Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Szőlő dzsem Othelloból

2018.11.15. 07:00 Andrass9

Megyek a pocsolyán túlra, gondoltam megleplek benneteket egy ottani lekvárral. Az USA-ban a gyerekek a sós mogyorókrémet rengeteg Concord szőlő dzsemmel (Concord Grape Jelly) ették. Hozzájutottunk nagyobb mennyiségű Othello szőlőhőz, amiből lenyúltam egy keveset.

25.jpg

Mivel Concord szőlőt még nem láttam idehaza, ezért ebből főztem egy sűrű dzsemet a gyerekeknek.

Kis utánjárással azért kiderült, hogy itthon is van, csak nem olyan népszerű, mint az Othello. Mindkettő direkt termő, ezért nagyüzemi borkészítésre nem használható, viszont a bogyójának magas pektintartalma megkönnyíti a dzsemkészítést.

Idevonatkozó receptek kicsit elszálltak az izlésemnek, a cukormennyiséget negyedeltem (1,5 kg-hoz 7 pohár cukrot írtak!!!). Kellett hát:

  • 1,3 kg Othello szőlő
  • 30 dkg cukor
  • 2/3 citrom leve
  • 20 g zselatin
  • 1,2 g NaBe

A vaníliát nem használtam.

10.jpg

A szőlőt leszedtem a fürtökről, és eltávolítottam minden kocsányt is, ami ragaszkodott a szemhez. Pont belefért a kislábasomba. Hozzáadtam 1 dl vizet, hogy megkönnyítsem a forrás megindulását. Ha már kimértem, rászórtam a nátriumbenzoátot is - nem szeretném, hogy megpenészedjen a felnyitás után.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felforraltam, de azonnal kibugyogott a kislábasból, így átköltöztettem egy nagyobb lábasba. Főztem vagy negyven percig, majd krumplitörővel ősszezúztam. Ezt a megzúzott szőlőt még 5 percig forraltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az Othello jellegzetessége az óriási és kőkemény mag. Azt valahogy még én se szeretem megrágni, így azután egy szitában passzíroztam egy darabig, és hagytam éjjel, hogy lecsepegjen az összes lé.

19.jpg

Másnap azután felforraltam, belekevertem a citromlevet (volt még a citromfacsaróban, amikor rácsavartam a fél citromot).

20.jpg

Kimértem 5g zselatint, hozzákevertem az amúgy elég sűrű léhez, és egy evőkanálban zselésedési próbát tartottam. Nem akart megszilárdulni, hozzáadtam hát még közel 15 grammot. Ez már jól viselkedett (emlékezhettem volna a Panna Cotta receptre, ahol 5 dl folyadékba kellett 9g a tökéletes halmazállapothoz).

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kétdecis üvegekbe töltöttem.

24.jpg

Végül cimkét is nyomtattam - persze hibásan írva a szőlő nevét:( -, mert szépen megzselésedett a dzsem.

26.jpg

Karácsonyra megkapják egy-egy üveg földimogyorókrém társaságában (és nekem sem kell az USA-ból hazacipelni)...

23 komment

Címkék: szőlő zselatin cukor citromlé NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7014322057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.11.15. 09:03:22

Az alaprecept szerint elkészített dzsemnek egyáltalán van szőlőíze? Nekem még a 30 dkg is soknak tűnik.

Az Othelló szőlő azon kevés gyümölcs közé tartozik, amit szeretek. Annyira azért nem, hogy megvegyek akár egy fürtöt is, ha az ára (idén ennyiért láttam) 780 Ft/kg.
Viszont hozzájutok pár apró fürthöz, ami azért apró, mert a kivágott szőlőtőkékből egynek a "maradéka" felfutott a birsalmafára.
Tényleg nagy magjai vannak, és a héja is nagyon vastag. Viszont olyan finomat nem kaptam még soha piacon. Ha lenne kertem, biztos odamenekítenék belőle pár hajtást.
Meg van még valamiféle fehérszőlő is a kert végében, még van rajta pár aprócska fürt annak ellenére, hogy az erdőszéli akác már benőtte a tőkéket.

Bár amennyire én értek a kerthez, lehet uborkafa lenne belőle...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 11:14:44

@Dikusz: Finom lett és szőlőízű. Az eredeti Concord Grape Jelly nekem nem izlett, mert túl édes volt. Az Othellónak szépen átjön az íze a cukron is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 11:21:54

Nyugodt lélekkel utazom holnap: megcsináltam délután az őszi lemosó permetezést, miután a cinkék és az őszapók leeszegették a tetveket a fákról. Ekkora csapat őszapót még nem is láttam, mint akik itt dolgoztak a körtefán. Minden ágvégen egy pirinkó madár :)
Már csak kevés levél van fenn, azokat elbírja a fű. A nagyja a komposztban végezte. Volt vagy egy bő köbméter a fűnyíró által összedarálva.
A gerillaparadicsomról is lejött még vagy 3 kiló - majd beérik az ablakban.
Petrezselyem, zeller, oregano még friss és zöld, nem csípte meg a fagy sem (nem volt fagy). Ezeket általában még az első hó alól is tudjuk szedni, aztán már csak márciusban.
Nem vetettem viszont hó alá spenótot, mert nem volt erőm az utolsó 2 négyzetmétert felásni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 11:25:33

@Dikusz: Uborkafa az jó!!! Arra fel lehet kapaszkodni :)
Amúgy jó dolog, nyár elejétől végéig folyton terem, mindig van friss. Én 2 méteres hálóra futtatom, onnan meg lugassá alakítom. Szerencsére nem napigényes, így elvan a komposzt melletti árnyékban (Perez F1, amit termesztek 8 tővel).

kobold63 2018.11.15. 11:36:05

@Andrass9: Dolgos évet zársz le, megérdemled az utat. Happy Thanksgiving! Bon voyage, safe return!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 12:43:02

@kobold63: Köszönöm szépen! A tavalyi út után minden jókívánságot szívesen veszek :)
Kinntről is fogok posztolni, biztos főzünk a nagylyánnyal és vejemmel érdekes ételeket! (P.l. hálaadás napi maradékok újrahasznosítása blogkocsma.blog.hu/2015/12/24/halaadaskori_maradekok_gofrikent_valo_hasznositasa ...)

Dikusz 2018.11.15. 16:59:51

@Andrass9: Jó utat!:)))
A poszt mellé fotókat is, ha lehet a kicsikről is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.15. 17:20:35

Köszönök szépen!
Mifelénk kunkordinak hívják. Idén erdélyi mustárt készítettem beforralt otelló mustból. Az íze remek lett, de nem fogta meg a mustárt, ahogy szerettem volna, pedig az lett volna a lényeg. Kínálgattak otelló mustot mások is, lehet, hogy megpróbálkozom a dzsemmel, mert jól néz ki.
Nálam már elkezdett kelni a hó alá vetett spenót, remélem átvészeli a telet. Ha nem, tavasszal utána vetek, van még vagy fél kiló mag.

Dikusz 2018.11.15. 20:20:40

@Andrass9: Attól tartok, hogy sosem fogom megtudni milyen ízű lett.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.15. 21:29:16

Vettem egy kiwanot. Mit lehet vele kezdeni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 21:39:30

@látjátok feleim szümtükkel: Kidobni :) Bár van, aki megeszi - állítólag finom! Ez egy "szarvas dinnye" - vagyis tüskés. Belül édes húsa van, ami leginkább banán, uborka és lime íz keveréke. Az uborkák és dinnyék családjába tartozik, Afrikában őshonos. Ha túlérik, felrobban, hogy szétszórja a magjait, szóval vigyázz :))))
A magja 25C körül csírázik a legkönnyebben.

Burgermeister 2018.11.15. 21:40:24

Anyukám évekig csinálta és brutko a cucc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 21:41:23

Becsomagoltam... Mivel nekem kinn is van ruhatáram, csak a gyerekeknek szánt cuccokkal töltöttem meg egy koffert. Pl. 8 zacskó extrudált kukorica vagy 3 kiló szaloncukor, stb. 22 kiló lett a bőrönd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 21:42:07

@Burgermeister: Az jó, mert megkóstolni még nem tudtam :)))

1kutya 2018.11.15. 22:11:57

jó lesz az otellónak is, senki nem rója fel neked @Andrass9: Egyébként most is otellófröccsöt iszok, semmi bajom, ez megint az EU baromsága, hogy a magasabb pektintartalom miatt több lesz benne a metil alkohol, miközben mondjuk egy bikavérben az engedélyezett legnagyobb mennyiség azt hiszem olyan 280-290 mg/l, miközben az otelló borra meg leírják, hogy 270-310 mg/l metil alkohol keletkezik erjedés közben...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 23:20:46

@1kutya: Ennek nem jártam utána, ezért elnézést kérek. Viszont az Otelló fröccsöt nagyon szeretem :)
Ja, és Bikavért nem iszom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.15. 23:54:31

Elvitték a szelektiv hulladékot egy hét késéssel ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.16. 15:05:55

Egyszer kaptam ajándékba bolti szőlőzselét, nekem nem volt nagy élmény. Csináltam saját fehér szőlőből, csúnya zödesszürke színe lett. Viszont évekkel ( min. 4 ) ezelőtt csináltam mustot, amit kétszer szűrve csatos üvegekbe töltöttem, kevés nátriummal a tetején. No az most olyan szenzációs, hogy a legfinomabb desszertborként eladható lenne. Tiszta, fényes, édes, és talán már egy kissé alkoholos is.

Idén megromlott a leszedett szőlő, talán a jövő évi majd jobb lesz. Ha ki nem száradnak a tőkék. Az otello a tőkén száradt össze. Nem aszalodott, hanem száradt. Sajnáltam, mert ekkora termés, és ilyen szép még soha nem volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.16. 17:21:38

@látjátok feleim szümtükkel: Tavalyelőtt kísérleteztem vele, egy szem nem kelt ki. Bezzeg idén a luffa, úgy telefutotta a kerítést, egy órát nyiszáltam, mire mind leszedtem.

Fenchurch68 2018.11.17. 12:55:04

@Andrass9: Ez a kiwano nekem valószínűleg ízlene, nyáron nem olvastam ki részletesen az üdítő palackját, és vettem egy uborkás Sprite-ot. Megittam a felét, mikor mondtam a lányomnak, hogy mennyire finom, és érdekes, hogy kicsit mintha uborkaíze lenne :D
A lányok szerint én vagyok az egyetlen élő ember a földön, akinek ez ízlik :D

kobold63 2018.11.17. 13:04:20

@Fenchurch68: Itt thai vendéglőben kaptam a pohár hideg vizet uborkával ízesitve. Üdítő volt.

Burgermeister 2018.11.17. 15:45:39

@Andrass9: Kinyitottunk egy néhány évvel ezelőttit. Palacsintába kentük, mennyi iz zamat és illat, mintha most szakitottad volna le a fürtöt. Páratlan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.17. 23:38:54

Jelentem, megérkeztem épen és egyben :) Mostanra sikerült csak a levelezőszervert rendbehozni, ami még 14-én új címet kapott ...