Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Kis borjúpaprikás nokedlivel

2018.11.21. 07:00 Andrass9

Feleségem lőtt a Metroban egy darab borjúlapockát akciósan, így azt haza is hoztuk. Nekem meg azonnal fel kellett dolgozni, mert valahogy bevarázsolni a csodahüttőbe nem kis mutatvány.

47.jpg

A Metróban kis darabokat ritkán lehet kapni, ez is megvolt vagy 1,8 kg, amit azután letisztítottam és szétosztottam két csomagba. Az egyik egy szép dió volt, a kisebbiket meg eleve fel is kockáztam pörköltnek. Be is fértek a fagyasztóba (aka csodahüttő). A leszedett bőnyegekből, inakból meg lett egy borjú alaplé.

Alig két napja volt a hűtőben, amikor jött a kérés: legyen borjúpaprikás nokedlivel. Jó, legyen - azt én is szeretem és még nem főztem soha.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 54 dkg kockázott borjúlapocka
  • 3 fej vereshagyma (Ínyesmester forog a sírjában)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 csípős pirosodó paprika
  • 2 paprikaparadicsom
  • 2 fakanál kacsazsír (a disznózsír már rég elfogyott)
  • 12 dkg tejfel
  • 1 ek liszt a habaráshoz
  • 3 girizd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 mk őrölt fehérbors
  • 1 ek só
  • 40 dkg rétesliszt
  • 35 dkg kenyérliszt (ez találtam csak itthon)
  • 4 tojás
  • 10 dkg tejfel
  • 1 csapott ek só
  • 6 dkg vaj

10.jpg

A nokedlit 3 tojással indítottam, de mégis 4 ment bele - így jut a gyerekeknek is. A robotgépben elkezdtem kidolgozni egy elég kemény nokedlitésztát, mert úgy apróbbak lesznek a szemek. A tejfel a tésztába egy hirtelen ötlet volt, de nem bántam meg!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amíg a gép dolgozott, felvágtam apró kockákra a paprikákat, amit a kacsazsírban feltettem pirulni és zsírjára lesütöttem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ezalatt felvágtam a hagymát, paradicsomot és a fokhagymát is, amiből a hagymát rászórtam a megpirult zöldpaprikára.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Ezt addig pirítottam, amíg eltűnt a hagyma leve. Ekkor beletettem a fokhagymát, a paradicsomot és a fűszereket. Gyorsan összekevertem, hogy a pirospaprika meg ne égjen (a paradicsom védte meg). Kivettem a vákumzacskóból a borjúhúst (mostanában abban teszem el a húsokat a fagyasztóban).

29.jpg 30.jpg 32.jpg 31.jpg

Belekevertem a paprikás szaftba. Addig kavargattam, míg a hús kieresztett leve is eltűnt, vagyis ismét zsírra pirítottam. Felöntöttem egy deci vízzel, és lefedtem kislángon.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Ekkorra a tészta is lecsillapodott, felforrt a főzővíz, amit besóztam. Egy darab vajat tettem a nagyobbik nyeles jénaiba, abba tán épp belefér majd. Elkezdtem hát kiszaggatni a noledlit (nem kis fittnesz gyakorlat ezt a kemény tésztát szaggatni). Szűrőkanállal rámertem a forró vajra, amiben megforgattam, picit le is pirítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kicsit púposra sikeredett. Raktam rá még kevés vajat, ami szépen beleolvadt.

19.jpg

Végülis 2,2kg lett belőle (az edény 1 kilós)! Ebből biztos jut a gyerekeknek is, le is fagyasztottam nekik másfél kilót, a többi nekünk kell a paprikáshoz.

20.jpg

Két óra lassú főzéssel majdnem kész a paprikás, már csak a tejfeles habarást kell megcsinálni hozzá. 120g tejfel, 23g liszt, 0,6 dl víz keverékét dolgoztam ki csomómentesre.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

A kikevert tejfelbe öntöttem 2 merőkanálnyit a szaftból, hogy felmelegítsem, mielőtt visszaöntöm a húsra. Végül 5 perc alatt beforraltam, hogy kifőjön benne a liszt.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Ekkor viszont már késő este volt, így minden beköltözött a hűtőszekrénybe másnapig...

Délben azután kiszedtem két nagy tányérnyit.

45.jpg

A mikroban felforrósítottam az ételt, és csípős jalapeno salátával meg pici uborkával belaktunk.

46.jpg

Itt meg lehet csodálni, milyen apró kis nokedlik lettek ...

49.jpg

Csak azt nem értem, miért kell a paprikásba lisztet is tenni. Ennek olyan sűrű volt a szaftja, hogy megállt benne a kanál! A maradék paprikáshoz viszont nem maradt nokedli. Lehet, hogy a gyerekek egy kicsit kevesebbet kapnak majd?

26 komment

Címkék: tojás hagyma paradicsom fokhagyma borjú vaj kacsazsír fehérbors liszt borjúalaplé pirospaprika zöldpaprika kömény tejfel rétesliszt borjúlapocka Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2414292107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.11.21. 07:40:15

Nagyon jól néz ki, biztosan finom is.
Tapasztalatom szerint azért kell bele a liszt, hogy a tejföl simán keveredjen el a paprikásban. Túl sokat tettél bele, 1-2 kávéskanálnyi elég. Attól is függ, mennyi szaftot akarsz készíteni.

Dikusz 2018.11.21. 10:58:40

Az a nokedli nagyon jól néz ki. Az egyik köret, amivel mindig bajban vagyok, nem is sűrűn készítem.
Ha folyósabb a tészta, akkor átfolyik a nokedliszaggatón. Ha kemény, akkor meg a kezem törik le, de mégsem lesz olyan szép, mint a tiéd.
A 2,2 kg-s noki hogy sikerült, nem jól olvastam a hozzávalókat? Levonva ez edény súlyát, is 1,2 kg. Ha jól látom a hozzávalóknál, akkor a liszt mennyisége 3/4 kg.

A liszt hozzáadásáról - a fiam azt mondta azért tesznek lisztet a pörkölthöz, hogy sűrítsék. Én ha pörköltöt készítek, akkor jó sok hagymát teszek bele, azzal sűrítem, nem liszttel csak azért, mert az egyszerűbb, és olcsóbb.

csigafrédi 2018.11.21. 11:52:32

Jól néz ki az egész úgy ahogy van. Lisztes habarás szerintem elhagyható. Nem lesz semmi baja ha nem kerül bele.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.21. 12:38:27

Liszttel sűrítve más, mint mikor hagyma adja a szaftot. Egyébként hol ehető ez a paprikás?:D

Egy kis más: rózsásodunk. hvg.hu/elet/20181121_Rozsas_flamingo_Szeged_Feher_to_madar?s=hk

kobold63 2018.11.21. 14:47:22

@Dikusz: Csak érdeklődésből csináltam egy kis számolást a nokedlihoz: liszt 750 gr, 4 tojás kb. 250 gr, tejföl 100 gr, víz több mint a liszt kb. 800 gr, ez szűken 2 kg. Még vizet vesz fel főzéskor, bizony jó az a mérleg.

Nekem nagyon egyszerű a nokedli készítés, kicsit másként csinálom. A tojásokat felütöm, 1-2 dl vizzel elkeverem, így teszem a liszthez, még több vizet bele és gyorsan összekeverem, összedolgozom. Nem szabad nagyon kidolgozni, akkor lesz rugalmas, kemény. Nyugodtan maradhat csomós kicsit. Hagyom kb. 10 percig, utána szaggatom, kerek, nyeles szaggatóval.

Ha gondolod, egyszer mérd ki magadnak bögrével, hogyan csinálod, mennyi liszthez mennyi víz, máskor ehhez igazodsz.

A túl sok hagyma elédesíti szerintem, én több zöldpaprikát és 2 paradicsomot teszek, attól is sűrübb a szaft.

A paprikásba muszáj a tejföl, attól paprikás, nem pörkölt. A pörköltbe nem tesznek lisztet, legalább is nem hallottam róla. Dinsztelt húsoknál, amikor lisztbe forgatják lebarnítás elött, ez a liszt a pörk anyagokkal sűriti és ízesíti a szaftot. Marhafelsált gombával, szalonnával gyakori kedvencünk. Vagy a marhaszelet Burgundi módra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.21. 15:16:53

@Dikusz: A mérleg mutat 3,265 kg-ot. @kobold63: számítása teljesen korrekt :)
A pörköltet én is hagymával sürítem, de ez paprikás ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.21. 15:17:54

@kobold63: Köszi! Megoldottad számomra a misztériumot:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.21. 15:21:59

@kobold63: Ezt a "lusta" nokedlikészítést nem fogadtam el eddig senkitől sem. Én minden tésztát rendesen kidolgozok, olyan "csapjuk össze" sütiket meg nem sütök :) A tésztát pihentetem is, hogy a gluténszálak kialakulhassanak. Még rossz nokedlit nem főztem, az mindig kicsi és ugrálós!

kobold63 2018.11.21. 15:56:34

@Andrass9: Ez nem "lusta", hanem izlés és felfogás dolga. Attól még nem rossz a tiéd, ha kicsi és ugrálós.
BTW, a muffint sem keverjük agyon, annak is oka van.

csigafrédi 2018.11.21. 16:49:02

@kobold63: Nálam is így szerepel: ami hagymával indul, és tejfölös, az a paprikás, ami hússal kezdődik és tejfölmentes, az a pörkölt. Sok hagyma a pörköltbe: édes.
(Régebben én is agyontoltam a hagymát, hogy jó legyen a szaft, de elkezdtem visszavenni, és a szaft minősége, és íze is javult.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.21. 21:54:19

Köszönök szépen!
Azt, hogy súlyos vajfüggő vagy, az Isten se' mossa le rólad. A paprikásnál nem szoktam lisztet tenni bele, ellentétben a főzelékkel. Viszont a nokedlit én is kidolgozom. Nagyjából, fakanállal. A tejföl a nokedlibe terra incognita számomra, de egészen jól hangzik, felveszem a repertoárba.
@Dikusz: @kobold63: A sok hagyma szerintem is édeskéssé teszi, inkább lecsóval dúsítom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.21. 22:35:48

@Waka: nem mindenki szénhidrátfüggő, kell egy kis változatosság is :)

Dikusz 2018.11.22. 08:08:50

@Waka: Nekem nem tűnt fel, hogy édeskés lenne.
Ritkán főzök pörköltet, paprikást még ritkábban. Nem szeretem a tejfölös húsokat.

Dikusz 2018.11.22. 08:10:48

@Andrass9: A vizet nem számoltam bele... :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.11.22. 11:46:39

Két észrevétel: Én ennyire kevés hússal bele sem kezdek:))) de tényleg.És jutott a gyerekeknek is??:))
A nokedlivel meg: ez nagyon tetszik, én azonban a másik párton állok, nem kell kidolgozni:) Én a nokedlit egy-két tojással készítem, teszek a tésztába egy kis olvasztott vajat vagy egy kis olajat, és víz helyett tejjel keverem ki..só, bors, és-ó Donna Klára, ó Mizéria- egy kis aprított petrezselyemzöld( nem is, mert inkább sok) is kerül bele. És egy tupperes izével szaggatom, apró, kicsit mandula alakú eszméletlen finom..és a szaft egy részét kimerem, kikeverem némi tejföllel, ebbe teszem a kifőtt noklit, és időnként átkavarom..szépen felszívja. nem tudok megfelelő mennyiséget gyártani( na, jó ez már nem is nokedki:DD )És ha fejes saláta van hozzá..na az a gyere be....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.22. 16:55:21

@Kumari aki Nilüfer: Fejes saláta jöhet bármikor a nokihoz - pláne a tojásoshoz!
Itt viszont most tettek tönkre egy teljes mezőgazdasági ágazatot:
Mindekivel kidobatják a kötözősalátájukat (romain lettuce), mert E-Coli bacilust terjesztett, és járvány lett. 13 ember már meghalt miatta. Pedig imádom, és vettem is, hogy majd azon tálalom a scaloppot :( Állítólag Kaliforniából jött, és a locsolóvíz volt ürülékkel szennyezett ...

kobold63 2018.11.22. 19:06:34

@Andrass9:Azt hiszem, a korrekt hír az, hogy a saláta fertőzödött termesztés közben, az öntözővizzel. Canadában csak Ontarioban és Quebecben fordult elő eddig összesen 18 megbetegedés, ebből 6 szorult korházi kezelésre. Nem volt haláleset. Bár a többi provincban nem fordult elő, a nagy élelmiszer láncok mindenütt kidobták ezt a salátát.
A többi salátával nincs baj. Jó főzést!

Hallom, milyen hideg van most felétek. Nálunk volt egy deres reggel szép napsütéssel, de azóta megint esik, 10 C. körül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.22. 23:51:14

@kobold63: Tegnap reggel olvastam először a hírt, akkor még hivatkoztak valami tavaszi halálesetekre. Most már nincs benne a cikkben.
Hideg van, és megyünk Black Friday vásárlásra a nagylyánnyal. Ez nálunk évtizedes hagyomány, bár egyre kevesebb dolgot veszünk :)

kobold63 2018.11.23. 00:28:43

@Andrass9: Ez a nagy nemzeti ünnep, egész nap főzni, enni, football-t nézni(enni), vásárolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.23. 01:35:47

@kobold63: Nekem ez már a harmincegyedik alkalom!

Fenchurch68 2018.11.23. 11:28:01

Nokedlibe szintén teszek egy kis olajat, és ha van maradék tejföl vagy joghurt, azt is. Én sem dolgozom ki, csak épp összekeverem. Panasz még nem volt rá, a méret attól függ, hogy csak kettőnknek csinálom-e - akkor vizes deszkáról késsel szaggatom - vagy nagyobb adagot, akkor hagyományos nyeles nokedliszaggatóval.
Most főzöm a fiúknak a gulyáslevest, kénytelen leszek a csipetkét külön főzni, mert már így is megáll benne a kanál :D

Tanultam egy "lusta almás pitét", nagyon jó lett, és tényleg villámgyors: a tészta: 4 tojás, 2 bögre liszt, fél bögre tej, fél csomag sütőpor, cukor ízlés szerint (én kb. fél bögrével tettem bele), fél bögre olaj. A töltelék 4-5 nagyobb alma, egy bögre cukor, fahéj. Almát lereszeltem, rá a cukor, fahéj. Közben a tészta hozzávalóit kikevertem - csak úgy kanállal, nagyjából, a bő felét beleöntöttem egy sütőpapíros tepsibe, rá az alma - ami közben levet eresztett, ezért belekevertem egy marék darált diót meg vagy két marék zabpelyhet - nagyjából egyenletesen, és a maradék tésztához hozzáadtam még egy fél bögre tejet, és ráöntöttem a töltelékre. Fogalmam sincs, mennyi ideig sütöttem, akkor vettem ki, mikor szép piros lett a teteje. A hőfok valahol 160 és 180 fok között lehetett, mióta édesem hideg zsíroldóval letakarította a tűzhely előlapját, csak tippelni tudok :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.23. 15:07:04

@Fenchurch68: A zsíroldós pucolást én is elkövettem! De zkkor azonnal belekarcoltam az inoxba a jelzőket, és így még sejtjük a beállítást :)

Kumari aki Nilüfer 2018.11.25. 10:06:38

@Fenchurch68: mégy gyorsabb a lusta asszony rétese..ajánlom:) igen gyakran összdobálom.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.27. 10:21:38

@látjátok feleim szümtükkel: fejből nem megy, google: lusta asszony rétese..sok recept van...