Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Karalábéfőzelék

2018.11.18. 07:00 Waka

Idén erre a zöldségre sem lehetett panaszom. A hó alá vetett és ki nem kelt petrezselyem helyére került június végén. Megszórtam egy kis NPK műtrágyával a földet, belekapáltam, aztán egyengetés után sekélyen elvetettem. Öt nap alatt már ki is kelt. Kétféle magom volt, lila egy fél zacskóval, meg vettem egy tasak fehéret is. Nyár végére egészen szépen megnőtt, de aztán ellepték az átkozott földibolhák, olyan lett a levelük, mint a brüsszeli csipke. Pedig azt mondják a száraz nyarak bogara, itt meg minden volt, csak szárazság nem. Június végétől nem kapáltam, mert mire megszikkadt valamennyire a föld, egy újabb eső ismét sártengerré változtatta a kertet. Szeptemberben végül a lehűlés elvitte a bolhákat, a nővények új leveleket hoztak, és a hosszú enyhe őszben szépen megnőttek. Igaz, ekkor meg öntözni kellett, mert onanntól eső egy szem nem esett. Így vagy úgy, de másfél nagy festékes vödörnyi lett. Egy részét elosztogattam, - szerencsére szeretik a kollégák - a többit meg elvermeltem a kertben. Persze haza is hoztam egy szatyorral, gondoltam lesz belőle valami.
A karalábéleves ugye nem egy nagy durranás, kár rá a biteket vesztegetni, de beugrott, hogy miért ne lehetne belőle főzeléket főzni?
Szokás szerint el is képzeltem, hogyan fogom elkészíteni, összeírtam, mit kell venni majd melóból hazafelé jövet. A munkahelyen azért még gyorsan rákerestem a karalábéfőzelékre, és rá kellett jönnöm, hogy többnyire nem úgy készítik, ahogyan én elgondoltam. Persze nem kell mindig a megszokott utakon járni, de a petrezselyem zöld egészen jól hangzott, mint összetevő. Felírtam hát a többi mellé és vártam a négy órát.
Bevásároltam, hazacipekedtem és megfőztem.

img_4400.JPG

Hozzávalók:
- karalábé (nem mértem, cca. nettó 1,5 kg lehetett)
- 330 g kefir
- 150 g 20 %-os tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- étolaj
- só

Előző este volt egy kis üresjárat, megpucoltam a karalábét. A gumókat a gyökerük felől kezdtem pucolni. A kiskéssel szálkás rész alá nyúlva darabokban téptem le a héját. Kicsit lassan ment, de legalább nem maradt benn szíjas rész. Legyalultam és beraktam a hűtőbe, ennyivel is előbbre voltam másnap a főzésnél.

img_4359.JPGimg_4360.JPG

Másnap hazaérve a konyhában enyhe dögszag fogadott. Ahogy kinyitottam a hűtőt, megcsapott a tömény karalábészag, gondoltam, népszerű leszek másnap a melóban a közös ebédnél. Mindegy, csak elillan belőle valamennyi főzésnél. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítottam, majd a fokhagymát is megfuttattam kicsit.

img_4365.JPGimg_4369.JPGimg_4373.JPG

Rátettem a karalábét és a petrezselyem zöld szárát, megsóztam, hozzáadtam a cukrot és fedő alatt párolni kezdtem.

img_4375.JPG

Később némi víz is kellett bele. Nagyjából 40 perc alatt megpuhult.

img_4381.JPG

Míg a zöldség főtt, a kefirt és a tejfölt kikevertem a liszttel és pár kanál vízzel.

img_4379.JPG

Behabartam a főzeléket és kiforraltam. Mikor elzártam a gázt, megszórtam az apróra vágott petrezselyemlevéllel.

img_4384.JPGimg_4387.JPG

Egy szál bécsi virslit sütöttem mellé, nehogy azt higgye szegény, hogy a földibolhák ették meg.

img_4397.JPG

A kissé határozott illat mellé egy igen kellemes íz társult. Talán még a hozzáadott cukor nélkül, a tejföl és a kefir savanykás íze ellenére is édes lett volna. Petrezselyemből nyugodtam mehetett volna bele kétszer ennyi. Talán majd legközelebb. Ebédnél aztán nem én vittem a prímet, mert Anika boltban vett székelykáposztát hozott, az meg minden überolt.

55 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl karalábé kefir karalábéfőzelék petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr314377809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.11.18. 08:33:20

Az egyik kedvenc főzelékem, bár én félkisujjnyi hasábokra vágom és tejföllel készítem, sok-sok petrezselyemmel.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.18. 09:49:37

Nem lehetett rossz, de én hagymák nékül szoktam készteni, és rántással. Úgy tanultam, ez viszont a kipróbálandó listára került.

kobold63 2018.11.18. 10:54:33

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz, én is hagymák nélkül, de habarva vagy staubolva. Zsír vagy vaj, nem olaj.

Fenchurch68 2018.11.18. 13:40:52

Nagyon szeretem, és pont így, csak sokkal több petrezselyemmel :D

A következő adaghoz ajánlom figyelmedbe a kedvesem által kreált hamis töltött karalábét: a karalábéból 2-3 fejet ledarálok fél kiló hússal meg egy fej hagymával együtt, hozzá só, bors, egy tojás, egy-két marék rizs (szoktam zabpehellyel is, úgy is finom), gombócokat gurigázok belőle és a többi lereszelt karalábé közé ültetve megfőzöm. Ha kész, tejföllel vagy joghurttal habarom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.18. 14:28:53

Ez még jónéhány évig kimarad a menümből! 1 hónapot voltam ovodás, és akkor sikerült rosszul lenni tőle. Egy pár éve tudom csak megenni a levesben főttet, de főzelék és töltött még szóba se jöhet :)
Ha netán mégis csinálnék, akkor hasábokra, vagy kockára vágnám, nem vékony csikokra, de szerencsére nem csinálok ...

Dikusz 2018.11.18. 15:58:20

@Andrass9: Akkor megyek hozzád ebédre karalábéfőzeléket enni.:)))
Nekem még soha életemben senki nem főzött ilyen főzeléket, és én se magamnak, nem vagyok benne biztos, hogy szeretném.

trux77 2018.11.18. 16:00:05

Imádom, de én kaporral és petrezselyemmel :)
Én is csak staubolom, de csak éppen egy kis megijesztem mennyiséggel. Az igazi az, ha kerül bele egy kis húsgombóc, de én magában jobban szeretem :)És pont így, gyalulva :)
Szerintem jövőhéten csinálok is :)

Dikusz 2018.11.18. 16:01:29

@kobold63: Félmunkát végeztem.
Megkérdeztem ismerőst a májas hozzávalóiról. Meg is adta, csak azt nem kérdeztem meg, hogy kell elkészíteni. Így csak a hozzávalók vannak meg. Így is kell a recept?

kobold63 2018.11.18. 16:57:05

@Dikusz: Persze, az a lényeg, ha a mennyiséget tudom, miből mennyi kell. Köszönöm!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.18. 18:35:01

Köszönök szépen!
@kobold63: @Andrass9: A kockára vágás valóban adná magát, csak az én buksimban egy tökfőzelék-szerű, savanykás, netán citrommal csorbított étek jelent meg elsőként. Utána jöttem rá, hogy ez egy más, inkább édeskés fogás. A zöldségeknél inkább olajat használok. A hagymákok valahogy adták magukat, a sűrítésnél meg tózse a töknél bevált kefirt és habarást alkalmaztam.
@Fenchurch68: Jól hangzik, beillesztem a tervek közé.
@trux77: Éppen így terveztem elsőként.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.18. 18:39:01

Az új kertre ma rákerült a lakat. Elégettem a maradék égetnivalót, víztelenítettem, az utolsó köteg szerszámot meg hazacipeltem a pincébe. Két sor tarlórépa maradt a földben, valami majd lesz vele. Egy szatyorral azért hazahoztam, jövő héten abból főzök.
A Hegyen még akad egy kupac gally, azt majd télen eltüzelem.

Dikusz 2018.11.18. 20:23:38

@Waka: 2,5 kg máj (sertés)
5 kg hasaalja, vagy tokaszalonna
1,5 kg sertés apró (dagadó, vagy lapocka)
1 kg pirított hagyma
Kétszer átdarálva (gondolom az egész) 5-ös, vagy 3-as tárcsával.

Fűszerezés:
15 dkg só
3 dkg őrölt szerecsendió
3 dkg őrölt majoránna
1 dkg enyhén színes, vagy zöld csilipehely
2 dkg fehérbors
2 dkg feketebors

Kis fecni papírra írtam, mert nem akartam feltartani, dolgozott mér du. 4-kor is. Így utólag elolvasva azt gondolom, hogy a fehér-, és feketeborsból csak az egyik kell, nem mindkettő.

Először nagyban kezdte sorolni, 10 kg máj volt az alap.:)
Fejből diktálta a mennyiségeket. Ennyit jelent a sokéves gyakorlat, meg az, hogy tanulta is a szakmát.
Pl.: nagyon régen nem ettem olyan finom debrecenit, meg virslit, mint amit ő készített.

Dikusz 2018.11.18. 21:11:26

@Waka: Elnézést kérek, ezt @kobold63: -nak szerettem volna küldeni, de bárki használhatja, akinek tetszik.:)

Dikusz 2018.11.18. 21:12:12

@kobold63: Véletlenül @Wakának küldtem el a receptet, de neked szántam.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.18. 22:48:53

@Dikusz: Pöpec! :) Nekem ugyan monstre adag, de egy kisebb dózisban talán kipróbálom.

kobold63 2018.11.18. 23:12:15

@Dikusz: Köszönöm, nem fogunk Waka-val összeveszni rajta. Ez ami nekem a fontos, az arány. Ennyit én sem csinálok, de talán a fele mennyiséget, megkérdezem a családot. Ha már elkezdi az ember a nagy munkát. Füstölés után ugyis kevesebb lesz. Mennyivel egyszerübb manapság, a fagyasztóban, levákumozva, akár egész évben eláll.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.19. 02:45:37

@Dikusz: Ez egy jó recept! Talán megcsinálom egész kicsiben a vejemnek itt, az USA-ban.

Dikusz 2018.11.19. 06:36:35

@Waka: @kobold63: @Andrass9:
Örülök neki ha tetszett. Ha megcsináltátok, kíváncsi lennék hogy sikerült.:)

gabardin 2018.11.19. 08:51:48

én is kockára vágom, vajon (hagyma nélkül) karamellizálom, utána fedő alatt párolom, tejfölös habarással fejezem be.
petrezselyem és "egyéb" fűszerek kerülnek bele a megfelelő időben :)

kobold63 2018.11.19. 09:14:37

@Andrass9: Abálni, darálni, bélbe tölteni, abálni megint, hideg füstre tenni. Are you ready for it?

Isley 2018.11.19. 13:55:01

@Fenchurch68: Megcsináltam. Jó lett. Köszi. :)

Kumari aki Nilüfer 2018.11.19. 14:00:30

@gabardin: Pont így:) Jöhetne egy tállal!(nálam most egy tál sült karfiol és brokkoli van, csak úgy sütőben,rózsákra szedve. némi só, bors, kissé megspriccelve olajjal, és sütni, míg elkezd egy picit barnulni a csücske..nassnak is szeretem, de bármivel is..(tükörtojás, sült kolbi , virsli..bármi).

Kumari aki Nilüfer 2018.11.19. 14:01:20

@látjátok feleim szümtükkel: én sem ettem még hagymásan, de biztosan nem rontja el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.19. 15:54:03

@kobold63: Sure thing! Thanks for the method. Már csak egy pici füstölőspirált kell vennem ittenre a grillbe, de az van az Amazonon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.19. 15:55:16

Valami vacsorát kéne a gyerekeknek kitalálnom, amíg leoolvasztom a mélyhűtőjüket ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.19. 16:26:06

Karfiolból lehet főzeléket főzni?

Topy 2018.11.19. 16:43:46

@látjátok feleim szümtükkel: mivel pálinkát nem, így igen valószínű!

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.19. 17:18:25

@Topy:

No ezt csak azért kérdeztem, mert egy egész karfiol nekem sok rakottan, és a feléből kéne valami mást kreálni.

Topy 2018.11.19. 17:29:49

@látjátok feleim szümtükkel: biztos, hogy lehet, anyám is csinált, de engem a szagával is a két faluval odébb lehet üldözni, úgyhogy részleteket nem tudok
de pl.:
www.tvpaprika.hu/Receptek/HU/S/Sajtos_karfiol_fozelek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.19. 17:56:42

@látjátok feleim szümtükkel: Azt nem próbáltam, de karfiollevest nagyon jót lehet belőle főzni. (Ha kell, még pürésítheted is!)

Dikusz 2018.11.19. 18:03:06

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy olcsóbb lett a karfiol, én is bevásároltam belőle. Zsemlemorzsás rakott karfiolt csináltam, és a főzőlevéből isteni finom leves sikerült.
Tehát csináld úgy, ahogyan én: fele rakott, fele leves.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.19. 19:37:43

@Andrass9:

Na pont ezért jutott eszembe, ha pürésíteni lehet, akkor főzeléknek sem lehet rossz, ilyen hagymásan készítettnek. Valami zöldséggel megsegítve, esetleg zöldségzölddel, vagy zsályával.

kobold63 2018.11.19. 20:19:26

@látjátok feleim szümtükkel: Miért nem teszed el jövő hétre? Vagy felváltva akarsz enni rakottat és főzeléket napokig ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.19. 21:01:31

@kobold63: Neki nincs egy nagylyánya aki kiolvasztaná a mélyhűtőjét :))) Az enyimnek van egy apja, aki ezt megcsinálja helyette ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.19. 21:13:45

@Andrass9:

Jogos, mi magunk olvasztunk, lehetőleg a legnagyobb melegben.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.19. 21:15:45

@kobold63:

Eszem én napokig a karott karfiolt, de valami újítás sem ártana néha, mert mostanában már többszr készítettem, még hússal rakottan is.

Persze jut eszmbe, megnézem a főzelékes Feri blogját, hátha találok valamit.

kobold63 2018.11.19. 21:46:43

@látjátok feleim szümtükkel: Mi szeretjük a karfiol steaket is. Az egész fejet felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre, olajozott sütőlapra téve több girizd fokhagymát közé tenni, só-bors, 210C sütőben kb 30 perc, fordítani közben. A szétesett törmeléket is sütjük. Köretnek, vagy magában is finom. Kalóriaszegény étel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.19. 21:59:01

@látjátok feleim szümtükkel: Magam is a levesre szavaznék. Paprikásan, kevés vegyes zöldséggel, daragaluskával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.20. 00:01:27

@látjátok feleim szümtükkel: Főzelékes Feri egyre ritkábban posztol (mint mi ...), pedig nagyon jó dolgokat csinált!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.20. 00:02:46

@kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: No ez egy remek ötlet! Még nem hallottam róla, de el tudom képzelni (nálunk karfiol karfiol hátán csúszik be :).

Fenchurch68 2018.11.20. 00:03:23

@Kumari aki Nilüfer: Próbáltad már kakaóval és chilivel megszórva sütni? Annyira bizarrul hangzik, de kifejezetten finom a karfiol meg a brokkoli is így.
Amit még nagyon szeretünk: félig főtt karfiolrózsákat először tojás, tejföl és egy evőkanál olaj keverékébe mártok, aztán meghempergetem zsemlemorzsa (vagy zabpehely) és reszelt sajt keverékébe, ízlés szerinti fűszerekkel, kiolajozott sütőpapíron mehet a sütőbe. Szerintem finomabb, mint a sima rántott, és sokkal kevesebb vele a macera.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.20. 00:09:34

@Fenchurch68: Annyival egyszerűbb csak, hogy tepsiben sütöd, nem olajban. Viszont pluszban még főznöd is kell ... :)

kobold63 2018.11.20. 00:42:51

Karfiol steak kiegészítés: mehet még rá egy kis elmorzsolt cseresznyepaprika vagy chili paprika.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.20. 09:09:12

@Fenchurch68: Olyannyira, hogy szerintem már régebben magam raktam fel ide a kakaós karfiol receptet:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.20. 10:01:44

Ráleltem egy karfiolfőzelékre, két féle hagymákkal, de sült karfiolból és sok finom fűszerrel. Kissé macerás, ezért majd magam próbálok ki valamit.

Fenchurch68 2018.11.20. 10:27:14

@Kumari aki Nilüfer: Hű, tényleg :D Már nem emlékeztem, ki inspirált, akkor téged kell érte áldani :D

@Andrass9: Nekem az már macerátlan, ha nem kell az amúgy is távfűtésesen 30 fokos konyhában a forró olaj mellett állnom :D

Fellelkesedtem, rég volt már karfiol, úgyhogy ma sütőben "rántott" karfiol, gomba meg karaj lesz ebédre :)
Vasárnap kínaias pirított zöldséges tésztát főztem, maradt még belőle egy fél adag, és édesem közölte, hogy akkor lenne tökéletes, ha lenne hozzá egy adag rántott hús :D (ő szereti a gombás-paradicsomos makarónis rántott húst is, aka milánói sertésborda, bár tudjuk, hogy a.) ilyen étel nincs is b.) ha van is, csak a proletárok eszik :D )

Dikusz 2018.11.20. 10:44:52

@Fenchurch68: Mostanában olcsósodott meg a karfiol, úgyhogy szerintem az, aki szereti, most tolja ezerrel az arcába a különféle receptek alapján elkészítve.:)
Én bevallom őszintén, mér vagy három napja eszem a tepsiben sült prézlis-tejfölös rakottat, és még van belőle, de nem bánom. Közben van tartalékban még egy fej, abból levest fogok főzni jó sok csipetkével.
Azt hittem jó boltot csinálok, mert ezeket a Sparban vettem, 1,7 kg-os fej volt cca 500 Ft, közben mondják, hogy a piacokon már 200 Ft/kg az ára.

Fenchurch68 2018.11.20. 15:21:50

@Dikusz: A karfiol és a padlizsán, amit hajlandó vagyok olcsósodáskor betárazni a minimál méretű mélyhűtőnkbe :)

Segítsetek ötletekkel, hétvégén három jó étvágyú huszonéves fiú lesz a vendégünk, a kedvesem WoW-os játszópajtásai. Olyasmit szeretnék főzni, aminek legalább egy részét lehet előre is előkészíteni, hogy ha kirándulunk, ne kelljen emiatt itthon maradnom, viszont mégsem paprikás krumpli vagy lencsefőzelék egyszerűségű cucc.
Egy nagy adag pörkötet mindenképpen főzök, amiből lehet gulyásleves vagy valami tésztás vagy rakott holmi is gyorsan. Illetve pizzát mindenképpen sütök péntek estére, az alapelvárás :)

Topy 2018.11.20. 15:51:24

@Fenchurch68: töltött káposzta - előre megfőzhető, a melegítés csak jót tesz neki :)

Topy 2018.11.20. 15:59:58

@Fenchurch68: ami nekem bevált hasonló helyzetben, az a csirketorta; mutatós, nem megszokott, reggel összekészíti az ember, bedugja a hűtőbe, hazaérve irány a sütő, fél-háromnegyed óra alatt megsül
Pl.:
www.nosalty.hu/recept/bacon-os-csirketorta

Fenchurch68 2018.11.20. 16:18:28

@Topy: Tényleg, a töltött káposzta mennyire kézenfekvő... Ez a csirketorta is tetszik, kösz a tippet!

Dikusz 2018.11.20. 16:52:48

@Fenchurch68: Töltött paprika, vagy paradicsomos húsgombóc, vagy lecsó...
Ezeket enném meg szívesen, most így éhezve.:)

Fenchurch68 2018.11.21. 13:29:04

@Dikusz: Ááá, lecsó! Van eltéve hat üveggel nyár végéről! Remélem, megtalálom, hova dugtam :D
Ilyenkor mindig küldök a fiúknak egy kör-e-mailt, hogy az utolsó találkozásunk óta nem lett-e valaki valamire allergiás, vagy mi az a kaja, amit semmilyen körülmények közt nem hajlandó megenni. Azt már tudom, hogy a csípőset csak egyikük eszi, a másik pedig durván allergiás a bóti nátrium-glutamátos cuccokra, hálistennek én is, szóval ez eleve nem opció :) meg mivel ilyenkor a nappaliban alszanak egymás hegyén-hátán, a chilis bab se lenne jó ötlet :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.21. 14:03:06

@Topy:

Nagyon jó ez a torta. Jó kis zöld saláta mellé, és kész is.