Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Csilis bab

2018.11.12. 07:00 Waka

Glédában állnak a kamrapolcon a szárazbabbal teli dobozok, ideje volt főzni valami kiadósat. Csilis babra esett a választásom, az már olyan régen volt. Emlékszem, valamikor rég főztünk egy igen jót. A pontos receptre sajnos már nem emlékszem, de az biztos, hogy csíkokra vágott marhahús volt benne és a sütőben készült el.
Rákerestem az Interneten, hogy valami ihletet merítsek. Elkeserítő volt az eredmény. A magyar nyelvű receptek darált pulykát, sőt, löncskonzervet ajánlottak és a végén dobozos csemegekukoricával fejelték meg. Az angol nyelvű receptúrák pedig szinte kizárólag konzerv alapanyaggal dolgoztak. Persze, nincs is annál egyszerűbb, összeborítok egy doboz babot meg egy kukoricát, rá a villával összenyuszkolt löncshús, egy tasak csilikonkárne szósz, összerottyantom és mehetek is nézni a Fatmagült. A fenét.
Végül összeirkáltam, amit jónak gondoltam, pénteken reggel beáztattam a babot, meló után meg elhúztam a csarnokba marhahúst venni. Ez a stáció mondjuk nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, de azért megoldottam. Azt terveztem, hogy egy szép darab marhaszegyet veszek. A szálkás részét lehártyázom, az megy a csilibe, a többit meg lefagyasztom, jó lesz majd valami csontlevest gazdagítani. Szegy persze nem volt. - Vigyél lábszárat, - így Cs, a hentes - kanyarítok a nudliból. Mint kiderült, a nudli a lábszár olyan része, amiben alig van ín. Kanyarított hát, én pedig boldogan mentem haza a zsákmánnyal.
Szombaton reggel aztán megfőztem a csilis babot.

img_4347.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg szárazbab
- 45 dkg marhahús
- 1,5-2 l paradicsomlé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 thai csili
- oregánó
- frissen őrölt római kömény
- frissen őrölt fekete bors
- sertészsír
- só

img_4319.JPG

A húst lehártyáztam, tényleg nem sok nyiszálni való akadt rajta. Felcsíkoztam és két részletben zsíron megpirítottam. Míg a hús sült, a borsot és a római köményt mozsárban megtörtem.

img_4324.JPGimg_4321.JPG

A húst kiszedtem és megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát is.

img_4327.JPG

Rádobtam a felaprított csilit és a fokhagymát, kicsit megfuttattam.

img_4330.JPG

Visszatettem a húst, hozzáadtam a fűszereket, kicsit azokkal is pirítottam.

img_4333.JPG

Beleöntöttem a babot, megsóztam, felöntöttem egy liter paradicsomlével és kevés vízzel.

img_4336.JPG

Lassú tűzön fedő alatt párolni kezdtem. Elég hamar elfőtte/felszívta a lét. Innentől csak paradicsomlét töltöttem rá, úgy voltam vele, hogy ha vizet akarok inni, majd engedek pohárba.

img_4339.JPG

Röpke négy óra alatt megpuhult minden.

img_4342.JPG

Szedtem egy tányérral és felfaltam.

img_4345.JPG

Jó lett, minden kellőképpen megpuhult, szaftos volt, a fűszerezést sikerült eltalálni, talán a csilihez kellett volna egy kicsit óvatosabban nyúlni, de végül nem okozott problémát. Ellentétben a babbal, mert annak bizony megvoltak az élettani konzekvenciái. Fűteni nem kellett.
Azt bánom, hogy későn olvastam vissza Vaczak e tárgyban írt posztját, az a bizonyos fahéjas-kakaós-csokoládés ízesítés izgalmas lett volna. No, majd legközelebb. Mondjuk januárban. Addig kerülöm a hüvelyest.

47 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma marhahús paradicsomlé római kömény babér szárazbab oregánó csilis bab feketebors Thai csili chili beans

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2514362735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2018.11.12. 08:57:23

A "tasakos" csili kiváló válságkaja amikor gyorsan kell valami táplálót összedobni. Kempingezés közben szoktam elkövetni. Persze a kölykök időnként kérnek itthon is "kukoricás husit". Csak épp vadászni kell, melyik gyártó terméke nem csíp mert azt még nem szeretik és mostanában a legtöbb túl erős nekik.
Hagymán szoktam indítani, rá a darált hús, tisztességes minőségű házi pirospaprika, aztán a "tasak" majd konzerv vesebab, zúzott fokhagyma és végül a mélyen megvetett kukoricakonzerv. Nem ez a szakácsművészet csúcsa de gyors és finom.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.12. 09:52:05

@Boar.:

Igazad van, de csak egyszer.
Wakának meg kétszer van igaza. Egyszer azért, mert a válságkaja is megehető egyszer, másodszor meg azért, mert meg sem közelíti a frissen főzött csilis bab tulajdonságait. Ezért aki teheti, szánjon időt a főzésre, próbálja ki egyszer friss alapanyagokból. Megéri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.12. 10:16:12

A négy óra főzés a lábszár jellegzetes főzési ideje. 3,5 óra, és még kemény. 4,5 és már szárazra főtt :) A recept nagyon jó, egyedül a babért nem érzem hozzávalónak. Őrölt csilipaprika hiányában egy kanálka pirospaprika is megtette volna.
Külön plusz pont jár azért, hogy nem tettél bele kukoricát. Én eddig még csak idehaza láttam kukoricát a csiliben, pedig sok helyen ettem (főleg az USA-ban).

csigafrédi 2018.11.12. 11:17:57

Fatmagül-re rá kellett keresnem. :)
Jól néz ki ez a kaja a tányéros fotón, enném máris.
Én hetente csinálok csilis babokat, nagyon szeretem. Ha nagyon nincs más, sima kockázott bacont pakolk bele, és 99%-ban konzerv babból ütöm össze, mivel csak én eszem a családban. Lehetőleg többféle bab szerepeljen benne, lehet paradicsomos, vagy eleve csilis, de ha sós vízben elrakott, akkor azt leöntöm, és átöblítem a babot. (2 konzervből szoktam készíteni.) Kukorica szerintem sem való bele. Étcsoki jól működik, de mivel nálunk általában nincs belőle készleten, egy csipet cukrot szoktam beleszórni, hogy a paradicsom savasságát kiegyenlítsem. Néha engedek bele 1-2 kupak fehérborecetet is, ha ki kell egyenesíteni a édes-savas sinusgörbét. A "carne" lehet darált sertés, darált marha, csirke, vagy akármi (gyíkhús nem, mert az nem hús). Olyan is előfordult, hogy maradék pöriből raktam össze. Egy fűszer elengedhetetlen: a frissen őrölt római kömény. Az az egésznek a kulcsa.

Dikusz 2018.11.12. 12:33:30

Waka: elképzelem, ahogy ülsz a TV előtt, és nézed azt a körömrágóan izgalmas Fatmagült... :)))

Csilis(hagymás) babról mindig a Piedone-filmek jutnak eszembe. Abban nem vagyok biztos, hogy Bud Spencer a valóságban is szerette-e a chilis/hagymás babot.

kobold63 2018.11.12. 14:29:31

Egyetértek Andráss9-sal mindenben, a paprika, kukorica és babérlevél tekintetében. A lábszárral szerencsésebb vagyok, itt fiatalabb marhát vágnak, kiváló minőséget, én minden bőnyét rajtahagyok a húson, teljesen puhára fő. Ki sem kell piszkálni a gyerekek adagjából, észre sem veszik.

Könyvgyűjtési szenvedélyem kiterjedt a szakácskönyvekre is. Most már, sajnos, hely hiányában csak a nagyon érdekeseket veszem meg.
A CHili története vagy 30 éve került hozzám. A szerzőnek a véleményét közlöm. Szerinte a chili a legamerikaibb étel. Nem mexikói. A kialakulásában sok nemzet ételét felhozza, így a magyarok szárított húsát, meg a pörköltet is. Amerikában, szerinte, a marhacsordák hetekig tartó hajtásakor más hús nem volt, mint a fűszerekkel, sóval összekevert száritott hús por, amit aztán bele lehetett keverni a jól szállitható bab-ba és főzni a kondérban. Amikor a kis településeken, vagy csak az útszéli kocsmákban kezdtek ételt is adni, egy a mi pörköltünkhöz hasonló dolog készült, más fűszerezéssel. "A bowl of chili" , egy tálka csili volt a neve, az akkori, korlátlanul fogyasztható száraz keksz szerüséggel ették. Ebből az időből származik, hogy csinálták zöldségekből is és megkülönböztetésül nevezték a húsosat "con carne"-nak. Most már viszont rég óta, a csili húsból készül, ezért ennek semmi értelme nincs, olyan, mintha azt mondanánk, hogy pörkölt hússal. Van viszont vegetable chili az étlapokon. Ahogyan egyre népszerübb lett, az ingyen keksz helyett sült babot, esetleg rizst szolgáltak fel vele, késöbb összekeverték és nemzeti eledel lett belőle. Csinálják mindenféle húsból, daráltból vagy kockázottbúl. Nagy eltérés van helyi szokások, államok szokásai szerint. Texaszban nem használnak babot, elutasítják, ha bab van benne, akkor az nem csili. Másutt paradicsom nélkül, esetleg rizzsel. A csili főzőversenyek ált. tiltják a babot.

A fűszerkeverék, amit használnak, mexikói chili név alatt fut. Tartalmaz paprikát, római köményt, oregánót, őrölt csilit, fokhagymaport, hagymaport. Ha magad készíted, variálhatod az arányt. Én mindig kiegészítem magyar paprikával.

Az én csilim kockázott marhalábszárból készül, mint egy jó pörkölt, egy doboz(7,5 dl) lefagyasztott lecsó alappal, hagyma, fokhagyma és a mexikói chili porral. A bab, a barna, vese vagy navy bab külön sül-fő, füstölthús lével felöntve, eltett szalonnabőr, sonkavég társaságában be a sütőbe a nagy öntöttvas edényben. Megy bele esetleg paradicsom lé vagy sűritmény. A kóstolgatás dönti el. Másnapig hagyjuk állni, akkorra jól összeérnek az ízek. Én mindig este-éjjel főzök, igy ez jól jön ki.

Van aki a hús mellett különböző zöldségeket is használ, ki mint szereti és akárhogyan nevezi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.12. 16:41:01

Köszönök szépen!
@Andrass9: Van itthon őrölt csili, csak én frisset akartam beletenni. Aki csilibe vagy pizzára kukoricát tesz, bármilyen aljasságra képes. Az utóbbinál ez igaz az ananászra is. A babért az egyik receptben találtam, gondoltam, illik a marhahúshoz és a babhoz is. Végül is nagy baja nem lett tőle, sőt, alig lehetett érezni, a római kömény vitte a prímet.
@csigafrédi: @Dikusz: Az egyik kolléga szavajárása, tőle nyúltam.
@kobold63: Köszönöm!

Boar. 2018.11.12. 16:57:57

@Waka: " Aki csilibe vagy pizzára kukoricát tesz, bármilyen aljasságra képes."
Gondolom, nincsenek gyerekeid.
Ha a chilibe darált postást kérnének, akkor levágnék egyet és ledarálnám nekik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.12. 18:20:53

@Boar.: Az enyimet nem adom! Arra kilövési tilalom van :)
Amúgy nekem 3 van, halmozottan hátrányos helyzetű vagyok: az egyik krumplit nem eszik, a másik a velőscsontot utálja, a harmadik meg csirkemellfiléből kéri a székelykáposztát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.12. 18:24:09

@Andrass9: És akkor még nem említettem, hogy a feleségem meg nem eszik vadat, halat, gombát és mi jó falat.

Dikusz 2018.11.12. 19:07:20

@Andrass9: A tied postást nem adod?
Viszont a kutyád biztos szereti a velőscsontot.

Fenchurch68 2018.11.12. 19:24:20

@Waka: Ne is mondd, édesem kedvence az ananászos pizza, megsütöm neki, de még a látvány is elborzasztó :D Bár exférjnek is mindig megfőztem a PK-t, bár kirázott tőle a hideg :)

Boar. 2018.11.12. 20:54:02

Ennél azért nyitottabbnak kell lenni a világra...
Pláne mert a csilit a mi kultúránk nem igazán jegyzi, nem kötődnek hozzá olyan hagyományok mint egy HALÁSZLÉhez, pörkölthöz vagy akár a lecsóhoz. Miként "kínai" néven is olyan kajákat eszünk/főzünk amelyek messziről is csak ellenfényben hasonlítanak az eredetire.
Persze ha valakinek az okoz örömet, hogy bebeszéli magának, Ő autentikus chilit/paellát/gung bao csirkét készít, lelke rajta...ellentétben a kult kajáinkkal itt nincs igazán összehasonlítási alap tehát nem fog szembesülni önámításával.
(Csak ne szólja le a "chiliporos, kukoricás husimat" mert a fejére öntöm még melegen aztán jobbról, balról pofán csapom a serpenyővel...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.12. 23:11:41

@Boar.: Csakugyan nincs, de ha lenne, itthon nem tanulna ilyet. Kapna postást persze, ha megkívánja, de akkor meg is enné, mind egy szemig, ha a fülén jön is ki.
@Fenchurch68: Szeretem én az ananászt, de nem mindenbe. Ahogy a mazsola meg a kapor sem passzol a babgulyásba.
A mi kultúránk a csilit paprika néven jegyzi, egy helyről származnak, ugyanazon faj egy változata, csak másképp híjjuk. A pörkölt, a lecsó és a halászlé a szerbek révén hozzánk került török étek. Szóval...

Boar. 2018.11.13. 07:48:05

@Waka: A halászlé szvsz. szerb étel, semmi köze a törökökhöz. Gyanús, hogy a lecsónak se...
A pörkölt pedig sokkal öregebb, mint a paprika felhasználása, régóta része a kultúránknak. Hogy aztán mi hoztuk vagy mások, nem tudni de az elkészítésének módja számtalan kultúrában azonos, csak a rendelkezésre álló fűszerekben van különbség.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.13. 10:04:50

Szerintem a hús bőrben sütése még réggebbi, mint a pörkölése. Mert ugyé a villám által okozott tűzben megégett állatokat valami-valaki megette. Gondolom az elődeink is még az előtt, hogy elkezdték volna használni a tüzet.:D

Minden földrajzilag-éghajlatilag elkülönült tájegységnek kialakult a növényvilága, amelyben vagy volt paprika, hagyma, bazsalikom ( postásróól nm is beszélve ), stb, vagy nem. Nyilván az ott kialakult konyhakultúra is ahhoz igazodott. Azt ettek, ami a környezetükben megtermett. A halászok akkor is főztek hallevest, amikor nem feléjük volt paprika. Most is főznek paprika nélkül hallevest, és nem is rossz, még akkor sem, ha csak hagymát és só tesznek a lébe (én kipróbáltam ). Aztán amikor megismerkedett az ember más tájak fűszereivel, ehető növényeivel, bővült az étrend. Lehet, hogy a paprika nélküli hallevesbe véletlenül beleesett egy kis szárz piros,paprika, és sikert aratott? Lehet, hogy akadt néhány Andass9, és Waka stílusú konyhalány, akik próbálgatták az ételeiket különbé tenni a másokétól.

Szóval nem kell itt görcsölni sem azon, hogy mi mibe való, sem azon, hogy ki mit, miért nem tart ide-oda valónak, ha van ember, aki megeszi a kérdéses ételt, akkor az bezony jó. Mondom én ezt azok után, hogy a spenótot és a narancsot nem találom egy ételbe való alaktrésznek. Van azonban aki megfőzte, és ízlett neki.

Egy viszont tény. Az emberi emésztés szigorúan kémiai művelet. Pl. ha a savat és a lúgot öszeeresztjük, abból általában víz és só lesz. "A legismertebb példa erre a sósav és a nátrium-hidroxid reakciója, melynek eredményeként víz és konyhasó keletkezik."/WIKI/
Na ebből következően ha össze nem illő anyagokat nyomunk az emésztőkénkbe, akkor nem kell csudálkozni annak következményein sem.

kobold63 2018.11.13. 11:26:21

@Fenchurch68: Az ananász védelmében! Izlések különbözőek, ez érthető és ezen nem is kell kiakadni. A gyümölcsök használata a gasztronómiában nagyon klasszikus és híres ízeket kreál. Az egész keleti világban , arabok, indiaiak és a távol keleti népek előszeretettel keverik az édes-sós-savanyú-csípős anyagokat. De pl. még a grillezett húsok mellé is jól megy a grillezett ananász, őszibarack, stb. A thai ananászos rizs fantasztikus ízbomba, a magyar konyha is használja pl. a kompótot a hús mellé vagy kacsa birsalmával, miért azt a finom ananász legyen kihagyva? Ha látnád, hogy a kóreai szakács mennyi cukrot tesz a csípős chilis húsokra!

csigafrédi 2018.11.13. 12:13:54

@kobold63: Kisebbik lányomat kéne megnéznetek, mikor elmegyünk pizzázni, vagy rendelünk. Ugyanannyit gondolkodik, lapozgatja az étlapot, mint a többiek, a "megvan Réka, hogy milyet kérsz?" kérdésre sokszor jön a válasz, hogy "még nem tudom". Aztán a vége kivétel nélkül, de tényleg minden esetben egy havaii pizza lesz. Úgyhogy én örülök, hogy van ilyen.
Görögdinnye kéksajttal, vagy sárgadinnye sonkával és parmezánnal nálam is kedvenc, pedig még a camembert-hez is inkább tartárt eszem, semmint áfonyamártást.

Boar. 2018.11.13. 15:32:36

@látjátok feleim szümtükkel: Kezdhetjük a villámvágta bőregérnél de én konkrétan a hagyma sütésével indított, darabolt húsok pirításával, párolásával majd főzésével készülő ételekre gondoltam.
És tudom, hogy a hardcore hagyományőrzők most felszisszennek mert egyes régiókban nem pirítják elő a hagymát hanem nyersen, a hússal együtt teszik a bográcsba/üstbe de ez a lusták módszere.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.13. 15:51:51

@Boar.: Én mindkétféleképpen csinálom - mikor hogy. Mindkettőt szeretem, és nem csinálok kabinetkérdést belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.13. 17:31:45

@Boar.:

Ezzel a lustákal nem tudok egyetérteni, mert felénk az volt a hagyomány, hogy desznyókodáskor ( már ha tudod, hogy mi az a desznyó) a kivágott minden féle húsdarabot berakták egy nagy lábosba, a tetejére vágtak jó sok vöröshagymát, csak úgy hosszába, és felrakták a sparheltra ( már ha tudod mi az ). Megsózták, főzték, és amikor a hús elengedte a zsírját, akkor tettek rá őrölt paprikát, majd készre főzték. Azt, amit ez az étel tud, a hagyma pirításos módszereddel soha nem fogod elérni. Sőt akkor sem, ha kihült húsból főzöd, mert az is csak közelíti.

A hagyomány csak így nevezhető "a .... " a módszerének, mert nem a főzőről szól az étel, hanem az elérni kívánt élménytől.

Egyébként a hús pirítását is régen kezdték, akkoraez nem a lusták hagyománya?:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.13. 17:32:36

@Boar.:

Akartam már kérdezni, hogy sünt ettél?

Boar. 2018.11.13. 17:47:53

@látjátok feleim szümtükkel: Értsd már oda a szmájlit ahová kell...
"Sünbálót" nem ettem... Bírom őket, jópofa kis krampuszok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.13. 20:28:15

@Boar.: Mindjárt az elején törökborsot teszünk belé, a lecsót meg egyenesen abból főzzük. A paprikát így hítták hajdan. Talán nem véletlenül. Az otthonuktól távol élő emberek étke volt a lusták pörköltje (aka gulyás), akiknek ideje és módja nem volt a pörköléssel bajlódni. Egybehánytak mindent a bográcsba, - húst, ami éppen akadt - tüzet raktak alá ganéból, oszt estére készen lett az étel. Mindössze a "mi kultúránkra", a paprikára és a felsorolt ételekre utaltam, mindegy, hogy a szerbektől jött vagy a szuahéliektől.
Nincs az ananásszal semmi bajom, használom magam is hús mellé, de pizzára... Ennyi erővel lehetne nutellás, szalonnás pizza, rásütött Mese sajttal.

Boar. 2018.11.14. 06:11:08

Véletlen, nem véletlen, a paprikát fűszerként az ezernyolcszázas években kezdtük használni és ennek nem sok köze volt a török gasztronómiához. Nem jártam ugyan törökországban,. de így látatlanban is kételkedek benne, hogy lenne pörköltjük, halászléjük, lecsójuk...mármint abban a formában, hogy az egyetlen fűszer amit használnak hozzá az az őrölt paprika.
A "lusták pörköltje" témában Te sem érezted a szmájlit de mindegy. Nem gondolom, hogy azon múlott volna, volt-e idejük, módjuk a hagyma pörkölésével bajlódni. Inkább a férfiember "jóleszazúgy" hozzáállását érzem benne, meg talán azt, hogy a hagyma megpirításához szükséges némi hozzáadott zsiradék ami vagy volt, vagy nem. A bográcsot/üstöt ki lehetett kenni akár szalonnabőrkével is, az inkább akadt. A pásztorok hierarchiájában megvolt a "felelőse" a főzésnek, a nagy mennyiségű hús túl értékes volt ahhoz, hogy magára hagyva rotyogjon, nem valószínű, hogy nem akartak "bajlódni" a hagyma pirításával.

kobold63 2018.11.14. 08:54:37

@Boar.: Sajnos, nem vettem részt sosem disznóvágáson, a szokásokat csak könyvekből, leírásokból ismerem. Ami engem megkapott, az a megszervezés, összedolgozás, hiszen ez nagy munka, be kellett fejezni estig. Ahogy emlékszem, a kötelező pálinka után az első reggeli a sült vér volt, hiszen nem használták el mind a hurkához. Aztán jött, ami miatt ezt az egészet felhoztam, az a pörkölt, amihez a lenyesett, leigazitott, különböző nagyságú húsokat csak dobták bele a nagy lábosba, rá a septében összevágott hagymát, had följön már, hisz oly sok munka vár. Azt mondták, ennek más íze van, mint a szokásos pörköltnek, ez csak ilyenkor készül. Igaz? Biztosan van olyan hely, ahol így készítik a késői reggelihez.

Boar. 2018.11.14. 10:35:50

@kobold63: Ezt a pörköltet említettétek már de egyáltalán nem olyan elterjedt mint írásaitok sugallják.
Eddig egyetlen olyan disznóvágáson jártam(pedig az ország minden szegletében vettem már részt ilyen eseményen) ahol csináltak ilyen, a disznó minden testtájáról származó nyesedékekből főtt pörköltet. Hogy a hagyma meg volt-e pirítva hozzá, nem tudom, de mivel a reggeli hagymásvérhez és aztán a véreshurkához mindenképp csinálnak pirított hagymát, semmi nem indokolja, hogy a pörköltbe ne kerüljön belőle.
Mifelénk a hagyományos reggeli a hagymás vér, ebédre húsleves és pecsenye, vacsorára sült hurka-kolbász. De pl. a tótoknál kakaspörköltet csinálnak ebédre, bolond egy nép az...
Én meg egyedül csinálom a disznóvágást úgyhogy két napig dolgozom vele, így a hagyományok kevésbé játszanak. A kolbászt pl. bekeverem első nap de csak másnap töltöm be, had érjenek össze az ízek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.14. 11:59:43

@Boar.:

Ez nem pörkölt, ez paprikás.

Egyébként meg úgy látszik a homokon még nem volták disznót vágni, meg Szeged környékén sem, mert ez bizony annak a tájnak volt a hagyománya. De még a Makó környéki részeken is főzték. Ráadásul a szomszédoknak ebből adtak egy tányérnyi kóstolót is, amink én mindig nagyon örültem. Ma már nincs disznóvágás, ezért lehet, hogy te nem láttál ilyet.
Ajánlom, ha valahol hozzájutsz frissen vágott disznóhúshoz, akkor próbáld ki. Vizet nem kell rá önteni ha megmosod a húst a főzés előtt, az elég lesz ami rajta marad. Ha nem kell mosni, akkor kevés víz kell alá, hogy amíg a saját levét el nem engedi, addig ne égjen le. Kavarni sem szokták, csak a nagy lábost forgatták, és naagyon puhár főzték. Hidegen is szuer étel. Ezeken a részeken a birkából is főztek hasonló módon paprikást. Szerény véleményem szerint az így főzött húsnak más az íze, mint a te pirított hagymás változatodnak. De kiemelném, mind a két változat nagyon jó.
Más tájegységnek más a hagyománya, és sajnos azok is pont így, kiveszőben vannak.

Fenchurch68 2018.11.14. 12:34:12

@kobold63: @csigafrédi: Vannak nagyon jó édeset-a-sóssal gyümölcsös ételek, tudom, hogy Magyarországon is van ennek hagyománya, csak épp engem ráz ki tőle a hideg :D
Múltkor a zembernek eszébe jutott egy étel, amit annak idején rendszeresen evett étteremben, és megfőztem neki - csirkefalatok almakockákkal, tejszínes-fahéjas-szerecsendiós szószban, biztos nagyon finom volt :D

Boar. 2018.11.14. 13:08:52

@látjátok feleim szümtükkel: Tótkomlóson voltam többször is disznóölésen, onnan tudom a kakaspörköltes sztorit is. Ezt a "mindentbele" pörköltet(ne menjünk bele most a pörkölt vs. paprikás témába, úgyis rosszul tudod :-) )ezt Visegrádon ettem. De jártam disznóölésen Sopronban, Bonyhád környékén, Tiszadadán meg Somogyban, Tolnában sokfelé, párszor még Erdélyországban is.
Meglehet, ma már nincs disznóvágás szerinted de én azért minden évben levágok egyet.
Viszont van, amit nem tudok visszahozni. Gyermekkoromban a frissen vágott disznóból készült pecsenyének volt egy íze amit ma már nem találok, hiába sütjük azonnal a reggel vágott disznóból. Akkoriban Édesanyám körzeti orvos volt a faluban, sokszor kaptunk kóstolót és mindig örültem a "friss husinak". Ez az íz már nincs meg :-(

Boar. 2018.11.14. 13:15:41

@Fenchurch68:
Zöldbableves.
Ecettel savanyítod, cukorral édesíted.
Töltött paprika
Paradicsommal savanyítod, cukorral édesíted.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.14. 15:56:32

@Boar.:

Tótkomlós már a békési vidék, ott egészen mások a szokások, arra csak a csongrádi részekről betelepültek főztek paprikást. Békésben a toros káposzta, és a töltött káposzta volt szokásos disznótoros étel, meg a savanyúkáposztás vesés-velős orjaleves. Utóbbi nagyon jó, de csak disznótorkor főzve az igazi, én próbáltam máskor is főzni, nem volt rossz, de nem az ízt adta.

Egyet értek veled abban, valóban a friss meleg húsból sütött pecsenyénél nincs jobb.
Szerintem a takarmányozás miatt nem találod azt az ízt- Előfordul háznál hízlalt disznó, amelyik nem eszik tápot, és nyáron zölddel is takarmányozzák, annak nem felfújt, vizes a húsa. Nekem az ilyen állat érett sonkája hiányzik. Azt nem találtam mióta a szülők abba hagyták a disznótartást. Sajnos egyre kevesebb az állattartó. Kiöregedtek, a fiatalok meg nem tartanak. Viszont egyre több kisvállalkozás van felénk, akik diznótartással foglalkoznak ( nem nagyüzemi mértékben ), és maguk dolgozzálk fel a húst. Nagyon jó kolbászokat, és egyéb dolgokat lehet kapni.

Fenchurch68 2018.11.14. 15:59:17

@Boar.: Én ugyan nem :D Semmilyen levesbe, főzelékbe nem teszek ecetet-cukrot, amibe egyébként "szokás". A töltött paprikát utólag édesem megcukrozza magának, ha szeretné, bár mellettem leszokott róla, mert rájött, hogy jó az anélkül is :)
(Akkor jöttem rá, hogy én tulajdonképpen szeretem a fejtett bablevest, zöldbablevest- és főzeléket, mikor férjhez mentem és elkezdtem főzni. A felmenőim mind ecettel-cukorral csinálták. Sőt, még leírni is hátborzongató, az anyám a lecsóba is tesz cukrot... Már eljutottunk odáig, hogy ha nála eszem, egy adagból kihagyja :D )

Boar. 2018.11.14. 17:32:50

@látjátok feleim szümtükkel: Efféle levest erdélyben ettem, ott "agyaslevesnek" titulálták a disznóölés napján főzött savanyúkáposztás húslevest melybe a disznó agyvelejét is belefőzték. A vesére nem emlékszem, hogy belekerült volna, azzal inkább a hurkát szaporítják.
A disznóöléses töltöttkáposzta az egy konfliktusforrás, mert az asszonyok a bekevert kolbászhúsból rekvirálnak hozzá...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.14. 18:15:49

@Fenchurch68: Én nem cukrozom, viszont sok churutot reszelek bele :)))
Gyerekkoromban - churut nem ismerése miatt - ecettel savanyítottam a babokat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.14. 18:17:10

@Boar.: Irigyellek, hogy ilyen finomakat eszel! Itt, Pesten, ilyen nem jut nekünk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.14. 18:17:14

@Boar.:

Helybéliektől azt hallottam, hogy szlovák leves, de lehet, hogy az erdélyiektől kerrült hozzánk. Egyébként amikor első alkalommal ettem ilyen leves, nem bírtam abbahagyni, annyira jó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.14. 18:23:00

Tegnap a nyúlhúson újítottam. Színhúst kockára vágtam, majd megpirítottam a saját zsírján ( nem sok volt ) némi olajjal kiegészítve, és kevés vízzel felengedtem. Snidlinget, majorannát tettem bele, meg bio vegetát egy keveset, és puhára főztem, miközben a levét elpároltam. Jó sűrű lett, kihülve szépen bekocsonyásodott. Ma krumplipürével laktató ebédt ettem, meglepően új ízzel.

kobold63 2018.11.14. 18:56:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Boar.: Ha már ilyen finom ételekkel turbózzátok fel az érdeklődésünket és étvágyunkat, had forduljak hozzátok tanácsért, mint szakértőkhöz.
Közeledik a, számomra egyre fárasztóbb, disznóságok elkészítési ideje. Felállítjuk a szétszedhető füstölőt, kezdődik a rumli. Csak boltban vett hússal, lutri, melyik évben milyen. Jól bevált receptjeim vannak mindenre, KIVÉVE A FÜSTÖLT MÁJAST.Sokat próbáltam már, de keresem az igazit. Erre kérnék, ha tudtok valamit. Olyat keresek, amiben hús is van, hideg füstre kell tenni, nem túl intenzív máj ízű, de azért májas. Köszönettel veszek minden kipróbált, jó receptet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.14. 19:43:33

@kobold63:

Rokont mozgósítottam, hogy a falujában kérdezzen meg tőlünk idősebbeket, de még nem jelzett vissza.

Emlékeim szerint abált/főtt melegen ledarált zsírosabb és soványabb hús, máj került bele a töltelékbe, lehet, hogy kömény is, de erre nem emlékszem, só bors, majd amikor már hült, akor töltötték a síma vastagbélbe. Ebbe rizs és egyéb melléklet nem került. Megabálták, és kihűtötték, majd füsölték. Hagymát emlékeim szerint azért nem tettek bele, mert az melegben savanyodik. Arra nem emlékszem, hogy fokhagmát tettek-e bele, de talán azt sem.

Találam neked valamit, nézd át. Ebben van olyan hurka, ami hasonló ahhoz, amit apámék készítettek, de ezekben van hagyma, és rizs. mek.oszk.hu/15900/15929/15929.pdf

Néha boltban szoktam látni szegedi gyártású szelő májast, ami nagyon hasonlít az általam ismerthez, de ez friss, a minek meg szikkadt/érett volt, mert sokáig állt a kamrában.

kobold63 2018.11.14. 21:55:22

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon köszönöm, fantasztikus anyagot adtál, nem ismertem Remete Farkas László nevét, munkásságát. Nagyon nagy tehetség. Mentiben megnéztem a kolbászokról is, mit írt. Millió köszönet, a néprajz, a hagyományok mindig érdekeltek.
Várom a többi receptet, nem hurkát, hideg füstölt májast.

Boar. 2018.11.14. 23:15:39

@kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurkákat és a disznósajtot kóstolással. Mindig veszek egy kis fejhúst, pár szívet, nyelvet, májat plusszba is a levágott disznó saját alkatrészei mellé. Megabálok mindent, kiteszem egy hatalmas faasztalra aztán szétosztom. A szebbek mennek a sajtba és a füstöltmájasba, a többi a májas és véreshurkába. Főtt hús, szív, nyelv, bőrke, máj és zsírszalonna. Ha elsokallom a májat akkor rettentő száraz lesz. Fűszernek feketebors, kevés majoránna, őrölt szerecsendió megy bele. Betöltöm, megabálom, párat megeszünk így a többi megy a füstre.

Dikusz 2018.11.15. 00:17:02

@kobold63: Én csak annyit tudok ígérni, hogy megkérdezem az ismerős hentest (szombaton megyünk feléjük), hogy ő hogy csinálja. Láttam ugyanis a boltjában.

kobold63 2018.11.15. 01:02:41

@Boar.: Én is így vagyok a receptekkel, itt már 30 éve készítek ilyesmit, jól bevált minden. Szalámit egyszer próbáltam csak, nincs jó levegős hely errefelé.

A nagy különbség a hús! Már eleve nem olyan, mint az otthon bolti, nem hogy a házi vágás. Nem egész disznóval, annak minden részével dolgozom, mert az nincs, hanem külön-külön kell megvenni mindent. Fiatal, nagyon kevés zsirral jönnek ezek. Egy érdekes üzletben szerzem be, félig nagykereskedelmi, főleg kinai vendéglősök vásárolnak ott, azért lehet belsőséget meg pl. fejet, vért kapni. A belet egy valóban nagykereskedelmi cégnél, német, az üzletvezető orosz. A disznósajtot főleg nyelv és csülökből csinálom, marha vastagbélbe töltve. Ha kapok fejet, azon a toka már nincs is rajta, azt külön árulják, akkor abból is megy. Hurkát már csak akkor készítek, ha valakit meg akarok hívni, különben otthon eszünk, az az évi 1-2 alkalom elég. De ha csinálok, akkor a véreset zsömlével, a májasat rizzsel. Sok hús, kevés rizs, piros paprika is szépen.
Olyan keveset eszünk már ilyesmit, a gyerekek és családjuk csak a kolbászt és a füstölthúst eszik. Jó is ez így, mert utánunk már senki sem fogja csinálni.
Persze sok más különbség is van, a füstölés, a párás levegő, eső, meg az, hogy soha sem láttam élőben disznóvágást, könyvekből szedtem össze, mit hogyan kell.