Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Mangoldfőzelék

2018.10.07. 07:00 Waka

Akadt még valamennyi mangold a kertben, törtem a fejem, mit is főzhetnék belőle. Volt már leves, töltike, pároltam hús mellé, töltöttem empanadas-ba. Főzelék viszont még nem volt! Afféle spenótot lehetne belőle készíteni, de az már annyit volt e helyütt. Aztán eszembe jutott, hogy gyermekkoromban hogyan készítette édesanyám a spenótot. Egészen a nyolcvanas évek közepéig nem volt turmixgépünk, a leforrázott leveleket nemes egyszerűséggel a húsdarálón darálta le. A főzeléket a rántás mellett felvert tojással sűrítette.
Később aztán egy, az NDK ellen szocialista brigád formációban elkövetett társasutazás alkalmával került egy AKA típusú - nem levehető ajtós! - turmixgép, a darált változat pedig mostanáig feledésbe merült.
Múlt héten aztán kellett valami gyorsan elkészíthető étel hét közben, szedtem egy kosár mangoldot és megfőztem.

img_4149.JPG

Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg mangoldlevél
- 1 l tej
- 2 tojás
- étolaj
- liszt
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
- arasznyi füstölt kolbász

A leveleket beáztattam, majd váltott vízben többször megmostam, végül folyóvíz alatt is leöblítettem. Ahhoz képest, hogy milyen rég esett már eső, elég sáros volt.

img_4094.JPG

Az erek nagyját kiszedtem a levelekből.

img_4096.JPG

Lobogó sós, kis szódabikarbónával bolondított vízben blansíroztam őket, majd egy öreg tepsire tettem hűlni.

img_4100.JPGimg_4102.JPG

A kihűlt leveleket húsdarálón ledaráltam. Ahogy emlékszem, a spenótot könnyebb volt darálni, megszenvedtem vele rendesen, talán kicsit tovább kellett volna főzni.

img_4106.JPG

Most jönne az, hogy készítettem egy jó fokhagymás rántást, de a fokhagymáról teljesen megfeledkeztem. Tehát készítettem egy rántást.

img_4108.JPG

A rántásra tettem a ledarált mangoldot, majd tejjel felengedtem. Ekkor villant be a fokhagyma, őrült gyorsasággal pucoltam egy fejjel és belereszeltem a főzelékbe.

img_4113.JPG

Folyamatosan kevergettem az ételt, közben felvertem két egész tojást, elhabartam, majd alaposan kiforraltam.

img_4111.JPG

img_4116.JPG

Mivel a tükörtojás kicsit túlzás lett volna, kolbászcsipszet sütöttem a tetejére.

img_4144.JPG

Jó lett, épp olyan, mint gyermekkoromban, nem volt pépes, akadtak benne harapható darabok. Pár szelet kenyérrel jól is laktam vele.

40 komment

Címkék: spenót tej tojás fokhagyma liszt mangold étolaj kolbászcsipsz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6914284919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2018.10.07. 08:11:36

Tetszik, hogy nem csapattad szét botmixerrel. A friss, előfőzött spenótot késsel aprítom, és lehetőleg fagyasztottból sem veszek krémet, pürét, hanem inkább levelest, mert egészen más ízt ad ki. Karakteresebb, főzelékesebb, szóval nekünk jobb, na!

Fenchurch68 2018.10.07. 09:59:44

@turósmácsik: Én a sóskát is csak azóta szeretem, mióta először ettem (akkor még nem ex)anyósoméból, azt is csak késsel vagdosta, és olyan jó rusztikus-savanykás hatása volt az egésznek.
Azóta én is csak darabosan a spenótot is, sóskát is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 10:26:20

@turósmácsik: Nálunk a gyerekek pépesen szeretik, de magunknak többször csak késsel összevágva főztem. Jobb, mert van benne harapható is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 10:27:29

@Fenchurch68: Sóskától eltiltott az urológus, feleségem meg nem szereti, így az nálunk sajnos nincs. Gyerekkorom egyik kedvence volt főtt krumplin!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 10:28:45

Tetszik ez a belehabart tojás dolog. A mángoldot magát nem igazán kedvelem, de spenótban ki fogom próbálni.
El is kellene már vetnem a spenótot tavaszra!

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.07. 16:25:56

A spenótba anyám akkor habart tojást, amikor nem kapott tejet, olyankor síma rántással főzte, és a végén belehabarta a tojást. Az sem volt rossz, de az igazi, ha tejjel készül.

A mángolt nagyon finom, én turmixolva szeretem, de a spenótot is. Anyám szitán törte át, gondolom azért, mert így tanulta.

kobold63 2018.10.07. 19:58:21

@Andrass9: Ne feledd, hogy a spenótnak magasabb az oxálsav tartalma, mint a sóskának. Ugyancsak a zellernek. Ha ezeket fogyasztod, fokozott folyadékbevitellel ki tudod kerülni a magas oxálsav koncentrációt a vizeletben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.07. 20:04:04

Köszönök szépen!
Kistesónál voltam egész nap, szedtük az almát az 50+ éves fáról. Rengeteg van rajta, a metszést elnagyolták eleink, batár magas a fa, lehet nyújtózkodni rendesen a létráról.
@Andrass9: Temérdek fokhagyma a titka. Az új-zélandit a napokban vetem, amint sikerül felásni és kicsit elegyengetni a helyét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 20:37:36

@Waka: Nekem hosszú-hosszú évekig tartott, mire sikerült kiirtanom a kertből az új-zélandit :)) Nagyon nehéz kordában tartani, mert veti magát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 20:40:22

@kobold63: Az oxálsavnak már a neve is sóskasav görögül :) Az analitikai összehasonlításban mintegy harmada van a spenótban a sóskához hasonlítva. Legalábbis a dietetikusom szerint...

kobold63 2018.10.07. 23:23:29

@Andrass9: Ne egy embernek a véleményét fogadd el, te még az angolnyelvű irodalmat is átnézheted.
Láttad az analitikal kimutatásokat? Én igen.

csigafrédi 2018.10.08. 11:28:19

Teljesen jól néz ki, főleg a kolbászkarikák. :)
Tényleg olyan spenótos cuccnak tűnik. Én is levelesen szeretem (a spenótot), és inkább mártásnak használom. Önálló főzeléknek nekem karcsú. Pedig menzán toltam főt tojással, bélszínrolóval, meg rántott parizerrel is, mikor melyiket hajították a tetejére. :D

Dikusz 2018.10.08. 11:51:46

@csigafrédi: Gondolom ebben a sorrendben (főtt tojgli-bélszín(?)roló-rántott párizsi) egyben van a tetején, az még jobb lett volna.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.08. 13:34:54

@Dikusz: Ezek finomak voltak! Különösen a bélszínroló!!!
De a sült párizsiba ütött tüktoj se volt semmi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.08. 13:41:01

@kobold63: Mivel oxálkővet találtak a vesémben, kianalizáltattam egy adag spenótot, meg egy adag sóskát. Ezt a Lahey Hospital-ban (Burlington, Massachusetts) készítették el, ahol a PC-m urológus volt. Így volt szerencsém látni is az analízis eredményét...
A sóskától és a rebarbarától, valamint a fekete teától eltiltottak. Spenót mehet, volt a verdikt.

Dikusz 2018.10.08. 14:57:56

@Andrass9: A bélszínroló az nagyon népszerű volt (még a rántotthúst) is felülmúlta. Most is szeretem, de azt erősen kétlem, hogy valódi bélszín volt-e valaha is benne.

A spenótot hetente többször is megenném, mangoldból még nem csináltam nem is igen látni az itteni piacon.
A kedvenc spenótfajtám meg idén 1000 Ft/kg, csak szombaton van két őstermelőnél kevés, általában el is kapkodják fél órán belül. Volt olyan, hogy az összeset (mind a másfél kilót) én vettem meg.

Egyszer főztem csak medvehagymából spenótot -gondolván jó lesz, mert finom "zöldség" egyébként- de annyira tömény, csípős fokhagymaíze volt, hogy nem lehetett megenni.
Saját káromon tanultam meg, hogy nem szabad túl sokat használni belőle egy ételbe, hanem pont az erős fokhagymaíz miatt óvatosan kell bánni vele. Levesnek megfelelő módon buggyantott tojással elkészítve viszont isteni finom.

Dikusz 2018.10.08. 15:14:16

Waka - spenótot én pont így készítem, de tejben áztatott kinyomkodott zsemlét (ehhez a mennyiséghez 3 db-ot) is teszek hozzá, amit a spenóttal, fokhagymával együtt darálok le, néha szórok bele egy kis vegetát. Tejet 1,5 litert öntök 1,5 kg spenóthoz.

Turmixolni egyszer próbáltam, nekem jobban ízlik darálva. A sóskát is nagyon szeretem, de azt mindig mirelitet veszek, jobb szeretem (nem tudom miért), mint a piacon kaphatót. Az is igaz, hogy azt még ritkábban árulnak, mint spenótot.

csigafrédi 2018.10.08. 15:45:52

@Dikusz: :DD Akkor a spenót nem is kellett volna már. Mindenből kettő + egy szelet kenyér. (Menzán nem voltam odáig a spenótért. Nem úgy a borsófőzelékük! Az viszont egy másik story...)

csigafrédi 2018.10.08. 15:51:05

@Dikusz: Levesnek még nem ettem, de jövőre próba. Anyum minden szezonban csinál belőle lepényt. Az is nagyon klassz belőle.

kobold63 2018.10.08. 18:31:44

@Andrass9: A főzési szokások is segítettek a spenót elfogathatóságában. A vízben főzés kioldja az oxálsav nagy részét, a tejben lévő calcium reagál a belekben az ott lévő oxálsavval,a Ca-oxalát természetes módon kiürül és így kevesebb oxálsav szivódik fel a vérbe.
Ilyen okosak, jó megfigyelők voltak őseink.

kobold63 2018.10.08. 18:42:12

@Andrass9: Ez érdekel, mit analizáltattál, a növényt, az ételt vagy az oxálsavat a véredben, vizeletedben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.08. 20:26:53

@kobold63: Mivel ez a kórház baromi drága, viszont nagyon jó, ezért én az általam megfőzött spenótpürét és sóskapürét analizáltattam - minden más szerintem lényegtelen. A vegyészek egyik konklúziója valóban a tej calcium tartalmával való reagálását részesítették előnyben. Érdekes módon a sóska másképp reagált a tejre, mivel a sóskában még sav formában van az oxálsav, míg a spenót főleg oxalátokban (oxálsókban) tartalmazza nyers állapotban. A főzés hatására néhány oxalát lebomlott, de a tej calcium tartalma reakcióba lépett az így keletkező savval. Szóval nem csak az őseink voltak jó megfigyelők, de a Lahey vegyészei is :)
A vérben és a vizeletben való teszt egy vagyonba került volna (sok minta analizálása a szignifikáns eredmény ekérésére), azt nem vállaltam. Ez igencsak rég volt - 1992, ha jól emlékszem. Viszont azóta sem volt oxál vesekövem (ami az orvosom szerint a rengeteg fekete tea eredménye volt).

Dikusz 2018.10.08. 21:36:33

@csigafrédi: Nagyon finom a leves, viszont egy kis pótlás kell alá.
Én úgy csináltam, hogy kevés szalonnazsíron (a tepertőt nem szedtem ki) megpirítottam apróra vágott vöröshagymát, tettem hozzá fokhagymát is, felaprított medvehagymát, tejszínnel habartam. Érdemes kipróbálni.:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.08. 21:37:29

@Andrass9: Egynyári növény, elég egyszer kikapálni, onnan vége. Én minden évben meghagyok pár tövet magnak, ahol nincs láb alatt, meghagyom tavasszal. Jellemzően a paprika-paradicsom helyén hagyom megnőni, április végén, május elején leszedem, aztán nyissz. Idén tavasszal volt gond vele, mivel szanaszét nőtt, és a szárazság miatt öntözni kellett volna, de a nagy terület miatt nem jutott rá elég víz. Most ősszel célirányosan vetem, lesz egy ágyás a leendő paprikaföldön, szépen sorban, úgy kevés vízzel is lehet öntözni.
@csigafrédi: Az a bélszínroló, az ott volt, nem is tudom, van-e még olyan? Hogy aztán mi bélszín volt benne...
@Dikusz: Volt már a zsemlés verzió is, de a rántás-tojás megoldás kényelmesebb, meg osztán úgy tanultam.

kobold63 2018.10.08. 22:02:17

@Dikusz: Nekem is kell a zsemle bele, meg látni is a kis fehér pöttyöket.

@Andrass9: talán a teát is tejjel kellett volna innod, mint az angolok. Megint csak az ősök okossága, megfigyelése.
BTW, ezek szerint évente pár sóskamártást megengedhetsz, ha a teát elhagyod. Én nem kávézok, csak nagyon ritkán, viszont naponta 4-5 kanál vagy zacskó teát fogyasztok még diákkorom óta. Tej nélkül. Ez nagyon hosszú idő, elhiheted. Sok minden nyavalyával megáldott a élet, de vesekő eddig nem volt. Ez is nagyon egyénre szabott betegség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.08. 22:55:34

@kobold63: Ahogy mondod! Nagyon is egyénenként válogatja.
Ezért is nem szoktam "véleményt nyilvánítani" különböző étel alapanyagokról. Saját célra kivizsgáltatom, de senkinek nem adok tanácsot, mivel nem az én szakmám, valamint az csak pont rám érvényes - másokra más hatással lehet.
Ha valamit nem szeretek, azt viszont mindig egyértelműen jelzem, lásd PK, ami szitokszó szerintem (miközben a feleségem egyik kedvenc étele) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.08. 22:58:01

@Waka: Tőlem lehet egynyári, de ha veti magát, akkor nehéz megszabadulni tőle :)

Dikusz 2018.10.08. 23:37:33

@Waka: jó az zsemlével, meg anélkül is.

Bélszínrólót lehet most is kapni, vettem is nemrég, ízlett.
De hogy bélszínt csak nyomokban tartalmazott, az biztos.
Megfelelő fűszerezéssel meg akármilyen olcsó marhahúsból is lehet készíteni, gondolom én.

turósmácsik 2018.10.09. 07:24:51

Meglepődtem a spenót oxalát tartalmán, hiába mindig tanul az ember! Csak a sóskáról és a rebarbaráról tudtam, hogy kövesedhet. Spenótot viszonylag gyakran eszünk, de tejesen, tejszínesen, bár mostanság a paradicsomos köret is szívesen fogy, de vissza fogok térni a pár csepp tejszínes verzióra.

Bélszínrolóra kár költeni, otthon jobbat lehet előállítani nagy mennyiségben lefagyasztva, mert a kapható mélyhűtött gyalázatos.

Darált marha, tejes zsemlemorzsa, szerecsendió, őrölt gyömbér, fokhagymapor, só, fehérbors rudakba formázva nagyon finom lesz. Majdnem az az alapja, mint a köttbullarnak, azaz svéd húsgolyónak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.09. 09:37:57

@turósmácsik: Azt hiszem, hogy az eredeti állag eléréséhez nagyon pépesíteni kell (mint a koftát is). Nem volt abban felismerhető izomrost :)))

kobold63 2018.10.09. 09:53:15

@turósmácsik: Én is meglepődtem azon, amit találtam. Neked válaszolva leírom "kutatásom" eredményét.

Mivel feljött ez a téma, az ételek oxálsav tartalma, több cikket elolvastam, engedelmetekkel megosztom itt amit találtam. Valószínüleg több embert érdekel, hiszen ez is összefügg az étkezéssel, főzéssel.

A sóskára vonatkozó adatot csak magyar oldalon találtam, az angol és amerikai konyha csak nagyon csökkent mértékben használja, fűszernövényként, így nem foglalkoznak vele.

Magyar forrás: oxálsav mg / 100 g

kakaó por 600-900
spenót 450-800
zeller gumó 620
rebarbara 260-620
sóska 360
cékla 180

Angol cikk, British Association of Urological Surgeons
BAUS. Étkezési útmutató veseköves betegeknek.
A cikk szerint a vizeletben található oxálsavnak
csak 10-15% jön a táplálékkal, így nem kell a
kedvenc ételünkről teljesen lemondani, csak
mértékkel fogyasztani.
Magas oxálsav tartalmú élelmiszerek:

kávé, tea :2-3 csésze/nap
magok /pl. mandula,földimogyoró, szezám mag,
kakaó, csokoládé
füge, szilva, bogyós gyümölcsök
rebarbara
szója termékek
spenót, zeller gumó, cékla

Dikusz 2018.10.09. 10:49:46

Teljesen off, de ne haragudjatok érte, betenném a linket:

seholorszag.hu/tonkrementunk-honapok-ota-sejtheto-volt-csodbe-ment-bezar-a-jotekonykodo-bajai-langosos/

Lángosoztunk már itt, ha jól emlékszem, és én is szeretek finom lángost enni. Az én kedvencem a pomázi HÉV-állomáson volt, de az is bezárt, mert a tulaj nyugdíjba ment.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.09. 13:04:29

@Dikusz: Az én kedvenc lángososom a Fény utcai piacon az emeleten, hátul volt a hátsó liftnél. Szerintem a legjobb lángost sütötték. Állandóan állt a sor náluk, két csaj sütötte, és alig győzték etetni a vevőket.
Hónapokkal ezelőtt bezárt, nem tudom miért.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.09. 13:40:35

@Andrass9:

Miér, miért.
Azért, mert a lángos árát nem lehet az égig emelni, hiszen akkor nem lesz vevő. Változatlanul alacson áron meg nem lesz elég a bevétel adóra, bérleti díjra, munkabérekre, és arra, hogy a vállalkozó családja meg is éljen belőle. Tudod, jobban teljesítünk.:(

Van a közelünkben egy konyha, onnan hordtunk ebédet, de a vállalkozó elhajtotta a szakácsot, és a családja lett a konyhában az úr. Na azóta ettünk kapros zúzapörköltet is. Eccer. Másodszor már máshonnan vettünk az ebédet. Állítólag már költözik is más helyre a csapat. Pedig valamikor 700 adagot főztek naponta. Ráadásul akkor sokkal jobban főztek, mint ahonnan most hozzuk, igaz itt közben megjavult a minőség. Persze ha a cél a család eltartása és nem a vendég kiszolgálása, akkor nincs miről beszélni. Ja, és közben a vállalkozó elit kocsival flangál. Pedig az ecceri fuvarozó vállakozónak is már volt több kamionja, amikor még mindig egy öreg Ladával járt.

Ezért is zárnak be éttermek, büfék, kocsmák, és egyéb vállalkozások.

A mi kocsmánkban viszont jó a kiszolgálás, és a kocsmárosék sem ebből akarnak megélni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.09. 18:33:32

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még nem sikerült. Waka nevében nem nyilatkozhatok :)

Dikusz 2018.10.09. 21:16:55

@látjátok feleim szümtükkel: Az a 700 adag nem kevés mennyiség, biztos intézményeknek is főztek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.09. 21:45:23

@Dikusz:

Kihordták autókkal házakhoz, még a közeli falvakba is vittek. Tényleg nagyon jól főztek valamikor.

Topy 2018.10.10. 12:01:35

@látjátok feleim szümtükkel: akkor csak hobbi/sport alapon üzik a kocsmároskodást? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.10. 14:07:19

@Topy:

Fogalmam sincs, de gondolom az alkalmazott szakács mellett nem jutott annyi a családtagoknak. Most meg a vendégeknek nem jut rendesebb étel.

Topy 2018.10.10. 14:33:36

@látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-utóbb bezárhatják a boltot...