Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Rakott krumpli lusta módra

2018.10.31. 07:00 Waka

Mint az már nyilván köztudomású, lusta vagyok, mi több, a műfaj fekete öves bajnoka.
De hát enni kell, ahhoz meg nem árt, ha néhanapján főz az ember. Igyekszem hát minél kevesebb munkával megteremteni az asztalra valót. Legutóbb egy kis rakott krumplit kívántam meg. Míg ügyködtem, eszembe jutott édesanyám, ahogy végtelen türelemmel szelte a kedvenc kiskésével egyforma vastagra a héjában főtt krumplit, rakta precízen sorba az edénybe, aztán a tojással és a kolbásszal is hasonló gonddal járt el. Ez utóbbi felszeletelése ugyan az én dolgom volt, főleg az utolsó években, de az összeállítás az ő reszortja volt.
Nekiláttam, ripsz-ropsz összedobtam a rakott krumplit, még egészen jó is lett.

img_4162.JPG

Hozzávalók:
- krumpli
- tojás
- kolbász
- só
- sertészsír

A tojásokat előző nap elővettem a hűtőből, hogy ne repedjenek meg, mikor főzni kezdem. Aztán megfőztem. Nem is repedt meg egy sem.

img_4119.JPG

A krumplit hajában megfőztem. Hideg vízzel lehűtöttem és meghámoztam. Idén átkozott férges lett a krumpli, egy egyszerű pucolásból pillanatok alatt zöldségszobrászat lesz.

img_4121.JPGimg_4126.JPG

Felszeltem a lecsókolbászt és kevés füstöltet is.

img_4124.JPG

A kockareszelő durvábbik oldalán a kizsírozott tepsibe reszeltem a krumpli (mint kiderült, a kisebbik) felét.

img_4129.JPG

Kolbász, tojás, maradék krumpli. A tetejére hirtelen ötlettől vezérelve - a korábban már említett John Per-féle burgonyafűszer által ihletett - saját készítésű fűszerkeveréket szórtam, végül vastagon megkentem tejföllel.

img_4132.JPGimg_4135.JPGimg_4138.JPG

Megsütöttem.

img_4151.JPG

Volt egy kis maradék csalamádé a múltkori céges buliból, az éppen jól jött hozzá.

img_4159.JPG

A hamar munka ellenére nem volt rossz, sőt, az aljára jó kis ropogós kéreg sült, a fűszerkeverék meg adott neki némi különleges ízt.

Le is írom a keverék alkotóit:
- Curry
- Kurkuma
- Oregánó
- Rozmaring
- Mustármag
- Édes paprika
- Színes bors
- Szerecsendió
- Izsóp
Az arányokat nem tudnám megmondani, olyan gondolomformán raktam hozzá mindenből.

82 komment

Címkék: tojás krumpli curry rozmaring kurkuma mustármag szerecsendió oregánó füstölt kolbász lecsókolbász színes bors izsóp

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7614332251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.10.31. 08:14:16

A rakott krumpli a nagy kedvenceim közé tartozik, és azon ételek közé tartozik, amit nem lehet elrontani, rendszeresen készítek én is.
A reszelt főtt krumpli jó ötlet (saját találmány?), ki is fogom próbálni.
Ízlések, és pofonok különbözőek, tartja a közmondás: a lecsókolbász az, amit nem emlékszem, hogy valaha is tettem volna rakottkrumpliba. Főtt kolbásznak, mustárral szeretem, meg nem főzve is szoktam enni, de a füstölt kolbászt szeretem közészeletelni. Vagy nem is teszek bele, csak főtt tojást jó sok tejföllel.

A zöldfűszerekkel meg hadilábon állok, inkább nézni szeretem őket, mint enni. El is határoztam, hogy növesztek magamnak itthon, kíváncsi voltam hogy sikerül.
Úgy két hónapja láttam az Aldiban egy kis mázas cserépkorsót, az oldalán kis "zsebekkel". Még dísznek is mutatós, de föld volt hozzá, négy zacskó maggal, amiből ugye friss zöldségeket (petrezselyem, bazsalika, mag a fene tudja még mi) növeszthetek.
Elültettem a magokat, ha látnátok mi lett belőle! De legalább nem lefelé nőttek.:)))
Küldjek róla fotókat? Csudaszépek, de lagalább én növesztettem őket.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.31. 09:36:34

Ez a lusta mód nekem nem jönne be, illetve nem tudnám rakott krumplinak enni:) A textúrája egészen más lehet, hisz nincsenek szeletek. Ráadásul a lusta tejfel a tetején nem szivárog be a sorok közé.
Valami más néven biztos érdekes lehet ...

Isley 2018.10.31. 09:39:03

Sziasztok! Nekem ez a módszer lassabban menne, mint a hagyományos, de tetszik, ki fogom próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.31. 09:39:22

@Dikusz: Érdekes!
A bazsalikomot ugye a föld felszinére szórtad és kapott sok fényt? A petrezselyem csírázási ideje valahol 40 nap körül van, bár a metélőpetrezselyem gyorsabb. A fűszerek fényigényesek! Viszont játszani jó :)

Dikusz 2018.10.31. 10:07:40

@Andrass9: Másra valószínűleg tényleg nem jó.Nem is igazán számítottam rá, hogy kinő:)
Eleve ez egész edény kicsi ahhoz, hogy bárminemű ehető zöldséget termeljünk benne. Tulajdonképpen azt sem tudom felismerni, melyik mi. Talán a bazsalikom az, amelyik az egyik oldalzsebben nő, ismerhető fel.
Csináltam fotót, elküldhetem felismertetésre ide, csak kíváncsiságból?

Dikusz 2018.10.31. 10:14:10

@Andrass9: Azért annyira nem volt lusta, Waka legalább annyit -ha nem többet a krumplireszelés miatt- dolgozott, mint a nem lusta rakottkrumplinál.

A tejfölnél meg pont az lehetett az ok szerintem, hogy a nedvesség, mármint ha volt a tejfölben, jobban leszivárgott a reszelt krumpli miatt az ételbe. Emiatt viszont szaftosabb lett a krumpli.

kobold63 2018.10.31. 11:14:43

@Andrass9: hasonló a véleményem és az ízlésünk. Nekem még az is kell, hogy a pirult krumpliszeletek sorakozzanak a szélen a jó kis zománcos tepsiben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.31. 15:26:52

@kobold63: Ott a pont! Azt mi is nagyon szeretjük. Sajnos csak 4 oldala van a tepsinek ...

Dikusz 2018.10.31. 15:32:58

@Topy: áááá...., lelőtted a poént előttem.:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.10.31. 20:33:01

@Dikusz: nekem is volt..soha többé..de az edény limlomtartónak bejött..esetleg földiepret applikálok bele, ha nagyon ráérek:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.31. 20:44:56

@Dikusz: Saját, ásás közben jönnek az ötletek csőstül. A lecsókolbász családi hagyomány, én vezettem be a füstöltet.
@Andrass9: Akkor kereszteljük át, csak óvatosan, mert még valami gasztronáci beleköt. :)
@kobold63: A tepsiben soha nem sikerül elég szorosan rakni a szeleteket, túl szellős lett. Több krumpli vagy kisebb tepsi kéne.
@Topy: A pirulás (szégyenlős patikus) megvolt az alján, adott is egy remek ötletet egy továbbfejvesztett (sic!) változathoz.

Dikusz 2018.10.31. 23:43:01

@Kumari aki Nilüfer: többféle variáció jutott eszembe az edénnyel kapcsolatban, egyik jobb, mint a másik.
Például a drága zöldségárakra való tekintettel fehérrépát.

Vagy múlt hétvégén túrázás közben Válluson egy elhagyott ház kertjéből kihajló almafáról lepotyogott a földre néhány alma. Régi kis ház volt, az almafa még régebbi. Teljesen olyan formája volt az almának, mintha igazi békebeli starking alma lett volna. Nem is voltak olyan sérültek sem.
Örültem, mint Vak Bottyán a fél szemének, hogy találtam igazi starking almát. Nem az volt, fehér volt a húsa belül, és nem is volt kásás, illatos sem.
Nagy pofáraesés volt, de három db magot eltettem belőle, saját módszeren nevelgetem a bödönkében, hátha hamarosan alma terem rajta, vagy uborka...

Dikusz 2018.10.31. 23:45:23

@Waka: Nem kell átkeresztelni, elég ha utóiratként hozzáírod, hogy azért kapta ezt a nevet az étel, mert lassan csináltad, meg-megpihenve készítés közben: :)

kobold63 2018.11.01. 02:38:20

OFF TOPIC :
milyen tiltó listákat használtok az alapanyagok felhasználásánál? Mi alapján lehet elkülöníteni a sültkrumplit a krumplipürétől? Hova esik a rakottkrumpli?

Cukor, szénhidrát, GI index. Purin. Oxálsav. Zsír. Paleo. Laktóz.
Mit lehet enni? Jó kaját...

Dikusz 2018.11.01. 08:02:12

@kobold63: Szerintem az attól függ, hogy kell-e valamilyen diétát tartani, vagy fogyókúrázik valaki.

Nem véletlen kérdezed, gondolom én.
De (most nem vicceskedek) a felsorolásból a paleo a kakukktojás. Nem kísérem -pedig kellene- a különböző diétákat, de ez a fajta diéta nekem inkább divatnak tűnik. Beletartozik a "kérdezze meg kezelőorvosát..." kategóriába.

Ha meg valakinek nincs olyan problémája, hogy figyelnie kell emiatt a felsoroltakra, akkor nem kell számolgatni, csak egy jót enni a rakottkrumpliból...

kobold63 2018.11.01. 08:47:48

@Dikusz: Természetes, hogy attól függ, azért van.

Félreértetted a kérdésemet, én arra voltam kiváncsi, hogy akinek valamilyen módon kellene, lehetne betartani valami diétát, miért tesz vagy nem teszi. A blogon lévő megjegyzésekből arra következtettem, hogy többeknek van köszvény problémája. De senki sem említette, hogy ne enne húslevest, kocsonyát, alaplét, amik elvileg károsak pl. Még a szakemberek is különb9ző véleményt adhatnak, ezért van annyi féle diéta. Pl.ha az orvosom paleot ajánl nekem a vadászás és gyüjtögetéssel együtt, azt elfogadnám. Ha csak az étkezést, akkor másik orvost keresnék. De ez megint az én felfogásom.

Komolyan kérdeztem a krumpli kérdést, miben van különbség a feldolgozás szerint. Ha csak nem az, hogy a sült krumplit ha beáztatjuk sütés elött, nagyon sok keményítő kiázik belőle, csökken a szénhidrát tartalma. Ettől azért még nem lesz egészséges étel, csak megengedett esetleg.

Bizonyos számú kor, súly és napi gyógyszerszedés felett semmiből sem lehet jót enni, legfeljebb csipegetni.

Dikusz 2018.11.01. 11:03:50

@kobold63: Gondoltam, hogy nem vicceltél. Ha félreértettem is, az nem szándékosan történt
.
A krumpli mindig megosztó étel volt. Az évek folyamán mondtak már mindent róla, ahogy a többi ételről is. Hol fogyókúrás, hol nem, együk-e/ne együk.
Gondolj csak bele: kiáztatom a krumplit, csökken a szénhidráttartalma. Viszont növényi olajban, vagy zsírban kisütöm. Ezek szénhidrátot nem tartalmaznak sokat (állítólag), de a divat szerint most éppen az olaj az, amit kevésbé ajánlanak, jelenleg a zsír az "egészségesebb".

Nem saját tapasztalat a férjem cukorbeteg volt. Neki kellett volna (nem tette) figyelnie az ételek szénhidrát tartalmára. A krumpli neki semmilyen formában nem volt engedélyezett.

Nem firtatom a betegséget, miért ajánl valakinek az orvosa paleo étrendet. Ennél is, mint mindegyik diétánál vannak ellenzők/pártolók, lehet olvasni káros, ugyanakkor jótékony hatásáról is.
A legjobb szándékkal, tényleg nem kötözködésből kérdezem: egy orvos szerint -vagy a paleo-étrend szerint- mit jelent az, hogy csak akkor hatásos a diéta, ha vadászok/halászok/magam szedem a gyümölcsöt?

Van köszvényben szenvedő közeli ismerősöm több is. Egyikük 81 éves filigrán kis hölgy, igen odafigyel az étrendjére. Amikor nyugalmasabb időszak van, akkor bizony el-elcsábul például sk főzött paprikás-fokhagymás "mázzal" töm magába, de általában tartja a diétát, ami igencsak húsmentes.

kobold63 2018.11.01. 12:24:01

@Dikusz: Az évtizedek alatt változó divatos diéták vagy az orvostudomány fejlődése a táplálkozással kapcsolatban nagyon nagy variációt adott nekünk. Amit én felvetettem, kérdeztem, az a felvilágosító munka eredménye és az emberek tudatossága az étkezéssel kapcsolatban.

Kitérve a paleora, ez az én véleményem: nem tartom tudományosan megalapozva. Az ősember azért volt vékony, mert a táplálékáért keményen megdolgozott, egész nap úton volt, gyalogolt, küszködött. Nem volt egészséges. Ha az orvos ezt ajánlja, akkor viccel. Ha viszont csak a paleo diétát ajánlja, mit gondolt?

A változatos, kiegyensúlyozott étkezésre kell a figyelmet forditani, de ebben is rengeteg variáció van. Az embereknek különböző az anyagcseréje még betegségek nélkül is. Visszatérek megint, jobban kifejtve az eredeti kérdést, amit nem akartam ilyen hosszúra nyujtani.
Milyen szempontokat vesznek figyelembe az emberek főzéskor?
Pl. cukorbeteg fogyaszt-e krumplit, lisztet, rizst, tésztát, cukrot ? GI index? Köszvényes állandóan betartja-e nem csak a belsőség nem evést, hanem figyel a purin táblázatra? Veseköves az oxálsav tartalomra?

Én most a családban az főzést, ételkészítést igy intézem: 1. alapjában szénhidrát szegény, közepes zöldség és fehérje tartalom. Közepes zsír és tejtermékek.Gyümölcs. Cukormentes.
2. Egy, néha két személy kezdte az Atkin diétát.
3. Egy személy válogatós, kevés zöldséget eszik.
Főzéshez vaj, disznózsír, kacsazsír, oliva olaj, szölőmag olaj.
Semmi félkész étel vagy vett saláta dresszing, kivéve az ázsiai mindenféle.

kobold63 2018.11.01. 12:56:17

Atkin=Atkins vagy keto diéta

Fenchurch68 2018.11.01. 13:23:07

@kobold63: Mi sokáig semi-paleóztunk, (azért csak semi, mert tejtermékeket kis mértékben használtam), ez volt az egyetlen módszer, amivel a kedvesem úgy tudott fogyni, hogy nem volt állandóan éhes, nekem könnyebb volt úgy, hogy volt hozzá "sorvezető".
Most már inkább low-carb módon eszünk, egy kis krumpli, rizs, zab simán belefér, csak figyelek az arányokra. Én nyáron és ősszel az allergiaszezonban ketózom, úgy érzem, sokat segít, és ez a lényeg :)
Cukrot nagyon ritkán használunk. Búzalisztet szintén, kb. 2-3 havonta egyszer, ha valami nagyon hagyományos ízt kéne elérni.

Pótapukámnál másfél éve derült ki a cukorbetegség, mindig a jó magyaros és jó édes kajákat szerette. Szerencsére sikerült nagyon megijeszteni, és rigorózusan betartja a diétát, fogyott is nagyon sokat, nem "bűnözik".

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.01. 13:42:54

Én azt eszek, amit az agyam elfogad. Waka régen megmondta, hogy minden az agyban dől el, és ezt saját tapasztalással meg is tudom erősíteni. Van amit a szemem kíván, de nem kívánom megenni, ezért ilyen is fő, de nem eszek belőle.
Volt, hogy 3 évig gluténmenteseztem, jó volt, most eszek glutént, de kenyeret csak kétszersültnek. Volt olyan, hogy egy évig nem ettem kenyeret, de főtt tésztát igen, és akkor az volt jó.

Az emberi anyagcsere kémiai folyamatok sokasága. Egy kohóba sem lehet mindig mindent bedobni, mert vagy nem olvad meg, vagy felrobban a kohó. Ezt nem könnyű megérteni és elfogadni, de ettől még tény.

Az ízlés változását sem értjük, pedig szerény véleményem szerint egyrészt vegyi folyamatok eredménye, másrészt idegi befolyás hatására alakul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.01. 16:58:39

@kobold63: Én inkább nem ismertetem a diétámat. Errefelé tisztában van vele mindenki, hogy a körömpörkölt a legfontosabb eledel az életemben. Eszem is rendesen :)
Annyira eltérő az emberek metabolizmusa, hogy nem lehet egyértelmű megoldásokat deklarálni. Ahogy te is írod: egy kis családon belül is van háromféle izlés ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.01. 17:08:12

Majdnem végeztem már a veteményes őszi ásásával! Még 5m2 van hátra, de az már egyszer fel lett ásva idén (a spenót és a zőldborsó után), így az könnyű lesz. 26m2 felásva, komposzt kiterítve. Várja a téli fagyokat. Locsolórendszert lebontottam, fóliát felszedtem, hogy a fagy dolgozhasson a rögökön.
Elültettem 280 fokhagymát 130 girizd Messidor: francia nagyfejű, fehér. 150 girizd Germidour: francia, lila-cirmos. Ebből maradt is enni kb 2 fejnyi, mert kicsi volt az ágyás hozzá.
Még az őszi spenótot elvetem, mielőtt kimegyek az unokákhoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.01. 19:15:29

@kobold63: Hogy a köszvényre kitérjek, jó ideje tünetmentes vagyok, sőt, fél éve gyógyszert sem szedek rá. Még azt sem mondhatom, hogy a táplálkozásban valami sémát követnék. Egyszerűen arról van szó, hogy a kert ontja zöldséget, én meg - míg van - azt eszem. Kevés hús mindig kerül mellé, de korántsem annyi, mint egykor. Vannak persze jókora kilengéseim, be-beesik valami húzósabb kaja, de utána napokig csak növény (lekvár, gyökér, gyümölcs,saláta, kenyér(!)). Egyrészt jelenleg nem tartok be semmilyen diétát, másrészt azt eszem, ami éppen van, az étrendet ez határozza meg.
@Andrass9: Ma felszedtem a karalábét és a sárgarépát, csak a tarlórépa (kerekrépa, kerékrépa) maradt benn. A helyét felástam. Az új és a legújabb kert kész. Szombaton megyek a Hegyre, ott még el kell takarítani a diólevelet, aztán felásni a maradékot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.01. 19:17:30

@Andrass9: A fokhagyma nálam is a föld alatt, vetettem három sor spenót is. Még a barabolyt kell elvetni, remélhetőleg az őszi vetés eredményesebb lesz.

kobold63 2018.11.01. 19:22:02

Köszönöm a válaszokat. @Fenchurch68: : próbáltam néhány paleo receptet én is, mert jónak tartottam. Fogyás szempontjából az Atkins-t tartom leg "élhettőbb"-nek, hosszútávra.
@látjátok feleim szümtükkel: Wakának jó humorérzéke van.
@Andrass9: minden bőrös dolgot szeretek, ropogósra sütve vagy füstölve, a marhahúsból a főtt inakat elsőnek kicsemegézem, de a körömpörkölt és csülökpörkölt, bár időnként készítem, egyszeri evésnek nekem elegendő. Kocsonya gyakran készül, abból is kevés, citrommal, tormával, OK. Irigylésre méltó a kerted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.01. 19:39:00

@kobold63: Pont erről van szó! Mindenki másképp csinálja ... :)
A kocsonyát én is citrommal eszem, de nem tormával. Sok borssal, és szezonjában gyakorlatilag folyamatosan :)
Pedig nekem is több a hugysavam, mint illene, de a doki beállította gyógyszerrel, szóval nem foglalkozom vele. Ahogy nem foglalkozom a cukrommal és a vérnyomásommal sem, mert mindet karbantartanak a tabletták. És különben is:
Nem mindegy már arra a pár évre???? :))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.01. 19:43:14

@kobold63: Köszönöm a dicséretet a kertre - mind a 40 m2 tele van ültetve valamivel, ami éppen jön, de főleg paradicsommal és csilikkel - ja meg van egy sor uborkám minden évben, ami teljesen ellát minket egész évre.
Idén másodszor sikerült rengeteg petrezselymet (nem gyökerest - metélőt) csinálni. Zeller már régebben is szépen nőtt, most van 5 nagy gumóm - ezeket most cserépben hajtattam, majd a feleségem pikírozta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.01. 19:45:02

@Waka: Most, hogy mondod: máshova fogom a spenót vetni, mint eddig. Paradicsom elé pont jó termény!

kobold63 2018.11.01. 20:16:33

@Waka: Csodállak is kertjeid gondozása, munkabírásod miatt. Nagyon egyetértek étkezési philozófiáddal is. Mi is azt esszük, ami van itthon, amit beszereztünk.

A mai beszerző körutunk: vezetni kb. 40 km-t, hogy a fontos üzleteket elérjük. Első hely a még eredeti német tulajdonos receptjei szerint készült csemege bolt füstölt májpástétomért és párizsiért. Itt lehet kapni európai konzerveket, mustárokat, cuccot. Második hely ettől kb 5 km, a német pék, ahol a kovászos rozskenyér kapható, ez az egyik, kenyeret is evő családtagnak. Harmadik hely ettől szemben, a zöldséges, ahol reméltünk paprikát kapni, de nem volt. Körút hazafelé, negyedik hely, a kinai zöldséges, paprika itt sincs, de van szép gomba, az mindig kell meg jalapéno, az is van. Ötödik hely a másik kinai zöldséges, itt volt valami gyeszura hegyes, erős paprika. Hatodik hely itt van mellette, az olasz hentes, gyönyörű, különleges áruval, itt lehet hízott kacsamájat is kapni, 120 dollár kilója. Itt sajtot veszünk, durumlisztből készült rigatonit, makarónit és spagettit bizonyos családtagok részére. Tokaszalonnát abálni, de lehet, hogy elteszem füstöltszalonna készítésre. Otthon lepakolás, hátra van még
a nagy hálózati üzlet, tej-különleges bioliszt-macska étel. Ott is szép a gomba, meglátjuk. Ez a hetedik hely.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.02. 07:58:52

@kobold63: Én annyit tudok, sem a kszvényem, sem a cukrom nem függ alapvetően az étkezéstől, vagy nem "ÚGY" függ, Példa: tegnap eléggé pékárus volt a vasorám, ok, csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér, de humusz meg margarin is előfordult, restelt fekete retekkel.Fél órával evás után 5, 6 volt a cukrom. ma reggel éhomra 6.9. A minap ebéd után két órával( Hús, riszes karfiol, csemege uborka, és egy-két derék hasáb krumpli) ,utána alna: mérhetetlenül alacsony!!! ellenőriztem, nem mérési hiba, kockacukrok vitték fel 4, 4-re..szóval én azért annyira nem hiszek abban, hogy kizárólag a diéta az üdvözítő, Köszvény? legutóbb a szárazbab robbantotta be, a húsra szinte nem mozdul. Vérnyomás? hajnalra akkor is 160 100, ha egy félmarék gyógyszert nyomok, napközben meg már felére csökkentett gyógyszerrel is inkább alacsony, Én pl, ha valamivel, a visszafojtott stresszel tudom leginkább összefüggésbe hozni. Nyilván nem eszem kanállal cukrot, és nem iszom rá egy pohár langyos zsírt, de hacsak nem éppen extrém magas bármilyen érték(ami az ég tudja, mitől extrém éppen) különösebben nem méricskélek. Ez évtizede bevált, a kiugrásokkal meg megküzdök..mert eddig egy.két hónap vacakolás után szépen beállt.

Kumari aki Nilüfer 2018.11.02. 08:03:53

@Andrass9: Nálad a pont!!!! Én is pont így gondolom,,:)

kobold63 2018.11.02. 09:41:21

@Kumari aki Nilüfer: Ha gyógyszer nélkül ilyen a cukrod, állandóan, akkor nincs diabetesed, szerintem. Ha gyógyszer mellett, akkor nem vagy jól beállitva. A gyógyszerezés legnagyobb veszélye a hypózás, túl alacsony vércukor. Inkább legyen 7-8 körül, az nem csinál olyan bajt. A különböző gyógyszereknél a hatás elhúzódását, csúcs hatását is figyelembe kell venni, ezt olvastam. Amit megettél, annak a lebomlási, felszivódási idejét is beszámitani. A kristályos cukor pár perc múlva megjelenik a vérben, a gyümölcs léből is, de már a rostos gyümölcsből kicsit lassabban. A lisztben, krumpliban lévő keményitő még lassabban, esetleg órák mulva bomlik le egészen a belekben, onnan felszivódik. Éjjel ált. feljebb megy a vércukor, a máj bedob a tartalékolt glikogénből, ez emeli meg.
Én is így voltam a vérnyomásommal, aztán átcsoportosították a gyógyszereket, többet estére, azóta 120/70.
Sajnos,a vérnyomás csökkentésére szedett gyógyszerek legtöbbjében van vízhajtó, ezeknek nagy része emeli a húgysav szintet a vérben, hozzá jön még a diabetes mellékhatása,ami szintén, igy készül a köszvény. Nagyon gyakori kombináció.
Minden élő szervezet egyéni mestermű, rá kell jönni a titkaira!

Pontosan a gastroblogra való téma, nem?

kobold63 2018.11.02. 09:45:04

javítok : a köszvény sok más okból is kialakul, az emlitett csak egyike az ismerteknek.

Ches Desmond 2018.11.02. 11:06:04

Valaki nagyon vékonyra vágott nyers krumplival dolgozik, és tejszínnel..A lecsókolbász nekem új.

conchita wurst 2018.11.02. 11:08:17

lecsokolbasz ugye viccelsz?

kurkuma, curry - semmi keresnivaloja a rakott krumpliban, de jo szarul is nez ki remelem vendeget nem hivtal ra

Kumari aki Nilüfer 2018.11.02. 11:10:22

@kobold63: Meforallal ilyen, Kísérletezés alatt áll a mennyiség:)

Void Bunkoid 2018.11.02. 14:05:31

Már írta valaki, a reszelés sokkal tovább tart, és több gányolással-mosatlannal-kosszal jár, mint normálisan felkarikázni egy késsel.

És igen, lecsókolbászt még lecsóba SEM teszek, a legtöbbje annyira ehetetlen.

trux77 2018.11.02. 14:42:37

Látom nem elég hosszú ez a 4 napos hétvége, a trollok nem tudnak ellazulni ilyenkor sem. Olyan szívesen benéznék az ilyenek konyhájába egyszer. Váratlanul. :D

conchita wurst 2018.11.02. 15:06:12

@trux77: nalam retek van kiveve amikor a brazil lakotarsnom kitakarit

de az izek felsegesek brazil-magyar fuzios rakott batata-nal nincs feljebb

Wod Meselo 2018.11.02. 16:16:48

Ilyen szépen fotózott rakott krumplit nem láttam még. Gratulálok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.02. 18:37:54

@kobold63: :) Nálam csak egy kis Vásárcsarnok volt. Szerdán nagy lendülettel elmentem egy kis marhahúst venni, aztán úgy megörültem neki, hogy csontot nem vettem levesnek. Bordacsontot kaptam. mindegyik szép húsos, a kedves hentes félbe is csapkodta őket, hogy kifőljön az íze.
@Andrass9: Nálam is ott szokott lenni, de hanyag hintéses módszerrel vetettem eddig. Az idei száraz április-május eleje okán rájöttem, hogy az ötletszerűen vetett spenót elég macerás öntözni, márpedig anélkül nem nő, viszont olyantájt a kút sem volt púpig vízzel. Így sorba vetve pár kannányi elégséges.
@trux77: Úgy tűnik, valahogy kicsusszantunk megint a címlapra. Ennek viszont megvan az az előnye, hogy a sok érdemi észrevétel hatására egy új krumplis fogás kezdett körvonalazódni a buksimban. Már csak valami jó nevet kel kiötlenem, ami frappáns, ugyanakkor rútul átveri a gyanútlan kattintókat. Holnap ásás közben gondolkodni fogok a kérdésen, olyankor remek ötleteim szoktak támadni.
A többieknek: köszönöm! :)

Fenchurch68 2018.11.02. 19:40:11

Jó estét, kocsmalátogatók!
Csak felvágni jöttem :D túráztunk ma egy jó nagyot, kicsit fura volt november 2-án rövidujjúban és szandálban, de azért nem bántam a jó időt.
Szedtünk egy kosár fenyő- és lila pereszkét, és ezt most kivételesen a kedvesem is hajlandó megenni, mert a bátyja is ott volt, aki erdész, gombaszakértő vizsgával :)
Nem cizellálom, megpirítom vajon, és főzök mellé egy kis kukoricakását (aka puliszka), az a legsemlegesebb köret, ami hirtelen eszembe jutott.
De ha valakinek van jobb ötlete, hálás lennék érte.

Dikusz 2018.11.02. 20:38:17

@Fenchurch68: Van jobb ötletem: nem kellene veszkődnöd vele, küld át nekem, majd én felfalom a gonbákat.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.02. 21:17:08

@Fenchurch68:

Hagymákok megfuttatva, rá a gomba, majd mikor már majdnem kész, rá egy kis tejszín. Ehhez minden köret, még a pulicka is jó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.02. 21:22:29

@Void Bunkoid:

Attól függ, hogy mit reszelsz. Van amihez nincs idő, ami elég hosszú lenne. V gyaluval rövid idő kell, életlen bunkoiddal meg ki tudja meddig piszmogsz.

Azért jó ha megjegyzed, ebben a kocsmában a krumplit reszelik.;D

Fenchurch68 2018.11.02. 21:34:00

@Dikusz: Sajnos a gombához én is úgy viszonyulok, mint a Gyűrűk Urában a hobbitok, úgyhogy NEM ADOK! :D
@látjátok feleim szümtükkel: Az tény, hogy egy kis tejszín még sosem ártott semminek.

Dikusz 2018.11.02. 21:53:13

@Fenchurch68: Hát, szelávi....
A helyedben én sem adnék nekem.:)))

Dikusz 2018.11.02. 21:54:13

@Fenchurch68: Mondjuk a kovászosuborkába azért nem tennék tejszínt.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.11.02. 22:36:09

@Fenchurch68: A kuszkusz igen jó köret a gomba mellé.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.02. 23:19:34

@Fenchurch68:

ha nekem lenne olyan gombám, mint neked, akkor én pizzát csinálnék. Magam gyurnám hozzá a tésztát, és azt belenyomkodnám egy tepsibe, arra tenném a hagymákos párolt gombát, magam részéről tennék rá egy kis sonkát vagy bacon, és megszórnám reszet sajttal. Régen nagyon sokszor készült nálunk ilyen szegfűgombával, és a tészta szép ruganyos, lyukas, kb másfél centi vastag, az alja ropogós volt, nem inas és vékony. Kockára vágva melegen, és hidegen is első osztályú éhségcsillapító.

kobold63 2018.11.02. 23:39:15

@Fenchurch68: Vajon vagy oliva olajon megfuttatva, alá hagyma, bors, petrezselyem, kakukkfű vagy borsikafű, zsálya ha van. Tűzálló tálon élterítve, juhtúró vagy kecskesajt darabok rá, ráolvasztani sütőben. Baguette ferdén szeletelve, oliva olajjal megkenve, tepsire téve pirítani, fokhagymával bedörzsölni. Erre szedni a tálból a gombát. Élvezni a csodás, napos őszt.

Fenchurch68 2018.11.02. 23:52:49

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Mindkét ötlet nagyon tetszik. Hátha legközelebb is ilyen szerencsénk lesz, mikor arrafelé sétálunk, és akkor sorban megcsinálom az összes verziót :)
@Dikusz: Reszelt kovászos uborka joghurtos-kapros öntettel elég gyakori salátaféle nálunk, szerintem a tejszínest is túl lehetne élni :D

xclusiv 2018.11.03. 00:24:46

Én nem használok se lecsókolbászt, se virslit a rakott krumpliba, csak "rendes" parasztkolbászt, abból viszont sokat.

Azzal viszont van egy trükköm, gondoltam megosztom veletek. Szóval én azt még a rakott krumpli összeállítása előtt megindítom egy serpenyőben, hogy kezdjen el kisülni a zsírja. Nem sütöm rommá, csak érzéssel.
Ennek két előnye is van: egyrészt könnyebben kijön belőle a zsír sütés közben és belülről ízesíti a rakott krumplit, ezt imádom. A másik pedig az, hogy a "megindítás" közben kisült zsírral keverem össze a tetejére szánt - rengeteg - tejfölt, ami egészen isteni lesz tőle. A tejfölt egyébként lehet kicsit sózni is, akár fűszeres sóval is. Vessetek a mókusok elé, én néha szoktam egy kis delikátot is bele tenni (szitán keresztül).

Lővenbrau 2018.11.03. 01:25:34

@Andrass9: Navégre egy igaz ember... :-D

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.03. 11:12:20

@maxval bircaman balcán:

Jobb kocsmákban a karikás az ostor, a krumplit meg karikára szokják vágni, és nem karikásra.

De van reszelt krumplis recept is, amit már régen kitaláltak.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.11.07. 17:21:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nem találtátok fel a spanyolviaszt .ERDÉLYBEN nagyon sokfelé a reszelt rakott krumpli dívik , pláne a góbéknál , én ugyan szatmári vagyok de nálunk is mindig reszelve készül,persze ez nem olyan szaftos mint a karikázott de ennek is megvan a maga varázsa !-gasztropusztitas.blogspot.com/2013/04/regi-egyszeru-rakott-krumpli-avagy-meg.html#links

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 18:47:39

@Az amatőr hagyományörző:

Mondtam én olyat, itt lett feltalálva a spanyolvijaszk? No ugyé, hogy nem.

A te reszel krumplid viszont attól, hogy rétegezed, még nem a "rakott krumpli". Ahhoz füstöltkolbász is kell. Azért ha jól fűszerezik, a te változatod is okozhat kulináris élvezetet.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.11.07. 20:12:03

@látjátok feleim szümtükkel :Ez egy régi recept abból az időkből mikor még nem fonták kolbászból a kerítést . Ez a puritán rakott krumpli tudomásom szerint már teljesen kiment a divatból , jószerivel már csak Erdélyben , ott is csak elvétve lelhető fel . Annyira elterjedtek a kolbászos és egyéb mással rakott krumplik hogy ez az egyszerű rakott krumpli - amelyben csak a krumpli és a tojás íze dominál - már nem érdekes az újonnan felnövő generáció számára ! Különben nálam a rakott krumpliba nem játszik a virsli vagy a fradi kolbász sem a multiknál kapható agyonpaprikázott , elsózott , túlfüstölt kolbászok , esetleg debreceni páros! Itt jegyzem meg hogy a kisebbik fiam mikor Angliában egy spanyol vendéglőben dolgozott ott a paellaba békéscsabai kolbászt tettek mert jobb volt mint a chorizo ! Van nékem egy kevésbé puritán receptem is :gasztropusztitas.blogspot.com/2015/07/embed-rakott-ujkrumpli-franciasan.html#links

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 20:36:49

@Az amatőr hagyományörző:

Az én rakott krumpli receptem az általános iskolához kapcsolódik. Volt nekünk valami foglalkozás, amelyen minden félét csináltattak velünk, többek közt egyszer az osztály a napközi konyhán rakott krumplit főzött. A karikára vágott főtt krumplit rétegeztük kolbásszal, tojással, és tejföllel locsoltuk. A hozzávalókat mi gyerekek vittük, így ahány kolbász, annyi ízű volt. A rakomány közé, és a tetejére vajdarabokat tettünk. No nekem azóta is csak az a rakott krumpli, ami jó minőségű száraz kolbászból készül, és vajdarabokkal turbózott.

Reszelt krumplit meg anyám csinált nagyon jót a Nőklapjából. Valami francia recept. A lereszelt krumpliból egy réteget vajjal jól kikent serpenyőbe símitunk, sózzuk, borsozzuk, vaj darabokkal megszórjuk, a legfelső réteget is. Az egészet fedő alatt sütjük addig, amíg a serpenyő oldalán látszik, hogy az alja szépen megpirult. A serpenyőre egy lapos tányért, tálcát borítunk, és az egészet felfordítjuk. A krumpli tortát szépen lehet szeletelni. Ez nagyon úri köret bármilyen finom húshoz, és csudásan jó íze van.

kobold63 2018.11.07. 21:50:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én is a Nőklapjában láttam a receptet, nagyon régen, akkor svájci rösztinek nevezték és a lapos tányérról visszacsúsztatták a serpenyőbe, hogy a másik oldala is megpiruljon. Nem nevezném úri köretnek, egyszerű, magában is finom, salátával, savanyúval. Valóban csudásan jó íze van.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 22:41:31

@kobold63:

A rösztiket általában nem vajon sütik. Emiatt más is az íze. Az viszont igaz, hogy a nagy tehén tartó területeken sok vajat használnak, így a svájciak és a franciák is süthették régen is vajon a reszelt burgonyát. Mi meg átvettük tőlük.

Nekünk ez úri eledel volt, mivel vajhoz nagyon ritkán jutottunk, egyrészt azért mert nem volt, másrészt nem volt rá pénzünk. Nekem most is úri eledel a burgonya és a vaj kombo, annak ellenére, hogy nem sok vajat pocsékolok a konyhán.

kobold63 2018.11.08. 00:18:53

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyan arról a receptről beszélünk, te hoztad fel, vajjal készítette édesanyád. Hogy rösti vagy röszti a magyar neve, nem tudom, a svájciak nemzeti eledelüknek tekintik. Nem a sok száz egyéb krumplis étel variációkat értettük. Hol használod a vajat, ha nem a konyhán?
Úri eledel-e vagy nem, minden relatív.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.08. 08:39:03

@kobold63:

Gyakorlatilag nem használunk vajat, csak nagyon ritkán, pl ennél a krumpli köretnél, mert más féle zsiradékkal nem azt az ízvilágot adja. Valahogy a vaj nem az ízvilágunk része, ugyan akkor nagyon szeretjük a vajas kekszeket. Többségében baromfi zsírral, és olivával élünk.

kobold63 2018.11.08. 09:20:44

@látjátok feleim szümtükkel: Mennyire ragaszkodunk minden ételnél a megfelelő zsiradékhoz! Én mindent használok. Amiben szalonna van (ha kerül), azt sertészsirral, az olaszos ételeket és salátát olivával, a kisütést földimogyoró olajjal, minden zöldség (kivéve a magyar főzelékek), krémlevesek, tenger gyümölcsei, sütések és a piritósra vaj kerül, a nagy becsben tartott kacsazsír máj sütéshez és kenyérre. A steak az ritkán készül serpenyőben, de akkor szöllőmag olaj és vaj keveréke.
Amikor új fajta kenyeret sütök és kipróbálom, azt szigorúan sertészsirral és erős zöldpaprikával.
Itt nem lehetett zsírt kapni az üzletekben. Így szoktam rá a vajjal főzésre, addig, amíg megtaláltam, hol lehet valami zsír nyesedéket kapni, amit kiolvaszthattam.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.08. 12:12:40

@kobold63:

Ez talán nem csak ragaszkodás, hanem gyerekkortól kialakult szokás is, részben.
Én a disznózsíron nőttem, mert csak az volt, meg néha a baromfi zsírja, főként kacsa, mert a libát mindig eladták. Tehén egy-két háznál volt a közelünkben, és nem mindenkinek jutott tej, vajról nem is álmodhattunk. Szüleim termeltek napraforgót, abból volt évente valamennyi olaj, de azt nem lehett annyi ideig tárolni, mint amit most árulnak, gyorsan avasodott. Ez eléggé beszűkült kínálat volt. A margarin is eléggé későn jött képbe, de akkor már annyi vajat vehettünk, amennyit akartunk, ennek ellenére a megvajazott sós kiflin kívül más formában nem nagyon fogyasztottuk.

A mai széles olaj kínálatból nekem egyedül a dió olaj jó, azt szeretem, de főzni csak az oliva.

kobold63 2018.11.08. 12:59:38

Gyerekkoromban volt a bolti zsír, olaj, sütéshez a margarin, kiflire, piritósra a vaj. Kacsát-libát sose csináltunk, itt kaptam rá. Otthoni tartózkodásom alatt mindig veszek libazsírt, pár hét alatt kiélvezem. Egyszer csempésztem ide valamennyit, de többször nem. A itteni kacsafarmon rendelhetek hájat, nagyon gyeszura, pecsenyekacsákból testháj. De már a zsiroskenyérről is leszoktunk.
Olivából az extra virgint vesszük, azt főzéshez nem szeretem, kivéve az olaszos kajákhoz.

kobold63 2018.11.08. 13:55:11

@csigafrédi: gyenge, hitvány, szegényes, siralmas....stb

csigafrédi 2018.11.08. 14:07:23

@kobold63: Köszi! :)

A rakott krumpli, amúgy nagy kedvencem, és én sem használok lecsókolbászt, csak füstöltet. Reszelni sem szoktam a krumplit, ami amúgy jó ötletnek tűnik. A legjobb öntöttvas lábosban készül, valamiért sokkal jobb abban, mint ahogy sok más étel is.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.11.08. 14:12:46

Kicsit elfogult vagyok a rakottkrumplit illetően , ugyanis az egyik kedvenc ételem , éppen ezért zokon veszem hogy ennyire homály fedi nálatok az erdélyi gyökereket és jobban ismeritek a svájci rösztit mint az erdélyi rakott krumplit , pedig a háború előtt a legtöbb magyar úri konyhát erdélyi szakácsné vitte !-sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com/2011/04/rakott-krumpli-reszelve.html

kobold63 2018.11.08. 14:28:28

@Az amatőr hagyományörző: Ne zokon vedd, te most tettél azért, hogy ismert legyen. Különben más fajsúlyú a két étel. Az egyik magában laktató fő étel, carb-fehérje-tejtermék, a másik körítés, a maradék krumpli felhasználása.

csigafrédi 2018.11.08. 15:46:27

@látjátok feleim szümtükkel: Mindig tanul valami újat az ember, més soha nem hallottam ezt a kifejezést.

@Az amatőr hagyományörző: Nálunk amiben nincs kolbi, az a francia rakott krumpli. Szerintem krumplit rakni sokféleképpen lehet, nincsenek köbe vésett szabályok. Amit te linkeltél, az is jól néz ki, mondjuk vaj helyett egy kis szalonnát szórnék inkább, de hát annak gondolom pont az a lényege hogy hagyományos.

Topy 2018.11.08. 17:14:49

@csigafrédi: amennyire tudom a franciában (gratin dauphinois) tojás sincs, van viszont tejszín (valójában crème fraîche), burgonya, fokhagyma és só

kobold63 2018.11.08. 19:41:40

@Topy: Nyers krumplival készül, ugyancsak az amerikai scalloped potato.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.08. 20:25:36

@kobold63: @Topy: Mindkettőt nagyon szeretem ! Megyek is az USA-ba a jövő héten, oszt csinálok mindenfélét :)
Kobold: Kell valami speciális (amit azért át lehet vinni a határon) ?

csigafrédi 2018.11.09. 10:50:52

@Topy: Ezt csak keresztanyám mondta rá, gondolom ugyanúgy, mint a franciasaláta, vagy a franciakulcs. Lehet, hogy a franciák mindezt belgának, vagy angolnak mondanák. :)
A sima krumplis-tejszínes-fokis-sós-szerecsendiós változatot szoktam csinálni. Nagyon vékonyra karikázom a krumplit, kivajazom a kistepsit, belerakosgatom szépen a karikákat, majd nyakon öntöm a fűszeres tejszínnel. Nekem van egy ilyen fóliás fétisem a tepsis krumpliknál, feleségem nem szokta letakarni, de szerintem sokkal puhábbra párolódik, ha egy 45-50 percet először fólia alatt sütöm. Utána fólia le, és még 10-15 perc pirítás. Nem baj, ha marad a szaftból rendesen. Halak mellé pompás köret.

kobold63 2018.11.09. 14:28:00

@Andrass9: Nagyon köszönöm kedvességedet és figyelmedet, de nem is tudom, hol kezdjem a listát. Inkább nem kezdem. Meg kell lenni azzal ami van. Ha lenne egy mangalicám levágni, az más lenne.

kobold63 2018.11.14. 03:12:56

@Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igazat kell adni ennek a módszernek, mármint a reszelésnek. Mi vezetett erre? Csináltam egy nagy adag rakottkrumplit. A szép, szappanos krumpliból, ami nem fő szét, lehet szépen karikázni, salátának is ez való. Nem izlett úgy, mint máskor. Nem itta be úgy a tejfölt, nem lett olyan szaftos, mint szokott. Eddig erre nem figyeltem, hogy milyen fajta a krumpli. Ez is számít, ehhez is lehet igazítíni az elkészítés módját. Van amikor azzal kell főzni, ami van.