Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Hogyan készítsünk churutot?

2018.10.16. 07:00 Andrass9

Egy csodás örmény fűszer - egyesek az örmények leveskockájának is nevezik. A székelyek is átvették, így érkezett hozzánk is.

54.jpg

Hozzávalók:

  • 3 liter nyers házi teljes tej
  • 4 nagy marék petrezselyem
  • 2 nagy marék zellerlevél
  • 1 nagy marék csombor
  • 1 négyliteres befőttes üveg
  • géz vagy tüll, amivel elzárjuk a tejet a bogaraktól

A tejet az elején kell beszerezni, a zöldségeket csak amikor a tej annyira megaludt, hogy savanyú, mint a citrom, és nem ugrik össze, ha felforraljuk. Ez kb 25-40 nap, időjárás, tej, és a levegőben szállongó gombaspórák függvénye.

A tej felét fel kell forralni, kihűteni, majd összekeverni a másik felével, és egy gézzel lekötött pontméretű befőttesüvegbe tölteni. A keveréket minden nap reggel és este fel kell kavarni, hogy a tejszín ne csapódjon ki a tetején. Az alvadás folyamán a savó szépen látható rétegben helyezkedik el, ami egyre feljebb megy az edényben. Amikor eltűnik, az anyag kész a besürítésre.

A mai nappal kezdem, és naplószerűen vezetem a mérföldköveket.

1. nap:

Beszereztem a hozzávalók egy részét, 3 liter házi tejet.

10.jpg

Ebből 1,5 litert felforraltam, majd lehűtöttem, és összekevertem a másik másfél liter nyers tejjel. Egy jóképű 4 literes üvegbe öntöttem, és a dolgozószobámban helyeztem el, hogy minden nap eszembe jusson reggel és este felkeverni. Ezt 6 hétig kell csinálnom. Addig valószínűleg megerősödik a petrezselyem és a zeller annyira, hogy nagyobb mennyiséget learathassak belőle a churuthoz. Csombord (csombor, borsikafü) kell még hozzá, azzal van a fél veteményes díszítve :)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

2. nap:

Reggel már sűrű volt a tej, amikor felkavartam. Este viszont kicsit lágyabb volt, megjelent az alján a savó. Ezalatt az szokásos aludtejem éppen tökéletes lett - ment a hűtőbe!

19.jpg

3. - 12. napok: A savó nap mint nap egyre magasabban vált ki, de azért becsületesen megkavartam reggelente. Este már többször is elfelejtettem. A 10.-12. napokon nem kavartam, mert elmentünk kicsit nyaralni. Ez szerencsére nem rontotta el a levet, már eléggé savanyú lett! A savó feletti réteg kicsit összeállt, de a keveréssel még sikerült szétválasztani.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Újabb négy nap eltelt. Rendesen kavargatom legalább egyszer naponta. A kánikula miatt persze sokkal magasabb a hőfok, mint az ajánlott, és már savanyúbb, mint a citrom. Jól látható, hogy a savóréteg egyre vékonyabb.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Eltelt még két hét, de már nem nagyon változott az aludtejben semmi. Volt, hogy elfelejtettem megkeverni, de nem bántódott meg.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Mivel már az ötödik hét végefelé tartottam, úgy határoztam, hogy most pedig kifőzöm. Feleségen nincs itthon, nem fog a szagok miatt reklamálni. Lementem hát a veteményesbe, és szedtem petrezselymet, zellert, csombort meg egy pici lestyánt.

32.jpg

Alaposan megmostam a zöldségeket, homok nem kell a churutba. A csombor kivételével mindent felaprítottam.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Sőt! Még a zellerszárat és a petrezselyemszárat is összeszecskáztam, de ezeket a késes robotgéppel pépesítettem is.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Az így előkészített zöldségekkel kiköltöztem a teraszra az indukciós rezsóhoz.

41.jpg

Fele aludtejet öntöttem egy nagy teflon serpenyőbe (sajnos a réz habüst nem működik az indukcióson). Beletettem a csomborcsokor felét, és szép lassú teljesítményen (200W) szépen besürítettem. Azt nem vártam meg, hogy a csomborra ráragadjon a sürítmény, időben kivettem. A zeller és petrezselyem levelek felét belekevertem, és azzal teljesen besürítettem. Az így keletkezett masszát egy műanyag dobozban félretettem.

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Az aludtej másik felét is feltettem a maradék csomborral. A maradék zöldségekkel ezt is sűrűre főztem, majd belekevertem a dobozban félretett első adagot is. Ezt már együtt főztem olyan sűrűre, hogy formázni lehetett.

46.jpg 47.jpg 48.jpg 49.jpg

Ebből a masszábol kézzel meglehetősen amorf formájú kúpokat készítettem.

50.jpg

A kúpokat egy rácsra helyeztem, hogy mindenhonnan járja a levegő. Egy szúnyoghálóba csavartam az egészet - a legyektől védendő, majd egy deszkán leköltöztek a garázsba száradni (állítólag az is lesz vagy egy hónap).

51.jpg 52.jpg

Eltelt újabb 6 hét, mikor eszembe jutott, hogy megnézzem. Szép kemények voltak, a penetráns illat eltűnt, csak jó churutszaga volt.

53.jpg

Azóta egy dobozban várják, hogy kipróbáljam pl. egy fejtett bablevesben.

Bableves nem, de egy fejtettbabfőzelék megérkezett.

Egy felhasználási módja, hogy finom reszelőn izlés szerinti mennyiséget reszelünk símán a leves tetejére, majd elkeverjük. A másik, hogy a tányér aljára teszünk két kanál tejfelt, amire ráreszelünk egy csapott evőkanálnyit a churutból:

55.jpg

Majd rámerjük a forró levest (jelen esetben a forró fejtettbabfőzeléket).

56.jpg

Süllőcske részletesen ismertette a felhasználását is, nem csak a készítését két posztjában. Azért látszik, hogy szobrász is, az ő kúpjai sokkal szebbek voltak!

48 komment

Címkék: tej türelem géz petrezselyem csombor tüll zellerlevél petrezselyem levél sok türelem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214279191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.10.16. 10:00:27

Jó sok munka van vele, az biztos. De érdekes ízt ad az ételnek, megkóstolnám.
Meddig tartható el egyébként?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.16. 10:18:56

@Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka, csak oda kell figyelni rá. A besürítés, meg a kazalnyi zöld felvágása már egy kicsit több energiát igényel. Száradni meg magától is tud.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.16. 18:11:41

Köszönök szépen!
Nem volt kicsit pállott a levegő a dolgozószobádban? Amúgy le a kalappal, igazi kitartást igénylő munka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.16. 18:46:33

@Waka: Jó estét! Érdekes módon, az aludtejnek nem volt szaga (meg is lepett volna, hisz minden nap csinálok magamnak, amióta házi tejet árulnak a boltban :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.16. 21:34:30

A churut vaóban jó ételízesíő, nekem a zöldbablevesben a legjobb.

Nem teljesen a témához tartozik, de mégis. Olvasom, hogy a Tudományos Akadémia kutatói dolgoznak a poloska ellenszerén. Ki is nyilatkozták nincs természetes ellensége. Ezt azért kétségbe vonnám. Saját tapasztalásom szerint a maradak nagy valószínűséggel sokat megesznek belőlük. Már ahol vannak madarak. Ezt a feketerigóm bizonyatja. Az idén elég sokat hoztam be neki, és nagyon kapkodta. Úgyszintén a meztelen csigát is.

Tény viszont, hogy a korábbi évekhez képest nagyon kevés a madár. Már két-három éve sok feketerigó és seregély elpusztult tetemét megaláltuk, láttuk, idén a verebek fiatal röpképtelen fiókái ugrálta ki idő előtt a fészekből Jelenleg alig pl. a feketerigók tapasztalni jelenlétét. Régebben a rigók az udvaron keresték a gilisztát, az idén még a fenyő alját is csak a tavaszi fészkelés idején kapirgálták meg. A szőlőt féléretten kezdték enni, beháloztam, aztán eltüntek. Seregélyt csak tavasszal láttam, meg most az őszi vonuló rajokat.

Szóval valóban nagy a baj, de nem úgy ahogy a flaszteron látják. Le kéne jönni a kertekbe. Közelről meglátni, hogy a poloska minden zsenge hajtást megszívogat, és ezzel tönkre teszi a termést, meg a szőlő, és a gyümöcsfák későbbi termő vesszőit is. Mondjuk a zeller zöldjén nem láttam poloskát, paradicsomon, paprikán, szőlőn annál többet, ezért jövő tavasszal ki is próbálom a zellerleves permetezést.

Gondolom, ha a vegyszeres permetezést csökkentenénk, talán több madár lenne, és kevesebb kártevő. Arról nem is beszélve, ha a madarak elpusztulnak a vegyszerektől, akkor vajon mit szól hozzá az emberi szervezet?

kobold63 2018.10.16. 22:14:26

Milyen ételekhez lehet használni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.17. 09:54:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem nincs ilyen tapasztalatom. Nagy rigóélet van a kertekben, rengeteg veréb lakik a hamisciprusban. Poloska tavaly még volt - főleg a kaporvirágon lakmározott. Idén néhány szem szőlőt tett tönkre, itt-ott a paradicsomon láttam valamennyit, meg a petrezselymen, de csak egy-kettőt. A lakásba is csak néhány jutott be (igaz, van szunyogháló). Tavaly, amit láttam, azokat kézi permetezővel elpusztítottam, idén már azt se kellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.17. 09:56:51

@kobold63: Alapvetően a savanyú levesekhez - csorbákhoz használják, de a savanyítható főzelékek is szeretik. Ez gyakorlatilag tömény tejsav és leveles zöldség kiszárítva.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.17. 10:40:15

@Andrass9:

Szerintem van tapasztalatod, csak nem érzékeled, mert a madarak nem mondják.:D
Nálunk alig van madár, pedig régebben nagyon sok volt. A szembe lévvő szerelőnél a műhelybe járt be télen a feketerigó, meg volt fecskéjük is több fészekkel, de már 4 éve egy fészekben sem költenek.
.

Fenchurch68 2018.10.17. 11:14:32

@látjátok feleim szümtükkel: Ez érdekes, mert ugyan város, de közel a hegy, erdő, és évről évre egyre több a madár. Feketerigó is rengeteg, verébből is egyre több, és énekes madarak is felbukkannak olyanok is, mint évekig nem. Azt nem tudom, mennyire jó, de idén rengeteg a szajkó is. Fecskék két éve megint tömegével.
Poloskát idén egyet láttam, az ablakunkban a szúnyoghálón napozott, aztán elkapta egy kékcinke.
Viszont a gusztustalan narancssárga meztelen csigák (és most teljesen direktben értettem, tegyük félre a politikát) itt is kezdenek felbukkanni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.17. 11:23:53

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor félreértettél, mert nálunk rengeteg madár van. Amióta a szarka és szajkó populáció kicsit lecsökkent (beljebb mentek a városba, meg ki is lőttem egy párat már), azóta visszajöttek a cinkék, őszapó, rozsdafarkú, stb. Fecske it sohasem volt. A napokban láttam egy búbos bankát - hogy az hogy tévedt ide?
Permetezni, meg ugyanannyit permetezek, mint eddig :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.17. 11:27:56

@Fenchurch68: Ezeket a meztelen csigákat ne is emlegesd! Semmi se eszi őket. Rigó sem, mert éjszaka a rigó ritkán megy ennivalót keresni, helybe meg csak @látjátok feleim szümtükkel: szállítja neki :))
Japán futókacsát kéne tartani, mert az nagyon szereti, és szépen kitakarítaná a kertet. Valahol nyugaton még bérelni is lehet őket egy hétre, akkor nincs gond az állattartással. Itthon még nem hallottam ilyenről.

Fenchurch68 2018.10.17. 11:30:11

@Andrass9: Somogyban élő nagynéném mindent kipróbált ellenük, és tényleg csak a kacsák segítettek, ők a faluban vettek közösen párat, és felváltva engedik ki őket a kertbe :) közkacsa.

Dikusz 2018.10.17. 11:51:50

@Andrass9: https: csipcsipcsip *rigófütty*:)))
//www.youtube.com/watch?v=KPGNbi5g9KU
Ez tulajdonképpen az én hangom. Elképzeltem így hirtelenjében, hogy mi lenne, ha én úgy repülnék a házatok tetejére, mint ez a kis rigó. Annyi lenne a háznak!:)))
De lehet, hogy az a búbosbanka az én galamblelkem volt.:)

Dikusz 2018.10.17. 11:54:38

@Andrass9: @Fenchurch68: Az Őrség egyik legszebb csücskében élő turistabarátom a meztelencsigákat úgy próbálta meg becsapni, hogy a paradicsomot/paprikát/újhagymát egy kiszuperált fürdőkádba ültette.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.10.17. 12:09:21

@látjátok feleim szümtükkel: Az összes feketerigó NÁLUNK van:) invázió:DD Nincs poloska, csak elvétve, és szupasz csiga seincs, csak alig mutatóban, A rigók pimaszok, de minden el van felejtve..:)

MACISAJT1 2018.10.17. 12:38:16

Ami a churutot illeti: én venni szoktam, készíteni túl macerás...Sajnos kevés néni maradt aki gyártja.

Ami viszont a felhasználását illeti, én azt a receptet örököltem hogy a már kész húslevesbe, amelybe már belefőttek a hússal töltött „tésztafülek” is, a churutot megreszelve belefőzzük. Ízlés szerint tejföllel kevert tojássárgájával behabarjuk , amit csak tálaláskor , hőkiegyenlítéssel tesszük a forró levesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.17. 12:47:47

@MACISAJT1: Ez az un. Ángádzsábur - Erdély örmények lakta részein is népszerű, legalábbis Süllőcske ott tanulta.
blogkocsma.blog.hu/2013/06/20/angadzsabur_ii
Nekem is kéne egyszer olyat főzni ...

Mr. Neutron 2018.10.17. 13:08:36

Izgalmas, érdekes recept. Még sosem hallottam erről. Viszont most már sejteni vélem, mi lehet a magyar "hurut" szó eredete.

:-)

MACISAJT1 2018.10.17. 14:30:33

@Andrass9:

Igen , én is onnan vettem(hoztam, kaptam) , Gyergyóból ....

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.17. 14:39:18

@Dikusz:

ÉS? Mi lett, megfürödtek a csigák? Nálunk van egy kút, ami le van takarva fóliáva, annak a tetején randevúztak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.17. 14:41:54

@Andrass9:

A rigó egész nap a földet turkálja, tehát megtalálja a csigát is. Az én kacsáim futnak, de nem futókacsák. Ezek is szeretik a földet birizgálni, de ők nem mehetnek a kertbe, mert mást is megbirizgálnának, ezért kapják tőlem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.17. 14:43:34

Ez a churut készítés is olyan, mint a vajalja készítése. Már nagyon régen nem láttam piacon, de nem is hallottam róla. Gyerekkoromban a piacon árulták a tejes részlegen, én nem szerettem, de volt aki imádta.

Dikusz 2018.10.17. 22:23:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, mert nem víz volt benne, hanem föld:)
Állítólag nem másztak fel a kádon. Azóta lehet már hozzászoktak.

kobold63 2018.10.17. 23:35:30

@látjátok feleim szümtükkel: Kérdés hozzád kacsaügyben. Fiamék vidéken élnek, hobbyból sok állatjuk van, bár nem értenek hozzá, egészen más a foglalkozásuk. Direkt nem írom, hogy állatot tartanak, mert ez más. Fantasztikusan jó termőföld, nagy legelő tartozik hozzá. Van vagy egy tucat tyuk, apró termetű, "Silkie" fajta, akkora a tojása, mint egy dió, de most folyamatosan költenek, jönnek a kiscsirkék, amit az 5 éves unokám élvez, játszik velük. Ugyancsak ő játszott azzal a tucat foltos kis kacsával, amit neki vettek. Van nagy pajta, ott vannak, nem ketrecben, van udvaruk pancsolóval, mert NEM ÚSZNAK a patakban. Széles, majdnem álló vízű szabályozott csatorna van a területükön, tele növénnyel, kis hallal. Ezek a kacsák nem mennek bele. Ha badobják őket, menekülnek ki. Csónakkal is bevitték, akkor is kijönnek. Már számítottam egy kis jó kacsahájra, de ezeket sem szabad levágni, nem tudom mi lesz belőlük. Szürke, fekete, fehér foltosak. Mit szólsz hozzá? Talán ezek a futókacsák?

kobold63 2018.10.17. 23:40:35

Ez csak szóvicc volt, az igazi futókacsa imád úszni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.18. 07:51:35

@kobold63:

Minden kacsa imád futni, főleg ha jó eledelt remél.:D

Azért okosodjunk! sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2016/05/18/hasznalati-utmutato-indiai-futokacsahoz-reszkessetek-meztelencsigak/

Kinézetre a tollazatuk hasonlít a vadkacsa szinére, csak ez felegyenesedve jár.

kobold63 2018.10.18. 08:14:25

@látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak?

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.18. 11:06:01

@kobold63:

Ez most furcsán hangzik, de lehet, hogy nem láttak még kacsát vagy más állatot úszni, és nem tudják. Általában a baromfik, madarak maguktól is tudnak sok mindent, de néha a tanulás, tapasztalás hiánya náluk is meglátható.
Pl. a fészekből kiesett és általam felnevelt feketerigó sokáig nem ette meg a földigilisztát. Aztán elkezdtünk neki lisztkukacot adni, és miután már hosszabb ideje ette, elkezdett mindent megenni amit kapott, közte a földigilisztát is. Ezért tudom, hogy a hajléktalancsigát is eszik.
A kis korában hozánk került macskától meg a mopsz tanult meg mosdani, előtt nem nyalogatta a lábát, szőrét, aztán amikor a macskától látta, elkezdte. A macska viszont nem mosdott, neki én tanítgattam, hogy a pofáját a mancsával kell törölgetni. Megtanulta. Ez a macska nem idegenkedik a víztől, de ő meg a kutya fürdetését látta, és miután az tűrte, feltehetőleg nem alakult ki benne ellenérzés a víz iránt. Bár láttam már filmet vízben úszó macskáról is.

szivárványszagú csótány 2018.10.18. 14:15:25

@Andrass9: Sziasztok mind! Műkedvelő olvasótok vagyok. Én anyósom anyukájától tanultam, pontosan ezt a churut verziót. A mama szamosújvári örmény néni volt, néhány éve halt meg - így igazolom, hogy a recept autentikus.
Időspórolásképp nem szobrászkodtak kúpokkal, csak egyszerűen apró dunsztosüvegekbe töltötték a masszát és ment a hűtőbe. Ez már a modernizáció.
Mindig húslevesbe tettük, tejföllel elkevertük, nagyon finom. Ilyenkor a levesbetét az "ángádzs", azaz az apró tésztabatyuba csomagolt darált hús.
Néhány éve, mióta a néni meghalt, már nem készítettük - lehet, hogy felelevenítem! Babos ételekbe is remek de másban nem igazán tudom elképzelni, cask ebben a kettőben.

Fenchurch68 2018.10.18. 14:25:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ez annyira úgy van, hogy láttam gyerekkoromban a falusi rokonoknál kacsa által kiköltött tyúkot, amelyik úgy úszkált a patakban a többiekkel, mint a nagyok :)

Pippinnek a szobatisztaságban volt nagy áttörés, mikor látott utcán kakilni más kutyákat. Leesett neki a tantusz, kakkantott egyet ő is, és másnaptól gyakorlatilag szobatiszta volt.

Jött a házunkba (16 lakásos társasház) a meglévő hét mellé még két kutya, és az egyik egy négy hónapos mopsz - nekem kicsit zsiráf, tehát szép, szép, de otthonra nem kéne, viszont annyira jól dögönyözhető :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.18. 14:26:30

@szivárványszagú csótány: Köszönjük, hogy igazoltad a receptet :) Én már harmadszor készítettem, de a levest még mindig nem főztem meg, pedig raviolit, tortellinit szoktam készíteni.

Dikusz 2018.10.18. 14:54:41

@látjátok feleim szümtükkel: micsoda kutyamacska állatkáitok vannak:)))
Megnézném őket, ahogy mosdanak/fürdenek a vízben:)

Dikusz 2018.10.18. 14:59:37

@Fenchurch68: A Pipikétek mellett persze, hogy zsiráf, meg egy kissé dagadék is azt hiszem:)
Meg inkább röfög (mármint a mopsz), mint ugat. Nemrég olvastam, hogy Skóciában be akarják tiltani a mopszok tenyésztését.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.18. 21:54:13

Nekem nem kellene mopsz. Nem tudom, miért, de nem. Én labrador hívő vagyok, azt elviselem bármikor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.18. 21:56:26

@Andrass9: A mostani (negyedik) már teljesen süket szegény. 15 éves! De akkor is a mi kutyánk!!!
Olyan boldog, amikor vele vagyunk! Ez mindent megér!

Dikusz 2018.10.18. 22:49:52

@Andrass9: Az biztos, hogy mindent megér.
Húgoméknak egy dagadék állandóan simogatást kunyeráló tacsija van. 12 éves, de ő is süket már, aminek egyetlen előnye van: a karácsonyi petárdázáskor nem bújik a családtagok zsebébe.

Hogy rohaggyon meg az összes befőttje annak, akinek az autója már órák óta tutul a parkolóban...

kobold63 2018.10.19. 00:42:52

@Dikusz: És ha nem főz be? Defekteljen minden gumija, inkább.

Nekünk sajnos most nincs kutyánk, hiányát hetente-kéthetente pótolja a kacsák melletti nagyon jó házőrző nagy svájci havasi kutya. A mellkasomig ér, pedig még éppen csak egy éves. Nagyon jól iskolázott, szófogadó. Végre van kinek gyűjteni a marha csontokat.

Dikusz 2018.10.19. 05:01:22

@kobold63: Még most is szól, egész éjjel ment...

Inkább merüljön le az aksija, és az ő környéken szóljon egész éjjel egy riasztó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.19. 09:30:40

@Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont éjjel-nappal többször is, de majdnem gutát kaptunk. Végül beszéltünk a tulajjal: nem is tudta, hogy szól! A riasztósok, akikhez be vannak kötve egyszer se hívták (ide járőr se jött ki). Kikapcsolta a srác, azóta nem visít. Amúgy tök idióta megoldás: a kertet figyelik mozgásérzékelők. A környék összes macskája és néha egy-egy kutya is bejut a kerjükbe ...

Peter81 2018.11.05. 19:31:25

Én minden évben készítem. Nagyanyámtól tanultam. Én a petrezselymet és a celert húsdarálón darálom le. A kifőzés után pedig egy éjszakán keresztül egy gézkendőben lecsöpögtetem, mint a túrót. Így könnyebb kúpokká formálni. De van aki kis üvegekbe rakja még forró állapotban (akkor nem kell annyira sűrűre se főzni) és a tetejére forró olajat vagy zsírt önt. Ja és fontos, hogy - az itt látottakkal ellentétben - a ledarált zöldeket csak akkor tegyük bele, amikorra a tej már több órás főzés után besűrűsödött, mert annak kb. egy-két órát szabad már csak főni, különben az eredmény is sárgás-barnás lesz, mint a képen. Én még bablevesbe nem hallottam. Ezt vagy húslevesbe teszik vékonylaskával vagy az ünnepi angadzsaburba (ami marhahúsleves hússal töltött fül alakú tésztával), vagy esetleg a gyergyói szárított hiripgombás-pityókás (vargányás-burgonyás) hurutos levesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.06. 10:56:23

@Peter81: Nekem kb 2-2 őrát tartott egy adag besürítése, de megfogadom a tanácsodat, és a következő adagot (kb 3 év múlva) hasonlóan készítem el.
Én a bableveseket savanyúan szeretem, a churut íze nagyon jó bele. Szerintem :)
A gombás-krumplis leves receptjét megnézvén kedvet kaptam hozzá, de majd csak, ha a feleségem nincs itthon (nem szereti a gombát) szekelykonyha.blogspot.com/2013/08/hurutos-laskas-pityokaleves-az-ormeny.html

csigafrédi 2018.11.06. 14:50:57

Erről churut dologról én még csak nem is hallottam eddig. Nagyon érdekes!

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 09:23:56

@Peter81:

Nekem is adott valaki ajándékba egy kúpocskát, de először nem tudtam mire jó. Ezért zöldbablevesben próbáltam ki, és nagyon jó volt. Vélményem szerint minden olyan ételbe jó, amibe egyébént jó a tejföl, és a citrom.

Peter81 2018.11.07. 11:06:25

@Andrass9: A 2 óra főzés szerintem kevés. A tejet addig főzzük magában, amíg tejföl sűrűségű lesz. Ez kb. 5-6 óra. Majd ekkor jön bele a darált petrezselyem. Utána még 1-2 óra, amíg olyan sűrű lesz, mint a puliszka. Majd ha kissé kihűlt (ekkora még sűrűbb lesz) belekötjük egy gézkendőbe és egy éjszakára felkötjük, mint a tehéntúrót. Én egyszerre 9 liter tejből (2 tele nagy borkány) főzöm. Amikor felteszem tele van a nagy fazék (sokan régen rézüstben főzték) a végére meg kb 80 %-a elfő. Ha a tej jól kivan érve, azaz olyan savanyú, mint az ecet, akkor állandóan kavarni sem kell, mert nem ég le. A paszulylevest amúgy én is savanyúan szeretem. Mi ecetben eltett tárkonnyal szoktuk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.07. 11:15:02

@Peter81:

Ecetes tárkonnyal sem rossz. Sőt, a tárkony kiváló ízesítő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.11.07. 13:26:40

@Peter81: Lehet, hogy szerinted kevés a 2 óra. Szerintem viszont pont elegendő volt 1,5 liter tejhez. A képeken láthatod, hogy milyen sűrű lett. Én még soha nem csepegtettem ki, mert nem volt mit ...