Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: 2-es típus sokkal jobb, mert azt tablettával lehet kordában tartani. Nekem is... (2018.10.22. 12:42) Farkasköröm
  • Andrass9: @kobold63: A sütő jó gondolat. Már egy hónapja szárad, de még ragad :) (2018.10.22. 12:38) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Cafatos disznó azaz Pulled Pork

2018.09.25. 07:00 Andrass9

Meg még tépett vagy húzott disznónak vagy parasztburgernek is hívják. Beigértem az osztálytalálkozóra azt is - legyen minél többféle étel.

48.jpg

Igenám, de még soha nem készítettem, muszáj egy próbafőzést csinálni. Azt már eleve biztosra vettem, hogy nem BBQ módszerrel készítem, mert az rengeteg aktív időt jelent: tizensok óráig kell a tüzet táplálni, meg füstölni, ami az amúgy is bevállalt ételek mellé már nem megy (lecsó, marinált tarja és csirke, stb). Van viszont egy sous vide masinám, ami ideális erre az ételre.

Mivel nem ragaszkodtam a füstízhez, nagyon leegyszerűsödött a munkám. Hozzávaló sem kell túl sok:

  • 1,4 kg szép csontnélküli sertéstarja
  • 2-3 fej vereshagyma
  • Saját BBQ fűszerkeverékem
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek A1 szósz
  • 2 ek mustár
  • 1 tk őrölt kömény

10.jpg

Összekevertem a nedves pác összetevőit egy kisebb tálkában a szilikonecsettel (úgyis azzal fogom kenegetni). Alaposan besóztam, majd bedörgöltem a húst a száraz fűszerkeverékkel. Körbe-körbe bepacsmagoltam a szósszal (egy nagy villa segítségével).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Nagyon szép pácbevonatot sikerült előállítani.

15.jpg

Felkarikáztam a hagymát kb 5 mm vastagra. Ráragasztgattam a pácolt húsra körbe-körbe. Beleügyeskedtem a vákuumzacsiba és szórtam rá még egy kicsit a rubból meg a köményből. Szépen levákuumoztam a zacskót, ne maradjon benne semmi levegő (vákuum az nem lesz benne, mert a zacskó rugalmas).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Beletöltöttem 5 liter ioncserélt vizet a hőszigetelt fazekamba (ezt a szigetelést le tudom róla húzni, és használni a fazekat normál módon). Rászereltem a szuvidálógépet, ami egy merülőforraló, egy motoros keverőlapát és egy elektronika, ami a hőfokot fixen tartja. Belecsusszantottam a zacskózott tarját, és beállítottam 92,5C fokra a masinát. A szakirodalom 190F fokot javasol maghőmérsékletnek, én meg biztosra akartam menni :) Kiköltöztettem a teraszra az egészet, ahol a tetejére is rátettem a hőszigetelő lapot. Hamar felfűtötte a vizet (azért 800W már tisztességes teljesítmény).

20.jpg 21.jpg 23.jpg 22.jpg

Tizennégy órán át ment a masina, amikor készre jelentettem.

35.jpg

Hagytam kicsit kihülni, hogy kezelhető legyen kézzel is, majd kiszedtem a húst (ami mindjárt ketté is esett) a szaftjából. A szaftot kitettem egy tálkába, de olyan sok lett, hogy át kellett töltenem egy kisfazékba. Ott izibe krémesre kevertem a botmixerrel.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Két villával elkezdtem szétcincálni a húst. Nagyon könnyen adta magát!

40.jpg

A szétcincált húshoz hozzáadtam annyi szaftot, hogy kicsit lucskos legyen. Összekevertem, majd kenyérre halmoztam.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Meg is kóstoltam, és nagyon izlett!

45.jpg

Ezért azután két zárható dobozba tettem mindet kis további szafttal bővítve, hogy a gyerekeim kapjanak belőle.

46.jpg

Megkóstoltam egy szelet majonézes kenyéren is, amire bőven tettem a húst, és feldíszítettem egy kis friss retekkel.

47.jpg

Így még jobban izlett.

Amikor az osztálytalálkozóra készítettem, akkor szendvics lett belőle, majonézes kenyéren kb 1 cm hús, azon leheletnyi csalamádé és egy halvány ketchupos lezáró kenyérrel szervíroztam. Szerintem az volt a legízesebb.

Lássuk a második - immáron nagyobb - verziót.

Itt kicsit más fűszereket használtam (amire majdnem rá is faragtam), meg lényegesen több húst.

  • 1,3 kg csontnélküli tarja
  • 2,4 kg csontnélküli lapocka két darabban
  • 6 fej vereshagyma
  • 2 ek ketchup
  • 3 ek mustár
  • 3 ek A1 szósz (ez utóbbit az ecetes íze miatt használom)
  • 4 ek Southwest SWEET & SMOKY fűszerkeverék, hogy legyen benne füst íz is
  • 3 ek Cajun fűszerkeverék
  • 2 tk őrölt kömény

10.jpg

A lapockákat alaposan megszurkáltam késsel, majd beledörzsöltem 1 ek durva sót. Ezután liberálisan beburkoltam az édes és füstös fűszerkeverékkel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Kikevertem a nedves pácot, és bekenegettem vele a lapockákat. Már itt elkezdtem gyanakodni, hogy valamitől olyan csípős lett a kezem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Egy nagyobb műanyag dobozt kibéleltem a karikára vágott hagymával, és beletettem a lapocka darabokat, amit oldalról és felülről is letakartam hagymával.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ekkor megkóstoltam azt a bizonyos "SWEET" főszerkeveréket, ami olyan csípős volt, hogy még nekem is sok ... ennyi arról, hogy "édes". Így azután a tarját már nem ezzel a fűszerrel, hanem a Cajun keverékkel szórtam meg, az nem csíp ennyire. Azt is megkenegettem a szósszal, majd a dobozba került utolsónak.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Rájuk kentem a maradék szószt, leburkoltam a hagymával és betettem a hűtő hideg sarkába egy napra pácolódni.

26.jpg

A buli előtti este egyesével bezacskóztam a húsdarabokat. Le is vákumoztam mindhármat.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

A szokásos szuvidáló fazekam ennyi húsnak már kicsi, ezért elővettem egy 20 literes vendéglátós melegentartó ládát. Hogy ez hogy került a háztartásba, arról fogalmam sincs, de legalább van :) Ebben szépen elfért a 3 zacskó és a szuvidáló gép.

30.jpg

A maradék páclevet felöntöttem egy deci borral egy befőttes üvegben, amit szintén beletettem a szuvidáló dobozba (kupakkal lezárva - ezen a hőfokon tökéletesen sterilizál, vagyis vizes dunsztnak is jó). 15 liter ioncserélt vizet ivott meg a doboz a húsokkal, de kell ez a fajta víz, mert a merülőforraló része hamar vízkövesedne. Most csk 90C fokra állítottam a gépet, mert tovább is fog dolgozni és az előírt maghőmérséklet még így is kevesebb egy kicsit.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezt a dobozt először használom, így kellett neki hőszigetelést csinálni, valamint a tetejét is jól kell lezárni, különben elpárolog a víz! Egy kis alufólia is segít a hővisszaverésben.

35.jpg

Tizenhárom óra elég volt neki, hogy a húsok megpuhuljanak. Láthatóan sok szaftot eresztettek, és a befőttesüveg is jól viselte vízfürdőt.

36.jpg 37.jpg

Gyönyörű!!!

38.jpg 39.jpg

Most száliránynak keresztbe felvágtam a húsokat mintegy 5 cm vastag szeletekre, mert enélkül tapasztalatom szerint túl hosszúak lesznek a tépett hússzálak. Külön tépkedtem a csípős lapockát és a tarját.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Amit végezetül egy jénaiba téve meglocsoltam kacsazsírral (túl száraznak tűnt a tarjához viszonyítva). A leöntött szószt most is botmixerrel homogenizáltam, majd kanalaztam sokat a tépett húsra.

44.jpg 45.jpg 46.jpg

A tarja másképp viselkedett, hisz abban sokkal több zsír van, mint a lapockában. Viszont a 90C körül az a zsír is lebomlik kollagénra is, ezért kenhetően síma - feltűnésmentesen lehetett belekeverni a húsba. Itt már a tarja szaftját használtam, mert az nem olyan csípős :)

47.jpg 48.jpg

Az így elkészült tálakad adtam fel az asztalra kenyérrel, majonézzel, HP barnaszósszal és csalamádéval bemutatva a szendvicskészítés módját.

49.jpg

A fogyasztásról tányérkép nem készült, mert egy kicsit el voltam foglalva ... azért nagyon kevés maradt belőle! A csípősség miatt se reklamált senki, és a füstíz igazán jót tett a lapockának.

Igérem, egyszer azért megpróbálom a mozdonyban elkészíteni BBQ módszerrel is!

49 komment

Címkék: hagyma mustár tarja ketchup lapocka sous vide őrölt kömény cajun fűszerkeverék A1 szósz Southwest Sweet & Smoky fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2514238211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.09.25. 07:41:15

Fokhagymát nem is tettél bele?

Volt már hogy úgy sütöttem ilyen "sülthúszsíros" kenyérre valót, hogy ledaráltam a husit.

Kinagyítottam a képet, a nagyobb mennyiségnél, aztán láttam, hogy az "édes" fűszerkeverékes üveg címkéjén befigyel egy kis erőspaprika is. Nem lehet, hogy az volt a bűnös?
A második tippem a csípősségre a Félixes Hot-kechup lenne.
Egyszer nem figyeltem a boltban, és csak elvettem egy ilyen flakont a sima ketchup helyett. Számomra ehetetlenül csípős volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 08:26:03

@Dikusz: Hát pont ez volt a gond! Nem olvastam el az összetevőket :(((
A ketchup nem igazán csípős ...
Fokhagyma nem ment bele - valahogy nem éreztem, hogy érdemes lenne.

Dikusz 2018.09.25. 09:03:15

@Andrass9: Azt hiszem, nem egyformán szeretjük a csípőset.:)

Kíváncsi lennék arra, hogy mennyire volt erős a fűszerkeverék, ha még neked is sok volt.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.25. 09:22:06

Valahogy ez a szuvidálás nekem olyan, mint a régi berakott sparhelten lábosban, fődő alatti sokáig párolás volt.
Persze ennek meg előnye, hogy nem kell a tüzet folyton figyelni és rakni, ami nagyon fontos része a főzésnek, és régen sok időt igényelt. Közben nem nagyon lehetett mást csinálni.

csigafrédi 2018.09.25. 11:35:09

Piszkosul jól néz ki.
Én csak UDS-ben csináltam eddig, de - más miatt is - be kéne már ruházni egy ilyen szuvidáló alkalmatosságra. Itt nyilván bukjuk a bark-ot, meg a füstösséget, de attól még nagyon klasszul néz ki. 2-4 kg lapocka, vagy tarja esetén a 3-2-1 atombiztosan hozza az elvárást. Neked is ezt javaslom, ha bepakolod legközelebb a lokomotívba.
Ráértem volna ebéd után idekattintani, most ettől az olvasástól úgy megérkezett az étvágyam, mint a Sinkanszen-vonat Oszakába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 12:27:04

@csigafrédi: A 3-2-1 remekül működött 6 órás időtartammal kisebb darabbal, lásd blogkocsma.blog.hu/2018/06/15/bbq_trilogia_iii_egy_igazi_bbq_dagado_es_oldalasok
Shinkansent csak Kyotoba próbáltam - remek volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 12:31:15

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, ez nem olyan, mint a lábasban lassan párolt hús. Más az íze és az állaga is! Azzal, hogy levegőtől elzártan készül és NAGYON ALACSONY hőfokon, egy egész más állagot és ízt produkál. Gyakorlatilag a saját szaftjában készül - semmi hozzáadott lé nincs benne (meg is enné a fene a vákuumozót, ha folyadék van a zacskóban :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 12:32:13

@Dikusz: Annyira azért nem volt csípős, de a vendégek általában nagyon válogatósak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 12:33:26

@csigafrédi: A napokban kacérkodtam a madarasban egy teljes lapockával: 5,5 kg a legkisebb. Annyit még elosztogatni sem tudok!!!!

trux77 2018.09.25. 13:18:53

@Andrass9: Dikusz meg én is szívesen állunk sorba, ha osztogatni támad kedved :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 13:32:44

@trux77: OK! Nem vagyok semmi jó dolog elrontója! Csütörtök este_?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 13:41:52

@trux77: @csigafrédi: @Dikusz: Péntek este egy cafatos lapocka Pesthidegkúton?
Másokat is szívesen látok! Komolyan!!!

trux77 2018.09.25. 13:59:44

Én szívesen elfogadom a meghívást, de gyanítom, Dikusz nem jön. Mintha ő messzebb lakna :(
Meg bevallom, én már csak álmodozom ezen ételekről egy jó darabig. Pár hete volt gyomor bypass műtétem, így még nem tudok szilárd ételt enni.
De ha mennek többen, akkor semmi nem fog kárba veszni szerintem :)
Ha tényleg lesz több látogatód, akkor szívesen csatlakozom :)

csigafrédi 2018.09.25. 15:17:50

@Andrass9: Akkor szépen megdöngettem a nyitott kapukat ezzel a 3-2-1-gyel :)

Zoli8181 2018.09.25. 18:45:16

@Andrass9: Szia!
Füst ízhez javaslom a folyékony füstöt. Én kicsit féltem tőle, hogy milyen műanyag lehet, de nem az, rá googliztam, az eljárásra már nem emlékszem, de valami kémiai mechanikációval folyósítják, semmi mű, 1000Ft körül megvehető, kb. 1dl, le van kopva a felirat olyan rég használom és alig hiányzik belőle.

Nekem sajna nem vált be a szuvidált szerzió, lehet azért mert én a fagyasztóba gyártottam 4csomaggal, felengedés után meg nem biztos, hogy megfelelő hőmérsékletig melegítettem a cafatoláshoz, minden esetre a 4,5Kg egybe hús 14óra 90fok patakitál tutti lett, a 4db. 1,5Kg szuvid 24óra 80fok nem annyira.

Zoli8181 2018.09.25. 19:05:24

@Andrass9: Erre is akartam reagálni.
Anyukámnak sikerül így kinyírnia a vákumozóm. Szerencsére az Aldi szó nélkül cserélte.
A túlságosan szaftos cuccot én úgy szoktam, hogy miután benne van zacsiban (a berakás zacsi visszahajtás módját gondolom nem kell részletezni) becuppantom a gépbe, én függőlegesen tartóm a masinát a tesóm meg a zacsit (nem az enyém) amikor a felszivárgó lé elérné a masinát(de a gravitáció miatt van bőven idő) akkor rányomunk a vákumra.

Valamit még akartam írni...Na majd ha eszembe jut.

Zoli8181 2018.09.25. 20:22:45

@Zoli8181:rosszul írtam, nem a vákuumra hanem a fólia lezárásra.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.25. 20:29:10

@trux77:

Éhes disznó ne disznókodjon, jó neki a bébipapi is.:D

trux77 2018.09.25. 21:05:01

@látjátok feleim szümtükkel: és ha tudnád, némelyik milyen bűn rossz...nem is értem a gyerekeket, hogy képesek megenni? :D
De egyébként nem zavar ha más eszik körülöttem, sőt, a főzős videókat is szeretem nézni továbbra is, és ide is szeretek betérni :) Gyönyörködni lehet :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.25. 21:12:32

@trux77:

Sőt, még főzni is lehet, csak majd más eszi meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.25. 21:23:49

Köszönök szépen!
Ismét kitűnő idea, temérdek munka, remek végeredmény. Ahogy azt már megszoktuk.
Az én buksimban a Pulled Pork és a BBQ elválaszthatatlan, bár soha nem próbáltam, de álmaimban így jelent meg folyton. A szuvidálás egy másik megközelítés, de nem tudok ellene felhozni semmit. Csaknem ugyanaz a folyamat ment végbe, csak kicsit más közegben. Az édes-savanyú-fűszeres "tocsogósítás" is megesett. 21.25-től nyitva az ablak.

kobold63 2018.09.25. 22:10:03

@Andrass9:
Egyetértek Wakával, az eredmény és a felhasználás pásrétomra, rilettre emlékeztet inkább, intenzívebb fűszerezéssel.

Valószínüleg elírtad : " 90 C körül az a zsír is lebomlik kollagénra..". Ez így lehetetlen, talán emulzióra gondoltál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 23:11:17

@kobold63: Igaz, Az inak bomlanak le kollagénre:) A zsír az marad zsír ...
Elnézést!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 23:13:52

@Zoli8181: Bár lenne ilyen gomb a vákuumozómon!!!!

Dikusz 2018.09.26. 00:20:33

@Andrass9: Az nagyon jó@trux77: Nagyon szívesen elfogadom én is.

Dikusz 2018.09.26. 00:30:59

@trux77: Budafok kellős közepében lakozom, az nincs olyan messze Hidegkúttól.:)
Nem hiszem, hogy van Budapestnek olyan kerülete, ahol ilyen jó a közlekedés, mint itt. Mondjuk a zajt a több, mint 40 év alatt sem tudtam megszokni, de szeretek itt lakni.
Nem lokálpatriotizmusból mondom, de olyan története van a kerületnek, hogy csak na! Két utcával arrébb, mintha sok évet léptünk volna vissza az időben.

Az előző hozzászólásomba véletlenül tettem be a neved. Így jár, aki nem tud aludni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.26. 11:34:50

@Andrass9: Most jövök a dokitól, aki egy fertőző torokgyulladást diagnosztizált, így a pénteki főzőcske elmarad :(

Elnézést kérek mindenkitől, de nem akarom megfertőzni a csapatot.

trux77 2018.09.26. 14:11:17

@Andrass9: Se'vész, akkor gyors felépülést kívánok én is. :)
Már maga az invitálás is olyan megtisztelő volt számomra, hogy attól is jobb napom lett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.26. 14:42:02

@trux77: Köszönöm! Milyen kár, hogy amúgy nem ehettél volna belőle ... de majd legközelebb!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.26. 15:24:27

@látjátok feleim szümtükkel: Elrontod a gyógyulásomat, az nincs, csak egy baseball sapka ...

Topy 2018.09.26. 17:20:23

@Andrass9: akkor kefekúra kel!! :)

jobbulást, én most jövök kifelé belőle, feleségem meg mintha most menne bele (szvsz nem tőlem kapta el, a kollégáinak több, mint a fele már előttem összeszedte)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.26. 20:44:02

@Topy: Ezt én is mondhatnám ...
Inkább azt áruld el, mit szedtél ellene???????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.26. 20:46:08

Mindeközben elláttam magam egy új személyivel, amihez két új jelszót is produkálmi kellett, hogy "elektronikusan" is működjek ...
No Comment

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.26. 21:20:19

@Andrass9:

Ha kettőt látsz belőle, akkor az is jó.;D

Topy 2018.09.27. 09:14:15

@Andrass9: ACC-t a köhögésre, meg Strepsilst, illetve ilyet: www.simonwebpatika.hu/herbalmed-medical-gyogynoveny-pasztilla-20db-3184 a torokfájásra

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.27. 16:50:43

@Topy: Ha el nem is múlt, de legalább csillapította az ACC :)

Topy 2018.09.27. 17:23:26

@Andrass9: kell neki egy hét
de így legalább nem vonaglik a köhögéstől az ember :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.27. 17:39:22

@Topy: Nekem is pont most kellett ez: feleségem elutazott egy hétre, én meg reméltem, hogy majd jókat főzök ...
Helyette csináltam egy nagy kompótot, mert abban sok a lé :)

Topy 2018.09.27. 18:19:26

@Andrass9: nézd pozitívan: így (talán) legalább ő nem kapja el!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.27. 19:43:08

@Topy: Eddig még nem panaszkodott, hogy elkapta volna :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.27. 21:26:10

@Andrass9: @Topy: Két hete hűltem meg. Vagy pénteken a céges bulin a teraszon - ahol a sütés nagy része, meg a későbbi dohányzás esett meg - fújt meg a szél, vagy vasárnap a kertben. Pedig ügyelek rá egy jó ideje, amint megállok egy kicsit, egyből felveszek valamit. Hát, most nem jött össze, masszív nátha lett a következmény. Mondjuk, a buliban nem voltam túl óvatos. Egy napot itthon is maradtam, fájt az összes porcicám (sic!), kúráltam magam. Rá egy hétre vasárnap sikerült "ráfáznom", vagy mi a szösz, egy jó hurutos köhögés is kísérte a kórt. Most már tüneti kezeléssel, sok céteával és gyömbérrel, mézzel egészen jól vagyok. Közben hullanak körülöttem a népek, pár napig együtt utaztunk vidékre, az utastársak sorstársak lettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.27. 23:55:17

@Waka: Bacit még nem küldtem fénypostal :)
Fogalmam sincs hol gyűjtöttem be, nagyon ritkán megyek zárt térben sok ember közé, az utcabuli meg a kertben volt ...

Dikusz 2018.09.28. 00:36:51

@Andrass9: Azért az utcabuliban is meg lehet fázni, egy vendégtől is el lehet kapni, esetleg fújt a szél, és a sütögetésben kimelegedtél.
Vagy elég egy oda-vissza villamos/busz út is.