Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Biovegeta

2018.10.25. 07:00 Andrass9

Nem kellene ezt a nevet használni, mert a Vegeta az márkanév, de mindannyian egyfajta ízesítőre asszociálunk vele. Feleségem évek óta készíti ennek az egészséges változatát mindennemű vegyszer nélkül.

23.jpg

A gyökér/fehérrépa/petrezselyemgyökér ára már a csillagos égbe szökött - ez az egyik módja, hogy megelőzzük a téli - még magasabb - árakat. A posztot egy hónapja írtam, de a gyökér ára továbbra is 1700Ft/kg. Piacon sikerült pár kilót venni ezerért!!! Mikor volt ilyen drága a zöldség? Mert én nem emlékszem rá.

Nagyon kevés alkotóelemből áll, viszont jó, ha van egy aszalógépünk is hozzá:

  • 3 kg sárgarépa
  • 2,5 kg fehérrépa
  • 1 nagy zellergumó
  • 1 nagy karalábé
  • 1 nagy csokor zellerlevél
  • 4 nagy csokor petrezselyem levél
  • Zöldpaprika  (opcionális)
  • Vereshagyma (opcionális)

Robotgép nagylyukú reszelőjével (pl. káposztareszelő) lereszeljük a sárgarépát, amit elteregetünk az aszalógép tálcáján, vagy papírtörölközőn a nagyasztalon (sok hely kell ám neki). Ledaráljuk a zellergumót meg a karalábot is. A gyökeret csak kapirgáljuk, ne hámozzuk!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A lereszelt gyökeret is az aszalóba tesszük, majd mintegy 20 órán át szárítjuk, hogy zörgősre száradjon.

15.jpg

Kisebbre nem érdemes reszelni, mert átesik az aszaló rácsán, ha viszont asztalon szárítjuk, akkor érdemes, mert a felhasználáskor jóformán csak az ízét érezzük, ráharapni nem fogunk. A leszárított gyökérzöldségeket egy dobozba tesszük.

16.jpg

Megtöltjük az aszalót (vagy a nagy ebédlőasztalon egy tiszta lepedőt beteregetünk) a zellerlevéllel és a petrezselyemmel. Az életünk egyszerűbb lesz, ha a leveleket lecsipkedjük a száráról, mert az utóbbit mi nem tesszük bele a keverékbe.

17.jpg

Kezd zörgősre száradni (a zeller sokkal gyorsabban kiszárad, mint a petrezselyemlevél).

18.jpg

Lehúzzuk a kiszáradt leveleket a szárakról (azt nem tudjuk olyan apróra vágni, hogy ne zavarjon az ízesítőben). Kiszórjuk egy papírra a gyökérzöldséget, majd belekevjük a levélzöldségeket is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Lehetőleg sötét üvegbe vagy akár gyógyszeres dobozba is tehetjük, de a lényeg, hogy sötét helyen tároljuk. 1-2 ebőkanál elegendő egy nagyobb húslevesbe vagy akár zöldséglevest is készíthetünk belőle.

Kisebbre aprított hagymát, zöldpaprikát is száríthatunk bele.

34 komment

Címkék: zeller sárgarépa gyökér petrezselyem zellerlevél karaláb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214275593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2018.10.25. 09:46:15

Lestyán?
Ha már "vegeta"... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 10:22:42

@Boar.: A lestyán nálunk megosztó, csak én szeretem (nomeg a nagylyány). Van egy óriási bokor, de nem használhatok többet, mint egy levélkét a "Maggi fűszerből". Így azután nem is jutott eszembe ebbe a keverékbe rakni.

Dikusz 2018.10.25. 12:05:18

@Andrass9: Aprítógép, és az aszaló nélkül nem kis munka elkészíteni.
Nekem is van hasonló fűszerkeverékem, bár én a szabadkai piacon szereztem be. Kíváncsi leszek, hogy válik be. Ahogy írod, húslevesbe is jó, bár én inkább zöldséglevesbe teszem majd.

Csodálatos logikával kikövetkeztettem, hogy a hozzávalókból annyi szárított zöldség lett, amennyi a képen látható üvegekbe került. Marmite-s üvegem nekem is volt, nagyon szerettem a benne lévő krémet. Tökéletesen helyettesítette a sült hús "aszpikját", bár azt nemigen tudtam megállapítani, miből készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 13:04:43

@Dikusz: Felfedeztem még két nagy üveggel, ami menet közben lejutott a kamrába :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.25. 18:23:25

Ez nagyon jó ötlet, mert olyan zöldségárak vannak, amit lassan nem lehet elviselni. A lestyánt meg szerintem pótolja a zellerlevél. Bár a lestyán enyhébb, de más ízt is ad. Persze ki mit szeret. Én lestyánt frissen szoktam használni, vagy teszek be a fagyasztóba. Zeller levelet meg csak is bablevesben, vagy húslevesben viselem el, mert túl agresszívnek tartom, elnyom mindent.

Vajon a házi fagyasztásos szárítás is jó lenne? Egyáltalán otthon megoldható?

trux77 2018.10.25. 19:07:12

Házi vegetát én is csináltam, csak én a sózott verziót. Az ugye nincs kiszárítva. Eddig még sosem romlott meg. Abban van paprika is, meg hagyma is.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.25. 20:31:50

@látjátok feleim szümtükkel: Én a lestyánt találom erősebb íznek..a zeller meg nekem nagyon fontos. Érdekes, mennyire máshogy működünk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.25. 21:18:41

@Kumari aki Nilüfer:

Ezért mondják, hogy ízlések és pofonok különbözőek.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.25. 21:40:23

Köszönök szépen!
Múltkoriban (pár éve) komolyabban összevitatkoztam egy fészbúk ismerőssel. Hasonló alapanyagokból, megfejelve karalábéval és egyéb zöldségekkel tett el télire krémet. Megjegyeztem, hogy - pár kivétellel - egész télen megveheti a hozzávalókat, feleslegesen konzervál. Így szárítva talán koncentráltabb az íz, és gazdaságosabb, ha baráti áron lehet beszerezni a drágább hozzávalókat. Amúgy botrány a petrezselyem ára, de ha a saját termést nézem, érthető.
@Boar.: @Andrass9: Bár régóta van lestyán, óvatosan adagolom, egy jó levél megy a húslevesbe.
@látjátok feleim szümtükkel: Nekem épp a lestyán tűnik harsányabbnak. A hétvégén vettem fel nagy nehezen a meglévő tövet. Láb alatt is volt, túl nagyra is nőtt már, akadt jelentkező is rá. Letörtem róla három kisebb rizómát és elültettem az új helyére, a kerítés mellé. A maradékot elföldeltem, holnap jön érte a Százados Asszony, majd kezd vele, amit akar.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 22:10:14

@Waka: A lestyán nagyon hálás, ám igencsak erőszakos házi növény - ha valaki szereti. Akkora bokrot növesztett minden évben, hogy el tudtam mögé bújni!
Nagyon szeretem az illatát, dehát többen is esszük, amit főzök. A nagylyánynak viszek ki szárítottat :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 22:15:34

@trux77: Hát ha elég só van benne, eláll akármeddig :)))
Nem bántásibul (ráadásul én megrögzött sóevő vagyok), de valahol limitálni kellene a sóbevitelünket. Én pont ezért vagyok híve ennek a szárítottnak, és a csili paprikakrémeimet is max 3%-ra sózom - ellentétben az Erős Pistával, ami minimum 12%-os ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 22:18:29

@látjátok feleim szümtükkel: Házi fagyasztásos szárítás nem megoldható, hacsak nem vagy milliomos, aki tud egy olyan gépet venni, amit évente alig használ, és a gatyáját ráfizeti :)
Ami a zeller/lestyán összehasonlítést illeti: izlések és pofonok ... Én pl. mindkettőt szeretem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.25. 22:19:54

@Andrass9: Úgy látom, hogy az Erős Pista visszavett a sóból: 5% körül használnak.

Dikusz 2018.10.26. 07:40:42

@Andrass9: Olyan sok -és finom- paprikakrémet csinálsz, amiről tudod, mi van benne. Emellett használsz Erős Pistát is, vagy csak megnézted a boltban?

Mr. Waszabi 2018.10.26. 10:01:09

Nem kell azt semmivel sem helyettesíteni. Aki főz, adja meg a módját, és tegye bele, ami bele való. A vegetákban a tartalom fele só, plusz egy csomó E-anyag.
Ezt egyrészt sokkal olcsóbban is ki lehet hozni, ha maga fűszerezi az ember az ételt, külön-külön megvásárolt szárított fűszerekből - és aki nem sajnálja rá a pénzt, friss fűszerekből, zöldségekből - és természetesen kősóval, E-anyagok nélkül. Szerintem elég hamar kijön a matek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.26. 13:15:07

Liduskában megint szenzációs és akciós karfiolt vettem. Lesz belőle finom sajtos tejszínes rakott karfiol.

Az eredeti vegeta igen is jó volt. Különösen, hogy akkoriban még nem árulták, jugóba jártunk érte. Nem volt agyon sózott. Később rájöttek, hogy a só olcsóbb, mint a zöldség, meg elkezdték hamisítani is. Azért nekem a vegeta érzést a lestyán hozza, de csak keveset kell tenni az ételbe, hogy ne nyomja el a többi zöldséget. Lestyánt meg a piacon, boltokban nem nagyon lehet kapni, csak szárított formában. Pont.

Azért remélem Mr. Waszabi nem a poszt "vegetájára" célozgat, mert az igen is jó. A piaci és bolti árak mellett nem árt ha az olcsón megvehető zöldségeket hoszabb ideig tudjuk tárolni. A szárított élelmiszer nem rossz, adja azt az ízt, amit a friss is tud, és a zöldségben lévő anyagok sem vesznek kárba. Ezt az emberiség már régen felfedezte, csak az elkényezetett mai világ fintorog.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.26. 13:17:35

@Dikusz:

Látszik, hogy te nem használsz a paprikakrémet, mert az bizony nem elősorban a leves/étel ízesítésére használatos. Finom, különleges ételek fűszere, mivel nem a hétköznapi paprikából kavarják.

Topy 2018.10.26. 13:42:45

@látjátok feleim szümtükkel: Azt írta, hogy: "A vegetákban a tartalom fele só, plusz egy csomó E-anyag." - Andráséban ezekből pont nincs semennyi sem :)

Dikusz 2018.10.26. 15:20:23

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban nem használok. Amikor -jó régen- vettem, azt csak amiatt, mert a férjem szerette, és ő bizony a levesbe tette.
Nekem eszembe sem jutott volna levesbe tenni (ráadásul nem szeretem az erőset)ez honnan jött le?:)

De én @Andrass9:tól egyszerűen csak azt szerettem volna kérdezni, hogy ő használ-e Erőspiftát. Hiszen annyi finom csípős paprikakrémet készít, ami mellett nincs szükség -szerintem- a bolti krémre.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.26. 18:58:31

A kacsapöriről jut eszembe, tegnap vettem 3 kacsafarhátat, és egy fél liter csudás zsír sült ki belőle + töpörtyű, és a csont alatt is, amit besózva lábosban megpároltam, lett egy jó adagnyi zsír.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.27. 14:56:37

Tudjátok, hogy a farhát-csontok megsütése után a húst leszedve, a csontokból csudásan jó levest lehet főzni? Én ma próbáltam ki, ment a csontok mellé sárgarépa, hagymák, paszternák, zöldségzöld, kicsi lestán, egy karfiol zsenge zöldje laskára vágva, és lasan főzve nagyon szép és finom leves lett belőle.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.27. 20:28:21

Én meg végre kipróbáltam a vegán lányomra figyelemmel, hogy a tökbélből lehet.e ál-húslevest főzni..lehet, csak nem lesz húsleves:DD Egy zöldség alapleves lett, magunknak főztem egy kis eperlevelet bele, a gyerek(38 éves) meg a sok zöldséget ette a lével, és elvitte egy dunsztosban a maradékot. Szóval működik, de nem hajaz a húslevesre. Holnap ellenben jön a kisunokám, akinek liba aprólékból és zúzából főzök egy jó levest..meg valamit, amihez olvad a csirke felsőcomb, és van egy kis karfiol.Lehet, ál-Dubarry szelet lesz...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.27. 22:28:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én ma így főztem levest, igaz, a húst nem szedtem le és fő összetevő karalábé volt. Tejföllel habartam, tésztának már nem jutott hely. Almás pite sült mellé. Közben eltettem a maradék paprikát, 13 üveg (szerencsére nem vagyok babonás) különféle ecetes csili és paprika a dunsztban. Reggel héttől délután ötig ügyködtem, aztán kidőltem, mint a rohadt nád. Most eszem valamit, aztán irány az ágy.

Dikusz 2018.10.28. 01:00:11

@Kumari aki Nilüfer: Micsoda finom menü. Merre is laktok?:)

Kumari aki Nilüfer 2018.10.28. 08:21:48

@Dikusz: Itt a szomszédban, Debrecen.Józsán:) Gyere, szerintem egészen jó lesz..a leves mindenképpen..liba fah.hát, szárnytő, zúzak, nyakak, és volt egy csomag kacsanyak is, na, azt is beleraktam..nagyon szeretjük a leveshúst ..és pár felsőcombot(csirke) mustárosan megsütök, lesz mellette sült pár krumpli, de karfiolos rizst (azaz rizses karfiolt is applikálok..holnapra is kell gondolni:DDD

Dikusz 2018.10.28. 17:34:38

@Kumari aki Nilüfer: húúú, de jó menü!:)))
Desszert nincs?
Karfiolt nem vettem mostanában, igaz nem is néztem a piacon. Szegedi ismerősöm mondta, hogy ott már "csak" 450 Ft/kg-ja.
Szinte ingyen van az eddigiekhez képest, lehet holnap megnézem én is a Nagycsarnokban.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.28. 17:37:15

@Dikusz: A desszert szőlő. és némi bolti süti( pék, almás táska vagy mifene) :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.28. 20:16:19

@Kumari aki Nilüfer: Vigyázz, mert Dikusz igencsak válogatós :)))

Dikusz 2018.10.29. 11:22:18

@Andrass9: Éééén??? Dehogy vagyok az, de a jót azt tényleg szeretem. Különösen az érdekel, amit @Kumari aki Nilüfer: ajánlott: a pék! :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.10.31. 07:45:41

@Dikusz: Péki sütemény t igen ritkán eszünk, vadászati tilalom van rá:DD)

Vettem viszont igazi szépséges romaneszkut(pagodakarfiol) Annyira szép, hogy soha nem bírom otthagyni a boltban:) valami lesz belőle, ahol a kis pagodák szépen megmaradnak..ritka szép zöldség .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.31. 09:48:01

@Kumari aki Nilüfer: A pékre nálunk van vadászati tilalom :)))