Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @Dikusz: És ha nem főz be? Defekteljen minden gumija, inkább. Nekünk sajnos most nincs kutyánk, h... (2018.10.19. 00:42) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Fasírt extrákkal

2018.10.10. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 konyhájából

 

Jön a hűvös ősz, az igény a kondibb kajákra. Plusz túraszezon, úgyhogy valami olyasmit kéne csinálni, ami könnyen hordozható, és különösebb rákészülés nélkül megehető bárhol, de nem szendvics :)

18.jpg

A fasírt mindig nyerő, és mivel általában felturbózom zöldségekkel, köret sem kötelező hozzá. Azért ha itthon esszük, valami mindig akad mellé.

Hozzávalók:

  • kb. 70 dkg darált hús (a lapockát jobban szeretem ilyesmihez, de most a comb volt vállalható külsejű a pultban)
  • egy nagyobbacska, vagy két kisebb cukkini
  • egy csomag bacon
  • egy doboz/zacskó mini mozzarella (vagy bármilyen más sajt kockákra vágva)
  • fűszerek ízlés szerint: ebben itt most éppen só, bors, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma-granulátum (lusta voltam pucolni)

12.jpg

A cukkinit lereszeltem, összekevertem a darált hússal és a fűszerekkel. A sóval kicsit óvatosabban bántam, nehogy a baconnal együtt már sok legyen. Sokféle zöldséggel "felütve" csináltam már, a kedvenc mégis a cukkini meg a gomba. Én ilyenkor sosem teszek bele se kenyeret, se tojást, a reszelt zöldség megfelelően lazítja.

13.jpg

A muffinsütő üregeit kibéleltem a bacon-csíkokkal, rákanalaztam a darált hús-cukkini keveréket, és minden fasírt közepébe belenyomtam egy mozzarellagolyót.

15.jpg

Ha már úgyis befűtöm a sütőt, akkor miért ne süssem meg a céklát is, amit elvileg savanyúságnak vettem, de sülve is lehet még belőle bármi :) A meghámozott, vastag szeletekre vágott céklát belehajigáltam egy sütőzacskóba, öntöttem rá egy löttyintés olívaolajat, és ezt is megszórtam sóval és rozmaringgal.

16.jpg

Mivel a fasírtmassza egy része nem fért már bele a muffinsütőbe, alufóliából hajtogattam egy kis tálkát a maradéknak, és bepasszíroztam a cékla mellé. Kb. 200 fokon, légkeveréssel sütöttem, 50 perc alatt megsült a fasírt és megpuhult a cékla is.

17.jpg

A fasírt-muffinkákat a céklával és maradék csőben sült mexikói vegyes zöldséggel ettük. A képen nem látszik, de savanyú káposztát is ettünk hozzá, nagyon jól passzolt a céklához. Remekül illene mellé valami püré - krumpli, karfiol, zeller vagy hasonló -, de édesem nem eszik se püréket, se krémleveseket, a sütőtök kivételével...

Sajnos a kutya akármennyire is reménykedett, nem volt maradék... (Ez nem teljesen igaz, mert a céklából kapott nyersen is és sülve is, valamint a savanyú káposztából is kapott - imádja, remeg, ha előveszem a hűtőből :D egyre biztosabb vagyok benne, hogy közeli felmenői között volt kecske.)

19.jpg

74 komment

Címkék: bors rozmaring bacon cukkíni mozzarella darálthús kakukkfü fokhagyma granulátum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9014281283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 07:17:22

Akkor ez egy kutyabőrbe kötött kecske?:D

csigafrédi 2018.10.10. 09:25:55

Jó ötlet ez a vegyes fasírt!
Én is jobban szeretem sütőben sütve. Egyszerűbb, és nem lesz olajszag sem. Tepsibe sütőpapír, arra a gombócok és hajrá. Ha baconbe göngyölöm, akkor én is töltöm, de én egész főt tojást szoktam betapasztani a hússal, és azt spaniferezem össze a bacon csíkokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 09:58:00

Ez nagyon tetszik! El kell készítenem, csak húst kellene hozzá darálnom :) Egye kánya, megéri a munka!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 09:58:36

@csigafrédi: Akkor az már majdnem zsidó tojás (de lágytojással is megpróbálhatod).

csigafrédi 2018.10.10. 10:23:15

@Andrass9: Azt nem ismerem, de nálunk anyum csinálja tojással egyben sütve. Mi azt is fasírtnak hívjuk, de asszem' azt inkább stefánia vagdaltnak mondják az úri népek. Na ezt az egyben tojglis megoldást pimpeltem meg egyszer régen, gondolván, hogy működnie kell gombócként is. A bacon kb mindenhez jó, és még össze is fogja, úgyhogy - miután elsőre is tökéletesen bevált a módszer - azóta is szoktam készíteni. Lágytojással hogyan gondoltad? Megpucolni sem tudnám, meg aztán az első nyomkodásnál szétfolyna az ujjaim között. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 11:27:28

@csigafrédi: Pedig azt úgy készítik. 3 perces lágytojás kell, aminek a fehérje már kemény, de a sárgája folyik. Ezt jeges vízben lehűtöd. Így már hámozhatod is. Egy folpackra teszed a fasírthúst, 5mm vastagra ellapítod. Közepébe a tojást, és a folpackkal óvatosan körbebugyolálod fasírttal a tojást. Az eredeti zsidó tojást ezen a ponton panírozzák és nagyon forró olajban kisütik. A sárgája még hideg marad!!! Utána a tányéron valamilyen köretre teszed, és lekalapolod, mint egy rendes lágytojást. Csodás étel!
A Stefániát sokat csináltam, van is a blogon valahol. Pl. Waka receptje:
blogkocsma.blog.hu/2014/02/15/stefania_484

Topy 2018.10.10. 12:09:49

utolsó kép, bal felső sarok - nagyon ott van! :) :)

Topy 2018.10.10. 12:11:44

@csigafrédi: erősen hajaz a skót tojásra!

Dikusz 2018.10.10. 12:27:14

@Andrass9: Zsidótojás? Lehet én tudom rosszul, de azt magára a krémre szokták mondani, nem?
Vagy a tojás keménységére gondoltál? Többszöt csináltam már zsidótojást, én nem főzöm túl keményre a tojglit, úgy könnyebb összetörni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 13:38:11

@csigafrédi: @Dikusz: @Topy: Elrontottam!!!! Skót tojás akart az a zsidó tojás lenni!!!! Ezer bocs és egy anyamedve ...

csigafrédi 2018.10.10. 13:49:41

@Topy: Szuper, most akkor már a nevét is tudom annak, amit sütni szoktam. :D

@Andrass9: Ha a sztereotípiákat nézzük, akkor kb stimmelt, ezt továbbgondolva lehetne akár zsugori tojás is, vagy smucig tojás, esetleg fukar tojás. (facepalm) Jó kis képzavar. :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 14:08:30

Holnap megpróbálom karfiolból elkészteni, de megcsinálom majd húsból is. Ez a sütési mód nagyon jó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 14:10:14

Ja, kimaradt, hogy édesburgonyával keverem a karfiolt. Andrass9 hátha elszédül az ötlettől.:D

Kumari aki Nilüfer 2018.10.10. 18:36:32

@Dikusz: én is így tudom..ez a becsomagolt a skót, a krém a zsidó.

Burgermeister 2018.10.10. 18:48:20

Fasza, ezt megcsináljuk!!

Dikusz 2018.10.10. 19:19:57

@látjátok feleim szümtükkel: mennyiért mérik a karfiol kilóját? Nem jártam a héten a piacon.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 19:57:08

@Dikusz:

Darabra vettem a Lidiben, 599 ft. Nagyon szép. Piacon én sem jártam mostanában, és a Tescoban amikor voltam, nem láttam karfiolt. Igaz, hogy vasárnap délután szoktunk menni, akkor nincsenek sokan.

Fenchurch68 2018.10.10. 20:18:20

@látjátok feleim szümtükkel: Sokszor csinálok fasírt (automatikus tárgyeset) csak zöldségből, hús nélkül, a karfiol is remek hozzá, csak mióta megtanultam itt a sült kakaóporos karfiolt, azóta inkább köret :)
@csigafrédi: Én már mindent sütőben sütök, fasírt(ot), rántott cuccokat, múltkor egy nagyon jól sikerült krumplis lángost is.

A fasírt maradékát kelkáposztafőzelékkel ettük, a cékla maradékát pedig lereszeltem, rákerült öntetnek egy doboz joghurt és némi majonézes torma keveréke, a színe alapján nevezhetjük barbisalátának, de nagyon jó lett.

(Édesem pont ebben a pillanatban szólt, hogy nem kéne a kutyának több savanyú káposztát adni. Másik helyiségben ülök, de még nekem is ki kellett nyitni az ablakot.)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 20:26:21

@Fenchurch68:

Én is ablaknyitáson gondolkodtam, amikor vacsora után törölgettem a mopszi ormányát, pedig nem is evett káposztát..:D

funfun 2018.10.10. 20:37:30

Zabálni való a kutyád!!!!

Egyszerűbb, kevesebb a pancs, ha tepsibe teszed, alá sütőpapírt. Fentebb írta is valaki. Akár golyóként, akár egyben. Mindkettő formájút lehet "tölteni".

Egyébként nálunk olyan nincs a legnagyobb szigor ellenére sem, hogy valami ne esne le az asztalról a kutyának. Mozdulatlan, mint egy szobor, és kitartóan néz, reménykedő szomorúsággal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 20:40:44

@Fenchurch68: @látjátok feleim szümtükkel: Nem kellene a kutyának való kajával etetni őket inkább? A mi kutyánkra ilyen jellegű panasz soha se volt (pedig már 15 éves). Az előzőekre se ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 20:43:36

@látjátok feleim szümtükkel: Mi is kacérkodunk egy karfiollal, de még van más étel a hűtőben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 20:51:51

@funfun: Az igazság az, hogy ez a muffin forma sütő ez általában tapadásmentes (aka teflon bevonatú), így azután ennél egyszerűbben nem is tudom, hogy lehet megsütni "formára". Avval egyetértek, hogy sütőpapíron is lehet készíteni, de valahogy más lesz az íze. A franc tudja miért ...
Nálunk a feleségem csak mostanára kezdett elzülleni! Az elmúlt 30 évben egy kutya se kapott enni az asztalról :) Most meg ... Na jó, nem panaszkodom - én választottam :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 20:55:49

@funfun:

Az egy elrontott kutya. Mopszi soha nem kuncsorog, pedig imád enni. Az viszon tény, hogy amikor volt eperfánk, és szedtük cefrébe az epret, akkor nem a földről, hanem a vödörből válogatta a neki tetsző szemeket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 21:00:03

@Fenchurch68:

Úgy látom másnak is teccik a fasirtod.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.10. 21:00:11

Köszönök szépen!
Remek ötlet, a cukkini mindent elbír. Muffin formám nincs, a sütőpapíros verziónál maradnék én is. Cékla, mexikói, savanyú káposzta, egy kis zöldség-hedonizmus, de igen jó. Pici krumpli azért még elkelne mellé nekem.
@csigafrédi: @Andrass9: Skót lesz az. blogkocsma.blog.hu/2016/03/29/skot_tojas_131
Muzsikus barátom, aki tanult szakács, nem mellesleg igen türelmes, elkészítette a lágy tojásos verziót is, nagy sikert aratva vele.
@látjátok feleim szümtükkel: Pár tikmonyát azért dolgozz bele, hogy összefogja.
@Fenchurch68: Próbáld ki egyszer a halbelsőséget, - már, ha megeszi a blöki - az mindent visz.

Fenchurch68 2018.10.10. 21:17:36

@Andrass9: Alapvetően olyan kutyakaját kap, ami emberkajában kb. a beluga kaviár kis aranyfüsttel felütve :)
Ezek ilyen cuki helyzetek, de igazából nem kap se a tányérunkból, se semmi olyat, ami nem neki való. A zöldségféléből és gyümölcsből néha leesik egy-egy falat, ez a mostani illatosítás egy tápváltásnak köszönhető, hamar túl leszünk rajta :)

@funfun: Többnyire ezeket a cuccokat sütőpapíron sütöm, de most kaptam egy szép új muflonsütőt, és mivel rendeltetésszerűen nem használom, mégis ki kellett próbálni :)

@Waka: Pillanatnyilag a nyers uborkán kívül mindent megeszik :) halbelsőség külön még nem volt, csak a nyaralás alatt halkülsőstül :D a házigazdánk pecázta halakat falta a két kutya -ő vizslájuk meg Pipike - tokkal-vonóval. Viszont akkor még jó meleg volt, és nyitott ablaknál aludtunk :D
De ráhibáztál, mert éppen halas tápra állunk át, és időnként olyan szag van a lakásban, mint valami Vlagyivosztok-külsői halkombinát hátsó udvarában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.10. 22:23:06

@Fenchurch68: Nálunk alapban farhát és zöldség (hámozék is) van megfőzve főzeléknek. Ebben minden megvan, ami a kutynak kell, legalábbis az elmúlt 30 évben egyik se panaszkodott :)

kobold63 2018.10.11. 00:50:47

@Fenchurch68: Hajdanában, réges-régen, még a metro sem volt,átépítés sem, volt a Ferenciek terén, a Belvárosban egy gyönyörű Csemege bolt. Ragyogó hidegkonyhai részlege, ott volt majonézes cékla saláta először. A svéd gombasalátájuk is kitünő volt. Régebben jobbak voltak ezek az ételek, vagy az emlékezet, a visszakívánt fiatalság csal csak?

A muffinsütő használata nagyon jó ötlet.

Dikusz 2018.10.11. 06:34:44

@kobold63: Még régebben, amikor még villamos járt arrafelé, és a Ferenciek terét "Felszab" térnek becézték, akkor voltak szerte Budapesten a Mackó büfék. A közelben, a Párizsi utcában is volt egy.
Ezekben a Mackokban is remek hidegkonyhai ételek voltak, és nem tévedsz, mert tényleg jobbak voltak az ételek, talán azért, mert nem tudták még felhigítani különböző adalékokkal.
A Csemegeboltokban meg valóban jobb dolgokat lehetett kapni, mint a Közértekben, viszont drágábbak is voltak.

Dikusz 2018.10.11. 06:38:40

@Fenchurch68: Nagyon aranyos a vérebecskéd (a neve is). A képen meg olyan lemondóan néz, látszik rajta tudja, hogy ebből én úgysem kapok.. :))))

kobold63 2018.10.11. 10:52:59

@Dikusz: Nekem mindig Ferenciek tere volt, szüleim úgy emlegették.
A Mézes Mackó a Kígyó utcában volt, az Apostolok közelében.Több ilyen nevű nem volt, csak késöbb nevezték talán a hidegkonyhai üzleteket mackónak. A Párizsi utca odébb van.
A nevük Csemege volt, nem Csemegebolt. Én a 60-as, 70-es évekről beszélek.

Fenchurch68 2018.10.11. 11:58:15

@Dikusz: A papírjain Peregrin a neve :) egyébként Pippin, az egyik hobbit a Gyűrűk Urából. A kedvesem előző kutyája Frodó volt, innen az ötlet.

Gyerekkoromból még emlékszem a Mézes Mackóra, imádtam a kaszinótojást. Viszont kicsit már később, 84-85 tájékán a Keletinél a Hungária aljában nyílt egy salátabár, de sok tojás- meg sajtsalátát megettem ott, a svédgombáról nem is beszélve :)

Egész jól sikerült otthon is rekonstruálni, ipari mennyiségű őrölt babérlevél volt a nagy titok.

kobold63 2018.10.11. 12:04:39

@Fenchurch68: Ezt leírhatnád, megköszönném. A manapság kapható svédgomba ehetetlen.

Fenchurch68 2018.10.11. 12:16:34

@kobold63: Tetszés szerinti zsiradékon megüvegesítem a hagymát (fél kiló gombához egy közepes fej), rá a gomba, összepárolom, kicsit lepirítom.
Hozzá jön a sűrített paradicsom (nem passata, vagy más úri huncutságok, hanem igazi tömény süripari), annyi, hogy olyan "habarcs-szerű" legyen az állaga. Ebbe jó sok őrölt kömény, őrölt babérlevél, pici kakukkfű, só, bors. A paradicsommal és fűszerekkel még egyet rottyantok rajta, közben még lehet kóstolgatva beállítani a fűszerezést, de mindenből kicsit többet teszek bele, mint amennyi így forrón adja magát. Ezután ha kihűlt, üvegedényben hűtőbe teszem, és egy napig nem nyúlok hozzá. Nehéz megállni, az igaz :)

Dikusz 2018.10.11. 12:21:50

@kobold63: A mai Ferenciek tere a 60-as, 70-es években Felszabadulás tér volt, amit Felszab-térnek hívtunk.
Igazán nem emlékszem, de a Mézes Mackó egy hálózat volt, ami több üzlettel rendelkezett Budapesten. Pl. volt egy a Széna téren is.
Pontosabban Csemege Kereskedelmi Vállalat volt az emlegetett cég neve. "Jobb" minőségű élelmiszereket lehetett kapni a boltjaikban. A mai Erzsébet(lenin) körút, Rákóczi út sarkán lévő boltjukat hívtuk anno Éjjel-nappalinak, Budapest legnagyobb élelmiszerüzlete volt akkor.

Dikusz 2018.10.11. 12:23:31

@kobold63: Az én svéd gombasaláta receptem már nem is lenne jó?:)))

Dikusz 2018.10.11. 12:30:49

@Fenchurch68: Micsoda név ennek a kutyinak! :)))
Ha nekem lenne ilyen ebecském, mindennek nevezném, csak nem annak, ami a törzskönyvben írva vagyon.:D

A svédgomba leírásodhoz saját tapasztalat alapján annyit tennék hozzá, hogy nem tetszőleges zsiradékot, hanem olajat kell adni hozzá. A saját tapasztalat azon alapul, hogy a hidegkonyha az a terület számomra, ahol hajlandó vagyok olajat használni. Kipróbáltam egyszer zsírral, de az a hűtés során kicsapódik a salátában.

kobold63 2018.10.11. 12:40:16

@Dikusz: Csak küldjed, biztosan nagyon jó, kipróbálom. Minden gombarecept jöhet, köszönöm!

Az Éjjel-nappaliba is sokat jártunk, József körút- Calvin tér-Nagycsarnok- Belváros volt a területünk. Nagyon szűk körben, ott éltem, tanultam, dolgoztam. Visszahúz a szivem még mindig.

kobold63 2018.10.11. 12:42:35

@Dikusz: emlékszem, fűszeres, sötétszínű olaj volt a tetején, nagyon finom volt az is.

Fenchurch68 2018.10.11. 12:46:19

@Dikusz: Tényleg az olaj a legjobb, viszont aki pl. paleózik, az nem eszik napraforgóolajat stb., egyébként érdekes módon a kókuszolaj/zsír nem csapódik ki a kész kajában hidegen sem.

Hallgat a kutya a "Majom", "Vadmalac", "Édespipimadár", "Mostazonnaltakarodszahelyedre" nevekre is, szituáció-függő :D

Topy 2018.10.11. 12:53:07

@kobold63: ha jól emlékszem az volt az első Mézes Mackó üzlet, aztán később hálózattá fejlesztették (az üzletek más nevet kaptak, de mintha mindegyik valami mackós lett volna).
(Majd koncepciós perben jól el is meszelték az - ezt is üzemeltető - Éttermi és Büfé Vállalatot felfuttató Onódyt, azóta se tudják, miért.)

kobold63 2018.10.11. 13:03:10

@Topy: Nagyon sok mindent tönkretettek a Belvárosban, siralmas az a sok elhanyagolt épület, koszos ablakok. A tulajnak biztosan nem fontos, csak befektetésnek vette. Nem láttam a leépülési folyamatot, csak a változásokat, évről évre.

csigafrédi 2018.10.11. 14:12:07

@Fenchurch68: Húgoméknál Gandalf, meg Bilbó volt/van. :D

Amikor mentünk (artis) hokiütőért a Rottembillerbe a Triál szaküzletbe, mindig megálltunk kajálni egyet abban a salátabárban. Ülőhely nem volt, de ez senkit nem zavart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.11. 15:48:30

@Dikusz: Én a Széna téribe jártam sokat!

trux77 2018.10.11. 16:43:15

Hát én csak pislogok, milyen üzletekről beszéltek. :))

Dikusz 2018.10.11. 18:41:00

@Fenchurch68: Látszik, hogy idősebb vagyok nálad.:)))
Az a salátabár azelőtt fagylaltozó volt, a szállodát meg Szabadság szállónak hívták.
Budapesten náluk, és a Royal szállóban lehetett kapni a legfinomabb süteményeket szerintem. A fagyija mindkettőnek igen finom volt.
A Rottenbiller utcában nőttem fel, rengeteget jártunk arrafelé sétálni, fagyizni.

Dikusz 2018.10.11. 18:44:56

@Fenchurch68: kókuszolajat/zsírt nem használok, de a zsírral jártam már úgy, hogy a hűtőben ráfagyott a saláta tetejére, nem volt olyan az állaga, mintha olajjal készült volna.

Na, hasonló nevekkel illetném én is a kutyámat, ha lenne.:)))

Dikusz 2018.10.11. 18:52:11

@csigafrédi: Tényleg az volt a Triál egyik csak sportcikkeket árusító szaküzlete. A másik spéci boltjuk a nem messze lévő hangszerüzlet volt a Rákóczi úton, közel a Blahához.
Ahogy írtam @Fenchurcc68-nek, előtte fagyizó volt, a sütiket a szálloda cukrászdájában lehetett megvenni. Egy darabig még kínlódtak a fagylalttal, de már nem volt jó minőségű. A cukrászdájuk addigra már rég megszűnt.

Dikusz 2018.10.11. 18:55:13

@Andrass9: Azt én is ismertem, bár nem sokat jártam arra a Macis időkben. Azt hiszem, a Széna téri volt az, amelyik a legtovább megmaradt.
Te ismerted a Royal szálló, és a Baross téren a Szabadság/Hungária/stb nevű szállodák fagyizóját/cukrászdáit?

Fenchurch68 2018.10.11. 19:54:39

@Dikusz: Szerintem nem sokkal lehetsz idősebb :) mert a fagyizó is megvolt nekem is, ők kísérleteztek ilyen (számunkra) vicces cuccokkal, hogy túró, meg mák, meg paradicsom (ez utóbbi nem volt rossz). 86-tól dolgoztam szállodában, és ott (a Szabadságban) volt a nagyonsokadik emeleten az egész Hungarhotels számítástechnikai központja, a Flamencoból minden pénteken a hetes buszon, nagy hajléktalanszatyorban vittem a heti anyagot naaaagy és nehéz adathordozókon. Illetve, ha jobban belegondolunk, én voltam az adathordozó :D

kobold63 2018.10.11. 20:02:12

@Fenchurch68: A korlistát én vezetem, azt hiszem, orrhosszal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.11. 20:42:49

@kobold63: Hadd bókoljak: szerintem én öregebb vagyok :)
A lányok életkorát meg nem kérdezem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.11. 20:45:49

@Dikusz: Apám a mi gyerekkorunkban még nem járt cukrászdákba. Később megtanult lisztnélküli Sacher tortát sütni, aztán amikor az Alzheimer bácsi meglátogatta, minden gyereket cukrászdába cipelt :( Ez utóbbi időszakot én az USA-ban töltöttem, szerencsére nem volt benne részem. Az unokái viszont máig is emlegetik!

Dikusz 2018.10.11. 21:27:59

@Fenchurch68: @kobold63: Nem, én nyertem.:)))
Már amennyiben a nicketek melletti szám az arra utal, amire én gondolok. Ha arra, akkor az enyém 55.

Dikusz 2018.10.11. 21:30:25

@Fenchurch68: Te adathordozó:)))
Jó kis cuccot cígöltél akkor egyik helyről a másikra, most a zsebedben elférne az egész.

kobold63 2018.10.11. 21:50:44

@Andrass9: Nálunk sem volt divatban. Anyám sütött pitéket, Apám szülinapjára Dobos tortát a készenvett, kitűnő lapokból, beiglit és aprósütit karácsonyra. Késöbb, ha kellett cukrászda, a kis Gerbeaud-ból vittünk. Oldairól, a József nádor tér felől volt a bejárat (most az Onix ?) olcsóbb, egyszerübb mint a nagy rész. A mignonok, ananász és csoki fagylalt, libamáj pástétomos szendvics, ezeket szerettük. Kandirozott gyümölcs összeállításukban volt zöld dió és zöld mandula is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.11. 21:56:15

@kobold63: Ha vettünk, akkor August a Fény utcában. Sütni nekem kellett hetente, mert anyám nem tudott, én meg szerettem (nagymamáim tanítottak). A Sacher torta apám egóját fényezni készült, de tényleg finom volt. Mignon, lúdláb, stb jött a cukrászdából. Pástétomokra nem emlékszem, honnan jöttek. Beiglit, kuglófot, buktát nekem kellett sütnöm nemes alkalmakra :)
Voltam vagy 12 éves ...

kobold63 2018.10.11. 21:56:24

@Dikusz: Az enyémben nem arra utal. Andráss9nak igaza van, a lányok, hölgyek, lady-k korát nem kérdezzük. Csak az emlékeinket hasonlítjuk össze.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.11. 21:56:44

@Andrass9: Jaj, nem úgy gondoltam, csak jeleztem, hogy figyelek. :)
@Fenchurch68: A halpénz kutyába töltve azért mindent visz: blogkocsma.blog.hu/2012/11/19/joyride_152
@trux77: Vidéki lévén nekem az egész kínai. A Mézes Mackó hálózatról hallottam már, talán a Fortepan-ból volt valami válogatás az Indexen a vendéglátásról.

kobold63 2018.10.11. 22:03:46

@Andrass9: Erről a tehetségedről nem tudtam. Én tini koromban leptem meg a családot rétessel, szakácskönyvből, nyújtva-húzva. Éveken keresztül követelték.

Dikusz 2018.10.11. 22:12:44

@kobold63: Tényleg nem szokták.
Nem kérdezem másét, csak azt hittem, hogy legalább valamiben én nyertem.

Dikusz 2018.10.11. 22:17:45

@Andrass9: A Fény utcai Auguszt cukrászda felé elég gyakran járok. Bemenni a saját érdekemben nem megyek, ahhoz túl jók a süteményeik. Pedig nem eszem sok sütit, különösen cukrászdákban nem, de ők tényleg jók.

kobold63 2018.10.11. 22:19:14

@Waka: Blogod, mint mindig, nagyon élvezetes. Időtálló.

kobold63 2018.10.11. 22:21:39

@Waka: Blogod, mint mindig, nagyon élvezetes. Időtálló.

Dikusz 2018.10.11. 22:26:16

@kobold63: Én a fiam ötödik születésnapjára próbáltam meg sk készített tortát sütni.
Mit mondjak, a kinézete nem volt túl szép. Csokitortának készült, főzött kakaós krémmel. Amikor megkérdeztem Zolit, hogy ízlett, akkor azt mondta, hogy máskor is csináljak ilyet, mert olyan jó csomós volt a krém.

A húgom (gyerekként még a cukrászdában is husit kért) meg tavaly sütött nyuszis tortát az unokája szülinapjára, a kislány azt kért. Elküldte a fotót a tortáról, és valóban nyusziféle formája volt.:)

Dikusz 2018.10.11. 22:29:31

@Andrass9: Az említett kórságtól, meg a másik (nekem is apukámmal történt) hasonlótól tartok nagyon.

Szombaton megyek nyugdíjasklubba az ismerős henteshez, hozzak valami kóstolót? :)

kobold63 2018.10.12. 00:39:05

@Dikusz: Úgy látszik minden mama átesik ezen. Itt majdnem kötelező a szülinapi buli a gyerekeknek. Hatéves szülinap, kalóz party. Kincskeresés, papírkard, stb. A torta mesterművem volt, kék tengerben barna sziget, marcipán csontváz és marcipán tengeri állatok. Most már krémet sem csinálok, brownie szerű kevert csokitorta tejszinhabbal, ez a kedvenc minden alkalomra.

Dikusz 2018.10.12. 08:17:58

@kobold63: A húgomnál azért számít különlegesnek, mert nem szereti a süteményeket, egy kezemen meg tudnám számolni, eddig mennyi tortát sütött.
Az a nyuszi egész különlegesen formára sikerült, slágvortokban hasonlított az ábrázolni szándékozott állatkára. A lényeg úgyis az volt, hogy a kislány nagyon örült neki.

kobold63 2018.10.12. 09:07:15

@Dikusz: Mit meg nem teszünk a gyerekeinkért és milyen rejtett tehetséget hozznak ki belőlünk!

Dikusz 2018.10.12. 09:41:09

@kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó!
Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a tortasütési képessége rejtve maradt a világ elől.:)))
De tök aranyos volt, hogy elkészítette Lilikének a tortát.

Imádja a "kislány" (8 évesen 142 cm, 40 kg, 37-es láb)az édességet, csokimániás (az anyukája is), nincs számukra rossz csoki, tisztára Gombóc Artúr.