Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Rozmaringos grillcsirke sörösdobozon

2018.09.22. 07:00 Andrass9

Itthon van az összes gyerekünk, meg még az unokák is!

31.jpg

Kérdeztem, mit kérnek búcsúvacsorára, és az egybehangzó válasz: grillcsirke!

26.jpg

Régóta kacérkodom a sörösdobozra húzott grillcsirke ötletével, mivel így a madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott gőze elegendő párát biztosít, hogy ne száradjon ki. A mozdonyban elkészítve még egy csepp füstöt is tudtam hozzá adni.

Az összetevők száma igencsak kevés:

  • 2 db 1,3 kg körüli tanyasi csirke (legalábbis annak árulták)
  • 2 doboz 3 decis sör (Pilsner Urquell volt itthon)
  • 10 dkg vaj
  • 3 hosszú szál rozmaring
  • kiscsokor kakukkfü
  • 3 szál oregano
  • 2 ek majoranna
  • só, bors

Mondjuk a füszerek száma azért megnyújtotta a listát kicsinyég.

10.jpg

A csirkéket 3 órára 6%-os sóoldatba áztattam, amivel garantált, hogy a baromfi nem lesz sótlan. Ezalatt a megmosott zöldfűszerekről letépkedtem/lehúztam a leveleket, apróra vágtam és hozzáadtam a megpuhított vajhoz. Tekertem rá még 8 tekerés borsot és hozzáadtam a majorannát is. Az egészet alaposan összekevertem, majd egy fél órára a hűtőbe tettem, hogy a vaj kicsit megszilárduljon.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Körítésnek rizibizit kértek hozzá, mondván, hogy azt még az unokák is lelkesen megeszik. 35 deka rizst a kiskuktában egy evőkanál olivaolajon megpirítottam, egy kávéskanál sót szórtam rá, és felöntöttem fél liter - mikroban felforralt - vízzel. Lefedtem a kuktát, amit 90 forinttal megerősítettem (általában két db százast teszek rá, de most nem találtam). 8 percig egész pici lángon piszergett, majd elzártam a lángot és letakartam egy konyharuhával. Igy a saját gőzében csendesen megfő. Amikor hozzájutottam, villával fellazítottam a megfőtt rizst és belekevertem 15 deka zöldborsót, amit pici vajon megpároltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Előkészítettem a mozdonyomat a sütéshez. Megtöltöttem a faszenes begyújtókéményt, ami alá a faszenes zacskóból tépkedett papírcsomókat nyomtam, és meggyújtottam. A másik oldalra egy alufólia tálca került egy liter vízzel, hogy felfogja a lecsepegő zsírt, valamint tartsa a párát is. A grillrácsokból egy is elég volt a két csirkének.

19.jpg

Elővettem a vajat, kivettem a sós vízből a csirkét. Ez utóbbit papírtörlővel alaposan leitattam. Kis kacsóimmal elválasztottam a bőrt a mellétől, meg valamennyire a combjától is és - bőségesen mérve - a fűszeres vajat bedolgoztam a bőre alá. A hasüreget is kikentem, majd kívülről is bedörzsöltem. A sör egyharmadát kiittam, a csirkét meg ráültettem a dobozra. A két csirkét végül a dobozon beállítottam a grillbe az alutálca fölé. A kisebb sörösdoboz előnye, hogy így a baromfi lábai támaszt nyújtanak - nem borul fel a madár. A parázsra pedig feltettem egy kiluggatott fóliában viszkishordó darabokat, aminek nagyon aromás füstje van.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A csirkék combjába és mellébe is beleszúrtem egy-egy hőmérőt, hogy lássam hogyan áll. Becsuktam a mozdonyt, és beállítottam a hőfokot 450F-re (232C). Ez valójában 200C fok ott, ahol a csirkék vannak (a víz is hűti kicsit, meg alacsonyabban van a csirke, mint a mozdony saját hőmérője).

30.jpg

Két órát töltött a csirke ebben az izzasztó hőségben, amikor levettem. Ekkorra már 82C-ra melegedett a húsa.

24.jpg 25.jpg

Azt hiszem elég szép színe lett.

Persze az étkezésnél elfelejtettem fényképezni, így csak a maradékot tudom megmutatni. A család (a kicsilyány kivételével) nem eszi meg a bőrét, ezért azt mind én kaptam meg.

27.jpg

Még az utolsó szárnydarabkát is megettem egy nagy spenóttal.

28.jpg

Hogy ezek milyen szamarak, arra nincs is jelzőm: pergamen-szerűre sült csodás falatok, amik roppannak a fogam alatt...

29.jpg

Tanulság:

Ezt a módszert a sütőben is fogom alkalmazni, mert nagyon szaftos lett a húsa, csodás a bőre, és a kedvencem, a háta, szinte elolvadt a sör gőzében.

A tepsibe sokkal kevesebb vizet kell tenni (meg esetleg egy felkarikázott hagymát is), és csak menet közben pótolni, hogy ne süljön le zsírjára, így a végén remek pecsenyeszaft is lesz. A 10 deka vaj, meg a csirkékből kisült zsír elég tisztességes mennyiség.

49 komment

Címkék: csirke sör bors vaj majoranna rozmaring oregano kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3014237941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.22. 07:38:48

Ehhez nem szólni kell, hanem megkóstolni.:D

Dikusz 2018.09.22. 08:27:43

@látjátok feleim szümtükkel: De már nem lehet, mert megették mind.:)))

Nagyon finom lehetett, a rizibizi a kedvenceim közé tartozik, akár köret nélkül is megeszem. Van egy ilyen kukta itthon, örököltük. Most már nem használom, viszont amikor kellett volna majd' 20 éve, akkor nem adták, pedig több is volt, és egyiket sem használták.
Ez mit jelent?: "amit 90 forinttal megerősítettem (általában két db százast teszek rá, de most nem találtam)"

A spenótból már megint nem kaptam.:)

trux77 2018.09.22. 09:03:39

@Dikusz: ott van a képen, a szelepre tett egy 50-est és két 20-ast :) Így nem engedi ki olyan gyorsan a gőzt :)
Én egy nagyobb anyát használok ugyanerre a célra :)

Dikusz 2018.09.22. 10:12:09

@trux77: Télleg!:)))

Nagyon régen nem használtam ilyen kuktát, meg ezeket a praktikákat nem is ismertem.:)

Boar. 2018.09.22. 11:39:26

" Megtöltöttem a faszenes begyújtókéményt, ami alá a faszenes zacskóból tépkedett papírcsomókat nyomtam, és meggyújtottam."
Ezt én is így szoktam... :-) Esetleg egy fenyőtobozt vagy pár kéregdarabot, vékony gallyat beletekerek a papírba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 11:47:17

@Boar.: A toboz jó ötlet! Sajnos nincs a közelben fenyőfa ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 11:52:16

@Dikusz: Neked nincs szerencséd a spenóttal :)

Dikusz 2018.09.22. 12:55:08

@Andrass9: Azzal(sem) tényleg nincs.:)))

Se egy fénypostán elküldött nagy tányér spenót, se egy kis rizibizi...
A piacon még szerencsém sem volt, mert nem kaptam spenótot, így kénytelen vagyok magamnak csinálni rizibizit, még egy jó ropogósra sült csirkebőr sincs hozzá feltétnek (azt sem bánnám, ha csak abból állna a grillcsirke)...

Amúgy a második képen -amelyiken a kész grillpipi van- mi az a hurkapálcán megsült valami?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 13:29:13

@Dikusz: Egy kis garnélarák, a tengerek csirkéje :)

Dikusz 2018.09.22. 13:43:26

@Andrass9: csip-csip!
Asse maradt? Nyilván nem, de hátha...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.22. 19:05:55

Köszönök szépen!
Príma ötlet! Ha még a mozdony is ott van, a madár külsejének is lehet adni némi pluszt. A bőrke bizony igen jó falat, én cuppanósan is szeretem. A sörös doboz tábortűzön sütéshez is ideális, le kell kanyarítani a tetejét, bele az apróra vágott zöldségeket (egy korty sört azért célszerű benne hagyni), aztán lelapogatni a tetejét, és mehet bele a parázsba. Nekem bevált a kacsánál a hasüregbe gyömöszölt alma. Szaftosan tartja a húst, és nem utolsó falat a megpárolódott alma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 19:11:47

@Waka: Ha madarat sütök, almát és hagymát dugok a hasába.

kobold63 2018.09.22. 19:20:34

@Andrass9:
Ha kapok birsalmát, ami itt ritkaság, akkor a kacsába azt dugom bele. A csirkébe fél citromot belecsavarok és a maradék egész felet is, fokhagyma girizdekkel együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.23. 09:40:10

@kobold63: Nekünk van birskörtefánk (idén roppant picike körte termett), de nem szoktuk a kacsával párosítani. Ha van erőm megpucolni (rücskös az istenadta, és még a kiskés is beletörik a magház eltávolításába), akkor kompót vagy befőtt lesz belőle. Most próbálkozom egy kisebb adag birsalmasajttal, de nem akar megszilárdulni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.23. 09:41:42

@Waka: Ha akad itthon egész kacsa és narancs, akkor a meghámozott narancsot tuszkolom bele :)

kobold63 2018.09.23. 09:56:23

@Andrass9:
Néhányszor csináltam csak, sose tettem bele elég cukrot, nem vitt rá a lélek vagy a bűntudat, így bizony csak hónapok mulva száradt ki eléggé. Az íze jó volt.
Vagy még főzd egy ideig és vékonyabb rétegben terítsd ki, az segíthet.

A kacsához még ecetes vagy vörösboros szilvát is szoktam adni hajdanában, ameddig ezek (a fiúk) el nem fajultak és cranberry szószt akarnak már.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.23. 16:42:04

Körete volt ezeknek a szárnyasoknak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.23. 18:11:36

@látjátok feleim szümtükkel: Mintha írtam volna ...
"Körítésnek rizibizit kértek hozzá"

Dikusz 2018.09.23. 18:16:11

@Andrass9: Én most kínlódok a kapott birsalmákkal. Abszolút bio, de az idén nagyon jó termés volt, meglepően egészségesek az almák. Állítólag nem kell kivágni a magházat.
Örültem is, de pont ott kezdett kukacosodni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.23. 19:17:38

@Andrass9:

Mintha olvastam volna, de elfelejtettem, és nem láttam ma a képen. Duplán meg nem olvasok, csak iszok. Duplát.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.23. 20:11:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ez érthető! Nekem már csak a maradék jutott finom spenóttal - elettem Dikusz elől :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.23. 21:45:14

@Andrass9: Na azzal még nem próbáltam.
A birsalmasajttal kapcsolatban: nem túl rég láttam egy sorozatot a Brit Királyi Botanikuskert volt a téma, egészen pontosan az ott termett dolgok elkészítése. A birsalmasajtot egy kerámia edényben irgalmatlan hosszú ideig főzték, de végeredmény narancssárga és igen sűrű lett. Nem tudom, gázon, inoxban el lehet-e követni ugyanezt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.23. 21:50:53

@Waka: Hát az enyém sűrű és narancssárga lett, de én alaminumban főztem :))) Irgalmatlan sokáig :)

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.09.24. 12:36:48

Én otthon nem teszek alá sok vizet, és általában elfelejtem pótolni, így a sütés végére a serpenyő aljára sült sós szaftréteg fogad, amit ki lehet lapos fakanállal kaparni.
Én a zsírjából teszek 1 evőkanállal egy teflon serpenyőbe, amibe teszek egy teáskanál paradicsompürét, kicsit lepirítom, abba belekaparom a szaftot, és kevés vízzel feloldom, és besürítem a szükésgesre. Ezt teszem a csirke mellé, nagyon szuper.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 12:53:03

@Meister: Jó ötlet a paradicsommal való turbózás (ráadásul segíti feloldani a lesült anyagot). Legközelebb kipróbálom. Köszönom!

sic! 2018.09.24. 13:33:54

Azért a sörösdoboz festékei, lakkjai és egyéb bevonatai nem erre a hőmérsékletre lettek kitalálva. Lehet kapni erre méretezett csirkesütő tálakat, amelyek segítségével ugyanígy karóba húzva meg lehet sütni az állatot, de festékanyagok nélkül.

_B_ 2018.09.24. 14:33:19

Ezt többet ne csináld légyszi, mert mérgező.
Festéken sütni nem jó értem? Felejtsd el a sörösdobozt!
Én vízzel teli üvegen szoktam (letisztított alacsony de öblös sörösüveg).

s 2018.09.24. 15:07:56

@sic!: Pedig ez egy igazi lakk-mározás volt.

csigafrédi 2018.09.24. 16:02:05

Nekem ez valamiért nem vált be. Egyszer próbáltam normál sütőben, de sokkal nem volt jobb, mint simán sütve.
Viszont a spatchcock féle kilapított változat annál inkább. (Az annak nem jó, aki szereti a hátát, mert ott azt ki kell vágni. Én mondjuk kimondottan bírom, hogy nincs benne.)
A titok a sóoldatos áztatás, szerintem attól lesz igazán jó, meg ez a fűszervaj is biztos lendít rajta, ki is fogom próbálni. A bőrét nagyon szeretem, de mivel nagyobbik lányom él-hal érte, többnyire neki szoktam adni.
Nagyon jól néz ki a végeredmény! :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 16:31:23

@csigafrédi: Nem szoktam összeveszni rajta a kicsilyánnyal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 16:32:54

@sic!: @_B_: Na most akkor a sörösdobozra ráégetett festék szerintetek mit csinál kb 80C fokon? Csak úgy kiváncsiskodom ...

s 2018.09.24. 16:52:14

@Andrass9: "Na most akkor a sörösdobozra ráégetett festék szerintetek mit csinál kb 80C fokon?"
Párolog és oldódik a hús kémhatása és a hőmérséklet miatt. Tipikus példája a csirkét sütöttél - rákot kaptál tankönyvi esetének. (Elnézést kérek a betegektől.)

s 2018.09.24. 17:42:50

@Andrass9: Te sütheted sörös dobozon. Én biztosan nem fogom. Aztán meglátjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 18:03:28

@s: Előbb kellett volna ránéznem az aktivitásodra, mielőtt egyáltalán szóba álltam veled ...
Nem mondom, hogy süsd sörösdobozon.

Topy 2018.09.24. 18:13:08

@Andrass9: nagy nevekkel fogsz sírba szállni! ;)
www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/beer-butt-chicken/

egyébként inkább szoktak azon aggódni, hogy némelyik doboz belülről BPA tartalmú bevonattal rendelkezik, de még azt is biztonságosnak mérték:
www.cooksillustrated.com/how_tos/5870-bpa-and-beer-can-chicken

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 18:21:05

@s: Cooks Illustrated evaluated the BPA leeched into chicken using this method:

Beer can interiors are coated with an epoxy that contains Bisphenol A (BPA). Is the popular method of cooking a chicken perched on an open beer can really a good idea?

Some studies have linked BPA to cancer and other harmful health effects. To evaluate the ramifications of cooking chicken on a beer can, we roasted two whole birds, one set on an open beer can containing 6 ounces of beer and the other on a stainless-steel vertical roaster with the same amount of beer poured into the reservoir. After roasting the chickens, we collected their drippings and stripped each carcass, grinding the meat and skin to create homogeneous samples. We sent the samples to a lab to be evaluated for BPA content.

In each chicken, the BPA measured less than 20 micrograms per kilogram, leading us to believe that the beer can cooking method is safe. (The Food and Drug Administration’s current standard for exposure is 50 micrograms per kilogram of body weight for adults, or 3,400 micrograms per day for a 150-pound person.) For those who have any remaining concerns, there is always the vertical roaster, which works just as well as a low-tech option.

Published May 1, 2011. From Cook's Illustrated.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 18:57:24

@Topy: Különösen, hogy a BPA 432F fokon párolog el, míg a csirke belseje - és így a sörösdoboz sem éri el a 160F-et:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.24. 19:25:05

@Andrass9:

Azért nem hiszem, hogy évi egy-két sörösdobozon sült csirke bárkinek rákot okozna. Na.

Mert ha igen, akkor a dobozból ivott sok sörtől már gutaütést kaptak volna az onkológusok.

Régen azt is írták/mondták, hogy a szenes grillen sült hús is egészégtelen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.24. 19:58:53

@látjátok feleim szümtükkel: Még nem aggódom :) Majd, ha napi háromszor csak azt eszem, akkor megfontolom a doboz lecserélését egy üvegre :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.24. 20:57:01

@Andrass9: Azt hiszem, itt a piaci rés, amin lehet nyomulni. Mindenmentes sörös doboz csirkesütéshez. Stabil talpacska a biztos tartásért, grátisz kefe és oldat a tisztításhoz, leírás, receptkönyv. Teleshop pozitív. Esetleg béna videó a feldőlt madárról és a festéket köhögő nagyiról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 05:17:59

@Waka: Ez jól megnevettetett :))) Sajnos nem új, mert már a TV Shopban is kapni...
Azért komolyan gondolkodom egy spéci erre a célra készült eszközön, annyira jó volt!

Dikusz 2018.09.25. 07:12:44

@Waka: :)))
Elsőre úgy olvastam, hogy a festéket röhögő nagyiról...

Dikusz 2018.09.25. 07:17:18

@Andrass9: Barátnőm lánya sajtos rolót sütött sörösdobozon.

Ha én készítenék ilyet -lehet kipróbálom valamikor-, akkor energiaitalos dobozra tekerném rá. Úgy legalább a pléhdoboz tartalma is egészségtelen lenne, nemcsak a doboz maga...

s 2018.09.25. 09:46:26

@Andrass9: Bocs, ember. Kellemes főzőcskézést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.25. 12:36:36

@s: Semmi probléma. Köszönöm a figyelmeztetést - legalább utána néztem alaposabban is, mert azért van valami abban, amit mondasz.