Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

"Isten hozott" kacsaaprólék leves a feleségemnek

2018.10.28. 07:00 Andrass9

Nagy kirándulásról jön haza ma este a feleségem. Tudom, hogy leves nem nagyon lesz, mi meg nagyon levesesek vagyunk, ezért úgy döntöttem, egy kacsaapróléklevessel fogom várni.

26.jpg

Ehhez két alapalkatrész: a nyak és a zuza mindig van a csodahüttőben, de mivel hosszú ideig volt el, kiürült a zöldséges fiók, mehettem az új Spar-ba bevásárolni.

Elég hosszú keresgéléssel leltem meg a szükséges zöldségeket (zeller, karaláb). Hamár ott voltam, megvettem a kutya heti farhát adagját, hogy egy füst alatt azt is megfőzöm (külön fazékban, te csacsi!), és még kaptam egy kacsafarhátat is a leveshez. Ennyi már elegendő lesz:

  • 1/2 kg kacsanyak
  • 1/4 kg kacsazuza
  • 1 kacsafarhát
  • 1 vereshagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1/2 karaláb
  • 1/4 zeller
  • 1 zöldpaprika
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 1 paprikacsuma
  • feketebors, szegfübors, szerecsendióvirág

10.jpg

A zöldségeket meghámoztam és a hámozék ment a kutya fazekába (mindig főzünk neki zöldséget is a farhátlevesébe). A fehér gyökérzöldségeket felaprítva egy 4 literes fazékba tettem a hagymával és a teatojással. Tetejére halmoztam a felnegyedelt kacsafarhátat, a kacsanyakakat és végül a kacsazuzát is. Hát majdnem tele volt a fazék!!!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Azon nyomban átzúdítottam a 10 literes fazekamba az egészet, mert lé is kell a levesbe - sok!

15.jpg

A kutyának feldaraboltam a 3 kiló farhátját far és hát darabokra, leszedtem róla a rengeteg zsír nagyját. Nem értem, ezek a farhátak mind kövér bolti csirkéről voltak? Az összes zsiradékot (35 dkg 12%!) egy serpenyőben kisütöttem, ami 2,5 deci szép baromfizsírt és egy kismaroknyi töpörtyűt eredményezett.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Mindeközben persze a levest is feltettem főni egy evőkanál sóval.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Főtt is vagy 4 órán át nagyon kis lángon. Nem is lett zavaros!

Én szedtem is belőle egy tányérral magamnak (iszonyú sótlan volt - megzavart a fazékcsere, elfelejtettem utánasózni), és betermeltem. Főztem hozzá csigatésztát is, mert az finom.

27.jpg

Feleségem csak hajnali egykor ért haza, de nagyon örült a levesnek és iziben meg is evett egy nagy tányérral.

Azóta már három étkezésre ettünk belőle, meg van egy üveg félretéve a kicsilyánynak is, de biztos, hogy még többször is eszünk belőle - tényleg nagyon nagy adag lett!

50 komment

Címkék: hagyma zeller bors gyömbér sárgarépa gyökér zöldpaprika farhát kacsazúza karaláb zuza szerecsendióvirág paprikacsuma kacsanyak szegfübors kacsazuza

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5214281523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.28. 08:25:07

egy srófra jár az agyunk..ugyanez libával:) azt hiszem , át kéne öntenem egy nagyobb fazékba, kevés lesz a leve....egyébként szóról-szóra:)

Dikusz 2018.10.28. 09:19:23

Vaúúúúúúú....:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.28. 09:25:21

Én megettem az enyémet, mire a posztbéli megfőtt.

Libából a ludaskását jobban szeretem, mint a levest.

A kutya nem mondta a csontokra, hogy vauuuuu..., szép csendben mindmegette.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.28. 17:43:01

@látjátok feleim szümtükkel: liba aprólék..konkrétan nyak, zúza, és némi hátrész. A ludaskásába se rossz, nem mondom...
De ez olyan gazdag leves lett(eperlevél tásztával), hogy az unokám másodikat nem is kért. Igaz, a főtt hús alaposan fogyott:DDD

És igen, átöntöttem egy nagyobb fazékba:DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.10.28. 17:45:00

Viszont vennem kell egy pecsenyelibát. Márton napra. Pillanatnyilag nem férne be a fagyasztóba...valamit ki kell enni sürgősen:DDDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.28. 18:00:07

Köszönök szépen!
Először is elnézést kérek a ritka jelenlétért, de a kertek és a befőzés minden időmet elviszik.
Az én olvasatomban a legjobb ízű leves kacsából készül, ezért különösen kedvemre való a fogás.
@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Azt hiszem, lassan fel kéne, hogy egyen a jó dolgom a Nagycsarnokba, szép libaaprólékokat kínálnak igen jó áron. Abból leves, no az is igen jó: blogkocsma.blog.hu/2015/04/16/libaleves_maceszgomboccal
Ma kicsaptam a maradék paprikát, lecsipegettem, ami még volt, kihordtam a tűzrakó helyre - elégetem, mert nem akarom a gombákat komposztálni -, aztán felástam a helyét. A magaságyásokról is leszedtem az érett paprikákat. A tüske nélküli szedret hagytam futni, most körbejártam, és felszedtem a meggyökeresedett hajtásokat. Lett vagy harminc, Kistesó ötöt kért, a többit elsózom valahogy.

kobold63 2018.10.28. 18:20:16

@Kumari aki Nilüfer: Most vettem ki a s0lt kacsát a sütőből, lett vagy 1,5 dl zsirja. Ezt visszük a fiamak, aki most éppen nem eszik szénhidrátot, ezt lehet fogyasztani savanyúsággal. Sütöttem neki liszt és cukor nélküli browniet. Lerakott kelkáposztát hússal-gombával rizs nélkül. Az unokának kevert csokitortát. A dísz kacsáknak (ezeket nem vágják le) egy kg makarónit főzve, nokkedlit már nem voltam hajlandó szaggatni nekik. A mellemig érő kis ölebnek marhahús levesből a csontokat. A törpe kecskéknek kelkáposzta, saláta leveleket.

Itt csak pecsenyekacsa van, nem szabad tömni az állatvédők miatt. Ez a kis nyeszlett aprólék nélkül, kis nyakkal volt 1,8 kg. Egy hete sikerült találni Quebec-ből (Kanada másik felén, francia) jött 3-3,2 kg-osakat, sose láttam még ekkorákat. Vettem néhányat. Valamelyik etnik csoportnak volt vallási ünnepe, erre az alkalomra ez is salen volt.

Mekkorák az otthoni kacsák-libák ? Csak kiváncsiságból kérdezem.

Dikusz 2018.10.28. 19:42:06

@kobold63: Egészben nem nagyon láttam a Nagycsarnokban.
Inkább mindenféle alkatrészeket lehet kapni.
Tavaly Márton-nap környékén nagyon fel is mentek az árak, egész liba vásárlása már komoly befektetés lenne szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:17:07

@Kumari aki Nilüfer: A franc, hogy mindig kicsi lett a fazék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:20:11

@Kumari aki Nilüfer: Jelentkezem a hűtő ürítésére! Most értünk vissza Bécsből, ami érdekes volt - házassági évfordulóval nehezítve :) Üresen hagytuk a kamrát elmenetelkor, de Bécs nem adott sok új dolgot bele (majd mesélek).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:24:27

@Waka: Mifelénk nem engedélyezett az égetés, így amit nem tudok feldolgozni, megy a zöldzsákba (amit mostanság jó, ha kéthetente elvisznek). Szerencsére a rengeteg diólevél még épp elment!!!
Paprika mind bevonva (oooopsz, meg kell locsolni, amit behoztam a lakásba), feldolgozva. Van, amit krémnek, van, amit szárítottnak tettem el. Még várom, hogy a Holy Mole beérjen a zacskóban az almával ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:33:42

@kobold63: Érdekes olvasni a kanadai gondokat huszon plusz év USA élet után. Nekem a legnagyobb gondom az elején a disznózsír volt. A hentesek csak néztek bambán, amikor pork fat-et kértünk :) Végül sikeresen átnyergeltünk baromfizsírra. Azért ma is a disznózsír az alap!
Az itthoni kacsák is változatosak, mert ugyan az állatvédők itt nem igazán rúgnak labdába, de sok kistermelő adja el a pecsenyekacsát. Odakinn a család túl kevés időt töltött, hogy reklamáljon a hízott liba/kacsa hiánya miatt, de emléksze, hogy találtunk hentest, ahol volt hízott libamáj! ( $75 USD kilója). Valahogy nem vettünk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:37:15

@kobold63: A kérdésre elfelejtettem válaszolni: A boltokban pecsenyekacsát árulnak úgy 1,5- 2 kg nagyságban (ezért is panaszkodom, hogy egy kacsa 1 embernek sok, de kettőnek kevés). Hízottat nagyon ritkán veszünk, azt inkább kapjuk barátoktól, így nem is tudom milyen nehezek.
Viszont abból itélve, hogy 2 hízott kacsacomb kb 80 dkg, egy hízott kacsa lehet vegy 3 kiló.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.28. 21:30:32

@Andrass9: Az égetés itt sem engedélyezett, de kis tételben a szalonnasütés előtt (sic!) elmegy. Van egy öl gally, az megadja a tüzet, a szár meg csak elég rajta. Azért kivárok egy déli szelet, aztán elfüstöl valahogy. A paradicsomszár már elégett, be is forgattam ásáskor.

kobold63 2018.10.29. 05:45:38

@Dikusz: Igazad van, ilyenkor szoktam otthon lenni minden évben (sajnos, az idei elmaradt) és megcsodálni a Nagycsarnokot. Gyönyörű a választék. Libát sose vettünk, csak hájat meg májat.
Kacsát azért veszek egyben, mert én minden madárnak a hátát és szárnyát szeretem. Lehet combokat is kapni itt, az is fagyasztott. Kinai üzletekben minden van, ott fogok aprólékot keresni, ez a leves felpiszkálta a kedvemet. Különben csak mahahúsból szoktam levest csinálni.

kobold63 2018.10.29. 06:10:35

@Andrass9: A disznózsir sose hiányzott. Olajjal készült a rántott mindenféle, még otthon ehhez szoktunk. Az egyéb főzéshez, zöldségekhez főleg vajat használtam. Nekem a füstölt szalonna hiányzott. Ezért is kezdtem sonka-kolbász készítésbe. Na, ott a félig nagykereskedő húsbeszerzőnél kaptunk kisüthető zsírnyeszedéket, amin kicsi húsdarabkák is vannak, finom tepertő készül belőle. Igy annyi házi disznózsír lett, hogy sokat el is ajándékozunk. Nem vezetünk nagy konyhát már, nekünk ez a kis kacsa, kettőnknek 3-4 napra elég, krumpli és pirorskáposztával. Leves nélkül, az ritkán készül. Nagyon megváltozott az étkezési, főzési szokásunk, bár főleg az otthoni ízeket készítem, csak keveset. Pedig a kenyeret is én sütöm, ha jót akarunk enni.

Már lassan kell is szervezni a "disznóvágást", bajban leszek a pirospaprikával, mindig otthonról szoktam hozzni, idén kimaradt. Olyan is lesz ez a kolbász!

Dikusz 2018.10.29. 07:56:31

@kobold63: Pedig már rég nem az, amit szerettem benne.
Zöldséget venni már nemigen éri meg beutazni oda. Tapasztalatom szerint egyedül a baromfihúsárak (csirke/kacsa/liba) miatt éri meg bemenni.
Teli vannak díszmagyar cikkekkel, az emeleten, és azon az oldalon is, ahol a baromfihúsok vannak. A zöldséges oldalon meg nem olyan olcsók az áruk, hogy azért érdemes lenne tolongani a sok nézelődő között.
Sokkal inkább megéri egy-két kerület piacaira menni. Nekem pl a kispesti, és a lőrinci (különösen az utóbbi) tetszik.
Igazi, régi piac mindkettő, és nem is kicsik. Mindenképpen több zöldség-gyümölcs-egyéb van ezeken, mint a Nagycsarnokban.

protézisesh 2018.10.29. 08:07:05

Csirkezsírból töpörtyűt?!?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.29. 10:47:05

@protézisesh: Csirkebőr, háj - remek tepertőt eredményez, és még lesz csirkezsírod is főzéshez!

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.29. 13:15:13

@protézisesh:

Végül is főzhetsz belőle pálinkát is.;D

protézisesh 2018.10.29. 13:52:21

@Andrass9: eszembe nem jutna megenni... (kivéve, ha a levesben főtt húson, vagy a rántott csirkén ott van a panir alatt).
Töpörtyűnek csak kacsa/liba bőrös háj (lehet kapni még intersparban is), illetve csirkezsírral bármit is főzni a teljes ismeretségi körömben nem szokás (mondjuk úgy, hogy a Ràbaközben és a Balaton-felvidéken még sehol nem jött szembe a csirketöpörtyű/csibezsír) ezért csodálkozom...

Fenchurch68 2018.10.29. 19:07:33

@protézisesh: Talán mert a csibének nincs zsírja :) ellenben a tyúkokkal, amiket manapság kapunk a piacon/hentesnél.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.29. 19:19:04

@Fenchurch68: Van..van kövér csirke, bizony. Én sem dobom ki, leszedem, fagyasztom, aztán ha értelmezhető mennyiség összejön, kisütöm.Most is van több üveg(szerintem 3-4 kilónyi) baromfi zsírom, kacsa, liba, tyúk, és vegyes.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.29. 19:37:02

@protézisesh: Hát tudod, én nem vagyok Rábaközi, de a feleségem onnan származik. A mi konyhánkban természetes a baromfizsír használata - sertészsírt évi max 1 kilót használunk (azért pörköltnek az kell). Ami meg a tepertőt illeti: érdemes volna egyszer megkóstolnod a csirketepertőt! Utána reklamálhatsz, de szerint imádni fogod :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.29. 19:40:43

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ritka, amikor egy macskának csak az egyik szemét látom, amikor szembenéz velem. De jó a kép!!!

kobold63 2018.10.29. 20:15:02

@Dikusz: Nekem természetesnek jön oda menni. A VIII.kerben nőttem fel, ott is dolgoztam, amikor a Bartók Béla úton laktam. Mostanság ha meg hazajárok, ez meg a Fény utcai piac esik közel. Több időt töltök a Balatonfelvidéken, a balatonfüredi piac is nagyon jó.
Mindenütt azt nézem, ami itt nincs. Szép baromfi,kelkáposzta, karalábé, petrezselyem gyökér, fehér spárga, savanyúság, füstölt húsok, szalámik. Az alagsorban a vadhúsok.
Nagyon szerettem piacra járni mindig, a termelőket keresve.

Dikusz 2018.10.29. 21:09:40

@kobold63: Sokat jártam annak idején a Nagycsarnokba, két évig laktam a Ráday utcában. Szombatonként mentünk vásárolni, utána meg beültünk egy kávéra a "Grosicsba"
Nem tudom, miért hívták így, cukrászda/kávézó volt, ma pizzéria van a helyén.
Viszont őstermelőt nemigen láttam, talán a hátsó kijáratnál vannak hétvégente.

Ha a Fény utcai piac környéke esik közel, ha itthon vagy, akkor persze, hogy nem éri meg kimenni a kispesti-, és a pestszentlőrinci piacra. Ahogy hallom ismerősöktől, a Fény utcai is van olyan jó.

Balaton-felvidék... nagyon szeretem, Egy hete jöttünk haza pár napos Kék-túrázásból a környékéről, a Keszthelyi-hegységben kolbászoltunk:)
A káptalantóti piacon nem jártatok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.30. 08:54:58

@kobold63: A Füredi piacot szeretjük! Nagy a választék, szép az áru. A gesztenyemézet is ott vettem mindig.

Dikusz 2018.10.30. 09:17:45

@Andrass9: Nem voltam még a füredi piacon. A gesztenyemézről (nem a fürediek tehetnek róla) nincsenek jó emlékeim. A keszthelyi "őstermelői" piacon vettem sok évvel ezelőtt egy üveg gesztenyemézet. Őstermelőtől, de 10+ év után is ugyanolyan állagú volt, mint amikor megvettem. De legalább jó édes volt...
Azóta nagy bizodalmam nincsen, nekem pünkt megfelel, ha a szegedi barátaim hozzák a mézet. Az a méz igen rövid idő múlva olyan ikrás lesz, hogy csak na!:)

Dikusz 2018.10.30. 09:21:04

@Andrass9: Így van, nagyon klassz! Meg a szegedi hídi-vásár.:)
Múltkor említetted, hogy ott jártatok egyetemre. Gondolom emiatt elég ismerős vagy a környéken. Hallottál-e/voltál-e a mórahalmi vásárról. Tavaly elvittek megmutatni, én még életemben akkora vásárt nem láttam, mint ott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.30. 13:16:56

@Dikusz: Mórahalom mellett tanítottam a tanyavilágban néhány órát. Piacra akkoriban nem jártam még :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.30. 13:18:26

@Dikusz: Ha nem lett ikrás a mézed, az azt jelentette ebben az esetben, hogy igazi gesztenyeméz volt - az nem ikrásodik. A hárs, az akác és a vegyes virág igen, de az erdei pl. nem. Ilyenek ezek a mézek mondá Micimackó ...

Dikusz 2018.10.30. 13:45:00

@Andrass9: Minden hónap harmadik vasárnapján van az országos kirakodó-, és állatvásár. Egyik ilyen alkalommal voltunk kinn, zöldség-gyümölcs az nem igazán volt, de minden más igen, valami irdatlan nagy területen.

Dikusz 2018.10.30. 13:55:24

@Andrass9: Csudálatos szakértelmem már megint kiderült... Én eddig azt hittem, hogy az igazi méz (mindegyik) kikristályosodik. Ettől függetlenül ennek a méznek semmi jellegzetes íze nem volt, a nagyon édes cukorízen kívül. Az állaga meg folyékony, sötétbarna színű volt még 8 év után is.
Igazad lehet az eredetiség tekintetében, mert Keszthely közepén a termelői piacon tényleg nehezen elképzelhető, hogy hamisított mézet árulnak. Ettől függetlenül nagyon nem ízlett (azért is tartott sokáig, amíg elfogyott), de legalább jó sokba került.:)))
A szegedi barátok repcemézet hoztak, az nagyon hamar beikrásodott, és csuda finom íze van. Nem vagyok cukros, de mikor mézzel édesítettem a teát, jól megdobta a cukromat.
A férjem semmiféle diétát nem tartott be, de a méztől, és a zöldborsótól még ő is óvakodott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.30. 14:54:41

@Dikusz: Én nagyon szeretem, kifejezetten erőteljes íze volt, amíg még volt az üvegben. Pár éve nem voltunk már Füreden, így nincs is utánpótlás. A mi kispiacunkon akác és hárs van.

kobold63 2018.10.30. 17:23:10

@Andrass9: nem fogyasztunk gyakran mézet, 500 ml több évig eláll. Akácmézet szoktam hozzni, az otthoniban meg is bízom. Azt írják a cikkek, hogy minden méz ikrásodik, KIVÉVE az akácméz, ill. az is, de nagyon lassan, évek alatt zavarosodik be. Ezért is lehet azt könnyebben hamisítani. A méhész tudja, mit árul. A importal bekerült mézek, különösen az olcsó kinai erősen hamisitottak. Miután bekerült a nagykereskedelembe, különböző cimkékkel palackozzák, lassan már nem is követhető, honnan származik.
Ezt olvastam, nincs gyakorlatom a mézzel, a 4 éves akácmézem már zavaros, a tavalyi és a 2 éves tiszta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.30. 21:14:40

@Dikusz: A Körút felőli bal szélén príma zöldségeket lehet kifogni igen nyomott áron. Ritkán jutok el oda, de az esetek felében akad valami jó vétel. A jobb szélen a baromfi lehet jó vásár, bár a gyanúsan olcsó dolgokkal vigyázni kell! A két végén és a korzón mutatós (!) az áru, de borsos áron kínálják. A galériát egyszer bejártam, külföldi turistáknak való, magyarosch gagyi.

Dikusz 2018.10.30. 22:04:26

@Waka: Már vagy két hónapja nem voltam a Csarnokban. A legelső zöldséges már nem az, hanem hasonló echte ungarishe biszbaszokat árul, mint a jobboldali/emeleti árusok nagy része.
Az igazság az, hogy a baromfis soron nemigen láttam minőségi árut. Valóban van olyan, ami csak állateledelnek jó.
A zöldséges részen meg legalább három kínai árus van, és négy-öt olyan stand jobbról-balról, ahol a kiscsalád dolgozik.
A korzó végén a marhahúsos hentes valami murvadrága, sertés-, és marhahúst már régóta nem ott veszek, túlárazott mindegyik.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.31. 07:41:42

@Andrass9: Sült libamáj egy szelet frissen pirított kenyéren, rá sült hagyma, ami kis balzasmecettel, gesztenyemézzel van átforrgatva...na azt MOST! ( az valami hatalmas ízorgia, szeretem, sajnos, lekerült a Csokonai étlapjáról)

kobold63 2018.10.31. 11:03:09

@Kumari aki Nilüfer: Minden májas, májpástétom piritott kenyéren capri bogyóval vagy kovászos uborka karikákkal.
De A Libamáj az vékony francia baguetten, teával. Ceyloni orange pekoe és indiai assam keveréke.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.31. 20:35:30

@kobold63: szerintem ezt a gesztenyemézest megszeretnéd....

Kumari aki Nilüfer 2018.11.02. 08:07:26

@kobold63: Megkíséreltem itthon megalkotni, de sajnáltam kísérletre a drága hízott libamásat, kaptam szép pulykamájat, meg sima, nem hízott libamájat, Hát, finom volt, sőt az unokám szerint csakis így csináljuk a jövőben, de messze nem volt olyan házilag, mint az étteremben.

kobold63 2018.11.02. 09:00:13

@Kumari aki Nilüfer: Hogyan is merted a libamáj gondolatát is megszentségteleníteni pulykamájjal? Na látod!