Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Egy parádés póréhagymakrémleves kis csavarral

2018.11.24. 07:00 Andrass9

Engem mindig megragad a póréhagyma látványa! Gyönyörű, hosszú, fehér és tudom, hogy gyenge, mint a harmat. Persze, hogy elbukom a boltban, ha látom (mint most is tettem).

48.jpg

Amúgy is forró levesre vágytam, gondoltam, csinálok egy tottyos fazéknyit és megosztom a szomszédokkal. Mivel már főztem hasonlót, csak egy mondatot idéznék belőle "Ha a póréhagyma krémlevest hidegen szervírozzuk, és sok benne a krumpli, akkor máris Vichyssoise-nak (ejtsd visiszvaz) nevezik"  viszont én most melegen ettem!

Sok-sok ízt akartam beletenni, ezért lementem a kertbe is csipegetni hozzávalókat:

  • 1 nagy póréhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 kisebb salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 tojás sárgája
  • 8 deka vaj
  • 2 vastagszárú zellerlevél
  • 1 nagy krumpli
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 zöldpaprika
  • 1 l alaplé (besürítve)
  • 6 zsályalevél
  • 1 pici lestyánlevél
  • 1 tk szarvasgombaolaj (ami a csavar a receptben)
  • 1 tk cukor
  • bors, fehérbors, szerecsendió, só

10.jpg

Ez tényleg sokminden, lesz is dolgom a kaszabolással. A hagymákat, zöldpaprikát és a zsályát a lestyánnal felszeleteltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A vajat felhevítettem egy kanálka cukorral, amit kicsit karamellizáltam a vajon. Ebbe a keverékbe dobtam a zsályát meg a lestyánt, így az szépen megpirult és átadta az aromákat a vajnak.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezután minden hagymát és a zöldpaprikát beleszórtam és sóztam, borsoztam. Lassú lángon elkedtem dinsztelni.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Meghámoztam a krumplit és vékonyan felszeleteltem (hamarabb megfő). Rátettem a párolódó hagymára, felkevertem és tető alatt tovább pároltam. Felvágtam a zellerlevelet is csíkokra, a zeller szárát pedig felkarikáztam. Ezeket is hozzáadtam a már megpuhult hagyma/krumpli keverékhez.

25.jpg 26.jpg 27.jpg
28.jpg 29.jpg 30.jpg

Beletettem a tojás sárgáját egy tálkába, amire szerecsendiót reszeltem. Adtam hozzá fehérborsot, majd felöntöttem a tejszínnel. A tejszínre még csurgattam a szarvasgombaolajból (még soha nem főztem szarvasgombával).

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Egy pici habverővel összekevertem a tejszínt az alkotóelemekkel.

36.jpg

Az alaplékockámat (a csodahüttőből) egy liter vízben felolvasztottam a mikróban, majd hozzáöntöttem a fazékhoz.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Egy merőkanálnyit a forró levesből a tejszínhez öntöttem, hogy felmelegítsem kicsit.

41.jpg

A leves rotyogott.

42.jpg

Akkor nekiálltam parmezánból és egy csokor petrezselyemből sajtcsipszet csinálni levesbetétnek (ez már bevált legutóbb is)

43.jpg

A levest 40 percig főztem, majd beletettem a botmixert és krémesre kevertem. Hozzákevertem a gombaolajas, tojásos tejszínt és besürítettem a levest vigyázva, hogy a tojás meg ne főjön. A végén apróra vágott petrezselymet szórtam bele.

44.jpg 45.jpg 46.jpg

A levesbetét is elkészült (tán egy picit túl is sült), de azért tudtam vinni a szomszédoknak abból is.

47.jpg

Nekem egy tányér maradt, és csak akkor jutott eszembe, hogy nincs tányérképem, amikor megettem.

A szarvasgomba nem hatott meg, nem éreztem a levesben... Ettől még lehet, hogy jó(?) :)

32 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma tejszín zsálya póréhagyma bors vaj cukor alaplé fehérbors újhagyma salotta szerecsendió zöldpaprika lestyán mogyoróhagyma szarvasgombaolaj zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7314279101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.24. 08:19:31

Talán nem is a szarvasgomba olajban volt a hiba, hanem a te ízlelő bimbóidba, meg a szagérzékelő szervedben.:D
Egyébként én nem érzek semmi különlegest a szarvasgombán. Gondolom ez pech.

A leves meg nagyon jó, igazán dazdag, és tápláló.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.24. 13:17:57

A leves után jó étvágyat egy kis rántott pontyhoz.:D

Vajon megfőzték, vagy vissza engedték?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.24. 15:24:22

Köszönök szépen!
Engem valahogy nem izgat fel a póréhagyma. Amikor éppen húsmentes diétán voltam, a sajtkrémes kenyeret szórtam meg vele, hogy legyen némi íze, de másra nem használtam. Ettől függetlenül jó lehet, főleg így a sok mindenfélével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.24. 15:26:48

@Waka: Nem olyan erőszakos az íze, illata, mint a vereshagymának. Ezen kívül remekül lehet beletekerni a levesbe való zöldfűszereket :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.24. 17:47:18

@Waka:

Nagyon finom 5-6 centis darabokra vágva, középről kinyomkodva, és darabonként/levelenként megtöltve tálba állítva, és megsütve. Jó ezen túl még rántva, baconba tekerve megsütve, jó levesbe belefőzve. Nagyon jó rántottába, félbevágva és vékonyra szelve nyers salátába.

kobold63 2018.11.24. 20:07:36

@Waka: Grillezve vagy sütőben karamelizálva.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.25. 10:11:06

@látjátok feleim szümtükkel: Huh..töltve..ezt felveszem a karácsonyi kínálatba...valami vega(gondolom, gombás) cuccal..sőt, vegánra veszem!

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.25. 11:40:01

@Kumari aki Nilüfer:

Zsíros kenyérre szeletelve a legjobb, de ez tiltó listás, és ma már csak a leggyorsabban elkészíthető változatok fordulnak elő.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.25. 13:39:59

Szeretjük a hagymalevest, én rendes vöröshagymából-sooook- vöröshagymából- csinálom. faék egyszerűen.Azt olvastam valahol, minél tovább fő kis lángon a szeletelt hagyma, annál jobb lesz a leves, és igen!
Szóval vajon(ezt lehetőleg nem olajozom össze:D) kicsit átdinsztelem a soksok félfőre majd szálasra vágott hagymát, mikor kicsit puhul, teszek bele egy-két cikk fokhanymát, de nem kötelező, majd annyi vízzel, ami éppen ellepi,só, bors, hosszasan, lassan pezsegtetem. Több óra! Utána staubolom, és főzőtejszínnel, ha túl tömény, némi forró vízzel leengedem, jöhetnek a fűszerek, ez ízláés szerint..az enyémek a són.borson kívül mást nem nagyok szeretnek, ha nincsenek itthon, jöhet egy kevés szerecsendió, de éppen lehelletnyi. És átforralom, kész...pirítóst csinálunk , forrón a tányérba, rá reszelt sajt, és rá a forró leves. Vagy? sajtgombóc, vagy kruton, sőt, jómultkorában lágytojásra szedtük, finom volt,de volt már hozzá piritott baconkocka is. egyszerű, amíg mással bíbelődök, a kis lángon fődögél, és utána tényleg max 10 perc.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.25. 15:10:09

@Andrass9: Ismerem, persze, csak még főzéshez nem használtam.
@látjátok feleim szümtükkel: Ez a töltött dolog jutott eszembe, ahogy András írta a fűszerek beletekerését. Kipróbálni való ötlet.
@kobold63: Azt is megpróbálom.

Dikusz 2018.11.25. 17:22:03

@Andrass9: Azért nem kis munka egy ilyen levest elkészíteni.
Nekem levesbetétnek bejött volna még a buggyantott tojgli.
A sajtcsipszből mindenkinek csak egy db jutott?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.25. 17:23:40

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk meg úgy alakult, hogy a hagymalevest még roppanósra főtt hagymával készítjük, mert a család úgy szereti. Vajon párolni kicsit, majd húsleveskivonattal és vízzel öntjük fel. Ez az amerikai változata a francia hagymalevesnek. Pirítós, sajt persze itt is megy bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.25. 17:25:22

@Dikusz: Elég tömény a parmezán csipsz, nem kívánnak egynél többet :) Krémlevesbe még nem tettem buggyantott tojást, de legközelebb kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.25. 18:15:46

Talán nem lesz annyira sötét a jövő, és vissza állítják a természetes rendet.

hvg.hu/tudomany/20181125_mehek_megmentese_mezogazdasag_rovarirtok_viragok?s=hk

Kezdem érteni, iddén miért nem kötöttek jól a paradicsomjaim. Nem volt rovar, még dongó sem.

Fenchurch68 2018.11.25. 18:28:50

@Andrass9: Annyira megkívántam a sajtcsipszet, hogy sütöttem magamnak egy tepsivel :D de nem akartam mohónak tűnni, szóval levest nem főztem hozzá.

Dikusz 2018.11.25. 18:48:46

@Fenchurch68: Mondjuk ez sem rossz variáció, levesbe való sajtcsipsz leves nélkül. :)))

Dikusz 2018.11.25. 18:50:50

@látjátok feleim szümtükkel: ami rovar meg volt (büdösbogár), az nem használ a paradicsomnak(sem).
Viszont szerencsére az idén nemigen találkoztam harlekinkaticával. Ti sem?

Fenchurch68 2018.11.25. 20:39:41

@Dikusz: A szokásos életvitelszerű környezetemben nem, viszont október végén és nov. elején két héten belül kétszer is voltunk fenn a Bükkben a Menyecske-töbröknél, ahol az egyébként minden évszakban gyönyörű útvonal egy része aszfaltos úton vezet. Ezen a szakaszon ezrével leptek bennünket a harlekinkaticák. Ezen kívül sehol sem láttam.

Dikusz 2018.11.25. 21:18:28

@Fenchurch68: Pfejjjj, a frászt kapom ezektől a dögöktől.
Ha én akkor azon az aszfaltos úton gyalogolok, kontrával téptem volna fel a Tar-kőre...

Dikusz 2018.11.26. 07:54:03

@látjátok feleim szümtükkel: néztem a mai első hozzászólásodat, jól visszamentetek @kobold63-al a kacsás posztra.:)
Én meg azt hittem, hogy velem van a baj(megint), mert nem ittam meg a reggeli kávémat.:)))

kobold63 2018.11.26. 09:13:24

@Dikusz: téged is meg akartalak kérdezni, mert az eddigi posztokból tudom, hogy értesz ehhez a témához. Nekem nagy felfedezés volt, egy-két hetente megyünk oda, de én általában az unokával vagyok elfoglalva, nem az állatokkal, Az sem tünt fel nekem, hogy némák.
Kerestem receptet, így bukkantam rá arra a posztra, nem az időgépbe keveredtünk.

Dikusz 2018.11.26. 10:27:37

@kobold63: Ha úgy tűnik, hogy értek hozzá, az a véletlen műve csak.:)))

Budapesten éltem mindig, vidéki rokon sosem volt. Kacsát/libát talán életemben egyszer készítettem, azt is csak véletlen. Mégpedig azért, mert egyszer a férjem megnyert egy helyi sörözőben egy ultiversenyt. A fődíja egy kacsa volt (legalábbis szerintem), ezt hozta haza. Hirtelenjében azt sem tudtam miféle jószág, meg azt sem, hogy kell elkészíteni. Akkor láttam először, és utoljára konyhakészen ilyen madarat... :)

kobold63 2018.11.26. 11:49:53

@Dikusz: Látod, milyen tehetséggel adományoztalak meg. Tudom már, Boar még a szakértő.
Én is Budapesten nőttem fel, sohasem ettünk kacsát, Édesapám nem szerette. A liba meg túl nagy volt. A 70-es ávekben terjedt el jobban e pecsenyekecsa, akkor ismertem meg. Minden madarat meg tudok csinálni. Vadat is, amit adnak. Itt nem lehet vadhúst venni az üzletben, magadnak kell lőni, amire az engadélyt előzetes feliratkozás után kisorsolják.
Az itteni lakosság nem igen használja a kacsa-libát, kivéve a közép európai és a most már az egyre több ázsiai bevándorlót. Hízott madár, az nincs.
Nagy terveim vannak ezekkel a kacsákkal.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.26. 14:03:40

@kobold63:

Ha van megfelelő udvar, akkor kell egy kisebbet rekeszteni, és ott tartani a kacsákat. Sok kukoricával kell etetni, tápot kerülni, és szeretik a zöldet is. Víz is legyen előttük. A kis helyen a sok evéstől nagyon csinos hály nő rajtuk, ami szép sárga. At ilyen kacsa úgy éves kora körül a legfinomabb, de néhány éves korban is nagyon élvezhető a húsuk. Tömni is lehet, de így is nagyon zsírosak lesznek.

Nálunk kis medence van nekik készítve a káz küröli mardék építőanyagokból. Homorú aljú gödröt ástunk, kb. 40-50 centi mély a özepén, és olyan lejtésű az oldala, hogy a vizet ki lehessen belőle seperni, majd amikor a betonozás megköt ( hulladék tégla, beton darabokkal az aljzat kibélelve, és betonba öntve, teteje símítva ). Az egyik oldalánál van egy betonból öntött téglalap alakú gödör, azon meg rács, ebbe söpörjük a medencét, és innen párolog. Időnként a sűrű üledéket kihordjuk a kertbe a fák, szőlő tőkék tövébe. Mindenki jól jár. A kacsák tolla mindig tiszta. Ezen kívül a kimustrált, disznóvágáshoz használt nagy lábosba is kapnak vizet, és csudás ahogy fürdik benne egy-egy kacsa.

A mieink nem repülnek el, mert rendszeresen levágjuk a szárnyukat, egyébként világjárók lennének. A gácsér ( fiú ) kacsának hatalmas nagy melle van, ami sok jó ételhez kiváló hús.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.26. 20:50:11

@Dikusz: A cégnél van egy kamra méretű helyiség, ahol mindenféle irodaszert meg egyebeket tárolunk. Északi fekvésű, a belső ablaktáblák télen is nyitva vannak és a fűtést elzártam. Itt szokott telelni a leander. Nem zárnak tökéletesen az ablakok, ide menekültek be ősszel a bogarak. Kábé fél vödör halott harlekin katicát és poloskát söpörtem össze a múlt héten, mikor eltettem télire a leandert.

Dikusz 2018.11.26. 21:27:31

@Waka: Nem irigyellek érte. Gondolom voltak még élők is, vagy lesznek jövő tavaszra.
Nem gondolkoztál el azon, hogy a belső ablaktáblát is bezárd?

A bazsi "hegyen" lévő kisházba is biztos bemenekülnek a réseken, kulcslyukon, tavasszal látjuk csak meg. Szeptember elején lett lezárva a ház, addig még bőven bejuthattak. Nem volt olyan kis rés, ahonnan tavasszal ne jöttek volna elő újra, meg újra.

kobold63 2018.11.26. 21:53:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon köszönöm minden tanácsodat. Továbbitotam fiamnak, várom a fejleményeket. Kapnak valami gépet a pucoláshoz, de azt hiszem azok a vadkacsákhoz értenek, akiktől van. Talán azért a lógatás is.
Amatőrök vagyunk kacsa ügyben, fiam is, bár ő utazásai során sok vadkacsát lőtt Új Zealand-ban, de azokat nem pucolták, ráléptek a szárnyra és kitépték a mellét, csak azt ették meg.
Hogyan történlk az egész pucolás, lépésekben, a nyak elvágástól kezdve, kérlek, ird meg. Nem 80, hanem csak 2-3 néma kacsa esetében.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.26. 23:04:17

@Dikusz: A leandernek kell a 0-5 fok és a fény a teleléshez, az a pár bogár elfér.