Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

KungPao csilipaprika krém

2018.09.16. 07:00 Andrass9

Idén kevesebb paprikám van, meg lusta is vagyok. Sokat inkább leszárítottam, vagy megettük még lábon. Azért a fiam kedvencéből sikerült egy adagot főzni.

23.jpg

Természetesen a feleségem segítségével, aki leszedte nekem a pirosra éretteket (ilyenkor nem jó dolog vörösvaknak lenni).

A hozzávalók:

  • 6 db salotta hagyma (mogyoróhagyma, 10 dkg)
  • 1 dl olivaolaj
  • 50 dkg pirosra érett KungPao csili
  • 20 dkg Spicy Fiesta csili
  • 5 dkg Thai Bird csili
  • 2 db Aji Christal csili
  • 3 dkg só

10.jpg

A salottát megpucoltam, felszeleteltem és a késes aprítóba tettem. A sót hozzáadva pépesítettem. Az olivát hozzáadva a tottyos lábasba öntöttem, és feltettem dinsztelni a tűzre. Az aprítóba beleszeleteltem a Spicy Fiesta csiliket.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezek a hosszú vékonyak a KungPao csilik. Remek íze és illata van, nem csoda, hogy szereti a fiam is! Ha már daraboltam, felvágtam két Aji Christal csilit is, mert annak remek gyümölcsös aromája van (meg csíp is, mint ...)

15.jpg

A felvágott csilikkel épp megtelt az aprítógépem. Azért jelentősen összeesett a darálás után. Sebaj, ment a mogyoróhagyma után a lábasba főni.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Egy fél órányi rotyogtatás után kiadagoltam a pici paradicsompürés üvegcsékbe, meg 4 pirinyó repőlőgépen gyűjtött lekváros üvegcsébe. Egy nagy fazékba beletettem a dunsztoló rácsomat, amit 2 zsírfröcsögés gátló szitából és néhány savanyúságleszorítóból készítettem. Kényelmesen elfért az összes üveg a fazékban. Annyi vizet öntöttem alá, hogy a kupak alatt legyen a teteje. Felforrósítottam közel 90 fokig, amivel sterilizáltam az üvegek tartalmát. Ekkor megszorítottam minden üvegen a kupakot, és visszatéve a forró vízbe hagytam kihülni.

20.jpg 21.jpg 24.jpg

Ezalatt jutott időm a cimkéket kinyomtatni az üvegcsékre. Lett 15 kisüveg, amivel az évek alatt felgyülemlett csilipasztáim számát növeltem.

22.jpg

Megkóstolni még nem volt lehetőségem, de feltételezem, hogy jó :))) Feltételezett csípőssége 140000 SHU.

Frissítés: megjóstoltam és rettenetesen csípős. Az is kiderült, hogy elfelejtettem NaBe-t (tartósítót) tenni bele, mert egy megnyitott üveg megforrt. Ami az érdekes ebben (és már több pasztával is előfordult), hogy teljesen érdektelen, ha megforr. Volt olyan is, aminek kifejezetten jót tett! Nem véletlen, hogy pl. a tabasco is erjesztett paprika ...

24 komment

Címkék: olivaolaj salotta mogyoróhagyma KungPao Aji Crystal Spicy Fiesta Thai Bird Eye

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8314241087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.16. 19:57:54

Jöttek a gyerekek segíteni leszedni az almát. Csak egy fa volt most esedékes, a Mucsu - ez olyan zöldalmaszerű, de nagyon édes tud lenni, és 40-60 dekás a gyümölcs!
A 400 kilót megütötte az összsúly ...
A Jonatánról kb 10 kiló jött le. Az Idared még hátravan.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.16. 21:21:29

Köszönök szépen!
Ciánoztak tán?
Olybá tűnik, valahogy nem érdekli annyira a nagyérdeműt a csilikrém.
@Andrass9: Idén először ültettem Aji Christalt, a pár évvel ezelőtti találka nálad mély nyomot hagyott bennem. (Fél órát nyáladztam a kertedben.) Igaz, akkor még nem volt igazán érett, de mostanra nálam is beérett, és most már tudom igazán értékelni az ízét. Pirosan valami fenomenális, étel mellé éppen kellően csípős. A zöldjéből ecetes lesz, de tervezek egy csilivel gorombított nyers krémet is a pirosakból. Nálam nem sok alma lesz, talán 50-60 kiló, a kis fleini-ből, de Kistesónál rekord termés ígérkezik a házzal kapott, ördög tudja milyen fajtából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.16. 21:41:24

@Waka: Szépjóestét!
Biztos ciánoztak, mert az elmúlt napokban igencsak csendes a környék :)
Elnézést a csípősségért, magam sem ismertem akkor még túlságosan. Azóta viszont belejöttem, és mindenfélébe belekeverem :)
A zöldje nálam sárga, de én színvak vagyok ... Most viszont már pirosodik (értsd sötétedik). Megpróbálom kivárni, míg mind piros lesz, és csak akkor szüretelni (magot mindenképpen fogok, mert már a mostani is régen fogott magból nőtt).
Spicy Fiestából ültettem frissen vásárolt magot, meg saját, kétéveset. Egy világ a különbség közöttük!!! Kénytelen vagyok a saját magos vonalat tovább vinni. A szállító védelmében: a mag egy hibrid, tehát bármi lehet belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.17. 07:47:58

Sajnos nem ciánoztak, mert a poloskák vígan szívogatják a kertben a 4 tő csilit, nem győzőm agyontaposni, és nagyon sok a fiatal egyed. Ha nem lesz hideg a télen, akkor jövő évben megesznek mindent.

csigafrédi 2018.09.17. 09:47:50

Szépek ezek a piros KungPao csilik!
Nálunk egy időben a sárga habaneróból volt rengeteg. Anyósom ezt a sós/olajos változatot preferálta, apósom szárítva ledarálta, én pedig haverral ecetes szószt készítettem belőle mindig. 1 fej hagyma, csak az íz kedvéért, a csilikről levágtuk a csumát, hosszában elvágtuk, ment a hagymára, enyhe ecettel és kevés vízzel lett felöntve. Sóval ízesítettük. Mikor klasszul megfőtt, akkor ment aprítógépbe, majd szűrőn passzíroztuk. A maradék "passzíranyagot" sóval tartósítottuk, mint az erőspistinél. A szósz meg olyan lett, mint a tabascó, csak 100x erősebb. Pár csepp ebből elég volt egy lábasnyi cuccba. Ezt megcsináltuk pár éven keresztül, de aztán felhagytunk vele, mert egyszerűen nem tudott elfogyni. 3. évben még az első kis flaskát használtam. Nem győztem ajándékozni.
Utóbbi időben két kb 2 évente csinálok csiliolajat: Friss csiliket szárazom, hosszára felezem, tepsikben lazán elrendezem és beteszem a kinti sütőbe pár órára. A sütő ajtaját félig nyitva hagyom. Aszalódik, kicsit sülöget. Néha átmozgatom. Ha kész, csatos üvegekbe pakolom, és felöntöm olajjal. Olívás jobban ízlik, de a sima napraforgós is teljesen jó. Pár hét múlva már bitang. Általában csak az olajból cseppentek párat levesbe, húsokra, ide-oda, de pl egy csilis ragunál előfordul, hogy kihalászok pár darabot az olajból, összeaprítom, és az is megy bele. Arra kell figyelni, hogy minden darab olaj alatt legyen, akkor végtelenségig eláll. Én vegyes csiliből csináltam eddig, amiben a nagától, a habanyerón át, a kis hegyese kersztül minden kerül, ami a kezem ügyébe akad és piszkosul erős. Nagyon finom, jól adagolható, és nem utolsó sorban végtelenül egyszerű az elkészítése. Nálam most ez a menő. :)

csigafrédi 2018.09.17. 10:35:42

Poblano (vagy ancho) chilije nincs valakinek elfekvőben?
Arra nagyon ugranék. Rég ki szeretném próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.17. 11:36:24

@csigafrédi: Rendszeresen termelem az Ancho Gigantea-t :)
Ha meglátogatsz, szívesen adok mindenfélét.

csigafrédi 2018.09.17. 12:12:53

@Andrass9: ÓÓÓÓhhh! Nagyon nagylelkű vagy! Próbálok küldeni e-mailt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.17. 20:10:26

@Andrass9: Spongyát reá! Tanulópénznek jó volt. :)
Az idei paprikák közül nagyon bejött egy thai fajta, egyenest a pattayai piacról, meg van kettő, szintén onnan, de már későn érkezett, nem tudtam vetni belőle. Igen tetszetősek, majd küldök (tán viszek) magot. Az idén kipróbált másik thai fajta olyan szokványosnak néz ki, nem is erőltetem. Az Aji Christal is szép, az Aji Benito meg igen jó csípős, azokból is adok majd. Az erkélyen egy thai és egy csopros csili van szúnyogháló mögött, naponta kétszer méhecskézek, magam porzom be ecsettel. Magot fogok belőle mindenképpen, mert ha kereszteződtek, talán valami érdemes hibrid lesz belőle.
A Serrano-val szívtam idén, egyetlen mag kelt ki, szép nagyra nőtt, de egy szem virágot nem hozott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.17. 20:14:50

@Waka: Én nagyon sok maggal szívtam idén, a fene tudja miért. A 120 magból 60 ha kikelt. Azok se mind úgy néztek ki, mint vártam. Jövőre jobban odafigyelek a rendelésnél :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.17. 21:50:25

@Andrass9: És akkor ott van ugye a Thai Sun, ami annyira jól nézett ki a talált képeken, aztán a zacskó magból egy sem bújt ki.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.17. 22:39:23

@Waka:

Ez a thai Sun az apró piros paprika lenne? Nekem ilyen van, sok is van rajta és nagyon szépen díszít. Enni nem esszük, ezért nem tudom mennyire erős.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.17. 22:50:55

@látjátok feleim szümtükkel: Leginkább az, amit a kicsilyánynak Thai Dragonnak ültettem. Csíp, de nagyon, de a tavalyi az narancssárga volt, idén meg piros, és felfelé néz. Az a gond, hogy távolkeletről rendelni elég rizikós. Kapsz valamit, és örülj neki :)
Ugyanez a Thai Dragon párja az én kertemben lefele néz, vastag és hosszú paprikák nőnek rajta. Viszont ez is csíp :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.17. 22:55:12

Ha már itt tartunk: Nagyon szeretem a SpicyFiesta nevű csilit. Szép nagy és vastag paprika vastag hússal. A közepe táján azután elkezd csípni, de elviselhetetlenül...
Így egy jó pasztakeverék alapanyaga. Arról nem is beszélve, hogy a vastag húsa jó a füstöléshez! Idén meg egész másképp néz ki. Szélesebb, alig csíp és nagyon édes. Most mi a szöszt tegyek? Asszem a régiből fogott magot fogom továbbvinni a rendelés helyett (nem is volt abban a boltban, ahonnan az első jött...) Az újat meg megszárítom, és lesz belőle őrölt paprika.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.18. 07:40:45

@Andrass9:

Olvastam egy jó kis írát a csiliről, és abban azt írták, hogy a legerősebb fajtákat keresztezéssel hozták létre, így nem csuda, ha a vett, és a szedett magból indőnként új fazon bűjik elő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.18. 10:20:53

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az írás nem csak a csilikre jellemző, hanem minden hibrid növényre. Különösen az F1-es hibridekre, miszerint arról nem érdemes magot fogni, mert nem lesz ugyanolyan.
A vett magoknál viszont elvárja az ember, hogy mindig ugyanolyan legyen!

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.18. 13:39:35

@Andrass9:

Vett magok minőségazonosága már régen a múlté.

Azt is olvastam, hogy a csilikből lehet bonsait nevelni, amit eddig nem tudtam, de nekem már van 4-ik éves csilim, amit mától kezdve csilibonsainak fogok titulálni.:D

Waka meg a hálóba bugyolált paprika porzásával egy kicsit elcsúszott, mert nekem télen bent is terem a paprika, magja is van, mivel a légmozgással megtermékenyül egyik virág a másik virágporától. Pókon kívül pedig porzó bogár télen nincs. Ja, és ezek a magok ki is szoktak kelni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.18. 20:40:10

@látjátok feleim szümtükkel: A felfelé álló, olyan igazi csili forma csili, a képek tanúsága szerint nem is olyan apró.
Mellesleg Waka nem csúszott el a szúnyoghálóval borított kilencedik emeleti erkélyen nevelt paprika porzásával. Ez volt a cél. Ha a légmozgás besegít, legyen.
Waka a megfázással csúszott el. harmadik napja rajtam van a kór, mára szerencsésen elkezdtem köhögni is. Külön szerencse, hogy Juta (sic!) államban :) töltöttem a napot ellenőrzéssel. Nagyjából megúszták, nem voltam a helyzet magaslatán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.18. 21:07:50

@Waka: Nagyon szeret nagyra nőni! Már van piros is, amiből lehet magot fogni. Ez nem hibrid, ez Capsicum Baccatum ...

csigafrédi 2018.09.19. 08:56:24

@Andrass9: Nagyon szépen köszönöm a szíveslátást, szerintem, ha nem kellett volna hazahúznom, még mindig pakolnád a paprikákat, meg a csilipasztákat. :) Köszi még egyszer, majd reflektálok, hogy melyik hogy tetszett. Az egyik anchót megettem tegnap vacsihoz. Nagyon masszív, erős, de mégsem olyan vizes a hús szerkezete. Ízre markáns, friss paprikaíz, csípősségét nem éreztem. Megpróbálok párat kiszárítani. :P
a diólevéllel kapcsolatos kísérletedet meg elkezdem bújni máris a neten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.20. 10:17:22

@csigafrédi: Szívesen láttunk! A tapasztalataidról majd számolj be...

csigafrédi 2018.09.20. 10:57:42

@Andrass9: A sült-füstös pasztának tegnap benyomtam a felét. A spicey fajtából volt, ha jól emlékszem. Nagyon zamatos cucc, pont kellemesen csípős, nekem kicsit sós volt, de nagyon bejött. Másik felét elteszem későbbre. Ez egy kincs! :P