Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Gulyás 26 főre (plusz gyerekek)

2018.11.03. 07:00 Andrass9

Nagylyány családostul hazalátogatott, és az összes barátjával találkozni akart. Erre viszont csak egy délutánja volt, szerveztünk hát egy gulyáspartit nekik.

33.jpg

Az időjárásjelentés sok esőt igért, nem mertem a bográcsban való eláztatott gulyás főzését vállalni, ezért fazékban főztem. 26 főre 10 liter szűkösen elég és ekkora a legnagyobb fazekam, amit használni szoktam.

Osztottam, szoroztam meg feltérképeztem a csodahüttőmet, hogy mit tudok beletenni.

  • 2 kg marhalábszár
  • 2 kg Angus marhanyak
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 1,5 kg sárgarépa
  • 1,5 kg vereshagyma
  • 1 kg fehérgyökér
  • 1 nagy zellergumó negyede
  • nagy csokor petrezselyem és zellerlevél
  • 2 fej fokhagyma (kicsi)
  • 1 zöldpaprika + 1 csuma (az mindenbe kell mifelénk)
  • 1 paradicsom
  • 4 csilipaprika
  • 1 ek őrölt kömény
  • 2 ek köménymag
  • 2 ek feketebors
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)

10.jpg

Ez igencsak sok, leve tán már nem is lesz, de majd megoldjuk.

A fokhagymákat tessék-lássék megpucoltam, megzúztam, és egy monstre teatojásba tettem (ami valójában egy ázsiai rizsfőző edény). Egy pár szelet húsos szalonnát, meg a füstölt szalonnát felaprítottam, és a fazékba tettem melegedni 2 ek kacsazsírral. A paprikacsumákat (négyet találtam) szintén a tojásba tettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A húsokat felvágtam, a nagyobb mócsingoktól letisztítottam (merthogy van aki nem szereti), és a mócsingot/inakat beledobáltam a szalonna mellé pirulni a szalonnabőrkével együtt. Amikor már szépen megpirultak, akkor mindezeket beleszedtem csipesszel a nagy teatojásba, mert én azt biz belefőzöm, kell az íze! A szalonnazsírra ráaprítottam a közepes kockákra vagdosott hagymát.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mikor a hagyma már üvegesre dinsztelődött, beleborítottam a kockákra vágott húsokat, és pirítottam, míg kifehéredtek és levet eresztettek. Közben odakészítettem a nagy teatojást, meg a leveles zöldeket, paprikákat és a paradicsomot is. Lesütöttem majdnem teljesen a húst. Ekkor beletettem a paprikákat és megszórtam őrölt köménnyel meg pirospaprikával.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Mint látható, igencsak elfogyott a leve eddigre. Jól belekevertem a fűszereket, majd beleillesztettem a teatojást. Felöntöttem vízzel, és belereszeltem egy negyed zellergumót (mire a tányérba kerül, már elveszti közpénz zeller jellegét). Mivel láthatóan nem volt hely a zöldségnek, ezért átköltöztettem az egészet a 15 literes lekvárfőző lábasomba. Ezzel együtt be is kellett vinnem a lakásba, mert az nem működik az indukcióson. Végül beletettem az összekötözött (általunk csak hínárnak nevezett) leveles zöldet.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Valahogy nem volt bizodalmam az őrölt köményben, ezért két evőkanálnyi köménymagot gézbe csomagoltam. Így senki sem jajgathat, hogy nem szereti, mégis belefő az íze.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Én szeretem csípősen, de a csípést kivenni nem lehet a léből, ezért szedtem 4 csilipaprikát (2 Spicy Fiesta, 1 Aji Crystal és 1 KungPao), felaprítottam és zsíros gulyáslével felfőztem egy pici lábasban. Így ki-ki szedhet belőle magának, ha kér (igencsak erős lett az a kislábas).

30.jpg 31.jpg 32.jpg

Leve nem nagyon lett, miután belekerültek a zöldségek és a krumpli, de szerencsére a nagyobb lábasban ezen tudtam segíteni.

Amikor megfőtt, a teatojásból egy tálba raktam a mócsingokat egy kis levessel, hátha kér valaki. Sajnos ezek után képek nem készültek, viszont összesen 2 liternyi maradt az egészből, a mócsing pedig szőrén-szálán eltűnt!

Majdnem olyan jó volt, mint egy bográcsgulyás ...

31 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma szalonna sárgarépa lábszár köménymag gyökér petrezselyem pirospaprika zöldpaprika petrezselyemgyökér zellergumó feketebors marhanyak zellerlevél őrölt kömény Farkas András paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9614238499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.03. 17:19:21

Húha..enném. Mondjuk, én inkább vegyes hússal szoktam főzni, de ahány ház, annyi gulyás:)

(És szentségtörés, ha én csipetkét is lökök bele?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.03. 19:55:25

@Kumari aki Nilüfer: Szívesen látlak ennyi csipetke elkészítésére :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.03. 20:59:04

Köszönök szépen!
Pöpec, legközelebb kitárom az ablakot.
@Kumari aki Nilüfer: Egy kis szénhidrát én el tudnék képzelni bele.

Fenchurch68 2018.11.03. 21:08:53

@Kumari aki Nilüfer: Szintén csipetkével, anélkül nekem nem is igazi :)
@Andrass9: Egyszer egy hatvan fős babgulyásba csináltam csipetkét, tíz tojásból, azt hittem, ott fogok fölötte megőszülni, de egészen gyorsan ment.

Jelentem, elkészült és megevődött a pereszke, végül egy csirkemellel összepárosítva lett belőle nagyon natúr ragu (ragú), viszont a körettel kicsit megbolondítottam, hirtelen felindulásból (és egy maradék fél sütőtökből) sütőtökös gnocchi készült mellé, a tésztában rozmaringgal és egy pici chilipehellyel. Nagyon őszies vacsoránk lett, hihetetlenül feldobta az "igazi" gomba.
Ha holnaptól nem jelentkezem, akkor mégsem pereszke volt...

Dikusz 2018.11.03. 21:19:24

Akkor én török igazán szentséget: töredelmesen bevallom, hogy én ecettel ízesítem a gulyáslevest. Mindemellet a csipetkét is igen szeretem.
Azt nem mondom, hogy annyit meg tudnék enni, ami ehhez a 26+ főnek elég lenne. Viszont lehet kapni házilag készült csipetkét, van amikor azt főzök bele.

Dikusz 2018.11.03. 21:23:20

@Fenchurch68: Azért holnap jelentkezz be, akkor tudjuk, hogy pereszkét ettél.:)))

Nem semmi 60 főre csipetkét tépkedni, nem volt segítséged?
Mondjuk erre lenne jó -szerintem- a bolti házi csipetke.

Fenchurch68 2018.11.03. 21:27:25

@Dikusz: Hárman főztünk aznap, a többiek gyakorlatilag kompletten előkészítették az összes húst, zöldséget, megrakták a tüzet és elkezdték főzni, mire kész lettem :D
Annyira isten háta mögötti helyen voltunk, hogy nem volt bolti csipetke, pedig hidd el, nagyon erősen kerestük :)

kobold63 2018.11.03. 22:10:23

Ragyogó ötlet a teatojás használata. Igy biztos mind kimentem meg a "yuck" megjegyzések is elmaradnak. Nem tudják mi a jó!

Dikusz 2018.11.04. 09:19:26

@Andrass9: Teatojást ilyen célra én is használok.
De van amikor a fűszereket beleöntöm egy kislábosba, felforralom, és az átszűrt levét öntöm a levesbe. Aztán a fűszerekre újból öntök vizet, kicsit ázik még, és megint megy a lé az ételbe.
Ennél többször már nem áztatom a fűszert...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.04. 09:34:09

@Dikusz: Bizonyos ételekben szeretem, ha ráharapok pl. a megfőtt borsra - ilyen a gulyás is, meg a káposzták. Akkor nem használom a teatojást, de pl. a húslevest tisztán szeretem :) A paprikacsuma majd mindig teatojásba kerül, kivéve, ha főzelékbe megy: ott bizony megeszem (a szára nélkül persze).
Ezt a mócsingmentést akkor találtam ki, amikor kaptam ezt az óriási tojást

Dikusz 2018.11.04. 10:22:51

@Andrass9: Már a poszt olvasásakor arra gondoltam, hogy a mócsingot biztos a kutya ette meg...:)))

Az erős alaplé, meg a gézben főtt köménymag tényleg jó ötlet. Borsot, köményt én is használok, de még a gondolatától is futkos a hátamon a hideg, hogy ráharapjak.

A húslevest én piszkosul szeretem.:)))
Lassan ünnepi étel lesz a drága zöldség miatt. Sikerült Tescós zöldséget venni féláron, lehet csinálok belőle húslevest, jó sok daragaluskával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.04. 12:59:07

@Dikusz: Még csak az hiányzott volna!!! A kutya ezt az ételt csak szagolhatta, de nem kapott belőle :)
Azért gézben főtt, mert nem akartam egy kis teatojást IS mosogatni ...

Dikusz 2018.11.04. 13:14:56

@Andrass9: Pedig az a teatojgli csak-csak belefért volna a rengeteg mosogatnivalóba:)))

Ha nem a kutya, akkor már sejtem ki volt az, aki segített a mócsingnak köddé válni.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.04. 15:19:32

@Dikusz: Nem is tudtam, hogy te is itt voltál :)))

Dikusz 2018.11.04. 15:26:05

@Andrass9: Beleolvadtam a fiatalok sokaságába. De ha ott vagyok, akkor biztos eltüntetem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.04. 20:29:47

@Dikusz: Fantasztikus az álcázóképességed!!! Egészségedre :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.05. 20:01:59

Nézegetem én ezt a gulyást, de valahogy mindig az utána kötelezően következő lekváros fánk íze jön elő. Sajnos se gulyás, se ízes fánk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.05. 20:17:14

@látjátok feleim szümtükkel: Én egy jókora, kissé édeskés sajtos pogácsát tudnék elképzelni, de nem utána, mellé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.05. 21:19:54

Találtam egy videót, meg kell osztanom veletek, fel kellet kötnöm a partedlit, mert csorog a nyálam.
www.youtube.com/watch?v=35MzEnZzafM

Dikusz 2018.11.05. 21:48:00

@Waka: Nem csoda, ha ehhez partedli kell, mind finom lehet.
De ilyet az ember -legalábbis én- csak néz, nem csinál.
Ez profi munka, a film is, és az ételkészítés is.

Hogy találsz ilyenekre?

Dikusz 2018.11.05. 21:49:25

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka:
Nekem palacsinta jönne jól, vagy vargabéla, vagy rizskoch:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.05. 22:08:43

@Waka:

Ez szuper, találj máskor is ilyen jókat.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.05. 22:11:11

@Dikusz:

Ifjú koromban a menzákon, és olcsóbb éttermekben, bisztrókban a gulyáshoz mindig izes fánk dukált. Olyan jó nagy, szalagos. Nagyon szerettem. Mármint a gulyást, és a fánkot is.

kobold63 2018.11.06. 00:40:33

@Andrass9: Megfőztem tegnap, lángos volt utána,fokhagymás tejföllel, ahogy dukál. Még csipetkét is csináltam, nem szoktam különben. Nagy sikere volt, persze az unoka is belegyúrhatott, segíthetett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 09:06:59

@kobold63: Ennek örülök, mert az unokáknak is most kell megtanulniuk, mielőtt késő lesz. Én lecsúsztam a rétesnyújtás rejtelmeiről, pedig anyósom seperc alatt nyújtott rétest :(
Lángossal azért nekem már Dipankrin/Bilagit kellene hozzá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 10:00:30

@Waka: Hát ez fantasztikus! Ezt a menüt végigfőzni 3 hónapra elegendő posztot generálna :))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.06. 22:31:18

@Dikusz: Sokat szörfözök a főzős videók között ihletet keresve, az oldal meg a kereséseket követve kínál fel mindenfélét. Ez is így jött.
@látjátok feleim szümtükkel: :)
@Andrass9: Nem is a főzés a kardinális rész, azt ugyebár kell, ha már enni akar az ember, hanem megírni a posztot. Még egy nekirugaszkodás, és egy időre rázárom a kaput a kertekre, lesz érkezésem másra is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.07. 09:34:46

@Waka: Az jó is lesz, mert nem tudom mennyit fogok főzni az USA-ban, annyi betárazott posztom meg nincs, hogy elég legyen :)