Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Babgulyás füstölt csülökkel

2018.09.19. 07:00 Waka

Mint már említettem ehelyütt, az étkezési célra árult magból vetett bab igen szépen termett idén. Az Erzsike fajtát zsengén kifejtettem és lefagyasztottam, a tarkabab néven vett változatot teljesen száraz állapotban tettem el. Az előbbiből egy adagot szintén megszárítottam és félretettem vetőmagnak jövőre, ki tudja, kapni-e még akkor? A több részletben hazahurcolt termést héjastól kiterítettem, aztán, mikor már zörgősre száradt, kifejtettem. Lehetett volna zsákban csépelni, de a panelban nem akartam ilyen piszkos-poros munkát végezni. A babot két napra betettem a mínusz 20 fokos fagyasztóba, majd még két napra kiterítettem, hogy az esetlegesen lecsapódott pára felszáradjon. Jól záródó műanyag dobozokban pihennek a spájzban és várják a feltámadást.
Fél kilónak a hétvégén eljött az ideje. Régóta terveztem már egy igazi babgulyást, füstölt csülökkel és mindenféle jóval. A Seregben a babgulyás az egyetlen fix pont, az a fogás, amit nem tudnak elrontani. Persze nagy dózisban készül, száz fő alatt neki sem kezdenek, dobnak mellé pár szelet kenyeret, két túrós batyut, és jól is van lakatva a sereg. Jómagam azért szerényebb méretekben gondolkodtam, egyrészt mert az infrastruktúra nem alkalmas rá, másrészt nem akartam egy hétig babon élni, arra majd a fűtési szezonban kerítek sort. Elmentem hát csütörtökön a húsboltba. A kiszemelt üzlet kissé drágább az átlagosnál, "Termőföldtől az asztalig" hirdeti magát, és eddig nem is volt gond a portékájukkal. Közölték, hogy marhahús csak pénteken lesz, azért vettem egy füstölt csülköt, meg ezt-azt, mert a fagyasztó már kongott, aztán hazafelé még beléptem egy másik üzletbe. Egyetlen darabka marha oldalas kellette magát a pultban kilónként ezerötért, de olyan jól nézett ki, hogy nem teketóriáztam sokat, megvettem. Elmentem még a zöldségeshez, a kertből is összeszedtem ezt-azt hozzá, aztán pénteken nekiláttam az előkészületeknek.

img_4026_1.JPG

Hozzávalók:
- 70 dkg csontos marhahús
- 50 dkg füstölt csülök
- 50 dkg szárazbab
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 2-3 sárgarépa
- 1 darabka zellergumó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 25 dkg lecsó vagy annak megfelelő paprika és paradicsom
- házi édes paprikakrém
- 1-2 deci házi paradicsomlé
- babérlevél
- őrölt fekete bors
- pirospaprika
- 1 csili
- csipetke egy tojásból, ha még belefér a lábasba

img_3992_1.JPG

A babot megmostam és bő vízbe áztattam. A csülöknek csak a felét terveztem felhasználni, ezért kettévágtam. Olyan penetráns szag csapott meg, hogy könnybe lábadt a szemem. Egyszer érném meg, hogy a boltban vett füstölt csülök nem szaglik úgy, mint egy illegális dögkút valahol a dél-alföldi tanyavilágban, ahol a juhász is kalasnyikovval jár, és rendőrt utoljára a Blikk-címlapon láttak, míg el nem használták a pottyantósban. Sajnálták rá az időt, a sót, nem járta át húst rendesen. Tudom, vehetnék "kézműves" terméket, az Árpád-házig visszavezethető pedigréjű, erdőn makkoltatott mangalicából, parajdi sóvirággal hintve, harmatban áztatva, dűlőszelektált kocsányos tölggyel és kétszáz éves tokaji-aszús hordódongával füstölve. Csak hát ugyebár, ha minden füstölt áru így készülne, olyan sikk lenne csülköt enni, amit csak a kormányközeli szerencsések engedhetnek meg maguknak. Nekem maradt a lakossági csülök, feltettem főni, beletekertem egy fél citrom levét és reménykedtem. Egy óra múlva leöntöttem a lét, kisikáltam az edényt, és tiszta vízben, pár babér és fokhagyma társaságában megfőztem. Mire készen lett, már csak némi füstölt illatot lehetett érezni, azzal nyilván nem spóroltak, mindenesetre a főzőlét nem mertem a leveshez felhasználni. A szóban forgó húsbolttal természetesen véget ért a szerelem, de nem fogok ettől a kardomba dőlni, volt idő, mikor a Csarnokban az összes hentessel lekvárban voltam, mert mindenhol átbasztak* valamivel.

Szombaton aztán elkezdtem az érdemi főzést. Mintha csak pörköltet készítettem volna, kevés zsíron megdinszteltem a vöröshagymát, majd az öreg darabokra vágott marhahúst is körbepirítottam.

img_3996_1.JPG

Megpaprikáztam, aláöntöttem a lecsót és a paradicsomlét, fűszereztem, beletettem a csilit, a babért, a paprikakrémet és a hatból négy gerezd fokhagymát.

img_3999_1.JPG

Közben felkockáztam a csülköt és a zöldségeket.

img_4007_1.JPG

Egy órát főztem csendes lángon fedő alatt aztán hozzáadtam a leszűrt babot és felöntöttem vízzel.

img_4009_1.JPG

Újabb órácska után jött a csülök és a zöldségek, valamint a maradék két gerezd fokhagyma, ezúttal finomra reszelve.

img_4012_1.JPG

Kis lángon főtt még egy órát. A csipetkének már nem maradt hely, úgyhogy késznek ítéltem.

img_4015_1.JPG

Kenyeret kivételesen nem ettem hozzá, elég laktató volt így is.

img_4017_1.JPG

Majdnem olyan jó lett, mint a Seregben (talán ők is ott veszik a csülköt), sűrű volt, ízes, az összetevők éppen egyszerre főttek meg, a csülök bukéja is elillant. Már csak azt kell kitalálnom, mi legyen a másik feléből. Talán székelykáposztába főzöm bele, a savanyú káposzta úgyis elnyom minden szagot.

* Bocsánat, de ez a helyes kifejezés.

83 komment

Címkék: szárazbab füstölt csülök tarkabab babgulyás füstölt csülökkel marha oldalas

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5414242913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2018.09.19. 07:16:16

na jó, de mi lett a csipetkével? :D

Dikusz 2018.09.19. 08:13:55

Waka, amikor a füstölt csülök aromáját írtad le, én erre a minden valóságalapot nélkülöző feltételezésre jutottam:

Ha valaha is bővíteni szeretném az általam ismert nem csekélynek vélt szókincsemet bővíteni káromkodásilag, akkor ugye bizalommal fordulhatnék hozzád?
Ha téves a feltételezésem, sűrű elnézésedet kérem.

Egyik kedvencem a babgulyás, még nem tudtam kis mennyiségben főzni. Október elejére vendégeim lesznek, arra lehet készítek majd.
Ebből is szívesen ettem volna, a csipetkét -amiről @Topy érdeklődött- egyedül ettem meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.19. 09:18:58

Én úgy látom, volt még abban a lábasban bőven hely egy egytojásos csipetkének ...
@Topy: Szerintem lusta volt a szakács begyúrni és kicsipkedni.

trux77 2018.09.19. 09:30:28

Azóta nem ettem babgulyást, mióta egyszer anyósom vendégváróként azzal fogadott minket. Volt benne oregánó, kakukkfű, meg tészta gyanánt a fonott copfocska, ami úgy megdagadt, hogy amikor kiszedte a tányérra, úgy nézett ki mint egy-egy meztelen csiga valami kétes lében úszva. Ez bizony akkora sokk volt, hogy azóta semmilyen babos levest nem ettem.
De azért waka, a tiéd nagyon szépen néz ki :) Csipetke nélkül is :)

csigafrédi 2018.09.19. 09:59:51

Nagyon jól néz ki! Imádom a babos kajákat.
Én a pörköltet egy ideje "kifordítva" csinálom: Szalonna kiolvasztással kezdem - kiszedem az összesült darabokat, és már hajítom is be a felaprított hagymával meg kenyérrel -, utána jön a hús, amit megpörkölök (itt megy bele a kömény, kis só és bors), majd jön a hagyma, ezzel jól átforgatom, kis idő múlva a paradicsom, a paprika és felöntés következik. Őrölt paprika csak a legvégén, mint a halászlénél. Sertéspörinél annyival árnyaltabb a kép, hogy ott kiszedem a húst, ha megpörkölődött, utána hagymáról kezdem a lecsós alapot, és ha kezd összeesni, megy rá vissza a hús. Mire elkészül, pont feloldódik benne a zöldség, így a szaft teljesen homogén lesz. Após csinálja mindig így, aztán én meg átvettem, mert valahogy komplettebb ízű a szaft is, és a hús is jobb. Mondjuk ő szereti túlhagymázni, amitől van egy édeskés felhangja. De az is fasza, csak az enyém jobb. (Remélem nem olvassa a blogot :))

funfun 2018.09.19. 13:32:52

Hentesnél elég kockázatos szinte bármit vásárolni,hacsak nem bejáratott hentes, akiről tudod, hogy megbízható ő is, áruja is. Én akkor inkább a Tescoban veszem meg a csülköt. Ott is van extra füstölt áru külön bódéban a nagyobb Tescokban, de nekem tökéletesen megfelel a csemegepultban kapható.

Főzés előtti este leforrázom, hogy teljesen ellepje a víz. Igaz, én sosem vágom ketté. Ugyancsak beáztatok fél kiló szárazbabot előtte este, külön edényben.

Másnap reggel egy jó nagy kuktában együtt teszem fel a babot és a csülköt. Tiszta hideg vízzel engedem fel. Sót nem szoktam belerakni, mivel a csülökben marad bőven annyi só, amennyi kell. Megy bele egy nagyobb fej hagyma, több gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, száraz csípős csövespaprika, ízlés szerint. Lefedem a kuktát, bő egy órát hagyom "sziszegni", kis lángon, tehát mikor a fedőn keresztül elkezd hangot adni, ha valaki nem ismeri a kukta működését. Mikor lekapcsolom a tűzhelyet, még hagyom állni a kuktában 1-2 órát. Eleve nem lehet levenni azonnal a fedelet a nyomáskülönbség miatt.

Ez egy alapleves, innen bármi lehet belőle. Sőt, akár le is fagyasztható, aztán felhasználáskor a további dolgokhoz tesszük, attól függ, mi készül.

1.) Zöldséges gulyás: Az összevágott sárgarépát, zellergumót megdinsztelem nagyon kevés zsíron, vágok hozzá kis paradicsomot, paprikát is, vagy teszek bele 1-2 kanál lecsót, aztán kevés vízzel felengedem. Mikor kissé összefőtt, hozzáteszem a babot, az időközben kockázott csülköt és a főzőléből. Ha szükséges, most sózom. Ha felforr, már mehet is a csipetke, aki szereti, rakhatja a tejfölt, én mindig azzal forralom össze.

2.) Jókai bableves: nem sokat variálok, gyakorlatilag ugyanígy csinálom, mint fent, de külön serpenyőben pirítok félbevágott füstölt kolbász karikákat, és azt adom a leveshez, mikor már összeforraltam a tejföllel. Zöldpetrezselyemmel megszórom tálalás előtt.

3.) Csülkös babfőzelék: A főzőléhez szükség szerint teszek még vizet, ha kell, vagy ha túl sós, beleteszem azt a babmennyiséget, amit gondolok, és egy maréknyi leforrázott, majd a forró vízben dagadni hagyott rizst. Ha a rizs megpuhult, tejföl és liszt összekeverésével készült habarással sűrítem. Tetejére mehet a csülök.

4.) Amit kitalálsz az alapléből.

Egy csülök + fél kiló bab alaplevesből legalább négyszer lehet valami egytálételt csinálni, mivel lefagyasztható.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.19. 14:34:18

Érdekes, hogy senki nem rántja be a bablevest. Kiment a rántás a divatból?

csigafrédi 2018.09.19. 14:38:31

@látjátok feleim szümtükkel: Habarva szokta feleségem készíteni. Úgy is hívjuk, hogy habart-bableves. Jó cucc. :P

titánlakat 2018.09.19. 15:34:23

A bablevest berántjuk, de a babgulyást......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.19. 18:49:40

@trux77: Oregano ...
Szerencsére túléltétek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.19. 18:52:25

@titánlakat: Ahogy gondolod! Mifelént berántják, de ezért nincs gond!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.19. 18:57:56

Köszönök szépen!
@Topy: @Andrass9: A csipetke el sem készült. Talán belefért volna, de így is olyan sűrű volt, hogy pálcikával lehetett enni.
@Dikusz: Valóban igen gazdag szókinccsel rendelkezem ezen a téren, de azt csak íráshoz használom, a főzéshez az alap szókészlet elegendő.
@trux77: :)
@funfun: Mivel pörkölt módjára indítottam, így volt célszerű eljárni. Jól értem, hogy egyben teszed bele a csülköt?
@látjátok feleim szümtükkel: Ami sűrítés kellett neki, azt a pörköltalap és a szétfőtt szemek biztosították.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.19. 19:44:01

@csigafrédi: Habart paszuly, Ez a neve mifelénk:)

Oknyomozó 2018.09.19. 19:47:12

@látjátok feleim szümtükkel:
Fokhagymás rántás kell bele, abba paprika és fölengedni, simára keverni.
------------
Ajánlom mindenkinek a "Romváry Vilmos: Fűszerek könyve" címűt.
Mindent nem árulhatok el a titkos receptemből, de az őrölt köményt és az őrölt gyömbért igen, mindkettő a felfúvódást, gázképződést gátolja.
----------
Szerzőnek:
Azonnal visszavittem volna a csülköt a henteshez.
Egyszer főztem csülkös bablevest gyors-pácolt csülökből, soha többet nem fogok. Semmi íze nincs a bablevesnek egy ilyentől. A gyors-pácolt sonka sem jó kocsonyába se, olyan mint a gumi, meg is mondtam a szomszédasszonynak kedvesen utólag, amikor kaptunk tőle egy tállal.
Addig jártam és érdeklődtem a piacon, amíg találtam nátrium-nitrit mentes, csak sóval készített és hagyományosan füstölt csülköt, sonkát, szalonnát,kolbászt.

funfun 2018.09.19. 19:59:52

@Waka: Igen, egy egész csülök, egyben. A formáját is jobban tartja, nem fő szét, ha félbevágnám, meglenne a veszélye.

Ha langyos, vagy főleg, ha kihűlt, nagyon jó szeletelhető, kockázható.

Amúgy ha már babgulyás: ugyanez az alapleves, ahogy neveztem kerül rá a bővebb lével készült pörköltre, lehet bele karikázott répát, kockázott zellert, petrezselyem gyökeret tenni, ki hogy szokta, ki hogy szereti. Meg persze csipetke is.

Ha van pörkölt maradék, az is mehet a fagyasztóba, aztán csak egybe kell önteni a lefagyasztott babos lével, ide még csülök sem kell feltétlenül, de az íze ott a levesben.

Szóval minden csak szokás, ízlés és fantázia kérdése. Sokszor kis munkával is nagy kajákat lehet rittyenteni, ha a fagyasztóban lévő maradékokat felhasználjuk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.19. 20:44:02

@Oknyomozó:

Anyám a bablevesbe egészben tett vöröshagymát, meg fokhagyma girizdet, és egyszerű síma rántást késztett a leveshez ( borsot nem tett bele, egyrészt mert nem volt, másrészt apám nem szerette a borsot csak a húslevesben ). Nekem az egészben megfőtt hagymák nagyon ízlettek, igyekeztem is mindig megszerezni.

ember100 2018.09.20. 00:05:14

Helló !

Azért rántás nélkül elég gáz :(
Füstölt csülök helyett mehet bele füstölt oldalas , kicsit más , de ha rendesen megfőtt a porcokat is meg lehet enni .
Egyszer próbáld ki hogy félidőnél raksz bele apróra vágott savanyú káposztát .
Hát az valami csodálatos , habár nem egy könnyű kaja de isteni.
Persze csipetke nélkül a legegészségtelenebb fehér kenyérrel .

Hórukk 2018.09.20. 02:20:04

Én a csipetkét nem szeretem, viszont kevés krumplit teszek bele helyette.

Oknyomozó 2018.09.20. 05:38:18

@ember100:
Neked babos-káposzta vitaminhiányod van.
Itt van egy jobbféle a sok gagyi közül, de nem baconnal kell, ha már szalonna akkor császár vagy házi húsos szalonna, szerecsendió helyett oregáno (szurokfű), tárkony.
Kemence se kell hozzá.
Csak ne bolti gyors-pácolt legyen a csülök és a szalonna és tarkabab kell az ilyenbe, a fehéret nem is használom semmire.

Oknyomozó 2018.09.20. 05:40:16

@Hórukk:
Egy méretes csülök elvisel 2-3 krumplit, a csipetkét meg kiűzi a fazékból.

R2D2 & C3PO 2018.09.20. 08:04:05

Mi galuskával csináljuk, lecsó nélkül (fúj), és az pl habar rajta némiképp. Nekem a csipetke nem annyira jött be hozzá. Plusz eleve imádom a füstös ízt, csak csülköt rakok bele. Meg vörösbabból csinálom. Szebb a színe...

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.09.20. 08:26:40

Szóljatok, ha elkészült és hiányzik egy amatőr ételkritikus!

veterán 2018.09.20. 08:37:01

Ha már ilyen nagy hiszti lett csapva az előkészülettel, arra a füstölt csülökre odafigyeltem volna. MINDEN hentesnél van - nem kézműves - csak mezei hagyományosan pácolt, füstölt csülök a 'gyp'(gyorspácolt) mellett, csak kérni lell. Amúgy a képek és a leírás faszogányosra sikeredett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.20. 08:48:18

"nem akartam egy hétig babon élni, arra majd a fűtési szezonban kerítek sort."

Aha, akkor majd rákötöd magad a gázvezetékre. :D

deathproofgabor 2018.09.20. 08:52:28

Tisztelt hozzászólók!

Mivel a blogban babgulyásról van szó, és nem bablevesről, jó lenne, ha csak olyanok adnák a tanácsokat (receptötleteket), akik tudják, mi a különbség a kettő között.
Továbbá: lecsó csak a lecsós ételekbe való!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.20. 09:14:17

Én szinte mindenhez imádom a paradicsomot, de a babgulyásból kihagyom, a lecsóval és a csipetkével egyetemben.

Rántással készítem, vöröshagymával és pirospaprikával, de nem a szokásos módon. Először olajban a hagymával megpirítom az apróra darabolt sonkát és húst, majd amikor már elpárolgott a leve, akkor teszem bele a lisztet és a pirospaprikát. A sárgarépát nagymamám módjára nagy darabokban teszem bele, felét kevéssel a főzés kezdete után, felét a vége előtt fél órával. Jó sok sárgarépát teszek bele.

A babot csak lemosom, de nem áztatom be előző este, tapasztalatom szerint nincs igazából szükség rá.

Sem csipetkét, sem másféle tésztát nem teszek bele, viszont a főzés vége előtt pár perccel a már jó puhára főtt bab kb. harmadát kiszedem, kis hideg vízzel felöntöm és botmixerrel krémszerűre turmixolom - úgy, mint ha zöldségkrémlevest készítenék. Így nemcsak a rántástől lesz "sűreje", hanem a babtól is, amelynek az íze is jobban érvényesül. Persze a tányérba kimeréskor mindig fel kell keverni, hogy a sűrejéből is jusson mindenkinek. Hamarabb nem szabad szétturmixolni a babot, mert odaragad/odaég az edény aljára. A babbal együtt egy kis sonkát, sárgarépát és húst is szétturmixolok.

A posztoló receptjétől eltérően teszek bele egy kis őrölt köményt és - tessék felháborodni! - egy kevéske curryt is, valamint pár cseresznyepaprikát.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.20. 09:23:05

Hinnye de megmozgatta a népet a paszuly:)

Mindenki másképp csinálja:) (a lecsós feelinget magam is mellőzöm, de ha elém teszik, megeszem úgy is..csak legyen egy kis friss ropogós héjú, belül puha házikenyér hozzá.)

De ha bab és csülök, akkor káposztás paszuly..mert kinek e pap, kinek meg a paplan:DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.09.20. 09:28:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Namost ez igen jól hangzik,de !!!! a mi kis falunkban az összes babot, meg a vele főtt répát(petrezselyemgyökeret, pasztinákot, pici zellert) ledarálják húsdarálón( a Jóisten áldja meg a turmixgép feltalálóját), a levével egy kissé lágyítják, és biza az elvetemültek egy vékony rántással bé is rántják, ezután a lével beállítják főzeléknek:) és ímé. a törtpaszuly, ropogósra sült kakastaréjjal vagy sült hagymával..ahh..nem diétás:) A maradék lé: az a paszuly levébe tészta nevű leves. Jön a hidegfront, lehet hegeszteni..igaz, a köszvényem nem állhatja a babot, a szájam annál inkább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 10:18:49

Én már nem is szólok hozzá: itt mindenki mindenkinél jobban tudja mit akart a posztoló főzni :)

kobold63 2018.09.20. 10:28:04

@deathproofgabor:
Mi? Vicc nélkül, soha nem ettem babgulyást, a név hallatára elképzeltem valami chili félét (nem texasit!) Apám nem engedte a bab ízét elrontani a füsttel. Én nem rontom el, feljavítom vele. A magam készitett, füstölt csülökkel.

A tök, zöldbab, kelkáposzta főzelékbe is belefőzök egy fél zöldpaprikát és fél paradicsomot, ez nem lecsó, de jó ízt ad minden gulyás ételnek is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 10:42:47

@kobold63: Nálunk is mindenbe kerül paprikacsuma, meg egy pici paradicsom :)

csigafrédi 2018.09.20. 11:08:18

@Kumari aki Nilüfer: Akkor egyről beszélünk. :)
Nálunk apum hívta következetesen pityókatokánynak a paprikás krumplit. Vagy úgy is mondhatom, hogy mi hívtuk konzekvensen paprikás krumplinak a pityókatokányt. :DD

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 11:27:33

@deathproofgabor: Ha már kioktatod a népet, legalább vedd a fáradtságot, hogy utána jársz a dolognak.

A pörkölteknek jó ideje része a hozzáadott a friss paradicsom és paprika, mélyítve a szaft ízét. Jobb helyeken ügyelnek arra, hogy a szétfőtt zöldségek héját eltávolítsák a szaftból, kevésbé jó helyeken a szaftot leturmixolják, az igényteleneknél a héj benne marad, a legócskább helyeken viszont nem tesznek bele paprikát és paradicsomot.

A lecsó kis mennyiségben a pörköltbe való kevés paprikát és paradicsomot váltja ki. Az éttermi konyhákon erre a célra lecsókonzervet használnak, csak a jobb helyeken tesznek bele friss paradicsomot, vagy paprikát, de van úgy, hogy paradicsompürét és paprikapürét tesznek bele (paradicsomsűrítmény és piros arany) ezek hivatottak a friss paradicsom és paprika pótlására, de szerintem egy jól elkészített lecsó még mindig jobb mint ezek az ipari dolgok.

Van olyan háztartás, ahol direkt erre a célra főznek nyáron lecsót, hámozott magozott paradicsomból és sült hámozott paprikából, és leturmixolva kiporciózva lefagyasztják.

Fenchurch68 2018.09.20. 11:36:36

Látom, címlapos :D

A csipetkét amúgy is külön vízben tanultam megfőzni, ha nem fér a kész "levesbe", eszem mellé.
Rántás-ügyben szintén azt vallom, hogy a bablevesbe kell egy kis jó barnára pirított rántás, a babgulyásba nem (nálunk az krumplis-zöldséges, úgyhogy eleve sűríti a kifőtt keményítő).

@Kumari aki Nilüfer: Ez a babpürés izé nagyon tetszik, sűrűbbre hagyva akár valami sült oldalas vagy hasonló mellé se lenne rossz köretnek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 11:44:25

@deathproofgabor:

Szerintem minden való mindenbe.

Ezt akkor tanultam meg, amikor néhai nagybáttyám a sós szalonnát szilvalekvárral ette. Ez akkor skandallum volt, de ő azt mondta, hogy egy lyukba megy.:D

Egyébként nem ad itt senki tanácsot ( csak kalácsot ), csak elmondja, hogy ő milyen szokást ismer. A szokás meg nem baj. Az ízlés sem, miután minden embernek sajátja van.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 11:44:46

@Fenchurch68: A csipetke nem mindenhol része a levesnek, ahol igen, ott az ki is emelik pl: Babgulyás csipetkével :-)

DE ahol van ott általában nem rántják be, mert a belefőtt csipetkéből kioldódó keményítő besűríti eléggé a levest.

Amúgy, szerintem a fokhagymás rántás barbárság, a pirított fokhagyma íze eluralkodik a levesen... sokkal jobb ha a fokhagyma az elején, a hagymával együtt kerül megdinsztelésre, simább, kerekebb íze lesz tőle az ételnek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 11:52:29

@Magánvéleményem:

Bevallom őszintén, az én konyhám néha ilyen: "a legócskább helyeken viszont nem tesznek bele paprikát és paradicsomot."

Ennek oka kettő. Ég a gyomrom a paprikától és a paradicsomtól ( nem mindig, ezért ritkán én is főzők az ételbe, sőt néha lecsót is ). A másik, ha paradicsomos-paprikás ételre vágyok, akkor azt hús nélkül főzőm. A harmadik, szeretem a húst hagymával megfőzni, egy kis őrölt paprikával. Főleg ha birkahusiról van szó.

A birkahúshoz csak hosszúra szelt hagyma, só, és amikor már zsírja van akkor őrölt paprika járul, és eddig még senki nem reklamálta meg, hogy nem finom. Pedig nagyon igénytelen - olcsó - vagyok.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 11:55:11

@Magánvéleményem:

Sőt, ha a rántást hagymák nélkül szárazon pirtott lisztből keverjük, teljesen más ízt kapunk. Mondjuk ezt nem szokják kiírni, hogy szárazon pirított rántással készült.

Ha nem érzed a különbséget, nem az ételben van az hiba.;D

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 12:04:15

@látjátok feleim szümtükkel: Bocs, nem sértegetni akartalak, az éttermi babgulyásokról értekeztem :-) mert azt tanultam :-)

Az illető általánosságban nyilatkozott, így az Ő írására reflektáltam, ahol leszólja a lecsót, mint ízesítőt.
Nem neked szólt, ne vedd magadra, és való igaz sokaknak gondja van a paradicsom vagy a paprika emésztésével, ismerek olyan embert is, aki ugyan szereti a pörköltet, de csak megkóstolja, mert a pirospaprikától mindig ég a gyomra.

------------------

Ha csülkös babgulyást főzök odahaza, akkor általában szétbontom a füstölt csülköt, a zsírját kisütöm, és azon készítem el a hagymát, a húst pedig nagy darabokra vágom, hogy naggyábó' egyszerre legyen kész a marhahússal, DE ha már marhahús, akkor nem feltétlen oldalas, inkább szegy, az ízletesebb és kicsit zsírosabb is :-)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 12:35:53

@Magánvéleményem:

Eszem ágában sem állt megsértődni, csak úgy vettem észre, elfelejtetted, hogy minden szakács ember, sőt majdnem minden ember szakács.:D

Tudod az ételek éttermi elnevezése semmit nem jelent.

Én valamikor hajdanán, magyarul sok éve, amikor még a restiben isteni székelykáposztát lehetett enni, jártam Visegrádon egy azóta bezárt, majd többször is újra nyitott túristaházi étteremben. Ott ettem hortobágyi aprópecsenyét, ami nagyon ízlett, és elkértem a receptjét. Most a beszélgetésünk kapcsán rákerestem a neten, és olyan ételek leírásával találkoztam ezen név alatt, amik hírből sem hasonlítanak arra, amit ott ettem. Pedig nagyon finom volt. Ráadásul marhahúsból készült amit egyébként nem szerettem akkoriban.

Ezen túl, ha legközelebb beállsz a konyhába, főzés előtt gondolj arra, hogy kétszáz-háromszáz, meg több száz éve is főztek ételeket az emberek a rendelkezésükre álló alapanyagkból. Gulyás már akkor is főtt nálunk, amikor még a fűszerpaprika nem volt ismert. De a gulyás főzte ( ott messze a falutól, kint a pusztán ) a marha húsából paprika nélkül, és jó volt. A kondás disznóhúst főzött, a birkapásztor
meg birkát. A nép meg azt, amihez teehetsége ( pénz ) volt, ha volt megvenni való hús. Ha nem, akkor hamis gulyást főzött hús nélkül.

Mindezt nem kioktatásnak szánom, de mindig vannak fiatalabbak, akiknek ezek a dolgok nem evidenciák. Valamikor nekem sem volt az. De sajnos az idő múlása ( általában ) bőviti az ember ismereteit.:D

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 12:48:31

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs gond, de az állami szakácsképzés nem igazán emléxik arra, hogyan főztek 1900 előtt. A mai napig jobbára Venesz et. receptgyűjteményének oktatása folyik, arra épülnek az új tankönyvek is, itt valójában nem történt még rendszerváltás.

A Venesz féle leirat olyan szinten beette magát a hétköznapokba, hogy a szakácskönyvek többsége a mai napig is ahhoz igazodik, kivéve azokat, amiket "amatőrök" írnak, vagy hírességektől fordítanak, illetve az "újhullámos" szakácsmegmondóemberek receptjei, írásai azok amik kilógnak a sorból.

Annak aki bővíteni akarja az ismereteit, tényleg ajánlhatók az újhullámos szakácsok és bloggerek írásai, amik próbálják Venesz et. hagyatékát száműzni a hétköznapi és ünnepnapi konyhákból. ilyen pl a "Bűvös Szakács" sok recepttel és tanító jellegű írással.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 12:49:47

@Magánvéleményem: valamiért a bűvös szakács linkjét nem hagyja menteni ....

gaultmillau[pont]hu/buvos-szakacs

csigafrédi 2018.09.20. 12:59:06

@látjátok feleim szümtükkel: "kétszáz-háromszáz, meg több száz éve is főztek ételeket az emberek a rendelkezésükre álló alapanyagkból"

Van az több ezer is. :)Egyik ismerősömék egy ideje az antik római ételek reprodukálásával "szórakoznak". Apicius szakácskönyvéből, korabeli freskókról lesett képek alapján, csak az akkor fellelhető fűszerekkel és technikákkal. Múltkor hozott bűzaszatot, hát az nagyon metál egy cucc. :) A legutóbbi tortájuk pedig kegyetlen jól sikerült. Itt a blogjuk, ha érdekelnek az igazán régi receptek alapján készült ételek és technikák (szoktak tartani nyílt evéseket is): omneluxus.blog.hu/

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 13:16:33

@csigafrédi:

Nem rossz, főleg a fürj teccik. Most minimum 2000 forint darabja ( tisztítva ).

Egyébként valamikor a kocsma nyitása után, volt már szó itt is a régi római szokásokról.

csigafrédi 2018.09.20. 13:17:53

@Magánvéleményem: BSZ teremtette / teremti az "új" iskolát.
Ez régi kedvencem: mek.oszk.hu/02700/02763/html/

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 13:19:31

@Magánvéleményem:

A Venesz nagyon jó alap. Én is sokat tanultam belőle. Az első majonézt, illetve orosz hússalátát abból késztettem, és egy hétig ettük ( volna, de nem volt hűtőszekrényünk anno, ezért nagy részét elajándékoztam ). Ja, persze azt tudni kell, hogy 10 személyes adagokkal dolgozik a szakácskönyv.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 14:17:32

@látjátok feleim szümtükkel: Azért azt vitatom, hogy nagyon jó alap lenne, inkább szivatja a tanulókat, mint tanítja őket, de a legnagyobb hibájának a receptközpontúságot tartom, és azt, hogy nincs rendesen "felindexelve" a hivatkozásokat néha nagyon nehéz megtalálni, mert egy-egy receptnél leírja azt, hogy az adott dolgot hogyan csinálja, aztán csak hivatkozza, pl: "elkészítjük a jóízű májtölteléket" aztán keresheted a könyvben, hogy azt hol írta le, mivel nem a recept nevét hivatkozza, így a tárgymutatóban sincs benne....
A másik nagy hibája, hogy a különböző "aktualizált" átdolgozások sem változtattak a receptközpontúságon, és az újabb technológiák max egy oldalon vannak említve a futottak még kategóriában, pedig egy nagykonyhai szakács képzésben illő lenne modern és hatékony ismereteket oktatni...

Na mindegy, vagy 25 éve végeztem, akkor elég volt ilyesmin dühöngeni :-)

Csak az tartja jó alapnak, aki először találkozik vele, és nem kell belőle felelnie :-)

A BSZ által kivesézett tárgyi tévedéseket/elírásokat/egyszerűsítéseket pedig inkább nem is említem, mert ezekkel a dolgokkal én is utólag a BSZ-en találkoztam.

Példaként az elavultságra pedig:
Még 2005 környékén sem volt az átdolgozásban (Pető féle Ételkészítési ismeretek) része a sous-vide (a mostani tankönyvet nem ismerem, de nem hiszem hogy sokat változott 2005 óta).
Pedig a Sous-vide egy jó technika, jelentősen segíti az ételek előkészíthetőségét és minimalizálja a veszteséget, rég itt volna az ideje, a régi receptek átdolgozásának...
pl: pörköltalapon pirított marhahús + egy kis alaplé + 24 óra sous_vide 90 fokon = 1 hétig piacképes pörkölt csak tálalás előtt át kell forralni egyszer, és nem rágós és szaftos... egyetlen hátránya az eccer használatos zacsi, mint hulladék.

Topy 2018.09.20. 14:21:27

@Kumari aki Nilüfer: nagymamám nem szórakozott a darálóval, nekiment a cuccnak egy ilyennel:
edenyvarazs.hu/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/k/r/krumpli-tor-hullamos_1.jpg
Így nem lett sima, kicsit darabos maradt, így lett törtpaszuly
Ő nem rántotta hanem habarta. Így visszagondolva, az olyan ételeket amit rántva is meg habarva is szoktak befejezni, ő mindig habarta - gondolom így jobban szerették.

Oknyomozó 2018.09.20. 15:36:29

@Magánvéleményem:
Aki sokat olvassa a gaultmillau-t, rájön, milyen keveset tud, még bűvösszakács volt, amikor elkezdtem.
Itt lehet gaultmillau pont hu/termekek
a "Főzés tudománya" című könyvet megrendelni, nekem azért nem kell, mert megvan ez az 1200 oldalas könyv:
The Professional Chef.
Van pár írás a Venesz-ről a gaultmillau-ban, jót még nem írtak róla és nem a tartalomjegyzék hiányát kifogásolták, hanem a lényeget.

Oknyomozó 2018.09.20. 15:38:55

@Magánvéleményem:
"Amúgy, szerintem a fokhagymás rántás barbárság, a pirított fokhagyma íze eluralkodik a levesen..."
Azt nem írtam, hogy megpirul, ha majdnem kész a rántás fél percig készül még a fokhagymával, de az íze benne lesz a rántásban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 17:36:52

@Oknyomozó:

A huba abban van, hogy amikor a Venesz könyvét kiadták, akkor bűvös szakács még egy halvány álom sem volt. A többi stimmöl.:D

Minden a maga idejében volt új. Senki nem vitatja, hogy sok minden változott Venesz óta, de a lényeg most is uygan az, az éltel alatt tüzet kell csiholni, mert különben nem fő meg sosem.

Dikusz 2018.09.20. 20:12:15

@csigafrédi: Anyukám mezei csirkepörköltnek hívta a paprikáskrumplit.

Dikusz 2018.09.20. 20:13:42

@Fenchurch68: Mostanában te is ritkábban teccel ebbe a kocsmába járni.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 20:17:59

@Dikusz: A kocsma sokat vesztett vonzerejéből... Szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.20. 20:41:54

@Andrass9:

Hát ha a kocsmáros nem kínálgatja a vendéget, akkor az itókás üveg beporosodik, a bor megecetesedik, és nem annyira vonzó a vendéglátó egység.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.20. 20:49:54

@Andrass9: Kaphatnék egy presszót, minden nélkül, egy pohárka csapvízzel? Meg, ha nem baj, most itt benn gyújtok rá.
Gyönyörűség elnézni. :)

Fenchurch68 2018.09.20. 21:40:23

@Dikusz: először nyaraltunk (őszöltünk), aztán meg új hardverem lett, és még szelidítem.
Főztem egy egész jó cuccot (nem árulom el, mit, hátha), és kicsit későn kezdtem el fotózni. Aztán meg mire tányérfotó lett volna, megettük. De lehet, hogy így féloldalasan is beküldöm, hátha valaki szerkeszt belőle vendégposzt :)

Dikusz 2018.09.20. 22:21:10

@Waka: Csapvizet (jó hideget) szívesen adok, más nincs, csak sk készített feketeribizli szörpike. Kávét azt főzhetek, ha elfogadod tőlem, tejszínhab is van hozzá.:)

Dikusz 2018.09.20. 22:23:28

@Fenchurch68: Télleg! Említetted, hogy nincs egy ideig számítógéped.

Azt remélem, hogy azt ettétek meg, amit nemárulszel, nem a tányért.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 22:23:48

@látjátok feleim szümtükkel: A kocsmáros igencsak öregszik... Kezdek elfáradni, ami nem tesz jót a posztoknak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 22:25:37

@Waka: Annak örülök, ha benn gyújtasz rá - igencsak hiányzik a füst :)
Miután én nem iszom kávét, azt mindig elfelejtem kínálni! Szóljatok rám!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 22:26:48

@Fenchurch68: Egyre gyakrabban nem jutok el a tányérfotóig, mert megesszük :) Küldjed, és megcsinálom!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 22:27:53

@Dikusz: Legalább egy kedves olvasó készít kávét, ha már nekem nem jut eszembe!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 22:29:15

@Dikusz: Vicces :) Viszont felhívta a figyelmemet, hogy rég ettünk paprikás krumplit :))) Köszönöm!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.20. 22:34:25

@Dikusz: A presszóhoz a víz dukál, mással nem bolondítom. Köszönöm, jöhet.
@Andrass9: Szív, fúj, tapos.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.20. 22:42:20

Ma ismét leszedtem egy komoly adag paprikát. Cca. két kiló különféle csili, meg egy kiló rettenet: Aji benito, Aji lemon drops, Cancun habanero, Moruga scorpion, Trinidad scorpion moruga yellow és Carolina reaper. A hétvégén megint nem kell fűteni.

Dikusz 2018.09.21. 08:49:51

@Andrass9: Erről nem tudtam, különben nem mondtam vóna, csak vicceltem, az pedig nem mindig jön be.

Dikusz 2018.09.21. 08:53:07

@Andrass9: Finom étel, igencsak a kedvenceim közé tartozik. Pár nappal ezelőtt főztem is. Jó sűrűn szeretem kolbásszal, egy ideje meg nokedlit is főzök bele.

Dikusz 2018.09.21. 09:02:27

@Andrass9: Nagyon szeretek ebbe a kocsmába járni, a posztokkal sincs baj.
Ha nem szólok hozzá, mert nem vagyok érintett, akkor is olvasom, a hozzászólások miatt is.
Pl az előző posztnál is: nincs kertem, az erős ízt nemigen kedvelem, de azért jó volt beleolvasni. A férjem szerette de nagyon az erőset. Egyszer a piacon, amikor vettem a lecsóhoz paprikát, úgy kértem, hogy fele édes-, fele bogyiszlói, plusz még jócskán erős zöldpaprika, akkor az eladó, meg egy vevő azt mondta, hogy ezt ilyen erősen nem lehet megenni. Pedig volt olyan is, hogy csak bogyiszlóit vettem.:)

Dikusz 2018.09.21. 09:04:45

@Waka: Így igaz. Szeretek mindenféle tüzes vizet, egy módon nem vagyok hajlandó fogyasztani, az pedig a forró rumos fekete.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.21. 20:37:19

@Dikusz: Hajdan Tapolcán az Áruház mellett volt egy kávézó. A kirakatra egy rakat nyelven volt kiírva: kávé. Ott adtak egy kávét, melynek az "Én kávém" volt a neve. Szimpla presszókávé volt egy kupica Campona tojáslikőrrel. Na, az valami isteni volt, krémes, édes, tüzes. Ha arra jártam, mindig betértem egyre.

Dikusz 2018.09.21. 21:33:10

@Waka: Nem rontom el a kávét alkohollal. Ahogy nem szeretem az ír kávét sem.

Életemben először Mátrafüreden ittam rumos kávét, emlékeim szerint egy kis bodegában mérték. Nem volt kellemes élmény, az biztos.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.21. 21:34:22

A legjobb kávét a szegedi Stümmerben adták, jobb volt, mint a Virágban, pedig az sem akármi volt. Kiváló presszókávéra mérlegem kimért adag, frissen felvert tejszínhabot tettek. Felkeverés után csudás krémes-habos kávét ivott az ember. Maga az üzlet nagyon kicsi volt, amikorvalaki bement, és bele szagolt a levegőbe, két szippantással benyelt egy fél kávét tejszín nélkül.:D

Aztán az üzletet privatizálták, és a kávé eltünt a friss tejszínhabbal, és a különleges édességek széles kínálatával együtt.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 03:02:46

@látjátok feleim szümtükkel: Nem voltam nagy kávés, de a Stühmer híres volt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.22. 03:05:15

@Waka: Ebben Dikusz pártján állok: kávét nem keverek alkohollal. Legfeljeb alkoholt alkohollal - abban nincsenek skrupulusaim :)))

Dikusz 2018.09.22. 07:33:15

@Andrass9: abban nekem sincsenek skrupulusaim, viszont a keverés sorrendjére ügyelni kell, mert a mix eredménye nem mindig kellemes.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.22. 07:41:05

@Dikusz:

Igazad van, igazi alkesz nem keveri, hanem egymás után issza.:D

Dikusz 2018.09.23. 18:10:01

@látjátok feleim szümtükkel:
:))))
De én jelen esetben csak a sörre bor/borra sör variációra gondoltam:)