Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Chipotle paprikakrém házilag

2018.11.06. 07:00 Andrass9

A chipotle Mexicóban füstölt jalapeño paprikát jelent, amit füstön szárítanak meg nagy gödrökben rakott tűzön. Mivel nekem nincs nagy gödröm (eltekintve az évek óta száraz szennyvízszikkasztótól), nem is tudom megszárítani. Ebből a szárított paprikából rehidratálással krémet készítenek.

18.jpg

Persze a mozdonyban óvatos tüzeléssel tán sikerülne, de én inkább választottam a paprika füstölését a grillben bükkfafüstön 24 óra alatt - legalább a rehidratálással sem kell foglalkozni később.

A jalapeño paprikákat mind leszedtem, kettévágtam és a vágott felével lefele a grill rácsára helyeztem. Még egy Aji Crystal is felkéredzkedett a rácsra.

10.jpg

A nagyobbik füstölőlabirintusomat feltöltöttem bükkfa fűrészporral, majd begyújtottam az egyik végén egy teamécsessel. A grill tetején és alján kinyitottam a szellőzőnyílásokat, és két napra magára hagytam. Kétszer is belekukkantottam, de szépen füstölt.

11.jpg 12.jpg

A füst elfogyott, a paprikák is száradgattak kicsinyég, de még mindig volt bennük nedvesség, ami kell a krémhez. Összekészítettem a hozzávalókat:

  • 1,3 kg füstölt jalapeño
  • 1 marék salotta (mogyoró) hagyma
  • 1 dl olivaolaj
  • 4 dkg só
  • 2 dkg cukor
  • 1,2 g NátriumBenzoát

13.jpg

A salottát meghámoztam, a kis tottyos lábasba beleöntöttem az olivát és húsdarálóval beledaráltam a hagymát. Ezt megdinszteltem, majd visszatettem a daráló alá. A fél paprikáknak levágtam a szárát (gumikesztyűben!!!) és beletuszkoltam a húsdaráló garatjába. Amikor már mindet beledaráltam, a darálóból is a lábosba pucoltam a maradék paprikát. Végül a kimért sót, cukrot és NaBe-t is a tetejére tettem. Ment vissza a tűzre fedő alatt rotyogni.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Két óra csendes főzés után botmixerrel krémesre kevertem, és pici üvegekbe tettem azon forrón. Cimkét is nyomtattam hozzá.

17.jpg

Az utolsó üveg nem lett tele, de annak a kupakja is bepattant, ahogy kihült a krém (ez jelzi nekem, hogy jól zár a kupak, enyhe vákuum alakult ki az üvegekben.

Ezt az üveget másnap megkóstoltam, és jónak itéltem :)

49 komment

Címkék: cukor olivaolaj salotta jalapeno mogyoróhagyma chipotle csilipaszta jalapeño NaBe bükkfa fűrészpor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7914319843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2018.11.06. 12:53:24

Nekem ez nagyon tetszik. Viszont a fél életemet odaadnám a trükkért, ami a jórészt z9öld jalapenokból piros szószt varázsol.:-)

Topy 2018.11.06. 12:59:27

@PiperPerabo: hosszan kell rotyogtatni, akkor a zöld szépen bebarnul :)
ha a másik paprikakrémhez hozzánézed, akkor látszik, hogy ez most inkább barnásvörös, mint piros:
blogkocsma.blog.hu/2018/09/16/kungpao_csilipaprika_krem

PiperPerabo 2018.11.06. 13:03:02

@Topy: Nos, ha neked ez barnásvörös, akkor én vagyok a Waka. :-)

Topy 2018.11.06. 13:24:45

@PiperPerabo: akkor legyen vörösesbarna :)

Topy 2018.11.06. 13:32:03

kicsit helyére téve az expozíciót (így most nagyjából hasonló a kupak színe a másikéval): imgur.com/a/ksRS6uh

csigafrédi 2018.11.06. 14:30:07

Ezek az üvegcsék aranyat érnek. Nagyon jó lehet a krém.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.06. 15:32:42

@PiperPerabo:

Ez nem piros. Van abban elég sok piros paprika, és annak a színező anyaga a darását után ennyire elszínezte a zöldet. A kocsmárostól erre ne várj választ, de én is készítettem már zöld és piros csili keverékéből krémet, és valami hasonló lett az enyém is.
A főzéssel a zöldnek is változik a színe, és nem zöld lesz a végén, hanem elmegy egy kissé a barna irányába. Gondolom valami oxidáció eredményeként.

Bizosan láttál már bebarnult banánt, avokádót. No valami hasonló lesz a zöld csilivel is, ha összedarálják. Lehet, hogy citromsavval megtartható lenne a zöld szín, de azt a krémet egye meg más.

Dikusz 2018.11.06. 15:49:41

Azt szeretném kérdezni hogy ez a paprikakrém -pont amiért ilyen mutatós a csomagolás- a rokonok, barátok körében ajándék tárgyát képezik-e?

Most lett kész egy tepsi sajtos rúd (még meleg), kér valaki fénypostával? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 16:38:32

@PiperPerabo: @Topy: Az eredeti chipotle méregzöld - majdnem fekete, hisz forrón füstölik és szárítják. Alapvetően zöldből készül. Nekem valóban lett hozzá pirosra érett is, de semmit nem adtam hozzá - ez a saját színe. Ezek a krémek nagyon sokat változtatják a színüket, amikor botmixerrel beleaprítom a magokat is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 16:39:50

@Dikusz: Igen, ez is ajándékozás tárgyát képezi :) Küldj privátban egy címet, megpróbálok postázni neked.

PiperPerabo 2018.11.06. 17:20:11

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Mindenkinek elhiszek mindent. Sőt! De ne feledjük Annácskát, minden gasztroblogok ősanyját. Nézzük ő hogyan látja a kérdést: www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130530-a-chipotle.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 19:39:02

@PiperPerabo: A gond az, hogy Annácska nem elérhető erről a blogról ... Hogy pontos legyek, az Origo tiltólistán van ... Megkövezhettek, de én így döntöttem :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.06. 19:45:33

@PiperPerabo:

Őszannya még nem termesztett itthon kertben csilit, még jalapenot sem. Mert aki szabadban ( nem fólia alatt )termesztett már, az tudja, hogy itt a csilik a nyár vége felé kezdik jól érezni magukat. Sajnos ebből az is következik, hogy nagyon kevés tud beérni. Vannak fajták, amelyekről sok érett szedhető, de a jalapeno sajnos nem az a fajta. Persze Andrass9 kertjében automata öntözés és egyék huncutságok vannak, ő tud jó körülményeket teremteni, kezdve a klímán. Azt nem jelezte, hoyg ez a paprikaszedés mikor volt, de a képek alapján igen csak 2018. október 18-án, és feltehetőleg ez a termés utolja. Az elején lehetett neki több érett is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 19:52:39

@látjátok feleim szümtükkel: Jól látod!
AHogy a szövegben is szerepel:
"A jalapeño paprikákat mind leszedtem", ami nálam magyarul azt jelenti, hogy nincs több :)
Mivel elég sokat termesztek, ezért előfordul, hogy nincs minden pillanatban piros - Csak leszedem, ahogy éppen sikerül!
Most viszont nincs több, tehát nem kell aggódni a félreértések miatt :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.06. 20:44:37

@Dikusz:

Én kérnék, de sajnos erre a fényposta nem működik. Örülünk, hogy fény van.:D

Viszont a jó szíved ellenében én ezt a receptet küldöm. Ha szereted a halat, készítsd el, nem tart sokáig.

Adott egy afrikai harcsa, aminek a gerincéről levágjuk a húst, és kb. 4 centis darabokra vágjuk. A szárazra szikkasztott szeletkéket besózzuk, megforgatjuk lisztben, és kevés oliván átsütjük, majd kiszedjük egy tálba. A serpenyőbe kevéske olajon mgpirítunk ízlés szerinti mennyiségű összezúzott és apróra vágott fokhagymát, snidlinget, zsályalevelek ( nem kell sok, mert intenzív az íze ), miket szintén apróra vágtunk ( nem szabad sokáig pirítani, mert megég és keserű lesz, oszt ki is lehet lökni ), majd kevés meleg vízzel felengedjük. Nagy lángon főzzük. Amikor a fokhagyma puha, beletesszük a lébe a húsdarabokat, és födő alatt lassú tűzön főzzük. A lisztől a lé sűrűsödni kezd, és amikor már a hús is megfőtt, akkor nyakon öntötjük egy adag símára kevert tejfölel, és összeforraljuk. Finom krumpipürével csucsu vacsora. Vagy ebéd.

Ma erős felindulából ezt főztem, és nem is gondoltam, hogy az afrikai harcsa ennyire jó lehet, pedig már nagyon sokszor készítettem. Igaz, hogy csak sülve-főve, nem ennyire megcifrázva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 20:50:25

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jól hangzik, de ha nem bánod egy apró adalékot én tennék bele:
Vargánya!
Aztán egy szép rakat kapros túrós csuszával tálalnám!

De hát én ilyen vagyok, így szeretem. A lajosmizsei Ezüstkanál étteremben szoktam ezt a fogást enni Békéscsabáról hazafelé ...

PiperPerabo 2018.11.06. 21:50:10

@látjátok feleim szümtükkel: Az ősanyának állítólag mexikói felmenői is vannak. Ezért vélheti azt a jóember, hogy kb tudja, miről beszél. Egyébként ez csak egy másik nézőpont akart lenni a körbejárhatóságot elősegítendő.

@Andrass9: Az Origó számomra nem létezik, de ez egy 2013-as elmentett cikk. A link nálam működik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.06. 22:38:14

@PiperPerabo: Jó, de akkor én ki vagyok? :D
@Andrass9: Helyes.
Egy hete még szedtem paprikát, igaz a legádázabb fajták bírták a legtovább.
@látjátok feleim szümtükkel: Egy ilyen szaftos fogáshoz nekem inkább nokedli passzolt volna.

PiperPerabo 2018.11.06. 23:22:27

@Waka: Csaknem eltaláltad az ősrégi csajozós dumát: Ki vagy te, hogy én igy kivagyok?!

kisbetus 2018.11.06. 23:22:41

@Andrass9: szia, nem kukacoskodásból, de a csipotle kifejezetten az érett, piros jalapenyóból készül. a szárított verzióból mindig van itthon, az egyébként inkább sárgás, aranybarna. üdv mexikóból.

Dikusz 2018.11.06. 23:45:58

@Andrass9: Én nem kövezlek meg, sőt!
Az origó számomra sem létezik, egy bizonyos ideje...

Dikusz 2018.11.06. 23:51:49

@látjátok feleim szümtükkel: Cserélünk? Én eszem a főztödet, te az enyémet. Azt hiszem én járnék jobban, bár jó lett a sajtos, de egy része kellemesen megégett.:)))

Dikusz 2018.11.07. 00:10:13

@Andrass9: A harcsa mellé a vargányát, és a kapros túrós csuszát?

Békéscsabán a strandon olyan halászlét ettem (a szomszédos csárdából hozták át), hogy a tíz ujjamat megnyaltam utána, életem egyik legfinomabb halászleve volt.
Ha nem volna olyan drága a vonatjegy, akkor lemennék azért, hogy jó kolbászt vegyek, és ennék egy jó halászlevet is.

Egy hónapja voltunk egy békéscsabai egyesülettel Prágában, a társaság fele a városba való volt. Mondtam nekik, ha tudnák, hogy milyen sz*rt árulnak csabai kolbász címén pl a Spárban, megütné őket a guta. Azt felelték tudják, ég is a képük miatta.
David Cerny "Entropa" c.kompozícioján szerintük a dinnyék mellett csabai kolbász van, én azt állítottam, hogy Pick szalámi.:)))

11110000 2018.11.07. 02:19:42

@látjátok feleim szümtükkel:
A titok az, hogy a csili magját már január végén - február elején el kell vetni a lakásban, (mondjuk literes tejfölösvödörbe vagy hasonlóba lehet 8-10-et), aztán a palántákat áprilisban, amikor már nem várható fagy, kiültetni, kis földlabácskával. Akkor kis szerencsével július végére már van érett csilid, de valóban hosszú a tenyészidejük.
Viszont ősszel cserépbe ültetheted, és beviheted a lakásba, kis gondozással simán átvészelik a telet és teremnek is.
Most még hagyhatod őket kint kb. hét végéig, addig jó időt mond a rádió.

Mondjuk jalapeñót nem termesztek, az gyerekeknek való, játszani. :-)
Habanero van, birds eye, Trinidad scorpion, Carolina reaper meg néhány, aminek a nevét sem tudom (talán Scotch bonnet, rocoto meg a fene tudja).
(A nagyon erőseket is lehet levesbe is tenni, de csak keveset, nem egy egész karikát, mint a macskapöcséből - viszont nemcsak csípnek, ízük is van.)

@Waka:
Nekem még mindig van egy csomó.

@Dikusz:
Menj Tokajba, aztán át a hídon, és a kempinggel szemben, lent az út mellett kapsz jó halászlét.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 07:09:52

@Andrass9:

Persze, ha nincs itthon vargánya, akkor csak alanatur eszünk.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 07:14:40

@Waka:

Lehet, hogy tényleg hokedli passzol, sőt szerintem bármilyen más köret is, de azt sokáig tartott volna megfőzni, és okjektívszubjektum okok miatt csak krumpli főtt.

Török csili még virít a kertben. Gondolkodom, hogy betelepítsem, vagy elég ami van cserépben . Az idei és a két-három éves csilik még már fáztak, ezért bevonultak a télikertbe.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 07:16:36

@Dikusz:

A kellemesen megégett az még ehető kategória nála(m)d?;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 07:20:18

@11110000:

2013. óta foglakozok csilivel, gyerekkoromban meg apám nevelte a tsz-nek a fűszerpaprika palántát. Ily módon van némi ismeretem, de azért köszi a tippeket.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 08:02:32

@11110000:

Azért -Szegeden az Kiskörrösyben sem akármit főznek, meg az algyői híd lábánál lévő csárda is megüti a felső szintet.

Dikusz 2018.11.07. 09:11:31

@11110000: Lehet egyszer sort kerítek rá.:)

Viszont Budapesten is megvan a fíling, átmegyek a Szabadság hídon a Gellért térről, és a Duna parton a Szegedi Halászcsárdában is igen jó igazi szegedi halászlét ehetek.
Még jobbat a szegedi barátaimnál, meg a Tisza parti éttermekben is.

Ami viszont nekem nagyon nem ízlett, az a Fogaskerekűnél a Bajai Halászcsárda halászléje. Nem azért mert bajai volt, hanem azért, mert átlagíze volt.

Dikusz 2018.11.07. 09:14:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Azért a szénné égettet már nem kedvelem, de a finoman odakozmáltat igen. Pl. a káposztástésztánál a lábos aljára jól odapirult káposztát.:)))

Dikusz 2018.11.07. 09:15:43

@látjátok feleim szümtükkel: Pont ezekre az éttermekre gondoltam én is, meg a halászléversenyen készítettekre is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.07. 09:21:17

@kisbetus: Szia Magyarországról! Nem veszem kukacoskodásnak, de a mexikói klímát elég nehéz idehaza megvalósítani, így a jalapeñonak csak egy kis része érik be pirosra. Szegény ember azzal főz, amije van :)

11110000 2018.11.07. 15:06:11

@látjátok feleim szümtükkel:
Én a 90-es évek legvége óta, bár akkor még csak 2 fajtát termesztettem, cserépben.
Azoknak a nevét nem is tudom, de 1-1 tőnyit mindkettőből ültetek minden évben, már csak a közös emlékek miatt is. :-)
És ha valakinek kell a kajába, tud tépni róla.

Szegeden sajnos nem vagyok járatos (jazzfesztiválra jártam oda régen, stoppal, de utoljára valamikor 1990 körül), de köszi a tippeket.

@Dikusz:
Ezt a Szegedi Halászcsárdát még nem mertem kipróbálni - Budapesten ettem már elég gyenge halászleveket -, de ha szerinted rendben van, akkor egyszer tiszteletemet teszem ott.

11110000 2018.11.07. 15:07:12

@látjátok feleim szümtükkel:
Szerintem a nokedli hamarabb megfő, mint a krumpli.
Vagy én csinálok valamit rosszul. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 15:31:38

@11110000:

Biztosan szubjektíven döntöd el. Nálam objektív is bekavart. :D

Dikusz 2018.11.07. 18:48:02

@11110000: Nem olcsó étterem (manapság már egyik sem az), de nem is túl drága. Viszont megéri az árát, mert egy adag bőven elég két embernek is, tiszai halból készítik, nem a hajóról lógatják be a pecabotot a Dunába.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.07. 19:53:48

@Dikusz: Na látod! Én pont ezért nem ennék tiszai halászlét (próbáltam 5 éven át, de nem az én műfajom)! Nekem is igenis lógassák be a pecabotot a Dunába!!!! Akkor legalább valódi halászléhez jutok :)
Ez a passzírozott hallé nem az én világom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.07. 19:57:51

@Dikusz: Ez jó infó! Többen akartak oda elvinni, de valahogy nem voltam meggyőzve, hog én azt akarom enni :)

Dikusz 2018.11.07. 23:03:12

@Andrass9: A passzírozás miatt nem kedveled a szegedi halászlét?
Az igazság az, hogy én passzírozva szeretem, de tésztával:)

Egy szegedi barátom ma is egy ottani halgazdaságban dolgozik. Éppen ezért olyan halat tud szerezni, amilyet akar. Egyszer olyan harcsapaprikást készített bográcsban, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. Életemben olyan finomat nem ettem, ráadásul egy darab szálka nem volt a paprikásban.

Dikusz 2018.11.07. 23:06:12

@Andrass9: Akik meghívtak oda, el voltak ragadtatva, hogy milyen isteni finom. De amikor mi voltunk, nem volt jó. Híg, ízetlen lötty volt, leves, nem halászlé. Az igaz, hogy bóti gyufatészta legalább volt benne...

11110000 2018.11.08. 00:46:46

@Andrass9:
Az igazi tiszai halászlé nem paszírozott, az csak az utóbbi időben lett divat.

@Dikusz:
Mivel a harcsa nem szálkás, ez nem volt nagy varázslat. Ha kecsegét eszel, abban sem lesz. :-)
Viszont a halgazdasági halak nem igazán jók, mert hájasak. Az igazi tiszai halak a jók, csak most már az isten barma horgászok miatt tilos halászni a Tiszán, úgyhogy horgászoktól kell/lehet venni.

Halászlében tészta? Fujj...
A végén kiderül, hogy a káposztás tésztát is cukorral eszed. :-)P

Dikusz 2018.11.08. 09:24:13

@11110000: A szálkákkal örökké hadban állok, képes vagyok még a sprotniból is kiszedni a gerincét, a hideg kiráz még a gondolatától is, hogy ráharapjak...
Itthon egy ideje nem készül halászlé, de ha volt, akkor csak passzírozva ettem.

A leveseket sok tésztával eszem, ezért inkább úgy mondanám esetemben, hogy a tésztában halászlé.:)))

A cukros, vagy a borsos káposztástésztától nekem is végigfut a hátamon a hideg. Csakis álá natúre magában eszem, jól megpirított káposztával.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.08. 15:18:11

@Dikusz: Igenis gyufatésztával jó a dunai halászlé (és nincs passzírozva sem). Szikes talajon tenyésztett halak nem hájasak, jó ízük van - lásd a Hortobágyi Halgazdaság halai.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.08. 20:36:21

@11110000: Ezzel kicsit az elevenjére tapintottál. Halász a tanult szakmám, igaz, én tógazdaságokban dolgoztam (többek közt Ódörögdpusztán), és már jó ideje mással foglalkozom, de a hajdani osztálytársaim közül sokan vesztették el a megélhetésüket, csak, mert a kormány a szélesebb tábor fenekét nyalta. A szakma és vele a szakértelem el fog tűnni, és ennek meglesz a böjtje.

Dikusz 2018.11.08. 20:44:43

@Waka: Én meg azért vagyok bajban, mert az ismerősöm, akit
@11110000-nek említettem, szintén tógazdaságban dolgozik.
Tavaly ment nyugdíjba, de dolgozik még, mert nincs szakember...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.08. 21:00:46

@11110000: Nekem a paradicsomos káposzta nem a kedvencem! De ettől még nem dorongolom le azokat akik szeretik :)
Nekem a bajai halászlé jön be (pici gyerek koromban kezdtem megszeretni), így azután a szegedi változatot nem igazán kedvelem. Ettől persze lehet, hogy sokan szeretik, és nem fújolom őket ...

Dikusz 2018.11.08. 22:13:15

@Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:)