Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

"Lecsós" csülök

2018.09.07. 07:00 Waka

Idézőjelbe tettem, hogy nehogy valamelyik mindent túl komolyan vevő olvasó megszóljon miatta. Mert végül is igaz, lecsós lett, de tulajdonképpen pörkölt, amit amúgy is lecsós alapon szoktam főzni, de most még magamhoz képest is bőkezűen adagoltam a nevezett összetevőt.
Úgy esett, hogy megjött a vendégsereg a ködös Albionból. Persze nem váratlanul jöttek, meg is beszéltünk mindent már jó előre. Kérdezgettem, hogy mit ennének, de megnyugtattak, mikor itt lesznek, elmegyünk együtt bevásárolni. Hát jó. Aztán miután az összes létező közlekedési eszköz, amivel csak kapcsolatba kerültek, késett, a tizensok órás utazás után hullafáradtan estek be. A vacsorát megoldottuk a hűtőből, paradicsomot, paprikát a kertből szedtem még délután, pár kifli is akadt a kenyértartóban. Igen ám, de mi legyék másnap? Különösebb ötletük nem volt, elkezdtem hát sorolni, mi van a fagyasztóban. A csülöknél felcsillant a szemük, ők bizon de megennének egy csülökpörkölt. Elő is vettem legott a húst, hogy reggelig kiolvadjon. Igen ám, de az a csülök két evésre nem lesz elég mindannyiunknak, valamivel fel kéne szaporítani. A közelben nincs értékelhető húsbolt, messzire meg a francnak sincs kedve mászkálni. Ekkor jött az ötlet, hogy egy nagyobb adag lecsóval ütöm fel, attól lesz jó sok szaft, a zsíros-bőrös hús meg majd biztosítja az ízt és a kellően ragacsos állagot. Egyébként mindenben úgy jártam el, mintha pörköltet főznék.
Szóval feltaláltam a csülök ivartalan szaporítását.

img_3883.JPG

Hozzávalók:
- 1 csülök
- 3-4 pirosra érett lecsópaprika
- 3-4 jókora paradicsom
- kevés házi paradicsomlé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- házi édes paprikakrém
- fűszerpaprika
- 1 csili
- só
- fekete bors
- őrölt köménymag
- sertészsír

A kiolvadt csülköt felaprítottam, a csontot kettéfűrészeltem, hogy abból is kifőljön a sok zamat. Itt kell megjegyeznem, hogy igen jó csülköt sikerült vennem. Bár lefagyasztottam, kiolvadáskor nem úszott a zacskó alján a véres letyek, pár kristálytiszta cseppen kívül a tasak oldalán, nem volt benne víz. Gondolkodtam rajta, hogy megosztom a nagyérdeművel az üzlet nevét, de azóta sikeresen megszívattak a füstölt csülkükkel, úgyhogy csináljon nekik reklámot az ördög öreganyja a purgatóriumban.

img_3853.JPGimg_3856.JPG

A paradicsom jó érett volt, nem kellett forrázni, simán levágtam a héjat a deszkára fektetve, aztán a paprikával együtt felaprítottam.

img_3858.JPG

A finomra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteltem.

img_3861.JPG

Rátettem a kockára vágott húst és nagy lángon megpirítottam, megszórtam pirospaprikával és összeforgattam.

img_3863.JPGimg_3867.JPG

Beletettem a paprikát és a paradicsomot, felöntöttem a paradicsomlével, fűszereztem, sóztam. A paradicsom pár perc alatt levet eresztett.

img_3869.JPGimg_3872.JPG

Fedő alatt kis lángon rotyogtatva puhára főztem. Vizet alig kellett hozzá önteni.

img_3876.JPG

Közben gyorsan szaggattam egy emberes adag nokedlit, meg összedobtam egy salátát a szomszédtól kapott apró, amorf, de roppanósan zsenge uborkából. Kicsit vastagabbra gyalultam a szokásosnál, hogy a roppanós állag megmaradjon.

img_3880.JPG

Szóval elkészült a fogás, büszkén tálaltam. A kamasz legénynek színhús darabokat mazsolázott ki az anyja, de a büdös kölök két falat után eltolta a tányért, hogy az neki nem kell, margarinos kenyeret kér paradicsommal.

30 komment

Címkék: pörkölt paradicsom paprika csülök lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6314219567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.07. 07:48:04

Jó is az a margarinos kenyér finom édes paradcsommal.:D

kobold63 2018.09.07. 08:18:49

Nem ettem margarint már 40 éve, a vajas vagy zsiroskenyér uralkodik mifelénk.

kobold63 2018.09.07. 09:42:55

@Waka :
Nem mondhatom, hogy steaket eszünk steakkel, nagyon vegyes ételeket főzök, de egyik gyerek sem eszi meg a rezgő bőrös húsokat. Csak ropogósra sütve. Valúszínüleg ezzel kell felnőni, körülöttük lenni ezekkel az ételekkel. Ahogy emlékszem, mi mindent megettünk és mindent szerettünk. Nagy veszteség a következő generációknak, hogy a sok finom, de egyszerübb és olcsóbb ételeket nem fogják ismerni.

Amit a vendéged mazsolázott ki a fiának, azt azért megenné mind a kettő, nokkedlival, uborkasalátával. Mintakaja.

Topy 2018.09.07. 09:52:03

Nézz pozitívan a margarinos kenyérre: ennyivel több maradt neked a jó kis lecsós csülökből! :)
A büdös kölök meg vagy felnő a jó kajákhoz, vagy így marad...

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.07. 10:04:35

@Topy:

Felnő.
Én sem szerettem a bőrös-kövérkés-inas húsrészeket gyerekként, meg még fiatalként sem, most meg a színhúst elhagyom ezek kedvéért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.07. 16:10:33

@kobold63: Margarint sikeresen kitiltottam a háztartásból! Most már a feleségem is vajjal süt mindent (pl. sajtos pogácsát).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.07. 16:12:33

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: Szerintem sajnos így marad :( Én se szerettem gyerekkoromban, de ma már nem is tudom elképzelni a háztartásunkat mondjuk egy körömpörkölt nélkül! Vagy egy remegős csülök nélkül :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.07. 16:13:01

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Valamiért a margarint kedveli, pedig arrafelé azért akad normális vaj.
Vannak ételek, amikhez fel kell nőni. Kelkáposzta főzelék, pacal, etc. A fiatalabb nemzedék a kész, gyorsan bekapható, egyenízű fogásokat kedveli, Komolyabb ételekhez nincs türelme, ideje, mint ahogy sok minden egyébre sincs ideje, hisz rohannia kell, mert még lemarad valamiről. Aztán majd rájön, hogy a világon semmiről nem marad le, akkor majd jóízűen megeszi a csülköt is. Persze vannak páran, akik "úgy" maradnak, de hát az élelmiszeriparnak (ipar!) is meg kell élnie valamiből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.07. 16:14:36

@kobold63: Tegnap a borfesztiválon megmutattam a vejemnek a zsíroskenyeret lilahagymával. Kis híjján rosszul lett, pedig ette a bacont, az óriás hotdogot és a véreshurkát is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.07. 16:47:32

Időközben esett egy kis eső, nyilván tudta, hogy a kertbe kell mennem.
Azt mondja meg valaki, mi a csudát keresnek még itt a fecskék?

Topy 2018.09.07. 17:29:27

@Andrass9: A lilahagyma lesz a bűnös!

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.07. 17:34:04

@Waka:

A nagy csapatok szeptember végéig indulnak, de október első felében még kisebb csoprotokat lehet látni. Persze nem mindenhol az országban.

Szeged környékén valamikor régen ez így volt, mostanában nem vizitáltam a fecskéknél, így a mai szokásukat nem tudom.

Innen már vagy 5 éve elvonultak, az utcánkban csak egy fészkelő párt látunk. A közeli tavaknál már gyülekeznek, de vonuló rajt még nem láttam.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.07. 17:35:25

@Andrass9:

A vajas kenyeret és a hozzá harapott tv paprikát elviseli?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.07. 19:54:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nem nagyon eszik síma zöldpaprikát, csak ha csíp mint ... :)
Vajas kenyeret szereti, mint majd minden amerikai.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.07. 19:54:50

@Topy: Valahol ott lehet az eb elhantolva ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.07. 21:51:50

@Andrass9: Egy barátom, aki szintén András, valamikor a 90's években egy farmon élt South-Dakotában. Egy államilag finanszírozott program keretében "tanult" ott mezőgazdálkodást. Egyik este bacont sütöttek vacsorára. Reggel a serpenyőben maradt zsírt kente a kenyerére, a házigazdák szabályosan rosszul lettek. Hideg zsírt? Kenyérre? Brrr...
@látjátok feleim szümtükkel: Igazából nem konyítok hozzá, meg olyan nagyon nem is követem, de mintha az utóbbi években korábban elhúztak volna. A gólyák már elhúztak - ahogy olvastam -, pedig pár itt is szokott telelni.

Bobby Newmark 2018.09.07. 23:52:28

Ezt szerintem úgy hívják, hogy csülökpörkölt. És az utolsó, kész képet elnézve ez még rákos tumorkának sem megy el, nemhogy ivartalan szaporításnak, a kb 1% lecsó elveszik a csülkön.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.08. 08:49:38

Én magam valahogy annyira nem rajongok azért, hogy minden ételt összelecsózzak..természetesen nem rontja el, csak egyéni ízlésem berzenkedik( teszek persze a sűrítés és a komplexebb íz kedvéért egy kevés zöldpaprikát, és egy kicsi paradicsomot a pörköltbe, de az annyira belesimul, hogy nincs lecsós beütés. De ez szigorúan SZERINTEM, és ha szaporítani kell, akkor biztos én is így tennék:) Én ezeket a bórös-rezgősöket rövid lére,a családban a többiek inkább a színhúst szeretik.Így mindenki jól jár.

Azért betolnék egy derék adagot ebből is...:)

Fenchurch68 2018.09.08. 09:49:43

Ma végre hazamegyünk a nyaralásból (nagyon jó volt, de ez nagy előnye a két hetes vakációzásnak, hogy az ember utolsó napokban már vágyik a saját fészke után), végre főzhetek "tisztességes" ételeket, mint pl. a fenti csülök :) Tábori körülmények közt otthon eltett lecsón, melegszendvicsen meg tésztán kívül nem nagyon tudtam mást főzőcskézni.
Persze ettünk jókat étteremben, de az más :) igyekeztem olyasmit enni, amit otthon nem főzök, pl. szalontüdő. (Nem a bonyolultsága okán, de rajtam kívül más nem eszi, magamnak meg nem állok neki.)

kobold63 2018.09.08. 11:06:13

@Kumari aki Nilüfer:

Nálunk rövid a paprika elérhetőségi ideje, így amikor van, kiélvezzük a lehetőséget, nyersen vagy a friss lecsót, sült paprikát. Az egész évben kapható kaliforniait főzésre nem használom, csupa víz, legfeljebb salátákba teszem, vagy nyersen esszük, sajttal. Eltett paprika-paradicsom (ez így még nem lecsó) megy a paprikáscsirkébe, indiai currybe, chilibe (csak texaszi meg ne hallja, mert bab is megy bele, igy nekik az nem chili), az időnkénti gulyáslevesbe, székelygulyásba, sőt még a nem autentikus olaszos hússzószba is. Végre egy magyar étel, amit a családban mindenki szeret, a marhapörköltből a lecsót elöbb kieszik, mint a húst. Ha nagy néha, 3-4 évben egyszer rizses húst csinálok, abból is azt szemezgetjük ki először.

A frissen, a farmról kapott paprika hetekig eláll a hűvösben, ilyenkor az a fő zöldségünk, nem lehet megúnni.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.08. 12:13:24

@kobold63: Félreértés ne essék, mi szeretjük a lecsót, szezonban bográcsban többször is csinálunk..de az utóbbi hetekben belefutottam már olyan resztelt májba, ami inkább lecsós, olyan gulyásba, aminek az alapja csaknem lecsó, és ezt éttermi séfek osztogatták.
Természetesen nem leszólni akartam.bocs, ha úgy tűnt, de távol álljon tőlem. mert kétségtelenül finom, csak az én agylövésem, hogy a lecsó nekem túl önálló. De mint írtam, nem ugranék el előle, ha most előttem lenne:DDD
A kaliforniaiból nem jó a lecsó..mármint túl sok leve lesz, és valahogy..nem olyan, na:) Igen, ahhoz az itthoni lecsópaprika való.Törökországban sem olyan, ott sincs a miénknek megfelelő paprika, és a paradicsom sem olyan ízű,,érdekes ez.

kobold63 2018.09.08. 13:27:32

@Kumari aki Nilüfer:

Kedves vagy, de a kocsmában nem érzékenykedünk, ötleteket, véleményt cserélünk. Az izlés meg, kinek a pap, kinek a fia. Bicska marad a zsebben.

Viccen kívül, ha itt a kinai zöldséges ( a legtöbb, ha nem is kinai, de ázsiai, ( frissebb és olcsóbb árujuk van mint a nagy hálózatoknak) is magyar paprikának nevezi a TV paprikát, alma paprikát (édes és erős) meg a hegyes, "banán" paprikát (édes és erős), az mutatja, milyen speciális ez a növény, a jellegzetes, megszokott íz. Sok-sok másféle is van, paradicsom-paprika, kápia, sok chili meg mexikói paprikák. Most még cseresznye paprikát is kaptam, felfűztük. Az dísziti a kocsonyát mindig.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.08. 13:57:13

@kobold63: Hát ezt most nem értem, mondom a kaja jó, a véleményem meg, amit megosztok, hogy ha kikerülhetem, nem lecsózom. Nem érzékenykedtem, ha más igen, magyaráztam, és elnézést kértem...de fátylat rá.Bicskám nincs. (és ez nem olyan kocsma)Ha vicc volt, akkor bennem a hiba, nem értettem:)

Egyedül Törökországban kóstoltam paprikát.paradicsomot,sót, dinnyéket, és csalódás volt, mert szemre mutatósabb, mint a hazai, ízre meg egészen semleges, jellegtelen..legalábbis ahol mi vásároltunk..Amit külhonban szállodákban adnak, az a gyerekeim szerinti műanyag paradicsom, mind ugyanolya semmi ízű..De persze pl. Olaszországban valami eszméletlen finom paradicsomok bírnak lenni:) Ott paprikát nem kóstoltam.

Kumari aki Nilüfer 2018.09.08. 13:58:11

Rbből is látszik, hogy tévedtem, mert nemcsak Törökországban kóstoltam helyi dolgokat:DD

kobold63 2018.09.08. 14:40:35

@Kumari aki Nilüfer:

Valóban félreértetted, már az első hozzászólásod is teljesen helyénvaló volt, én ahhoz fűztem az enyémet, hogy mifelénk miért másmilyen. Semmi sértődés, már miért is lenne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.08. 22:06:25

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: Száz szónak is egy a vége: A lecsó jó, de nem mindenki szereti egyforma módon. Ízlés dolga, ugyebár, arról meg nem vitatkoztunk.
Töltöttem mindenkinek egyet, a ház ajándéka. Aztán tudjátok, hova köll legközelebb is jönni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.09. 08:24:42

@Andrass9:

Ezt - mekkk12 - honnan szedted?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.09. 11:27:29

@látjátok feleim szümtükkel: Csak kirúgtam a kéretlen spamjével - nincs rá szükség :)