Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Most egy darabig nem próbálkozom tengeri herkentyűvel. Tegnap gyomor mérgezés... (2018.10.15. 13:07) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab
  • kobold63: @Fenchurch68: Jó étvágyat, fogod szeretni. Sok múlik az alma fajtájától, nekünk a Braeburn ( Új Ze... (2018.10.07. 00:03) Egyszerű, de nagyszerű zöldségleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (109) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (28) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (68) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (22) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Egyszerű, de nagyszerű zöldségleves

2018.10.01. 07:00 Andrass9

Van úgy, hogy egyszercsak rámjön a leves-ehetnék. Hogy pontosabb legyek, ez nagyon gyakran, majdnem napi szinten fordul elő.

25.jpg

Feleségem se különb, ezért rengeteg levest eszünk, mert az jó. Igenám, de a változatosságra törekszünk, így készült el ez a gazdag zöldségleves.

Szokásomhoz híven kutakodtam a hűtőben, miket készítsek elő a leveshez. Nem kell panaszkodni, hosszú a lista:

  • 1 sárgarépa
  • 2 gyökér a petrezselyemlevéllel együtt
  • 1 zellerlevél
  • 1/2 karaláb
  • 1/8 zellergumó
  • 15 szál túlérett zöldbab
  • 1/2 vereshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 pici paradicsom
  • 1/4 l zöldspárga alaplé
  • 1/2 l borjúalaplé
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 körömnyi szerecsendióvirág
  • 1 ek vaj
  • 1 pirinyó lestyánlevél
  • 1 szem fekete kardamom
  • 1 kk cukor
  • só, bors

10.jpg

A gyömbért kettévágtam, majd a lestyánnal, szerecsendióvirággal, fokhagymával, 4 szem feketeborssal és a kardamommal egy teatojásba tettem. Jutott még bele a felvágott paradicsom is. A kanálnyi vajat a tottyos lábaskába tettem (2,5 liter - elég lesz nekünk). A gyökeret meghámoztam és bohócsipka formára vágtam. A levélzöldségeket pedig beáztattam a lavórban, hogy ne maradjon rajtuk homok a kertből.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymából végül csak a felét használtam fel. A karalábot kockákra aprítottam, a zellerszeletet csak négybe vágtam (így könnyebb lesz megkülönböztetni őket a levesben, mert csak én eszem). A zöldbab csak az íze miatt ment a levesbe, ezért összekötöztem, mint ahogy a leveles zöldeket is. A sárgarépát is felvágtam negyedkarikákra, és egy tálba tettem mindezt. Rá is borítottam a sistergő vajra és megszórtam egy kávéskanál cukorral (nem, nem tévedés!) ami picit karamellizálódott is a vajon. Ezután meg is sóztam, most már engedhet levet a zöldség.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy pár percig pirítottam mindezt nagylángon, majd hozzáadtam az alaplésürítményeket (én azt mindig besürítve fagyasztom le, minek hűtsek vizet felelegesen). Belement még a teatojás a fűszerekkel is. Tetejére a leveles zöldség és végül két liter víz.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Lehet, hogy soknak tűnik, de másfél óra - nagyon kis teljesítményre állítva - kellett, hogy a végleges ízeket kinyerjem. Egyszer kellett kis vizet utántölteni, mert azért párolgott ám.

23.jpg

Kicsit még pihentettem, a hínárt kivettem, mielőtt tálaltam magunknak, a hagyma az én tányéromban landolt.

24.jpg

A zöldbab valóban szálkás volt, de az íze azért belekerült. A spárgaalaplé pedig remekül hozta a spárga ízét így ősszel!

Ebédre, meg aztán vacsorára (kis csilivel megbolondítva) meg is ettük ketten az egészet - más nem is kellett (nekem).

 

68 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma zöldbab bors gyömbér vaj cukor sárgarépa borjúalaplé gyökér petrezselyem kardamom zöldpaprika lestyán zellergumó zellerlevél karaláb szerecsendióvirág spárgaalaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10014240949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.10.01. 07:47:54

A zöldségleves (nálunk gezemicelevesnek hívtuk) mindig finom, tényleg bármi belekerülhet, ezerféleképpen lehet csinálni. Nekem azonban mindig kerül tészta bele, számomra az az igazi.
A petrezselymet gyerekkorunkban mindig kikotortuk az utolsó levélkéig a húgommal (ő ma is így tesz), azóta én megszerettem, és mindig összevagdosva a végén szórom bele.

A hagymát nagyon szeretem minden formájában, de a levesben főttet valamiért nem kedvelem. Azt azért látom, hogy a tálkába került még pár tekerés bors.:)

A fehérrépa saját termés, vagy bolti? Talán volt már róla itt is szó, hogy mitől ilyen drága a gyökér. A piacon olyan őstermelőknél sem lehetett az idén zöldséget (semmilyent sem) kapni, akik direkt termeltek eladásra is.
Miért nem, nem tudjátok?

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 09:57:03

@Dikusz: Nálunk is gezemice leves:)

Szeretjük, gyors, én mondjuk egyszerűbben csinálom, zöldségeket karikára, egy kis zsiradékon egy kevés hagymát megfuttatok, arra megy a karikára vágott cucc, megpirítom, (karamellizálom), felöntöm, fűszerek, soook zöld, (petrezselyem és zellerlevél, lestyán csínján). A végén valami tésztaféle, hol csurgatott, hol vajgaluska, hol grízgalu, ahogy a hozzávalók a kezembe jönnek..de bolti tészta se ördögtől való, egy kis tarhonya pl. pláne, ha füstöt, pirított.Nem vágja agyon, ha az elején egy kis limlom aprólék is belekerül, akkor azt pirítom picit elsőnek, utána meg minden más, Ugyanezt meg lehet spékelni krumplival a tészta helyett. Indulhat sima zöldségpirítással, és a hagymát utólag beledobni.nálunk a főtt hagymát senki sem eszi, ezért rakom aprítva az elején bele, mert ízre kell.Ha olyanom van a karamellizált zöldségre dobok egy kis füstölt őrölt paprikát.Ezeféleképpen lehet csinálni, gyosr, olcsó, és a vegák is szeretik( akkor nyilván holmi aprólékok felejtősek:D

Én megszem viszont a főtt petrezselyem zöldet..szeretem, na.

Kérdés ami gyötör: a petrezselyemgyökér az a fehérrépa?? Szerintem nem..ja, és a pasztinák is nagyon jó ebbe, míg a húslevesben nekem kicsit túl édes.

Dikusz 2018.10.01. 10:19:04

@Kumari aki Nilüfer: szerintem meg de.:)
Ha másért nem, akkor azért, mert az a fehér répaszerű a szép petrezselyemmel a tetején, és amit András petrezselyemgyökérnek nevez, az azért petrezselyemgyökér, mert olyan, mint a fehérrépa... :D

A hagymát -ha teszek bele- én is úgy pirítom, ahogy te. Én viszont csak zsírt (sertés-,liba-,füstöltszalonna) használok. Pasztinákot meg csak akkor, ha nem kapok fehérrépát/petrezselyemgyökeret. A petrezselyemzöldet meg akkor vágom bele, amikor kész a leveske. A szárát meg belefőzöm.

Mostanában ritkán jársz errefelé, jöhetnél gyakrabban:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 10:35:30

@Dikusz: Ok, akkor fehérrépa:) Mindegy, csak sok legyen!:)

Jöhetnék, olvasgattam is, de a nyár a testvérem halálos betegségével telt, sajnos, szeptember 2-án el is hunyt:(( nem volt sok kedvem. Most kapaszkodom vissza a mindennapokba,elég nyögvenyelősen. De a hétvégén már volt vendégünk, főztem ugyan, de mégis elmentünk vendéglőbe( nem azért, de a sajtos fokhagymás vajas tejszínes rakptt karfiol azért igen jó, vittek is bőven- ott is vega a banda fele-szóval már főzni volt kedvem, lassan magamra fogok találni.

Dikusz 2018.10.01. 11:02:42

@Kumari aki Nilüfer: Őszinte részvétem, nagyon sajnálom. Tudom, hogy milyen nehéz túltenni magát az embernek, ha egy közeli hozzátartozóját veszíti el. Nem lehet eléggé felkészülni rá.

Az ötleted jó, nem tudom mennyibe kerül most a karfiol. Lehet a szegedi barátoknak azt csinálok szerda estére, egy könnyű vacsorára. Egy csomó jó minőségű sajtdarabom van, legalább nem vész kárba.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 11:26:00

Köszönöm.Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol
2 db 120g-os zacskós rizs
5 dl Meggle Főzőkrém (15%) (20%-os )
25 dkg reszelt sajt
2 db tojás
3-4 gerezd fokhagyma
1 db nagy sárgarépa
1 db paradicsom
petrezselyem
margarin a kenéshez és a rizshez
prézli
só, bors, vegeta
A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk, a répát nagyobb hasábokra vágjuk. Feltesszük főni vegetás vízben és hagyjuk kicsit megpuhulni (ne főzzük sokáig).

Eközben a zacskós rizst sós vízben megfőzzük. A fokhagymát pici sóval, borssal, vegetával összetörjük. Egy jénai tálat kivajazunk és megszórunk prézlivel. A megfőtt rizst az összetört fokhagyma felével és fél evőkanálnyi Rámával összeforgatunk és félretesszük. A karfiolokat és a répát kivesszük a vízből.

A tejszínt a reszelt sajt felével és 2 tojással összekeverünk, a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, picit tehetünk hozzá a karfiol főzőlevéből is és ízesítjük sóval, borssal, vegetával, petrezselyemmel. A rizs 2/3-át a jénai aljára simítjuk, majd ráhelyezzük a karfiolt és a répát, ráöntjük a tejszínes öntetet, majd a rizs másik felével beborítjuk.

Egy paradicsomot felkarikázunk, ízlésesen ráhelyezzük a tetejére, végül a maradék sajtot összeforgatjuk egy kis prézlivel és rászórjuk. 190 C fokos sütőben pirosra sütjük.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 11:30:00

@Kumari aki Nilüfer: csináltam hozzá olyan csirkecombot, hogy kikavartam sűrű tejszínt mustárral, bors, só, ebben megforgattam a combokat, jénaiba raktam, a maradékkal leöntöttem, és előbb lefedve(vigyázat, kifut), sütöttem, mikor puhának véltem, levettem a fóliát, és megpirítottam a bőrét( nekem kicsit le kellett önteni a cuccból, de utóbb rájöttem, lehetett volna addig sütni, míg a tetejéről elillan, mert ami maradt a hús alatt, ezzel a karfiollal, mint szósz, eszméletlenül finom lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.01. 11:55:12

@Kumari aki Nilüfer: Ez remekül hangzik!!!

Fogadd részvétemet ...

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 12:09:16

@Andrass9: Köszönöm.

Remek étel, tulajdonképpen hosszabb leírni, mint megcsinálni, és tényleg ízletes. Mondjuk, én azért visszább fogtam a fokhagymát,ne legyen sárkányos a lehelletünk:)

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 12:11:27

@Dikusz: csináltam már mirelit karfiolból is, azzal is kiváló..de most belegondolva, nem lehet ez rossz brokkoliból sem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.01. 12:40:58

@Kumari aki Nilüfer:

Részvétem.

Keresd meg vigasznak a Bikini együttes Angyali üdvözlet című számát! Küldeném, de ez még is egy kocsma, ahol nem sírva vígad a kocsmavendég, hanem főz. Ha bánatos, ha vígad, mert enni kell.

Enném is a karfiolod, ha.., sajnos diétázok.:D

Viszont a csirkecombodhoz hasonlót sütögettem hajdanán. Sózott, borsozott karajszeleteket serpenyőben kissé átsütöttem ( fehéredésig ), majd tepsibe tettem, fűszeres tejszínnel leöntöttem, jól megraktam reszelt sajttal, és amikor megjött a vedég akkor benyomtam a sütőbe, gyorsan megsült. Krumplipürével jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.01. 15:07:33

@Kumari aki Nilüfer: A petrezselyemgyökér az a fehérrépa. A metélőpetrezselyemnek nincs vastag gyökere, ezért nincs répája sem. Számomra érthetetlen módon az USA-ban nincs fehérrépa csak paszternák. Pedig petrezselyem az van. Még a farmokon is küzdeni kell, hogy megpróbálják termeszteni!
Idén valamitől megbuggyantak az árak! 1600 Ft egy kiló gyökér! Ez normális????
Tény, hogy nekem se termett, illetve még nem próbáltam felszedni azt a 40 centis sort, amit vetettem (a magot Békésből hozták). Itt soha nem sikerült eddig fehérrépát termesztenem, de mondjuk ahhoz homokosabb talaj kellene, mint a hidegkúti agyag.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.01. 16:23:38

Hogy mondják a kenguru-t többesszámban? Kentök gurunak.:D

index.hu/techtud/2018/10/01/megtalaltak_a_kihaltnak_hitt_fan_lako_kengurut/

Ő nem gurul, de mi ő?

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.01. 16:27:56

@Andrass9:

Szerintem az időjárás nagyon befolyásolta az idei termést. Tavasszal amikor már kelnie kellett volna, akkor még hó nyomta a föld alá, aztán hirtelen nagyon meleg lett.
Volt szomszédomnak tavaly annyi sárgarépa és zöldség termett, hogy aki szembe mert menni vele, azt azonnal mgajándkozta egy adaggal. Most arra vár, hátha ad neki valaki, mert egy reklámszatyornyi sem termett, pedig öntözték.

Én meg azt gondolta, ha a korai érésű szőlő édes lett, akkor a késői is az lesz. Tévedtem, mert egy része finom ecetízű.:(

Dikusz 2018.10.01. 16:28:02

@Andrass9: Ezért kérdeztem, hogy tudjátok-e, miért kerül a ennyibe?
Év elején már elhintették, hogy drága lesz fehérrépa, barátnőm szerint a sárgarépa is drága, olyan 400 Ft/kg körül van annak is az ára. Azt hittem azért ennyi, mert nem volt elegendő mag.

Dikusz 2018.10.01. 16:29:14

@Kumari aki Nilüfer: Hűűűű, ez igen finom lehet.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.01. 16:45:41

@Dikusz:

Felénk az egyik település jelentős zöldség-sárgarépa termelő volt, de az idősek nem bírják, a gyerekeik sem fiatalok már, az unokák meg nem akarnak földet túrni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.01. 17:52:48

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy ugyanúgy kéne ezt is ültetnem, mint a metélőt: benn a marihuana farmon kikeltetem, majd amikor melegszik, a feleségem kiülteti egyesével ...

kobold63 2018.10.01. 19:48:55

@Andrass9: Ez nagyon érdekel és aktuális számomra. Van két csomag magom, de soha sem próbáltam még. Kicsit részletesebben, légy szives, mikor kell ültetni kintre és mikor a benti palántázásra.

Kumari aki Nilüfer 2018.10.01. 19:56:24

Valamiért a válsszgomb nem működik..igen, Dikusz,tényleg finom, viszonylag gyakran megcsinálom, mert ez előre elkészíthető, kiválóan melegíthető, és általában mindenki szereti.

Ma vettünk sárgarépát, olyan 300 körül volt kilója, a petrezselyemgyökér meg 990..el se hittem.Sajnos, nem tudok sokat tárolni..de vettem jópárat. És szép. izmos, megtermett darabok. Valami homokról hozhatták, a debreceni löszben nem tud elég vastag lenni, és bojtosodik, kemény neki a talaj.
Én most a zöldségessel a zeller és petrezselyem lombjáról boltoztam, sokan kihajítják, én azt elhozom, fagyasztom, egészben, aprítva, durvára vágva. csomóba kötve..nagyon sokat használok, levesekbe is, keleti ételekbe is, meg amibe csak lehet:) (tojásos petrezselyemzöldes töltelék sok borssal pl. a borsólevesbe...nyamm)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.01. 19:58:25

@Andrass9:

Szerintem összekeményedik a föld és azért nem tud nőni rendesen. ezárt célszerű lenne magas ágyat csinálni neki, jó laza komposztos földből és abba vetni tavasszal. Egyébként legalább 30 ceni méylen meg kell lazítani a talajt a gyökérzöldségeknek.

Ez viszont roppant érdekes, mert még ilyet nem hallottam, de Andrass9 valahol itt tapogatja a témát.:D

www.agraroldal.hu/sargarepa-termesztes.html

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.01. 20:45:11

Köszönök szépen!
Ahogy az összetevőket elnézem, jókora lehet az a frizsider. Vigyázz, bele ne pottyanj, mert az életbe' ki nem találsz onnan. Egy zacskó szikkadt répa mellett fognak megtalálni a régészek száz év múlva.
@Dikusz: Az anyukám hívta így.
@Kumari aki Nilüfer: Fogadd őszinte részvétem, igazán sajnálom. A tészta mindig kell bele, bár én szénhidra-függő vagyok. Az a tejszínes bigyó jól hangzik, főleg rizsával, rakottasan. Épp az ilyen fogások jönnek be, bármennyi zöldséget el lehet így pusztítani.
Nincs olyan zöldség, amit meg ne ennék, a hínarat akár a spagettit, feltekerem, zutty befelé. A levesben egészben főtt hagyma a kedvenc, a húslevesbe megyen három-négy is.
A petrezselyem gyökér, aka. fehérrépa ára idén tényleg vérlázító. Ősszel a sárgarépával együtt "hó alá" vetettem. A répa még úgy-ahogy, olyan ritka szép lett, de a petrezselyemből kilenc méteren kelt tíz szem. Ki is kapáltam a cicába, ne foglalja a drága helyet. Éppen vethettem volna újat, de hagytam a cicába, pedig megérte volna. Most egy sor karalábé díszlik a helyén, én meg a boltba járok gyökérért.

Dr. Trejo 2018.10.01. 22:41:15

Szörnyűek ezek az ételfotók, hányni támadt kedvem. A legjobb, amin héjjastúl van benne a hagyma, a háttérben meg jó mocskos a fal. Remélem a hecc kedvéért került a levesbe kutyaszar és meztelen csiga is! XD

Kumari aki Nilüfer 2018.10.02. 07:33:49

@Waka: Köszönöm.
Én régebben termesztettem petrezselymet, hasonlóan mély ásással, és ellátott minket a kert, de mont többször írtam, besokalltam a kertezéstől, jónéhány éve abbahagytam a földtúrást. De ha nyugger leszek, talán újra ráveszem magam...
@Dr. Trejo: Az a nagy szerencse, hogy ezt a blogot nem kötelező látogatni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.02. 07:34:33

@Dr. Trejo:

heheh-hahaha!

A leves a teraszon, a fal mellett álló asztalkán lévő rezsón főtt. A hátsó falat látod koszosnak. Ezt minden ide járó már régen tudja, hogy a kocsmáros leves nem főz bent.

A vöröshagymát meg már száz éve is gyakran héjastól főzték a levesbe, mert ettől szebb lesz a leves színe, és nem fő bele a hagyma összes íze, nem nyomja el az egyéb ízeket. Ez sem hagymaleves.
Látszik, hogy buta vagy, mert ha eszed lenne, akkor tudnád, a vöröshagyma héját húsvétkor tojásfestéshez is használták.

Egyébként meg neked nem jutott krupliföld?;D

Kumari aki Nilüfer 2018.10.02. 07:44:02

@Dr. Trejo: Meglehető szűk látókörűság azt szóvá tenni, hogy a hagyma héjastól kerül a levesbe, kéretik utána olvasni...:) Megesik kiváló, neves szakácsokkal is, mert az JÓ.Ami a falat illeti, honnan tudod, hogy az ott mocsok?? (kár, hogy csak utálkozni szabadultál be, mert ha nem így lenne, tudnád, mi miért, és hol...) Mellesleg a héjastól egy j..de ne is foglalkozz vele, lényeg, hogy ide okádtad a dühödet..Mi bánt, mesélj...

Dikusz 2018.10.02. 10:00:22

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:
Sosem értettem azt, hogy emberek miért bújnak különböző nicknevek mögé (sok esetben több is van nekik), és az jelenti nekik üres életükben az egyetlen örömöt, hogy beszólhatnak egy-egy találomra kiválasztott blognak.
Már az is örömöt okoz nekik, ha -jelen esetben hárman- időt pazarolunk arra, hogy válaszolunk. Soha többet nem jelennek meg, mert érdemi válaszuk nincs, de biztos örülnek neki, ha felhúzzák a kiválasztott blog olvasóit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.02. 10:03:11

@Dr. Trejo: Köszi a klikkekért, amit generáltál ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.02. 10:05:28

@Dikusz:

Egyszer egy főnököm azt mondta, hogy a hülyéknek is van joguk.:D

Én nem húztam fel magam, csak felvilágosítottam a sötét agyút arról, hogy vannak ismeretek, aminek hiányában üresen jár a szája. Pedig betömhetné egy tál finom, és nagyszerű zöldséglevessel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.02. 10:07:24

@Dikusz: Így vezetik le a frusztráltságukat, hogy nekik még egy blog sem sikerül :)

Dikusz 2018.10.02. 10:28:48

@látjátok feleim szümtükkel: a tállal együtt. Megnézném a fotót ahogy gyömöszköli a pampogójába:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.02. 10:48:37

@Dikusz: De csakis a koszos fal előtt eheti!!!

Kumari aki Nilüfer 2018.10.02. 11:09:37

@Dikusz: igazából mélységesen sajnálom..ha ez neki az öröm...szegény ember:((((

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.02. 11:39:03

@Andrass9:

Én szívesen lemosom neki a falról a koszt, meg összesedem a kutyaszart is, hogy ételében egyszer egyen valami jót is.

Dikusz 2018.10.02. 12:03:17

@Andrass9: Akkor az nem nálatok lesz.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.02. 15:41:44

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyen kutyaszart nem mindenütt ehet - ez egy jól tartott eb :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.02. 17:08:01

Készen vagyok. "Egészségmegőrző és sportnap" ürügyén egész nap a sportpályán voltam, még a lelkem is kifújta a szél. Most nyakalom a forró rumos teát és próbálok felmelegedni. Remélem, nem tér vissza a náthám, mert akkor keresztelhetjük át egészségmegelőző napnak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.02. 17:17:44

@Andrass9:

Mondjuk nem te kutyudra gondoltam, az túl jó lenne belé.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.03. 16:48:08

Előre dolgoztam, hogy októberben biztosan legyen minden alkalomra poszt. 10 új posztot tettem be, bár még nincs időzítve - hátha valaki akar küldeni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.03. 16:51:57

@kobold63: Én kinntre általában az utolsó hóval vetem. Nem bánja a hideget, viszont el tud indulni igen hamar. Benn február közepén vetek palántának, ami április közepe felé már mehet a helyére. Azért ezeket fogadd a grain of salt-al, mert nem vagyok igazán sikeres fehérrépában :)

kobold63 2018.10.03. 17:30:28

@Andrass9: Köszönöm, aha....mit jelent "az utolsó hóval vetni" ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.03. 17:58:27

@kobold63: Amikor úgy saccolod, hogy a mostani hóesés az utolsó az évben (változik területenként, ez mikor van). Az nem gond, ha jön rá még egyszer vagy kétszer, mert a mag csírázási ideje 40 nap (és ez nem vicc). Nálunk van, hogy már február úgy néz ki, hogy fekete marad a föld (akkor elvileg már meg lehet annyira kapirgálni, hogy bevegye a magot). Sokszor vetek zöldborsót is februárban, általában sikeres.
Waka hó alá vet, vagyis még mielőtt az első hó leesik. Ez tűnik a jobb megoldásnak, de nekem nem működik.

kobold63 2018.10.03. 18:39:51

@Andrass9: Konyhakerti kertészkedési tudásom korlátozott és főleg elméleti, nem gyakorlati. Belevéve a talaj és a klíma különbözőségét, ráadásul a microklímát is, sokat kell változtatnom az ismert és elfogadott módszereken.
Az ambicióm is változott, csak amit itt lehetetlen megszerezni, azt akarom kipróbálni növeszteni. Számomra majdnem az egyetlen ilyen a petrezselyemgyökér maradt. Fokhagymát fogok ültetni cserépben, csak az érdekesség miatt, az van itt dögivel. A többi, amit már kipróbáltam, karalábé, paradicsom, juliska bab, fejtenivaló bab, krumpli, chili paprikák, kisebb-nagyobb sikerrel lefutottak. A maradék, a díszkert is átalakult, egyre árnyékosabb lett, tele rhododendron, azalea, japán juhar, örökzöldek, árnyliliom, páfrányok, primulák, igazi rainforest (esőerdő) kert. Na meg moha mindenütt az eső és a savanyú talaj miatt.
Valószínüleg a palántázás mellett maradok, a tavasz itt nagyon lassú és vizes.
Köszönöm az ötleteket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.03. 20:07:06

@Andrass9:

Nem küldök, pedig. Főztem én is egy zöldséglevest, csikrecsonttal megturbózva. Egyszerű, és legalább olyan nagyszerű, mint a posztbeli leves.

A levesbe főtt zöldségből - répa, zöldhagyma, zöldségzöld, mángold levél, leveskel, krumpli, édesburgonya - krémet turmixoltam, amit kétszersültre rakva megettem vacsorára. A mángold igazán jó benne, lágyabb, mint a spenót.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.03. 20:12:25

@kobold63:

Csinálj deszkából egy 30 cm széles, és legalább 30 centi magas ágyat, töltsd fel jó laza földdel, és abba lehet vetni répát, zölséget.
Lehet úgy is, hogy a földbe ásol egy hosszú, 30X30-as gödröt, azt töltöd fel jó talajjal, és oda veted a répát, zöldséget. Ha ennek az oldalát a talaj felett megemeled vagy 15-20 centire, akkor azt lehet takarni fóliával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.03. 20:21:48

@Andrass9: Akkor nem bánnám, ha beélesítenél egyet. Vittem ma magammal a melóba anyagot, de egyszerűen nem jutottam hozzá.
Az a bizonyos "hó alá vetés" nekem sem vált be. Az időjárás is ludas benne, február végén kikelt, aztán a fagy elvitte a nagy részét. A sárgarépa olyan alaposan egyelt lett, a petrezselyemből viszont 9 méteren 10 szem maradt meg, ki is kapáltam a cicába az egészet. Lutri, na!
@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes módon, ebben a kertben a sárgarépa gond nélkül növeszt gyökeret, de a petrezselyem nyeszlett lesz.
Ma kiestem a gazdaboltba, vettem pár fej makói őszi fokhagymát. A sajátból vett gerezdekkel együtt ültetem el.

kobold63 2018.10.03. 20:50:44

@látjátok feleim szümtükkel: A telek meredek, északra lejtő. Mindenütt támaszfalakkal kialakított szintek vannak, É-D és K-Ny irányban is lejtő. Legfelül, ahol még van valamennyi nap, van egy ilyen ágyás, amit leírsz, kb 1mx4m, csak főleg évelő virágok (delphinium, aquilegia, rudbeckia, aconitum, japán anemone) nőttek bele, csökkentve a vetési felületet. Ezeket most cserepekbe átmentem, kivéve a nagy bokor snidlinget, feljavítom a földet oszt nekivetjük öreg csontjainkat.
@Andrass9:, @Waka: nem tudom, mi az igazság, most mindenfélét összeolvastam, amit az internet elbír, állitólag a zöldpetrezselyem télálló, ősszel vethető, de a gyökér p.-t tavasszal jobb. Ráadásul beáztatni a magokat egy napig, hogy a természetbeli csíragátló hormont eltávolítsuk, ami kimondottan az ősszel földbekerülő magokat védi az idő elötti csirázástól.
Mi igaz benne, csak a természet tudja, de logikus.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.03. 20:51:58

@Waka:

Tavasszal vegyél zöldséget, főzd meg egy részét, és ha megfelel a minősége, a maradékból ültess ki a kertbe, de csinálj neki jó ágyat. Majd hagyd meg a virágát, és szedj belőle magot, az ki fog kelni a következő évben.

Tudom ezt neked nem kell ennyire szájbarágni, de hátha olyan is olvassa, aki még nem is hallott ilyenről.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.03. 20:55:43

@kobold63:

Amit írtál az igaz. De a petrezselymet nem azért vetik tavasszal, mert nem bírja a telet. Ősszel is vetették régen, és tavasszal azt korán árulták a piacon, viszont ha nem szedték fel, akkor ez a nyár elején virágba borult és magot nevelt, magyarul felmagzott. A tavaszi vetés nem magzik fel ( lásd amit Wakának írtam ).

kobold63 2018.10.03. 21:33:32

@látjátok feleim szümtükkel: végre egy jó szakértő a
petrezselyemben, megfogadom, köszönöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.03. 22:04:59

@látjátok feleim szümtükkel: A hó alá vetés sem magzik fel, ha rendes tél van, és nincs közben néhány hét 25C meleg, amikor kibújna. Mostanság az a gond, hogy nincs végig tél, nincs folyamatos hó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.04. 06:08:14

@Andrass9:

Amikor én ezt saját szemeimmel láttam, akkor rendes telek voltak. De még milyen rendesek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.04. 17:53:45

@kobold63: Az áztatott mag vetése elég macerás lehet, mivel összetapad. Meg kéne újra szárítani.
@látjátok feleim szümtükkel: Igazából a tavasszal vetett mag eddig mindig kikélt, csak a böjti szárazság idején nem volt módom öntözni. Mostanára ez a probléma megoldódott, van kút. A hó alá vetést tavaly (idénre) próbáltam ki, akár be is jöhetett volna, ha az időjárás nem tol ki velem.
@Andrass9: Jelzem, hogy a hó alá vetett sárgarépa 30 százaléka felmagzott.
Summa summárum, vesződjön vele az ördög öreganyja még egyszer, majd vetem tavasszal.
Persze ez sem igaz teljes mértékben, mert a baraboly tavaszi vetése fiaskónak bizonyult, állítólag kell neki a fagy - akárcsak a kapornak -, úgyhogy idén teszek még egy kísérletet őszi vetéssel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.04. 18:12:25

@Waka: Én meg tavasszal vetettem kaprot, mégis szépen megnőtt!
Az áztatott magot száraz homokkal keverve tudod ritkásan és egyenletesen vetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 16:51:24

@kobold63: Most olvasom, hogy Kanada nyugati szélén nagy hó esett! Remélem, azért ti még tudtok közlekedni!

kobold63 2018.10.06. 18:16:45

@Andrass9: Ne aggódj, az Calgary, Alberta, 700 km légvonalban a Sziklás hegység túloldalán. Mi Canada "rivieráján" élünk, itt sokszor egész télen nincs hó, bár most éjjel már hűvös van, 5-6 C, mert derült, napos napközben. Gyönyörű, szines ősz a mi Hálaadás ünnepünkre, ami október második hétfője.
Akárhogyan nem szeretem, pulykát kell csinálnom, az összes körítéssel, töltelék, krumplipüre, kelbimbó, yam vagy sült tök, piros áfonya szósz, gravy,saláta. Sikerült egy kicsi, 5,5 kg friss, organik madarat venni. Ez vár rám hétfőre.
Te mikor utazol?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 19:01:21

@kobold63: Nekem az USA hálaadására kell kiérnem. Egy héttel előtte indulok, hogy a jetlaget átvészeljem. A gyerekek már készülnek a jöttömre :) Például levizsgáztatják az autómat ... Évente csak 1 hónapot használom, de nincs szívem megszabadulni tőle, hiába egy 27 éves Volvo már!
A pulykát én sem szívlelem, de a család, ahol töltöm a hálaadást, elvárja, hogy felszeleteljem a madarat (pedig kaptak tőlem hozzá kést is). Ez hagyomány immáron 1993 óta! Az is, hogy Butterball Turkey-t vesznek, mert az asszny nem tud főzni, és ahhoz a pulykához még van egy 1800 szám is :))) A krumplipüré és az édeskrumpli is zacskóban fő, a töltelék egy nagy tepsiben. Azt hiszem, a zöldbab casserole is bolti ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 19:06:17

@Andrass9: Tavalyelőtt olyan Cranberry szószt csináltam, hogy még! Talán fenn is van a blogon valahol :) Nekik a bolti konzerv izlett ...

kobold63 2018.10.06. 19:06:46

@Andrass9: Nagyon kedves barát lehet, ha ezt a vacsorát végig szenveded miattuk.

kobold63 2018.10.06. 19:08:42

@Andrass9: Nálunk is szeretik a boltit, csak én csinálok magamnak frissből. Majd konzultálok a te recepteddel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 19:08:47

@kobold63: Ebből a szemszögből amerikai lettem magam is. Keep smiling! Amúgy a pasi portugál, az asszony német :)))

kobold63 2018.10.06. 19:18:43

@Andrass9: Már magamtól megtaláltam. Én is így csinálom, ez a klasszikus, csak Splendával cukor helyett. Van amikor a narancsot is elhagyom. Sült alma készítésekor az alma köré teszek sok cranberry-t, jó szósz lesz mire minden összesül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.06. 21:10:20

@kobold63: Én viszont nem találom azt a receptemet, amit Clementine lével csináltam :( Lehet, hogy csak álmodtam ...
Iszonyú rég sütöttünk almát - tán igaz se volt! Pedig terem rendesen. Az első 400 kilót már leszedtük egy zöldalma fáról (Mucsu). Az Idared kb 300 liló lesz, már elkezdett szinesedni. A Jonatán csak 30 kiló volt, és már el is fogyott. Ez a 3 almafánk van :) A körtét nem mértem, csak elfogyott - 10 rekesszel lett. A meggy a szokásos 15 kiló - lett belőle meggyszörp.

kobold63 2018.10.06. 21:52:23

@Andrass9: Az Idaredet mostanában ismertem csak meg, de ízlett. Ilyen fajtákat kedvelek. Az egyik kedvenc édességünk a sült alma. Hámozatlanul, a magház kivágva, helyére dió és áfonya (kék vagy piros), köré is a gyümölcsből, összesütve. Felturbózva vanilia fagylalttal tálalva.
BTW, jó kiadós termés volt!

Fenchurch68 2018.10.06. 22:25:21

@kobold63: Hát én egyáltalán nem vagyok egy nagy édességpárti, de ezt a sült almát holnap megcsinálom, annyira megkívántam :D
Áfonya hiányában fekete szedret fogok bele- meg körérakni, szerintem jó lesz úgy is.
Érdekes, hogy mennyire egyszerű és magától értetődő, és még sosem csináltam, nem is ettem.
Bezzeg rokforttal töltött körtét :D

kobold63 2018.10.07. 00:03:40

@Fenchurch68: Jó étvágyat, fogod szeretni. Sok múlik az alma fajtájától, nekünk a Braeburn ( Új Zealand) vált be leginkább, gugli, mi a hasonló.