan kesz is a vadasz krumpli.
Megjegyzes: a vadasz leves hasonloan keszul, sot, a vadasz szendvics is: kinyitod a hutot, es vadaszol... :D
(Nagyon jo modszer a vadasz-etelek elkerulesere, ha kulfoldre koltozol. Nalunk mar evek ota emiatt nincs "ho vege" es "vadasz vacsora")

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.29. 20:41:43

@Andrass9: Eljutottam már odáig, de rakott krumplival már Dunát lehetne rekeszteni, minek szaporítsam?
@Before: Igaz.
@Void Bunkoid: Így van. :)
@Echo73: Minden bizonnyal tetemes idő kellett hozzá, de a végeredmény biztosan kárpótolt érte. Főztem más hasonlót, talán készítek ide is.
@vanvelemenyem: Van ennek egy súlyosabb változata is, amikor krumpli sincs otthon. Azért az a "vadász" fogás is beeshet, ha Valaki nem tud elmenni bevásárolni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.29. 22:57:56

@Waka: '...minek szaporítsam?"

Azért, hogy jusson nekem is.:D

vörösbor(de)minőségi 2018.11.30. 17:48:18

tetszik!! és olvasva azonnal tudtam mit felejtettem el.hát a kolbászt megpirítani,hogy a fene vinné el.
a saját tákolmányom,az nyersen a krumpli,hogy ne kelljen megfőz-megpucol-szeletel kézre ragad-utálkozom-féllábra állok-sóhajtozom...ezért nyersen az uborkagyalun pillanatok alatt letolom és szép vékony.hagyma megpirít,jó sok,és ez egyben zsiradék is,no ide kellett volna a kolbász íze és szaftja.
egymáshoz kényszeritve mindent és tetszés szerint ízesítve,rengeteg tejföllel összekeverve be a sütőbe.mindez egy vaslábasban ami ki tudja miért de fedő alatt is képes megpirult szélekre és a teteje is ropogós.nem kérdeztem,hogyan csinálja-némán elfogadtam.
a végeredmény finom,az előkészület szinte nulla.mig a sok hagyma pirult addig a jó kilónyi krumpli is elvékonyodott én pedig nagyon örültem,akkor is ha nem kellő alázattal álltam a főzéshez hanem ilyen lusta módon.