Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @Dikusz: És ha nem főz be? Defekteljen minden gumija, inkább. Nekünk sajnos most nincs kutyánk, h... (2018.10.19. 00:42) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Lecsó az osztálytalálkozóra

2018.09.04. 07:00 Andrass9

Márminthogy ötvenvalahány évvel ezelőtt végeztünk az általánosban :) Eddig a padtársam szervezte és főzte a bulikat, de idén bevállaltam, hogy elkészítem. Készült lista, hogy miket főzök, amiben a lecsó is szerepelt, de valahogy azt kicsit elhanyagolták a szervezéskor. Szerintem viszont a legjobb előétel, amit valaha is készítettem :)

10.jpg

Szezonja van! Most szines már a paprika, ress a hagyma és mézédes a paradicsomom. Szerencsére volt még a tavalyi békéscsabai kolbászból is! A szalonnákat magam füstöltem, viszont nekem van egy fontos alapanyag, amit nem hagyok ki a lecsóból: a főtt füstölt császárhús!

Mivel időszűkiben voltam, gyorsan kellett dolgoznom. Pikk-pakk összeszedtem az alapanyagokat:

  • 2,5 kg szines lecsópaprika meg 2 kápia is
  • 1,5 kg frissen szedett ökörszív paradicsom a kertből
  • 1 kg vereshagyma (még adtam hozzá 2 darabot később)
  • 1 bő arasznyi békéscsabai kolbász (már összezsugorodott a bélben)
  • 25 dkg főtt füstölt császárhús
  • 5 dkg szalonna
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 1 szép szalonnabőrke

11.jpg

A húsárut felkockáztam közepesre. Mind beleszórtam a nagy fazekamba, amit az indukciósra tudok tenni a teraszon (35C volt odakinn ...). A nyolc hagymát nagy laskára daraboltam, mert már Cserna-Szabó és Bächer is megirta, hogy a lecsónak nem szaftja van, hanem szottya, amihez a hagymát nagyobb darabokban kell hagyni! Egy kis kacsazsírt adtam még a szalonnákhoz, hogy szépen megpiruljanak.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A kolbászt vágni már nem nagyon lehet ebben a korban, inkább csak morzsákra darabolni. Belezúdítottam a szalonnás zsírba, hogy egy kis piros színt is adjak a lecsóhoz (nomeg persze a kolbász ízét is). Sokáig nem sütöttem, nehogy a paprika megégjen benne, ezért inkább gyorsan hozzáadtam a hagymát. Az garantáltan lehűti az egyveleget. Szépen megdinsztelődött a hagyma a zsíron, míg odabenn dolgoztam a paprika és paradicsom feldolgozásával.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Én a "paradicsom először" módszer híve vagyok, mert szeretem a ropogós paprikát! Így aztán feldaraboltam, amennyi csak volt. Hozzáadtam a megdinsztelt hagymához, majd magára hagytam rotyogni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Csodás színekkel ajándékozott meg a madaras a lecsópaprikával. Jó nagy kupac lett belőle! A paradicsom már összefőtt, a héja eltűnt (felpenderedett). Kicsit megsóztam, mert igencsak édes volt.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Eljött az ideje, hogy beletegyem a felvágott paprikát. Ez is olyan egyéni szokás, ki hogyan szeleteli fel a paprikát. Van aki karikázza, van aki hosszában aprítja, és vagyok én, aki negyed/fél karikákat vág. Minden esetre belekevertem a paradicsomba a paprikát is. Ezt már csak addig főztem, amíg a paprika még ress volt.

27.jpg 28.jpg

Ahhoz képest, hogy vacilláltak a vendégek, kell-e lecsó, igencsak gyorsan elfogyott.

29.jpg

Volt ugyan kis maradék, de azt elvitték öten kisdobozban :)

Cserében megörvendeztetlek benneteket feleségem csodás virágával.

30.jpg

Még nem nyílt ki az összes bimbó ...

 

31.jpg

A lecsó csodás. Szezonjában meg a legjobb eledel, amit ehetnék. Egyetek ti is!

33 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika kolbász szalonna kacsazsír húsos szalonna szalonna bőrke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9314214707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.09.04. 07:10:13

Miféle virág ez? Tényleg szép.

A lecsót én is úgy készítem, hogy a paradicsomot teszem be előbb, viszont a héját mindig leszedem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.04. 07:28:24

Lecsó jó, virág szép, kell még valami?:D

Dikusz 2018.09.04. 09:33:18

@látjátok feleim szümtükkel: finom, friss kenyér.:)

Stipi-stopi, a képen a szalonnabürke az enyém!

Dikusz 2018.09.04. 14:46:49

@Andrass9: Köszi!
Jöhet a lecsóból is, @látjátok feleim szümtükkel: nekem adta az részét.
Az az aprócska kolbász, ami a képen van elég is lett volna nekem.:)
Friss fotók az unokákról nem készültek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.04. 15:21:59

@Dikusz: Nem fotózom őket - főznöm kell :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.04. 20:37:32

@Andrass9: Szülők nélküli vacsora, fürdés, fektetés sikerrel abszolválva :) (Feleségem által - én csak etettem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.04. 20:49:33

@Dikusz: Az az aprócska kolbász pont elegendő volt a lecsóba! Így hát nem tudom neked elküldeni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.04. 21:18:39

Köszönök Szépen!
Az arányok mások, mint nálam megszokott, de gondolom, nagy baj nem volt belőle. Magam is a paradicsomot teszem bele elébb, de ha van rá érkezésem, felaprítva megfőzöm előtte, ha más nem szitán áttöröm, és úgy adom hozzá. Bőrke rulez!
@Dikusz: Basszus, beelőztél! :D
@Andrass9: A fiatalság ellógott murizni, mi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.04. 21:31:36

@Waka: Engem nem zavar sem a héj, sem a mag. Így azután nem vacakolok holmi passzírozással :)
A fiatalság a Pesti Vakvarjúban élvezi a gyerektelenség csodás érzését :)))

Dikusz 2018.09.05. 07:08:03

@Andrass9: Ezt mondom én is, hogy elegendő lett volna de csak nekem. A szalonnabürkével együtt:)

Dikusz 2018.09.05. 07:09:03

@Waka: Ahogy látom, két darab van, jut mindkettőnknek.:)

Dikusz 2018.09.05. 07:11:39

@Andrass9: Unokák fürdetése/fektetése remek fotótéma.

Dikusz 2018.09.05. 07:16:15

@Andrass9: A paradicsom magjával nekem sincs gond, a héját viszont, ha én készítem a lecsót, mindig leszedem.

Nem vagyok válogatós, mindent megeszek, de a tej/kakaó fölétől világgá tudok menni. A paradicsom héja az kevésbé zavar, ha meg a paprika héja pöndörödik a lecsóban, akkor az a lecsó el van szúrva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.05. 09:03:36

@Dikusz: Paprikahéj ügyében ott a pont. A tej fölét imádom, így nem fogunk rajta összeveszni :), kakaót nem ittam hatvan éve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.05. 09:05:44

Aztán elvisz a TEK gyermekpornográfia miatt ...

Dikusz 2018.09.05. 09:30:18

@Andrass9: Pláne engem, aki biztatlak arra, hogy fotózd le őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.05. 10:13:30

Feltettem a furcsa virág legfrissebb változatát is...

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.05. 10:23:29

@Andrass9:

Nálunk már vagy öt elvirágzott. Ez ( állítólag egy japán ) díszhagyma.

SemmiKülönös 2018.09.05. 10:40:01

Kedves Posztoló!

Nagyon guszta a lecsód! Én is írtam a lecsó témával kapcsolatban ha esetleg érdekel és szívesen elolvasnád itt megtalálod!

atemaazutcanhever.blog.hu/2017/06/20/miert_lecso

További jó főzőcskézést kívánok!

Üdv: SK

kobold63 2018.09.05. 13:34:28

@Andrass9:

Vendégeknek én is hasonlóan készítem, de magunknak kissé markánsabbnak. Erős almapaprikából, magja-csumája belevágva. Ennek nem jön le héja. Piros paprika is, az íze miatt, magam füstölte szalonna bőrke kötelező.
A tej föle ha le is menne, visszajön.

Az a néhány fürdő kép amit kaptam, gondosan a kritikus helyre tett fürdőkesztyű használatával készült.

Dikusz 2018.09.05. 14:04:37

@kobold63: A tej föle nem jutna el nálam a lenyelésig, még azelőtt visszaköszönne.
Hasonlóképp vagyok a meleg, cukros tejjel is.

A frissen fejt tejet viszont nagyon szeretem:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.05. 21:52:14

@Dikusz: Szerencse. :)
@Andrass9: Különösebben engem sem zavar (napi majd' egy kiló paradicsom felfalása miatt különösen), de ha van ráérkezésem, átnyomom a szitán.
Azt hiszem, ma ért véget a paradicsomszezon. Szedtem szűk tíz kilót, de megverte a jég, a nyomorult poloskák összenyalták, szétrepedt, rothad. Kimetéltem a kérdéses részeket, egy jó adag levet még főztem, azzal lesz a lecsó télire, meg lejött egy tál datolyaparadicsom, az jól eláll, reggelire elkopik. Eztán már csak zöld paradicsom lesz a koktél fajtákból, elosztogatom a kollégák közt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.06. 09:06:52

@Waka: Az utóját szedtem én is az ökörszívnek. A paprikaparadicsom még várja, hogy megsüssem/főzzem. A datolyát le kellene szedni. Rengeteg a koktél is.

kobold63 2018.09.06. 12:59:27

Úszunk a lecsóban! Az évi nagy eltevést sikerült lebonyolítani, minden megy 7,5 dl dobozokban a fagyasztóba, De! Nem olyan egyszerű a leányzó fekvése! Mindenki kívánsága szerint variáltam a paprikát. Az arány változatlan volt, hagyma:paradicsom:paprika= 1:2:4 , csak a paprika fajtája változik. A paradicsom San Marzano volt. Remélem, ez legalább 2 évre elég.

Magunknak, családi főzésre is számítva 8 kg csípős alma paprika csumával.
Nagy fiúnak, aki a jobban összefőtt, de erőset szereti : 5 kg lecsó és 1 kg erős hegyes, magyar banán paprika, csumával.
Egyéb ételekhez 3 kg lecsó paprika, édes, csuma nélkül.

Ráadásul 1,5 kg marhalábszárból kimondottan lecsós marhapörkölt, amihez az összes nagy inakat, bőnyegeket le kellett fejteni és úgy belefőzni, hogy ki is tudjam halászni, mielött a fínyásak belekóstolnak. Nem baj, én először azt eszem mindig, a csemegét. Csak sok munka.

Lecsó friss étkezésre 1 kg erős, hegyes paprikából, mivel a marhapörkölt nem égeti le eléggé a nyelvet, ezt is kértek.

Ez volt az utóbbi két nap főzögetése. Oh, még Jókai bableves, káposzta saláta és egy kevert csokitorta a holnapi unokázáshoz.Csak 2 óra vezetés oda, 2 óra vissza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.06. 14:20:17

@kobold63: Ha ennyit nem is, de főztem a fenti 6 literes és két 4 literes lecsót az elmúlt 7 napban :) A tegnapi kicsit odakozmált, de leöntöttem. Továbbra is remek. Mondjuk ezeket friss evésre készítettem, mi nem rakunk el lecsót már egy ideje.
Az unokák sütiját a nagylyány megoldotta: vett magának 4 szelet tortát a Frer (kvázi a szomszédban van) cukrászdában :)
Viszont minden reggelire másféle kenőmájast veszek a vejem kevéért (meg kapott főtt császárt, füstölt marhanyelvet is)!

muv 2018.09.08. 19:20:37

A paradicsom kontra paprika-e az elso kerdesben szeretnem megosztani a sajat allaspontomat.
En a zsiradekra (lehet kisutott szalonna is, de eloszeretettel hasznalok hidegen sajtolt napraforgoolajat is) eloszor a paprikat rakom, es a leheto legnagyobb langon piritom. Ha nehany helyen barnul mar, az a legjobb. (Ha padlizsanos lecsot csinalok, ez jon itt.) Utana jon csak a hagyma, amit kisebb langon dinsztelek, kozben a kolbasz. A legvegen a paradicsom (csak ekkor sozom, mert kulonben levet eresztenek a zoldsegek, es oda a piritas: csak fozes lesz belole.) Amikor majdnem megvan ontok ra meg egy kis hidegen sajtolt napraforgo olajat, hogy annak a markansabb ize elojojjon (sutes kozben veszit belole.) A vegen en amugy tojast utok ra, de ez ugye izles kerdese.

A lenyeg, hogy a paprika legyen piritva benne, a paradicsom meg inkabb eppen megfove.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.08. 19:35:22

@muv: Valóban! sokunk készít érdekes alapot a lecsóhoz. Az itteni verzió valahol a sült és a főtt állapot közt van!

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.09. 15:05:53

@muv:

Érdekes a lecsód, és van is benne valami. A sült paprikának különösen jó íze van. Apám gyerekkoromban nyáron sokszor sütött reggelire zsírban paprikát, amit kenyérrel ettünk, és jó volt. Nem rosz tőle a lecsó sem.

Tapasztalásom szerint a magyar konyhára inkább a roppanósra főzött paprikával készített lecsó a jellemzőbb, a paradicsomból szeretünk jó fűszeres alapot főzni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.09. 20:32:49

Úgy tűnik ma mindenki igen csak le, akarom mondani becsókolt a lecsóra egy altatót.:D

Én meg közben leszüreteltem, mert a poloskák lassan elszívjták volna előlem a szőlő levét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.09. 23:07:05

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nemodabuda! Leszüreteltem a maradék paradicsomot, szedtem hozzá fűszereket és megsütöttem. 9 kilóból lett 9 db 2 decis üveg meg 3 dl passata. Ezentúl feltettem a diófogó hálót a tóra. Leszereltem a hintát (mert elmentek az unokák :( ). Kicseréltem a konyhai csaptelep belsejét. Szóval nem lazsáltam, de valóban sok lecsót ettem :) A szőlő még nem panaszkodik. A Mospilános locsolás igencsak távoltartja a garázdákat!
Most jöttünk vissza a solymári búcsúból, ahol a Muzsikás tartott táncházat 7-től éjfélig.
Legnagyobb meglepetésemre a Sipos Misi megismert (45 évvel ezelőtt ő húzta a talpalávalót Szegeden a néptánccsoportnak). Később a feleségem felvilágosított, hogy találkoztunk Amerikában is 90-ben, amikor a Sebestyén Mártival turnéztak arrafelé ... Azért ez is 28 év távlata :)
Nagyon jó volt megint hallgatni és látni a táncházat!!!