Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa

2018.10.13. 07:00 Andrass9

Egyedül vagyok, vettem tehát kis töpörtyűt a boltban, hogy sütök egy fél adag töpörtyűs pogácsát magamnak és a szomszédnak. Aztán eszembe jutott, hogy van hízott kacsacomb, amit konfitálni akarok, abból csak kijön még valamennyi töpörtyű...

57.jpg

Így azután teljes adagot készítettem, amibe a szokásommal ellentétben - a boltos javaslatára - nem darálva került a töpörtyű, hanem késsel felaprítva: több ropogós résszel fogunk a pogácsában találkozni.

Ha már annak idején olyan jól sikerült a hagymás változat , akkor most is hagymázom. Össze is szedtem a hozzávalókat:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 40 dkg kenyérliszt (sima liszt is megfelel)
  • 35 dkg töpörtyű
  • 30 dkg kacsatöpörtyű bőrös kacsahájból
  • 4 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • 40 dkg tejfel
  • 1 dkg kacsazsír
  • 1 ek cukor
  • 4 dkg élesztő (már ezt is kisebb kiszerelésben árulják)
  • 1 dl tej
  • 2 vastag újhagyma
  • 5 salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 kisebb vereshagyma
  • kis csomó zellerlevél
  • 1 ek mustár
  • sok bors, só

A képről még hiányzik a kacsatöpörtyű, mert azt csak később sütöttem ki, mint amikor összevarázsoltam az összetevőket.

10.jpg

A hagymákat megpucoltam és felaprítottam kicsire. Egy serpenyőben kis kacsazsírt olvasztottam, amire feltettem a hagymákat pirulni. Megsóztam, borsoztam erősen, még a zellerlevelet is beleaprítottam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A sertéstöpörtyűt késsel felaprítottam, közben a hagymákat kergettem a serpenyőben, hogy piruljanak. Nagyjából egyszerre lett kész a kettő.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy nagy serpenyőben feltettem a felvágott töpörtyűt melegedni, amibe belenyomtam egy kis mustárt, mert miért ne? Mellette kisütöttem a kacsatöpörtyűt is, és életemben tán először sikerült nem elégetni! Azt is felvagdostam késsel.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A két töpörtyűt összekevertem a nagy serpenyőben - ez majd kihül, mire a tésztát kidagasztom.

23.jpg

A tésztához a keverőtálba szitáltam a liszteket, a kis tejet a cukorral felmelegítettem, és az élesztőt belemorzsoltam. Amíg az élesztő feljött, szétválasztottam a tojásokat

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Tekertem sok borsot a lisztbe, sóztam is rendesen, elindítottam a dagasztót. Beleöntöttem a lisztbe az élesztős tejet, a tojás sárgájákat és elkezdtem a tejfelt adagolni.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Mivel elég kemény volt még a tészta, adtam hozzá még tejfelt, amíg közepesen lágy kelttésztát nem kaptam. Ezt azután fényesre dagaszttattam a géppel, majd letakartam egy konyharuhával, és melegre tettem megkelni. 40 perc alatt szépen megkelt.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Kinyújtottam kisujj vastagságúra, rászórtam a langyos töpörtyűt. Tekertem rá vagy 32 tekerés borsot és plusz sóztam is. Harmadolva összehajtottam vízszintesen és függőlegesen is.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Ezt a kupacot pihentettem 10 percig, majd elkezdtem újra kinyújtani és hajtogatni. Még háromszor! Ha nem hiszed, itt vannak a képek:

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg
44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg
48.jpg 49.jpg 50.jpg 51.jpg

Nem sok pihenőt adtam a tésztának, de így is leveles lett. Az utolsó nyújtást már hüvelyknyi vastagságúra vettem, és megkentem a tojás fehérjével. Közepes pogácsaszaggatóval villámgyorsan megtöltöttem egy sütőlapot, amikor konstatáltam, hogy elfelejtettem bekockázni a tészta tetejét késsel. Gyorsan bevagdostam a maradékot, és azt is kiszaggattam.

52.jpg 53.jpg 54.jpg

Betoltam mindkét sütőlapot a maximumra begyújtott sütőbe, ami nálam kb 200C.

55.jpg

45 percig szaunáztak, amikor késznek nyilvánítottam. Kiszedtem fateknőbe és áthívtam a szomszédokat egy kis borozásra pogácsa mellett.

56.jpg

Eléggé feljöttek a pogácsák, de volt már magasabbam is (gondolom a régi, 5 dekás élesztő kellene hozzá). A bevagdosás hiánya viszont nem zavart senkit - talán a bor miatt?

Jó ez a hagyma-töpörtyű kombináció, nem kell vacakolni az egyes nyújtások közt a tészta zsírral való kenegetésével, mert enélkül is eléggé leveles lett. A mustár íze eléggé elbújt a zellerrel, az összhatás viszont nagyon jó volt. A darabos töpörtyű nekem nagyon tetszett, a vendégek meg csak ették és ették és ették...

51 komment

Címkék: tej tojás mustár élesztő bors cukor kacsazsír újhagyma töpörtyű salotta tejfel tepertő kenyérliszt rétesliszt mogyoróhagyma kacsaháj zellerlevél töpörtő vereshagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7114279355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2018.10.13. 07:55:02

Hát ez nagyon jó. Imádom a töpörtyűs pogácsát, és ez finom is lehetett, meg jó kis rusztikus küllemű.

Dikusz 2018.10.13. 09:54:15

1. A képekről nemcsak a kacsatöpörtyű hiányzik, hanem az én kezem, is, ahogy dolgos két kezemben tartok legalább egy eléggé feljött pogácsát (*sóhaj egy jó pogi után*)

2. De jól néz ki:))) Ilyet nekem soha életemben nem sikerült (és nem is fog) sütnöm. Most az ötye/öfa klubban sütök sajtos rudat, bánatomban majd azt leszek kénytelen nyammogni...

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.13. 12:20:34

Én is enném, enném, enném...sajnos a teleportálom elromlott.:(

Nagyon jó ötlt a töpörtőnek a fűszerezése, mert így a pogácsa egy komplett reggeli, vagy vacsora alapja, csak kávé vagy tea kell mellé. Vengéd meg igyon bort, vagy sört.
Aki nem akar sokat piszmogni, az le is darálhaja a töpörtöt, gyorsabban kész lesz, de a végeredmény lehet ilyen jó akkor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 12:37:36

@látjátok feleim szümtükkel: Én eddig mindig daráltam, de ez a kisérlet megérte!

trux77 2018.10.13. 15:01:37

Én csak annyit mondanék...."Istenem, miért nincs két életem?...."

turósmácsik 2018.10.13. 16:12:18

@Dikusz: Nem jól írtad: egy kezedben két pogácsát, a másikban pohár hideg fröccsöt, vagy két kezeddel marék pogácsát, aminek a tetejéről a száddal emelsz le egyet és elkezded átrágni magad rajta, míg el nem fogy, és akkor jöhet a hideg fröccs. Utána finomkodhatsz az egyesével eszegetett pogácsával.

turósmácsik 2018.10.13. 16:13:15

Illedelmesen szeretném felajánlani, hogy viszek töpörtyűt Solymárra...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 18:06:24

@turósmácsik: Ez nagyon jól hangzik! Milyen alkalom van most éppen Solymáron? (Ott mindig van valami fesztivál vagy ilyesmi - lásd Csili fesztivál, stb.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 18:10:07

@látjátok feleim szümtükkel: Áruld el, mit tudnál enni! Azt fogok neked főzni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 18:10:49

@turósmácsik: Ja, és Solymár nekem a szomszédban van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 19:09:42

@látjátok feleim szümtükkel: Részletesebben????
Mindent könnyű főzni, de valami speciálisat ---

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 19:10:48

Ég a kezem!!! Spicy Fiesta csilit főztem be kesztyű nélkül ...

Dikusz 2018.10.13. 21:35:11

@Andrass9: Pilisszántó nincs a szomszédodban?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.13. 21:38:44

@Dikusz: Azt hiszem, az szomszéd. De nem vagyok biztos benne!

Dikusz 2018.10.13. 21:45:49

@turósmácsik: Én meg ezennel kijelentem, hogy Budafokot ideiglenesen titkosan, saját használatra elnevezem Solymárnak, ami amúgy is egy köpésre van Budafoktól...:)

Dikusz 2018.10.13. 21:50:13

@turósmácsik:
Légyszi ne zavarj össze, egy nyuggerklubtalálkozó után, mert a helyiek által sk. készített színtelen, folyékony, min. 48 fokos többféle üdítő kóstolgatása után nem tudom követni, hogy miből mit, és mennyit fogdossak a kezemmel.:)))

turósmácsik 2018.10.14. 08:58:31

@Dikusz: Töpörtyűs pogácsa hiányában tejbe áztatott kenyérfalatokat:))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.14. 09:34:00

@Dikusz:

Minél töbet. Annál jobb.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.14. 09:35:38

@Dikusz:

A nyuggerklubban rendeztetek már nosztalgia műsort?
Jó ötletet láttam hozzá. Időn nénék a fejük fölé tartva viszik ifjúkori aktfotóikat.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.14. 09:57:50

@turósmácsik: Végre valaki más is szereti a tejbe áztatott kenyérfalatkákat! De nem mindegy ám, milyen kenyér, mert a sótlan az nekem elég szomorú a tejben :) Gyerekkoromban a háztartási kekszet áztattam tejben vagy akár teában is ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.14. 10:04:57

@Andrass9:

A hóvirág kétszersült is jó volt a kávéba áztatva.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.14. 20:30:22

Ezt közzé kell tenni, míg el nem felejtem.
Ma egy szép karfiol külső zöldjét apróra vágtam, sárgarépa, paszternák ment mellé, fűszereztem és összefőztem egy finom levesnek. Ment bele némi főtt kacsanyak levével, és ez megbolondította ( kacsanyak nélkül valami galuskaszerűsűggel terveztem ).
Annyira szép és zsenge volt a karfiol zöldje, hogy sajnáltam a tyúkoknak adni. Nagyon jó, ízes levest adott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.14. 20:55:58

@látjátok feleim szümtükkel: Mi a karfiol zöldjét a kutya ételébe főzzük, de ezt egyszer ki kell próbálni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.14. 20:56:20

Köszönök szépen!
Kordult egy nagyot a pocak, jöhet.
Az a négy dekás élesztő az Ildiben divat, pont nem jó, ha az ember gyermeke az ötdekás Budafoki élesztőre van ráállva. A zellerlevél, ami számomra szokatlan, pogácsában még nem próbáltam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.14. 20:58:30

@látjátok feleim szümtükkel: Ha szép, mindig elmentem, sajnálnám én is a kukába dobni. A kacs meg aztán a legfinomabb levesalapanyag, azzal bármit fel lehet dobni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.14. 20:59:08

@Waka: A kacs sem rossz, de a kacsa még jobb. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.14. 21:24:33

Étteremhét utolsó napja. Ebédre a Via Luna étterembe mentünk a teljes ittlévő családdal. Fantasztikus kiszolgálás, remek menü, ahol minden fogáshoz saját gyümölcsborokat szolgáltak fel (én vezettem, hát nem tudom milyenek voltak) eperbor, meggybor, narancsos eperbor, ribizlibor, stb.
Én Toszkán hallevessel kezdtem. Elsőre sokkoló, hisz én eddig csak halászlevet ettem, ez pedig erősen paradicsomos volt, és minden, ami tenger, benne volt. Mire a végére értem beleszerettem. Fogok is főzni valamilyen speciális alkalomra.
Másodiknak tenger gyümölcseit ettem parmezános spagettivel és pizzakenyér darabkákkal (a tunkoláshoz). Ebben az ételben a bébipolipok leptek meg! A nagy polipok nekem általában rágósak, de ez omlós volt! A kagyló és a garnéla felejtős, sajnos hal nem volt benne. A tésztát végül a szaftba kellett mártani, mert még egy kis olaj se volt rajta.
A deszert egy máglyarakás újragondolva című étel volt. Csodás módon kombinálták bele a bogyós gyümölcsöket, élvezet volt minden falatja.
Az étteremhét étlapja már nem elérhető :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.14. 21:27:10

@Waka: Nagyon sok zellerlevelet használok, gyakorlatilag minden sós ételbe kerül :) Pláne, hogy 6 nagy tő is virít a veteményesben :)))
Leszárítottunk 2 nagy doboznyit, meg 5 doboznyi petrezselymet. A mai zöldségárak mellett ez kötelező ...

Kumari aki Nilüfer 2018.10.15. 08:16:33

@Andrass9: Én elkérem a piacon a zellerzöldet(oktalan népek nem viszik el.).és mosás, szárítás után lefagyasztom, Meg a petrezselyemzöldet is.

Továbbá próbáld ki a halszoljankát..valami csuda! (de nem a legolcsóbb leves, lévén, hogy többféle és jóféle tengeri hal a titka többeek közt. Ünnepi leves nálunk, bár a tiszacsegei halászlét megrendelni egyszerűbb:)(halszoljanka recipe van a neten, de ha érdekel és nem leled, otthon előkotrom, bepötyögöm)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.15. 13:07:00

@Kumari aki Nilüfer: Most egy darabig nem próbálkozom tengeri herkentyűvel. Tegnap gyomor mérgezést kaptam valószínűleg a kagylótól, mentőt kellett hívni az éjjel.
De majd utánaolvasok, köszi :)

Dikusz 2018.10.15. 18:22:08

@látjátok feleim szümtükkel: ilyesfajta nosztalgiaklub nem volt még.
Viszont novemberben férfinapot tartunk, helyi zene lesz, de sztriptíz nem szokott lenni a műsörben.

trux77 2018.10.15. 18:25:31

@Andrass9: jesszus, de ha itt írsz, akkor már jól vagy, ugye? Mit csináltak veled a mentősök?
Voltférj lett egyszer rosszul ráktól, mert nem tudtuk hogy allergiás rá. Az sem volt jó móka, de szerencsére valami koktél megmentette. Utána rá sem nézett semmi kagylós, rákos, polipos stb ételre, még a halra sem szegény, pedig nagy pecás volt akkoriban.

Dikusz 2018.10.15. 18:28:49

@Andrass9: Azt nem mondta, hogy szereti, nekem ajánlgatta jó szívvel a finom töpörtyűspogácsa helyett:)

Azt nem tudom, hogy van-e saját termesztésű karfiolotok, de a szegedi barátnőmnek nem hittem, amikor azt mondta, hogy 900 Ft-ért látott egy kg karfiolt. Ezért szombaton megnéztem a mi piacunkon is, ott 780 Ft/kg volt. Tegnap a szabadkai piacon (ahol minden min. 1/3-val kerül kevesebbe) azt hittük jóval olcsóbb lesz, ott is 540 Ft/kg volt az ára.

Ha vettétek, ti mennyit fizettetek érte?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.15. 19:06:13

@Dikusz: Nem termesztünk karfiolt - semmi K betűset, mert jön rá a liszteske!!!
Mostanában nem vettünk, de a madarasban 500-ért láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.15. 19:13:33

@trux77: Rendes mentősök, képzett (és csinos) mentőorvos. Ráadásul az egyik mentős fiú a feleségem tanítványa volt sokáig :)
Elsőre EKG - jogosan, hisz lehet szívroham, majd cukormérés (4,1), vérnyomás (115/72 77), szóval ezek mind jók voltak, csak én jajgattam, hogy nagyon fáj a hasam. Erre intravénásan benyomtak egy hányáscsillapítót (Daedalon) - ettől persze minden kijött belőlem (hál istennek), majd szép lassan 3 NoSpa-t. Ettől egy fél óra múlva már nem fájt annyira. Elmentek, lefeküdtem. Hajnalban felébredtem, hogy fáj, bevettem egy újabb NoSpa-t, amivel sikerült reggel 10-ig aludni, de azért fájt. További NoSpa, majd egy Algopyrin - nyomtalanul elmúlt minden délután ötre.
Ahhoz képest, hogy ünnepelt a család, nem volt a legjobb ajándék :)))
Szóval alapgyógyszer a NoSpa és az Algopyrin...

trux77 2018.10.15. 20:08:53

@Andrass9: Örülök, hogy ennyivel megúsztad! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.15. 20:10:01

@trux77: Mit ne mondjak, én is :))) De köszönöm az aggódást!

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.15. 20:12:25

@Dikusz:

Én lidis vagyok, ott darabra adták, és 600 volt,lehetett egy kilós, vagy talán több is, de ilyen szép zsenge karfiolt már régen nem láttam.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.15. 20:13:25

@Andrass9:

Részvétem. Utókezelésnek egy kis tiszta pálinka, a szesz fertőtlenít.:D

kobold63 2018.10.15. 20:25:41

@Andrass9: Jó, hogy kiadtad.
Mi a protokoll, értesíteni a vendéglőt vagy a közegészségügyet vagy semmi?

Dikusz 2018.10.15. 20:35:49

@látjátok feleim szümtükkel: Az az igazság, hogy kissé már fáradt vagyok, és véletlenül félreolvastam a "lidis" szót.
Egész pontosan, kissé körülírva, a szó első két magánhangzóját felcseréltem...
Aztán folytattam az olvasást, és helyére került a lidli.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.15. 20:36:59

@kobold63: Elvileg értesíteni kellene a vendéglőt. Én meg úgy vagyok vele, hogy a sok review alapján ez nagyon ritka lehet, így nem piszkálom őket. Az is igaz, hogy először fordul elő velem ...
Mások talán kihívnák rájuk a Nébih-et (volt ANTSZ), de mivel már tök jól vagyok, nem erőltetem :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.15. 21:57:02

@Andrass9: Az Isten áldjon meg, veszélyesen élsz basszus! Veled folyton történik valami. Azért örülök, hogy jobban vagy. :)
@Dikusz: Mostanában nem vettem, de majd utána nézek.
Ma megint mesedélután volt. A már megénekelt söröző gazdájának a nagybátyja pár hete itthon van Svédországból. Utánam jött az új törzshelyemre valamiért. 80+ éves bácsi, gyakorlati matematikus-fizikus-informatikus, 56 óta kinn él. Hetente három-négy alkalommal rám talál és mondja a magáét. Nincs szívem elhajtani, hallgatom, pedig sokszor vált angolra, svédre, azért néha még hozzá is tudok szólni. Pár sztorit lassan fel is tudok mondani. Ma egy szóda után jött át az unokaöccse sörözőjéből, 78 perc volt az esti agymosás. Azt hiszem dobok egy zuhanyt, aztán elteszem magam holnapra.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.16. 07:32:53

@Andrass9: na ezért nem eszek én kagylót, csak amit a szemem láttára vettek ki a tengerből( egyszer volt hozzá szerencsém, valami kapros cuccban, hát valami mennyei volt..konzerv kagylót nagyon-nagyon ritkán esetleg..annyira örülük, hogy ezzel megúsztad, sajnos, vannak nagyon súlyos esetek is.
De azért én úgy barátilag csak megemlíteném az étteremnek, nem kell jelentgetni..lehet, egy rosszul nyíló kagyló volt a ludas, és nem vették észre vagy nem vették komolyan..(tavaly karácsonyra vettünk egy csomag kagylót a M-ban, sajnos, egyik sem nyílt ki(na most hirtelen nem is tudom, mit kell neki csinálni, mindenesetre nem azt csinálta,,amit kellett, nem kockáztattunk)..ment a kukába..sok ezer, Ft, de inkább a kuka, mint egy gyomormosás.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.16. 07:34:27

@Andrass9: Karfiol meg egyrészt alig van, ahol van, az meg aranyárban...a madarasban itt egy öklömnyi olyan 500 körüol..de az kettőnknek is kevés.

kobold63 2018.10.16. 09:29:59

@Kumari aki Nilüfer: A kagylónak csukva kell lenni amikor vesszük, az jelenti, hogy él. Gőzölés, főzés után ki kell nyílni, mivel akkor múlt ki. Ami nem, azt kidobjuk. De ha rendben csukik-nyílik, akkor is lehet bakteriális vagy vírus fertőzött. Az egyéb tengeri herkentyű is lehet ugyan így.

Erre jön még az u.n. "vörös ár" alga fertőzés, amit ezek ha megesznek, utána elfogyasztásuk az emberre halálos mérgezést okozhat.

Azt hiszem András könnyen megúszta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.16. 10:16:37

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiammal megettünk egy egész kiló kagylót saját elkészítésben :) Ezt éppen az Aldiban vettem, mert ott lehetett kapni. A Metróban is nagyon szép tisztított holland feketekagylót lehet kapni.
Nagy kagylóevők vagyunk, de étteremben nagyon ritkán. A mostani adagban volt egy törött, bár nyitott példány. Ez lehetett a bűnös, ha már akkot törött volt, amikor beletették a lébe.
A konzervkagylónak (a feketének) sajnos nagyon kagylószaga van, azzal nem élünk, viszont a "littleneck clam" kagyló isteni Clam Chowdernak.