Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

2018.10.04. 07:00 Andrass9

Még Libanonban is több néven nevezik, hátmég a mediterraniumban! Marokkótól Törökországig mindehol készítik kisebb-nagyobb eltéréssel

30.jpg

Alapvetően bárány és marhahús keveréke, de ahol esznek sertést, ott disznóhús is kerülhet bele. Lényeges összetevője a libanoni 7 fűszer , ami nyolc fűszerből áll.

Vejem már készített nekem bárány rizseshúst ezzel a fűszerrel, amit maga kevert ki, megtanítva nekem, hogy miből áll. A kofta elkészítésének nagyon fontos összetevője, és bőven kell bele! Én most 26 főre készítettem, mint első fogást azaz előételt:

  • 1,2 kg darált marhahús (próbálj zsírosat keresni, minimum 20%-ost)
  • 0,7 kg darált sertés - ditto -
  • 3 fej hagyma
  • 1 nagy marék petrezselyemlevél
  • 2 kis fej fokhagyma
  • 3-4 szelet pirítós kenyér
  • 3 ek libanoni 7 fűszer
  • 26 db kis nyárs

10.jpg

Mivel idehaza nem volt készen, kevertem hát egy hétfűszert

  • 1 rész őrölt kardamom
  • 2 rész őrölt fahéj
  • 2 rész őrölt szerecsendió
  • 4 rész őrölt szegfüszeg
  • 4 rész őrölt koriandermag
  • 8 rész paprika
  • 8 rész őrölt római kömény
  • 8 rész őrölt feketebors
11.jpg 12.jpg 13.jpg

A petrezselymet felvágtam közepesen apróra. A kenyeret felkockáztam és kis vízbe áztattam. A hagymákat kicsire vágtam, a fokhagymát megtisztítva tettem a kenyérhez. Petrezselymestül és 3 ek hétfűszerrel ment is a késes aprítóba. Ezt a pépet hozzáadtam a darálthúsokhoz.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Kézzel összekevertem, de az állagának a robot gép kell (amit viszont soha többet nem használok például fasírthoz), mert azzal lehet pépesíteni. A pépesítés közben is szórtam bele fűszert meg sót.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ezt a pépet két 1,2 literes dobozban a hűtőbe tettem pár órára (könnyebb megcsinálni a nyársakat).

22.jpg

Amikor begyújtottam a grillt, pont annyi időm volt, hogy elkészítsem az összes koftát. Vizes kézbe vegyünk egy gyerekököl mennyiségű darabot a húspépből, amit dolgozzunk rá a nyársra (én egyszerűen középen átszúrtam a nyárssal, és úgy masszíroztam tovább. Kb. 3 cm átmérőjű hengert készítsünk, ami jó, ha láthatóan tartalmazza az ujjaid nyomát, ahogy összenyomtad, mert úgy rusztikusabb lesz a nyárs, lesznek pirultabb és lágyabb részei.

23.jpg

Mondjuk ezen a példányon nemigen látszik a kéz nyoma.

24.jpg

Zsírpapírra vagy sütőpapírra sorakoztassuk fel a nyársakat.

25.jpg 26.jpg

Vagy egy képen:

27.jpg

Lehet a grill rácsán készíteni (csak olajozzuk be előtte a rácsot), vagy sütőlapon/alacsony peremű öntöttvas serpenyőben.

28.jpg 29.jpg

Kicsit össze fog ugrani, ne ijedjünk meg.

A szaftossága miatt kell(ett volna) zsírosabb húsból készíteni. Ez az adag picit száraz volt az izlésemnek.

A különleges fűszeríz pedig általános sikert aratott, érdemes ezzel a közel keleti fűszerrel bátran bánni.

27 komment

Címkék: bárány kenyér hagyma marha fokhagyma sertés nyárs pirítós darálthús petrezselyem petrezselyem levél libanoni 7 fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914279569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2018.10.04. 08:42:23

Izgalmasan hangzik ez a nyolcfűszeres hétfűszer. Kipróbálom.
Nem ég meg a pálcika?
(Mondjuk nem pont ilyet használtam egyszer régen, de hiába áztattam be előtte, simán elégett a grillen. Úgyhogy én vagy pálcika nélkül játszanám ezt, vagy valami centis laposvasra fűzném fel őket. Fapálcikákban megrendült a bizalmam.:))

csigafrédi 2018.10.04. 09:13:11

Kezdek elveszni a libanoni hétfűszerben.
Eddig minden fellelt recept más.
András féle alkotóelemek és arányok adottak.
Aztán itt van ez:
feketebors, szegfűbors, szegfűszeg, görögszéna, szerecsendió, fahéj, gyömbér /via mindmegette/
(Itt a görögszéna további kérdéseket vetett fel, de ez maradjon csak a személyes problémám.)
Meg ez:
fekete- és fehér bors, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és koriander /via nosalty/
Meg ez is:
black pepper, cumin, paprika, coriander, clove, nutmeg, cinnamon, and cardamom /via allrecipes/ (Itt az arányok teljesen mások, mint Andrásénál.)
Emitt meg visszaköszön a gyömbér, és a szegfűbors, az arányok meg egészen elképesztően bonyolultak:
1 tablespoon finely ground black pepper
1 tablespoon ground allspice
1 tablespoon ground cinnamon
1 teaspoon grated nutmeg
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground cloves
1 teaspoon ground Ginger
/via Anissa's/

Topy 2018.10.04. 09:28:09

@csigafrédi: olyan lesz ez, mint a töltött káposzta: családonként más! :)

Topy 2018.10.04. 09:29:28

@csigafrédi: tapasztalatom: hurkapálca áztatva is oltásra szorul, áztatott bambuszpálcikák viszont jól szokták bírni

csigafrédi 2018.10.04. 09:39:49

@Topy: Igen, eléggé úgy tűnik, hogy ahány ház, annyi 7fűszerkeverék. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.04. 10:10:29

@csigafrédi: @Topy: Én ezt a receptet ettem már háromszor, és tetszik. Ez persze nem jelenti azt, hogy más keverékek ne lennének jók :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.04. 18:01:04

Köszönök szépen!
Hála az égnek, szegfűbors nincs benne, és szerencsére koriander levél sem került bele. Innentől csak jó lehet. A fűszerről Douglas Adams jut eszembe az öt kötetes trilógiával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.04. 18:10:36

@Waka: A vejem biztos tenne hozzá szegfüborsot is!!! :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.04. 18:12:02

Nem tudom miért kellett a régi posztot behúzni, csurog az ember nyála ettől is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.04. 21:40:18

@látjátok feleim szümtükkel: Így legalább levett az Index a címlapról :) Megúsztuk a trollokat!

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.04. 21:47:11

@Andrass9:

Pedig néha jólesik egy kis szórakozás.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.04. 22:29:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyenhez én már kicsit öreg vagyok - nekem ez nem szórakozás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.05. 20:56:58

Köszönök szépen!
Öt kiló almapaprika a dunsztban, öt kiló lecsó a fagyasztóban. Nagyon elszámoltam magam, azt hittem, délelőtt mindennel végzek, négy óra lett, mire a szárítóra került az utolsó elmosott edény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 12:46:00

@Waka: Viszi az időt a befőzés rendesen!
Megjöttünk Tatáról, egy elég vacak halászlé van mögöttem. Legközelebb inkább pizzát eszem, pedig azt nem szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.06. 13:27:16

@Andrass9:

No ezért nem főzők én be semmit. Nincs rá időm. Meg nem is nagyon fogynak nálunk a befőttek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.06. 15:15:58

Megy a gévagomba szezon, aki teheti keresse. Állítólag szeletelve és megabálva, majd lehűtve fagyasztható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 16:45:51

@látjátok feleim szümtükkel: Szerinted akinek nincs ideje befőzni, az ráér gévagombát keresni????? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.06. 20:18:25

@Andrass9:

Nem kerestem, találtam.:D

Szenzációsan finom lett kirántva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 21:12:30

@látjátok feleim szümtükkel: Hát kérem, én azt sem tudom mit kéne keresnem :))) Annak örülök, hogy te találtál és finom lett. Tudod, idehaza amúgy se divat a gomba - feleségem nem szereti.
Inkább befőzök valamit :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.06. 21:46:44

@Andrass9: Csak nem a Halászcsárdában jártatok? Ott már volt kalandom.
@látjátok feleim szümtükkel: Előfőzés mindenképpen kell neki, különben tapló lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.07. 10:35:07

@Waka: Nem ismerem a Halászcsárdát. Ez a hely a Fáklya utca elején van, a műút felé a Gyrosos mellett. Egy mogorva csaj viszi, állítólag jó a rántott fogasa, és a harcsapaprikása is. Halászlé volt vagy hétféle az étlapon, gyakorlatilag csak egy, mert most nincs belsőség. Bajait választottam gyufatésztával. Agyonpasszírozott sűrű főzeléket kaptam kézi cérnametélttel. A tulaj megpróbált megvigasztalni, hogy az bizony gyufatészta, csak a vékonyabb ... A bajai-szegedi vonalat nem is reklamáltam meg. Szerintem azt hiszi, ha tésztával adja, akkor bajai :))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.07. 16:30:32

@Waka:

Eddig sosem főztem elő, és nagyon finom lett a rántott gomba. Igaz, hogy a leszedés után egy-két órán belül már rántottam, és lassan sütöttem. Ja, és vékony csíkokra szeltem. Most a maradékot megabáltam, és betettem a fagyasztóba.

Dikusz 2018.10.08. 07:54:18

@látjátok feleim szümtükkel: Keresem én, erősen keresem itt a környéken ahol lakom, de valamiért nem lelem, és nem tudom az okát. :))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.08. 16:21:56

@Dikusz:

Ja, csak a vidékies környezetet szereti, a pösti úri flaszter nem derogál neki.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.08. 21:46:44

@Andrass9: Talán már késő, jelzem, abban az utcában csak alkoholos közegben, "bármi jöhet" állapotban szabad ételt venni. Bendőt tömni vagy itatósként elmegy.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.08. 21:48:32

@látjátok feleim szümtükkel: Igazából a fagyasztásra szánt gombára gondoltam. Mert anélkül bizony tapló lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.08. 22:24:09

@Waka:

Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásodni, mint pl. a fehér spárga. Ezért szoktam azt is abálni. Helyesebben blansirozni.