Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Köszönök szépen! @látjátok feleim szümtükkel: @Topy: :) @Andrass9: Nem merem. (2018.10.19. 20:16) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Nagy adag pácolt húsok a sütőlapon

2018.09.13. 07:00 Andrass9

Osztálytalálkozóra igértem a vendégeknek a lecsón kívül roston sült tarját is. Gondolva a finnyásabbakra csirkefelsőcomb filét is tettem hozzá.

46.jpg

A mozdonyomhoz vettem egy öntöttvas sütőlapot is, ha netán nagyobb vendégseregletet kell etetnem. Egyik oldala bordás, a másik síma. Nos, itt volt az alkalom, hogy bevessem.

A húsokat az alábbi marinádba tettem másfél napra - azalatt biztos átjárja az íz a szeleteket.

16 vendégre készült:

A tarja

  • 16 szelet tarja
  • Saját fűszerkeverékem
  • A1 pác
  • A1 szósz
  • Mustár
  • Szójaszósz
  • Worchestershire szósz
  • Olivaolaj
  • Cukor

10.jpg

Mennyiségeket nem tudok adni, mert menet közben kevergettem/ízesítettem a pácokat.

Először a tarjákat fektettem egy nagy deszkára, ahol sóztam, borsoztam és bedörgöltem a fűszerkeverékkel. Kapott egy óra pihenőt, amíg a pácot készítettem.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 15.jpg

A folyékony pác összetevőit egy kis tálban kevertem össze. Olyan sok lett, hogy át kellett tenni egy nagyobb keverőtálba, ahol adtam hozzá egy kanálnyi cukrot is, valamint kevés olivaolajat.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Többé-kevésbé homogenizáltam a szószt, majd egy csipesszel belemártogattam a hússzeleteket, és egy műanyag dobozba rakosgattam szorosan. Majdnem megtelt a doboz, amit lefedtem, és ment a hűtőbe.

20.jpg 21.jpg

 

A csirke

  • 16 csirke felsőcombfilé
  • A tarja fűszerei mínusz a saját keverék
  • Montreal Chicken fűszerkeverék
  • Csípős ketchup

30.jpg

Az A1 marinád összetételét is lefotóztam, mert ez már nem az első alkalom, hogy használom.

32.jpg

A meglévő marinádot feltöltöttem további anyaggal (mint pl. ketchup), mert annyi már nem volt, ami elég lenne a csirkéhez. A csirkecombokat is sóztam, borsoztam, valamint a Montreal Chicken keverékkel bedörzsöltem. Hasonló mártogatós módszerrel vontam be a sűrű marináddal, mint a tarját. Ez is megtöltött egy műanyag dobozt, ami ment a tarja után a hűtőbe.

31.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Természetesen maradt marinád bőven, azt beköltöztettem az A1-os üvegbe, és a kicsilyánynak adtam: neki nagyon izlett már az előző is!

Köretnek fóliában sült krumplit és kukoricát készítettem, mert az egyszerű ... Találtam a hűtőben egy kisebb doboz csiperkét, amit csepp marináddal alufóliába tettem a mozdony felső rácsára a kukoricák egy részével. A többi kukorica, meg a krumplik részére begyújtottam a nagy gömbgrillembe, és oda tettem őket sülni, így nem zavarnak a hús sütögetésében. Itt 20 öklömnyi krumpliról és 10 nagy csemegekukoricáról van szó, aminek azért kellett valamennyi tér is.

A marinált húsok 36 órát töltöttek a hűtő leghidegebb zugában, mikoris nekiláttam az elkészítésüknek. Befűtöttem a mozdonyban, és feltettem az öntöttvas lapot a tűz fölé. Megkentem ghível, hogy ne ragadjon rá a sok hús.

40.jpg

Fele-fele arányban felpakoltam a forró vasra a csirkecombokat és a tarját. Mindkét felükön megsütöttem szép pirosra (vagy ez barna inkább?). Ezalatt a gomba is megpuhult a fóliában.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Mindezt kipakoltam egy szép tálalóra (nyitókép), és felszolgáltam második fogásként a lecsó után.

47.jpg

Egyik osztálytársam hozott savanyúságokat is hozzá - a legjobb a majonézes sajt/alma saláta volt.

48.jpg

Az öntöttvas sütőlap remekül bírta a sűrű cukros pácot. Másnap reggel egyszerűen papírtörlővel lejött róla minden. Az a gyanúm, hogy az A1-ban és a mustárban lévő sok ecet is hozzájárult a sikeréhez.

Csak egy kis csirke maradt meg, a vendégek meg pihegtek ... A cafatos disznó még hátravolt :)

 

36 komment

Címkék: krumpli gomba mustár szójaszósz bors cukor tarja olivaolaj ketchup csirkecomb filé Worchestershire A1 marinád Montreal Chicken fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5414233149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2018.09.13. 10:54:13

Nekem még nem sikerült úgy teljesen jól grillezni a tarját, hogy csak a lapon / rácson sütöttem. Annál inkább jó eredménnyel készülnek, ha 1-1,5 órát indirekt módon lefedve sütöm, majd a végén 10 perc alatt rápirítok a parázs fölött. Ha tárcsán csinálom, akkor is lefedem, úgy sokkal puhább lesz, és nálunk úgy szeretik a tarját, ha omlós. Nekem bejön a rágósabb változat is, de mivel ezzel egyedül vagyok, puhára készítem inkább.
Nagyon guszta lett amúgy. A csirke felső filé egy baromi hálás alapanyag. Imádom bárhogy. A kukoricáról kár, hogy nem készült kép, nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lett a végén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.13. 11:30:27

@csigafrédi: A kukorica a szokásos jó formáját nyújtotta. Be szoktam előtte 5 percre áztatni, majd levágom a két végét, hogy könnyebb legyen leszedni a csuhét és beletekerem alufóliába (ha a mikroban csinálom, akkor folpackba). Így gyakorlatilag a saját gőzében fő/sül meg.
Így néz ki: blogkocsma.blog.hu/2018/09/01/barbeque_marha_oldalas nyitóképe.
A tarját eszerint te megfőzöd puhára (ennyi idő alatt még a kollagén is felszabadul), majd kérget adsz neki. Én legfeljebb 6-7 percig sütöm oldalanként, és úgy is szaftos lesz, viszont a zsírnak nincs ideje átváltozni :)

csigafrédi 2018.09.13. 11:47:16

@Andrass9: Hát párolom inkább. Előtte megkérgesítem azért, de utána fedő alatt puhítom. Végén jön a végső pirítás, mikor már vajpuha, ekkor éri el a végső színt. A hirtelen sütés nálunk még bőven a rágós kategória. Talán ha papírvékonyra vágnám, vagy kikalapálnám a szeleteket, de azt meg én nem szeretem, ha nincs legalább 1,5 cm a szelet.
Jól néz ki ez a kukorica, bár én még ráraknám a rácsra, egy kis fűszersóval. Csak a rács-csíkok, meg a szín kedvéért. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.13. 12:42:29

@csigafrédi: A ráccsíkot tegyed, de a fűszersó helyett javaslok sima sót és vajat! Hideg vajjal bedörzsölgeted a forró kukoricát, az maga a mennyország :)

csigafrédi 2018.09.13. 12:52:46

@Andrass9: Megfogadom a tanácsod. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.13. 22:15:00

Köszönök szépen!
A csirke felsőcomb-filé tényleg igen hálás alapanyag. Szaftos, omlós, szinte mindenféle ízesítést elbír.
@Andrass9: Magam is a gyorsabb sütés híve vagyok, főleg, ha nagyobb vendégsereget kell kiszolgálni, és szegényes az infrastruktúra.
Holnap céges muri, tarja lesz tárcsán 30 főre, egy másikon héjában főtt krumplit pirítok kis fűszerrel. hozzá az elmaradhatatlan csalamádé és a BBQ szósz. Egy kollégának csirkemell lesz hagymával, szalonnával és birsalmával töltve. Van egy birsalmafa a panel előtt, ahogy jöttem hazafelé, találtam egy birsalmát a járdán, meg is volt az idea. Kevés tomatillo salsa verdét ütök még össze, lejött pár szem a kertben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.14. 10:38:20

@Waka: Céges muri menüd igencsak jól hangzik!

Fenchurch68 2018.09.14. 11:53:33

@Waka: Dolgoznék nálatok, van felvétel? :D

csigafrédi 2018.09.14. 15:34:21

@Waka: Nagyon klasszul hangzik a céges menü! :P
Tomatillo verde a mexikói földicseresznye? Nagyon fura növény, marha jól néz ki. Paradicsom íze van?

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.14. 22:04:47

@Waka:

Nálam most fog még virágozni, későn kelt ki a tavalyi földbe került mag.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.15. 07:57:46

@Waka:

Elmentek az utcabeli fecskék, és láttam vonuló rajt is. A poloskák sajnos nem vonulnak, és nagyon sok gyerek poloskát is látok a növényzeten. Utolsó szőlőnek a kertben az otelló maradt, azt nem szívogatják.

A tegnapi meleg kirántotta az udavon lévő afuz ali szőlőből a nedvességet, de két locsoló víz után megszívták magukat a szemek. Még ilyet nem láttam, hogy ennyire lefonnyadjon a szőlő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 09:35:01

@látjátok feleim szümtükkel: Poloska nálunk is megjelent, de még kezelhető mennyiségben. Láttam párat az Izabella szőlőn is, de nem vészes. Nálunk a nagy esőzés óta kitart a kert, még nem kellett locsolni.
Az ökörszivet elkezdtem felnyűni, de a datolya még szépen terem. A SanMarzano idén nem jött be :(
Az uborka is kész, ma felszedem. Remekül teljesített, legalább 30 kiló uborka termett a nyáron. FOlyton volt mit enni és elajándékozni :)
A csiliket majd most szándékszom átvizsgálni, egy részüket felfűzve szárítani.
A füge nem biztos, hogy beérik idén, pedig rengeteg lenne.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.15. 10:19:21

@Andrass9: Nálunk is rekord fügetermés van, csak nem fog beérni..párat, ami nagyon korán kibírta a fagyokat, már le- és betermeltem(a szépember nem szereti, gyerekek nincsenek itthon), de az a sok zöld..a szívem szakad meg. valamelyik évben a féléretteket besavanyítottam, de -bár nem rossz, - nem eszi igazából senki. Pedig nem bizarrabb a kisdinnyénél:)

Ma sörben csülköt készítettem, római tálban, mert nincs nekem mozdonyom...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 11:38:05

@Kumari aki Nilüfer: A római tál is csodás eszköz, a sörben csülök pedig remek eledel! Kölcsönadnám a mozdonyt, de a szállítása hozzád meg vissza kissé nehézkes lenne :)

Kumari aki Nilüfer 2018.09.15. 12:24:09

@Andrass9: Ránézésre sikerült, piros ropogós bőr. alatta omlós hús, sok-sok hagyma, ami inkább párolt, mint sült, ebéd negyed óra mulva:) Sül hozzá a krumplii, amit előtte megfőztem, és kicsit megkapatok. Előtte egy kis zöldségleves csurgatott tésztával, ma is hűtőkievés van:) Azt főztem, amit a hűtőben és fagyasztóban találtam.csontozott bőrös csülök..vannak (voltak)itt kincsek:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.15. 12:25:31

Füge nálunk elfagyott egy kivételével, ezen előbb kevés volt, most elég sok van, de csak egyesével érik. Viszont a datolyaszilva ( kaki ) elekezdett sárgulni, és potyogni. Lesni kell, hogy időben levegyük.

Ja és a csuda! Egy rododenrdonon két bimbó kinyílt. Ő tavaszt érez, és gondolom jó időt jelez.
A kertben pedig találtam egy zsenge szőlő hajtást, rajta a fürt kezdeménnyel, továbbá úgy tűnik, ha marad a szép idő, akkor a harmadik kötés szőlő is beérik. Hagytam két tőkén két-két fürtöt. Ezt még nem bántja a poloska, de az sem lesz baj, ha megeszik, mert ez a kíváncsiság termése. Másodkötés már sokszor ( idén is, azt meg is ettük ) ért be, harmad még sosem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 12:40:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk két éve fagyott ki a füge, akkor tarlóra vágtuk. Tavaly ki is hajtott, idén meg már akkora a bokor mint két éve volt. Az első termés eltűnt, pár szemet találtunk csak meg, a második szép nagy, és már megjelent a harmadik is.
Holnap szüreteljük a Mucsu almát. Még helyet kellene neki csinálni a garázsban ...
Mi nem hagyjuk meg az új szőlőhajtásokat, mert igencsak megviseli a tőkét.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.15. 14:33:15

@Andrass9:

Én sem hagyom meg, csak ezt a kettőt, mert érdekel a végeredmény.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.15. 14:34:20

@Kumari aki Nilüfer:

Az is tavaszt érez? Ha így haladunk akkor előbb-utóbb kétszer aratunk?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 17:10:50

Lecsupáltam az uborkakordont/lugast. Már csak óriási tö.k formájú valamik voltak rajta, amúgy száraz volt az egész.
Felkötöztem pár csilit, mert emberes magasságra megnőttek. Még jó idő van, érhetnek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.15. 19:06:08

@Andrass9: Finom is lett minden, felfalták mind egy szemig, csak egy kevés csalamádét tudtam hazamenteni. Fél kettő magasságában értem haza, igencsak emelkedett hangulatban, úgyhogy ma nem sokat dolgoztam. Hat után azért lementem a kertbe, megöntöztem a kerekrépát és a paprikákat, az egyik csili és az Aji Christal még mindig szorgalmasan nyílik. Poloska rengeteg van, mindenféle színben és méretben, hogy a nyavalya essen beléjük. Lejött még fél kiló paradicsom, arról a négy tőről, amit nem nyűttem ki, mert még van bennük némi élet.
@Fenchurch68: Naná, hogy van, csak egy három hónapos alapkiképzést kell végigcsinálni.
@csigafrédi: Az bizony, kicsit savanykás íze van, jó saláta alapanyag.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam sok kikelt az elhullott magból, de azokat tavasszal elosztogattam. Magamnak helybe vetettem, másfél méter magas és öt ceti vastag szára van. Most is virágzik, de azt hiszem, abból idén már nem lesz semmi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 19:21:35

@Waka: Készülsz posztolni is, vagy csak a sebeidet nyalogatod :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.15. 19:53:00

@Waka:

Ne bántsd, mert egészen a fagyokig tud nőni, és ha megnő, akkor leszedve be is érhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.15. 20:57:02

Holnap jönnek a gyerekek (már akik itthon vannak) almát szedni. Kivettem egy nagy tonhal szeletet és egy tikot a csodahüttőből, hogy kiolvadjon, valamint feltettem 3 közepes krumplit hajában sós vízbe főni 80 percre. A feleségem begyűjtött 8 kiló padlizsánt bagóért, szóval holnap be kell gyújtani a mozdonyt!
Jó receptet leltem a tonhalhoz is :) Lesz tyúkhúsleves is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.15. 23:09:03

@Andrass9: Készülök, már egy hete hurcolom a képeket, meg a szöveget magammal, de még nem értem a végére.
@látjátok feleim szümtükkel: Igaz, csak éppen ráfeküdt egy fél sor krumplira, amit fel kellene szedni, és lassan az ásásnak is neki kell állni, mert tavaszig sem végzek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.16. 10:56:52

@Waka: Ok, semmi gond, mert betettem az új posztot még az este.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.16. 13:38:22

@Waka:

Nyugodtan arrébb küldheted, nem sértődik meg, tovább nő, mint a dudva.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.16. 17:19:20

Újítottam.

Érik az Afuzali szőlőm, és eléggé rothad, korompenészes. No de ilyenkor már nem permetezünk, mert. Akkor nem lesz teleltetni való szőlő? Nem oda a Buda, írta nekem a kocsmáros a minap. Gondoltam is erre, és csináltam egy kétliteres permetezőnyi szódabikarbónás vizet. Ha a nyár elején a paradicsomnak nem ártott, akkor próba cseresznye!

Megpermeteztem, és a rossz szemeket kiszedtem. A melegben szépen meg is száradtak a fürtök, holnap pedig szüret, mert a poloskának, darazsaknak már ízlik. Amelyik szemet körbe szipókázza a poloska, az összefonnyad, meg elkezd romlani. Leszedem előlük.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.18. 15:36:24

@Andrass9:

Sikerült.

A szemeket nem lepik a darazsak, és nem romlik tovább, csak amit nem vettem észre korábban az. Egy kissé sós a szemek felülete, talán gyengébbre kelett volna a vizet keverni, de majd megmossuk a szőlőt evés előtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.18. 20:36:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ez remek!!!! Nekem a körtét próbálták megenni a darazsak, de valahogy elfogytak :)
Szerencsére a gyerekekkel leszedtük az összes almát a Mucsuról, már dobozban vannak! Úgy nézem, az Idared két hét múlva esedékes ...
Még pont, mielőtt elmegyek a pocsolyán túl.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.18. 20:38:04

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy a sós felület vette el a kedvüket a darazsaknak?