Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Rösti - a svájci parasztreggeli

2018.09.10. 07:00 Andrass9

Nálunk is divatos a másnapos hajában sült krumpli reggelivé varázslása hagymával, tojással. Ennél viszont sokkal gyakoribb a svájciak hasonló étele, ami hasonlít a tócsni/lepcsánka/röszti/cicege stb. fogáshoz, de van néhány lényeges eltérés köztük.

32.jpg

A rösti lehűtött, főtt krumpliból készül, ellentétben a hazai változattól, ami nyers krumpli, liszt és egyebekből áll. Én nagyon szeretem a krumplit! Leginkább hajában sült vagy főtt változatában (lásd gyerekkori élményem) - ha tehetem, megeszem egy szem forró krumplit fél vajjal :). Így megreszelve és pirítva is szeretem, de felfedeztem, hogy Svájcban adnak hozzá fokhagymát, meg szerecsendiót is (a borsról nem beszélve).

Buli volt a hétvégén, és maradt egy rakat hajában sült krumpli, ezért nekiláttam, és összeszedtem a hozzávalókat egy svájci recept szerint (ők csak tudják...).

  • 5 szem krumpli megsütve, hámozva, kihülve
  • 1+1 tk kacsazsír
  • 1+1 tk ghí (tisztított vaj)
  • 2 tojás
  • 2 dkg főtt füstölt császár (lehet kolozsvári szalonna is)
  • 2 dkg Gorgonzola sajt (hogy valamitől svájci legyen)
  • 16 tekerés feketebors
  • 8 tekerés fűszeres só
  • 1/8 szerecsendió
  • 1 girizd fokhagyma

10.jpg

A legjobb reszelő erre a célra a galuskaszaggató fejreállítva. Krumplinként adagoltam pici szerecsendiót, fűszeres sót (Schuhbeck márka a szomszédtól) és feketeborsot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Pirinyó kockákra vágtam a főtt császárt. Szeretem megpirítva, mert különleges illata van! Egy 24 cm-es serpenyőben felhevítettem 1-1 teáskanálnyi kacsazsírt és ghít. Mindkettőnek remek aromája van! Ebben sütöttem a császárt ropogósra. Belemorzsoltam a reszelt krumpliba a Gorgonzola sajtot, valamint a végső borsadagot is rátettem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Összezúztam a fokhagymát, apróra vagdaltam és hozzáadtam a szalonnához. Amikor már alaposan sercegett, ráborítottam az összerázott reszelt krumplit. Még azon frissiben összekevertem a pörccel, hogy mindenhova jusson belőle. Nagy lángon sütöttem, míg az alja ropogós lett.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Egy pontméretű tányért tettem a serpenyőre (pont letakarja ...), majd felfordítottam, hogy a krumpli átköltözzön reá. A serpenyőben felhevítettem a másik kanálka kacsazsírt és ghít. Végül belecsúsztattam a tányérról a félig megsült krumplit.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mivel valami fehérje is kellett, tettem egy pici ghít az új kisserpenyőbe. Ezen két tükörtojást sütöttem. Kicsi borsot is reszeltem rá, meg megsóztam. Ezalatt elkészült a krumpli is.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Már csak teríteni kellett kettőnkre.

31.jpg

Én tojással ettem és mellé egy tál kompóttal.

33.jpg

Felségem nem kért rá tojást, ezért az ő adagját is én ettem meg :)

34.jpg

A magyar parasztreggeli csak annyiban hasonlít, hogy tegnapi krumpliból van. Nem reszeljük, csak feldaraboljuk. A szalonnán hagymát pirítunk, amire ráborítjuk a krumplit, hogy piruljon. A végére a tojást összehabarjuk, és rántottaként belekeverjük a pirult krumpliba.

Ez is egy remek étel - különösen táborozáskor esett jól!

26 komment

Címkék: tojás krumpli fokhagyma gorgonzola bors kacsazsír szerecsendió császárszalonna ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1014212763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.09.10. 10:36:06

Még nem ettem olyan krumplit, amit ne szerettem volna! A parázs alatt hamuban sülttől a pomme dauphine-ig mindent. A rösztit én szalonna nélkül csinálom, de ki fogom próbálni ezt a receptet.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.10. 10:36:29

de jól néz ki..és biztos finom.

Nálunk svájci krumpli néven fut egy másik változat: Héjában főtt krumpli, hámozva. Jénai kikenve vajjal. krumpli a nagyobb lyukú reszelőn bele, krumplinkáént, vagy rétegenként, ahogy a tál adja, fűszerezve,( só, bors), és egy sor sajt reszelve. ezt ismételgetjük, mAJD az egészet sok reszelt sajttal lefedjük, és mehet pirulni a sütőbe, Tortaként is szeletelhető, bármihez, de ha füstölt sajt is kúszik bele, önállóan is nagyon jó, valami savanyúval, vagy némely gyereket majonézzel...minden családi összejövetelen van, ez a vegáknak is bejön, bár feladta a leckét a nagylányom és a tettestársa, ők most éppen vegánok..még nem nyers..de most törhetem az agyamat újabb kreálmányokon(higy jól is lakjanak)

Kumari aki Nilüfer 2018.09.10. 10:37:30

Ja, a recepthez..én azért rétegenként egy sor vajat is ráreszelek, egyébként nekem száraz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.10. 13:10:20

@kobold63: Hát igen, mert ez nem röszti, hanem rösti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.10. 13:11:29

@Kumari aki Nilüfer: Hagyd ki belőle a vajat és a sajtot (kis olajat azért adj hozzá ...) Ha úgy is megeszik, akkor nincs nagy baj :)))

kobold63 2018.09.10. 14:00:59

@Andrass9:

Az angolnyelvű wiki szerint "rösti or röschti". Take your pick. Persze lehet a különbség a himalaya só vagy a mediterrán só között is. Vagy a Z betű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.10. 19:22:03

@kobold63: A német Wiki szerint "rösti - ejtsd rööschti" vagyis hosszú ő, és az sch-t s-nek ejtik. Nincs Z :)
A német kicsit közelebb áll a svájcihoz, mint az angol - gondolom én.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.10. 21:51:02

Főztem tavalyi spenótot! Eszméletlen jó lett! Igaz, vagy 4 fej kicsi fokhagymát is belereszeltem :)
Jóllaktam!

Jóccakát!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.10. 22:41:31

Vajfüggő, aki engem szapul a szénhidrák miatt. :) A krumpli rulez, bármilyen formában, de így sajttal és szalonnával isteni lehet. Az angoloknak is van valami hasonló étkük, a két duci hölgy egyszer előadta. Sercegős, vagy milyen krumpli néven futott. Az lehet a sercegnő burgonya. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.11. 16:55:53

@Waka: Na hallod? Az legalább segít a felesleges kilók leadásában a lerakódás helyett :)

Dikusz 2018.09.11. 17:01:39

@Andrass9: Azt elhiszem, hogy jó lett! Azzal a spenótkával én is jóllaktam volna::)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.11. 17:41:56

@Dikusz: Azt reggeliztem, meg azt ebédeltem, de azért küldök neked egy tányérnyit!
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.11. 20:56:09

Látszik, hogy nincs fenn a címlapon (mondjuk nem is olyan nagy durranás recept) - mindenki alszik rajta.
Azért van némi sikerélményem: A kicsilyány megfőzte élete első csirkemell levesét a blogon talált recept alapján. Megkínált vele, és igazán ízes volt!

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.11. 21:11:01

@Andrass9:

Én a héjában főtt és kihült krumplit karikára vágva szoktam megsütni kevés zsiadékon, mert így tanultam gyerekkoromban.
Ha parasztreggelire vágyok, akkor dúsítom azzal ami a hűtőböl előbújik, a kertben éppen található, és néha tojással is nyakon öntöm.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.11. 21:16:18

Ma esti vacsora rántott gévagomba volt. Csudára jól sikerült most is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.11. 21:52:44

@látjátok feleim szümtükkel: Ki-ki úgy csinálja, ahogy tanulta :) Én a darabolást láttam, és csináltam, de a karikára szelt szerintem is finomabb lehet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.11. 21:53:56

@látjátok feleim szümtükkel: Sajna gévagomba errefelé nem nő :( Ám ha nőne is, mivel nem ismerem fel, nem ehetném...

csigafrédi 2018.09.12. 11:39:37

Ez tök jól hangzik. Mostanában egyre gyakrabban csinálok krumplis "hash"-t. Szórok bele minden jót, ami éppen eszembe jut, vagy a kezem ügyébe akad, vagy megmaradt a hűtőben. Végül rá egy tojás, vagy kettő és kész. A legfontosabb része a krumpli. Erre van egy fura, de jól bevált módszerem, hogy kívül ropogós, belül krémes legyen:
Megpucolom és falatnyira kockázom a sütnivaló krumplit, majd nyersen, lazán lefedve beteszem a mikróba 5-8 percre. Addig lehet aprigatni a többi hozzávalót, lepirítani a szalonnát, kolbászt, maradék húst, hagymát, akármit. Utána a visszamaradt zsíron ropogósra sütöm a krumplit.
Van pár olyan része a műveletnek, ami nélkül az eredmény nem lesz jó: 1. Öntöttvas serpenyő kell hozzá. 2. Célszerű minden alkotóelemet külön-külön elkészíteni, majd a végén egyben visszaönteni, ezután kialakítani a fészkeket a tojásnak.
Pofon egyszerű, változatos, és nagyon finom egytál kaják születnek így, meglehetősen rövid idő alatt. Nem találtam meg rá a magyar nevet. :(

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.12. 12:51:46

@csigafrédi:

Szerintem a parasztreggeli egyik változatát készíted. Az a jó benne, hogy kétszer sem lesz egyforma, de mindig nagyon jó.

Szoktam olyat készteni, hogy egy személyre egy nagyobb krumplit számítva körömnyi darabokra vágok, és kevés zsirdékon nagy lángon sütöm. Így fő és sül egyszerre, majd kiszedem, és ami van mindent bele a seprpenyőbe, végén vissza a krumpli és ha még így sem lesz elég kiadós, akkor megy rá tojás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.12. 15:50:33

@csigafrédi: Az egyedenként elkészített alkotóelemek a távolkeleti konyha eszköze. Így szabályozni lehet az egyes alapanyagok konzisztenciáját!
Jó, hogy leírtad, tetszik!

csigafrédi 2018.09.12. 16:00:27

@látjátok feleim szümtükkel: Rákerestem és tényleg teljesen hasonlókat dob fel. De jó, hogy van neve! :) Nálam a kb fél mackósajtnyi krumplidarabok váltak be legjobban, és azt vettem észre, hogy a zsírral nem érdemes spórolni. És pont ez jött be nekem is: mindig más, és mindig jó.

csigafrédi 2018.09.12. 16:24:50

@Andrass9: Így biztos az eredmény. Nem kell a különféle alapanyagok hozzáadásának időzítésével, víztartalmával, sülési idejével, és ezek kombinációival foglalkozni. Időben sem tart számottevően tovább. Olyan ez, mint nagyvárosban a gyorshajtás: 30 percig folyamatosan kockáztat az ember teljes ideggörcsben, vagy 35 percig utazik tök nyugodtan, élvezve a kellemes zenét és a napsütést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.12. 18:09:49

@csigafrédi: Az én tapasztalatom szerint max 32 perc :) Nem nyerek többet vele. Több, mint egy millió kilométert vezettem életemben munkába menet-jövet. Túllépni a sebességkorlátozást akkor tettem, ha 5 margarita koktél már bennem volt, és haza akartam még aznap menni blogkocsma.blog.hu/2012/04/10/az_a_csodas_margarita_koktel . Ezt azóta abbahagytam. A harmadik után inkább ott aludtam, és nem kockáztattam 80 kilométert részegen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.12. 21:36:14

@Andrass9: Nem rakódik, elégetem. Három éve tartom a súlyom.
@látjátok feleim szümtükkel: Régóta jár az eszemben a géva, párszor meg is indultam a nyomában a Séd-völgyben, de még nem leltem egy fia darabot sem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.13. 09:15:36

@Waka:

Hehehe. Mi az utcán álló akác és díszszilva fákon találtunk, a kertünkben meg a szilvafa mutatta már három alkalommal. Mert írás szerint évelő. Emiatt meg lett kímélve a kivágásra ítélt fa.

Arra viszont felhínám a figelmed, hogy rögtön hűtőbe kell teneni és nem szabad egy napnál tovább tárolni, mert lekeményedik. Állítólag jól fagyasztható, de arra még nem került sor, mert mindig megettük.
Egyébként apróbb csíkokra vágva rántom, mert ha nagyon vastagra hagyom, akor száraz lesz, és nem sózom, csak a tojásba teszek több sót.
Vannak akik szerint kirántás előtt tejben kell áztatni, de ezt még nem próbáltam ( nem is fogom ). Szomszéd azt mondta olyan, mint a csirkehús.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.13. 10:47:34

@látjátok feleim szümtükkel: A keményedést igazolom, a piacon vettem gévát, de nem hűtőből,,kicsit rágós lett. Engem nem csirkehúsra emlékeztet..gévagomba íze van:))) Szeretem, mint minden gombát, de nem veszem, pont mert nem garantálja senki, hogy a piacon olyat veszek, ami nem szikkadt ki kissé.Lehet, tejben kellett volna áztatnom, azt kihagytam.